Bir Programcının Kitaplığı Nasıl Olmalı?

0
Ragnor
/.'ta gezerken rastladığım bir haber var. Açıkcası /.'tan haber taşımak istemiyorum ama bu ilgi çekici. Bir Programcı kitaplığındaki kitapları sergilediği bir liste yapmış. Kitaplığın görüntüsü cidden baştan çıkarıcı :).
/.'daki konusu malum noel zamanı ya hediye seçelim kendimize tarzı birşeydi. Bizi pek ilgilendirmiyor o açıdan ama yinede kendimize hediye almak için illa özel bir günü beklemek zorunda değiliz.
O yüzden aynı soruyu ama Türkiye ülke sınırları ile sınırlayarak ben soruyorum. Sizce Türkiyede yaşayan bir programcının kitaplığında Türkiyede bulabileceği hangi kitaplar olmalı?

Görüşler

0
feran
Evet, kışkırtıcı! İnsanın o kitapları eline alıp dokunası, okuyası geliyor. Hem renkler de mobilyalarıma pek uygun:)
0
FZ
O rafta "klasik" kategorisinde çok çok az kitap var. Edebi klasikler ile kıyaslanabilecek cilt sayısı ile herhalde 2 ya da 3. Ancak bu konuda ciddiyim, kıyaslanabilecek olanlar da, hakikaten bilgisayarla ilgili olmayanların dahi kütüphanelerinde bulunması gereken türden eserler. Kültür mirası şeklinde.

Geriye kalan eserler ise bugün var, yarın yok şeklinde. "Bilgisayarcılık" mefhumunu iyi anlatıyor yani.
0
bm
Hmm listeye bakmadim ama makul gozuktu raftakiler. Hennesy & Patterson'in mimari kitabi, algoritma kitabi, Gary and Johnson (NP problem katalogu) eksik gozukuyor. AI da yok gibi. Date'in database kitabi yok. SICP ve CLtL2 yok. Opengl kitabi var ama Red Book yok. Teori yok (Hopcroft & Ullman klasik o konuda ama yenileri de vardir). Bunun Turk Amerikali farki olmaz, her eve lazim ama hepsi ayni anda lazim dagil tabii. Surada da birseyler ciziktirmistim: http://www.fazlamesai.org/forum/viewtopic.php?p=7933#7933
0
roktas
Rafın sol tarafındaki kitaplar gayet doğru seçimler. Ama FZ'ye katılıyorum, biraz O'Reilly şişkinliği gözüme çarptı. Ben neler eklerdim?
  • SICP
  • The Practice of Programming
  • The UNIX Programming Environment
  • Code Complete
  • Hennesy'den birkaç kitap: "Computer organization and design : the hardware/software interface" mutlaka, "Computer architecture : a quantitative approach" tercihen
  • Programming Language Pragmatics (Michael Scott)
Bu listedeki ilk üç klâsiği listeye neden almadıklarını anlayamadım doğrusu. Bir de bunların dışında, listedekilere nispetle daha zor veya daha kolay kitaplar var. Meselâ Knuth'a saygı duyar, hatta bu saygıdan olsa gerek, cildi bozulmasın diye kitaplarını karıştırmayız bile :-); ama onun şakirdi Sedgewick'in Algoritma kitapları vardır, daha kolaydır. Bilgisayar ağları konusunda Radia Perlman - "Interconnections : bridges and routers"ın ağır fakat önemli bir kitap olduğunu biliyorum. Bruce Schneier'e, Fred Brooks'a, Barry Boehm'e, Peter Norvig'e ait okunulası bazı klâsikler var; onlar da isteğe bağlı olarak listeye eklenebilir. Linux çekirdeği hakkında bir kitap yerine Tanenbaum'un MINIX'li kitaplarını tercih ederdim, belki Silberschatz "Operating system concepts" kitabını da ekleyerek (mutlaka Linux olacaksa Robert Love'un kitabı daha uygun bir seçim olurdu).
0
ae
Bir yazılımcı bu kadar şeyi bilebilir mi?
0
ozancaglayan
aslında bu bir programcının kitaplığından çok bir bilgisayar meraklısının, aşığının kitaplığı. bir programcının bunları bilmesi gerekli midir, gereksiz midir o bol bol tartışılır ancak gerçek anlamda meraklı bir bilgisayar mühendisinin(okullu veya okulsuz)gözünün aşina oldugu kitaplar olmalidir bence bu raftakiler.
0
ae
Dediğiniz de haklısınız. Yazılımcılar da büyük oranda bilgisayar aşığıdırlar ama bu kadar çok şeyi bilmeye çalışmanın hepsinden bir parça bilmek ile sonuçlanması kaçınılmazdır. Tamam bazıları becerebilir kabul ediyorum ama :)
0
dfix
benim kitaplığıma benziyor kitaplar pek aynı olmasada üç aşağı beş yukarı bendede bu kadar ve bu tür programlamayla ilgili kitap var içlerinden şu an 5 tanesi hariç hepsini okudum Programlamayı kitaplardan öğrenen birisi olarak onlara ve yazarlarına büyük saygı duyuyorum Bununla birlikte tüm bilgisayarla ilgili kitaplarımı ciltlemek gibi garip bir huyum var
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ruby Hacking Guide Artık İngilizce

anonim

Ne zamandır Ruby ile ilgilenemiyordum. Ama gelişmeleri takip ediyorum. Bu sabah ruby-doc.org da okuduğum güzel habere göre Ruby Hacking Guide artık İngilizce ( "Bunun neresi güzel Türkçe olsa neyse" diyenler için daha önce Japonca olduğunu belirteyim) WorldLingo yardımıyla çevirilen belgeye tar.gz ve zip formatında erişebilirsiniz.

POZİTİF Mayıs sayısı çıktı!

batasoy

Ücretsiz bilgisayar dergisi Pozitif'in Mayıs sayısı da 211 sayfalık geniş bir içerikle yayınlandı. Dergiye, www.pozitifpc.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Bu ay dergide kendi GNU/Linux dağıtımınızı yapmak, webmin ile sistem yönetimi, para harcamadan soğutma performansını artırmak gibi konulara yer verilmiş.

Özellikle "Kendi Linux dağıtımını hazırlama" konusu pekçok Linux yandaşının ilgisini çekecek

Türkçe Lego Mindstorms Dökümanları

vst

Lego Mindstorms, isminden de anlaşılacağı gibi, zamanında belki de istisnasız hepimizin oynadığı LEGO firmasının oyuncak setinin Java programlama dili ile programlanabilir ve hareket kazandırılabilir bir versiyonudur.

Yazıcıdan Güzel Kod Basmak (Pretty Print)

malkocoglu

Kod gözden geçirme (code review) toplantılarında olmazsa olmaz olan "2 kod sayfası bir yazıcı sayfasına" denk gelecek, ve her satırın numaralı olacak şekilde gosteren bir yazıcı çıktısıdır. Bunun için kullanılan enscript programının kuruluşu, Ghostview, Ghostscript ve Emacs ile yapılan bağlantılarının nasıl olacağını aşağıdaki yazıda anlatılmıştır.

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_enscript.xml

"Enterprise" Açık Kodlu Çözümler Dergisi: O3

anonim

"Enterprise" seviye için geliştirilen açık kaynak kodlu yazılımla ilgilenen arkadaşların takip edebileceği kamuya açık bir dergi yayınlanmaya başladı. Sitesine burdan ulaşabilirsiniz.

Derginin pdf versiyonuna burdan, torrent dosyasına ise burdan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: /.