Özgür Yazılımla ilgili bir Özgür Kitap :)

0
dfisek
M. Ali Vardar, yazdığı üçüncü programlama kitabı "Açık Kodlu Yazılım Geliştirme Araçları"nı yayınevlerine vermek yerine, özgür yazılım meraklılarına özgürce kullanabilecekleri bir elektronik kitap olarak PDF formatında sunmakta ve "eğer kitabı beğendiyseniz bizi destekleyin" diyerek Linux Kullanıcıları Derneği hesabına bağışta bulunmaya davet etmektedir.
Açık Kodlu Yazılım Geliştirme Araçları
M. Ali Vardar

http://www.linuxprogramlama.com/index.php?p=kitap3 adresinden indirilebilir. 145 sayfalık bu kitapta M. Ali Vardar Linux veya Unix işletim sistemi ile tanışmış, C dilini bilen kişilerin Linux ve Unix sistemlerinde özgürce kullanılabilecek açık kaynak kodlu yazılım geliştirme araçlarını tanıtmakta, kullanımlarına örnekler vermektedir. Örnekler C dilinde verilmekte ancak kitap C dili öğretme amacı taşımamakta, tümüyle açık kodlu yazılım geliştirme araçlarından yararlanmayı öğretmeyi amaçlamaktadır. Tanıtılan açık kodlu yazılımların tümü GPL veya BSD Lisanslı olup, kitap bu iki özgür yazılım lisanının Türkçe çevirilerini de içermektedir. Kitap, Linux veya Unix altında tümüyle Açık Kodlu yazılım geliştirme araçları kullanarak bir proje gerçekleştirmek için gereken editörden, derleyiciye; hatadan arındırma araçlarından paketleme araçlarına kadar tüm yelpazeyi örneklerle tanıtmaktadır.

Açık Kodlu Yazılım Geliştirme Araçları, 1976 yılında İstanbul'da doğan ve onüç yaşında bilgisayarla tanışan ve on yıldır Linux ile projeler geliştirmekte olan M.Ali Vardar'ın üçüncü kitabıdır. İlk iki kitabı basılmış olup kitaplarla ilgili bilgilere http://www.linuxprogramlama.com/ kitaplar altından erişilebilir.

M. Ali Vardar üçüncü kitabını özgür yazılım meraklılarına özgürce kullanabilecekleri bir elektronik kitap olarak pdf formatında sunmakta ve "eğer kitabı beğendiyseniz bizi destekleyin " diyerek Linux Kullanıcıları Derneği hesabına bağışta bulunmaya davet etmektedir.

Görüşler

0
rasimsen
Ali bey in kitabını inceledim. hakikaten böyle bir kaynağı cömertçe paylaşmış.

kitab özellikle linux kullanıcılarının çok işine yarayacaktır. bazen arayıpta bulamadığınız bir sürü konuda sağlam bilgi var.

tekrar tebrik, teşekkür ederim, tükçe açık kaynağa büyük bir destek niteliğindeki bi kitap için
0
Tarık
Afiyetle lazer çıktısı alınır, soğumadan servis edilir :)

M.Ali Vardar' a tebrik, takdir ve şükranlarımızı sunuyoruz.
0
bleda
Böyle bir çalışmayı bizimle bu şekilde paylaştığı için kendisine minnettarım. Teşekkürler...
0
neden
Elbette güzel AMA ne işime yarayacak Linux ta program yazıp satacak mıyım? Bu kadar kafa patlatıp bunları öğrendikten sonra ne olacak ayaklı kütüphane olmak isterseniz tamam ama bundan başka bir sebep yoksa neden bunlar için kafa palatıp zamanımı tüketeyim.
Ali abimiz o kadar yazıp çizmiş zaman harcamışta neden bunları daha önceki gibi papatya yayın evine vermemiş?
0
zekzekus
kesinlikle haklısınız!!! sayenizde suç ve ceza'yı okurken ben de "elbette güzel AMA ne işime yarayacak. baltayla cinayet mi işleyeceğim!!" dedim ve yarıda bıraktım kitabı. okumak, öğrenmek, ufkunu genişletmek bunlar boş işler. aydınlanma yaşattınız bana. teşekkürler.
0
neden
Söz konusu olan suç ve ceza ise o kitabı tam 5 kez okudum(gogol üde diğerlerinide okudum ) ama bir teknik kitap roman gibi okunamaz suç ve cezayı 3 - 5 günde bitirirsiniz ama programlama konusu tam bir uzmanlık alanı değil midir? Siz dersiniz ben boş konularla uğraşmak yerine bu tür konularla zamanınımı değerlendirecem saygı duyarım.Ama sırf bilmek için öğrenemek neden sonunda bir değer üretilemeycekse neye yarar
"Ancak; bilip te bildiğini yapmayandan ne çıkar? Yapmayan, günden güne inanç ve güç kaybeder. Güvensiz kalır günün birinde. Hiç olur hiç, bildiği de hiç, varlığı da hiç."
Yukarıdaki alıntı belki de düşüncemi anlatır.
0
neden
Söz konusu olan suç ve ceza ise o kitabı tam 5 kez okudum(gogol üde diğerlerinide okudum ) ama bir teknik kitap roman gibi okunamaz suç ve cezayı 3 - 5 günde bitirirsiniz ama programlama konusu tam bir uzmanlık alanı değil midir? Siz dersiniz ben boş konularla uğraşmak yerine bu tür konularla zamanınımı değerlendirecem saygı duyarım.Ama sırf bilmek için öğrenemek neden sonunda bir değer üretilemeycekse neye yarar
"Ancak; bilip te bildiğini yapmayandan ne çıkar? Yapmayan, günden güne inanç ve güç kaybeder. Güvensiz kalır günün birinde. Hiç olur hiç, bildiği de hiç, varlığı da hiç."
Yukarıdaki alıntı belki de düşüncemi anlatır.
0
zekzekus
suç ve ceza kitabını tam 5 kez okumuş biriyle fazla tartışamayacağımı düşünsem de (kapasitem yetmez büyük ihtimalle) bir denemek istiyorum.

Birincisi SİZ bu kitaptan faydalanıp herhangi bir şey yapmayacak olabilirsiniz. Sayın Vardar'ın da kitabı size özel yazdığını sanmıyorum. Bir sürü insanın somut anlamda bir şeyler öğrenmelerine ve bir şeyler yapabilmelerine ön ayak olamaması için ne sebep var bu kitabın?

İkincisi bir çok konuda olduğu gibi programlama konusunda da değişik bakış açıları, değişik açılımlar vardır. Okuduğunuz her şey direk olarak kullanmasanız da rutin işlerinizde yeni bir görgü ve bakış açısı kazandırabilir size. Common Lisp dökümanlarında sık geçen bir sözdür: "Lisp öğrenmek hiç kullanmayacak bile olsanız diğer diller hakkında ki ufkunuzu genişletecektir."

Spesifik bir örnek olacak ama şahsen Lisp, Haskell ve Smalltalk kendimce programlama dillerini öğrendiğimden beri dağınık bir programlama dili olan Oracle PL/SQL ile eskisinden çok daha hızlı, kısa ve anlaşılır kod yazdığımı farkettim mesela. Saydığım 3 programlama dilini de profesyonel anlamda kullanmadığımı, büyük ihtimalle de hiç kullanmayacağımı tahmin ediyorum. Onlar hakkında okumanın, araştırmanın, denemeler yapmanın vakit kaybı olduğuna inanmıyorum. Sayın Vardar'ın bu kitabı yazmasını, özgür olarak dağıtmasını ve işine yarayabileceğini düşünen insanların bunu okumasını da vakit kaybı olarak göremem. Saygılar.
0
zekzekus
...Lisp, Haskell ve Smalltalk kendimce programlama dillerini...
kısmı
...kısmı Lisp, Haskell ve Smalltalk programlama dillerini kendimce...
şeklinde olacaktı.
0
neden
Okumak ne zamandan beri bir zaman kaybıdır hiç bir zaman.İster çizgi roman okuyun ister fıkra.Her okunan satırdan bir şeyler çıkar.
"Birincisi siz bu kitaptan faydalanıp herhangi bir ŞEY yapmayacak olabilirsiniz"

Aranızda oturup linux üstünde bir kaç 10.000 küsür satır program yazacağım bunları açık kaynak olarak dağıtacağım("=ŞEY") diyorsanız ayakta alkışlanacak insansınız demektir.Bu kısım bence çok zor bir iş olsa gerek maddi ve manevi olarak.

Ha elbette programcı olan biri linux üzerinde 2-3 gün sonra dosyaya birşeyler yazar dosyadan okur veritanına bile girer hatta ekrana "Hello World" bile yazar :) Bu da bir "ŞEY" dir.Ama bana bu hiç bir şey ifade etmiyor.


İkinci kısma ise tamamen katılıyorum.

Saygılar.
0
Tarık
Herkes üretilen herneyse yararlı birşeyler edinebilir bundan. İllaki, kesinlikle, 100% ...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilgisayar Uzmanlığı kitabı çıktı...

anonim

Hepimizin bildiği gibi, üniversitelerin Bilgisayar muhendisliği bölümlerinden mezun olanlar, ihtiyacı karşılayamadığı için, branş dışı pek çok insan bilgisayar mühendislerine ait görevleri üstlenmeye başladılar. Bu arkadaşların bilgileri genellikle belli bir teknoloji uzerine kurulu ve bilgisayar mühendisliği bolumlerinde okutulan temel bilgilerden yoksun durumdalar.

Bilgisayar mühendisliği bölümlerinde okuyan arkadaşlar ise, öğrendikleri teorik bilgilerin çalışma hayatında nasıl kullanılacağı hatta kullanılıp kullanılmayacağı konusunuda yeterli bilgiye sahip değiller.

Her Nesil Kendi Filozofunu Yaratır

barbaros

Richard Stallman'ın kitabı için Stanford Hukuk Fakültesi Hukuk Profesörü Lawrence Lessig tarafından yazılan giriş bölümü...

Her nesil kendi filozofunu yaratır-bir yazar, ya da zamanın görüntüsünü yakalayan bir sanatçı. Kimi zaman bu filozoflar böyle tanımlanır; çoğu zaman bu tespitin doğrulanması nesiller alan bir zamanda gerçekleşir. Tanımlansın ya da tanımlanmasın, tarih ideallerini konuşan insanlar tarafından şekillenir. Belki bir şiirin fısıltısında, belki de politik bir hareketin haykırışlarında.

Bizim neslimizin de bir filozofu var. O bir sanatçı ya da profesyonel bir yazar değil. O, bir programcı.

GNU/Linux Dağıtımları Belgesi

Evreniz

Linux Dağıtımları Belgesi, GNU/Linux ile tanışmaya hazırlanan kullanıcıların cevap vermekte -ve hatta insanlardan cevap almakta da- zorlandıkları "Hangi Linux dağıtımı?" sorusuna anlamlı bir yanıt verebilmeleri için hazırlanmaya başlanmış, belli başlı dağıtımların özelliklerini anlatmayı ve bu yolla Linux ve dağıtımlar hakkında kullanıcıların kafasında anlamlı bir fikir oluşturmayı hedefleyen bir belge.

Mayıs 2009 Sayısı ile e-Bergi sizlerle

ilke444

Aylık bilgisayar bilimi ve özgür yazılım derginiz e-bergi, Mayıs 2009 sayısında sizlere yine dopdolu bir içerik sunuyor.

Lessig, ''Code and Other Laws of Cyberspace'' kitabını okurlarıyla güncelleyecek

butch

Lawrence Lessig, ilk basımı 1999'da yapılan "Code and Other Laws of Cyberspace" kitabının yeni basımı için içeriğini güncellemek amacıyla ilginç ama kendisine yakışır bir yöntem seçti. Wiki tabanlı bir sistem aracılığıyla kitabın güncellenmesi sürecine herkes dahil olabilecek.
/.