Yapay Zeka Yazıları

0
malkocoglu
Akıllı tahmin yapabilmek (heuristic), zekanın kullandığı önemli bir özellik. Bilgisayarla aynı özelliği aktarabilmek için, 8'li Bulmaca ortamında arama algoritmalarını sitemizde işliyoruz. Kullanılan dil, Common LISP olacak. Çözüm kodları da sitede paylaşılıyor. Bu kodlar, üniversitede alınan Yapay Zeka dersi için geliştirildi.
Yapay Zeka ile Problem Çözümü
Akıllı Tahmin Yapabilmek (Heuristic) ve Yapay Zeka

Görüşler

0
FZ
Arada Octave yazısı da yazmışsınız hiç haber vermiyorsunuz, aşkolsun! ;-)

Üniversitelerde Matlab yerine alternatif olarak Octave kullanılması üzerine güzel bir yazı da hazırlanabilir buradan yola çıkılara.

Bir de m1a2 üstadın bahsettiği bir matematik sistemi vardı, yanılmıyorsam soyut cebir ile ilgili, hatta emacs içine gömülü olarak da mı ne çalışıyordu... Tanıtmak lazım böyle programları der ve kaldığım yerden derin tefekkürüme devam ederim (aslında uykusu olan ama buna ulvi bir kılıf uydurmaya çalışan FZ :-P
0
anonim
Linux`daki en gelişmiş özgür yazılım sembolik matematik uygulaması Maxima bildiğim kadarı ile. Tüm matematik uygulamalarının atası Macsyma sisteminin aktif olarak geliştirilien GPL versiyonu.. http://maxima.sourceforge.net/
Mathematica ve Matlab`in Linux sürümleri de var..
Maverick
0
FZ
Macsyma efsanedir ;-)
0
malkocoglu
FZ, tamamdir, matematik haberleri paylasilacak.

FM: Degisik matematik programlarini kullananlar lutfen haber versin. Ne kadar ucuzsa (!) o kadar iyi. Mathematica guzel program diye duydum, ne yazik ki para, para, para istiyor. Matlab'i buluncaya kadar cektiklerimi burada yazmayim. :)

0
FZ
Böyle önemli güncellemeleri FM´e haber verirseniz en azından ben sevinirim ;-)

Mathematica, evet güzel bir program, Wolfram soyadlı bir dahi tarafından geliştirilmiş vakti zamanında, şimdi de kocaman şirket oldu, adam A New Kind of Science gibi abuk sabuk kitaplar yazarken parasız kalmamasını sağlayan bir şirket ;-)

Bu arada İTÜ çok ama çok zengin bir üniversite olduğu için direkt alternatiflerini düşünmeden Mathematica kullanıyor. Bastırıyor parayı alıyor yani. Daha doğrusu kiralıyor (1 yıllık lisans alınıyor falan, yani programa tam anlamı ile sahip olmak söz konusu değil İTÜ için bildiğim kadarı ile, yanılıyorsam düzeltin). Matematik Mühendisliği''ndeki sınıf arkadaşlarımdan biri Mathematica üzerinde etkileşimli Calculus, Dinamik, Akışkanlar Mekaniği kursları falan hazırlamıştı, en son hangi aşamaya geldi bilmiyorum ama ufaktan kullanmaya başlamıştı hocalar sanırım.

Bir de benim göz ağrım MathCAD vardı, o da fantastik bir yazılımdı ;-) Tabii bu da paralı ve kapalı kodlu bir yazılım.

Mathematica, Matlab ve MathCAD gibi ticari olarak pazarlanan bilimsel yazılımların en büyük avantajı tahminimce içlerinde pek çok bilim ve mühendislik dalına yönelik paketlerle birlikte gelmeleri, bu onları epey güçlü ve farklı kılıyor (bir de tabii günümüzde Web ile entegre olma durumları vs. var bu da önemli bir mevzu başlı başına, ayrıca etkileşimli ara yüzlerin cicili bicili olması falan). Yoksa yani sembolik matematik ya da lineer cebir ya da diğer matematik bilgi işleme konularında Maxima (Macsyma) ile aralarında çok ciddi bir fark olduğunu sanmıyorum.


Ciddi ciddi bu ticari bilimsel yazılımlar ile açık kodlu alternatifleri arasında bir analiz yapan Türkçe bir rapor veya benzeri bir şey var ise haber verin mutlaka ;-)

Bu arada alakasız bir şey sormak istiyorum, Bilgidata sitesindeki şu Common LISP kodları lisans seviyesindeki bir ders için mi yoksa yüksek lisans seviyesindeki bir ders için mi hazırlandı?

Son olarak, en son Scheme (bir nevi LISP ;-) dilinin kullanıldığı Mor Kitab´taki sembolik matematik işlemleri programlamanın kolaylığını ve doğallığını gördüğümde epey etkilenmiştim. Bu güçlü programlama dillerinin halen hak ettikleri popülariteyi eğitim programlarında kazanmadıklarını düşünüyorum ben.
0
Maverick
Maple`ı da unutmayalım..
Mathematica`nın en önemli avantajları notebook isimli arayüzü ve senin de bahsettiğin web entegrasyonu. ITU`deki gibi etkileşimli öğretim için en ideal paket. Bir tanıtımda IZTEK`de ( İzmir Yüksek Teknoloji Ens. ) temel calculus derslerinde de kullandıklarını öğrenmiştim. Aynı tanıtımda bir Türk mathematica kernel hackerından, kernel`ı Maxima ile karşılaştırmasını istemiştim, önemli bir avantajdan bahsetmek istemedi, olsaydı söylerdi sanırım..
0
Maverick
Bu arada hacker tanıtımı fvwm pencere yöneticisi kullanan linux yüklü bir dizüstü bilgisayardan yapmıştı eklemek istedim :^)
0
FZ
Lafı ağzımdan aldın, benden çok yaşayacaksın :-P Evet yani Macsyma efsane ise, Maple da bir miktar öyledir ;-)

Maple sistemini ilk kez yıllar önce MathCAD ile uğraşırken görmüştüm. MathCAD´in içinde gömülü olarak gelen ve fakat istek üzerine program çalışırken ayrı bir modüldü diye hatırlıyorum. Tüm sembolik işlemlerin altından Maple kalkıyordu!

Görsellik, web entegrasyonu, uzaktan eğitim gibi konularda tahminimce açık kodlu alternatifler ticari muadillerine kıyasla yetersiz gibi. Ancak iş güç ve araştırmaya yapmaya gelince herhalde açık kodlu yazılımlar insanların yeterince işini görüyordur.
0
malkocoglu
FZ, bu ders lisans ustu bir ders.
0
FZ
Cevap için teşekkürler (doğru tahmin etmişim ;-)
0
malkocoglu
Scheme hakkinda: LISP'in butun akrabalarina saygimiz var, eger Scheme hakkinda Turkce bir yazi dusunen varsa, yayinlanacak yeri hazir.
0
FZ
Hmm ve de hmmm, bunu bir düşüneceğimdir (eyleme geçip de bir sonuç üretebilirsem ilk haberdar olacak olanlardansın, bilesin ;-)
0
malkocoglu
Arkadaslar,

Internet''te **bedava** yapay zeka video dersleri buldum.

Hem de MIT''ten!!!!! (Milli. Ist. Teskilati degil tabii :) )

Singapur''da bir universite ile anlasma uzerine MIT uzaktan egitim icin bu dersleri Internet''e koymus. Fakat (heh he) sifre koymamislar..

Konuya meraklilara, dersi almalarini siddetle tavsiye ederim. Bu derse resmi olarak girmek icin millet kirk takla atiyor.

http://www.ai.mit.edu/courses/6.825/syllabus.html

Eger video''lari sabit diske saklamak istiyorsaniz, StreamBox VCR adli bir program gerekecek.

Ders notlari, sinavlarin hepsi siteden paylasiliyor.

Iyi eglenceler,





0
oktay
Yaklasik bir sene once MIT'in butun ders materyallerini Internete koyup herkese acacagini duymustum. Ben buna sifre koymayi unuttutklarini hic sanmiyorum.

oktay
0
FZ
MIT´i MIT yapan ders notları olsa idi işimiz kolaydı! (Gene çok pis çift anlamlı cümle kurdum aman allahım ya, çok iyiyim ya! :-P
0
malkocoglu
Yanlisiniz var.

Bahsettiginiz OCW denilen MIT'nin bir projesidir.

Butun dersler OCW altinda yayinlanmadi. Takip ettigim icin biliyorum, dogrusal cebir dersini OCW'den aldim. Bilgisayar bolumu altinda 3-4 OCW dersi vardir, Yapay Zeka bunun altinda degil.

0
Necrodome
ilk ders çok eğlenceli yahu :)
ilk olduğundan mıdır nedir?

bir de neden şifre koysunlar ki? ne gereği var yani?? FZ nin dediği gibi, iş ders notlarıyla bitseydi...
0
anonim
Biz gencken bir modula(2) vardi. Ne oldu akibetini bilen var mi ?
0
malkocoglu
Internet'te diger bazi bedava video dersleri:

Istatistik -

http://www.people.vcu.edu/~jdavenpo/stat541/lem.htm

Algoritma Tasarim ve Analizi - MIT

http://smasvr.nus.edu.sg/browse.asp?b=e&d=CS2001-2002SMA5503

Biyo-istatistik (istatistik aslinda) - Harvard

http://icommons.harvard.edu/~hsph-bio200ab/lectures/partb.html

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bedava Linux34 El Kitabı

anonim

18 Sayfadan oluşan Linux34 El Kitabi isteyen Herkese Bedava olarak gönderilir.Konsol Komutları, mount işlemleri, kurtarma, kernel, network kartı tanımlaması konusunda bilgi içermektedir. Kargo ücreti alıcıya aittir.

Bilişsel Bilimlere İlişkin Bir Roman: `Düşünce Balonları'

anonim

Bu gün öğlen saatlerinde Yahoo Coglist'e bilişsel bilimler konusunda yazılmış ilginç bir kitabın eleştirisi düştü. Ben de FM camiası ile paylaşmak gerektiğine karar verdim.

Daha birkaç hafta önce çıkan, David Lodge’un yazdığı, Meram Erdoğan’ın ustaca çevirisiyle Türkçe’ye kazandırdığı ‘Düşünce Balonları’ adlı kitap, Türkçe’de, bilişsel bilimlere ilişkin ilk roman oldu.

KNOPPIX ile disk kurtarma

yalcink01

Evdeki sistem yine çöktü. Garibimi bu sefer tekrar kurmak yerine, kurtaralım bari dedik. Knoppix'in bu konudaki maharetinden bahsedilip duruluyor. Ben de evdeki emektar Knoppix Cd si ile sistemi kurtarmaya karar verdim. İyi bir kılavuz bulup önce dersimizi çalıştık. Çalışırken yazmak gibi bir huyum olduğu için arada çevirmişte olduk. Benim işime yaramadı /* çünkü Knoppix CDim çalışmıyor. Garibim perişan olmuş yüzü gözü çizik içinde*/ belki birinin işine yarar. KNOPPIX İLE SİSTEM KURTARMA

Saygılarımla,
Yalçın KOLUKISA
NOT: Çeviride oldukça fazla imla hatası olma ihtimali mevcut. Henüz kontrol yapmaya fırsatım olmadı. Yazım ve imla hatalarını bildirirseniz sevinirim. Hafta sonu gerekli düzenlemeleri yapmak niyetindeyim.

Dbmail Kurulumu Belgesi

anonim

Dbmail, IMAP ve POP hizmeti vermenizi sağlayan bir yazılımdır. Dbmail ayrıca e-postalarınızı, kullanıcılarınızı ve sanal domainlerinizi bir veritabanı üzerinde tutmanızı sağlar. MySQL ve PostgreSQL desteklemektedir.

Ruby ile Zamanlı Süreç İşletmek

malkocoglu

İşyerinde şöyle bir probleme çözüm bulmamız gerekti: Her gece çalışan toptan işleyen (batch) programlar var. Bu programlar SQL kullanarak veri tabanından veriyi dışarı, metin dosyasına aktarıyorlar. Ya da veri tabanında yedekleme yapıyorlar.


Fakat bazen bu programlar ya takılıp kalıyor, ya hiç işlemiyor, ya da tam işlerken arıza çıkıyor. Çözüm olarak, Ruby dilinde yeni bir betik tasarladık. Bu betik, "işletici" ve "izleyici" türden bir program olacaktı.

Gerisi icin Süreç İzleyen Ruby Programcığı