Akıllı Ev Nasıl Yapılır?

0
anonim
Eric Faulkner ve Tony Northrup yazdığı bu kitap evinizde yapabileceğiniz ilginç projeleri anlatıyor. Kitaptan bir kaç örnek konu başlığı şöyle;

# Uzaktan evcil hayvanınızı gözetleyin
# Evinizi konuşturun
# Uzaktan bilgisayarınızın MP3 çalarını kontrol edin
# Zaman gecikmeli FM radyo yaratın
# Ağ üzerinden evinizi izleyin
# Ev güvenlik sistemi kurun

Bu ilginç projeler ilginizi çektiyse kredi kartlarınızı, tornavidalarınızı ve lehim aletlerinizi hazırlayıp O'Reilly'nin sitesine tıklayın.

Görüşler

0
FZ
Meraklısına: çok basit de olsa GNU/Linux tabanlı basit ve ucuz bir kamera ile hazırlanabilecek hareket tespit sistemi kurulumu:

http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=MotionDetection.html
0
Nightwalker
Eğer fazlamesai.net haber arayüzü aralarda yer alan ingilizce metinleri türkçeye çevirmeye başlamadıysa editöre teşekkür etmem gerekiyor sanırım :-)
0
FZ
Henüz o ölçüde yapay zekâ kullanmıyoruz ;-)
0
malkocoglu_2
En onemlisi belki de akilli ev icin cok fazla para harcamamak gerektigi... Mesela B. Gates muthis paralarla evini akilli yapti ama, evin altinda, duvarlarin arkasinda cok fazla sayida kablolama gerektigi soyleniyor. Ve butun bu kablolalama, bugunku Wi-Fi ile tamamiyle gereksiz (obsolete) hale gelmistir.
0
FZ
Türkiye'de de bu konuda faaliyet gösteren bazı firmalar var diye biliyorum ancak bu akıllı ev kavramı hala "lüks ev" kavramı ile yan yana anılıyor. Geçenlerden Teknoloji Televizyonu'nda bununla ilgili ilginç bir program vardı. Bir Türk girişimci geliştirdikleri ev kontrol sistemlerini anlatıyordu.

Şu anda görünen, yani işte ya bilgisayarcı, elektronikçi, meraklı, hacker modunda olacaksınız, ucuza kişiye özel çözüm yapacaksınız ya da pahalı bir çözüm satın alacaksınız. Orta seviyeli bir pazar olabilir mi, daha ucuz çözümler "akıllı ev" kategorisinde pazarlanabilir mi, hazır çözümler sunulabilir mi, buradan kârlı bir iş çıkar mı... serbest çağrışım... beyin fırtınası...
0
malkocoglu_2
Bir akilli ev'in "ozellik listesi" soyle bir dusunulse, neler cikar acaba? B. Gates'in evinde her ziyaretci bir rozet/izleyici takiyor, ve favori muziginiz siz odadan odaya gecerken sizi izliyormus... Degisik odalarda degisik muzikler olabiliyor bu sebeple... Bunlari okudugum zamanlar 2000 oncesiydi tabii, onu belirtmek isterim. Simdi MP3 var. Wi-Fi var. Bunlari uygun bir sekilde biraraya koyan ve Linux merkezi sinir sisteminden kontrol eden bir sistem, cok fahis fiyatlarda olmasa gerek.

Akilli ev ozellik listesi icin beyin firtinasi:

- Sabahlari hava/yol durumunu saatiniz/tv/lcd ekran uzerinde gosteren bir uyarici sistem. Bunun icin WiFi uzerinden baglanti kurulabilecek ev aletleri.
- Ev icindeki elektronik aletleri ses/el isaretleri ile kontrol edebilme.
- Tivo ile tum gunun TV kayitlari.
- MP3 muzik deposu ve yine ses kontrol ile degisik muzik playlist'lerin arasinda secim yapilabilmek.
- Icinde ne oldugunu goruntu tanima ile anlayan bir buzdolabi (!), ve bazi maddeler eksilince bu listenin haber verilebilmesi. Tamam bu biraz zor. Meyveleri/sebzeleri ve koseli paketleri bugunku teknolojile taniriz, ama naylona sarilmis bazi maddelerde zorlanabiliriz.

Burada onemli birim evin beyni zannediyorum. Hep acik olan, buyuk miktarda veri tasiyan ve bilgiyi disaridan toplayarak dagitan birim budur. Bir de WiFi ozellikli (ya da MS'in yapmaya calistigi gibi FM radyo frekansindan) iletisim kurulabilen ufak aletler (gadget). Alarm saati, duvarda duran cok amacli buyuk bir ekran, tv, vs..











0
gismo
"- Icinde ne oldugunu goruntu tanima ile anlayan bir buzdolabi (!), ve bazi maddeler eksilince bu listenin haber verilebilmesi. "

Bu tür istekler bana tuhaf geliyor. Oldu olacak bizim yerimize işe de gitsin, yemek yesin. Hatta bizi yaşama zahmetinden de kurtarsın derim.
0
FZ
FZ ağır bir aksanla şu cümleyi kurar: Buzdolabını bu işe karıştırmayalım, bu yemekle benim aramda bir mesele, onu rahat bırak tamam mı!

(FZ, diyet programlarını araştırmaya başlar...)
0
mrozturk
Merhaba ,

Sistemlerin uygulayıcısı olarak bahsettiğiniz bazı konulardaki görüşümü bildirmek istiyorum .

Akıllı Ev olarak isimlendirlen , Aydınlatma, Isıtma Soğutma, Güvenlik, Eğlence vb. konular içeren tesisat organizasyonu ve yönetimi içerikli, teorik olarak bakıldığında kolay uygulanabilir, özellikle bu kadar gelişmiş teknolojiye sahip bilgisayarlarla çocuk oyuncağı olarak görülen bir konu.

Ancak bahsettiğiniz veya başka kanallarda sözü geçen üç adımda akıllı ev, evinizi bilgisayarınız yönetsin gibi konularda teoride mümkün fakat pratikte çok ciddi sorunlar açabilecek , olmadık zamanlarda hata verip uzun süren müdahaleler gerektirecek durumlar oluşma tehlikesiyle taş devrine dönme senaryoları oluşabilir. Çünkü genelde (özellikle işin içinde windows çalışıyorsa) sistemler, en çok ihtiyaç duyulduğu zamanlarda hatalar verirler. Düşünün ki misafirlerinize yemek verirken elektriklerin kesildiğini, banyo yaparken ısıtmanın çalışmadığını, bir hasta varken ısıtma sisteminin hata verdiğini, ertesi güne kadar yanabilecek parçalrın değiştirilemeyeceğini, evin dahi oğlunun da tatilde bulunduğu sürede elektronik özürlü ebeveynlerin işkence çektiğini.

Bazen çok güvenli bir işletim sistemi olarak bilinen Linux un basit bir disk arızası yüzünden boot edilemediğini, vb hataları hep yaşamışsınızdır. En basitinden 30 sn civarı sürecek bir boot süresi bile kötü zamanda denk gelince yıllar sürüyormuş gibi gelebilir.

Sonuçta her tehlikeye önlem alınabilir tabi , ancak buna ayrılacak arge ve önlem için gerekecek ek donanım zaten oluşturalacak sistemi piyasa fiyatlarına gelecektir.

Emre ÖZTÜRK
ORTERO AKILLI EV SİSTEMLERİ
www.ortero.com
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Deniz Kenarında Bir Gezinti - Seaside

anonim

"A Walk on the Seaside" kılavuzunun çevirisidir.

Seaside

Bu kılavuz Seaside 2.7 web geliştirme çatısına giriş niteliğindedir. Seaside kurulum bilgileri için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.

Eğer Seaside'ı kendiniz kurarsanız (mesela SqueakMap kullanarak), sizden bir kullanıcı adı ve şifre girmeniz istenecektir. Bu bilgiler daha sonra bahsedeceğimiz Seaside yapılandırma uygulaması tarafından kullanılacaklar.

Yazılımbilim - 1. Bölüm

malkocoglu

Teorik yazılımbilim, günümüzdeki bilgisayarların soyut temelini oluştuyor. Bu alanda isimleri tanıdık gelen Turing, Church gibi kimseler olduğu gibi, diğer alanlardan bilim adamları mevcuttur, mesela Kurt Gödel. Tarihçesi belki de ünlü matematikçi Hilbert'in 1900 yılında bir beyan ettiği "açık problemler"'den 10'cusuna kadar giden yazılımbilim, bir problemin çözülebilirliğini ispat etmek için algoritmanın ne olduğundan başlayarak, bazı algoritmaların çözülemeyeceğini bulmak ile devam etti, ve nihai olarak günümuz donanımının altyapısını hazırlayarak önemli bir alan olarak kendini ispat etti.

Free as in Freedom

FZ

Sam Williams'ın GNU hareketi ve Richard Stallman üzerine, bu yılın Mart ayında kaleme aldığı "Free as in Freedom" adlı kitabın tamamına Internet üzerinden de erişebilirsiniz.

Kitabın belki de en zevkli bölümü 1. bölüm: Bu bölümde 80'li yılların başında MIT yapay zekâ laboratuvarında çalışan Stallman'ın bozuk bir XEROX yazıcının yazılımına düzeltmek için müdahale etmek istemesi ama XEROX'un kaynak kodunu vermemesi ve sonrasında gelişen olaylar anlatılıyor. Önce efendi ve nazik bir dille derdini anlatmaya çalışan Stallman, insanların "hadi len, biz burada ticari iş yapıyoruz, yok sana kaynak kod, mod, ne halin varsa gör!" demesi üzerine ufaktan bir şok geçiriyor ve "sizin allahınız, kitabınız var mı üleennn!" diye elini kolunu sıvıyor ve GNU isimli organizasyonu kuruyor. (Ve bugün çoğumuzun bu organizasyona ait olduğunu bilmeden, Linux ve benzeri sistemler üzerinde kullandığımız bir ton çok önemli yazılım geliştirilmeye başlanıyor.)

PostgreSQL ile Programlama Kitabı Projesi

tongucyumruk

PostgreSQL'in bir veritabanı sunucusu olarak performansı bilinen bir gerçek. Buna karşılık veritabanı kullanan uygulamalar alanında MySQL çok daha yüksek bir kullanım oranına sahip. Bunun bir sebebi de PostgreSQL hakkında, özellikle Türkçe, belge eksikliği. LKD e-posta listelerinin PostgreSQL düşkünlerinden Volkan Yazıcı yeni bir proje ile bu eksiği kapatmaya niyetlenmiş durumda.

Ağ Güvenliği İpuçları

honal

O'Reilly Yayınevinin "Network Security Hacks" adlı kitabı Açık Akademi Yayınlari tarafından Türkçeye "Ağ Güvenliği İpuçlari" olarak tercüme edilmistir.

"Ag Güvenligi İpuçları" kitabi sisteminizi basit bir hedef olmaktan çıkaracak 100 güçlü ve kullanışlı ipucu sunmaktadır. Bunlar, gerçek dünyada kullanilan araçlardan alınmış örnekler ve güvenlik uzmanlarının kendi bilgisayar ve ağlarını korumak için kullandığı yöntemlerden oluşmaktadır. Herbir ipucunu okumak yalnızca birkaç dakika sürerken sizi saatlerce araştırma yapmaktan kurtaracaktır.