Özgür Yazılımla ilgili bir Özgür Kitap :)

0
dfisek
M. Ali Vardar, yazdığı üçüncü programlama kitabı "Açık Kodlu Yazılım Geliştirme Araçları"nı yayınevlerine vermek yerine, özgür yazılım meraklılarına özgürce kullanabilecekleri bir elektronik kitap olarak PDF formatında sunmakta ve "eğer kitabı beğendiyseniz bizi destekleyin" diyerek Linux Kullanıcıları Derneği hesabına bağışta bulunmaya davet etmektedir.
Açık Kodlu Yazılım Geliştirme Araçları
M. Ali Vardar

http://www.linuxprogramlama.com/index.php?p=kitap3 adresinden indirilebilir. 145 sayfalık bu kitapta M. Ali Vardar Linux veya Unix işletim sistemi ile tanışmış, C dilini bilen kişilerin Linux ve Unix sistemlerinde özgürce kullanılabilecek açık kaynak kodlu yazılım geliştirme araçlarını tanıtmakta, kullanımlarına örnekler vermektedir. Örnekler C dilinde verilmekte ancak kitap C dili öğretme amacı taşımamakta, tümüyle açık kodlu yazılım geliştirme araçlarından yararlanmayı öğretmeyi amaçlamaktadır. Tanıtılan açık kodlu yazılımların tümü GPL veya BSD Lisanslı olup, kitap bu iki özgür yazılım lisanının Türkçe çevirilerini de içermektedir. Kitap, Linux veya Unix altında tümüyle Açık Kodlu yazılım geliştirme araçları kullanarak bir proje gerçekleştirmek için gereken editörden, derleyiciye; hatadan arındırma araçlarından paketleme araçlarına kadar tüm yelpazeyi örneklerle tanıtmaktadır.

Açık Kodlu Yazılım Geliştirme Araçları, 1976 yılında İstanbul'da doğan ve onüç yaşında bilgisayarla tanışan ve on yıldır Linux ile projeler geliştirmekte olan M.Ali Vardar'ın üçüncü kitabıdır. İlk iki kitabı basılmış olup kitaplarla ilgili bilgilere http://www.linuxprogramlama.com/ kitaplar altından erişilebilir.

M. Ali Vardar üçüncü kitabını özgür yazılım meraklılarına özgürce kullanabilecekleri bir elektronik kitap olarak pdf formatında sunmakta ve "eğer kitabı beğendiyseniz bizi destekleyin " diyerek Linux Kullanıcıları Derneği hesabına bağışta bulunmaya davet etmektedir.

Görüşler

0
rasimsen
Ali bey in kitabını inceledim. hakikaten böyle bir kaynağı cömertçe paylaşmış.

kitab özellikle linux kullanıcılarının çok işine yarayacaktır. bazen arayıpta bulamadığınız bir sürü konuda sağlam bilgi var.

tekrar tebrik, teşekkür ederim, tükçe açık kaynağa büyük bir destek niteliğindeki bi kitap için
0
Tarık
Afiyetle lazer çıktısı alınır, soğumadan servis edilir :)

M.Ali Vardar' a tebrik, takdir ve şükranlarımızı sunuyoruz.
0
bleda
Böyle bir çalışmayı bizimle bu şekilde paylaştığı için kendisine minnettarım. Teşekkürler...
0
neden
Elbette güzel AMA ne işime yarayacak Linux ta program yazıp satacak mıyım? Bu kadar kafa patlatıp bunları öğrendikten sonra ne olacak ayaklı kütüphane olmak isterseniz tamam ama bundan başka bir sebep yoksa neden bunlar için kafa palatıp zamanımı tüketeyim.
Ali abimiz o kadar yazıp çizmiş zaman harcamışta neden bunları daha önceki gibi papatya yayın evine vermemiş?
0
zekzekus
kesinlikle haklısınız!!! sayenizde suç ve ceza'yı okurken ben de "elbette güzel AMA ne işime yarayacak. baltayla cinayet mi işleyeceğim!!" dedim ve yarıda bıraktım kitabı. okumak, öğrenmek, ufkunu genişletmek bunlar boş işler. aydınlanma yaşattınız bana. teşekkürler.
0
neden
Söz konusu olan suç ve ceza ise o kitabı tam 5 kez okudum(gogol üde diğerlerinide okudum ) ama bir teknik kitap roman gibi okunamaz suç ve cezayı 3 - 5 günde bitirirsiniz ama programlama konusu tam bir uzmanlık alanı değil midir? Siz dersiniz ben boş konularla uğraşmak yerine bu tür konularla zamanınımı değerlendirecem saygı duyarım.Ama sırf bilmek için öğrenemek neden sonunda bir değer üretilemeycekse neye yarar
"Ancak; bilip te bildiğini yapmayandan ne çıkar? Yapmayan, günden güne inanç ve güç kaybeder. Güvensiz kalır günün birinde. Hiç olur hiç, bildiği de hiç, varlığı da hiç."
Yukarıdaki alıntı belki de düşüncemi anlatır.
0
neden
Söz konusu olan suç ve ceza ise o kitabı tam 5 kez okudum(gogol üde diğerlerinide okudum ) ama bir teknik kitap roman gibi okunamaz suç ve cezayı 3 - 5 günde bitirirsiniz ama programlama konusu tam bir uzmanlık alanı değil midir? Siz dersiniz ben boş konularla uğraşmak yerine bu tür konularla zamanınımı değerlendirecem saygı duyarım.Ama sırf bilmek için öğrenemek neden sonunda bir değer üretilemeycekse neye yarar
"Ancak; bilip te bildiğini yapmayandan ne çıkar? Yapmayan, günden güne inanç ve güç kaybeder. Güvensiz kalır günün birinde. Hiç olur hiç, bildiği de hiç, varlığı da hiç."
Yukarıdaki alıntı belki de düşüncemi anlatır.
0
zekzekus
suç ve ceza kitabını tam 5 kez okumuş biriyle fazla tartışamayacağımı düşünsem de (kapasitem yetmez büyük ihtimalle) bir denemek istiyorum.

Birincisi SİZ bu kitaptan faydalanıp herhangi bir şey yapmayacak olabilirsiniz. Sayın Vardar'ın da kitabı size özel yazdığını sanmıyorum. Bir sürü insanın somut anlamda bir şeyler öğrenmelerine ve bir şeyler yapabilmelerine ön ayak olamaması için ne sebep var bu kitabın?

İkincisi bir çok konuda olduğu gibi programlama konusunda da değişik bakış açıları, değişik açılımlar vardır. Okuduğunuz her şey direk olarak kullanmasanız da rutin işlerinizde yeni bir görgü ve bakış açısı kazandırabilir size. Common Lisp dökümanlarında sık geçen bir sözdür: "Lisp öğrenmek hiç kullanmayacak bile olsanız diğer diller hakkında ki ufkunuzu genişletecektir."

Spesifik bir örnek olacak ama şahsen Lisp, Haskell ve Smalltalk kendimce programlama dillerini öğrendiğimden beri dağınık bir programlama dili olan Oracle PL/SQL ile eskisinden çok daha hızlı, kısa ve anlaşılır kod yazdığımı farkettim mesela. Saydığım 3 programlama dilini de profesyonel anlamda kullanmadığımı, büyük ihtimalle de hiç kullanmayacağımı tahmin ediyorum. Onlar hakkında okumanın, araştırmanın, denemeler yapmanın vakit kaybı olduğuna inanmıyorum. Sayın Vardar'ın bu kitabı yazmasını, özgür olarak dağıtmasını ve işine yarayabileceğini düşünen insanların bunu okumasını da vakit kaybı olarak göremem. Saygılar.
0
zekzekus
...Lisp, Haskell ve Smalltalk kendimce programlama dillerini...
kısmı
...kısmı Lisp, Haskell ve Smalltalk programlama dillerini kendimce...
şeklinde olacaktı.
0
neden
Okumak ne zamandan beri bir zaman kaybıdır hiç bir zaman.İster çizgi roman okuyun ister fıkra.Her okunan satırdan bir şeyler çıkar.
"Birincisi siz bu kitaptan faydalanıp herhangi bir ŞEY yapmayacak olabilirsiniz"

Aranızda oturup linux üstünde bir kaç 10.000 küsür satır program yazacağım bunları açık kaynak olarak dağıtacağım("=ŞEY") diyorsanız ayakta alkışlanacak insansınız demektir.Bu kısım bence çok zor bir iş olsa gerek maddi ve manevi olarak.

Ha elbette programcı olan biri linux üzerinde 2-3 gün sonra dosyaya birşeyler yazar dosyadan okur veritanına bile girer hatta ekrana "Hello World" bile yazar :) Bu da bir "ŞEY" dir.Ama bana bu hiç bir şey ifade etmiyor.


İkinci kısma ise tamamen katılıyorum.

Saygılar.
0
Tarık
Herkes üretilen herneyse yararlı birşeyler edinebilir bundan. İllaki, kesinlikle, 100% ...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Biz

SHiBuMi

"Dünya bizi kurtarma ve bize iyilik yapma aşkıyla dolu insanlar tarafından kana bulandı. Tarihteki bütün savaşları içi iyilikle dolup taşan, kendini bir dava uğruna feda ettiğini düşünen kurtarıcılar çıkardı.

Hitler Almanları, Stalin işçileri, Mao köylüleri kurtarmak için dünyayı kana buladı. Milyonlarca insan kurtarıcıların şefkat dolu ellerinde can verdi. Hep Biz dediler, hiç Ben deyip kendilerini düşünmediler.

Matematik Dünyası - Yeni Sayı Çıktı

FZ

Türkiye´nin yegâne popüler matematik ve bilgisayar bilimleri dergisi Matematik Dünyası´nın son sayısı çıktı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi desteği ile çıkan derginin son sayının kapak konusu ``2 x 2 = 4´´. Evet yanlış okumadınız. Aşikar gibi görünen bu ifadenin temel kavramlar oluşturulup nasıl ispatlandığını bu sayıda okuyup matematiğin harika dünyasında eğlenceli bir gezintiye çıkabilirsiniz.

Bilgisayar bilimcilerinin ilgisini çekecek bölümlerden biri ise Chris Stephenson´un Bilgisayar Bilimi köşesinde ele aldığı ``Sayıları Tepeleyerek Sıralamak´´ başlıklı makale. Bu yazıda çeşitli sıralama algoritmalarının algoritmik karmaşıklığı inceleniyor ve ilginç örnekler veriliyor.

İstatistiklere göre derginin abone sayısı 4200´ü, satışı ise 8000´i geçmiş durumda ancak Prof. Dr. Ali Nesin, bunun Türkiye´nin nüfusuna (ve genç nüfusuna) sahip bir ülke için hala çok düşük olduğunu vurguluyor haklı olarak. Bu sayının artmasını ümit ediyoruz.

Kitap Eleştirisi: Süper Hesap Uzmanları

FZ

Makine öğrenmesi konusu ile ilgilendiğim için askere gitmeden önce Ian Ayres'in 'Süper Hesap Uzmanları : Sayılarla Düşünmek Neden Zeki Olmanın Yeni Bir Yoludur' kitabını okumuştum. 2008 yılının Mart ayında Türkçesi yayımlanmış kitabın makine öğrenmesi, veri madenciliği ve genel anlamda istatistiğin gücü ile ilgilenen herkesin okuması gereken türden bir kitap olduğuna inanıyorum. Yani işadamları da bilgisayar yazılımcıları da çözmeye çalıştıkları problemleri daha iyi anlamak ve daha akıllıca çözümler geliştirmek için bu kitaptan feyz alabilirler.

Her ne kadar söz konusu kitap (Freakonomics'in yazarlarıdan) Steven D. Levitt gibi yazarların övgüsüne nail olmuşsa da hem içerik hem de çeviri konusunda bazı eleştirileri hak ediyor. Kitabı okurken not ettiğim bazı noktaları aşağıda listeledim:

Emacs ile Oracle Sql*Plus ve sql-mode

zekzekus

İş yerinde yoğun olarak Oracle veritabanı ile çalışıyorum. Sorun tespit etmek için sorgular yazıyorum, PL/SQL ifadeleri çalıştırıyorum. Bu işlemleri en rahat yaptığım araç Oracle tarafından sağlanan Sql*Plus. Rahat dediğime bakmayın sade ve son derece hafif olan bu istemcinin insanı deli eden “özellikleri” var. En basitinden yazdığınız uzun bir SQL cümlesinin başında küçük bir hata yaptıysanız, imleci geri götüremiyorsunuz (henüz enter tuşuna basmamış olsanız da). Daha önce yazdığınız komutları listeleyen ve çabuk bir şekilde kullanmanıza olanak veren bir tarihçe (history) özelliği de yok. Emacs editörü (editör demek bir nevi haksızlık oluyor artık) her zaman olduğu gibi bu konuda da devreye giriyor.

Emacs ve sql-mode ile ilgili bilgi veren yazının devamı burada...

Emacs Bilgileri

malkocoglu

Emacs hakkında bazı yararlı olacağını düşündüğümüz bilgileri sunuyoruz.

Emacs Dış Programları Nasıl İşletir?

Ayrica, son hafta çıkan diğer yazılar: