Dergi Eleştirisi: CYBER Elektronik

0
FZ
Türkçe kaynak bulamamaktan şikayet edenleri ferahlatacak bir haber: Türkiye'deki bir elektronik şirketinin sponsorluğu ile Türkçe elektronik dergisi, CYBER Elektronik yayınlanmaya başladı. Dergide yerli ve yabancı yazarların teknik makaleleri mevcut.

Aralık ayında 3. sayısını bayilerde bulabileceğiniz bu önemli yayın, önemli bir boşluğu dolduruyor. Özellikle kendi çapında, amatör olarak bu konulara hevesli olan insanların ve hatta belki de yeni yeni bu konuda ders almaya başlayan ama somut projeleri merak eden öğrencilerin başvurabileceği bir kaynak. Derginin Aralık sayısındaki konular ve bunlara dair eleştirileri şöyle sıralayabiliriz:
Dergi temel elektronik ve elektrik kursu gibi kabul edilebilecek bir bölüm ile başlıyor ve bu ayki sayıda ele alınan konu kondansatörler. Teorik bilgilerin yanısıra somut, pratik bilgiler de güzel şekilde sunuluyor.

Amatör elektronikçilere hitap edebilecek bir başka bölüm ise Hobi Elektronik bölümü, burada Haydarpaşa Anadolu Lisesi öğrencisi Fırat Dede'nin geliştirdiği Amfi Robot robot projesi ve uygulanmasına yönelik detaylı açıklamalar mevcut.

Dergi daha detaylı devre örnekleri ile devam ediyor. KİT olarak adlandırılan bu bölümde su baskınlarına karşı bir alarm devresi yine detaylı devre şemaları ve yapım açıklamaları ile birlikte sunuluyor. Yine aynı bölüm başlığı altında özellikle robotik ile uğraşan elektronikçilerin ilgisini çekebilecek bir kızıl ötesi dedektörü devresi mevcut. Bu son devre anlatımı ile ilgili küçük bir eleştirim var, son anlık bir dalgınlıktan ötürü olsa gerek yazının sonunda bahsi geçen ve C programlama dili ile yazıldığı belirtilen programın kaynak kodu basılmamış.

TEKNOLOJİ bölümünde önemli elemanlardan biri olan adım motorların genel çalışma prensipleri ve kullanım alanları açıklandıktan sonra (biri disket sürücü mü dedi? ;-) bunlara nasıl kumanda edilebileceğine dair örnekler sunuluyor.

Mersin Üniversitesi'nden Hüseyin Canbolat'ın PUMA Robot'unu tanıttığı yazısından sonra yine KİT başlığı altında bir elektrik kalite kontrol devresi veriliyor. Hemen ardından ise R. Can Rakan tarafından PIC programlama yazı disizinin 3. bölümü geliyor. Burada yine küçük bir eleştirim olacak naçizane, acaba diyorum BASIC yerine başka bir dil ile örnek verilseydi daha iyi olmaz mıydı? Bir de yazının sonundaki program kaynak kodu listesinin dizgisi yazı ile kısman iç içe geçtiği için biraz problemli görünüyor, çok daha güzel dizilebilirdi, özellikle bu tür bir derginin yazıtipi seçiminde dikkatli davranmasında fayda var, küçücük bir değişiklik bile çok daha kaliteli bir dergiye yol açabilir.

Derginin bir başka ilginç bölümü ise Hacettepe Üniversitesi'nden Kürşad Yıldırım tarafından yazılmış, "İnsanda Konuşma ve İşitme Sistemi" başlıklı bölüm. Yazar, bu bölümde insan konuşma ve işitme sistemlerini kabaca tanıttıktan sonra konuşma tanıma ile ilgili çalışmaların tarihçesine değiniyor. Genel olarak güzel bir makale ancak insan konuşma sisteminden bahseden bu yazıda fonolojiden ve fonetikten bahsedilmesi, Türkiye'deki akustik fonoloji laboratuvarlarından bahsedilmesi, dilbilim bağlamında bu makaleyi daha güzel kılardı. Bilgisayarla konuşma işlemeye dair olarak yine Türk bilimadamlarınca yapılan çalışmlardan bahsedilmesi, bu konuda sadece ABD ve Japonya'nın çalışmadığını vurgulamak bakımından önemli olurdu diye düşünüyorum. Mesela Dr. Levent Arslan'ın teknik danışmanlığını yaptığı ve ticari olarak sunulan GVZ (GeVeZe) isimli sistem somut bir uygulama olarak gösterilebilirdi. Açık kodlu dünyadan ise XVoice ve CVoiceControl gibi örnekler sunulabilirdi.

Genel olarak güzel ve açık anlatımı olan CYBER Elektronik dergisine emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Eminim okurlardan gelecek eleştirilerle çok daha güzel bir dergi ortaya çıkacaktır süreç içinde. Bu arada derginin reklama boğulmamış olması ve elektronik makalelerinin yanı sıra önemli haberlere ve müzisyenlerin tanıtımı gibi kültürel öğelere yer vermiş olmasını da sıradışı ve artı puan olarak değerlendiriyorum.

Görüşler

0
FZ
Hiç kimse merak edip göz atmadı mı dergiye? Bayinizden ısrarla istemediniz mi? :) Ek yorum yazacak kimse yok mu olumlu ya da olumsuz? Belki benim kaçırdığım noktalar üzerine filan? Ya da uzman elektronikçi bakış açısı ile falan?
0
weberclas
Selamlar,

dergimizi okuduğunuz için ilk önce çok teşekkür ederim. PIC konusunda BASIC seçmemin nedeni Dergimizi okuyan herkezin kolayca pic mantığını anlamasıdır. İlerki yazılarımda programlama dilimi asamble yapmayı düşünüyorum. Tekrar eleştirin için teşekkür ederim.

Ayrıca dergimizin yazı düzeni hakkındaki yorumlarınızı bizzat kendim grafiker arkadaşlara leteceğim.

Saygılarımla ,

R.Can RAKAN
Teknik Danışman
weberclas@hotmail.com
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

`Linux İncili´

butch

Dolar aldı başını gidiyor. E iyi kitaplar da dolarla satılıyor. Sanırım bu ortamda bize sağlam bir yer lazım şöyle aradığımız ve işe yarayacak kitapları bedavaya bulabileceğimiz. http://linuxdoc.org/ gerçekten bu konuda iyi bir tercih olacak sanırım. Gidin bir görün. Ama özellikle "Securing and Optimizing Linux Red Hat Edition" kitabına dikkat edin. Sundance'in tabiriyle Linux İncili. Hemen indirin ve mesai bitimini beklemeye başlayın lazer yazıcılara yüklenmek için. Tabi hala işiniz varsa...

O´Reilly´den 2003´ün En İyi Makaleleri, İpuçları ve Kitapları

FZ

Bilgi işlem dünyasının efsanevi yayıncısı O´Reilly ziyaretçi istatistikleri ve okur görüşlerine dayanarak Top 10 makalelerini, ipuçlarını, kitaplarını, vs. seçti. Python, Mac OS X, RegExp, PHP, Mozilla, Python, RSS, Flash MX, Extreme Programming, Java, mplayer, vs. gibi konularda sene boyunca en çok ilgi görmüş, bilgilendirici, vizyon açıcı makalelerin listesini ONLamp Best of 2003 ve O´Reilly Best of 2003 adreslerinde bulabilirsiniz.

Bu arada FM editörlerinden sundance arkadaşımızın mplayer ile ilgili makalesinin ONLamp Top 10 listesinde ikinci sırayı işgal ettiğine dikkat çekmek isterim. Gönül isterdi ki, dünya çapında network adminleri arasında infial yaratan Netcat and Reverse Telnet makalesi de listeye girsin ;-) Ama olsun, o bizim gönüllerimizde alması gereken yeri çoktan aldı :)

Dbmail Kurulumu Belgesi

anonim

Dbmail, IMAP ve POP hizmeti vermenizi sağlayan bir yazılımdır. Dbmail ayrıca e-postalarınızı, kullanıcılarınızı ve sanal domainlerinizi bir veritabanı üzerinde tutmanızı sağlar. MySQL ve PostgreSQL desteklemektedir.

Java eKitap

anonim

J2EE 1.4 kurumsal Java teknolojilerine işlediğimiz kitabımızın eKitap versiyonu herkesin kullanımına açılmıştır. KJ eKitap JBoss, Spring, ITracker, JmxMonitor gibi açık yazılım ürünleri üzerinden ve konuları hakkında yazıldı. Performans iyileştirmeleri için teknikler, veri tabanlarının kurulumu, şema yönetimi, ilişkisel model tasarımı gibi konular kitapta mevcuttur. Tarif edilen programlama teknikleri bol örnek kodlarla desteklenmektedir.

eKitap'ı üretmek için LATeX ile yazılan kitabın PDF sürümünden Ghostscript ve biraz Perl ile gördüğünüz sayfalar üretilmiştir.

Türkçe Döküman portalı BELGE-TR

conan

BELGE-TR Galatasaray Üniversitesi Linux Kullanıcıları Grubunun yürütmekte olduğu bir türkçe döküman portalı projesi.

Linux için türkçe döküman arayıp bulabilmek için bence iyi bir başlangıç yeri. Portal`da Belge`ler, FTP Adresleri, Dernekler, Haberler, Kişisel Sayfalar, Kullanıcı Grupları, Projeler, Ticari Linux, Yansılar, Yazılım gibi alt başlıklarda kayıtlı 100`den fazla link var.

Kendi linklerinizi de eklemeniz mümkün olduğundan portal gelişime açik gözüküyor.