Bir Programcının Kitaplığı Nasıl Olmalı?

0
Ragnor
/.'ta gezerken rastladığım bir haber var. Açıkcası /.'tan haber taşımak istemiyorum ama bu ilgi çekici. Bir Programcı kitaplığındaki kitapları sergilediği bir liste yapmış. Kitaplığın görüntüsü cidden baştan çıkarıcı :).
/.'daki konusu malum noel zamanı ya hediye seçelim kendimize tarzı birşeydi. Bizi pek ilgilendirmiyor o açıdan ama yinede kendimize hediye almak için illa özel bir günü beklemek zorunda değiliz.
O yüzden aynı soruyu ama Türkiye ülke sınırları ile sınırlayarak ben soruyorum. Sizce Türkiyede yaşayan bir programcının kitaplığında Türkiyede bulabileceği hangi kitaplar olmalı?

Görüşler

0
feran
Evet, kışkırtıcı! İnsanın o kitapları eline alıp dokunası, okuyası geliyor. Hem renkler de mobilyalarıma pek uygun:)
0
FZ
O rafta "klasik" kategorisinde çok çok az kitap var. Edebi klasikler ile kıyaslanabilecek cilt sayısı ile herhalde 2 ya da 3. Ancak bu konuda ciddiyim, kıyaslanabilecek olanlar da, hakikaten bilgisayarla ilgili olmayanların dahi kütüphanelerinde bulunması gereken türden eserler. Kültür mirası şeklinde.

Geriye kalan eserler ise bugün var, yarın yok şeklinde. "Bilgisayarcılık" mefhumunu iyi anlatıyor yani.
0
bm
Hmm listeye bakmadim ama makul gozuktu raftakiler. Hennesy & Patterson'in mimari kitabi, algoritma kitabi, Gary and Johnson (NP problem katalogu) eksik gozukuyor. AI da yok gibi. Date'in database kitabi yok. SICP ve CLtL2 yok. Opengl kitabi var ama Red Book yok. Teori yok (Hopcroft & Ullman klasik o konuda ama yenileri de vardir). Bunun Turk Amerikali farki olmaz, her eve lazim ama hepsi ayni anda lazim dagil tabii. Surada da birseyler ciziktirmistim: http://www.fazlamesai.org/forum/viewtopic.php?p=7933#7933
0
roktas
Rafın sol tarafındaki kitaplar gayet doğru seçimler. Ama FZ'ye katılıyorum, biraz O'Reilly şişkinliği gözüme çarptı. Ben neler eklerdim?
  • SICP
  • The Practice of Programming
  • The UNIX Programming Environment
  • Code Complete
  • Hennesy'den birkaç kitap: "Computer organization and design : the hardware/software interface" mutlaka, "Computer architecture : a quantitative approach" tercihen
  • Programming Language Pragmatics (Michael Scott)
Bu listedeki ilk üç klâsiği listeye neden almadıklarını anlayamadım doğrusu. Bir de bunların dışında, listedekilere nispetle daha zor veya daha kolay kitaplar var. Meselâ Knuth'a saygı duyar, hatta bu saygıdan olsa gerek, cildi bozulmasın diye kitaplarını karıştırmayız bile :-); ama onun şakirdi Sedgewick'in Algoritma kitapları vardır, daha kolaydır. Bilgisayar ağları konusunda Radia Perlman - "Interconnections : bridges and routers"ın ağır fakat önemli bir kitap olduğunu biliyorum. Bruce Schneier'e, Fred Brooks'a, Barry Boehm'e, Peter Norvig'e ait okunulası bazı klâsikler var; onlar da isteğe bağlı olarak listeye eklenebilir. Linux çekirdeği hakkında bir kitap yerine Tanenbaum'un MINIX'li kitaplarını tercih ederdim, belki Silberschatz "Operating system concepts" kitabını da ekleyerek (mutlaka Linux olacaksa Robert Love'un kitabı daha uygun bir seçim olurdu).
0
ae
Bir yazılımcı bu kadar şeyi bilebilir mi?
0
ozancaglayan
aslında bu bir programcının kitaplığından çok bir bilgisayar meraklısının, aşığının kitaplığı. bir programcının bunları bilmesi gerekli midir, gereksiz midir o bol bol tartışılır ancak gerçek anlamda meraklı bir bilgisayar mühendisinin(okullu veya okulsuz)gözünün aşina oldugu kitaplar olmalidir bence bu raftakiler.
0
ae
Dediğiniz de haklısınız. Yazılımcılar da büyük oranda bilgisayar aşığıdırlar ama bu kadar çok şeyi bilmeye çalışmanın hepsinden bir parça bilmek ile sonuçlanması kaçınılmazdır. Tamam bazıları becerebilir kabul ediyorum ama :)
0
dfix
benim kitaplığıma benziyor kitaplar pek aynı olmasada üç aşağı beş yukarı bendede bu kadar ve bu tür programlamayla ilgili kitap var içlerinden şu an 5 tanesi hariç hepsini okudum Programlamayı kitaplardan öğrenen birisi olarak onlara ve yazarlarına büyük saygı duyuyorum Bununla birlikte tüm bilgisayarla ilgili kitaplarımı ciltlemek gibi garip bir huyum var
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İleti Kuyrukları İle Daha Etkin ve Performanslı Programlama

malkocoglu

Programlararası bilgi göndermeğe yardımcı olan ileti kuyrukları (message queue) bilgi işlemcilerin elindeki önemli silahlardan biridir. Özellikle bilgi alışverişi yapan sistemler farklı amaçlarla, zamanlarda, ve programcılar tarafından kurulmuş sistemler olunca, bağlantıyı kurmak için ileti kuyrukları daha uygun oluyor. IBM MQ Series üzerinden anlattığımız bu konunun yararlı olacağını umuyoruz.

MQ Series - İleti Kuyruğu

MQ Series Nasıl Kurulur

rsync ile Windows makinelerin Debian/GNU Linux'a yedeklenmesi

ctengiz

Uzunca bir süredir ağ içerisinde yer alan kullanıcılara ait MS Windows makinelerinin yedeklenmesi için bir çözüm arayışı içerisindeydim. Sistemin sahip olması gereken özellikleri şu şekilde sıralayabilirim :
  1. Yedek makinesinin yönetimi kolay olmalı.
  2. Sistem ağ üzerinden çalışmalı.
  3. Yalnızca değişen dosyaları yedekleyecek kadar akıllı olmalı.
  4. Çok fazla ağ trafiğine sebep olmamalı.
  5. GNU/GPL yazılımlar ile minumum maliyete sahip olmalı.
  6. Son kullanıcı için kullanımı kolay olmalı.
  7. Kendi başına zamanlanmış yedekler alabilmeli.
Bu yazıda bu hedeflere nasıl ulaşılabilineceği anlatılyor.

Otostopçunun Galaksi Rehberi : Yeniden Raflarda

butch

"Galaksinin haritası bile çıkarılmamış ücra bir köşesinde, gözlerden uzak bir güneşin yörüngesinde, tamamıyla önemsiz küçük bir gezegen döner. Gezegenin maymundan gelen halkı genellikle mutsuzdu. Ağaçlardan inmekle büyük hata yaptıklarını düşünenlerin sayısı gün geçtikçe artıyordu. Bazıları ağaçlara çıkmanın bile yanlış bir hamle olduğunu ve okyanuslardan asla ayrılmamış olmaları gerektiğini söylüyordu. Sonra adamın birinin, sırf değişiklik olsun diye bundan böyle nazik davranmanın ne kadar iyi olacağını dile getirdiği için ağaca çivilenmesinden yaklaşık iki bin yıl sonra, bir perşembe günü, o önemsiz gezegen bir kestirme yol uğruna yok olup gidecekti. Ama bilinmeyen gerçek şuydu ki gezegenin yaratılış amacı yalnızca Nihai Soruya cevap bulmak için yapılan bir deneydi..."

Douglas Adams'ın efsane dizisi Otostopçunun Galaksi Rehberi yeniden raflarda. (Kabalcı Yayınevi)

D. E. Knuth´tan Özel Dersler

malkocoglu

Dr. Bilgisayar Bilimi'nin kendisinden özel ders almak ister miydiniz? Donald Knuth'un bilgisayar bilim derslerini buradan izleyebilirsiniz.

Firewall Engelini Aşıp Evden Çalışmak İsteyenler İçin: revinetd

FZ

Uzunca bir zamandır heterojen ağ ortamlarında, firewall idi, sistem yöneticisinin kaygıları idi, evden ofisteki ağa bağlanma idi, filanca yazılım falanca iş için uygun ama her şey için değil... vs. gibi dertlerle boğuşurken eMBA yazılım ekibimizden Ercümend Oyuktaş'ın keşfettiği minik bir yazılım ile dertlerimize son verdik.

Okuyacağınız kılavuzun işinize yaramasını ümit ederiz. Yazının orjinaline buradan erişebilirsiniz.