Bir Programcının Kitaplığı Nasıl Olmalı?

0
Ragnor
/.'ta gezerken rastladığım bir haber var. Açıkcası /.'tan haber taşımak istemiyorum ama bu ilgi çekici. Bir Programcı kitaplığındaki kitapları sergilediği bir liste yapmış. Kitaplığın görüntüsü cidden baştan çıkarıcı :).
/.'daki konusu malum noel zamanı ya hediye seçelim kendimize tarzı birşeydi. Bizi pek ilgilendirmiyor o açıdan ama yinede kendimize hediye almak için illa özel bir günü beklemek zorunda değiliz.
O yüzden aynı soruyu ama Türkiye ülke sınırları ile sınırlayarak ben soruyorum. Sizce Türkiyede yaşayan bir programcının kitaplığında Türkiyede bulabileceği hangi kitaplar olmalı?

Görüşler

0
feran
Evet, kışkırtıcı! İnsanın o kitapları eline alıp dokunası, okuyası geliyor. Hem renkler de mobilyalarıma pek uygun:)
0
FZ
O rafta "klasik" kategorisinde çok çok az kitap var. Edebi klasikler ile kıyaslanabilecek cilt sayısı ile herhalde 2 ya da 3. Ancak bu konuda ciddiyim, kıyaslanabilecek olanlar da, hakikaten bilgisayarla ilgili olmayanların dahi kütüphanelerinde bulunması gereken türden eserler. Kültür mirası şeklinde.

Geriye kalan eserler ise bugün var, yarın yok şeklinde. "Bilgisayarcılık" mefhumunu iyi anlatıyor yani.
0
bm
Hmm listeye bakmadim ama makul gozuktu raftakiler. Hennesy & Patterson'in mimari kitabi, algoritma kitabi, Gary and Johnson (NP problem katalogu) eksik gozukuyor. AI da yok gibi. Date'in database kitabi yok. SICP ve CLtL2 yok. Opengl kitabi var ama Red Book yok. Teori yok (Hopcroft & Ullman klasik o konuda ama yenileri de vardir). Bunun Turk Amerikali farki olmaz, her eve lazim ama hepsi ayni anda lazim dagil tabii. Surada da birseyler ciziktirmistim: http://www.fazlamesai.org/forum/viewtopic.php?p=7933#7933
0
roktas
Rafın sol tarafındaki kitaplar gayet doğru seçimler. Ama FZ'ye katılıyorum, biraz O'Reilly şişkinliği gözüme çarptı. Ben neler eklerdim?
  • SICP
  • The Practice of Programming
  • The UNIX Programming Environment
  • Code Complete
  • Hennesy'den birkaç kitap: "Computer organization and design : the hardware/software interface" mutlaka, "Computer architecture : a quantitative approach" tercihen
  • Programming Language Pragmatics (Michael Scott)
Bu listedeki ilk üç klâsiği listeye neden almadıklarını anlayamadım doğrusu. Bir de bunların dışında, listedekilere nispetle daha zor veya daha kolay kitaplar var. Meselâ Knuth'a saygı duyar, hatta bu saygıdan olsa gerek, cildi bozulmasın diye kitaplarını karıştırmayız bile :-); ama onun şakirdi Sedgewick'in Algoritma kitapları vardır, daha kolaydır. Bilgisayar ağları konusunda Radia Perlman - "Interconnections : bridges and routers"ın ağır fakat önemli bir kitap olduğunu biliyorum. Bruce Schneier'e, Fred Brooks'a, Barry Boehm'e, Peter Norvig'e ait okunulası bazı klâsikler var; onlar da isteğe bağlı olarak listeye eklenebilir. Linux çekirdeği hakkında bir kitap yerine Tanenbaum'un MINIX'li kitaplarını tercih ederdim, belki Silberschatz "Operating system concepts" kitabını da ekleyerek (mutlaka Linux olacaksa Robert Love'un kitabı daha uygun bir seçim olurdu).
0
ae
Bir yazılımcı bu kadar şeyi bilebilir mi?
0
ozancaglayan
aslında bu bir programcının kitaplığından çok bir bilgisayar meraklısının, aşığının kitaplığı. bir programcının bunları bilmesi gerekli midir, gereksiz midir o bol bol tartışılır ancak gerçek anlamda meraklı bir bilgisayar mühendisinin(okullu veya okulsuz)gözünün aşina oldugu kitaplar olmalidir bence bu raftakiler.
0
ae
Dediğiniz de haklısınız. Yazılımcılar da büyük oranda bilgisayar aşığıdırlar ama bu kadar çok şeyi bilmeye çalışmanın hepsinden bir parça bilmek ile sonuçlanması kaçınılmazdır. Tamam bazıları becerebilir kabul ediyorum ama :)
0
dfix
benim kitaplığıma benziyor kitaplar pek aynı olmasada üç aşağı beş yukarı bendede bu kadar ve bu tür programlamayla ilgili kitap var içlerinden şu an 5 tanesi hariç hepsini okudum Programlamayı kitaplardan öğrenen birisi olarak onlara ve yazarlarına büyük saygı duyuyorum Bununla birlikte tüm bilgisayarla ilgili kitaplarımı ciltlemek gibi garip bir huyum var
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Free as in Freedom

FZ

Sam Williams'ın GNU hareketi ve Richard Stallman üzerine, bu yılın Mart ayında kaleme aldığı "Free as in Freedom" adlı kitabın tamamına Internet üzerinden de erişebilirsiniz.

Kitabın belki de en zevkli bölümü 1. bölüm: Bu bölümde 80'li yılların başında MIT yapay zekâ laboratuvarında çalışan Stallman'ın bozuk bir XEROX yazıcının yazılımına düzeltmek için müdahale etmek istemesi ama XEROX'un kaynak kodunu vermemesi ve sonrasında gelişen olaylar anlatılıyor. Önce efendi ve nazik bir dille derdini anlatmaya çalışan Stallman, insanların "hadi len, biz burada ticari iş yapıyoruz, yok sana kaynak kod, mod, ne halin varsa gör!" demesi üzerine ufaktan bir şok geçiriyor ve "sizin allahınız, kitabınız var mı üleennn!" diye elini kolunu sıvıyor ve GNU isimli organizasyonu kuruyor. (Ve bugün çoğumuzun bu organizasyona ait olduğunu bilmeden, Linux ve benzeri sistemler üzerinde kullandığımız bir ton çok önemli yazılım geliştirilmeye başlanıyor.)

Xmame : Birkaç Romalı Dövelim Mi?

darkhunter

Xmame, zamanında Atari salonlarında harçlıklarımızı tükettiğimiz oyunları GNU/Linux'a taşıyan bir emülatör. Emülatörler ve Emülasyon hakında daha fazla bilgi almak için buraya bakabilirsiniz. Bu klavuz xmame'in Debian GNU/Linux altında kurulumunu ve çalıştırılmasını anlatmaktadır. Ek olarak günün stresini Romalı döverek atmak isteyenlere yol göstermektedir. ;-)

21 Günde Değil 10 Yılda Programlama Öğrenin

FZ

Herhangi bir kitapçıya gittiğinizde Teach Yourself Java in 7 Days (7 Günde Java Öğrenin) benzeri, size birkaç günde veya birkaç saatte Visual Basic, Windows, Internet (vs.) öğretmeyi vadeden kitaplarla karşılaşırsınız...

... Birkaç günde, Beethoven, kuantum fiziği ya da köpek eğitimi öğreten kitaplar yok. Bu sonuçlara bakılırsa, ya insanlar bilgisayar hakkında yeni şeyler öğrenmek için çok hevesli ve aceleci ya da bu iş bir şekilde inanılmaz derecede kolay.

... Araştırmacıların da (Hayes, Bloom) ortaya koyduğu üzere, satranç oynamaktan beste yapmaya, resimden piyanoya, yüzmeden tenise ya da nöropiskoloji ve topoloji alanlarında araştırma yapmaya kadar bir çok alanda uzman olmak, on yıl civarında bir zaman alıyor ve bunun bir kısayolu var gibi gözükmüyor.

Peter Norvig'in "Teach Yourself Programming in Ten Years" başlıklı makalesinin çevirisini On Yılda Programlama Öğrenin adresinde okuyabilirsiniz.

Bilgisayar Bilimcisi Gibi Düşünmek

tekrei

Bilgisayar Bilimcisi Gibi Düşünmek: Python ile Öğrenme 2. baskının Türkçe çevirisini uzun bir zamandan sonra bitirdim.

Kabalcı Kapandı

butch

Beşiktaş ve aslında bütün İstanbul sakinleri için simge mekanlardan biri, Kabalcı Kitabevi kapandı.

Kabalcı'yı özellikle, yayınladığı pek çok “niş” nitelikteki kitap ve tabi belki bizim için en önemlisi Otostopçunun Galaksi Rehberi'ni tekrar basımıyla severek anıyoruz. Yaklaşık 30 yıldır kitap severlerin önemli bir durağı, İstanbul sakinlerinin buluşma yeriydi Kabalcı. Kapanışının...