Emacs Bilgileri

0
malkocoglu

Görüşler

0
anonim
Onun yazılarını okuyunca kendimi iyi hissediyorum.
Devam malkocoglu..



zahter
0
malkocoglu
Tesekkurler. :)
0
FZ
MIT´den bir hocanın analiz yerine lineer cebir gibi derslere ağırlık verilmesini vurguladığı yazı çok ilginç idi. Bu yazının Türkçe´ye çevrilip yayınlanmasına emeği geçen herkese teşekkürler.

Yazıyı tercüme eden acaba bu konuda ne düşünüyor?
0
malkocoglu
Strang ustadin bu yazisini ilk gorunce, harika bir tespitte bulunmus diye dusunmustum. Hakikaten egitim hayatimizda soyle bir geriye bakarsak, ileri matematik ogrenmek sanki Analiz ogrenmek ile ayni sey gibi bir yola geldigimiz sonucu cikar. Ozellikle muhendislik dallarinda, universiteler Analiz dersini 4e kadar dayar. Bu durumdan biraz sIkIntI duydugumu cok iyi hatirliyorum, ama sistem boyle diye bir sey soylememis oldugumu burada itiraf edeyim.

Fakat matematigin tamami ne kadar zengin! Olasilik, istatistik ve dogrusal cebir basli basina ayri birer kainat.

Gilbert hoca''nin derslerini izlerseniz, kendisinin de biraz sakayla karisik dokundurarak dedigi gibi, Analiz, bir islevin enbuyuk (en tepe) noktasini bulmaktan baska bir ise yaramaz! Hakikaten bir dusunun, analiz''in uygulanabilir, kullanilabilir bir ozelliginin bu oldugunu gorursunuz.

Turevsel denklemler ayri bir ders olarak adledilir, fakat bu derse de mufredatta 1 donem ayirmak bence yeter.

Tabii ki Analiz, matematik tarihinde buyuk gelismedir. Analiz olmasa fizikciler herhalde hala bina''dan tas atiyor olurlardi. Benim tahminim, Manhattan projesi vs. gibi nicem kuramini iyice gelistiren ortamin sonucunda fizikcilerin ve akabinde Analiz''in kullanimi 50''liler den bu yana okul mufredatlarina yansidi. Fakat yeni bilim dallari gelistikce, onlara gereken matematik dallari on plana cikacaktir. Olasilik, istatistik ve dogrusal cebiri bu kategoride goruyorum.

Saygilar,







0
FZ
2 sene yani dört dönem boyunca ANALİZ dersi almış olan biri olarak kafam biraz karışık ;-) Bir yanı ile evet lineer cebire yeterince önem verilmediğini düşünüyorum. En azından İTÜ Matematik Müh. bölümünde mühendislik hocalarının hemen her derse özdeğer ve özvektör gibi en temel gibi en temel kavramları yeniden öğretmek zorunda kaldıklarını hatırlıyorum. Oysa türev ve integral gibi kavramlar bir hayli oturmuş oluyor öğrencilerin kafasında. Tabii bu ne kadar işe yarıyor o ayrı bir konu.

Öte yandan okul hayatım boyunca ciddi anlamda matematik çalıştığımı bana hissetiren dersler topoloji, cebirsel topoloji ve reel analiz idi. Elbette bu bir hayli öznel bir değerlendirme. Pratikte somut uygulamalara ilgi duyan bir adamın soyut bütünsellik taşıyan derslerden zevk alması biraz garip gelmiyor değil bana :)

Hangi matematik dallarına ağırlık verileceği belki de mutlak olarak ele alınmak yerine daha çok öğrencinin yöneleceği alana göre belirlense belki daha iyi olacaktır düşünüyorum.
0
anonim
türev ve integral kavramları, zihinde somut olarak karşılığı olan şeyler. türevi değişim oranı, integrali de toplama olarak görmek; özdeğer ve özvektörleri 'ne olarak göreceğini' bilememekten daha kolay. belki de bu yüzden çoğu öğrencinin kafasında oturmuş oluyor.

haberleşme teorisinin olasılıktan oluştuğunu yeni görmüş FMci..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Web Madenciliği ile Daha İyi Bir E-öğrenme Modeli Mümkün Mü?

FZ

Web madenciliği kısaca Web sayfaları ve servislerinden otomatik olarak bilgi çekip bunlardaki kalıpları keşfetmek için veri madenciliği tekniklerinin kullanılması olarak tanımlanabilir. Acaba makina öğrenme (machine learning) ve veri madenciliği (data mining) tekniklerinin özel bir dalı olan web madenciliği yöntemleri ile daha iyi e-öğrenme sistemleri geliştirmek mümkün müdür?

Missouri-Columbia Üniversitesinden James Laffey ve Jiye Ai'nin "Web Mining as a Tool for Understanding Online Learning" başlıklı makalesi bu ve benzeri sorulara olumlu cevaplar vermenin yanısıra güzel ve pratik bir örnek de gösteriyor: Yazıda somut olarak bir Blackboard (webct) e-öğrenme sisteminin web madenciliği ile nasıl daha da faydalı ve verimli hale getirilebileceği anlatılıyor.

Araştırmacılar, makalenin başında web madenciliği tekniklerinin başlıca şu üç noktada ciddi fayda getireceğini belirtmişler: devamı burada...

Yeni bir E-dergi : pozi+if

boreas

E-lapis, penguence gibi ücretsiz dergilerin arasına yaklaşık üç ay önce yayına başlayan yeni bir e-dergi pozi+if eklendi. Programlama, özgür yazılımlar gibi konuların yanında donanım ve yazılım testi gibi konularada ağırlık veren bu dergi yaklaşık 200 sayfalık içeriğiyle umut vaad ediyor.

Adres : http://www.pozitifpc.com/

OpenGL ve GLUT İle Oyun Programcılığına Giriş

FZ

Bu ay çıkan ve Şerif Gözcü tarafından yazılmış "OpenGL ve GLUT İle Oyun Programcılığına Giriş" isimli eser, Türkçe bilgisayar kitapları dünyasında eksikliği hissedilen bir alanı doldurma iddiasında.

Özgür Kitapların Bulunduğu Bir Site

boreas

Programlama, işletim sistemleri, oyun programlama, imaj işleme gibi farklı konularda paylaşımı serbest bırakılmış dokümanların toplandığı bir site: http://www.freetechbooks.com

Fluxbox Pencere Yöneticisi Kılavuzu

FZ

LinuxQuestions tarafından 2003 yılının en iyi pencere yöneticisi seçilen Fluxbox'ı anlamak için artık Türkçe bir kaynak mevcut. Değerli FM üyelerinden Mehmet Türker tarafından anadilimize çevrilmiş Fluxbox kurulum, kullanım ve ayar kılavuzunu http://fluxbox.org/docbook/tr/html/ adresine giderek okuyabilirsiniz.

Çeviri, imla, eksiklik, vb. hataların çevirmene iletilmesi çok daha kaliteli bir belgenin ortaya çıkmasına yol açacaktır.