İnsanlarda, hayvanlarda ve bilgisayarlarda zekâ

0
FZ
Bilim ve Gelecek dergisinin Mayıs sayısı bayilerde. Kapak konus: İnsanda, bilgisayarda ve hayvanda zeka.

Bilim ve Gelecek son sayısında, akıl, bilinç, zekâ, anlama, uslamlama, zeki davranış, beceri gibi kavramlara değiniliyor ve hayvanlarda, insanda ve bilgisayarda zeki davranışların olup olmadığını tartışılıyor. "İnsan, bilgisayar ve zeki davranış" başlıklı makalesinde Ulaş Başar Gezgin, bilişsel bilimlerin çerçevesini açıkladıktan sonra bilgisayar ve insan taraftarlarını tartıştırıyor. Bir testten yola çıkarak şu soruya yanıt arıyor: İnsan ussal bir varlık mı? Tuğrul Atasoy ise, soyut zekâmızın evrimsel köklerini en yakın türlerden başlayarak hayvanlarda aradığı makalesinde, hayvanlar dünyasında bilinç ve zekâya ilişkin çarpıcı örnekler veriyor.
Dergide yer alan diğer bazı makaleler şöyle:

- "Özel"in genelleşmesi / Ender Helvacıoğlu
- Yeni bir tıp paradigması ütopya mı? / Dr. Deniz Akgün
- Çiçeklerin üreme stratejisi: Koku, renk ve taklit / Prof. Dr. Orhan Küçüker
- Kokulu bitkilerimiz ve kültüre etkileri: Koklayın ülkenizi! / Hasan Torlak
- Türk düşünce dünyasının gelişim seyri üzerine düşünceler / Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı
- Papa John Paul cennete mi gidecek? / Yılmaz Dikbaş
- Bilgi Çağından Şablonlar Çağına / Ogan Güner
- Nermi Uygur: İçten seslendi, dışa taştı / Ruken Kızıler
- Prof. Dr. Bedia Akarsu, Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Nilgün Uygur ve Pınar Uygur Belen ile Nermi Uygur hakkında söyleşiler

Derginin son sayısında, her zaman olduğu gibi Prof. Dr. Ali Nesin'le Matematik Sohbetleri, Bilim Gündemi, Yayın Dünyası, Satranç, GO, Briç, Forum, Bulmaca gibi bölümlerde canlı haberler, bilimsel bilgiler, bilim tarihi öyküleri, kitap tanıtımları ve tartışmalar yer alıyor.

Görüşler

0
sefalet

eski bilim ve ütopyacıların kurduğu yeni sayılabilecek bir dergi.Bİlim ve Ütopya ve Bilim ve Gelecek dergilerinin benzeri başka dergilerin olmaması da düşündürücü.

benzerlerinin olmaması önemlerini daha fazla arttırıyor.
0
darkhunter
Konuyla ilgili forum adresi (Doğrudan bağlantısı yoktu ama sonradan, tam da bu haberle bağlantılı bir hal almıştı) :: Düşünerek Programlamak :: [www.fazlamesai.org] Adı altında tartışılabilir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Port Tarayıcıların Tehlikeleri, Yöntemleri, Karşı Savunma Stratejileri

FZ

Bilindiği gibi internet üzerindeki cihazların birbirleriyle konuşmasını sağlayan protokol ailesi TCP/IP'dir. Bu protokol grubunu düşündüğünüzde, asla herkese açık bir ağ üzerinden gizli bilgiyi gönderilmek amacıyla tasarlanmadığını görülür. Tasarlandığı dönemde, her zaman iletişimin özel ve güvenli hatlar üzerinde olacağı düşünüldüğünden bu yönden her hangi bir geliştirme düşünülmemiştir.

Serbülent ``Nightwalker´´ Ünsal´ın bu çalışmasında, bu gerçeği en ustaca kullanan araçlardan biri, port tarayıcılar incelenmiştir. Ancak burada şunu belirtmek gerekir ki; konun çok geniş bir kapsamı olması sebebiyle makalede büyük ağların ve ana bilgisayarların değil, genel olarak son kullanıcıların ve kişisel sistemler ile küçük ağların bu tehdit karşısındaki durumları incelenmiştir.

PostgreSQL ile Programlama Kitabı Projesi

tongucyumruk

PostgreSQL'in bir veritabanı sunucusu olarak performansı bilinen bir gerçek. Buna karşılık veritabanı kullanan uygulamalar alanında MySQL çok daha yüksek bir kullanım oranına sahip. Bunun bir sebebi de PostgreSQL hakkında, özellikle Türkçe, belge eksikliği. LKD e-posta listelerinin PostgreSQL düşkünlerinden Volkan Yazıcı yeni bir proje ile bu eksiği kapatmaya niyetlenmiş durumda.

C Programlama Dilinin Evrimi

sametc

Aşağıdaki yazı benim çok ilgimi çekti paylaşmak isterim sanırım herkes benim gibi bu dilin nasıl ortaya çıktığını merak etmiştir.

C'nin tarihini tartışmaya UNIX'ten bahsedilmeden başlanamaz çünkü işletim sistemi ve sistem üzerinde çalışan programların bir çoğu C'de yazılmıştır.

Fazla mesai süründürür!

ErdemDemir

Geçen gün kitaplığımı düzenlerken, 10 yıl kadar önce okumuş olduğum Paul Lafargue'ın yazdığı "Tembellik Hakkı" kitabını yeniden okuma şansı buldum. Bir defa daha ezberimi bozan bu kitabı fazlamesai (!) camiasıyla paylaşmak istedim.

Paul Lafargue İnternet Arşivi

"Tembellik Hakkı"

Ve alıntılar, sadece fikir verebilmek için...

Açık Akademi'den Ajax kitabı: Sağlamlığı Kanıtlanmış Tekniklerle Web 2.0 AJAX

yenigul

New Riders yayınlarından çıkan Bulletprof AJAX kitabı, Açık Akademi yayınlarından Sağlamlığı Kanıtlanmış Tekniklerle Web 2.0 AJAX adıyla yayınlanmıştır.