Küçük mucidin el kitabı :)

0
conan
Siz de benim gibi evde bulduğunuz herhangi bir maddeden işe yarar (ya da yaramaz) şeyler yaratmayı sever misiniz bilemeyecegim. Ama sanırım ben bu dünyada varsam, benim gibilerinin de olması muhtemel.

İşte bu tip seyleri yaparken karşılaştığım şeyleri paylaşmak istedim bir anda sizlerle. Ama öncelikle sanırım konuyu biraz daha açmalıyım.

Yaratmak ile neyi kasdediyorum? Örneğin klavyenizin önünde iki ataç bir mıknatıs ve de bir pil varken bunları birbirine ekleyip elektrik yaratan (ya da manyetik alan oluşturan) bir basit alet yapar mısınız? Ya da yeni satın aldığınız hava durumu ölçen aletinizin termometresi ıslanmasın diye bir plastik bardak ve alüminyum folyo ile bir koruyucu başlık yaratır mısınız? (Demin yaptım da hehe) En azından bu tip şeylerle uğrasanlara ya da uğraşmak isteyenlere deneyimlerimi aktarmak istedim.

Önemli Faktörler:
1) Negatif faktörler: "AAHHAHAAAA" lan salağa bak! Olm işin mi yok bunlarla uğraşıyorsun?", "Olm sen de ne manyak adamsın!?", "Bunları yapacağına git derslerini yap, kitap oku..." şeklinde konuşan şahıslar (anne, baba, kardeş, arkadaş, kız/erkek arkadaş, komşu...) sizin üzerinizde kesinlikle negatif etki yapacak faktörlerdir. Size söyleyebileceğim tek şey bu insanları dinlemeyin! Bu tip laf salatalarını geçiştirmenin en güzel yolu konuşanla ilgilenmeden, kafa sallayarak: "he, he, .. evet, hmm, dogru..." gibi manasız kelimelerle kişiyi başından savmaktır. Ve emin olabilirsiniz ki gerçekleştirdiğiniz küçük projenizin "çalıştığını!" gördüklerinde demin boş boş konuşan şahısların bir çoğu bi anda: "Abi nasıl yaptın ya!", "Bana da öğret" gibi yalaka moduna geçeceklerdir. (%100 garantilidir, denenmiştir)

2) Pozitif Faktörler: Sizin gibi bu tip işlerle uğraşmayı seven başka arkadaşlarınız kesinlikle pozitif faktördürler. Elinden bu tip işler gelemeyen, ama içinde bişeyler yaratma isteği ile yanıp tutuşan insanlar bile en azından, kaba tabirle "yalakalık" yaparak en azından bu işi başarmanızda sizde kamçılayıcı etki yaratacaklardır.

Bir başka pozitif faktör ise yapmaya çalıştığınız şeyin ilk filizlerini vermesi. Yani başka bir deyişle yarattığınız nesnenin ilk kımıldanışları :) Örneğin bir pırpır uçak mı dizayn ediyorsunuz. İlk iskeletinin koridorun bir ucundan öbür ucuna uçup çakılarak iskelet haline geri dönmesi!! (En azından ucuyor!) Evet bu her ne kadar negatif faktörlerin içinde yer alabilse de birşeylerin çalıştığını görmek benim için her zaman üzerine gidici birşey olmuştur.

Plan program: Eh... Buna ben kesinlikle inanmazdım. Taa ki gerçekten büyük birşeyler yaratmaya başlayıncaya kadar :) Her zaman elinizin altında bulunacak bir plan, program, iş bölümü, zaman çizelgesi büyük projeleriniz için kesinlikle kamçılayıcı ve düzenleyici bir etken.

Tabii ki bir proje masası, evde bulunan ise yarayabilecek "artıkların" bir listesi, aynı evi paylaştığınız kişilerden sakladığınız "haa bu bir gün işe yarar" dediğiniz nesneleri kolaylıkla depolayabileceğiniz bir mekan tipinde faktörler de oldukça yararlıdır. (Benim hiç olmadı ama olanları tanıyorum) ;)

Bir kaç öneri:
Öncelikle işe içinizden geldiği gibi başlayın. Örneğin kartondan minik bir araba modülü yapacaksanız, ya da önünüzdeki matchbox arabaya kızkovalayan takarak turbo propulsion yaratacaksanız gerçekten kafanıza göre takılın. Ama bir robot, UFO, hovercraft, vs... yapacaksanız aşamalandırın.

Paylaşın! Bulduğunuz edindiğiniz deneyimleri başkalarıyla paylaşın! Okulunuzda, evinizin çevresinde, kantinde, internette akla gelebilecek heryerde böyle insanlar olduğunu unutmayın, onlarla tanışın... (Örnek: 13 yaşımda maytap'tan sis bombası yaparken kaşlarımı yaktığımda iki yeni arkadaşım olmuştu) ;)

Ve herşeyden önce şunu unutmayın! İmkanlı olanı herkes yapabilir. İmkansız gözükeni deneyin ;) İçinizden küçük mucidi eksik etmeyin

Buluşlu günler diliyorum.

Not: Türkçe klavyem yok. Bu yazıyı ve diğer yazılarımı Türkçe karakterlerle yazmayı çok isterdim. Biliyorum fazlamesai bu konuda çok hassas ama dilerseniz benim yazılarımda bir exception yapın. Üzülüyorum siz her yazıyı düzeltiyorsunuz diye! Yazı yazamuyorum hehe. ;)

Editörün notu: Sen dert etme, yazılarını eksik etme yeter. En büyük derdimiz bu olsun...

Görüşler

0
anonim
Türkçe karakter kullanmışsın ama :))
0
conan
Ben kullanmamistim. Sagolsunlar kontrol ederken Turkce'ye ceviriyorlar. :) Eline saglik butch...
0
anonim
Miawwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww

irma:p
0
anonim
Simdi dusunuyorum da, kucukken hayal ettigim bi suru sey bugun gercekten var. Eminim ki hepsini kucuk kucuk mucidler yaratti. Dusunsenize oyle bisiler yapmakla ugrassaniz millet kafa bulur ama dusunmezler gunluk hayatlarinda kullandiklari seylerin nasil icad edildigini. Harbi cok usengec ve tembeliz yani. En azindan ben oyleyim =)
Belki de milletce imkansiz gozuken seyleri yapmaya cekiniyoruz.
0
anonim
bu kitabı nerden bulabilirim başarılar
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Var mı yazmak isteyen?

sundance

Internet'in viral etkisi ile yayılması sonucu forum ve blog yazarlarının artmasının, yazan ve düşünen insan sayısını arttırdığını düşünüyorum.

Arkadaşlarla olan sohbetlerde her geçen gün biraz daha fazla kişinin "yahu bir fırsat bulsam da şu kafamdakileri bir yazıya döksem" dediğini, hatta birçoğunun bunu "derli toplu düşünme aracı" olarak gördüğünü farkettim.

Böyle düşünenler için, bir süredir devam eden bir kampanya var, herne kadar Amerika'da olsa da, (Internet her yerde değil mi?) Milli Roman Yazma Ayı, insanları bir aylık bir süre içinde bir roman yazmaya teşvik ediyor.

Nereden Geldik, Nereye Gidiyoruz?

oktay

"Multics'in giderek daha fazla şişmesi ve kullanılamaz bir beyaz file dönüşme emareleri göstermesi üzerine Bell Labs projeyi durdurdu (sistem daha sonra Honeywell tarafından ticari olarak pazarlandı fakat başarılı olamadı). Ken Thompson, özlediği Multics ortamının bazı fikirleri ile kendi fikirlerini eski bir DEC PDP-7 üzerinde denemeye başladı."

Port Tarayıcıların Tehlikeleri, Yöntemleri, Karşı Savunma Stratejileri

FZ

Bilindiği gibi internet üzerindeki cihazların birbirleriyle konuşmasını sağlayan protokol ailesi TCP/IP'dir. Bu protokol grubunu düşündüğünüzde, asla herkese açık bir ağ üzerinden gizli bilgiyi gönderilmek amacıyla tasarlanmadığını görülür. Tasarlandığı dönemde, her zaman iletişimin özel ve güvenli hatlar üzerinde olacağı düşünüldüğünden bu yönden her hangi bir geliştirme düşünülmemiştir.

Serbülent ``Nightwalker´´ Ünsal´ın bu çalışmasında, bu gerçeği en ustaca kullanan araçlardan biri, port tarayıcılar incelenmiştir. Ancak burada şunu belirtmek gerekir ki; konun çok geniş bir kapsamı olması sebebiyle makalede büyük ağların ve ana bilgisayarların değil, genel olarak son kullanıcıların ve kişisel sistemler ile küçük ağların bu tehdit karşısındaki durumları incelenmiştir.

e-bergi Ağustos Sayısı ve Programlama Sorusu

anonim

e-bergi ağustos 2008 sayısıyla yine sizlerle. Ayrıca artık e-bergi'de bir de programlama sorumuz var, tıklayın kodlayın :)

Kent Pitman Lisp ve ötesi ile ilgili soruları yanıtladı - Bölüm 1

FZ

Kent Pitman, 2001 yılının sonuna doğru Slashdot camiasının Lisp/Scheme, standartlar, yazılım geliştirme ve diğer konulardaki sorularını cevapladı, merakları nı giderdi. Bir hayli detaylı olan bu soru cevap seansı uzunluğundan ötürü iki bölümde yayınlandı. Birinci bölüm huzurlarınızda...