Yapay Zeka Yazıları

0
malkocoglu
Akıllı tahmin yapabilmek (heuristic), zekanın kullandığı önemli bir özellik. Bilgisayarla aynı özelliği aktarabilmek için, 8'li Bulmaca ortamında arama algoritmalarını sitemizde işliyoruz. Kullanılan dil, Common LISP olacak. Çözüm kodları da sitede paylaşılıyor. Bu kodlar, üniversitede alınan Yapay Zeka dersi için geliştirildi.
Yapay Zeka ile Problem Çözümü
Akıllı Tahmin Yapabilmek (Heuristic) ve Yapay Zeka

Görüşler

0
FZ
Arada Octave yazısı da yazmışsınız hiç haber vermiyorsunuz, aşkolsun! ;-)

Üniversitelerde Matlab yerine alternatif olarak Octave kullanılması üzerine güzel bir yazı da hazırlanabilir buradan yola çıkılara.

Bir de m1a2 üstadın bahsettiği bir matematik sistemi vardı, yanılmıyorsam soyut cebir ile ilgili, hatta emacs içine gömülü olarak da mı ne çalışıyordu... Tanıtmak lazım böyle programları der ve kaldığım yerden derin tefekkürüme devam ederim (aslında uykusu olan ama buna ulvi bir kılıf uydurmaya çalışan FZ :-P
0
anonim
Linux`daki en gelişmiş özgür yazılım sembolik matematik uygulaması Maxima bildiğim kadarı ile. Tüm matematik uygulamalarının atası Macsyma sisteminin aktif olarak geliştirilien GPL versiyonu.. http://maxima.sourceforge.net/
Mathematica ve Matlab`in Linux sürümleri de var..
Maverick
0
FZ
Macsyma efsanedir ;-)
0
malkocoglu
FZ, tamamdir, matematik haberleri paylasilacak.

FM: Degisik matematik programlarini kullananlar lutfen haber versin. Ne kadar ucuzsa (!) o kadar iyi. Mathematica guzel program diye duydum, ne yazik ki para, para, para istiyor. Matlab'i buluncaya kadar cektiklerimi burada yazmayim. :)

0
FZ
Böyle önemli güncellemeleri FM´e haber verirseniz en azından ben sevinirim ;-)

Mathematica, evet güzel bir program, Wolfram soyadlı bir dahi tarafından geliştirilmiş vakti zamanında, şimdi de kocaman şirket oldu, adam A New Kind of Science gibi abuk sabuk kitaplar yazarken parasız kalmamasını sağlayan bir şirket ;-)

Bu arada İTÜ çok ama çok zengin bir üniversite olduğu için direkt alternatiflerini düşünmeden Mathematica kullanıyor. Bastırıyor parayı alıyor yani. Daha doğrusu kiralıyor (1 yıllık lisans alınıyor falan, yani programa tam anlamı ile sahip olmak söz konusu değil İTÜ için bildiğim kadarı ile, yanılıyorsam düzeltin). Matematik Mühendisliği''ndeki sınıf arkadaşlarımdan biri Mathematica üzerinde etkileşimli Calculus, Dinamik, Akışkanlar Mekaniği kursları falan hazırlamıştı, en son hangi aşamaya geldi bilmiyorum ama ufaktan kullanmaya başlamıştı hocalar sanırım.

Bir de benim göz ağrım MathCAD vardı, o da fantastik bir yazılımdı ;-) Tabii bu da paralı ve kapalı kodlu bir yazılım.

Mathematica, Matlab ve MathCAD gibi ticari olarak pazarlanan bilimsel yazılımların en büyük avantajı tahminimce içlerinde pek çok bilim ve mühendislik dalına yönelik paketlerle birlikte gelmeleri, bu onları epey güçlü ve farklı kılıyor (bir de tabii günümüzde Web ile entegre olma durumları vs. var bu da önemli bir mevzu başlı başına, ayrıca etkileşimli ara yüzlerin cicili bicili olması falan). Yoksa yani sembolik matematik ya da lineer cebir ya da diğer matematik bilgi işleme konularında Maxima (Macsyma) ile aralarında çok ciddi bir fark olduğunu sanmıyorum.


Ciddi ciddi bu ticari bilimsel yazılımlar ile açık kodlu alternatifleri arasında bir analiz yapan Türkçe bir rapor veya benzeri bir şey var ise haber verin mutlaka ;-)

Bu arada alakasız bir şey sormak istiyorum, Bilgidata sitesindeki şu Common LISP kodları lisans seviyesindeki bir ders için mi yoksa yüksek lisans seviyesindeki bir ders için mi hazırlandı?

Son olarak, en son Scheme (bir nevi LISP ;-) dilinin kullanıldığı Mor Kitab´taki sembolik matematik işlemleri programlamanın kolaylığını ve doğallığını gördüğümde epey etkilenmiştim. Bu güçlü programlama dillerinin halen hak ettikleri popülariteyi eğitim programlarında kazanmadıklarını düşünüyorum ben.
0
Maverick
Maple`ı da unutmayalım..
Mathematica`nın en önemli avantajları notebook isimli arayüzü ve senin de bahsettiğin web entegrasyonu. ITU`deki gibi etkileşimli öğretim için en ideal paket. Bir tanıtımda IZTEK`de ( İzmir Yüksek Teknoloji Ens. ) temel calculus derslerinde de kullandıklarını öğrenmiştim. Aynı tanıtımda bir Türk mathematica kernel hackerından, kernel`ı Maxima ile karşılaştırmasını istemiştim, önemli bir avantajdan bahsetmek istemedi, olsaydı söylerdi sanırım..
0
Maverick
Bu arada hacker tanıtımı fvwm pencere yöneticisi kullanan linux yüklü bir dizüstü bilgisayardan yapmıştı eklemek istedim :^)
0
FZ
Lafı ağzımdan aldın, benden çok yaşayacaksın :-P Evet yani Macsyma efsane ise, Maple da bir miktar öyledir ;-)

Maple sistemini ilk kez yıllar önce MathCAD ile uğraşırken görmüştüm. MathCAD´in içinde gömülü olarak gelen ve fakat istek üzerine program çalışırken ayrı bir modüldü diye hatırlıyorum. Tüm sembolik işlemlerin altından Maple kalkıyordu!

Görsellik, web entegrasyonu, uzaktan eğitim gibi konularda tahminimce açık kodlu alternatifler ticari muadillerine kıyasla yetersiz gibi. Ancak iş güç ve araştırmaya yapmaya gelince herhalde açık kodlu yazılımlar insanların yeterince işini görüyordur.
0
malkocoglu
FZ, bu ders lisans ustu bir ders.
0
FZ
Cevap için teşekkürler (doğru tahmin etmişim ;-)
0
malkocoglu
Scheme hakkinda: LISP'in butun akrabalarina saygimiz var, eger Scheme hakkinda Turkce bir yazi dusunen varsa, yayinlanacak yeri hazir.
0
FZ
Hmm ve de hmmm, bunu bir düşüneceğimdir (eyleme geçip de bir sonuç üretebilirsem ilk haberdar olacak olanlardansın, bilesin ;-)
0
malkocoglu
Arkadaslar,

Internet''te **bedava** yapay zeka video dersleri buldum.

Hem de MIT''ten!!!!! (Milli. Ist. Teskilati degil tabii :) )

Singapur''da bir universite ile anlasma uzerine MIT uzaktan egitim icin bu dersleri Internet''e koymus. Fakat (heh he) sifre koymamislar..

Konuya meraklilara, dersi almalarini siddetle tavsiye ederim. Bu derse resmi olarak girmek icin millet kirk takla atiyor.

http://www.ai.mit.edu/courses/6.825/syllabus.html

Eger video''lari sabit diske saklamak istiyorsaniz, StreamBox VCR adli bir program gerekecek.

Ders notlari, sinavlarin hepsi siteden paylasiliyor.

Iyi eglenceler,





0
oktay
Yaklasik bir sene once MIT'in butun ders materyallerini Internete koyup herkese acacagini duymustum. Ben buna sifre koymayi unuttutklarini hic sanmiyorum.

oktay
0
FZ
MIT´i MIT yapan ders notları olsa idi işimiz kolaydı! (Gene çok pis çift anlamlı cümle kurdum aman allahım ya, çok iyiyim ya! :-P
0
malkocoglu
Yanlisiniz var.

Bahsettiginiz OCW denilen MIT'nin bir projesidir.

Butun dersler OCW altinda yayinlanmadi. Takip ettigim icin biliyorum, dogrusal cebir dersini OCW'den aldim. Bilgisayar bolumu altinda 3-4 OCW dersi vardir, Yapay Zeka bunun altinda degil.

0
Necrodome
ilk ders çok eğlenceli yahu :)
ilk olduğundan mıdır nedir?

bir de neden şifre koysunlar ki? ne gereği var yani?? FZ nin dediği gibi, iş ders notlarıyla bitseydi...
0
anonim
Biz gencken bir modula(2) vardi. Ne oldu akibetini bilen var mi ?
0
malkocoglu
Internet'te diger bazi bedava video dersleri:

Istatistik -

http://www.people.vcu.edu/~jdavenpo/stat541/lem.htm

Algoritma Tasarim ve Analizi - MIT

http://smasvr.nus.edu.sg/browse.asp?b=e&d=CS2001-2002SMA5503

Biyo-istatistik (istatistik aslinda) - Harvard

http://icommons.harvard.edu/~hsph-bio200ab/lectures/partb.html

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

RSS Dosyası Yapısı

ctengiz

RSS aslında sitelerin içeriklerini başlıklar şeklinde sunmak için kullanılan bir teknoji ve temeli de bir XML dosyası. Açılımı Rich Site Summary veya Really Simple Syndication. İlk olarak 1999 Netscape tarafından ortaya çıkarılan bu teknoloji daha sonra çeşitli gruplar tarafından geliştirildi. Tarihçe ve versiyonlar ile daha detaylı bilgi için yazının sonundaki kaynaklara başvurulabilir.

Greg Wilder ile müzik, yaratıcılık ve GNU/Linux üstüne

FZ

Bilgisayarla müzik besteleme ve düzenleme konusunda önemli çalışmaları olan Greg Wilder ile müzik, bilgisayarlar, işletim sistemleri, yaratıcılık, yapay zekâ ve doğaçlama üstüne bir röportaj gerçekleştirdik.

Wilder onca iş güç arasında bizi kırmayarak sorulara epey detaylı cevaplar verdi ve Türkçe konuşan bilgisayar ve müzik dünyası ile iletişim kurabilmiş olmaktan ötürü memnuniyetini belirtti. Bu röportaj şerefine daha önce yayınlamamış olduğu iki parçayı MP3 olarak röportajın sonundaki bağlantılardan edinip dinleyebilirsiniz.

3... 2... 1... Yayındayız!

HTML, JavaScript ve PHP ile E-Posta Takibi

FZ

Düşünün ki eski bir dostunuza ya da eski sevgilinize e-posta atıyorsunuz ama onun bu iletiyi okuyup okumadığından emin olamıyorsunuz! :)

Ne yapacaksınız? Oturup merak içinde bekleyecek misiniz? Tabii ki hayır! ;)

Peki ne yapmalı?

Önce derdimize çare olacak bir sistem taslağı çizmeli tabii ki...

Değerli FM üyelerinden Gökhan "Crematorium" Olgun´un "gönderdiğiniz e-postanın okunup okunmadığını kolayca takip etme" amaçlı makalesinin devamını bu adreste okuyabilirsiniz.

ACM Bilgisayar Bilimleri Klasik Kitaplar Listesi

nec

ACM, kendi portalında, okuyucu anketiyle belirlenen, içinde "201 Principles of Software Development", "Anatomy of LISP" gibi kitapların olduğu bir klasikler listesi yayınlamış. Listede Dijkstra, Minsky gibi isimlerin de kitapları var.

Bazı kitapların tamamına PDF olarak erişilebiliyor siteden. Yazdığına göre eksik olanlar için de izin almaya çalışıyorlarmış. Takip edilesi.

Da Vinci Şifresi Deşifre Oldu

malkocoglu_2

Şimdiye kadar bu kitaptaki kadar, "gerçeklere dayandığını" beyan edip gerçeği bu kadar "esneten" az kitap okumuşumdur. Daha başta "açık anahtar şifrelemeyi Da Vinci nin bulduğu" lafı ile uyandım. Google'da "Da Vinci Code mistakes" kelimelerini kullanarak arama yapınca binlerce sonuç geri geldi.