Özgür Lineer Cebir Kitabı

0
FZ
Bilgi Üniversitesi'nin matematik bölümü e-posta listesine, oradan da bilgisayar bilimleri e-posta listesine gelmiş keyifli bir e-posta: İnanılması güç bir olay! "An open-source linear algebra text book" Open source (açık kaynak) olayının matematiğe katkısı olacağını nereden tahmin edebilirdim. Ama böyle bir proje var. Yapılmış, yapılıyor, yapılacak.

Internette bir matematik profesörünün başlattığı projeyle tamamen ücretsiz olarak (bu ücretsiz olma durumu yasal olarak da güvence altına alınmış!) bir lineer cebir kitabı yazılıyor. Hatta versiyonları var, sürekli güncelleniyor! En son 2006 şubatında güncellenmiş. Vereceğim site sırf bu iş için hazırlanmış! Çok değişik versiyonlarda sonuna kadar ücretsiz bir lineer cebir kitabı!
Bir ders kitabını mükemmelleştirmeye çalışmışlar... Gilbert Strang'ın Gram Schmidt Process'den sonra "If Gram thought of it first, what was left for Schmidt?" gibi son derece keyifli ve okuyucuyu gaza getiren yorumlarını içeren efsanevi kitabı "Introduction to Linear Algebra"yla kıyaslamak değil maksadım bu yorumu yaparken. Fakat sınırları oldukça zorlamışlar ve oldukça zengin bir kitap olmuş, oluyor. Eklenen yazılar, açıklamalar işin ehli kişiler tarafından kontrol ediliyor.

Bedava kitap olmalı mı? Kitap yazarları da para kazanmalı tartışmasına girmeden, böyle bir olayı haber vermek, paylaşmak istedim. Kitabı indirip (700 küsur sayfa son versiyonu yakında 1000 sayfalık bi textbook olabilir. "1000 sayfalık bi textbook olur mu? sayfa sayısı çok fazla" düşüncesi benim de kafamı kurcalıyor. Textbook olmasa da kaynak kitap olur..:))

Ayrıca sitede başka "Open Source Textbook" projelerine linkler de var. Buyrunuz doya doya okuyunuz! Master ya da doktorada cebiri seçersem, yutacağım kitaplardan biri bu olur diye düşünüyorum.

Şimdilik 10 bin liradan fotokopi çeken bir yerde 10 ytlden az fiyata bastıracağım. :) Sitede "bu kitap beleş, çoğaltabildiğiniz kadar çoğaltın! diye not düşmüşler! Pes..." Buyrun efendim çok uzattım:

http://linear.ups.edu/index.html

Görüşler

0
nehuse
Bir matematikçi olarak bu konuyu çok sevinerek okudum keşke benzer örnekleri türkçede olsa ilk etapta üniversite sonrada ortaöğretim düzeyinde yapılabilecek bu tip çalışmalarla meraklı öğrenciler güzel bir bilgi hazinesine ücretsiz ulaşırlar.Meb gözünü açar ve microsoft temelli yazılımları satın almayı bırakırsa ve bu tip bir sistem oluşturursa eğitimimizde yeni bir dönem başlar bence..
0
Zebani
bence herşeyi devletten, hükümetten yöneticilerden beklemektense böyle şeyler bir sivil toplum hareketi şeklinde olmalı. Bu ise insanın bir konuya duyacağı istek ve aşkla ilgili birşey. Bilime ilgi duyuyorsanız, bilimin gelişmesi için gerekli milli kaynakları oluşturmak için de çaba sarfetmelisiniz veya böyle çabalar varsa destek vermelisiniz. Cumhuriyetin başlangıcında milli bir literatür oluşturulmaya başlasaydı sanırım şimdi çok iyi Türkçe kaynaklara sahip olabilirdik. Böyle de bir gelenek oluşmuş olurdu. Bizden öncekiler böyle bir veri bankası oluşturmadıysa biz bunun böyle devam etmesine izin veremeyiz bence...
0
sefalet

Cumhuriyetin başında milli çeviri hareketi olmuştur pek çok kılasik eser çevrilmiştir.Ama sonradan eğitim politikalarının bakkal hesabı yapılması ve yazarların otellerde yakılmasına kadar varan süreçler yaşandığından devamının geldiğini söylemek zor.
0
Zebani
Çeviriden bahseden kim? Kaç tane bilim adamımız kendi ülkesi için gerçekten kaynak olacak bir bilim eseri yazıyor? Özellikle Fen alanında.
0
sefalet
Türkçe literatürün gelişmesinden bahsediyorsanız yabancı kaynakların çevirisinin ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz diye düşündüm.
0
Tarık
sanıyorum yakın türk tarihiyle olan ilişkiniz pek zayıf. Cumhuriyetin kuruluş yıllarındaki gelişim sürecimiz, bugün dünyada bazı ülkelerde şablon sistem olarak kullanılmaktadır. Ve sonuçları dünyada eşi görülmemiş neticeler vermektedir. Ama işin kötü tarafı bu sistemleri artık biz kullanmıyoruz. Çünkü biraz AB kapılarında sürtmemiz gerekiyor. Aklımız başımıza gelmeye başlarsa belki birgün işimize yararlar. Söyleminizdeki amacınız, " yok arkadaş Cumhuriyet kurulurken bunlar düşünülmemiş " gibi birşey değildiyse üzerinize alınmayın lütfen.

Ve lütfen Cumhuriyetin kuruluşunu , ülkenin o dönemdeki durumunu ve yapılanları göz önüne alınız.

0
Zebani
Cumhuriyetin kurluşundan kastımız bir milat (C.Ö:Cumhuriyetten Önce, C.S:Cumhuriyetten Sonra gibi) belirtmektir ötesi değil. Düşünmeye gelince ben de düşünüyorum ama uygulamaya sokmayınca kimseye bir faydası yok ve bir ürün çıkmıyor ortaya. Literatürün çevrilmesi zaten elzem bişey onu söylememe gerek yok. Tübitak 'ın veya birilerinin bir çeviri kurumu oluşturması şart. Belki var da verimli çalışmıyor onu da ben bilemiyorum. Oktay Sinanoğlu 'nun kavgasını verdiği Türkçe düşünelim, Türkçe üretelim, Türkçe yaşayalım kaygısındayım ben ötesi değil. "Türk Dünyası" şu an bu açıdan çok zayıf bir durumda malesef.
0
newman
Bir matematik kitabi veya makalesini okur ve anlarsaniz, daha sonra referans gostermek kaydiyla ozgurce ozumsediginiz *bilgiyi* herkesle paylasabilirsiniz; gelistireceginiz ve ileri gotureceginiz birsey cikarsa bunu rahatlikla yapabilirsiniz. En azindan bu konuda tamamen ozgursunuz ;-). Kelimeleri kopyalayip internete koyamamak bir engel olusturmamali. tabii o da olsa fena olmaz, ama insan hayatta her istegine eremiyor :). Lineer cebir oldukca eski ve herkese faydali bir alan oldugu icin herturlu katki takdire deger. icinizde ilgilenen olursa, biraz siradisi bir lineer cebir kitabi var: Linear Algebra Done Right, by Sheldon Axler Ilginc bir kitap. Bazi universitelerde onur siniflarinda okutuluyordu. Biraz teorem - ispat tarzi, fakat gercekten ilginc. Ingilizce bilen matematikci arkadaslar bir baksin derim. Nispeten modern lineer cebir kitaplarindan bu kitabi ve Lax'in kitabini (Linear algebra, by Peter Lax)oldukca begendim ben sahsen. fakat lax'in kitabi oldukca ileri duzey, bunu lisans 3. sinif veya 4. sinif ogrencileri rahatlikla okuyabilir. Fakat kucuk bir uyari: bu kitaplar ilk lineer cebir dersi icin (matris carpamayanlar, vs. ) biraz agir kacar. Kitabi alip sonra hakkimda guzel guzel saydirmamaniz icin pesin pesin soyleyeyim ;-). Herkese iyi calismalar.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

IBM Özgür Yazılım Dergisi 3. Sayısı Çıktı

FZ

IBM Türk tarafından hazırlanan, Türkiye'nin ilk Özgür Yazılım dergisi yayın hayatına yeni ismiyle devam ediyor. IBM Özgür Yazılım'ın 3. sayısı daha önce talep eden üyelerimize ulaştırılmak üzere yola çıktı. Bir sonraki sayının adresinize gönderilmesini istiyorsanız üyelik bilgilerinizdeki adres bilgilerinizi güncelleyip ve "IBM Özgür Yazılım Dergisinin Adresime Gönderilmesini İstiyorum" seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor.

Yeniden Düzenleme (Refactoring) Video Sunumu

malkocoglu

Yazılım mühendisliği dünyasında özellikle XP (eXtreme Programming) gruplarında, "Yeniden Düzenleme" (Refactoring) tekniği oldukça ilgi görmeye başladı. Birim testler mevcut ise, kodumuzun tasarımını değiştirmenin artık bir ismi, değişik teknikleri ve de destekleyen yardımcı programları var.

Emacs üzerine eklenti olarak kullanılan Xrefactory böyle bir program. Xrefactory kuruluşu, kullanılışı (ilk kez video ile) sitemizde yayınlandı.

Yeni nesil versiyonlama sistemleri - Subversion

anonim

Büyük olsun küçük olsun tüm şirketlerde, şirket içerisindeki dökümanların akışının ve arşivlenmesinin kontrolü için kullanılan bir sistem vardır. Subversion bu sistemlerden biridir.

Bu amaçla kullanılan bilgisayar programlarına en çok yazılım şirketlerinde rastalanmaktadır. Çünkü yazılımcılar gün içinde sürekli kodlarda ufak değişiklikler yapmaktadırlar. Gerektiğinde dosyaları eski tarihteki versiyonlarına geri döndürmektedirler. Bunları yaparken diğer yazılımcıların etkilenmemesi gerekmektedir. İşte bu anda devreye giren bu programlar bir dosya üzerinde farklı kullanıcılar tarafından aynı anda yapılan değişikliklerin birbirini yok etmesini engeller.

Makalenin tamanını http://www.riskturk.com/obje7/yayin_subversion_1.php adresinden okuyabilirsiniz.

Türkçe Döküman portalı BELGE-TR

conan

BELGE-TR Galatasaray Üniversitesi Linux Kullanıcıları Grubunun yürütmekte olduğu bir türkçe döküman portalı projesi.

Linux için türkçe döküman arayıp bulabilmek için bence iyi bir başlangıç yeri. Portal`da Belge`ler, FTP Adresleri, Dernekler, Haberler, Kişisel Sayfalar, Kullanıcı Grupları, Projeler, Ticari Linux, Yansılar, Yazılım gibi alt başlıklarda kayıtlı 100`den fazla link var.

Kendi linklerinizi de eklemeniz mümkün olduğundan portal gelişime açik gözüküyor.

Bilişim Sözlüğü Artık Bedava

FZ

Pusula YAYINCILIK tarafından kitap olarak yayınlanan ve büyük ilgi gören 17.000 terimlik İngilizce-Türkçe Ansiklopedik Bilişim Sözlüğü, Eylül 2005 itibariyle artık ücretsiz bir bilgisayar programı olarak yayında. Adresi: www.bilisimsozlugu.com