Özgür Lineer Cebir Kitabı

0
FZ
Bilgi Üniversitesi'nin matematik bölümü e-posta listesine, oradan da bilgisayar bilimleri e-posta listesine gelmiş keyifli bir e-posta: İnanılması güç bir olay! "An open-source linear algebra text book" Open source (açık kaynak) olayının matematiğe katkısı olacağını nereden tahmin edebilirdim. Ama böyle bir proje var. Yapılmış, yapılıyor, yapılacak.

Internette bir matematik profesörünün başlattığı projeyle tamamen ücretsiz olarak (bu ücretsiz olma durumu yasal olarak da güvence altına alınmış!) bir lineer cebir kitabı yazılıyor. Hatta versiyonları var, sürekli güncelleniyor! En son 2006 şubatında güncellenmiş. Vereceğim site sırf bu iş için hazırlanmış! Çok değişik versiyonlarda sonuna kadar ücretsiz bir lineer cebir kitabı!
Bir ders kitabını mükemmelleştirmeye çalışmışlar... Gilbert Strang'ın Gram Schmidt Process'den sonra "If Gram thought of it first, what was left for Schmidt?" gibi son derece keyifli ve okuyucuyu gaza getiren yorumlarını içeren efsanevi kitabı "Introduction to Linear Algebra"yla kıyaslamak değil maksadım bu yorumu yaparken. Fakat sınırları oldukça zorlamışlar ve oldukça zengin bir kitap olmuş, oluyor. Eklenen yazılar, açıklamalar işin ehli kişiler tarafından kontrol ediliyor.

Bedava kitap olmalı mı? Kitap yazarları da para kazanmalı tartışmasına girmeden, böyle bir olayı haber vermek, paylaşmak istedim. Kitabı indirip (700 küsur sayfa son versiyonu yakında 1000 sayfalık bi textbook olabilir. "1000 sayfalık bi textbook olur mu? sayfa sayısı çok fazla" düşüncesi benim de kafamı kurcalıyor. Textbook olmasa da kaynak kitap olur..:))

Ayrıca sitede başka "Open Source Textbook" projelerine linkler de var. Buyrunuz doya doya okuyunuz! Master ya da doktorada cebiri seçersem, yutacağım kitaplardan biri bu olur diye düşünüyorum.

Şimdilik 10 bin liradan fotokopi çeken bir yerde 10 ytlden az fiyata bastıracağım. :) Sitede "bu kitap beleş, çoğaltabildiğiniz kadar çoğaltın! diye not düşmüşler! Pes..." Buyrun efendim çok uzattım:

http://linear.ups.edu/index.html

Görüşler

0
nehuse
Bir matematikçi olarak bu konuyu çok sevinerek okudum keşke benzer örnekleri türkçede olsa ilk etapta üniversite sonrada ortaöğretim düzeyinde yapılabilecek bu tip çalışmalarla meraklı öğrenciler güzel bir bilgi hazinesine ücretsiz ulaşırlar.Meb gözünü açar ve microsoft temelli yazılımları satın almayı bırakırsa ve bu tip bir sistem oluşturursa eğitimimizde yeni bir dönem başlar bence..
0
Zebani
bence herşeyi devletten, hükümetten yöneticilerden beklemektense böyle şeyler bir sivil toplum hareketi şeklinde olmalı. Bu ise insanın bir konuya duyacağı istek ve aşkla ilgili birşey. Bilime ilgi duyuyorsanız, bilimin gelişmesi için gerekli milli kaynakları oluşturmak için de çaba sarfetmelisiniz veya böyle çabalar varsa destek vermelisiniz. Cumhuriyetin başlangıcında milli bir literatür oluşturulmaya başlasaydı sanırım şimdi çok iyi Türkçe kaynaklara sahip olabilirdik. Böyle de bir gelenek oluşmuş olurdu. Bizden öncekiler böyle bir veri bankası oluşturmadıysa biz bunun böyle devam etmesine izin veremeyiz bence...
0
sefalet

Cumhuriyetin başında milli çeviri hareketi olmuştur pek çok kılasik eser çevrilmiştir.Ama sonradan eğitim politikalarının bakkal hesabı yapılması ve yazarların otellerde yakılmasına kadar varan süreçler yaşandığından devamının geldiğini söylemek zor.
0
Zebani
Çeviriden bahseden kim? Kaç tane bilim adamımız kendi ülkesi için gerçekten kaynak olacak bir bilim eseri yazıyor? Özellikle Fen alanında.
0
sefalet
Türkçe literatürün gelişmesinden bahsediyorsanız yabancı kaynakların çevirisinin ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz diye düşündüm.
0
Tarık
sanıyorum yakın türk tarihiyle olan ilişkiniz pek zayıf. Cumhuriyetin kuruluş yıllarındaki gelişim sürecimiz, bugün dünyada bazı ülkelerde şablon sistem olarak kullanılmaktadır. Ve sonuçları dünyada eşi görülmemiş neticeler vermektedir. Ama işin kötü tarafı bu sistemleri artık biz kullanmıyoruz. Çünkü biraz AB kapılarında sürtmemiz gerekiyor. Aklımız başımıza gelmeye başlarsa belki birgün işimize yararlar. Söyleminizdeki amacınız, " yok arkadaş Cumhuriyet kurulurken bunlar düşünülmemiş " gibi birşey değildiyse üzerinize alınmayın lütfen.

Ve lütfen Cumhuriyetin kuruluşunu , ülkenin o dönemdeki durumunu ve yapılanları göz önüne alınız.

0
Zebani
Cumhuriyetin kurluşundan kastımız bir milat (C.Ö:Cumhuriyetten Önce, C.S:Cumhuriyetten Sonra gibi) belirtmektir ötesi değil. Düşünmeye gelince ben de düşünüyorum ama uygulamaya sokmayınca kimseye bir faydası yok ve bir ürün çıkmıyor ortaya. Literatürün çevrilmesi zaten elzem bişey onu söylememe gerek yok. Tübitak 'ın veya birilerinin bir çeviri kurumu oluşturması şart. Belki var da verimli çalışmıyor onu da ben bilemiyorum. Oktay Sinanoğlu 'nun kavgasını verdiği Türkçe düşünelim, Türkçe üretelim, Türkçe yaşayalım kaygısındayım ben ötesi değil. "Türk Dünyası" şu an bu açıdan çok zayıf bir durumda malesef.
0
newman
Bir matematik kitabi veya makalesini okur ve anlarsaniz, daha sonra referans gostermek kaydiyla ozgurce ozumsediginiz *bilgiyi* herkesle paylasabilirsiniz; gelistireceginiz ve ileri gotureceginiz birsey cikarsa bunu rahatlikla yapabilirsiniz. En azindan bu konuda tamamen ozgursunuz ;-). Kelimeleri kopyalayip internete koyamamak bir engel olusturmamali. tabii o da olsa fena olmaz, ama insan hayatta her istegine eremiyor :). Lineer cebir oldukca eski ve herkese faydali bir alan oldugu icin herturlu katki takdire deger. icinizde ilgilenen olursa, biraz siradisi bir lineer cebir kitabi var: Linear Algebra Done Right, by Sheldon Axler Ilginc bir kitap. Bazi universitelerde onur siniflarinda okutuluyordu. Biraz teorem - ispat tarzi, fakat gercekten ilginc. Ingilizce bilen matematikci arkadaslar bir baksin derim. Nispeten modern lineer cebir kitaplarindan bu kitabi ve Lax'in kitabini (Linear algebra, by Peter Lax)oldukca begendim ben sahsen. fakat lax'in kitabi oldukca ileri duzey, bunu lisans 3. sinif veya 4. sinif ogrencileri rahatlikla okuyabilir. Fakat kucuk bir uyari: bu kitaplar ilk lineer cebir dersi icin (matris carpamayanlar, vs. ) biraz agir kacar. Kitabi alip sonra hakkimda guzel guzel saydirmamaniz icin pesin pesin soyleyeyim ;-). Herkese iyi calismalar.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

DNA´ya Problem Çözdürmek - Biyolojik Bilgisayarlar

malkocoglu

Matematikçi/biyolojist Leonard Adelman, biyolojik bilgisayar'ın olabileceğini ispatlamak için, DNA ve biyolojik yöntemler kullanarak, seyahat eden satış görevlisi (traveling salesman) probleminin ufak bir şeklini DNA'ya çözdürmeyi başardı. Seyahat eden satış görevlisi (SESG) problemi, çizit (graph) olarak temsil edilen şehirler arasındaki en az yol tutacak olan seyahat rotasını bulan algoritmadır.

Hackers: Sıradışı Bir Dönemin Sıradışı Hikayesi

FZ

2004 yazının sıcak günlerinden birinde, e-postalarımı kontrol ederken beni şaşırtan şu iletiyi karşımda gördüm: "İstemiş olduğunuz Hackers - Heroes of the Computer Revolution adlı yayın kütüphanemize gelmiştir ve teknik işlemleri yapılmaktadır. İşlemler bittikten sonra yayın kataloğumuzdan görülebilir. Bu durumu online kataloğumuzdan takip edebilirsiniz. -- İTÜ Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığı"

Bir an için duraksadım ve şaşırdım, ne olduğunu tam olarak kavrayamamıştım. Daha sonra ise hatırlama süreci ile parçalar yavaş yavaş yerine oturmaya başladı...

Steven Levy'nin bir döneme ışık tutan ve GNU/Linux'tan çok daha fazlasına tarihi bir perspektifle yer veren meşhur kitabının Ergin Sevinç tarafından yazılmış eleştirisinin devamını ileriseviye.org adresinde okuyabilirsiniz.

Yazılımbilim - 1. Bölüm

malkocoglu

Teorik yazılımbilim, günümüzdeki bilgisayarların soyut temelini oluştuyor. Bu alanda isimleri tanıdık gelen Turing, Church gibi kimseler olduğu gibi, diğer alanlardan bilim adamları mevcuttur, mesela Kurt Gödel. Tarihçesi belki de ünlü matematikçi Hilbert'in 1900 yılında bir beyan ettiği "açık problemler"'den 10'cusuna kadar giden yazılımbilim, bir problemin çözülebilirliğini ispat etmek için algoritmanın ne olduğundan başlayarak, bazı algoritmaların çözülemeyeceğini bulmak ile devam etti, ve nihai olarak günümuz donanımının altyapısını hazırlayarak önemli bir alan olarak kendini ispat etti.

Knoppix Rehberi

yuxel

Knoppix'e yeni başlayanlar için bir rehber : Knowing Knoppix.

GNU/Linux'un ne olduğundan, Knoppix'in ne olduğuna; açılış parametrelerinden, KDE'ye; yerel ağ kurulumundan, yazdırma işlemlerine kadar pek çok konuyu basit bir dille anlatan faydalı bir eser.

Editörün Notu: Knoppix ile ne kadar acayip şeylerin yapılabileceğini merak edenlere iki adres daha: Knoppix Hacks ve True Stories of Knoppix Rescues

C64 Türkiye #4 Çıktı

anonim

Ne zaman çıkacağı belli olmayan C64 dergisi C64 Türkiye'nin 4. sayısı sonunda çıktı. Derginin son sayısı ve dergide tanıtılan programlar için internet sitemize uğrayabilirsiniz: http://geocities.com/c64turkiye