İnsanlarda, hayvanlarda ve bilgisayarlarda zekâ

0
FZ
Bilim ve Gelecek dergisinin Mayıs sayısı bayilerde. Kapak konus: İnsanda, bilgisayarda ve hayvanda zeka.

Bilim ve Gelecek son sayısında, akıl, bilinç, zekâ, anlama, uslamlama, zeki davranış, beceri gibi kavramlara değiniliyor ve hayvanlarda, insanda ve bilgisayarda zeki davranışların olup olmadığını tartışılıyor. "İnsan, bilgisayar ve zeki davranış" başlıklı makalesinde Ulaş Başar Gezgin, bilişsel bilimlerin çerçevesini açıkladıktan sonra bilgisayar ve insan taraftarlarını tartıştırıyor. Bir testten yola çıkarak şu soruya yanıt arıyor: İnsan ussal bir varlık mı? Tuğrul Atasoy ise, soyut zekâmızın evrimsel köklerini en yakın türlerden başlayarak hayvanlarda aradığı makalesinde, hayvanlar dünyasında bilinç ve zekâya ilişkin çarpıcı örnekler veriyor.
Dergide yer alan diğer bazı makaleler şöyle:

- "Özel"in genelleşmesi / Ender Helvacıoğlu
- Yeni bir tıp paradigması ütopya mı? / Dr. Deniz Akgün
- Çiçeklerin üreme stratejisi: Koku, renk ve taklit / Prof. Dr. Orhan Küçüker
- Kokulu bitkilerimiz ve kültüre etkileri: Koklayın ülkenizi! / Hasan Torlak
- Türk düşünce dünyasının gelişim seyri üzerine düşünceler / Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı
- Papa John Paul cennete mi gidecek? / Yılmaz Dikbaş
- Bilgi Çağından Şablonlar Çağına / Ogan Güner
- Nermi Uygur: İçten seslendi, dışa taştı / Ruken Kızıler
- Prof. Dr. Bedia Akarsu, Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Nilgün Uygur ve Pınar Uygur Belen ile Nermi Uygur hakkında söyleşiler

Derginin son sayısında, her zaman olduğu gibi Prof. Dr. Ali Nesin'le Matematik Sohbetleri, Bilim Gündemi, Yayın Dünyası, Satranç, GO, Briç, Forum, Bulmaca gibi bölümlerde canlı haberler, bilimsel bilgiler, bilim tarihi öyküleri, kitap tanıtımları ve tartışmalar yer alıyor.

Görüşler

0
sefalet

eski bilim ve ütopyacıların kurduğu yeni sayılabilecek bir dergi.Bİlim ve Ütopya ve Bilim ve Gelecek dergilerinin benzeri başka dergilerin olmaması da düşündürücü.

benzerlerinin olmaması önemlerini daha fazla arttırıyor.
0
darkhunter
Konuyla ilgili forum adresi (Doğrudan bağlantısı yoktu ama sonradan, tam da bu haberle bağlantılı bir hal almıştı) :: Düşünerek Programlamak :: [www.fazlamesai.org] Adı altında tartışılabilir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Özgür Kitapların Bulunduğu Bir Site

boreas

Programlama, işletim sistemleri, oyun programlama, imaj işleme gibi farklı konularda paylaşımı serbest bırakılmış dokümanların toplandığı bir site: http://www.freetechbooks.com

Php Başlangıç Dersleri - Seri 4 - (MySQL)

Guardian

Veritabanı konusuna, özelliklede MySQL diline yeni giriş yapacak okurlar için çok güzel bir kaynak olduğuna inandığım ve bir süredir azimle üzerinde çalıştığım “Php Başlangıç Dersleri - Seri 4″ sonunda tamamlanmıştır.

Dökümana şu sayfadan ulaşabilirsiniz. Yada direk aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

php-dersleri-seri-4.tar.gz [ 1 MB ]

SFTP chroot için mini nasıl belgesi

conan

Amaç:
Bilgilerin şifreli olarak transfer edileceği bir sftp sunucusu yaratmak.

İhtiyaçlar:
SFTP kullanıcılarını işletim sistemi dosyalarından uzak tutmak. Bağlantıları için kendilerine özel bir chroot yaratmak.
SFTP kullanıcılarının sunucuya ssh üzerinden ulaşımını engellemek.
Becerebilirsek aynı servisi normal sistem yönetimi işlerinde de kullanabilecek şekilde ayarlamak.

Çözüm:
OpenSSH kaynak kodu içerisindeki sftp-server.c dosyasını yamamak ve kullanıcıları sınırlandıran bir kabuk yaratmak.

Nasıl?

Bash Hacker'ı mı Olmak İstiyorsunuz?

darkhunter

Son güncellemesi Aralık 2006'da yapılan, Advanced Bash-Scripting Guide, güncel olmasının yanı sıra, Bash ile yazılan ilginç örneklerle de "state of the art" niteliğinde bir kılavuz.

C64 Türkiye #4 Çıktı

anonim

Ne zaman çıkacağı belli olmayan C64 dergisi C64 Türkiye'nin 4. sayısı sonunda çıktı. Derginin son sayısı ve dergide tanıtılan programlar için internet sitemize uğrayabilirsiniz: http://geocities.com/c64turkiye