Her Yönüyle PARDUS Kitabı Çıktı!

0
anonim
Pardus, Tübitak’ın desteği ile hayat bulan tamamen Türkçe bir GNU/Linux dağıtımıdır. Kullananların internet ortamında her türlü desteği bulduğu, kullanıcı dostu, ilk çıktığından bu yana bilgisayar kullanıcıları arasında hızla kullanılıp yaygınlaşan, ücretsiz bir işletim sistemidir. Bu kitapla, hiç GNU/Linux kullanmamış okuyucuları başlangıç seviyesinden alıp üst seviyelere getirmek amaç edinilmiştir
Yeni ve Pardus’un kendine özgü masaüstünü tanıtıp işletim sistemine olan aşinalığı artırmak, kullanımına yönelik ipuçlarıyla Pardus’u kullanmayı zevk haline getirmek, temel donanım ve yazılım konularında açık kapı bırakmamak amaç edinilmiştir. Halihazırda Linux kullanmakta olanların da faydalanacağı bu kitapta;

* Pardus’a Giriş
* Pardus Kurulumu
* Pardus Masaüstü, Dosya Sistemi,
* Ayarları
* Ağ Ayarları, İnternet’e Bağlantı
* Depolama Aygıtları Yönetimi
* Sistem Araçları ve Ayarları, Tasma
* KDE Masaüstü ve Uygulamaları
* Linux Konsolu
* Windows ve Pardus Program Eşleştirmesi
* OpenOffice: Write, Base, Writer,
* Calculator, Math, Draw, Impress
* Pisi Paket Sistemi
* USB Modem Kurulumu

gibi konular GNU/Linux dünyasına ilk adımlarını atacaklar için oldukça anlaşılır bir tarzda Talat Uyarer tarafından kaleme alınmıştır. Kitapla beraber ücretsiz Pardus Kurulum CD’si verilmektedir.
Kitap için ilgili adres

Görüşler

0
skorsky
boyle ciddi bir sistemi TR kullanicilarina kazandirdiklari icin TUBITAK'i ve Pardus ekibini gonulden kutlarim, bravo.
0
Temujin
Tübitak'ı ve Pardusa katkısı olan herkesi tebrik ediyorum. Umarım kısa bir süre içerisinde Türkiye'de pardusu kullananların sayısı oldukça artar ve programcılık da bununla beraber gelişir. Bu kitabın da çok faydalı olacağı kanısındayım.
0
d_d_raptor
Pardus geliştiricileri Görkem ÇETİN'nin de PARDUS adlı kitabı çıktı.İzmir kitap fuarından aldım.Merak edenlere http://www.seckin.com.tr/urun.aspx?productID=10334
0
onurkuru
Pusula yayıncılığı Linux organizasyonlarından da öncülük etmiş bir kuruluş tebrik ediyorum
0
ObSeSSiOn
Tubitaka Katkılarından Dolayı Tşkr etmek gerekli.
0
_S_O_
Acaba Pardus Server ile ilgili kitap bulmam mümkün mü bir bilginiz varsa cevaplarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ediyorum.
Herkese çalışmalarında başarılar...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pozitif dergisinin Nisan sayısı çıktı

batasoy

4 gün gecikmeyle, 3. sayımız olan Nisan sayısını da çıkardık. Yaklaşık 200 sayfalık ve özgür yazılım ağırlıklı dergimizi umarız beğenirsiniz: www.pozitifpc.com

Kitap Eleştirisi: Süper Hesap Uzmanları

FZ

Makine öğrenmesi konusu ile ilgilendiğim için askere gitmeden önce Ian Ayres'in 'Süper Hesap Uzmanları : Sayılarla Düşünmek Neden Zeki Olmanın Yeni Bir Yoludur' kitabını okumuştum. 2008 yılının Mart ayında Türkçesi yayımlanmış kitabın makine öğrenmesi, veri madenciliği ve genel anlamda istatistiğin gücü ile ilgilenen herkesin okuması gereken türden bir kitap olduğuna inanıyorum. Yani işadamları da bilgisayar yazılımcıları da çözmeye çalıştıkları problemleri daha iyi anlamak ve daha akıllıca çözümler geliştirmek için bu kitaptan feyz alabilirler.

Her ne kadar söz konusu kitap (Freakonomics'in yazarlarıdan) Steven D. Levitt gibi yazarların övgüsüne nail olmuşsa da hem içerik hem de çeviri konusunda bazı eleştirileri hak ediyor. Kitabı okurken not ettiğim bazı noktaları aşağıda listeledim:

SFTP chroot için mini nasıl belgesi

conan

Amaç:
Bilgilerin şifreli olarak transfer edileceği bir sftp sunucusu yaratmak.

İhtiyaçlar:
SFTP kullanıcılarını işletim sistemi dosyalarından uzak tutmak. Bağlantıları için kendilerine özel bir chroot yaratmak.
SFTP kullanıcılarının sunucuya ssh üzerinden ulaşımını engellemek.
Becerebilirsek aynı servisi normal sistem yönetimi işlerinde de kullanabilecek şekilde ayarlamak.

Çözüm:
OpenSSH kaynak kodu içerisindeki sftp-server.c dosyasını yamamak ve kullanıcıları sınırlandıran bir kabuk yaratmak.

Nasıl?

Hackers: Sıradışı Bir Dönemin Sıradışı Hikayesi

FZ

2004 yazının sıcak günlerinden birinde, e-postalarımı kontrol ederken beni şaşırtan şu iletiyi karşımda gördüm: "İstemiş olduğunuz Hackers - Heroes of the Computer Revolution adlı yayın kütüphanemize gelmiştir ve teknik işlemleri yapılmaktadır. İşlemler bittikten sonra yayın kataloğumuzdan görülebilir. Bu durumu online kataloğumuzdan takip edebilirsiniz. -- İTÜ Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığı"

Bir an için duraksadım ve şaşırdım, ne olduğunu tam olarak kavrayamamıştım. Daha sonra ise hatırlama süreci ile parçalar yavaş yavaş yerine oturmaya başladı...

Steven Levy'nin bir döneme ışık tutan ve GNU/Linux'tan çok daha fazlasına tarihi bir perspektifle yer veren meşhur kitabının Ergin Sevinç tarafından yazılmış eleştirisinin devamını ileriseviye.org adresinde okuyabilirsiniz.

İleti Kuyrukları İle Daha Etkin ve Performanslı Programlama

malkocoglu

Programlararası bilgi göndermeğe yardımcı olan ileti kuyrukları (message queue) bilgi işlemcilerin elindeki önemli silahlardan biridir. Özellikle bilgi alışverişi yapan sistemler farklı amaçlarla, zamanlarda, ve programcılar tarafından kurulmuş sistemler olunca, bağlantıyı kurmak için ileti kuyrukları daha uygun oluyor. IBM MQ Series üzerinden anlattığımız bu konunun yararlı olacağını umuyoruz.

MQ Series - İleti Kuyruğu

MQ Series Nasıl Kurulur