Teknoloji Seçerken

0
malkocoglu_2
Bu yazıyı Java bilgi işlem teknolojilerinden biri olan Entity Bean'lerin erken ölümü üzerine yazdık. Zamanında büyük şaşa ile ortaya çıkan bu teknoloji niye böyle erken tedavülden kalktı? Ayrıca bu tecrübeden ders çıkarmak bağlamında, ileride bu tür geleceği olmayan ve külfetli teknolojilerin kokusunu nasıl alabiliriz? Bu yazı bilgi işleme daha çok hitap eden bir yazıdır çünkü 3-4 senede bir yeni bir dehşet teknolojiyle çalkantılar yaratan grup bu olmaktadır. Bu dinamizm tabii ki iyidir fakat bilgi işlem müdürleri ve proje yöneticileri için bu teknoloji enflasyonunda bir seçici turnusol testi lazımdır. Aksi halde sonuç InfoWeek Dergisi Pazartesi Günü Sendromudur; (Masasındaki Infoweek dergisinin yeni sayısını pazartesi günü okuyan yönetici) "XML diye bir şey cıkmış bütün dertlere devaymış! Hemen kullanalım!" . [Proje teknik lideri burada somurtur].

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_ejb_postmortem.xml

Görüşler

0
bio
Tebrik ederim. Yazinin tamaminin altina imzami atarim. EJB 1.0 zamaninda entity bean'lerin calismasini anlatan bir egitmene "saka gibi bu" deyip gecmistim. Ama onsezimi bu yazidaki gibi "pattern" haline getiremezdim herhalde.
0
FZ
Ben de tebrik ve teşekkür ederim. Uzun zamandır okuduğum en ilginç ve özgün BT (Bilgi Teknolojileri) makalelerinden biri idi.

Her ne kadar ``Enterprise´´ ölçekte Java nedir ne değildir pek bilmesem de uğraşmasam da makalede anlatılanları üç beş gözümün önünde canlandırabildim.

Başarı öykülerinin yanısıra bu tür teknolojik başarısızlık ve hüsran analizlerinin de çok önemli olduğunu ve dersler çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Bununla birlikte maalesef Sun, IBM, Oracle vs. gibi firmalar bir konuya el attıklarında devasa kampanyalar ve büyük rüzgârlar söz konusu oluyor ve hangi rüzgârın doğru olduğunu bilmek de iş işten geçmeden önce kolay yapılabilecek bir iş değil. Post-mortem analizde analizi yapan kişinin çok büyük bir avantajı var, geçmişe doğru yorumlamak!

Hazır teknolojik projelerin analizi demişken son zamanlarda bu konuda okuduğum en enteresan kitaplardan biri olan Aramis´ten de bahsetmeden geçemeyeceğim:

http://ileriseviye.org/blog/index.php?p=95
0
bm
Malkocoglu eline saglik. Firsattan istifade tam uymasa bile ben de bir alinti ve link sokusturayim: http://www.paulgraham.com/avg.html [www.paulgraham.com]

Yazida bu konuya bagli olan ana fikir: kucuk sirketler zaten calissa bile buyuk sirketlerin secimlerini taklit etmeseler iyi olur. Fortune-500'un bilgisayarcilarina ile yepyeni fikirlerle tasarlanmis birseymis gibi pazarlanan ('enterprise' ya!) seye zaten ta basindan derin supheyle yaklasmak lazim. "J2EE" bilmenin nasil anlasilirsa anlasilsin marifet haline gelmesi bu tip birsey. Musterinin sistemleri oyleyse zaten yapacak birsey yok, ama J2EE en iyisiymis abi diye kendi islerini boyle yapanlar icin iyi olmamistir tabi. En azindan Graham'in iddiasini boyle bir hikaye ile buraya sokusturmak kabil.


Herneyse, Graham diyor ki:

The average big company grows at about ten percent a year. So if you're running a big company and you do everything the way the average big company does it, you can expect to do as well as the average big company-- that is, to grow about ten percent a year.

The same thing will happen if you're running a startup, of course. If you do everything the way the average startup does it, you should expect average performance. The problem here is, average performance means that you'll go out of business. The survival rate for startups is way less than fifty percent. So if you're running a startup, you had better be doing something odd. If not, you're in trouble.

0
bm
Elinden kacti yaziyi kontrol etmeden yolladim kusura bakmayin. lInk soyle olacak: http://www.paulgraham.com/avg.html [www.paulgraham.com].
0
FZ
Mükemmel bir makale!
0
malkocoglu_2
bio, FZ, bm: Yaziyi begendiginize cok sevindim. Bu yazilari yazarken zaten tek istegimiz yararli olmalari ve begenilmeleridir. Iyi calismalar.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Da Vinci Şifresi Deşifre Oldu

malkocoglu_2

Şimdiye kadar bu kitaptaki kadar, "gerçeklere dayandığını" beyan edip gerçeği bu kadar "esneten" az kitap okumuşumdur. Daha başta "açık anahtar şifrelemeyi Da Vinci nin bulduğu" lafı ile uyandım. Google'da "Da Vinci Code mistakes" kelimelerini kullanarak arama yapınca binlerce sonuç geri geldi.

HTML, JavaScript ve PHP ile E-Posta Takibi

FZ

Düşünün ki eski bir dostunuza ya da eski sevgilinize e-posta atıyorsunuz ama onun bu iletiyi okuyup okumadığından emin olamıyorsunuz! :)

Ne yapacaksınız? Oturup merak içinde bekleyecek misiniz? Tabii ki hayır! ;)

Peki ne yapmalı?

Önce derdimize çare olacak bir sistem taslağı çizmeli tabii ki...

Değerli FM üyelerinden Gökhan "Crematorium" Olgun´un "gönderdiğiniz e-postanın okunup okunmadığını kolayca takip etme" amaçlı makalesinin devamını bu adreste okuyabilirsiniz.

Kitap Eleştirisi: Süper Hesap Uzmanları

FZ

Makine öğrenmesi konusu ile ilgilendiğim için askere gitmeden önce Ian Ayres'in 'Süper Hesap Uzmanları : Sayılarla Düşünmek Neden Zeki Olmanın Yeni Bir Yoludur' kitabını okumuştum. 2008 yılının Mart ayında Türkçesi yayımlanmış kitabın makine öğrenmesi, veri madenciliği ve genel anlamda istatistiğin gücü ile ilgilenen herkesin okuması gereken türden bir kitap olduğuna inanıyorum. Yani işadamları da bilgisayar yazılımcıları da çözmeye çalıştıkları problemleri daha iyi anlamak ve daha akıllıca çözümler geliştirmek için bu kitaptan feyz alabilirler.

Her ne kadar söz konusu kitap (Freakonomics'in yazarlarıdan) Steven D. Levitt gibi yazarların övgüsüne nail olmuşsa da hem içerik hem de çeviri konusunda bazı eleştirileri hak ediyor. Kitabı okurken not ettiğim bazı noktaları aşağıda listeledim:

Java İle Etiket Yazmak

anonim

Java JSP'nin ve Servlet standartının önemli özelliklerinden biri, programcılara kendi etiketlerini yazmasına izin vermesidir.


İsteğe uyarlanmış etiket (custom tag) denilen bu kavramı bir örnek kullanarak açıklıyoruz.

Her Yönüyle PARDUS Kitabı Çıktı!

anonim

Pardus, Tübitak’ın desteği ile hayat bulan tamamen Türkçe bir GNU/Linux dağıtımıdır. Kullananların internet ortamında her türlü desteği bulduğu, kullanıcı dostu, ilk çıktığından bu yana bilgisayar kullanıcıları arasında hızla kullanılıp yaygınlaşan, ücretsiz bir işletim sistemidir. Bu kitapla, hiç GNU/Linux kullanmamış okuyucuları başlangıç seviyesinden alıp üst seviyelere getirmek amaç edinilmiştir