Bir Programcının Kitaplığı Nasıl Olmalı?

0
Ragnor
/.'ta gezerken rastladığım bir haber var. Açıkcası /.'tan haber taşımak istemiyorum ama bu ilgi çekici. Bir Programcı kitaplığındaki kitapları sergilediği bir liste yapmış. Kitaplığın görüntüsü cidden baştan çıkarıcı :).
/.'daki konusu malum noel zamanı ya hediye seçelim kendimize tarzı birşeydi. Bizi pek ilgilendirmiyor o açıdan ama yinede kendimize hediye almak için illa özel bir günü beklemek zorunda değiliz.
O yüzden aynı soruyu ama Türkiye ülke sınırları ile sınırlayarak ben soruyorum. Sizce Türkiyede yaşayan bir programcının kitaplığında Türkiyede bulabileceği hangi kitaplar olmalı?

Görüşler

0
feran
Evet, kışkırtıcı! İnsanın o kitapları eline alıp dokunası, okuyası geliyor. Hem renkler de mobilyalarıma pek uygun:)
0
FZ
O rafta "klasik" kategorisinde çok çok az kitap var. Edebi klasikler ile kıyaslanabilecek cilt sayısı ile herhalde 2 ya da 3. Ancak bu konuda ciddiyim, kıyaslanabilecek olanlar da, hakikaten bilgisayarla ilgili olmayanların dahi kütüphanelerinde bulunması gereken türden eserler. Kültür mirası şeklinde.

Geriye kalan eserler ise bugün var, yarın yok şeklinde. "Bilgisayarcılık" mefhumunu iyi anlatıyor yani.
0
bm
Hmm listeye bakmadim ama makul gozuktu raftakiler. Hennesy & Patterson'in mimari kitabi, algoritma kitabi, Gary and Johnson (NP problem katalogu) eksik gozukuyor. AI da yok gibi. Date'in database kitabi yok. SICP ve CLtL2 yok. Opengl kitabi var ama Red Book yok. Teori yok (Hopcroft & Ullman klasik o konuda ama yenileri de vardir). Bunun Turk Amerikali farki olmaz, her eve lazim ama hepsi ayni anda lazim dagil tabii. Surada da birseyler ciziktirmistim: http://www.fazlamesai.org/forum/viewtopic.php?p=7933#7933
0
roktas
Rafın sol tarafındaki kitaplar gayet doğru seçimler. Ama FZ'ye katılıyorum, biraz O'Reilly şişkinliği gözüme çarptı. Ben neler eklerdim?
  • SICP
  • The Practice of Programming
  • The UNIX Programming Environment
  • Code Complete
  • Hennesy'den birkaç kitap: "Computer organization and design : the hardware/software interface" mutlaka, "Computer architecture : a quantitative approach" tercihen
  • Programming Language Pragmatics (Michael Scott)
Bu listedeki ilk üç klâsiği listeye neden almadıklarını anlayamadım doğrusu. Bir de bunların dışında, listedekilere nispetle daha zor veya daha kolay kitaplar var. Meselâ Knuth'a saygı duyar, hatta bu saygıdan olsa gerek, cildi bozulmasın diye kitaplarını karıştırmayız bile :-); ama onun şakirdi Sedgewick'in Algoritma kitapları vardır, daha kolaydır. Bilgisayar ağları konusunda Radia Perlman - "Interconnections : bridges and routers"ın ağır fakat önemli bir kitap olduğunu biliyorum. Bruce Schneier'e, Fred Brooks'a, Barry Boehm'e, Peter Norvig'e ait okunulası bazı klâsikler var; onlar da isteğe bağlı olarak listeye eklenebilir. Linux çekirdeği hakkında bir kitap yerine Tanenbaum'un MINIX'li kitaplarını tercih ederdim, belki Silberschatz "Operating system concepts" kitabını da ekleyerek (mutlaka Linux olacaksa Robert Love'un kitabı daha uygun bir seçim olurdu).
0
ae
Bir yazılımcı bu kadar şeyi bilebilir mi?
0
ozancaglayan
aslında bu bir programcının kitaplığından çok bir bilgisayar meraklısının, aşığının kitaplığı. bir programcının bunları bilmesi gerekli midir, gereksiz midir o bol bol tartışılır ancak gerçek anlamda meraklı bir bilgisayar mühendisinin(okullu veya okulsuz)gözünün aşina oldugu kitaplar olmalidir bence bu raftakiler.
0
ae
Dediğiniz de haklısınız. Yazılımcılar da büyük oranda bilgisayar aşığıdırlar ama bu kadar çok şeyi bilmeye çalışmanın hepsinden bir parça bilmek ile sonuçlanması kaçınılmazdır. Tamam bazıları becerebilir kabul ediyorum ama :)
0
dfix
benim kitaplığıma benziyor kitaplar pek aynı olmasada üç aşağı beş yukarı bendede bu kadar ve bu tür programlamayla ilgili kitap var içlerinden şu an 5 tanesi hariç hepsini okudum Programlamayı kitaplardan öğrenen birisi olarak onlara ve yazarlarına büyük saygı duyuyorum Bununla birlikte tüm bilgisayarla ilgili kitaplarımı ciltlemek gibi garip bir huyum var
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Da Vinci Şifresi Deşifre Oldu

malkocoglu_2

Şimdiye kadar bu kitaptaki kadar, "gerçeklere dayandığını" beyan edip gerçeği bu kadar "esneten" az kitap okumuşumdur. Daha başta "açık anahtar şifrelemeyi Da Vinci nin bulduğu" lafı ile uyandım. Google'da "Da Vinci Code mistakes" kelimelerini kullanarak arama yapınca binlerce sonuç geri geldi.

Vpopmail Kullanım Kılavuzu

anonim

Vpopmail bir sanal domain ve sanal kullanıcı yonetim aracı olarak yazılmıştır, yazılmasında temel MTA (Mail Transfer Agent)olarak qmail ele alındığı için bu sadece bu MTA ile çalışır. Son zamanlarda postfix ile birlikte de çalışabilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Postfix ile çalıştırabilmeniz için yine aynı sitede bulunan vpopmail-postfix dökümanına göz atabilirsiniz.

Erciyes Linux Dergisi 3. Sayısı

anonim

Erciyes Üniversitesi Linux Topluluğu Sürekli yayını olan "Erciyes Linux Dergisi", Mayıs-Haziran 3.sayısı ile karşımızda...

Özgür Lineer Cebir Kitabı

FZ

Bilgi Üniversitesi'nin matematik bölümü e-posta listesine, oradan da bilgisayar bilimleri e-posta listesine gelmiş keyifli bir e-posta: İnanılması güç bir olay! "An open-source linear algebra text book" Open source (açık kaynak) olayının matematiğe katkısı olacağını nereden tahmin edebilirdim. Ama böyle bir proje var. Yapılmış, yapılıyor, yapılacak.

Internette bir matematik profesörünün başlattığı projeyle tamamen ücretsiz olarak (bu ücretsiz olma durumu yasal olarak da güvence altına alınmış!) bir lineer cebir kitabı yazılıyor. Hatta versiyonları var, sürekli güncelleniyor! En son 2006 şubatında güncellenmiş. Vereceğim site sırf bu iş için hazırlanmış! Çok değişik versiyonlarda sonuna kadar ücretsiz bir lineer cebir kitabı!

Yazılımbilim - 1. Bölüm

malkocoglu

Teorik yazılımbilim, günümüzdeki bilgisayarların soyut temelini oluştuyor. Bu alanda isimleri tanıdık gelen Turing, Church gibi kimseler olduğu gibi, diğer alanlardan bilim adamları mevcuttur, mesela Kurt Gödel. Tarihçesi belki de ünlü matematikçi Hilbert'in 1900 yılında bir beyan ettiği "açık problemler"'den 10'cusuna kadar giden yazılımbilim, bir problemin çözülebilirliğini ispat etmek için algoritmanın ne olduğundan başlayarak, bazı algoritmaların çözülemeyeceğini bulmak ile devam etti, ve nihai olarak günümuz donanımının altyapısını hazırlayarak önemli bir alan olarak kendini ispat etti.