Sistem Çağrıları Nedir ve Nasıl Çalışır?

0
anonim
Her şey burada başladı. FM'de yayımlanan bir yazıda gördüğüm "kernel mode" ve "user mode" deyimlerini araştırıken bu konuda açık bir Türkçe makale olmadığını farkettim. Bu konudaki araştırmalarım sonucu günlüğüme yazdığım ufak bir bilgi notundaki hataların Sn. Tonguç Yumruk tarafından düzeltilmesi ve gelip giden e-postalar sonucunda aklımdaki soru şuydu: "Sistem Çağrıları Nedir ve Nasıl Çalışır?"

Sorunun cevabı ise artık bu kısa makalede. Faydalı olması dileğiyle...

Görüşler

0
ttk
Elinize sağlık, güzel ve açıklayıcı bir belge olmuş.
0
Geryon
Güzel olmuş tebrikler.fakat 1-2 noktanın altını çizmek istiyorum
1...
Assembly programcıları int80'i direkt kullanmak zorunda değildir. Mesela ben libc kullanıyorum :)

2...
Linux'de sistem cağrıları sadece int80 ile yapılmaz
callgates'de kullanılabilir(eski çekirdeklerde sadece callgates vardı)

3..
Microsoft'un CPU ailesi(P2 ve üzeri) SYSENTER ve SYSEXIT adında 2 tane süper hızlı(x100 kat) kernel çağrısı opcodu desteklerler. Ve bu kodlar sadece ve sadece MS'in kullanabilesi için üretilmiştir.

Ancak 2.6.x'den itibaren Linux kernel'ide bunları kullanabilecek şekilde değiştirilmiştir.(sanırım önce 2.4x için patch çıkmıştı ????)
0
Nightwalker
Eleştirileriniz için teşekkür ederim. Belgenin bir sonraki sürümünde gerekli değişiklikleri yapacağım.

Ancak 3. maddeki 100 kat hız iddanızı destekleyen bir benchmark bulamadım internette. Konu ile ilgili bir benchmark raporu önerebilirseniz bu durumu da belgeye ekleyebilirim.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Apache`yi kafeste koşturmak. (v1.1)

conan

Bir kaç zamandır üzerinde çalışmakta olduğum Apache Web Sunucu'sunu chroot çevresinde çalıştırma ile ilgili dökümanımın ilk bölümünü sonunda bitirmiş bulunmaktayım. chroot nedir? gibi sorulara bu versiyonda cevap vermiyorum. Anlamak için ilk etapta "man chroot" yapmanız gerekiyor şimdilik. :( Onun dışında işte dokumanın ilk versiyonu...
(Not: Bu dokumanın en son versiyonuna her zaman gsu.linux.org.tr/~conan adresinden ulaşabilirsiniz. Hataları lütfen "conan at kingdom nokta 2y nokta net" adresine bildiriniz.)

OpenBSD'de Basit Ağ Ayarları ve PF (Packet Filter) Kullanımı

honal

OpenBSD üzerinde PF(PacketFilter) kullanarak kendi "firewall" sistemlerini oluşturmak isteyenler için yol gösterici olabilecek bir dökümanı http://cc.kou.edu.tr/huzeyfe/openbsd/pf.pdf adresinden elde edebilirsiniz.

Bilişsel Bilimler Kılavuzu - II

FZ

Bilgisayarlar düşünebilir mi?: İnsan yanlısı, bilgisayar yanlısı, canlı yanlısı, robot yanlısı, bilişsel bilimciler derneği başkanı, Budacı bilge ve bekçi arasında bir söyleşme.

Giriş

Bu soru, kimilerine çok ilginç gelebilir; bilim-kurgu yapıtlarıyla dolup taşmışlar için ise yine o bildik sorudur. Ancak, burada yer alması, bu iki bakışın da bundan daha temel bir soruyu gözden kaçırmalarından kaynaklanıyor: İnsanlar düşünebilir mi?

İnsanların düşünebiliyor olduğuna eminizdir. Kendimizden biliriz. İçimizdeki seslerin dansı gibidir düşünmek. Dışavurmadan sürdürdüğümüz bir yarım tümcecikler silsilesi. Bizden tanımlanması istendiğinde, "hani var ya! Bunu herkes kendi içinde yaşar" deriz. Peki ama düşündüğümüze emin miyiz?

Programming Collective Intelligence for Smart Web 2.0 Yazarı ile Bir Röportaj

FZ

Toby Segaran ile Bir Röportaj
Bruce Stewart
11/14/2007

Toby Segaran, O'Reilly'nin kısa süre önce çıkardığı Programming Collective Intelligence kitabının yazarıdır. Bu yeni kitabında Toby bizi makina öğrenme ve istatistik dünyasında bir gezintiye çıkarıyor ve kullanıcı verisinin yani "kolektif zekâ"nın oluşturduğu verinin üzerinden veri madenciliği yapmaktan yola çıkıp kullanıcı deneyimi, pazarlama, kişisel zevkler ve insan davranışı hakkında sonuçlara nasıl ulaşabileceğimizi gösteriyor.

Smalltalk ile Yazılım Geliştirme: Squeak

FZ

Özet: Bu belge, Squeak bütünleşik geliştirme ortamını kullanarak Smalltalk programlama dili ile yazılım geliştirme süreçlerine giriş niteliğinde kaynak sağlaması amacı ile yazılmıştır.

Zekeriya "zekus" Koç'un yazısının devamını burada okuyabilirsiniz.