Emacs Bilgileri

0
malkocoglu

Görüşler

0
anonim
Onun yazılarını okuyunca kendimi iyi hissediyorum.
Devam malkocoglu..



zahter
0
malkocoglu
Tesekkurler. :)
0
FZ
MIT´den bir hocanın analiz yerine lineer cebir gibi derslere ağırlık verilmesini vurguladığı yazı çok ilginç idi. Bu yazının Türkçe´ye çevrilip yayınlanmasına emeği geçen herkese teşekkürler.

Yazıyı tercüme eden acaba bu konuda ne düşünüyor?
0
malkocoglu
Strang ustadin bu yazisini ilk gorunce, harika bir tespitte bulunmus diye dusunmustum. Hakikaten egitim hayatimizda soyle bir geriye bakarsak, ileri matematik ogrenmek sanki Analiz ogrenmek ile ayni sey gibi bir yola geldigimiz sonucu cikar. Ozellikle muhendislik dallarinda, universiteler Analiz dersini 4e kadar dayar. Bu durumdan biraz sIkIntI duydugumu cok iyi hatirliyorum, ama sistem boyle diye bir sey soylememis oldugumu burada itiraf edeyim.

Fakat matematigin tamami ne kadar zengin! Olasilik, istatistik ve dogrusal cebir basli basina ayri birer kainat.

Gilbert hoca''nin derslerini izlerseniz, kendisinin de biraz sakayla karisik dokundurarak dedigi gibi, Analiz, bir islevin enbuyuk (en tepe) noktasini bulmaktan baska bir ise yaramaz! Hakikaten bir dusunun, analiz''in uygulanabilir, kullanilabilir bir ozelliginin bu oldugunu gorursunuz.

Turevsel denklemler ayri bir ders olarak adledilir, fakat bu derse de mufredatta 1 donem ayirmak bence yeter.

Tabii ki Analiz, matematik tarihinde buyuk gelismedir. Analiz olmasa fizikciler herhalde hala bina''dan tas atiyor olurlardi. Benim tahminim, Manhattan projesi vs. gibi nicem kuramini iyice gelistiren ortamin sonucunda fizikcilerin ve akabinde Analiz''in kullanimi 50''liler den bu yana okul mufredatlarina yansidi. Fakat yeni bilim dallari gelistikce, onlara gereken matematik dallari on plana cikacaktir. Olasilik, istatistik ve dogrusal cebiri bu kategoride goruyorum.

Saygilar,







0
FZ
2 sene yani dört dönem boyunca ANALİZ dersi almış olan biri olarak kafam biraz karışık ;-) Bir yanı ile evet lineer cebire yeterince önem verilmediğini düşünüyorum. En azından İTÜ Matematik Müh. bölümünde mühendislik hocalarının hemen her derse özdeğer ve özvektör gibi en temel gibi en temel kavramları yeniden öğretmek zorunda kaldıklarını hatırlıyorum. Oysa türev ve integral gibi kavramlar bir hayli oturmuş oluyor öğrencilerin kafasında. Tabii bu ne kadar işe yarıyor o ayrı bir konu.

Öte yandan okul hayatım boyunca ciddi anlamda matematik çalıştığımı bana hissetiren dersler topoloji, cebirsel topoloji ve reel analiz idi. Elbette bu bir hayli öznel bir değerlendirme. Pratikte somut uygulamalara ilgi duyan bir adamın soyut bütünsellik taşıyan derslerden zevk alması biraz garip gelmiyor değil bana :)

Hangi matematik dallarına ağırlık verileceği belki de mutlak olarak ele alınmak yerine daha çok öğrencinin yöneleceği alana göre belirlense belki daha iyi olacaktır düşünüyorum.
0
anonim
türev ve integral kavramları, zihinde somut olarak karşılığı olan şeyler. türevi değişim oranı, integrali de toplama olarak görmek; özdeğer ve özvektörleri 'ne olarak göreceğini' bilememekten daha kolay. belki de bu yüzden çoğu öğrencinin kafasında oturmuş oluyor.

haberleşme teorisinin olasılıktan oluştuğunu yeni görmüş FMci..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Veri Yapıları ve Algoritmalar

polat

Veri Yapıları ve Algoritmalar (Program Tasarımı ve Yazılım Mühendisliğinde) program geliştiren, matematik ve mühendislik problemlerini bilgisayar ortamında çözmek isteyen, iş dünyasına yönelik yazılım tasarımları yapan her düzeyden programcı veya yazılımcılar için ciddi bir başvuru kitabıdır. Kitap, aynı zamanda, üniversitelerin bilişimle ilgili bölümlerinde okutulan Veri Yapıları ve Algoritmalar dersleri için bir ders kitabı özelliğindedir. Program ve yazılım tasarımında, ciddi bir bakış açısı yakalamak isteyenlere önerilir...

belgeler.org 1.3.1

yalcink01

belgeler.org sitesi güncellendi. Man sayfaları çevirilerine http://www.belgeler.org/man/manpages.html adresinden erişebilirsiniz. Sisteminize kurmak için gerekli paketleri http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=61526 adresinden elde edebilirsiniz. Dağıtımlar içinden çıkacak Türkçe kılavuz sayfaları dileğiyle.

Sistem Çağrıları Nedir ve Nasıl Çalışır?

anonim

Her şey burada başladı. FM'de yayımlanan bir yazıda gördüğüm "kernel mode" ve "user mode" deyimlerini araştırıken bu konuda açık bir Türkçe makale olmadığını farkettim. Bu konudaki araştırmalarım sonucu günlüğüme yazdığım ufak bir bilgi notundaki hataların Sn. Tonguç Yumruk tarafından düzeltilmesi ve gelip giden e-postalar sonucunda aklımdaki soru şuydu: "Sistem Çağrıları Nedir ve Nasıl Çalışır?"

Sorunun cevabı ise artık bu kısa makalede. Faydalı olması dileğiyle...

`Linux İncili´

butch

Dolar aldı başını gidiyor. E iyi kitaplar da dolarla satılıyor. Sanırım bu ortamda bize sağlam bir yer lazım şöyle aradığımız ve işe yarayacak kitapları bedavaya bulabileceğimiz. http://linuxdoc.org/ gerçekten bu konuda iyi bir tercih olacak sanırım. Gidin bir görün. Ama özellikle "Securing and Optimizing Linux Red Hat Edition" kitabına dikkat edin. Sundance'in tabiriyle Linux İncili. Hemen indirin ve mesai bitimini beklemeye başlayın lazer yazıcılara yüklenmek için. Tabi hala işiniz varsa...

Xmame : Birkaç Romalı Dövelim Mi?

darkhunter

Xmame, zamanında Atari salonlarında harçlıklarımızı tükettiğimiz oyunları GNU/Linux'a taşıyan bir emülatör. Emülatörler ve Emülasyon hakında daha fazla bilgi almak için buraya bakabilirsiniz. Bu klavuz xmame'in Debian GNU/Linux altında kurulumunu ve çalıştırılmasını anlatmaktadır. Ek olarak günün stresini Romalı döverek atmak isteyenlere yol göstermektedir. ;-)