Port Tarayıcıların Tehlikeleri, Yöntemleri, Karşı Savunma Stratejileri

0
FZ
Bilindiği gibi internet üzerindeki cihazların birbirleriyle konuşmasını sağlayan protokol ailesi TCP/IP'dir. Bu protokol grubunu düşündüğünüzde, asla herkese açık bir ağ üzerinden gizli bilgiyi gönderilmek amacıyla tasarlanmadığını görülür. Tasarlandığı dönemde, her zaman iletişimin özel ve güvenli hatlar üzerinde olacağı düşünüldüğünden bu yönden her hangi bir geliştirme düşünülmemiştir.

Serbülent ``Nightwalker´´ Ünsal´ın bu çalışmasında, bu gerçeği en ustaca kullanan araçlardan biri, port tarayıcılar incelenmiştir. Ancak burada şunu belirtmek gerekir ki; konun çok geniş bir kapsamı olması sebebiyle makalede büyük ağların ve ana bilgisayarların değil, genel olarak son kullanıcıların ve kişisel sistemler ile küçük ağların bu tehdit karşısındaki durumları incelenmiştir.

Görüşler

0
malkocoglu
Basarili bir calisma, detay seviyesi ek grafiklerle beraber dolu bir yazi olmus. Kutlarim!
0
bahadirkandemir
Bu aralar port tarama yöntemlerini inceliyorum, bulduğum bazı dökümanları paylaşmak istedim:

http://www.securityfocus.com/guest/24226 [www.securityfocus.com] - Low-Level Enumeration With TCP/IP
http://www.giac.org/practical/Brenden_Claypool_GSEC.doc [www.giac.org] - Stealth Port Scanning
http://bau2.uibk.ac.at/matic/ss.htm [bau2.uibk.ac.at] - TCP Port Stealth Scanning

"nmap açık portları nasıl buluyor?" diye soranlara duyurulur...
0
conan
ileriseviye.org'un bir printer friendly linkine ihtiyaci var.
0
FZ
İnsanlar artık yayınlanan makaleleri basmak isteyecek hale geldi ise, başka bir deyişle kağıda basılmak istenen makaleler yayınlanmaya başladık ise ne mutlu bize :)

Yazdırılabilir sayfa talebin sanırım makalelerin yazıtipinin mevcut gösterimde açık gri renkte olmaları ile ilgili (yanılıyorsam düzelt). Sanırım bunu alternatif bir CSS tanımlaması ve uygun bir linkle hallederim (olmadı sitenin tasarımını gerçekleştiren dostumuz, değerli FM üyesi knt´den destek alırım :). Yok eğer kast ettiğin başka bir şey ise bunu da söylersen sevinirim, ileriseviye.org takipçilerinin isteklerine (ve benim kaprislerime :-P ) hizmet etmek için var! :)

Bilgiyi dört bir koldan paylaşmaya devam.
0
conan
Benim istedigim daha cok txt formatina yakin bir sonuc elde etmek sayfayi baskiladigin zaman.

Su ornek tadinda mesela
http://gsu.linux.org.tr/~conan/test/is.html

Daha şık olmaz mi?
0
anonim
aslinda hocam, sizin site icin cok guzel yeni bir dizayn yapmistim 2-3 ay once; tum dokumanlar xml (docbook) seklinde saklanacakti ve boylece istenildigi an html, istenildigi an pdf/ps seklinde, istenildigi goruntu semasi icinde yayinlanabilecekti. fakat gelin gorun ki benim bu tembelligim ve maymun istahligim bu gecen sure zarfinda hayli azmis olacakki proje halen bitmis degil :D
(aslinda bir ara bitmisti de, docbook yerine kendi xml scheme'imi kullanmistim. boyle olmaz standartlara uyalim deyip bastan giristim ise...)
neyse canim hocam rica eder, bize emir gelir ;)
0
FZ
Ben de zaman zaman böyle fantaziler yapıyorum, yapmıyorum değil, kulağa hoş geliyor yani.

Sonra aklıma ne geliyor? Bana WORD içinden Save as HTML şeklinde yollanmış dokümanları düşünüyorum gözlerim kapalı. Temizlemeleri ve düzenlemeleri düşünüyorum.

Ve tabii gençleri takdir ediyorum, iki dakkada pdf, ps üretmek falan, güzel bir duygu olsa gerek. Tabii önce veriyi bir şekle şemale sokmak, o vahşi metni igzemel de igzemel şöyle de böyle, vs. şeklinde bir sürü parçalara ayırmak, ``post-yapısalcı´´ yaklaşımda bulunmak lazım.

Devrimci ve enerjik gençler bu tür bir sistemi hazırlaya dursun (bkz. armut piş ve ağzıma düş mü acaba, yoksa bu bir düş mü?) ben o zamana dek sanırım ``basit güzeldir´´ düsturu ile ve minimalist yaklaşımla hareket edecek ve şirin bir şablonun içinden dümdüz ve alabildiğine sade bir HTML sunmaya devam edeceğim.

Makale sayısı iki katına çıkınca belki bir arama motoru eklerim. :-P

7 katına çıkınca belki veritabanı mevzusuna girerim.

1000 katına çıkınca şirket kurup bunları çekip çevirmeleri için birkaç adam alırım :-P

Tabii bu demek değil ki önerilere, anahtar teslim çözümlere kapalıyım, bilakis, açığız, kaynağız, açık ve de özgür kaynağız, somut projeniz vardı da kullanmadık mı :-P

Bu sayıklamaları kâh gerçekçi kâh geyik kabul edin. Ya da bir yandan nöroloji finaline çalışıp bir yandan da ``yani şimsi XML Schema mı kullanalım yoksa DTD mi? Peki XSL-FO yerine XSLT ile birlikte CSS olayına mı girsek? Acaba XPath´in daha ne kadar detayı vardır? Ayrıca XSLT´nin deklaratif olduğu iddia edilirken döngüler ve koşul kontrol yapılarının prosedürel dillerdekine çok benzer olmaları nasıl açıklanabilir? Peki ama eldeki veritabanı + düz HTML sistemi nasıl mantıklı bir XML yapısına dönüştürebiliriz? Kaç farklı şablon? Kullanıcıların WYSIWYG modundaki düzenleme alışkanlıklarını XML tabanlı ortamda nasıl muhafaza edeceğiz? Allahım biz bu sistemi yeni baştan nasıl yaratacağız peki ya .NET´i ne zaman çözeceğiz?´´ şeklindeki sorularla saçları ağaran bir adamın buhranlarına verin. :)

Yeni makaleler, yeni igzemeller, eyç ti em eller, dokbuuklar, teknoloji üsleri ile daima ileri, ileriseviye.org!

Kalın sağlıcakla (vah vah iyi çocuktu, yazık oldu genç yaşta kaybettiğimiz tam da en verimli çağındaydı :-P
0
conan
sonucta txt formatinda printer friendly olcak mi olmucak mi kardesim isimiz var beklioz burda hehe :)
0
FZ
Valla genç, aktif ve docbook sevdalısı knt dostumuzla kafa kafaya verene dek:

http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=portscananalysis.html

şeklindeki URLler yerine

http://ileriseviye.org/Makale/portscananalysis.html

şeklinde yazınız ve sade bir görüntü elde ediniz (grafikler hariç, bunun için küçük bir bul değiştir işlemi gerekecektir).

0
conan
Eline saalik FZ

bilgisayar ustasiyim gozlerinin hastasiyim hehe ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilişim Sözlüğü Artık Bedava

FZ

Pusula YAYINCILIK tarafından kitap olarak yayınlanan ve büyük ilgi gören 17.000 terimlik İngilizce-Türkçe Ansiklopedik Bilişim Sözlüğü, Eylül 2005 itibariyle artık ücretsiz bir bilgisayar programı olarak yayında. Adresi: www.bilisimsozlugu.com

Hackers: Sıradışı Bir Dönemin Sıradışı Hikayesi

FZ

2004 yazının sıcak günlerinden birinde, e-postalarımı kontrol ederken beni şaşırtan şu iletiyi karşımda gördüm: "İstemiş olduğunuz Hackers - Heroes of the Computer Revolution adlı yayın kütüphanemize gelmiştir ve teknik işlemleri yapılmaktadır. İşlemler bittikten sonra yayın kataloğumuzdan görülebilir. Bu durumu online kataloğumuzdan takip edebilirsiniz. -- İTÜ Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığı"

Bir an için duraksadım ve şaşırdım, ne olduğunu tam olarak kavrayamamıştım. Daha sonra ise hatırlama süreci ile parçalar yavaş yavaş yerine oturmaya başladı...

Steven Levy'nin bir döneme ışık tutan ve GNU/Linux'tan çok daha fazlasına tarihi bir perspektifle yer veren meşhur kitabının Ergin Sevinç tarafından yazılmış eleştirisinin devamını ileriseviye.org adresinde okuyabilirsiniz.

Bilişsel Bilimlere İlişkin Bir Roman: `Düşünce Balonları'

anonim

Bu gün öğlen saatlerinde Yahoo Coglist'e bilişsel bilimler konusunda yazılmış ilginç bir kitabın eleştirisi düştü. Ben de FM camiası ile paylaşmak gerektiğine karar verdim.

Daha birkaç hafta önce çıkan, David Lodge’un yazdığı, Meram Erdoğan’ın ustaca çevirisiyle Türkçe’ye kazandırdığı ‘Düşünce Balonları’ adlı kitap, Türkçe’de, bilişsel bilimlere ilişkin ilk roman oldu.

Debian GNU/Linux İçin Paket Yapımı

yuxel

Debian GNU/Linux'u en popüler dağıtımlardan birisi yapan şüphesiz ki paket yönetim sistemidir. Neredeyse tüm paketleri resmi depolardan (http://www.debian.org) veya gayri resmi yansılardan (http://www.apt-get.org) edinmek mümkün. Ancak bazen istediğiniz programı istediğiniz koşullarda paketlenmiş olarak bulamıyorsunuz. Bu durumda kendiniz kaynak koddan derlemek zorunda kalıyorsunuz. Daha sonraki kullanımlar veya arkadaşlarınızla paylaşmak için bu derleme işlemini bir paket olarak kenarda köşede bekletmek isteyebilirsiniz. Bu belgede, Debian paket yapımı hakkında bilgi bulacaksınız

Dilbilim ve Linux Buluşması: Morphix-NLP İncelemesi

FZ

DDİ (Doğal Dil İşleme, NLP - Natural Language Processing) yaklaşık son 40 yıldır önemli bir araştırma disiplini olagelmiştir. Dilbilim ve bilgisayar bilimleri yöntemlerini bir araya getiren bu alanda pek çok değişik uygulama ve çözüm bekleyen önemli problemler mevcuttur. Farklı dillerdeki çok büyük metin dosyalarını incelemek, örüntüleri (pattern) keşfetmek, dönüşümleri gerçekleştirmek, metinleri otomatik olarak sınıflandırmak, konuşma sentezlemek ve konuşmayı anlayıp metne dönüştürebilmek, bilgisayarları bizim anadilimizi anlayabilir hale getirmek yani onlara semantik yetiler kazandırmak, vs. DDİ dalındaki önemli meselelerden sadece birkaçıdır.