rsync ile Windows makinelerin Debian/GNU Linux'a yedeklenmesi

0
ctengiz
Uzunca bir süredir ağ içerisinde yer alan kullanıcılara ait MS Windows makinelerinin yedeklenmesi için bir çözüm arayışı içerisindeydim. Sistemin sahip olması gereken özellikleri şu şekilde sıralayabilirim :
  1. Yedek makinesinin yönetimi kolay olmalı.
  2. Sistem ağ üzerinden çalışmalı.
  3. Yalnızca değişen dosyaları yedekleyecek kadar akıllı olmalı.
  4. Çok fazla ağ trafiğine sebep olmamalı.
  5. GNU/GPL yazılımlar ile minumum maliyete sahip olmalı.
  6. Son kullanıcı için kullanımı kolay olmalı.
  7. Kendi başına zamanlanmış yedekler alabilmeli.
Bu yazıda bu hedeflere nasıl ulaşılabilineceği anlatılyor.

Görüşler

0
malkocoglu_2
Guzel bir yazi, kutlarim. Rsync hakkinda bizim sitemizde cikan bir yaziyi da paylasayim dedim.

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_rsynch.xml

Saygilar,
0
sundance
Çok güzel bir makale elinize sağlık. Ben de bu aralar rsync konusunda bir etraflıca okumak istiyordum, denk geldi.

0
FZ
Demek ki yüzlerce, binlerce dolarlık yedekleme yazılımı kullanılmadan da pek çok yedekleme işi çözülebiliyormuş ;-)

Belgeyi yazan Çağatay Tengiz'e tekrar teşekkürler.
0
ctengiz
Evet tek gereken bir linux, bir rsync ve biraz da man okuma :)

Umarım yazıda bahsi geçen program benim gibi win makinelerden oluşan sistemlerin sorumluluğunu taşıyan sistem yöneticilerine faydalı olur.
0
malkocoglu_2
Umarim. Ben su anda sahsi sitemin tum kod gonderme (deploy) islerini rsync ile yapiyorum. Win$#$% uzerinden cygwin ve tek komut ile hooopppaaa kod Linux'ta. rsync'in SSH uzerinde calisabilmesi ayri bir avantaj.
0
mow
sağolasın, o kadar :)
0
librid
Yedekleme için değil ama dağıtım için rsync dan daha iyi birşey var artık: zsync.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Root-Kit´lerin tesbit edilmesi ve temizlenmesi

cayfer

İyi korunmayan GNU/Linux sistemlerinin başının belası olan Root-Kit lerin tesbit edilmesi ve temizlenmesi ile ilgili bir uygulama notu:

Google, bu konuda çok yazı/mesaj bilmekle beraber derli toplu bir temizleme dökumanı bilmiyordu. Biz de böyle bir nottan daha fazla insanın yararlanabilmesi düşüncesiyle dökumanı ingilizce hazırladık. Öte yandan, notların hitap ettiği kullanıcı grubu olan sistem yöneticilerinin bilişim ingilizcesi ile yazılmış dökumanları okuyabileceklerini varsayıyoruz.

Root-kit'ler NT ve Linux işletim sistemlerine bir şekilde root veya admin olarak erişim sağlamayı başaran sistem kırıcılarının kendilerini gizleyerek rahat rahat çalışmalarına izin veren bir yazılım grubu.

Deneyimlerimiz yalnızca Linux ortamında olduğu için notlarımız da yalnızca Linux için.

Tomcat ile Dağıtık (Distributed) Sistem İnşâsı

malkocoglu

E-ticaret ve benzeri türden internet sitelerinin karşısında çıkan klasik ölçekleme sorunu şunlardır:

Her Tomcat sunucu makinası sadece belli sayıda ziyaretçiye Servlet/JSP servisi yapabilir. Bir makinanın sınırı aşıldığında yeni bir Tomcat makinası ekleyerek sitemizin kapasitesini arttırabilmeliyiz. Fakat bunu nasıl yapacağız? Bu birçok Tomcat sunucusunun işlemci gücünü dış dünyaya tek bir kuvvet olarak sunabilecek bir yöntem lazım, yani kümeleme (clustering) kavramının Tomcat dünyasında olan karşılığı....
Yazının Devamı

Yeni nesil versiyonlama sistemleri - Subversion

anonim

Büyük olsun küçük olsun tüm şirketlerde, şirket içerisindeki dökümanların akışının ve arşivlenmesinin kontrolü için kullanılan bir sistem vardır. Subversion bu sistemlerden biridir.

Bu amaçla kullanılan bilgisayar programlarına en çok yazılım şirketlerinde rastalanmaktadır. Çünkü yazılımcılar gün içinde sürekli kodlarda ufak değişiklikler yapmaktadırlar. Gerektiğinde dosyaları eski tarihteki versiyonlarına geri döndürmektedirler. Bunları yaparken diğer yazılımcıların etkilenmemesi gerekmektedir. İşte bu anda devreye giren bu programlar bir dosya üzerinde farklı kullanıcılar tarafından aynı anda yapılan değişikliklerin birbirini yok etmesini engeller.

Makalenin tamanını http://www.riskturk.com/obje7/yayin_subversion_1.php adresinden okuyabilirsiniz.

Carnegie Mellon Profesöründen, Doktora Yapmak Hakkında Bilgiler

malkocoglu

Bu yazıyı Internet'te gördüğümde, doktora sürecine ışık tutması bakımından cok beğenmiştim. Tercümesini sitemizde veriyoruz. Yazıda, bilgisayar bilimi (Computer Science) konusunda doktora yapmak için, nelerin düşünülmesi gerektiği anlatılıyor. Beğeneceğinizi umuyorum.

Doktora Derecesi

IT Sektöründe Profesyonel Olmak

anonim

Eğer Fazlamesai sitesini takip ediyorsanız hepinizin bir şekilde yolu IT sektöründen geçiyordur. IT sektöründe profesyonel olmak göründüğü kadar kolay değildir. Sadece ünvanınızın önüne '... Specialist' eklemek yetmiyor.