Fazlamesai.net'e soralım: Bilgi güvenliği; nasıl?

0
pinhanarch
fm camiasına soralım: "elimizin altındaki bu bilgi yığınına ne kadar güvenebiliriz? kontrol mekanizması ne durumda?"

Bilgiye ulaşılabilirlik arttıkça, araştırma seviyemiz düşüyor gibi; birkaç tıklamayla ulaşılabilirliği, "nasıl olsa elimizin altında, gerekince alır ordan kullanırız" yaklaşımına mı sürüklüyor?
Örneğin burada, fm sitesinde karşılaştığımız bilginin doğruluk seviyesine olan inancımız ne seviyede? Kontrolünü yapıyor muyuz? Yoksa aynen alıp kullanıyor muyuz?
Nasıl bir kontrol sistemi olabilir?

Bir başka örnek, herhangi bir yazının altına herhangi bir kişinin imzasının koyulması o yazıya güvenimizi artırıyor olabilir; peki o imzadan emin miyiz?

Ve alıntılarla, o yazının pek çok yere yayıldığını düşünelim.

Örnek: "liman kırıntıları" ismiyle dolaşan bir şiire denk geldik, edgar allan poe imzalı. Basit bir google aramasıyla, aynı şiire pek çok sitede, aynı imzayla rastladık. Hepsi, bir diğerinden alıntılamış, altındaki imza da aynen korunmuş.

Öyle bir poe şiirinin gerçekten var olup olmadığı nasıl anlaşılacak? ilk kaynağında (bilinçli ya da bilinçsiz olarak) yapılmış olan bir hata, hızla yayılabiliyor...

Her karşımıza çıkan şeyi tek tek kontrol mü etmeliyiz? ya da ne yapılabilir?

Görüşler

0
canacar
Internet'e hoşgeldiniz. Milyonlarca maymunun klavye başına geçtiği bu deneysel ortamda henüz Shakespeare'in eserlerini yeniden yaratabilmiş değiliz, ancak çalışmalarımız sürüyor. Bu arada oluşan bilgi çöplüğü nedeniyle çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz.
0
Zebani
Kötü olacak ki iyi de olacak. Ayrıca elmas 'a elma ağaçlarından kolayca ulaşabilsek bu kadar değerli olur muydu? Sanat eseri bir mücevherin sanatkarı olmak isteniyorsak kumun toprağın içinden derinlerden mücevherin ham halini temin edip işlemek zorudayız.
0
canacar
Şaka bir yana, değindiğiniz konu bilgi güvenliğinden çok bilginin güvenilirliğini ilgilendiriyor. Ortalıkta dolaşan doğru veya yanlış bütün o bilgiler oldukça güvende.

Öte yandan, günümüzde diğer medyanın güvenilirliği de İnternet'ten cok da yüksek değil. Gücü olanın tarihi istediği gibi yazdığı hatta değiştirdiği bir devirde yaşıyoruz. Emin olun Edgar Alan Poe'nun eserlerinin doğruluğunu kontrol etmek pek çok başka 'gerçeğe' göre çok çok daha kolay. Bütün bunlarla başetmek için elimizide tek bir araç kalıyor, o da kendi düşünme ve değerlendirme gücümüz.

0
sundance
Sanırım sizin asıl merak ettiğiniz bilgi güvenilirliği, bütünlüğü.

Zira bilgi güvenliği dediniz mi işin içine, bütünlük, erişilebilirlik ve gizlilik giriyor.

Fakat sizin asıl endişeniz daha çok bu integrity kısmında.

Tam da söylediğiniz gibi bir şey geçenlerde MetÜst'ün bir şiirinin "Can Yücel'in Mal Beyanı" ismiyle dolaşması durumunda gerçekleşti (bkz. galaksi.fazlamesai.net)

Benim şahsi düşüncem bu tür şeylerin olmasının iyi olduğu yönünde. Zira diggdir, rssdir derken iyiden iyiye okumayı araştırmayı unuttuk.

Bu bahsettiğiniz bilginin güvenilirliğini kaybetmesi bence bir çeşit genetik bozulma gibi. Siz akrabalar arası ilişkiyi ön plana çıkartırsanız (digg'lenmiş bir yazının bir blogda yeralması, ordan rss feede geçmesi , ordan phpnuke sitelerinde yayınlanması, ordan tekrar digge dönmesi vs.) sonunda ortaya mutlaka bir ucube çıkacaktır. Dahası birçoğumuzun olduğu gibi "öylesine gözatma" bağımlıları aradaki farkı hiçbir zaman da anlayamayacaklardır.

Verdiğiniz örneği tekrarlayalım, Edgar Allen Poe'nun bahsettiğiniz gibi bir eseri olup olmadığını anlamak da aslına bakarsanız çok kolay. Mutlaka bir yerlerde Poe'nun hikayelerinin listesi vardır ve bu listede (eğer uydurmaysa) bu eser yeralmayacaktır. Veya bir listede olacaktır da diğerlerinde bulunmayacaktır. Yani küçük mikro akıntılar hiçbir zaman nehrin yönünü değiştirmez.

Düşünün bir böyle bir araştırma yaptınız diyelim, mesela google'a sordunuz. Karşınıza on tane arama sonucu geldi, daha o sayfada bile aynı ifadeleri farkedip "haa bu bu bu birbirinin aynı" diyerek dışlarsınız.



0
Zebani

Fazla mesai ye bazen öyle bir göz atıp gidiyorum veya başka sitelere bunda ne var ki??? İnsan herşeyin kaynağına (haberin oluşma yerine) ulaşamaz ki ya da buna vakti olmaz. Burda güven devreye girer. Fazla mesai ye belli bir güvenim olmasa girip de okumam. Bu güveni de belirleyecek olan yapılan haberlerin doğruluğunun denetliyor olmasıdır. Bir gün fazla mesai de veya başka bir site de, gazete de, dergi de , google da gibi haber alma kaynaklarımdan birinde bir taraflılık, yalancılık olduğuna dair bir öreneğe rastlarsam o zaman bu saydıklarıma veye benzerlerine temkinli gözle bakarım yani kara listeme girer.

SONUÇ OLARAK HERŞEYİ ARAŞTIRAMAZSIN BAZEN ZAMANIN BAZEN DE UZMANLIĞIN YETMEYEBİLİR. BAZEN BİR HABERE İNANMAKTAKİ TEK ÖLÇÜTÜN BU HABERİ YAPANA GÜVENİN OLMAK ZORUNDADIR.

ÇEKİRGE BİR SIÇRAR İKİ SIÇRAR.... :)

0
robertosmix
Sorulan tarzda bir doğrulama mekanizması gerçek hayatta bulunmadığı gibi internette de yoktur. Bana soracak olursanız, organizma insan ve bunu kontrol eden de yine insan olduğu için böyle bir doğrulama mekanizmasının mevcudiyeti pek te mümkün görünmemektedir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir tanıdık ölmüş gibi

sundance

Bazı tek yönlü ilişkiler vardır. Birinin yıllar önce yazdığı bir hatıra defterini bulursunuz ve dünyaya bakışınız değişir. Ya da hiç tanımadığınız dedenizin hırkasını yıllarca kullanırsınız.

Benzer şeyler program yazarları için de geçerli, mesela IrfanView'un yazarı (Irfan) ile tanışmak isterdim, o kadar programını kullanıyorum. Veya Linus Tornvalds.

Belki de bu yuzden meshur Ping programının yazarının öldüğünü duyunca irkildim...

Artçı fikirler, yerli içerik...

jfever

Her yeni ve iyi fikir gibi bloglar icin de artçıların gelmesi kaçınılmazdı. Milliyet'in de nev'i şahsına münhasır bir blog servisiyle ortaya çıktığını edunya'dan ogrendim. Bu servisin nasıl bir seyir izleyeceğini tahmin etmeye kalmadan, edunya'daki yorumlardan nasil bir işleyişe sahip olduğunu öğrendik. Milliyet blog servisini kendi haline bırakıp gündelik yaşantıma geri dönmüştüm ki...

''Tsunami''zedeler için neler yapabiliriz?

parsifal

Dün msn client kullanan bir arkadaşımın ekranına baktığımda bir çok ismin yanında kalp işareti olduğunu gördüm. Bu ne diye sorduğumda geçen pazar günü meydana gelen tsunamide hayatını kaybedenlere ve etkilenenlere destek olmak için yapılan bir "şey" olduğunu öğrendim.
Sadece bir simge ile birilerini anmak mı yoksa "gerçek anlamda" yardımcı olmak mı?
uzun lafın kısası google...

Bir (f) koyun MSN'e, vicdanınız rahatlasın!

sundance

"Nickinin başına 17 Ağustos depreminde ölenler için gül koyarmısın (F ) şeklinde Bu msjı listendeki herkeze gönderir misin?"

Yok kardeşim yapmam. Çünkü bunu yapmak hiçbir şey yapmamaktandaha kötü bir şey. Çünkü bunu yapınca, bir şey yapmışım gibi düşüneceğim, ama oralarda bir yerlerde "vayy be ne kampanya yaptım kitleleri arkamdan sürükledim" diyen bir sivrizekalının egosunu tatmin etmiş olmak dışında bir şey yapmamış olacağım.

İntihar.ppt

sundance

Proje yöneticisi Ron Butler Şubat 2005'de geride 48 slaytlık bir PowerPoint sunumu bırakarak intihar etmiş!.

Otuzbir yaşında (fotoğraf en az kırk gösteriyor) intihar eden Butler'ın son notu olan sunumdan bazı bölümler haberin içinde yeralıyor. Çok emek harcanarak hazırlandığı söylenen sunumun tamamını çalıştığı şirket "keşke imkan olsa da yayınlayabilsek" diyerek yayınlamamış.