Akıllı Ev Nasıl Yapılır?

0
anonim
Eric Faulkner ve Tony Northrup yazdığı bu kitap evinizde yapabileceğiniz ilginç projeleri anlatıyor. Kitaptan bir kaç örnek konu başlığı şöyle;

# Uzaktan evcil hayvanınızı gözetleyin
# Evinizi konuşturun
# Uzaktan bilgisayarınızın MP3 çalarını kontrol edin
# Zaman gecikmeli FM radyo yaratın
# Ağ üzerinden evinizi izleyin
# Ev güvenlik sistemi kurun

Bu ilginç projeler ilginizi çektiyse kredi kartlarınızı, tornavidalarınızı ve lehim aletlerinizi hazırlayıp O'Reilly'nin sitesine tıklayın.

Görüşler

0
FZ
Meraklısına: çok basit de olsa GNU/Linux tabanlı basit ve ucuz bir kamera ile hazırlanabilecek hareket tespit sistemi kurulumu:

http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=MotionDetection.html
0
Nightwalker
Eğer fazlamesai.net haber arayüzü aralarda yer alan ingilizce metinleri türkçeye çevirmeye başlamadıysa editöre teşekkür etmem gerekiyor sanırım :-)
0
FZ
Henüz o ölçüde yapay zekâ kullanmıyoruz ;-)
0
malkocoglu_2
En onemlisi belki de akilli ev icin cok fazla para harcamamak gerektigi... Mesela B. Gates muthis paralarla evini akilli yapti ama, evin altinda, duvarlarin arkasinda cok fazla sayida kablolama gerektigi soyleniyor. Ve butun bu kablolalama, bugunku Wi-Fi ile tamamiyle gereksiz (obsolete) hale gelmistir.
0
FZ
Türkiye'de de bu konuda faaliyet gösteren bazı firmalar var diye biliyorum ancak bu akıllı ev kavramı hala "lüks ev" kavramı ile yan yana anılıyor. Geçenlerden Teknoloji Televizyonu'nda bununla ilgili ilginç bir program vardı. Bir Türk girişimci geliştirdikleri ev kontrol sistemlerini anlatıyordu.

Şu anda görünen, yani işte ya bilgisayarcı, elektronikçi, meraklı, hacker modunda olacaksınız, ucuza kişiye özel çözüm yapacaksınız ya da pahalı bir çözüm satın alacaksınız. Orta seviyeli bir pazar olabilir mi, daha ucuz çözümler "akıllı ev" kategorisinde pazarlanabilir mi, hazır çözümler sunulabilir mi, buradan kârlı bir iş çıkar mı... serbest çağrışım... beyin fırtınası...
0
malkocoglu_2
Bir akilli ev'in "ozellik listesi" soyle bir dusunulse, neler cikar acaba? B. Gates'in evinde her ziyaretci bir rozet/izleyici takiyor, ve favori muziginiz siz odadan odaya gecerken sizi izliyormus... Degisik odalarda degisik muzikler olabiliyor bu sebeple... Bunlari okudugum zamanlar 2000 oncesiydi tabii, onu belirtmek isterim. Simdi MP3 var. Wi-Fi var. Bunlari uygun bir sekilde biraraya koyan ve Linux merkezi sinir sisteminden kontrol eden bir sistem, cok fahis fiyatlarda olmasa gerek.

Akilli ev ozellik listesi icin beyin firtinasi:

- Sabahlari hava/yol durumunu saatiniz/tv/lcd ekran uzerinde gosteren bir uyarici sistem. Bunun icin WiFi uzerinden baglanti kurulabilecek ev aletleri.
- Ev icindeki elektronik aletleri ses/el isaretleri ile kontrol edebilme.
- Tivo ile tum gunun TV kayitlari.
- MP3 muzik deposu ve yine ses kontrol ile degisik muzik playlist'lerin arasinda secim yapilabilmek.
- Icinde ne oldugunu goruntu tanima ile anlayan bir buzdolabi (!), ve bazi maddeler eksilince bu listenin haber verilebilmesi. Tamam bu biraz zor. Meyveleri/sebzeleri ve koseli paketleri bugunku teknolojile taniriz, ama naylona sarilmis bazi maddelerde zorlanabiliriz.

Burada onemli birim evin beyni zannediyorum. Hep acik olan, buyuk miktarda veri tasiyan ve bilgiyi disaridan toplayarak dagitan birim budur. Bir de WiFi ozellikli (ya da MS'in yapmaya calistigi gibi FM radyo frekansindan) iletisim kurulabilen ufak aletler (gadget). Alarm saati, duvarda duran cok amacli buyuk bir ekran, tv, vs..











0
gismo
"- Icinde ne oldugunu goruntu tanima ile anlayan bir buzdolabi (!), ve bazi maddeler eksilince bu listenin haber verilebilmesi. "

Bu tür istekler bana tuhaf geliyor. Oldu olacak bizim yerimize işe de gitsin, yemek yesin. Hatta bizi yaşama zahmetinden de kurtarsın derim.
0
FZ
FZ ağır bir aksanla şu cümleyi kurar: Buzdolabını bu işe karıştırmayalım, bu yemekle benim aramda bir mesele, onu rahat bırak tamam mı!

(FZ, diyet programlarını araştırmaya başlar...)
0
mrozturk
Merhaba ,

Sistemlerin uygulayıcısı olarak bahsettiğiniz bazı konulardaki görüşümü bildirmek istiyorum .

Akıllı Ev olarak isimlendirlen , Aydınlatma, Isıtma Soğutma, Güvenlik, Eğlence vb. konular içeren tesisat organizasyonu ve yönetimi içerikli, teorik olarak bakıldığında kolay uygulanabilir, özellikle bu kadar gelişmiş teknolojiye sahip bilgisayarlarla çocuk oyuncağı olarak görülen bir konu.

Ancak bahsettiğiniz veya başka kanallarda sözü geçen üç adımda akıllı ev, evinizi bilgisayarınız yönetsin gibi konularda teoride mümkün fakat pratikte çok ciddi sorunlar açabilecek , olmadık zamanlarda hata verip uzun süren müdahaleler gerektirecek durumlar oluşma tehlikesiyle taş devrine dönme senaryoları oluşabilir. Çünkü genelde (özellikle işin içinde windows çalışıyorsa) sistemler, en çok ihtiyaç duyulduğu zamanlarda hatalar verirler. Düşünün ki misafirlerinize yemek verirken elektriklerin kesildiğini, banyo yaparken ısıtmanın çalışmadığını, bir hasta varken ısıtma sisteminin hata verdiğini, ertesi güne kadar yanabilecek parçalrın değiştirilemeyeceğini, evin dahi oğlunun da tatilde bulunduğu sürede elektronik özürlü ebeveynlerin işkence çektiğini.

Bazen çok güvenli bir işletim sistemi olarak bilinen Linux un basit bir disk arızası yüzünden boot edilemediğini, vb hataları hep yaşamışsınızdır. En basitinden 30 sn civarı sürecek bir boot süresi bile kötü zamanda denk gelince yıllar sürüyormuş gibi gelebilir.

Sonuçta her tehlikeye önlem alınabilir tabi , ancak buna ayrılacak arge ve önlem için gerekecek ek donanım zaten oluşturalacak sistemi piyasa fiyatlarına gelecektir.

Emre ÖZTÜRK
ORTERO AKILLI EV SİSTEMLERİ
www.ortero.com
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İş İstasyonu Olarak Debian ve Windowmaker

GaripFakir

Linux'un masaüstünde kullanımı ile ilgili genelde Gnome ve KDE masaüstü yöneticileri ön plana çıkmaktadır. Masa üstünde Linux dağıtımı olarak Mandrake ve Suse en çok adı geçen dağıtımlar arasında. Debian Linux dağıtımı ve Windowmaker pencere yönetici kullanılarak neler yapılabileceğini gösteren bir siteye rastladım.
Site, Gürkan Şengün tarafindan hazırlanmış ve Fatih Yılmaz tarafından Türkçe'ye çevrilmiş güzel bir kılavuz niteliğinde.
www.linuks.mine.nu/workstation/index.tr.html

Teknoloji Seçerken

malkocoglu_2

Bu yazıyı Java bilgi işlem teknolojilerinden biri olan Entity Bean'lerin erken ölümü üzerine yazdık. Zamanında büyük şaşa ile ortaya çıkan bu teknoloji niye böyle erken tedavülden kalktı? Ayrıca bu tecrübeden ders çıkarmak bağlamında, ileride bu tür geleceği olmayan ve külfetli teknolojilerin kokusunu nasıl alabiliriz? Bu yazı bilgi işleme daha çok hitap eden bir yazıdır çünkü 3-4 senede bir yeni bir dehşet teknolojiyle çalkantılar yaratan grup bu olmaktadır. Bu dinamizm tabii ki iyidir fakat bilgi işlem müdürleri ve proje yöneticileri için bu teknoloji enflasyonunda bir seçici turnusol testi lazımdır. Aksi halde sonuç InfoWeek Dergisi Pazartesi Günü Sendromudur; (Masasındaki Infoweek dergisinin yeni sayısını pazartesi günü okuyan yönetici) "XML diye bir şey cıkmış bütün dertlere devaymış! Hemen kullanalım!" . [Proje teknik lideri burada somurtur].

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_ejb_postmortem.xml

Kargo Kültü Bilim

FZ

Meşhur fizikçi Richard Feynman'ın 1974 yılındaki önemli bir konuşmasının metnini FM camiası ile paylaşmak istedik. Önemli bir kılavuz olduğunu düşündüğümüz bu metnin okurken bir hayli eğleneceğinizi ve bir şeyler kapabileceğinizi düşündük.

SSH ve Public Key Doğrulaması

cbc

SSH ve Public Key Doğrulaması ile ilgili birkaç paragraf yazı yazdım. Birilerinin işine yaraması dileği ile.

VZA Yöntemi İle Verimlilik Analizi

FZ

Bir firmada bilgi üretimi, birikimi ve kullanımı, nitelikli insangücü, sosyal, fiziksel altyapı gibi çeşitli kaynakların dengeli dağılmaması, departmanların yapısal ve örgütsel farklılıkları ile birleştiğinde, iş akışı açısından potansiyel sorun alanlarının oluşmasına yol açmaktadır.

Bu saptamalar altında, departman değerlendirmesinde sadece iş hacmi, üretim miktarı, ciroya etki gibi büyüklüklerle ölçüm yapmanın yanlış olmasa da eksik bir yaklaşım olduğu söylenebilir. Departman aktivitelerini mümkün kılan insan kaynağı, sosyal ve fiziki altyapı, teknoloji ve yenilik kapasitesi gibi departmana tahsis edilen kaynakların da irdelenmesi ve bu kaynakların, firma ciro hedefine ulaşırken ne derece verimli kullanılabildiğinin de analiz edilebilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla departmanın, sonuç odaklı etkinlik göstergeleri haricinde, aktivitelerinin niteliğini değerlendiren verimlilik göstergeleri açısından da yorumlanabilmesi gereklidir.

Birden çok ve farklı ölçeklerle ölçülmüş ya da farklı ölçü birimlerine sahip girdi ve çıktıların karşılaştırma yapmayı zorlaştırdığı durumlarda, karar birimlerinin göreceli performansını ölçmeyi amaçlayan doğrusal programlama tabanlı bir teknik olan Veri Zarflama Analizi, Günhan Kürkçüoğlu tarafından (Tolga Kürkçüoğlu'nun da katkıları ile) gerçekleştirilen ve bilgi işlem yöntemlerinin, bilgisayarların üretime katkısına önemli bir örnek teşkil eden bu çalışmada metod olarak kullanılmıştır.