Police line crime scene 2498847226

sun.misc.Unsafe ve Jigsaw Projesi

1
tongucyumruk

Java dünyasını biraz takip eden herkesin dikkatini çekmiştir, son dönemde Java 9 ve Jigsaw projesinin getireceği modüler yapı ile birlikte sun.misc.Unsafe lafı gitgide daha çok duyulur oldu. Peki nedir bu sun.misc.Unsafe?

Mykhailo Kozik'in bu makalesinde detaylı bir şekilde açıkladığı üzere, sun.misc.Unsafe JVM'in bellek koruması ile ilgili garantilerini altüst etmenizi sağlayan bir Java sınıfı. sun.misc.Unsafe sayesinde doğrudan belleğe erişmeniz, dilediğiniz gibi allocation yapmanız, halihazırda bellekte bulunan bir objenin üzerine dilediğiniz gibi veri yazmanız ve daha bunun gibi JVM'in normalde yapmanıza izin vermediği pek çok şeyi yapmanız mümkün. Ve tabi klasik uyarımızı da yapmayı ihmal etmemeliyiz: Bu sınıfı asla, ama asla kullanmayın.

Peki son dönemde kendisi neden bu kadar gündeme geliyor? Çok basit: Çünkü Jigsaw projesi. Bilmeyenler için, Jigsaw projesi Java diline ve JVM'e modülarizasyon özellikleri eklemeyi hedefleyen bir proje. Bu sayede geçmişte yaşanan jar hell tarzı problemlere bir çözüm getirmeyi hedefliyor. Jigsaw nedir başlı başına ayrı bir yazının konusu olduğu için çok detayına girmek istemiyorum ama bizim konumuz için en çok önem arz eden özelliğinden kısaca bahsedeceğim: Kütüphanelerden API ihraç etme özelliği.

Bugünkü JVM mimarisinde, eğer bir .jar dosyası sizin classpath'iniz içerisindeyse o .jar dosyasının içindeki bütün public olarak işaretlenmiş sınıflar sizin uygulamanızın erişimine açıktır. Eğer bir geliştirici kendi paket hiyerarşisi sebebiyle bir sınıfı public olarak işaretlemek durumunda kalırsa bu sınıf artık o kütüphanenin açık API'inin bir parçası haline gelir ve geliştiricinin bununla ilgili yapabileceği hiçbir şey yoktur. Genelde geliştiriciler bu problemi sözkonusu kodu impl veya ınternal gibi paketlerin içine koyarak kullanıcılarına bakın bu paketin içeriği kafama göre değişebilir, kullanmayın mesajı vermek suretiyle çözmeye çalışırlar.

Jigsaw projesi ile gelecek en önemli yenilik işte bu. Bir .jar dosyası artık bir modül olarak tanımlanabilecek ve bu sayede bir sınıf public olarak işaretlenmiş olsa dahi eğer o modülden ihraç edilmiyorsa o modülün dışından kullanımı engellenebilecek.

İşte sun.misc.Unsafe tam olarak bu noktada devreye giriyor. Özünde JVM'in bir implementasyon detayı olan bu sınıf public olduğu için bugüne kadar JVM üzerinde çalışan tüm uygulamalar tarafından erişilebilir durumdaydı. Günümüzde Neo4J'den Mockito'ya pek çok Java kütüphanesi bir takım sihirli işlemler için bu sınıfı bolca kullanıyor. Java 9 ile birlikte Oracle sun.misc.Unsafe sınıfını ihraç etmeyi kesmeyi planlıyor ki bu da bu sınıfa ihtiyaç duyan pek çok uygulamanın çalışmayı bırakması anlamına geliyor.

Java ilk duyurulduğu günden bu yana geriye uyumluluğunu sürekli olarak korumasıyla ün yapmış bir platform (hatta bu uyumluluk takıntısı geçmişte bazı tartışmalı tasarım kararlarına da sebep olmuş durumda). Hal böyleyken Oracle'ın bir arka kapı bırakmadan bu uyumluluğu tamamen kırması çok olası gözükmüyor fakat eninde sonunda hedefin bu olduğu da ortada.

Son dönemde geliştirici camiası içinde en çok tartışılan konulardan biri Oracle'ın bu konuya nasıl bir çözüm getireceği. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Java dışındaki dillerde bu gibi problemlerin nasıl çözüldüğüne ilişkin örnekleriniz var mı? Herkesi yorumlara bekliyoruz.

Kapak resmi: Wikimedia Commons

Görüşler

0
muhuk

Scala yukarıda bahsedilen soruna güzel bir çözümü var. foo.bar.baz.FooBar sınıfı için, mesela, private[bar] diyerek erişimini foo.bar ve foo.bar.baz ile sınırlayabiliyorsunuz.

package foo.bar.baz

private[bar] class FooBar() {
  // ...
}

(private işaretleyebileceğiniz diğer yerlerde de geçerli)

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PreciseJava: Java'da performansı arttırmanın yolları

Soulblighter

PreciseJava, "Nasıl daha optimize kodlar yazarım?" diyenler için bir güzel bir kaynak. Burada birçok Java teknolojisini kullanırken nasıl performansı arttırabileceğinizi örneklerle görebilirsiniz. Ayrıca sitede ücretsiz bir eKitap da yer alıyor.

Yazılım pazarında çığır açan Türk imzalı proje: WTP

FZ

Internet tabanlı çözümler geliştiren uygulayıcıların iş yükünün büyük bölümünü ortadan kaldıracak Web Tools Platform projesi hayata geçiyor. Grup temelli açık projelere ev sahipliği yapan Eclipse Foundation’ın önemli atılımlarından biri olan Web Tools Platform (WTP), İnternet üzerinde iş yapmanın kolay yolunu gösteriyor. Tüm İnternet temelli teknolojileri birleştirebilen ilk ve tek ortam olan WTP, 2005’in Ağustos’unda kullanıma sunulacak. Web Tools Platform projesi, Internet uygulamaları geliştirme kolaylığı sağlamasının yanı sıra, emek yoğun işlerdeki çalışma sürecini hızlandırıyor.

Java Data Mining API

anonim

The Java Data Mining API (JDM) veri madenciliği araçlarına erişmek için standart bir Java API oluşturma çalışmasıdır. JDM JDBC'nin veri tabanları için yaptığını, veri madenciliğinde yapmayı vaad ediyor ve veri madenciliğini de java programcısının alet kutusuna ekliyor. Burada bulabileceğiniz makale de temel veri madenciliği yapıları ile basit bir JDM uygulamısının gerçekleştirimi anlatılıyor.

JBoss/Hibernate'den Gavin King ile Roportaj

malkocoglu_2

Hibernate projesinin lideri Gavin King ile ilginç bir röportajı sunuyoruz. Gavin ve takımı bir süre önce JBoss takımına katılmışlardı. EJB 3.0 standartını belirleyen uzman gurubu da son toplantılarında EJB 3.0 içinde Hibernate kullanmaya karar verince bu takıma büyük bir zafer hediye etmiş oldular. Gavin, EJB eleştirileri, bilgi işlem projelerinin doğası, açık yazılım projelerinde dikkat edilecek noktalar ve çevik metotlar yorumlarıyla ilginç bir kişiliktir. Faydalı olacağını umarım.

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_gavin_king_mulakat.xml

Elektronik Devreleri Java ile Kontrol Edin

anonim

Hobi olarak Robot projeleri uğraşmak isteyenlerin bilgisine sunulur: Ekteki bölümlerde elektronik göz, motor kontrol tekniklerini, Java devresi kullanarak nasıl yapıldığını gösteriyoruz. Kullandığımız Java mikroişlemcisi JStamp, JavaOne toplantısında gösterildi ve büyük ilgi gördü. Hatta bu teknoloji çorbasına Lego beyni entegre etmeyi de başardık. Detaylar için: http://www.bilgidata.com/article_list.jsp?category=robotlar adresini ziyaret edebilirsiniz.