CVS ve Dallar (Branches) İle Karmaşık Yazılım Yönetimi

0
malkocoglu_2
Yazılım sektöründe anahtar teslim projeler için bir derece, ürün ile uğraşmakta olan takımlar için kesinlikle lazım olacak bir kaynak kod deposu özelliği vardır. Dallar, yâni branch kavramı. Branch kullanımı her kaynak kod idare programında farklıdır, ve tabii ki açık yazılımın favori programı CVS'te de branch desteği mevcuttur fakat bazı konularda dikkatli olmak gerekmektedir. Yazılım sektöründe birçok konuda olduğu gibi elde bir "yapılması uygun olan/olmayan" gibi bir liste, önceki tecrübelere dayanarak mevcuttur, bu yazıda bu tür tavsiyeleri toparlayarak, kendi tecrübelerimiz ışığında sunmaya uğraştık.

Not: Makale, GNU Emacs ve LaTeX ile yazılmıştır.

Görüşler

0
FZ
Yazı için ayrı, not kısmı için ayrı teşekkür etmek istiyorum!

Mütemadiyen gözlerime işkence eden MS Word belgelerinden sonra bu türden belgeler ruhuma ve gözlerime özledikleri huzuru geri veriyor :)

Ama tabii hepimiz biliyoruz ki GNU Emacs ve LaTeX ile belge hazırlayabilmek için en azından büyük bir üniversitede doktora derecesinde eğitim almış olmak, en az iki yabancı dili akıcı konuşuyor olmak ve birkaç olimpik sporla ciddi olarak uğraşmış olmak gerekiyor. Tabii bir de GNU/Linux engeli de var ki onu saymıyorum bile!

Yine de gözü kara olan cesur maceracılar belki Adım Adım LaTeX kitabının da yardımı ile okyanusta ıssız bir ada ya da çölde bir vaha sendromunu yaşayıp evrensel bilgeliğe bir adım daha yaklaşabilirler:

http://www.pandora.com.tr/urun.asp?id=113301

Tabii kitap seçeneği dışında FM Forum, Debian Türkçe kullanıcıları e-posta listesi gibi alternatifler de mevcut, yeter ki insanın içinde profesyonel görünümlü, şık ve kolay yönetilebilir karmaşık belge hazırlama hevesi olsun.
0
bm
FZ LaTeX'i abartiyor olabilir misin acaba? (Siz de kullanin siz de FZ'ye laf yetistirin!) Everensel bilgelik LaTeX'de degil emacs'de esas.

Malkoc'un eline saglik. Yanliz calisan gelistiricilar icin de dedikleri gecerli, (ama belki RCS daha uygun olabilir). Hatta emacs + LaTeX + make + CVS ve dokumanin altina versyon koymak icin fancyhdr + rcs paketi, taslagin uzerine istediginiz grilikte kocaman taslak yazmak icin draftcopy, bu saklabanliklari yaparken renk secmek icin de color LaTeX paketlerini tavsiye ediyorum. (yan pencerede dokuman olunca cok kolay, kes kes yaz).
0
malkocoglu_2
:)

Aziz FZ, bu "payelerin" sahibi olmak bir yol, daha kolayi da tarif ettigin gibi ulu bir kisilikten LateX sablonlarini asirmak, ben oyle yaptim. :) Sadece hangi Latex kurulacak konulari hakkinda biraz ugrastim, mixtex, tetex, vs.. Bir de makale ici referanslarimi duzeltmek icin ufak bir cambazlik gerekti.

Su anda artik Powerpoint kullanimimi bile yoketmis durumdayim. Onun icin bile LateX sablonlari varmis. Slaytlar arasi sa-sa'li gecisler bile yapiyor. Kaynak kodlariyla ilgilenenlere kodlari yollayabilirim. CVS makalesinin LateX kodlari zaten makaleden referans edilmisti

http://www.bilgidata.com/images/cvs-latex.zip

Butun olay sablonlarda diyebilrim. Elde sablonlar olduktan sonra, dahil ediyorsunuz, ve mesela

Bullet listler icin::

begin{itemize}
item xxx
item yyy
end{itemize}

Basliklar icin::

section{Isim}

Referanslar::

cite{referans}

Kod gostermek::

begin{verbatim}
(setq foo bar)
end{verbatim}

yeterli oluyor. Sonra kod derler gibi derliyoruz.

Eller tuslarin uzerinden mouse'a giiitmiyor. :)

LateX'e gecmemin ta bastaki sebebi de, HTML uzerinde matematik formullerine destegin cok kotu olmasi. MathML kafama yatmamisti... LateX bu isi yillar once halletmis, ve zaten derslerde hocalar habire LateX kullanin diyip duruyorlardi. Matematik icin LateX'e gecince, sitedeki butun herseyi oraya gecirmeye karar verdim. Siteye PDF indeksleme destegi de ekledikten sonra hersey tamam oldu.

Goze guzel gelmesine sevindim!

0
FZ
Debian üstadları tetex diyor:

http://lists.debian.org/debian-user-turkish/2004/10/msg00032.html

http://lists.debian.org/debian-user-turkish/2004/10/threads.html

Ben de şu anda felsefeydi, psikolojiydi, YZ idi hazırladığım ödevler için GNU Emacs (auctex) ve LaTeX kullanıyorum, gayet memnunum, hocalarım çıktı kalitesini görünce şaşırıyorlar! ;-)

Bu arada LaTeX'in zorluğunu abartmamı umarım yanlış anlamışsınızdır, :) yazmayı unutmuşum ondan mı acaba? :) Sadece dikkat çekmek içindi, bazı insanlar abuk sabuk tepkiler veriyor, onlara göndermede bulunmak içindi.

Yoksa yani geek ya da nerd olmayan bilgisayarı dümdüz bir araç olarak gören hukukçu dostlarım var, LaTeX ile yüksek lisans tezi yazıyor ve gayet memnun kalıyorlar (MS Word'den sonra çok hoşlarına gittiğini söylüyorlardı).
0
malkocoglu_2
Tamam simdi anlasildi. :)

Latexci hukukcular oyle mi? Avukat lazim olursa bu arkadaslari isterim! :)

0
FZ
Söz konusu hukukçu arkadaşın eşinin Alman bir astrofizikçi olmasında bu durumun bir etkisi olmuş mudur bilemiyorum! :) Şaka bir yana, o hukukçu kız eşinin kendisine LaTeX'i gösterdiğini söylüyordu. Belki de insanların çekinme sebeplerinden biri LaTeX'in genellikle akademik ortamlarla anılmasıdır yoksa yani bm'nin dediği gibi bu ortamın dışındakiler de kullanıyor ama genel izlenim öyle değil gibi.
0
bm
Evet, 10-20 sene evvel ABD'de asgari ucrete yakin paralara calisan cocuk dogurmaktan okuyamamis bolum sekreterleri hic zorlanmadan TeX/LaTeX kullaniyorlardi. Emacs veya vi ile. Terminal kullanarak. Bunlar aptal insanlar degillerdi tabi, ama ne muazzam hirsli ne de ille de ogrenecegim diyen insanlardi. Onun icin hukukcularin kullanabilmelerine ve sevmelerine sasirmam.

Diger taraftan TeX'in ozelligi icindeki algoritmalarda. O dil ne oyle ya? Knuth (Allah uzun omur versin de kitaplarini bitirsin) cok daha hos bir dil yaratabilirdi herhalde.

Insanlar Lyx [www.lyx.org]dan ve ozellikle Maxima [maxima.sourceforge.net] baglantisndan dolayi TeXmacs [www.texmacs.org]'i da seviyorlar. Ben isinamadim.

(Bu arada maxima, lisp ve Kent Pitman iliskili onu da soyleyeyim hazir cenem dusmusken).
0
mentat
zavallı bir XP kullanıcısı olarak mutlu mutlu TeXnicCenter [www.toolscenter.org] kullanmaktayım, ve tum zavallılara oneririm, gayet kullanışlı. vi/emacs ile uğraşılır mı bre diye ürkenler için bire bir.

latex kullanımının tez gibi dokumanlardaki guzel yanına örnek: elli referansınız var yazıda ve ellibirinciyi ekliyorsunuz ve düdük referansın yazarının soyadı A ile başlıyor, tüm referans numaraları kaydı gitti (tabi duruma göre ya neyse) ya da benzer sekilde figur numaraları. Word'de bunu çözmenin galiba bir yolu varmış, ek bir paketle falan.. ama latex ile bu otomatik.. uc bes komut öğrenmek de (takılınca nefis help var tabi) kasmasın artık be. hem yazdıgın yazıyı "derlemek" enteresan bi his, salak bi yazı değil de adam gibi iş yapıyormuş hissi uyandırıyor.. latex'i bu kadar basite indirgedim ya (hem kullanım amacını hem komutları falan, yuh bana)

yazıyı henuz okuyamadım bu arada ve bilmiyorum Subversion'dan bahsedilmiş mi.. CVS'in açıklarını/eksiklerini kapatan capcanlı bir proje (CVS çoktan öldü benim bildiğim, ya da kırk yılın başı bir güncelleme oluyor), Subversion'ı şiddetle öneririm, biz geçtik iki üç ay önce.. aynı hikaye sonucta ama branch işleri falan mesela daha basit, rename/move ettiğinde bir dosyayı, history'si uçmuyor falan filan. neyse, bi baksın isteyen işte.. subversion.tigris.org olacak adresi..

ha bi de kaplumbaga TortoiseCVS (ve kardeşi TortoiseSVN) gayet kullanışlı windows araçları.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

e-Bergi Eylül Sayısı Yayında

anonim

e-bergi eylül sayısı çıktı. Hem de sizlerden gelen yoğun ilgi üzerine aylık programlama sorumuzun ikincisiyle!

E-Kare Dergisi Yayın Hayatına Başladı

anonim

Elektrik ve Elektronik üzerine yayınlanan ücretsiz e-kare dergi yayın hayatına başladı. Amacı 7den 77ye tüm elektrik ve elektronik severlere ücretsiz bir edergi hizmeti sunmak.

Dergiyi bilgisayarınıza indirmek için www.teknikev.net adresini kullanabilirsiniz.

e-bergi Mart 2009 Sayısı Yayında

ilke444

Günden güne artan okuyucu kitlesi ile tüm bilgisayar bilimi ve özgür yazılım meraklılarına hitap ettiğini kanıtlayan e-bergi, Mart 2009 sayısı ile sizlerle.

Başka Bir Programcının Kitaplığı

FZ

FM üyelerinden Ragnor, bir programcının kitaplığı nasıl olmalı? başlığı altında bir haber yapmıştı daha önce.

Bu da başka bir programcının lezzetli kütüphanesi.

Yeni Yılın İlk Sayısıyla E-bergi Sizlerle

ilke444

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu'nun olarak hazırladığımız aylık bilgisayar bilimi ve özgür yazılım elektronik dergisi e-bergi, yeni yılda da Ocak 2009 sayısıyla sizlerle!