Kitap paylaşmanın eğlenceli yolu..

0
dasgin
"Amacımız, basit, tüm dünyayı kütüphaneye çevirmek."

"BookCrossing.com size kitaplarınızı dünyayla paylaşmak ve sonsuza kadar izlediği yolu takip edebilmek için basit bir yöntem sunuyor."

Okuduğunuz ve diğer insanlarla paylaşmak istediğiniz kitapları "www.bookcrossing.com" adresinden temin ettiğiniz bir kimlik numarası ile kayıt altına alıyorsunuz. Sonra mı?

Sonra insanların çok olduğu herhangi bir yere bırakıyorsunuz. Kitabınızı bulan (Türkiye'de "Bu neymiş ya deyip" çöpe atmazlarsa) sizin aldığınız ve kitabın ön kapağının içine yazdığınız kimlik numarasıyla "www.bookcrossing.com" sitesinde kitabın şu an nerde olduğunu belirtiyor, okuyor ve o da aynı şekilde kalabalık bir yere bırakıyor. Bu böyle devam edip gidiyor..

Kitap okumayı yaygınlaştırmak için bir mühendisin düşündüğü garip ve eğlenceli bir yöntem. Şu an kayıtlı olan 3 milyona yakın kitaptan sadece 3 tanesinin Türkiye'de dolaşımda olduğu söyleniyor.

Denemeye değer...

http://www.bookcrossing.com/

Görüşler

0
Kazma_Penguen
Aynı sistemin Türkiye uygulaması için; www.gezginkitap.com
0
sadettinpolat
bir zamanlar faaldi ama su siralar askida
http://www.bedavakitap.com/
0
tongucyumruk
Kalabalık bir yer olarak mesela nereyi düşünebiliriz? Kızılay meydanının ortasında bırakamayız herhalde? Belki Yüksel caddesinde banklara falan olabilir?
0
ttk
Bizim memlekette bu işler yaş :)
Kitabı bırakıp gidiyoruz, bir süre sonra aynı yerden geçmeye çalışınca bakıyoruz güvenlik çemberi falan. Bomba imha uzmanı dikkatle bıraktığınız kitaba yaklaşıyor :)
Tabii kitabı oraya bırakan hayırseverin adını vermeden oradan yavaşça sıvışmaya çalışırken kalabalıktan birisi bağırıyor : "aha şu, kitabı bırakıp giden şuydu yakalayın...". Biz ise eşgali belirlenmiş masum (! : bir kere adın çıktı nerden masumsun bakalım !) fail olarak tabana kuvvet oradan kaçmaya çalışmaktansa sahiden bir kabahatimiz olsun diye saygıdeğer vatandaşın ağzını burnunu dağıtmak için üzerine atlıyoruz falan :)
0
bio
O kitabi bulan da buyuk ihtimalle goturup sahafa satar.
0
towsonu2003
beyogluna kitap biraksam bomba diye patlatirlar yahu...
0
experience
sen kicini kaldirip denemeye cali$massan bomba da sanarlar, sahafa da satarlar.
teey teey!
ben niye mi oturuyorum ?
kampanyayi destekledigimi kim soyledi
0
sefalet
Bu uygulama pek o kadar yarar getirmez gibi geliyor bana, hem kitap için hem de okuyucu fazlalığı bakımından.Onun yerine örneğin aynı şehirdekiler kitaplarını belirledikler bir kütüphaneye bağışlasalar, daha güvenli ve işlevsel olabilir.Veya kitaplar gönüllülerce elektronik ortama aktarılsın, maksat daha fazla insana maddiyat gözetmeden ulaşmak değil mi.

Böyle ünlenmiş hareketlerin dikkat çekmesinin nedeni sanırım kapitalist yaşam tarzının dışında davranabilme özgürlüğünü bir nebze bireylere tattırması olabilir.Bence kağıda basılmış bir eserin değerini işlevsel olarak kullanabilen bir uygulama değil.
0
gezgingun
Bu uygulamanın Türkiye'de iş görmeyeceğinin düşünülmesine şaşmadım, çünkü genelde akla bu geliyor (ki ben de başta öyle düşünmüştüm). Ancak takip edecek olursanız yanıldığınızı farkedersiniz. Bu uygulamaya katılan yüzlerce arkadaşımız var. Büyük bir hevesle kitaplar bırakılıyor ve çeşitli zamanlarda kitap avına çıkmanın heyecanını yaşıyoruz, en son Kızılay metrosundaki bir kitabın peşine düşecekken başka birinin önce davranmasıyla kitabın "kayıplar" listesinden kaldırılışını izledim. Kurduğumuz bookcrossTR adlı Yahoo grubuyla Türkiye'deki paylaşımcı kitapseverler iletişim kuruyor ve kitap bırakma alanları, uygulamanın yaygınlaştırılmasına yönelik faalkiyetler vs. için fikirlerini paylaşıyorlar. Ayrıca ingilizce olduğu için böyle bir uygulamaya katılma konusunda tereddüt edebilecek arkadaşlar için tamamen gönüllü olarak www.gezginkitap.com adlı Türkçe site hazırlandı (ancak henüz eksikleri var) İlgilenen arkadaşlar için yahoo grubumuz: http://groups.yahoo.com/group/bookcrossTR/ Yakın zamanda bir kaç Dan Brown kitabı ve bir adet Tuna Kiremitçi romanı maceraya atılacak, kitap avcılarının dikkatine: http://www.bookcrossing.com/hunt
0
GunesTechnology
Hiç bir zafer gâye değildir. Zafer, ancak kendisinden daha büyük olan gâyeyi elde etmek için gerekir en belli başlı vasıtadır. Gâye, fikirdir. Mustafa Kemal Ataturk. Atam gerekeni soylemis sanirim...
0
rafet
Tuna Kiremitci nin kitabini okutturup insanlari kitap okumadan sogutmayin. Soyle gercekten degerli, edebiyat degeri olan bir kitap secilse daha iyi olur bence. ( Sevgi Soysal, Furuzan, Orhan Kemal,Sait faik vs..)
0
FZ
+1
0
gezgingun
açıkçası tuna kiremitçi benim zevkime çok fazla hitab etmiyordu ancak onun da kendisine ait bir okuyucu kitlesi var ve her nasılsa baya populer bir kitap. benden daha çok sevecek birinin eline geçmesini ümid ediyorum ve benim hala umudum var:)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yazıcıdan Güzel Kod Basmak (Pretty Print)

malkocoglu

Kod gözden geçirme (code review) toplantılarında olmazsa olmaz olan "2 kod sayfası bir yazıcı sayfasına" denk gelecek, ve her satırın numaralı olacak şekilde gosteren bir yazıcı çıktısıdır. Bunun için kullanılan enscript programının kuruluşu, Ghostview, Ghostscript ve Emacs ile yapılan bağlantılarının nasıl olacağını aşağıdaki yazıda anlatılmıştır.

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_enscript.xml

Gimp ve Scribus için eğitici videolar

batasoy

32 adet, 1 saatin üzerinde eğitici video dosyası sizleri bekliyor. Açık kaynak kodlu yazılımların yıldızları Gimp ve Scribus dışında, Fireworks ve CorelDraw içinde birçok yararlı video bulacaksınız.

Videolara, pozitifpc.com adresinden ulaşabilirsiniz.

İnsanlarda, hayvanlarda ve bilgisayarlarda zekâ

FZ

Bilim ve Gelecek dergisinin Mayıs sayısı bayilerde. Kapak konus: İnsanda, bilgisayarda ve hayvanda zeka.

Bilim ve Gelecek son sayısında, akıl, bilinç, zekâ, anlama, uslamlama, zeki davranış, beceri gibi kavramlara değiniliyor ve hayvanlarda, insanda ve bilgisayarda zeki davranışların olup olmadığını tartışılıyor. "İnsan, bilgisayar ve zeki davranış" başlıklı makalesinde Ulaş Başar Gezgin, bilişsel bilimlerin çerçevesini açıkladıktan sonra bilgisayar ve insan taraftarlarını tartıştırıyor. Bir testten yola çıkarak şu soruya yanıt arıyor: İnsan ussal bir varlık mı? Tuğrul Atasoy ise, soyut zekâmızın evrimsel köklerini en yakın türlerden başlayarak hayvanlarda aradığı makalesinde, hayvanlar dünyasında bilinç ve zekâya ilişkin çarpıcı örnekler veriyor.

21 Günde Değil 10 Yılda Programlama Öğrenin

FZ

Herhangi bir kitapçıya gittiğinizde Teach Yourself Java in 7 Days (7 Günde Java Öğrenin) benzeri, size birkaç günde veya birkaç saatte Visual Basic, Windows, Internet (vs.) öğretmeyi vadeden kitaplarla karşılaşırsınız...

... Birkaç günde, Beethoven, kuantum fiziği ya da köpek eğitimi öğreten kitaplar yok. Bu sonuçlara bakılırsa, ya insanlar bilgisayar hakkında yeni şeyler öğrenmek için çok hevesli ve aceleci ya da bu iş bir şekilde inanılmaz derecede kolay.

... Araştırmacıların da (Hayes, Bloom) ortaya koyduğu üzere, satranç oynamaktan beste yapmaya, resimden piyanoya, yüzmeden tenise ya da nöropiskoloji ve topoloji alanlarında araştırma yapmaya kadar bir çok alanda uzman olmak, on yıl civarında bir zaman alıyor ve bunun bir kısayolu var gibi gözükmüyor.

Peter Norvig'in "Teach Yourself Programming in Ten Years" başlıklı makalesinin çevirisini On Yılda Programlama Öğrenin adresinde okuyabilirsiniz.

e-Bergi 2 Yaşında!

ilke444

Her sayısını beğenerek takip ettiğiniz elektronik dergi e-bergi Nisan 2009 sayısı ile 2. yaşına bastı :)