İnsanlarda, hayvanlarda ve bilgisayarlarda zekâ

0
FZ
Bilim ve Gelecek dergisinin Mayıs sayısı bayilerde. Kapak konus: İnsanda, bilgisayarda ve hayvanda zeka.

Bilim ve Gelecek son sayısında, akıl, bilinç, zekâ, anlama, uslamlama, zeki davranış, beceri gibi kavramlara değiniliyor ve hayvanlarda, insanda ve bilgisayarda zeki davranışların olup olmadığını tartışılıyor. "İnsan, bilgisayar ve zeki davranış" başlıklı makalesinde Ulaş Başar Gezgin, bilişsel bilimlerin çerçevesini açıkladıktan sonra bilgisayar ve insan taraftarlarını tartıştırıyor. Bir testten yola çıkarak şu soruya yanıt arıyor: İnsan ussal bir varlık mı? Tuğrul Atasoy ise, soyut zekâmızın evrimsel köklerini en yakın türlerden başlayarak hayvanlarda aradığı makalesinde, hayvanlar dünyasında bilinç ve zekâya ilişkin çarpıcı örnekler veriyor.
Dergide yer alan diğer bazı makaleler şöyle:

- "Özel"in genelleşmesi / Ender Helvacıoğlu
- Yeni bir tıp paradigması ütopya mı? / Dr. Deniz Akgün
- Çiçeklerin üreme stratejisi: Koku, renk ve taklit / Prof. Dr. Orhan Küçüker
- Kokulu bitkilerimiz ve kültüre etkileri: Koklayın ülkenizi! / Hasan Torlak
- Türk düşünce dünyasının gelişim seyri üzerine düşünceler / Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı
- Papa John Paul cennete mi gidecek? / Yılmaz Dikbaş
- Bilgi Çağından Şablonlar Çağına / Ogan Güner
- Nermi Uygur: İçten seslendi, dışa taştı / Ruken Kızıler
- Prof. Dr. Bedia Akarsu, Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Nilgün Uygur ve Pınar Uygur Belen ile Nermi Uygur hakkında söyleşiler

Derginin son sayısında, her zaman olduğu gibi Prof. Dr. Ali Nesin'le Matematik Sohbetleri, Bilim Gündemi, Yayın Dünyası, Satranç, GO, Briç, Forum, Bulmaca gibi bölümlerde canlı haberler, bilimsel bilgiler, bilim tarihi öyküleri, kitap tanıtımları ve tartışmalar yer alıyor.

Görüşler

0
sefalet

eski bilim ve ütopyacıların kurduğu yeni sayılabilecek bir dergi.Bİlim ve Ütopya ve Bilim ve Gelecek dergilerinin benzeri başka dergilerin olmaması da düşündürücü.

benzerlerinin olmaması önemlerini daha fazla arttırıyor.
0
darkhunter
Konuyla ilgili forum adresi (Doğrudan bağlantısı yoktu ama sonradan, tam da bu haberle bağlantılı bir hal almıştı) :: Düşünerek Programlamak :: [www.fazlamesai.org] Adı altında tartışılabilir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

SMTP Sunucuların Çoklu E-posta Dağıtım Yöntemleri

honal

Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) tek seferde bir mesajı birden çok kullanıcıya iletme yetisine sahiptir, hatırlayacak olursak bir mesajın iletiminde RCPT komutunu kullanıyorduk, burada da MTA'nın yaptığı birden fazla RCPT komutu kullanarak bir mesajı birden çok alıcıya yollamaktır. Tabii bunun gerçekleşmesi için e-posta yollanan kullanıcıların aynı sunucu üzerinde olması gerekir.

Yazının devamına http://cc.kou.edu.tr/huzeyfe/multi_rcpt.htm adresinden erişebilirsiniz

Hibernate Üzerine Bir Sunum

malkocoglu_2

Tüm zamanların en başarılı kalıcılık (persistence) aracı Hibernate hakkında şirket bünyesinde yaptığımız bir sunumu paylaşıyoruz. Sunum, Hibernate'in en temel özelliklerinden başlayarak sorgulama, önbellekleme, veri tabanı bağlantı havuzları gibi kavramları kapsamaktadır. Hibernate hakkında ek bir haber de, JBoss gurubunun, Hibernate projesine sponsor olmaya karar vermiş olmasıdır ve Hibernate kurucu elemanları artık JBoss şirketinde çalışmakta, açık yazılım ürünlerine verdikleri servis üzerinden para kazanmaktadırlar. İşte bir diğer açık yazılım başarı hikayesi!

Not: Bu sunum da Gnu Emacs ve LateX ile hazırlanmıştır. :) Latex kodlarından derlenmiş slaylatların animasyon ile birbirinden geçiş yapabilmesi hoşunuza gidebilir.

Powerpoint?

O da ne?

Var mı yazmak isteyen?

sundance

Internet'in viral etkisi ile yayılması sonucu forum ve blog yazarlarının artmasının, yazan ve düşünen insan sayısını arttırdığını düşünüyorum.

Arkadaşlarla olan sohbetlerde her geçen gün biraz daha fazla kişinin "yahu bir fırsat bulsam da şu kafamdakileri bir yazıya döksem" dediğini, hatta birçoğunun bunu "derli toplu düşünme aracı" olarak gördüğünü farkettim.

Böyle düşünenler için, bir süredir devam eden bir kampanya var, herne kadar Amerika'da olsa da, (Internet her yerde değil mi?) Milli Roman Yazma Ayı, insanları bir aylık bir süre içinde bir roman yazmaya teşvik ediyor.

PHP-Nuke 5.5 ve Windows 2000 Server

anonim

Bu makale Windows IIS Server de  PHP-Nuke 5.5 kurulumunun nasıl yapılacağı anlatılmıştır.Makelenin orjinali ingilizce olup buradan izlenebilir

1) Gerekli Dosyalar:
PHP-Nuke 5.5 - PHP-Nuke Dosyası
mySQL 3.23.49 - PHP Nuke İçin veri tabanı
PHP 4.2.0 installer - Windows ISS Server de PHP Kodlarının Çalışması için gerekli olan dosya.

Nereden Geldik, Nereye Gidiyoruz?

oktay

"Multics'in giderek daha fazla şişmesi ve kullanılamaz bir beyaz file dönüşme emareleri göstermesi üzerine Bell Labs projeyi durdurdu (sistem daha sonra Honeywell tarafından ticari olarak pazarlandı fakat başarılı olamadı). Ken Thompson, özlediği Multics ortamının bazı fikirleri ile kendi fikirlerini eski bir DEC PDP-7 üzerinde denemeye başladı."