Yapay Zeka Yazıları

0
malkocoglu
Akıllı tahmin yapabilmek (heuristic), zekanın kullandığı önemli bir özellik. Bilgisayarla aynı özelliği aktarabilmek için, 8'li Bulmaca ortamında arama algoritmalarını sitemizde işliyoruz. Kullanılan dil, Common LISP olacak. Çözüm kodları da sitede paylaşılıyor. Bu kodlar, üniversitede alınan Yapay Zeka dersi için geliştirildi.
Yapay Zeka ile Problem Çözümü
Akıllı Tahmin Yapabilmek (Heuristic) ve Yapay Zeka

Görüşler

0
FZ
Arada Octave yazısı da yazmışsınız hiç haber vermiyorsunuz, aşkolsun! ;-)

Üniversitelerde Matlab yerine alternatif olarak Octave kullanılması üzerine güzel bir yazı da hazırlanabilir buradan yola çıkılara.

Bir de m1a2 üstadın bahsettiği bir matematik sistemi vardı, yanılmıyorsam soyut cebir ile ilgili, hatta emacs içine gömülü olarak da mı ne çalışıyordu... Tanıtmak lazım böyle programları der ve kaldığım yerden derin tefekkürüme devam ederim (aslında uykusu olan ama buna ulvi bir kılıf uydurmaya çalışan FZ :-P
0
anonim
Linux`daki en gelişmiş özgür yazılım sembolik matematik uygulaması Maxima bildiğim kadarı ile. Tüm matematik uygulamalarının atası Macsyma sisteminin aktif olarak geliştirilien GPL versiyonu.. http://maxima.sourceforge.net/
Mathematica ve Matlab`in Linux sürümleri de var..
Maverick
0
FZ
Macsyma efsanedir ;-)
0
malkocoglu
FZ, tamamdir, matematik haberleri paylasilacak.

FM: Degisik matematik programlarini kullananlar lutfen haber versin. Ne kadar ucuzsa (!) o kadar iyi. Mathematica guzel program diye duydum, ne yazik ki para, para, para istiyor. Matlab'i buluncaya kadar cektiklerimi burada yazmayim. :)

0
FZ
Böyle önemli güncellemeleri FM´e haber verirseniz en azından ben sevinirim ;-)

Mathematica, evet güzel bir program, Wolfram soyadlı bir dahi tarafından geliştirilmiş vakti zamanında, şimdi de kocaman şirket oldu, adam A New Kind of Science gibi abuk sabuk kitaplar yazarken parasız kalmamasını sağlayan bir şirket ;-)

Bu arada İTÜ çok ama çok zengin bir üniversite olduğu için direkt alternatiflerini düşünmeden Mathematica kullanıyor. Bastırıyor parayı alıyor yani. Daha doğrusu kiralıyor (1 yıllık lisans alınıyor falan, yani programa tam anlamı ile sahip olmak söz konusu değil İTÜ için bildiğim kadarı ile, yanılıyorsam düzeltin). Matematik Mühendisliği''ndeki sınıf arkadaşlarımdan biri Mathematica üzerinde etkileşimli Calculus, Dinamik, Akışkanlar Mekaniği kursları falan hazırlamıştı, en son hangi aşamaya geldi bilmiyorum ama ufaktan kullanmaya başlamıştı hocalar sanırım.

Bir de benim göz ağrım MathCAD vardı, o da fantastik bir yazılımdı ;-) Tabii bu da paralı ve kapalı kodlu bir yazılım.

Mathematica, Matlab ve MathCAD gibi ticari olarak pazarlanan bilimsel yazılımların en büyük avantajı tahminimce içlerinde pek çok bilim ve mühendislik dalına yönelik paketlerle birlikte gelmeleri, bu onları epey güçlü ve farklı kılıyor (bir de tabii günümüzde Web ile entegre olma durumları vs. var bu da önemli bir mevzu başlı başına, ayrıca etkileşimli ara yüzlerin cicili bicili olması falan). Yoksa yani sembolik matematik ya da lineer cebir ya da diğer matematik bilgi işleme konularında Maxima (Macsyma) ile aralarında çok ciddi bir fark olduğunu sanmıyorum.


Ciddi ciddi bu ticari bilimsel yazılımlar ile açık kodlu alternatifleri arasında bir analiz yapan Türkçe bir rapor veya benzeri bir şey var ise haber verin mutlaka ;-)

Bu arada alakasız bir şey sormak istiyorum, Bilgidata sitesindeki şu Common LISP kodları lisans seviyesindeki bir ders için mi yoksa yüksek lisans seviyesindeki bir ders için mi hazırlandı?

Son olarak, en son Scheme (bir nevi LISP ;-) dilinin kullanıldığı Mor Kitab´taki sembolik matematik işlemleri programlamanın kolaylığını ve doğallığını gördüğümde epey etkilenmiştim. Bu güçlü programlama dillerinin halen hak ettikleri popülariteyi eğitim programlarında kazanmadıklarını düşünüyorum ben.
0
Maverick
Maple`ı da unutmayalım..
Mathematica`nın en önemli avantajları notebook isimli arayüzü ve senin de bahsettiğin web entegrasyonu. ITU`deki gibi etkileşimli öğretim için en ideal paket. Bir tanıtımda IZTEK`de ( İzmir Yüksek Teknoloji Ens. ) temel calculus derslerinde de kullandıklarını öğrenmiştim. Aynı tanıtımda bir Türk mathematica kernel hackerından, kernel`ı Maxima ile karşılaştırmasını istemiştim, önemli bir avantajdan bahsetmek istemedi, olsaydı söylerdi sanırım..
0
Maverick
Bu arada hacker tanıtımı fvwm pencere yöneticisi kullanan linux yüklü bir dizüstü bilgisayardan yapmıştı eklemek istedim :^)
0
FZ
Lafı ağzımdan aldın, benden çok yaşayacaksın :-P Evet yani Macsyma efsane ise, Maple da bir miktar öyledir ;-)

Maple sistemini ilk kez yıllar önce MathCAD ile uğraşırken görmüştüm. MathCAD´in içinde gömülü olarak gelen ve fakat istek üzerine program çalışırken ayrı bir modüldü diye hatırlıyorum. Tüm sembolik işlemlerin altından Maple kalkıyordu!

Görsellik, web entegrasyonu, uzaktan eğitim gibi konularda tahminimce açık kodlu alternatifler ticari muadillerine kıyasla yetersiz gibi. Ancak iş güç ve araştırmaya yapmaya gelince herhalde açık kodlu yazılımlar insanların yeterince işini görüyordur.
0
malkocoglu
FZ, bu ders lisans ustu bir ders.
0
FZ
Cevap için teşekkürler (doğru tahmin etmişim ;-)
0
malkocoglu
Scheme hakkinda: LISP'in butun akrabalarina saygimiz var, eger Scheme hakkinda Turkce bir yazi dusunen varsa, yayinlanacak yeri hazir.
0
FZ
Hmm ve de hmmm, bunu bir düşüneceğimdir (eyleme geçip de bir sonuç üretebilirsem ilk haberdar olacak olanlardansın, bilesin ;-)
0
malkocoglu
Arkadaslar,

Internet''te **bedava** yapay zeka video dersleri buldum.

Hem de MIT''ten!!!!! (Milli. Ist. Teskilati degil tabii :) )

Singapur''da bir universite ile anlasma uzerine MIT uzaktan egitim icin bu dersleri Internet''e koymus. Fakat (heh he) sifre koymamislar..

Konuya meraklilara, dersi almalarini siddetle tavsiye ederim. Bu derse resmi olarak girmek icin millet kirk takla atiyor.

http://www.ai.mit.edu/courses/6.825/syllabus.html

Eger video''lari sabit diske saklamak istiyorsaniz, StreamBox VCR adli bir program gerekecek.

Ders notlari, sinavlarin hepsi siteden paylasiliyor.

Iyi eglenceler,





0
oktay
Yaklasik bir sene once MIT'in butun ders materyallerini Internete koyup herkese acacagini duymustum. Ben buna sifre koymayi unuttutklarini hic sanmiyorum.

oktay
0
FZ
MIT´i MIT yapan ders notları olsa idi işimiz kolaydı! (Gene çok pis çift anlamlı cümle kurdum aman allahım ya, çok iyiyim ya! :-P
0
malkocoglu
Yanlisiniz var.

Bahsettiginiz OCW denilen MIT'nin bir projesidir.

Butun dersler OCW altinda yayinlanmadi. Takip ettigim icin biliyorum, dogrusal cebir dersini OCW'den aldim. Bilgisayar bolumu altinda 3-4 OCW dersi vardir, Yapay Zeka bunun altinda degil.

0
Necrodome
ilk ders çok eğlenceli yahu :)
ilk olduğundan mıdır nedir?

bir de neden şifre koysunlar ki? ne gereği var yani?? FZ nin dediği gibi, iş ders notlarıyla bitseydi...
0
anonim
Biz gencken bir modula(2) vardi. Ne oldu akibetini bilen var mi ?
0
malkocoglu
Internet'te diger bazi bedava video dersleri:

Istatistik -

http://www.people.vcu.edu/~jdavenpo/stat541/lem.htm

Algoritma Tasarim ve Analizi - MIT

http://smasvr.nus.edu.sg/browse.asp?b=e&d=CS2001-2002SMA5503

Biyo-istatistik (istatistik aslinda) - Harvard

http://icommons.harvard.edu/~hsph-bio200ab/lectures/partb.html

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkiye´nin İlk FreeBSD İşletim Sistemi Kitabı Çıktı

honal

Türkiye'nin ilk FreeBSD İşletim Sistemi kitabı çıktı. Son yıllarda gittikçe artan bir ilgi ile karşılaşan FreeBSD hakkında hemen herşeyi bu kitapta bulabileceksiniz.

FreeBSD işletim sistemine olan ilgi son yıllarda oldukça artmıştır. Köklü bir işletim sistemi olmasına rağmen son yıllara kadar tanınmayan BSD ailesi, kararlı ve güvenli işletim sistemi sunmaktadır. Uzun yıllar FreeBSD üzerine yoğunlaşmış uzman bir yazar kadrosu tarafından yazılan kitap, Türkiye'nin ilk ve tek FreeBSD işletim sistemi kitabıdır. Kitap, FreeBSD'yi Türkiye'ye tanıtmak misyonunu üstlenmiştir. Bu nedenle kullanıcıların kurup deneyebilecekleri bir adet FreeBSD 4.9 CD'si ile birlikte gelmektedir.

Ayrıntılı bilgi için: Açıkkod Yayınevi

Kitap Eleştirisi: Adım Adım LaTeX

FZ

Biz bilgisayarcılar için genellikle pek kaynak sıkıntısı yoktur, hemen hemen her türlü konuda diğer bilgisayarcılardan, USENET'ten, Google'dan, vs. kolayca bilgi edinebilir ve bunları pratik olarak uygulayabiliriz. Bununla birlikte bir konuya yeni başlayan birine derli toplu, sistematik olarak konuyu anlatan bir kitabın değeri ve pedagojik önemi tartışılmaz.

Adım Adım LATEX isimli kitap da yukarıdaki sebeplerden ötürü LaTeX konusunda önemli bir boşluğu dolduran belki de ilk ve tek Türkçe kaynak. Prof. Dr. Abdugafur Rahimov ve Orhan Kesemen tarafından yazılmış ve 2004 yılında kitabevlerinde satışa sunulmuş Adım Adım LaTeX kitabı, LaTeX isimli kaliteli belge oluşturma sistemine dair gerekli hemen hemen tüm bilgileri içeriyor. Kitabın ve LaTeX'in sadece matematikçilere ya da bilgisayarcılara hitap ettiğini düşünenler varsa, bu önyargılarını şimdiden silmelerinde fayda var. Psikolojiden, felsefeye, işletmeden hukuğa kadar, herhangi bir konuda ödev yazan, makale hazırlaması gereken ya da profesyonel görünümlü bitirme ödevi, yüksek lisans tezi, doktora tezi, kitap vs. yazmak isteyenlere bu kitabı rahatlıkla önerebilirim başucu kaynağı olarak.

Bilişsel Bilimler Kılavuzu - II

FZ

Bilgisayarlar düşünebilir mi?: İnsan yanlısı, bilgisayar yanlısı, canlı yanlısı, robot yanlısı, bilişsel bilimciler derneği başkanı, Budacı bilge ve bekçi arasında bir söyleşme.

Giriş

Bu soru, kimilerine çok ilginç gelebilir; bilim-kurgu yapıtlarıyla dolup taşmışlar için ise yine o bildik sorudur. Ancak, burada yer alması, bu iki bakışın da bundan daha temel bir soruyu gözden kaçırmalarından kaynaklanıyor: İnsanlar düşünebilir mi?

İnsanların düşünebiliyor olduğuna eminizdir. Kendimizden biliriz. İçimizdeki seslerin dansı gibidir düşünmek. Dışavurmadan sürdürdüğümüz bir yarım tümcecikler silsilesi. Bizden tanımlanması istendiğinde, "hani var ya! Bunu herkes kendi içinde yaşar" deriz. Peki ama düşündüğümüze emin miyiz?

D. E. Knuth´tan Özel Dersler

malkocoglu

Dr. Bilgisayar Bilimi'nin kendisinden özel ders almak ister miydiniz? Donald Knuth'un bilgisayar bilim derslerini buradan izleyebilirsiniz.

O´Reilly´den 2003´ün En İyi Makaleleri, İpuçları ve Kitapları

FZ

Bilgi işlem dünyasının efsanevi yayıncısı O´Reilly ziyaretçi istatistikleri ve okur görüşlerine dayanarak Top 10 makalelerini, ipuçlarını, kitaplarını, vs. seçti. Python, Mac OS X, RegExp, PHP, Mozilla, Python, RSS, Flash MX, Extreme Programming, Java, mplayer, vs. gibi konularda sene boyunca en çok ilgi görmüş, bilgilendirici, vizyon açıcı makalelerin listesini ONLamp Best of 2003 ve O´Reilly Best of 2003 adreslerinde bulabilirsiniz.

Bu arada FM editörlerinden sundance arkadaşımızın mplayer ile ilgili makalesinin ONLamp Top 10 listesinde ikinci sırayı işgal ettiğine dikkat çekmek isterim. Gönül isterdi ki, dünya çapında network adminleri arasında infial yaratan Netcat and Reverse Telnet makalesi de listeye girsin ;-) Ama olsun, o bizim gönüllerimizde alması gereken yeri çoktan aldı :)