Nasıl Programcı Olunur

0
yalcink01
Robert L. READ tarafından yazılmış olan ve ESR'nin "Nasıl Hacker Olunur?" kılavuzunda da bahsi geçen "How to be a programmer" kılavuzunun "acemiler" için olan kısmının çevirisi bitti. Hem çevrilen kısmın imla, yazım, mantık ve bilumum hatalarının kontrolü için hem de programlamaya merak saran acemi vatandaşlara yol yordam göstersin diye bu kısmı yayınlamaya karar verdik. Çevrilmiş kısım hakkındaki fikir ve eleştirilerinizi bekliyorum. Hata ayıklama konusundaki yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Saygılarımla,

Yalçın KOLUKISA
yanmasın diye kaz çevirmeye giden adam

Görüşler

0
FZ
Bu çok önemli belgeyi tercüme etme işine giriştiğiniz için çok teşekkürler!

Bir iki hata:

- "Loop" için "düğüm" denmiş, doğrusu "döngü" olacak. Bildiğim kadarı ile "düğüm" sözcüğü halihazırda "node" sözcüğünün karşılığı olarak kullanılıyor.

- Aralıklı hata lafı biraz garip bir laf, yani mekanda aralık mı, zamanda aralık mı, burası çok kafa karıştırıcı. Okuduğum kadarı ile kast edilen düzenli olarak oluşmayan ve bu yüzden yakalanması zor olan hatalar, bundan ötürü daha uygun bir terminoloji kullanmakta fayda var.

- Bir yerde "proğram" yazılmış, yani yumuşak g ile. Buna dikkat edilirse iyi olur.

Tekrar tekrar teşekkürler. Bu tip bir kılavuzun bir an önce tamamlanması dileği ile.

Bu kılavuzdan sonra tercüme ya da orjinal bir başka belgeye daha ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. O da "Hangi Tür İşler İçin Hangi Tür Programlama Dilleri/Ortamları/Sistemleri Uygundur" konu başlıklı kılavuz olmalı. Alt başlık olarak da "İmperatif, Nesneye Yönelik, Fonksiyonel, Deklaratif Programlama" kullanılabilir.
0
yalcink01
Aralıklı hata lafının garipliği konusunda hem fikiriz. Arada bir ortaya çıkan /* zamanda aralık*/ sorunlardan bahsediliyor. Sanırım "nadiren ortaya çıkan hatalar" diye düzenleyeceğim. Ama her türlü fikire açığım.

Kılavuza, her paragraf başına numara vereceğim. Bu numaralar ile hata bildirimi yapabilirseniz, düzeltmesi daha kolay olabilir./* sanki en başta niye koymadıysam*/

Geri besleme için teşekkürler.

Yalçın KOLUKISA
0
robertosmix
Başarılar. Çok büyük bir işi, yoğun çalışmalarınızla sona erdirdiniz. Bildiğimiz gibi nasıl programcı veya hacker olunacağı konusunda hiç kimse hiç birşey bilmiyor. Hatta aramızda hiç programcı da yok. Yabancı dillerde yazılmış eserler muhtemelen bizim yazmaya çalışacaklarımızdan daha iyidir. Çünkü biz her zaman daha yeteneksiz bir toplumuz, bu konuda. Aslında her milletin çevirmeni yok, bizim var ama... Bununla da övünebiliriz. Ne güzel çeviriyoruz metinleri. Helal olsun bize.
0
malkocoglu
Aramızda yazılım muhendisleri var zannediyorum (sahsimiz buna dahil), XP ve mimari hakkındaki yazılarımıza FM'den dolu ziyaret (hit) geldi. Mesela Mimari [www.bilgidata.com] hakkındaki yazi da teknik liderler, hem de programcilar icindir.


Proje idaresi ve tasarim genel konulari icin suraya [www.bilgidata.com] bakabilirsiniz.
0
malkocoglu
Genel hatlari ile guzel bir yazi olmus, kutlarim.

Bir tavsiyeyi, "representation" ve "temsilleme" kelimelerinin sunulus sirasi hakkinda yapacagim. Tercume dogru. Sunus sirasi olarak, bir kez yabanci kelimeyi Turkcesi ile sundugunuz zaman, yazinin geri kalan kisminda Turkcesini kullanmaya devam etmek iyi olabilir.

Boylece okuyucunun zihninde yer eden, ve zaten yazinin Turkce yapisina daha iyi uyan (akici yapan) kelime Turkce kelime olacaktir.
0
FZ
1.8 I/O´LARI NASIL DAĞITACAKSINIZ bölümü çok sorunlu göründü bana. Yazım hatalarının yanısıra bu bölümde kullanılmış dile dikkat etmekte ve mümkünse yeninden tercüme etmekte fayda var.

Bunun dışında:

Search: sarmallamak
Replace: gruplandırmak, birlikte yazmak, vs.

Ayrıca şu cümle:

Tekrar hesaplayan indekslerden ziyade işaretçileri gönderin.

Tekrar tekrar hesaplanan dizi indisleri yerine işaretçileri kullanın.

Bu arada yazıyı okuyacak çok farklı arkaplanlara sahip arkadaşlar için yazarın genellikle C dilini kullanarak teknik açıklamalara giriştiğini en başta hatırlatmakta fayda var diye düşünüyorum. Böylece `işaretçi´ gibi sözcüklerin varlık sebebi daha iyi anlaşılacaktır.

1.9. HAFIZA YÖNETİMİ NASIL YAPILIR? bölümü ile ilgili olarak:

İlk paragrafta Çöp Toplayıcısı (Garbace Collector - GC) kavramının ne olduğu daha düzgün şekilde açıklanabilir. Çöp, çöp denip duruyor ama ilk paragrafta bu `çöp´ün ne olduğu tanımlanmıyor! Özellikle teknik konular açıklanırken yapılan benzetmelere çok dikkat edilmelidir, insan beyni bunları gayet kolay şekilde yanlış anlayabilir ;-)

`Alışılagelmiş usullerden ...´ diye başlayan cümle bana hiçbir şey ifade etmedi.

`Hiç bir şey...´, ile başlayan cümlede `Hiçbir´ bitişik yazılmalı.

`Testlerde hiç yorulmayan(exhausted) ...´ cümlesinde yorulmak yerine tükenmeyen, bitmeyen denmeli.

Metnin yeniden bir elden geçirilmeye ihtiyacı var diye düşünüyorum.
0
yalcink01
orjinal kılavuzda çöp ve çöp toplayıcı için ayrıntılı bir açıklama mevcut değil. yaptığım çevirilerde, kendi bilgi alanımın dışındakiler için, herhangi bir ekleme veya düzeltme yapmak gibi bir huyum yoktur. ama siz veya programlamayı bilen bir FMci bu iki terim için açıklamalar yaparsa kılavuza ekleriz. böylece yanlış anlamaları önleyebiliriz.

belirttiğiniz diğer hatalar için gerekli düzeltmeleri yaptım.

bölüm1.8 e tekrar göz atacağım.
Metnin yeniden bir elden geçirilmeye ihtiyacı var diye düşünüyorum.


bu yarım çeviriyi yayınlamaktaki amacım zaten buydu: bir programcı olmadığım için, teknik konularda yapacağım hataları yolun başında iken düzeltmek, orta ve ileri düzey programcılara yönelik bölümde hata oranını mümkün mertebe aşağı çekmek. verdiğiniz destek için teşekkürler.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

LIDS ile izinsiz girişlerin tespiti

FZ

LIDS (Linux Intrusion Detection System), sistemdeki önemli dosyaları koruyan ve tanımlanan kurallar çerçevesinde süreçleri(process) izleyen bir uygulamadır. Kendisine bir kural tanımlanır ve o kurala göre dosya/dizinleri korur. Örneğin, kendisine eklenen kurallara göre belirlenen süreçler kullanıcıların gözünden saklanabilir. Böylece ps komutunun sonucunda bu süreç, gözlerden saklandığı için ortaya çıkmayacaktır. LIDS bu tür işlemleri yapabilmesi için yazılımla birlikte sunulan kernel yama dosyasını kernele(çekirdek) yamamak gerekmektedir. Kural tanımlama(ekleme/çıkarma) işlemi yazılımın lidstools isimli araçları ile yapılabilmektedir.

Tacettin Karadeniz´in makalesinin devamına ileriseviye.org sitesinden erişebilirsiniz.

Bir programlama dilini bilme ölçüsü nedir ?

anonim

LKD listelerinde bir süredir devam etmekte olan bir konu başlığı bu.

Tartışmanın bir yerinde bir arkadaş "Bir programlama dilini bilmek için hiç bir başvuru kaynağı kullanmaksızın program yazılabilmeli " dedi.

Bunun üzerine eski FM'cilerden, Uludag projesi COMAR projesi baş programcısı Serdar Köylü yeni başlayanlar için kılavuz olabilecek nitelikte, makale tadında bir yanıt gönderdi.

Ben de listelerde yazılan herşeyin gayet GPL olduğunu düşünerek kendisine sormadan buraya haber olarak geçiyorum :)

Kısıt Koşul Programlama

FZ

Roman Barták'ın "On-line Guide to Constraint Programming" (Kısıt Koşul Programlamaya Giriş) kılavuzu farklı bir yazılım geliştirme paradigması için öenmli bir kılavuz niteliğinde.

Kısıt koşul programlama, kabaca istenen çözümün sağlaması gereken şartların (kısıt koşulların) sunulduğu ve çözümün adım adım tarif edilmediği programlama şekli olarak tanımlanabilir.

Kısıt koşul programlama gitgide popülaritesini artırmaya başladı, Mozart Programming System gibi somut uygulamalar pek çok problemin çözümünde kullanılıyor. NP-zor problemler, yapay zekâ, mantık, elektronik, bilgisayar grafikleri gibi konularda çalışan yazılımcıların kısıt koşul programlama konusunda bilgi sahibi olmalarında fayda var.

Kaynak: Computer Science Daily News

Açık Akademi'den yeni kitap: Kullanışlı Web Siteleri Yaratma!

anonim

Kaliteli bilişim kitaplarını Türkçe'ye kazandırma projesi çerçevesinde Açık Akademi yeni bir kitabı daha okuyucuyla buluşturdu.

New Riders Press tarafından çıkarılan ve özgün ismi "Don't Make Me Think: A Common Sense Approach to Web Usability" olan kitap Türkçe'ye tercüme edilip basılmıştır. 25 YTL etiket fiyatıyla raflara gönderilen kitap Açık Akademi web sitesinden 22 YTL'den (KDV + kargo dahil) satışa sunulmuştur.

C++ için goto kullanımı

anonim

Eskiden beri goto terimi ile programcıların arasında ne olduğunu merak ederim. Hemen her kitapta goto teriminden neredeyse bir küfürmüş gibi bahsedilir ama yinede kullanımı anlatılır. Sonunda merakımı gideren cevabı Bruce Eckel'in Thinking in C++ kitabında buldum. Bu kitabın goto kullanımı ile ilgili kısmını aşağıda bulabilirsiniz.