İnsanlarda, hayvanlarda ve bilgisayarlarda zekâ

0
FZ
Bilim ve Gelecek dergisinin Mayıs sayısı bayilerde. Kapak konus: İnsanda, bilgisayarda ve hayvanda zeka.

Bilim ve Gelecek son sayısında, akıl, bilinç, zekâ, anlama, uslamlama, zeki davranış, beceri gibi kavramlara değiniliyor ve hayvanlarda, insanda ve bilgisayarda zeki davranışların olup olmadığını tartışılıyor. "İnsan, bilgisayar ve zeki davranış" başlıklı makalesinde Ulaş Başar Gezgin, bilişsel bilimlerin çerçevesini açıkladıktan sonra bilgisayar ve insan taraftarlarını tartıştırıyor. Bir testten yola çıkarak şu soruya yanıt arıyor: İnsan ussal bir varlık mı? Tuğrul Atasoy ise, soyut zekâmızın evrimsel köklerini en yakın türlerden başlayarak hayvanlarda aradığı makalesinde, hayvanlar dünyasında bilinç ve zekâya ilişkin çarpıcı örnekler veriyor.
Dergide yer alan diğer bazı makaleler şöyle:

- "Özel"in genelleşmesi / Ender Helvacıoğlu
- Yeni bir tıp paradigması ütopya mı? / Dr. Deniz Akgün
- Çiçeklerin üreme stratejisi: Koku, renk ve taklit / Prof. Dr. Orhan Küçüker
- Kokulu bitkilerimiz ve kültüre etkileri: Koklayın ülkenizi! / Hasan Torlak
- Türk düşünce dünyasının gelişim seyri üzerine düşünceler / Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı
- Papa John Paul cennete mi gidecek? / Yılmaz Dikbaş
- Bilgi Çağından Şablonlar Çağına / Ogan Güner
- Nermi Uygur: İçten seslendi, dışa taştı / Ruken Kızıler
- Prof. Dr. Bedia Akarsu, Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Nilgün Uygur ve Pınar Uygur Belen ile Nermi Uygur hakkında söyleşiler

Derginin son sayısında, her zaman olduğu gibi Prof. Dr. Ali Nesin'le Matematik Sohbetleri, Bilim Gündemi, Yayın Dünyası, Satranç, GO, Briç, Forum, Bulmaca gibi bölümlerde canlı haberler, bilimsel bilgiler, bilim tarihi öyküleri, kitap tanıtımları ve tartışmalar yer alıyor.

Görüşler

0
sefalet

eski bilim ve ütopyacıların kurduğu yeni sayılabilecek bir dergi.Bİlim ve Ütopya ve Bilim ve Gelecek dergilerinin benzeri başka dergilerin olmaması da düşündürücü.

benzerlerinin olmaması önemlerini daha fazla arttırıyor.
0
darkhunter
Konuyla ilgili forum adresi (Doğrudan bağlantısı yoktu ama sonradan, tam da bu haberle bağlantılı bir hal almıştı) :: Düşünerek Programlamak :: [www.fazlamesai.org] Adı altında tartışılabilir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

CSound Journal Bahar 2006 Sayısı Çıktı

FZ

Bilgisayarlı ses sentezleme ve besteleme sistemi Csound kullanılarak yapılan ses programlama çalışmalarına ve makalelerine yer veren Csound Journal'ın Bahar 2006 sayısı çıktı.

Türkiye Bilişim Ansiklopedisi

FZ

Editörlüğünü Prof. Dr. Tuncer Ören, Tuncer Üney ve Dr. Rifat Çölkesen'in üstlenmiş oldukları Türkiye Bilişim Ansiklopedisi yayınlandı.

1248 sayfalık ansiklopedide bilgisayar bilimleri, bilgisayar mühendisliği gibi alanlardaki öğretim görevlilerinden telekomünikasyon, yazılım ve donanım şirketlerinde çalışan mühendislere kadar pek çok deneyimli yazar geniş bir yelpazede teknik konuları derinlemesine ele alıyor. Hesaplamaya dayalı geometriden genetik algoritmalara, konuşma ve ses sıkıştırma sistemlerinden örüntü tanımaya dek pek çok konunun alandaki yetkin isimler tarafından ele alındığı ansiklopedinin dikkat çekici özelliklerinden biri de Türkçe terim konusundaki hassasiyeti.

Dopdolu ve Türkçe GNU/Linux Dergisi

FZ

LinuxFocus'un ilk sayısı Kasım 1997´de çıktı. LinuxFocus, İngilizce konuşulmayan ülkerdeki Linux hayranlarının elinde, Linux ile ilgili yazılı kaynakların ve onlar için desteğinin pek olmadığının anlaşılması üzere, Miguel Angel Sepulveda ve arkadaşları tarafından başlatılmıştır.

Derginin Kasım -Aralık 2003 sayısındaki konulardan birkaç örnek vermek gerekirse: GIMP: Kendi fırçalarınızı oluşturun, Blender ile 3D: Bir oda dolusu oyuncak, Çokluişlem programlama - Mesaj kuyrukları (3), Linux ile sıcaklık izleme

Özgür Kitapların Bulunduğu Bir Site

boreas

Programlama, işletim sistemleri, oyun programlama, imaj işleme gibi farklı konularda paylaşımı serbest bırakılmış dokümanların toplandığı bir site: http://www.freetechbooks.com

OpenBSD'de Basit Ağ Ayarları ve PF (Packet Filter) Kullanımı

honal

OpenBSD üzerinde PF(PacketFilter) kullanarak kendi "firewall" sistemlerini oluşturmak isteyenler için yol gösterici olabilecek bir dökümanı http://cc.kou.edu.tr/huzeyfe/openbsd/pf.pdf adresinden elde edebilirsiniz.