Police line crime scene 2498847226

sun.misc.Unsafe ve Jigsaw Projesi

1
tongucyumruk

Java dünyasını biraz takip eden herkesin dikkatini çekmiştir, son dönemde Java 9 ve Jigsaw projesinin getireceği modüler yapı ile birlikte sun.misc.Unsafe lafı gitgide daha çok duyulur oldu. Peki nedir bu sun.misc.Unsafe?

Mykhailo Kozik'in bu makalesinde detaylı bir şekilde açıkladığı üzere, sun.misc.Unsafe JVM'in bellek koruması ile ilgili garantilerini altüst etmenizi sağlayan bir Java sınıfı. sun.misc.Unsafe sayesinde doğrudan belleğe erişmeniz, dilediğiniz gibi allocation yapmanız, halihazırda bellekte bulunan bir objenin üzerine dilediğiniz gibi veri yazmanız ve daha bunun gibi JVM'in normalde yapmanıza izin vermediği pek çok şeyi yapmanız mümkün. Ve tabi klasik uyarımızı da yapmayı ihmal etmemeliyiz: Bu sınıfı asla, ama asla kullanmayın.

Peki son dönemde kendisi neden bu kadar gündeme geliyor? Çok basit: Çünkü Jigsaw projesi. Bilmeyenler için, Jigsaw projesi Java diline ve JVM'e modülarizasyon özellikleri eklemeyi hedefleyen bir proje. Bu sayede geçmişte yaşanan jar hell tarzı problemlere bir çözüm getirmeyi hedefliyor. Jigsaw nedir başlı başına ayrı bir yazının konusu olduğu için çok detayına girmek istemiyorum ama bizim konumuz için en çok önem arz eden özelliğinden kısaca bahsedeceğim: Kütüphanelerden API ihraç etme özelliği.

Bugünkü JVM mimarisinde, eğer bir .jar dosyası sizin classpath'iniz içerisindeyse o .jar dosyasının içindeki bütün public olarak işaretlenmiş sınıflar sizin uygulamanızın erişimine açıktır. Eğer bir geliştirici kendi paket hiyerarşisi sebebiyle bir sınıfı public olarak işaretlemek durumunda kalırsa bu sınıf artık o kütüphanenin açık API'inin bir parçası haline gelir ve geliştiricinin bununla ilgili yapabileceği hiçbir şey yoktur. Genelde geliştiriciler bu problemi sözkonusu kodu impl veya ınternal gibi paketlerin içine koyarak kullanıcılarına bakın bu paketin içeriği kafama göre değişebilir, kullanmayın mesajı vermek suretiyle çözmeye çalışırlar.

Jigsaw projesi ile gelecek en önemli yenilik işte bu. Bir .jar dosyası artık bir modül olarak tanımlanabilecek ve bu sayede bir sınıf public olarak işaretlenmiş olsa dahi eğer o modülden ihraç edilmiyorsa o modülün dışından kullanımı engellenebilecek.

İşte sun.misc.Unsafe tam olarak bu noktada devreye giriyor. Özünde JVM'in bir implementasyon detayı olan bu sınıf public olduğu için bugüne kadar JVM üzerinde çalışan tüm uygulamalar tarafından erişilebilir durumdaydı. Günümüzde Neo4J'den Mockito'ya pek çok Java kütüphanesi bir takım sihirli işlemler için bu sınıfı bolca kullanıyor. Java 9 ile birlikte Oracle sun.misc.Unsafe sınıfını ihraç etmeyi kesmeyi planlıyor ki bu da bu sınıfa ihtiyaç duyan pek çok uygulamanın çalışmayı bırakması anlamına geliyor.

Java ilk duyurulduğu günden bu yana geriye uyumluluğunu sürekli olarak korumasıyla ün yapmış bir platform (hatta bu uyumluluk takıntısı geçmişte bazı tartışmalı tasarım kararlarına da sebep olmuş durumda). Hal böyleyken Oracle'ın bir arka kapı bırakmadan bu uyumluluğu tamamen kırması çok olası gözükmüyor fakat eninde sonunda hedefin bu olduğu da ortada.

Son dönemde geliştirici camiası içinde en çok tartışılan konulardan biri Oracle'ın bu konuya nasıl bir çözüm getireceği. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Java dışındaki dillerde bu gibi problemlerin nasıl çözüldüğüne ilişkin örnekleriniz var mı? Herkesi yorumlara bekliyoruz.

Kapak resmi: Wikimedia Commons

Görüşler

0
muhuk

Scala yukarıda bahsedilen soruna güzel bir çözümü var. foo.bar.baz.FooBar sınıfı için, mesela, private[bar] diyerek erişimini foo.bar ve foo.bar.baz ile sınırlayabiliyorsunuz.

package foo.bar.baz

private[bar] class FooBar() {
  // ...
}

(private işaretleyebileceğiniz diğer yerlerde de geçerli)

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Struts Ölüyor mu?

innaw

Java dünyasının doğası gereği mevcut bir çok "web framework" alternatifi varken, Apache Vakfı'nın Struts projesi bir çok önemli projede kullanıldı, kullanılıyor ve artık bir "de facto" standart haline geldi.

Java Teknolojileri Derneği Açıldı

malkocoglu_3

Java Teknolojileri Derneği'nin amacı, Türkiye içerisindeki ögrencilere ve yazılımla uğraşanlara Java Teknolojilerini tanıtmak, yol göstermek, ve kurumsal yazılım, gömülü sistemler gibi alanlarda teknolojinin yapabildiklerini anlatmaktır. Geçmiş dönemlerde yapılan ancak düzenli olmayan çalışmaların hepsini tek bir çatı altında toplayarak düzenli, daha güçlü bir oluşum olarak hareket edebileceğimiz, bir araya gelebilecegimiz bir yapı oluşturmak istedik.

JSF ve Olay Yakalayıcılar

anonim

Bir süredir JSF olay yakalayıcılar (event listeners) ile ilgili aklıma takılan bir soru vardı. JSF gibi tamamen sunucu taraflı olduğu idda edilen bir teknolojide olay yakalama işlemi nasıl gerçekleşiyordu? Bu durum kullanıcı tarafın da javascript kullanımı gerektirir miydi? Eğer gerektiriyorsa o zaman nerde kaldı tamamen sunucu taraflı uygulama geliştirme konsepti?

Sonuç olarak bu soruya j2ee-tr listesinde Bora Güngören'in verdiği yanıtları derleyerek kısa bir bilgi notu oluşturdum. Faydalı olması dileğiyle...

JTS - 1 : 30 Nisan 2009 Perşembe saat 18.45 - Katılım Ücretsiz

anonim

30 Nisan 2009 Perşembe saat 18:45'te Java Teknolojileri ve Programcıları Derneği (JTPD) ile Bahçeşehir Üniversitesi Yazılım ve Bilişim Kulübü ortaklığıyla Java Teknoloji Saatleri etkinliği (JTS) düzenlenecektir. Etkinlikte iki adet Eller Klavye Üstünde (EKÜ) atölye çalışması yapılacak ve yine iki adet seminer verilecektir. ...

JSF'ye İnanın !

anonim

Aslında daha sade bir başlık koymak istiyordum paylaşmak isteğim iki jsf makalesi için. Ancak jsf'ye giriş niteliği taşıyan bu makalenin başlığı "JSF for nonbelievers" olunca yazının başlığı da kendilinden belli oldu.

Bu ilk makaleyi okuyup. "Her şey iyi güzel nasıl özelleştiririm bu jsf'yi" diyenler içinse bu makale faydalı olacaktır.