Kitap Eleştirisi: Adım Adım LaTeX

0
FZ
Biz bilgisayarcılar için genellikle pek kaynak sıkıntısı yoktur, hemen hemen her türlü konuda diğer bilgisayarcılardan, USENET'ten, Google'dan, vs. kolayca bilgi edinebilir ve bunları pratik olarak uygulayabiliriz. Bununla birlikte bir konuya yeni başlayan birine derli toplu, sistematik olarak konuyu anlatan bir kitabın değeri ve pedagojik önemi tartışılmaz.

Adım Adım LATEX isimli kitap da yukarıdaki sebeplerden ötürü LaTeX konusunda önemli bir boşluğu dolduran belki de ilk ve tek Türkçe kaynak. Prof. Dr. Abdugafur Rahimov ve Orhan Kesemen tarafından yazılmış ve 2004 yılında kitabevlerinde satışa sunulmuş Adım Adım LaTeX kitabı, LaTeX isimli kaliteli belge oluşturma sistemine dair gerekli hemen hemen tüm bilgileri içeriyor. Kitabın ve LaTeX'in sadece matematikçilere ya da bilgisayarcılara hitap ettiğini düşünenler varsa, bu önyargılarını şimdiden silmelerinde fayda var. Psikolojiden, felsefeye, işletmeden hukuğa kadar, herhangi bir konuda ödev yazan, makale hazırlaması gereken ya da profesyonel görünümlü bitirme ödevi, yüksek lisans tezi, doktora tezi, kitap vs. yazmak isteyenlere bu kitabı rahatlıkla önerebilirim başucu kaynağı olarak.
Kitap temelde iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde LaTeX sisteminin ve ona temel teşkil eden TeX'in tarihçesinden kısaca bahsediliyor ve LaTeX ile bir belge oluşturmanın aşamaları şematik olarak anlatılıyor. Burada yazarlar belki de haklı olarak belli bir metin editörünü ya da işletim sistemini, vs. vurgulamıyorlar ancak yine de konuya yeni başlayanlar için en az iki farklı işletim sisteminde çok küçük bir iki örnek verilse güzel olurdu diye düşünüyorum. Söz gelimi MS Windows için MiKTeX, GNU/Linux için Lyx, AUCTeX, vim-latex ve tabii UNIX ve Linux ortamları için kapsamlı tetex'ten bahsedilse konu daha somut bir çerçeveye otururdu.

Bu girişin ardından kitabın 1. ve 2. bölümünde LaTeX ile temel işlemleri nasıl yapacağınız, çeşitli belgeleri nasıl oluşturacağınız, bunların içine listeleri, tabloları, vs. nasıl yerleştireceğiniz, sayfa boyu, paragraflar, paket kullanımı, Türkçe kullanımı gibi konuları nasıl halledeceğiniz gayet güzel örneklerle açıklanıyor. Bunlara ek olarak ilk defa ilgilenenler LaTeX'de içindekiler, dizin, kaynakça gibi bölümlerin ne kadar kolay ve belli bir mantığa uygun şekilde hazırlanabileceğini görüp şaşırabilirler ;-)

Bu iki bölüm pek çok kişi için yeterli sayılabilir, eğer bilgisayarı son kullanıcı profilinde kullanan ve çok fazla kurcalamak isteyen bir arkadaşınız var ise tek yapmanız gereken (sistemine gerekli LaTeX ortamını kurduktan sonra) bu kitabın ilk iki bölümünü okumasını söylemek.

Kitabın 3. ve son bölümü ise epey kapsamlı şekilde matematiksel formüllerin nasıl yazılacağını ve ne şekilde biçimlendirilebileceklerini anlatıyor. Bu bölümü sosyal bilimcilerden ziyade işi matematik, fizik, mühendislik, istatistik, ekonomi, vs. gibi olan ve bu konuda makale üretenlerin okumasında fayda var. Bu bölümü okuyup anlayan biri artık her türlü matematiksel ifadeyi gayet kaliteli bir çıktı şeklinde üretebilecek bilgi seviyesine sahip olabilir.

Tabii ki LaTeX'in yapabilecekleri düz yazı yazmak, matematiksel formülleri güzelce dizmekle sınırlı değil, müzik notalarını dizmekten tutun kimya formüllerine, GO oyunu diyagramlarından tutun satranç şemalarına kadar aklınıza gelen hemen her ttürlü özel biçim gerektiren belgeyi açık kodlu LaTeX paketlerini kullanarak oluşturmanız mümkün (dilbilim alanında da bunu kullanmanız mümkün, özellikle cümle ayrışım ağaçlarını (parse tree) çizmek için bir paket var ancak biraz karışık bulduğum için bunun için bir Common Lisp dönüştürücüsü yazmayı düşünmüştüm).

Yazarlara göre kitabın önemli eksikliği LaTeX'in içine nasıl resim yerleştirilebileceğinin ve renk kullanımının anlatılmamış olması. Özellikle birincisi konusunda yazarlara katılıyorum, pek çok kişinin ilk aklına geren soru "iyi güzel ama ben elimdeki resimleri, şemaları nasıl yazının içine yerleştireceğim?" olacaktır. Yazarlar, bu kitabın II. cildinde bu konulara da değineceklerini belirtiyorlar. Her ne kadar söz konusu işleri halletmek zor olmasa da (resim yerleştirmek ne ki, bu siteye LaTeX ile üretilmiş rengârenk sunumlar bile yollanmadı mı vakti zamanında ;-) yine de bunları tutarlı bir bütün içinde bir kitapta sunulmasında fayda var.

Eğer kendinizi, eşinizi, dostunuzu yetersiz yazı yazma sistemlerinden kurtarmak (onlar kendilerini bilir :) ve onlara var olan imkanlardan bahsetmek, kaliteli çıktı üretmenin kapılarını açmak istiyorsanız böyle bir öğretici/başvuru kaynağından yola çıkmanızda fayda var.

Not:Kitapla ilgili satın alırken yaşayacağınız tek bir sıkıntı olabilir, genellikle kitapçılar bu kitabı bilgisayar kitapları kategorisinde değil de matematik kategorisinde sınıflandırıyorlar ve tabii bir de LaTeX sözcüğünün okunması ile ilgili bir problem var. İşin doğrusu şu ki sözcük "leytek" gibi telaffuz ediliyor (TeX, eski Yunan dilindeki tech [technology, vs.] kökünden geliyor) ancak sizin kitapçılara sorarken "adım adım lateks" demenizde fayda var, öteki türlü çok kafa karışıklığı olabiliyor.

Görüşler

0
malkocoglu_2
Boyle bir kaynagin Turkce verilmis olmasi cok guzel. Grafik ekleme hakkindaki elestiriye de katiliyorum, LateX'in grafik paketinden muhakkak bahsedilmesi gerekir. Sonucta birkac komuttan bahsediyoruz, grafigin buyutulmesi/kucutulmesi icin santimetre olceginde verilen bir parametre var, ortalama icin center komutu, bu kadar, ve basta includepackage gibi bir komut.

Ayrica LateX yaklasiminin felsefesi hakkinda, ve ozellikle metin bazli her turlu kodlama, yazma, cevirim isleri hakkinda da sunu soylemek isterim. Yazi yazarken, aslinda aklimizda bir SABLON/KALIP yaratiriz, ve ciktinin o kaliplar icinde cikmasini isteriz. Bu goruntunun ana parametreleri de bellidir: Her dokumanda buyuk bir miktarda tekrar vardir, bir dokumani yazmaya basladigimizda "her noktasi farkli olacak" bir "sanat eseri" yaratmaya ugrasmiyoruz. WYSIWYG araclar iste burada kafa ustu cakiliyorlar. Bilgi islemde surekli _prezentasyonu_ _icerikten_ ayirmaya ugrasiriz. Ayni icerigi degisik sekilerde sunabilme esnekligini elde tutmak isteriz. LateX bu felsefenin ruhunu daha bastan beri cok iyi yakalamis bir aractir.

Bilgisayar bilimde bir problem bir dil olarak ta betimlenir. Dil, bir metindir, yazilabilir, kaydedilebilir ve gonderilebilir. WYSIWYG 'i hala bir dil olarak goremiyorum. Olsa bile, daha kisa dil daha optimal olduguna gore, .doc dosyalari ile .tex dosyasi arasindaki buyukluk karsilastirmasi daha kisa dilin LateX dili oldugunu gosterecektir.
0
FZ
Bakalım bu eleştirilerden faydalanıp merak edip kitabı alan, faydalanan olacak mı, ancak o zaman bu yazının bir işe yaradığını düşüneceğim.

Bildiğim kadarı ile değerli FM üyelerinden tongucyumruk bu kitaptaki bilgilerden faydalanarak üretmişti son yazdığı kılavuzu, aynı kaynaktan hem HTML, hem PDF, hem DVI çıktı filan.

Meraklısı için:

http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2496

(Not: Belgede referans numaraları çıkmamış en sonda, ona takılmayın sanırım benim saçma bir müdahalem sonucunda küçük bir hata olmuştu :)
0
FZ
Konuyla ilgili bir başka Türkçe kaynak: İnce bir LaTeX2ε Elkitabı
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kod Kitabı: Eski Mısır'dan Kuantum Kriptolojisine Gizlilik Bilimi

SHiBuMi

"The Code Book: The Secret History of Codes and Code-Breaking" ya da Türkçe bulabileceğiniz ismiyle "Kod Kitabı: Eski Mısır'dan Kuantum Kriptolojisine Gizlilik Bilimi", bir bulmaca ve zeka oyunları yaratıcısı / yayıncısı olan ablam tarafından yaklaşık bir ay önce masama bırakıldığında, okunmak için bende fazla bir istek uyandırmamıştı. Tümü şifreleme ile ilgili 400 küsür sayfalık bir kitabın sıkıcı olmadan sonuna kadar okunabilirliğinin çok düşük olacağını düşünüyordum ama yanılmışım.

belgeler.org 1.3.1

yalcink01

belgeler.org sitesi güncellendi. Man sayfaları çevirilerine http://www.belgeler.org/man/manpages.html adresinden erişebilirsiniz. Sisteminize kurmak için gerekli paketleri http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=61526 adresinden elde edebilirsiniz. Dağıtımlar içinden çıkacak Türkçe kılavuz sayfaları dileğiyle.

Küçük mucidin el kitabı :)

conan

Siz de benim gibi evde bulduğunuz herhangi bir maddeden işe yarar (ya da yaramaz) şeyler yaratmayı sever misiniz bilemeyecegim. Ama sanırım ben bu dünyada varsam, benim gibilerinin de olması muhtemel.

İşte bu tip seyleri yaparken karşılaştığım şeyleri paylaşmak istedim bir anda sizlerle. Ama öncelikle sanırım konuyu biraz daha açmalıyım.

Gelişmekte Olan Ülkelerde Kablosuz Ağ Kurulumu

arikan

Creative Commons lisansıyla bedava yayınlanan bu yeni kitap kırsal bölgelerde düşük maliyetle kablosuz ağ kurulumu ve işletimini anlatıyor. Kitap dünyanın çeşitli kırsal bölgelerinde ağ kurmuş ve işletmiş profesyoneller tarafından hazırlanmış.

Hackers: Sıradışı Bir Dönemin Sıradışı Hikayesi

FZ

2004 yazının sıcak günlerinden birinde, e-postalarımı kontrol ederken beni şaşırtan şu iletiyi karşımda gördüm: "İstemiş olduğunuz Hackers - Heroes of the Computer Revolution adlı yayın kütüphanemize gelmiştir ve teknik işlemleri yapılmaktadır. İşlemler bittikten sonra yayın kataloğumuzdan görülebilir. Bu durumu online kataloğumuzdan takip edebilirsiniz. -- İTÜ Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığı"

Bir an için duraksadım ve şaşırdım, ne olduğunu tam olarak kavrayamamıştım. Daha sonra ise hatırlama süreci ile parçalar yavaş yavaş yerine oturmaya başladı...

Steven Levy'nin bir döneme ışık tutan ve GNU/Linux'tan çok daha fazlasına tarihi bir perspektifle yer veren meşhur kitabının Ergin Sevinç tarafından yazılmış eleştirisinin devamını ileriseviye.org adresinde okuyabilirsiniz.