Akıllı Ev Nasıl Yapılır?

0
anonim
Eric Faulkner ve Tony Northrup yazdığı bu kitap evinizde yapabileceğiniz ilginç projeleri anlatıyor. Kitaptan bir kaç örnek konu başlığı şöyle;

# Uzaktan evcil hayvanınızı gözetleyin
# Evinizi konuşturun
# Uzaktan bilgisayarınızın MP3 çalarını kontrol edin
# Zaman gecikmeli FM radyo yaratın
# Ağ üzerinden evinizi izleyin
# Ev güvenlik sistemi kurun

Bu ilginç projeler ilginizi çektiyse kredi kartlarınızı, tornavidalarınızı ve lehim aletlerinizi hazırlayıp O'Reilly'nin sitesine tıklayın.

Görüşler

0
FZ
Meraklısına: çok basit de olsa GNU/Linux tabanlı basit ve ucuz bir kamera ile hazırlanabilecek hareket tespit sistemi kurulumu:

http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=MotionDetection.html
0
Nightwalker
Eğer fazlamesai.net haber arayüzü aralarda yer alan ingilizce metinleri türkçeye çevirmeye başlamadıysa editöre teşekkür etmem gerekiyor sanırım :-)
0
FZ
Henüz o ölçüde yapay zekâ kullanmıyoruz ;-)
0
malkocoglu_2
En onemlisi belki de akilli ev icin cok fazla para harcamamak gerektigi... Mesela B. Gates muthis paralarla evini akilli yapti ama, evin altinda, duvarlarin arkasinda cok fazla sayida kablolama gerektigi soyleniyor. Ve butun bu kablolalama, bugunku Wi-Fi ile tamamiyle gereksiz (obsolete) hale gelmistir.
0
FZ
Türkiye'de de bu konuda faaliyet gösteren bazı firmalar var diye biliyorum ancak bu akıllı ev kavramı hala "lüks ev" kavramı ile yan yana anılıyor. Geçenlerden Teknoloji Televizyonu'nda bununla ilgili ilginç bir program vardı. Bir Türk girişimci geliştirdikleri ev kontrol sistemlerini anlatıyordu.

Şu anda görünen, yani işte ya bilgisayarcı, elektronikçi, meraklı, hacker modunda olacaksınız, ucuza kişiye özel çözüm yapacaksınız ya da pahalı bir çözüm satın alacaksınız. Orta seviyeli bir pazar olabilir mi, daha ucuz çözümler "akıllı ev" kategorisinde pazarlanabilir mi, hazır çözümler sunulabilir mi, buradan kârlı bir iş çıkar mı... serbest çağrışım... beyin fırtınası...
0
malkocoglu_2
Bir akilli ev'in "ozellik listesi" soyle bir dusunulse, neler cikar acaba? B. Gates'in evinde her ziyaretci bir rozet/izleyici takiyor, ve favori muziginiz siz odadan odaya gecerken sizi izliyormus... Degisik odalarda degisik muzikler olabiliyor bu sebeple... Bunlari okudugum zamanlar 2000 oncesiydi tabii, onu belirtmek isterim. Simdi MP3 var. Wi-Fi var. Bunlari uygun bir sekilde biraraya koyan ve Linux merkezi sinir sisteminden kontrol eden bir sistem, cok fahis fiyatlarda olmasa gerek.

Akilli ev ozellik listesi icin beyin firtinasi:

- Sabahlari hava/yol durumunu saatiniz/tv/lcd ekran uzerinde gosteren bir uyarici sistem. Bunun icin WiFi uzerinden baglanti kurulabilecek ev aletleri.
- Ev icindeki elektronik aletleri ses/el isaretleri ile kontrol edebilme.
- Tivo ile tum gunun TV kayitlari.
- MP3 muzik deposu ve yine ses kontrol ile degisik muzik playlist'lerin arasinda secim yapilabilmek.
- Icinde ne oldugunu goruntu tanima ile anlayan bir buzdolabi (!), ve bazi maddeler eksilince bu listenin haber verilebilmesi. Tamam bu biraz zor. Meyveleri/sebzeleri ve koseli paketleri bugunku teknolojile taniriz, ama naylona sarilmis bazi maddelerde zorlanabiliriz.

Burada onemli birim evin beyni zannediyorum. Hep acik olan, buyuk miktarda veri tasiyan ve bilgiyi disaridan toplayarak dagitan birim budur. Bir de WiFi ozellikli (ya da MS'in yapmaya calistigi gibi FM radyo frekansindan) iletisim kurulabilen ufak aletler (gadget). Alarm saati, duvarda duran cok amacli buyuk bir ekran, tv, vs..











0
gismo
"- Icinde ne oldugunu goruntu tanima ile anlayan bir buzdolabi (!), ve bazi maddeler eksilince bu listenin haber verilebilmesi. "

Bu tür istekler bana tuhaf geliyor. Oldu olacak bizim yerimize işe de gitsin, yemek yesin. Hatta bizi yaşama zahmetinden de kurtarsın derim.
0
FZ
FZ ağır bir aksanla şu cümleyi kurar: Buzdolabını bu işe karıştırmayalım, bu yemekle benim aramda bir mesele, onu rahat bırak tamam mı!

(FZ, diyet programlarını araştırmaya başlar...)
0
mrozturk
Merhaba ,

Sistemlerin uygulayıcısı olarak bahsettiğiniz bazı konulardaki görüşümü bildirmek istiyorum .

Akıllı Ev olarak isimlendirlen , Aydınlatma, Isıtma Soğutma, Güvenlik, Eğlence vb. konular içeren tesisat organizasyonu ve yönetimi içerikli, teorik olarak bakıldığında kolay uygulanabilir, özellikle bu kadar gelişmiş teknolojiye sahip bilgisayarlarla çocuk oyuncağı olarak görülen bir konu.

Ancak bahsettiğiniz veya başka kanallarda sözü geçen üç adımda akıllı ev, evinizi bilgisayarınız yönetsin gibi konularda teoride mümkün fakat pratikte çok ciddi sorunlar açabilecek , olmadık zamanlarda hata verip uzun süren müdahaleler gerektirecek durumlar oluşma tehlikesiyle taş devrine dönme senaryoları oluşabilir. Çünkü genelde (özellikle işin içinde windows çalışıyorsa) sistemler, en çok ihtiyaç duyulduğu zamanlarda hatalar verirler. Düşünün ki misafirlerinize yemek verirken elektriklerin kesildiğini, banyo yaparken ısıtmanın çalışmadığını, bir hasta varken ısıtma sisteminin hata verdiğini, ertesi güne kadar yanabilecek parçalrın değiştirilemeyeceğini, evin dahi oğlunun da tatilde bulunduğu sürede elektronik özürlü ebeveynlerin işkence çektiğini.

Bazen çok güvenli bir işletim sistemi olarak bilinen Linux un basit bir disk arızası yüzünden boot edilemediğini, vb hataları hep yaşamışsınızdır. En basitinden 30 sn civarı sürecek bir boot süresi bile kötü zamanda denk gelince yıllar sürüyormuş gibi gelebilir.

Sonuçta her tehlikeye önlem alınabilir tabi , ancak buna ayrılacak arge ve önlem için gerekecek ek donanım zaten oluşturalacak sistemi piyasa fiyatlarına gelecektir.

Emre ÖZTÜRK
ORTERO AKILLI EV SİSTEMLERİ
www.ortero.com
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Açık Akademi'den Ajax kitabı: Sağlamlığı Kanıtlanmış Tekniklerle Web 2.0 AJAX

yenigul

New Riders yayınlarından çıkan Bulletprof AJAX kitabı, Açık Akademi yayınlarından Sağlamlığı Kanıtlanmış Tekniklerle Web 2.0 AJAX adıyla yayınlanmıştır.

Dergi Eleştirisi: CYBER Elektronik

FZ

Türkçe kaynak bulamamaktan şikayet edenleri ferahlatacak bir haber: Türkiye'deki bir elektronik şirketinin sponsorluğu ile Türkçe elektronik dergisi, CYBER Elektronik yayınlanmaya başladı. Dergide yerli ve yabancı yazarların teknik makaleleri mevcut.

Aralık ayında 3. sayısını bayilerde bulabileceğiniz bu önemli yayın, önemli bir boşluğu dolduruyor. Özellikle kendi çapında, amatör olarak bu konulara hevesli olan insanların ve hatta belki de yeni yeni bu konuda ders almaya başlayan ama somut projeleri merak eden öğrencilerin başvurabileceği bir kaynak. Derginin Aralık sayısındaki konular ve bunlara dair eleştirileri şöyle sıralayabiliriz:

Bir programlama dilini bilme ölçüsü nedir ?

anonim

LKD listelerinde bir süredir devam etmekte olan bir konu başlığı bu.

Tartışmanın bir yerinde bir arkadaş "Bir programlama dilini bilmek için hiç bir başvuru kaynağı kullanmaksızın program yazılabilmeli " dedi.

Bunun üzerine eski FM'cilerden, Uludag projesi COMAR projesi baş programcısı Serdar Köylü yeni başlayanlar için kılavuz olabilecek nitelikte, makale tadında bir yanıt gönderdi.

Ben de listelerde yazılan herşeyin gayet GPL olduğunu düşünerek kendisine sormadan buraya haber olarak geçiyorum :)

50 Sene Sonra Üniversite Olacak Mı? E-öğrenme Üstüne Serbest Bir Diyalog

FZ

Acaba sizce gelecek 50 sene içinde üniversiteler başta olmak üzere eğitim kurumları ve e-öğrenme nasıl şekillenecek? Bilgiye bakış açımız nasıl dönüşecek?

Bilgi biriktirme ve bunu sunmanın ötesine geçeceğimiz kesin. Günümüzde okul soru sormayı öğretmekten ziyade cevapları öğrenmeyi sağlayıcı bir rejime dönüşmüş durumda. Orta vadeli gelecek tahminlerimize göre, bilgi artık edinilmeye değer bir meta olarak görülmeyecek. Kolay elde edilen her şey toplumun gözünde değer yitirir ve aynı durum bilginin de başına gelecektir. Değer verilen şey güzel sorular olacak.

Unutmayın ki cevapların değeri düştükçe soruların değeri artar. Dolayısı ile insanları soru sormaya yöneltmek ve bunu sağlayacak türden soru sorabilme tekniklerini geliştirmek önemli olacaktır.

Yazının devamı buradan okunabilir.

Windows Üzerinde Kaynak Kod Versiyon Kontrol Sistemi ve CVSNT.

ae

Özellikle yazılım geliştirme dünyasında iseniz, yazdığınız kodların güvenilir bir şekilde saklanması, versiyonların takip edilmesi, kodun gelişimine katkıda bulunanların ve kodun kontrol altında tutulması ihtiyacınız doğmuştur. Windows ortamında kaynak kod güvenliğini ve versiyonlama takibini yapabilmek için bir kaç alternatifiniz bulunuyor. Özellikle MS ürünleri ile yazılım gerçekleştiriyor iseniz mutlaka karşınıza çıkmış olan Visual Source Safe, açık kod dünyasından RCS , SVN, CVS ve CVSNT Yabancı terimlerin Türkçeye çevrilmesindeki bazı güçlüklerden dolayı açıklamaların başında Türkçe manasını verip metin içinde orjinal kısaltmaları kullanmaya çalışacağım.