Bir Programcının Kitaplığı Nasıl Olmalı?

0
Ragnor
/.'ta gezerken rastladığım bir haber var. Açıkcası /.'tan haber taşımak istemiyorum ama bu ilgi çekici. Bir Programcı kitaplığındaki kitapları sergilediği bir liste yapmış. Kitaplığın görüntüsü cidden baştan çıkarıcı :).
/.'daki konusu malum noel zamanı ya hediye seçelim kendimize tarzı birşeydi. Bizi pek ilgilendirmiyor o açıdan ama yinede kendimize hediye almak için illa özel bir günü beklemek zorunda değiliz.
O yüzden aynı soruyu ama Türkiye ülke sınırları ile sınırlayarak ben soruyorum. Sizce Türkiyede yaşayan bir programcının kitaplığında Türkiyede bulabileceği hangi kitaplar olmalı?

Görüşler

0
feran
Evet, kışkırtıcı! İnsanın o kitapları eline alıp dokunası, okuyası geliyor. Hem renkler de mobilyalarıma pek uygun:)
0
FZ
O rafta "klasik" kategorisinde çok çok az kitap var. Edebi klasikler ile kıyaslanabilecek cilt sayısı ile herhalde 2 ya da 3. Ancak bu konuda ciddiyim, kıyaslanabilecek olanlar da, hakikaten bilgisayarla ilgili olmayanların dahi kütüphanelerinde bulunması gereken türden eserler. Kültür mirası şeklinde.

Geriye kalan eserler ise bugün var, yarın yok şeklinde. "Bilgisayarcılık" mefhumunu iyi anlatıyor yani.
0
bm
Hmm listeye bakmadim ama makul gozuktu raftakiler. Hennesy & Patterson'in mimari kitabi, algoritma kitabi, Gary and Johnson (NP problem katalogu) eksik gozukuyor. AI da yok gibi. Date'in database kitabi yok. SICP ve CLtL2 yok. Opengl kitabi var ama Red Book yok. Teori yok (Hopcroft & Ullman klasik o konuda ama yenileri de vardir). Bunun Turk Amerikali farki olmaz, her eve lazim ama hepsi ayni anda lazim dagil tabii. Surada da birseyler ciziktirmistim: http://www.fazlamesai.org/forum/viewtopic.php?p=7933#7933
0
roktas
Rafın sol tarafındaki kitaplar gayet doğru seçimler. Ama FZ'ye katılıyorum, biraz O'Reilly şişkinliği gözüme çarptı. Ben neler eklerdim?
  • SICP
  • The Practice of Programming
  • The UNIX Programming Environment
  • Code Complete
  • Hennesy'den birkaç kitap: "Computer organization and design : the hardware/software interface" mutlaka, "Computer architecture : a quantitative approach" tercihen
  • Programming Language Pragmatics (Michael Scott)
Bu listedeki ilk üç klâsiği listeye neden almadıklarını anlayamadım doğrusu. Bir de bunların dışında, listedekilere nispetle daha zor veya daha kolay kitaplar var. Meselâ Knuth'a saygı duyar, hatta bu saygıdan olsa gerek, cildi bozulmasın diye kitaplarını karıştırmayız bile :-); ama onun şakirdi Sedgewick'in Algoritma kitapları vardır, daha kolaydır. Bilgisayar ağları konusunda Radia Perlman - "Interconnections : bridges and routers"ın ağır fakat önemli bir kitap olduğunu biliyorum. Bruce Schneier'e, Fred Brooks'a, Barry Boehm'e, Peter Norvig'e ait okunulası bazı klâsikler var; onlar da isteğe bağlı olarak listeye eklenebilir. Linux çekirdeği hakkında bir kitap yerine Tanenbaum'un MINIX'li kitaplarını tercih ederdim, belki Silberschatz "Operating system concepts" kitabını da ekleyerek (mutlaka Linux olacaksa Robert Love'un kitabı daha uygun bir seçim olurdu).
0
ae
Bir yazılımcı bu kadar şeyi bilebilir mi?
0
ozancaglayan
aslında bu bir programcının kitaplığından çok bir bilgisayar meraklısının, aşığının kitaplığı. bir programcının bunları bilmesi gerekli midir, gereksiz midir o bol bol tartışılır ancak gerçek anlamda meraklı bir bilgisayar mühendisinin(okullu veya okulsuz)gözünün aşina oldugu kitaplar olmalidir bence bu raftakiler.
0
ae
Dediğiniz de haklısınız. Yazılımcılar da büyük oranda bilgisayar aşığıdırlar ama bu kadar çok şeyi bilmeye çalışmanın hepsinden bir parça bilmek ile sonuçlanması kaçınılmazdır. Tamam bazıları becerebilir kabul ediyorum ama :)
0
dfix
benim kitaplığıma benziyor kitaplar pek aynı olmasada üç aşağı beş yukarı bendede bu kadar ve bu tür programlamayla ilgili kitap var içlerinden şu an 5 tanesi hariç hepsini okudum Programlamayı kitaplardan öğrenen birisi olarak onlara ve yazarlarına büyük saygı duyuyorum Bununla birlikte tüm bilgisayarla ilgili kitaplarımı ciltlemek gibi garip bir huyum var
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Var mı yazmak isteyen?

sundance

Internet'in viral etkisi ile yayılması sonucu forum ve blog yazarlarının artmasının, yazan ve düşünen insan sayısını arttırdığını düşünüyorum.

Arkadaşlarla olan sohbetlerde her geçen gün biraz daha fazla kişinin "yahu bir fırsat bulsam da şu kafamdakileri bir yazıya döksem" dediğini, hatta birçoğunun bunu "derli toplu düşünme aracı" olarak gördüğünü farkettim.

Böyle düşünenler için, bir süredir devam eden bir kampanya var, herne kadar Amerika'da olsa da, (Internet her yerde değil mi?) Milli Roman Yazma Ayı, insanları bir aylık bir süre içinde bir roman yazmaya teşvik ediyor.

Doğru Düzgün Soru Sormanın Yolları

yalcink01

FM Forumda açılmış bir konu altında oluşan doğal süreç, bizi forumlarda ve e-posta listelerinde nasıl soru sormak gerektiği konusuna götürdü. Dernek listelerinde zaman zaman dalgalanmalar yaşanmakla birlikte, genelde ortanın üstü diye tabir edebileceğimiz bir ileti yazım tarzı var. FM Forum'un durumu da pek farklı değil. Yeni katılan arkadaşlar haricinde, acayip ve garip tarzda soru soran pek çıkmıyor. Bununla birlikte, söz konusu forum konusunda görülebileceği üzere, bazen iyi bir kılavuza ihtiyaç duyuluyor. Diğer forumlarda ise durum içler acısı :( Türkçe, Türkçe olduğuna bu kadar pişman edilebilir. İmla ve yazım kurallarındaki boşvermişlik bir tarafa, kelimelerde bile acayiplikler "var way!", "ajaip şeler oljek amma bnm sormk isterim...", şeklinde devam eden ucubeler etrafta cirit atmakta. Elbette ki tek bir kılavuz ile bütün bunları sonlandırmak ve insanları doğru yola sokmak mümkün değil -zaten ahir zaman peygamberliği gibi bir derdimiz de yok :)- ama bir yerden de başlamak gerek, değil mi? Peygamber olamadık diye hayatı tamamen boşvermek de olmaz.

Osman Yüksel'e, bu kadar işinin gücünün ve dahi Debian .po çevirilerinin arasında bu işe vakit ayırdığı için teşekkür ederim.

Türkçe çeviri için ilk sürüme http://www.geocities.com/yalcink01/smart-questions.html adresinden ulaşabilirsiniz. Her türlü geri beslemeye kapımız açıktır. Eklemek istediğiniz bölümler var ise, lütfen çekinmeden bildirin.

LDP 10 Yaşında

yalcink01

01/11/2003 tarihi itibari ile Linux Docementation Project 10. yılını devirdi. Matt Welsh tarafından ilk How-To /* Installation How-To*/nun yazılması ile başlayan ve bugün 14 ayrı dilde 450 den fazla yazara sahip olan LDP bugün için Linux ve Açık Kaynak yazılımlarına kılavuz sağlama konusunda ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Eh ne dileyim Nice Mutlu Yıllara!

Duyurunun tam metnine TLDP ana sayfadan ulaşabilirsiniz.

CSound Journal Bahar 2006 Sayısı Çıktı

FZ

Bilgisayarlı ses sentezleme ve besteleme sistemi Csound kullanılarak yapılan ses programlama çalışmalarına ve makalelerine yer veren Csound Journal'ın Bahar 2006 sayısı çıktı.

Bilgisayar Mühendisliği Dergisi

FZ

Bilgisayar mühendisliği ile ilgili güzel ve detaylı makaleleri barındıran derginin internet sitesine bir göz atmakta fayda var.

Kısaca bir göz atışta ilgi çeken ve güncel makaleler: Netfilter-1, COSEML, UML ile yazılım modellemesi, yapay zekâ, vs.