PostgreSQL ile Programlama Kitabı Projesi

0
tongucyumruk
PostgreSQL'in bir veritabanı sunucusu olarak performansı bilinen bir gerçek. Buna karşılık veritabanı kullanan uygulamalar alanında MySQL çok daha yüksek bir kullanım oranına sahip. Bunun bir sebebi de PostgreSQL hakkında, özellikle Türkçe, belge eksikliği. LKD e-posta listelerinin PostgreSQL düşkünlerinden Volkan Yazıcı yeni bir proje ile bu eksiği kapatmaya niyetlenmiş durumda.
Linux-programlama listesine attığı e-posta ile projesini duyuran Yazıcı, hazırlamakta olduğu GFDL lisanslı kitap ile PostgreSQL'e C, Python ve PHP gibi programlama dilleri içinden erişmenin yollarını açıklıyor. Ayrıca kitabın içinde PostgreSQL güvenliği gibi konular da mevcut.

Kitap hakkında daha fazla bilgiye bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
sckz
http://www.students.itu.edu.tr/~yazicivo/doc/postgresql-ile-programlama.html
sayfasından alıntı:

Güzel kız arkadaşları ile tanışmamın, ilgi alanlarım üzerinde kayda değer logaritmik bir başarım artışına yol açtığına da hatırlatmak isterim. ;)
---AlıntıSonu---

:)
0
Tarık
çok güzel bir haber, inşallah tamamına erer. Benim gibi ingilizce engelliler için çok güzel oluyor bu tür çalışmalar. Yapmaya uğraşacak arkadaşa kolay gelsin.
0
sadettinpolat
guzel bir calisma olacak muhakkak. simdiden tesekkurler. bu arada ben de sunu belirtmek istiyorum. firebird gibi mysql den bi kac gomlek ustun olan ve tamamen open source olan bir veritabani sunucusu dururken mysql e olan bu ilgi ve alaka nerden geliyor ?
0
FZ
Belki de artık şaşırmayı bırakmalı ve "bilgi aktarımında gerçeklerden ne kadar sapılabilir!" konusu üstüne biraz düşünmeliyiz.

MySQL çok güzel bir boşluğu çok sağlam reklam ile doldurdu. Binlerce hosting firması "Internet programı yazacaksan biz sana PHP ve MySQL imkanı veriyoruz, daha ne istiyorsun belanı mı, en bi süper teknoloji işte, bizden daha mı iyi bilicen, bak herkes bunu kullanıyor, çoğunluktan daha mı akıllısın!" derken Firebird nerede idi mesela? MySQL kısa bir süre önce "bakın biz de stored procedure ekledik" dediğinde dünyası MySQL'den ibaret olanlar, vay canına ne teknoloji ama, ne müthiş yenilikler... filan demişlerdir herhalde (Java geldiğinde vay canına, garbage collection ha, süper yaa, adamlar yapmış diyen insanların sayısının hiç de küçük olmaması gibi).

Teknolojik üstünlük, içsel tutarlılık, sağlam tasarım, vb. teknik kriterler tek geçer akçe olsa idi Common Lisp bugün çok daha popüler olmaz mıydı? Ticareti ve reklamı küçümsemeyin. Yamalı bohça yaklaşımı, "good enough" düsturu, "satalım bir şekilde sonra süreç içinde ekleme yaparız, yama yaparız, hele bir yaygınlaşalım" taktiği sadece Microsoft için geçerli değil ki. Piyasada hayatta kalabiliyorsanız "başarılısınız". Sağda solda, birkaç haber sitesinde birkaç kişinin "ama bak şu da var, filanca sistem daha mı iyi ne" demesi neyi değiştiriyor ki?

Dönüp dolaşıp Worse Is Better'ı okumakta fayda var sanırım.
0
sadettinpolat
arkadas sanki mysql soylediklerimi duydu da firebird/interbasi in mimari olan jim starkey 'in sirketi olan Netfrastructure' yi satin aldi. http://www.netfrastructure.com/ ilgili mail My company, Netfrastructure, Inc., has been acquired by MySQL, AB. As part of the agreement, I will be working full time for MySQL. I expect to lurk on the architecture list from time to time and may contribute the occasional wolf-o-gram, but I will not be taking an active part in Firebird development. Although Ann will work for MySQL, part time, translating from wolf to English, she will continue to be active in the Firebird project. My decision to join MySQL has almost nothing to do with Firebird and everything to do with Netfrastructure. The Netfrastructure platform represents what I feel about contemporary computing hardware and future application requirements, and has been the center of my technical heart and soul for six year. Some aspects of Netfrastructure technology have already been contributed to the Vulcan project, but Firebird and Netfrastructure are architecturally incompatible. An attempt to integrate the technologies would be unlikely to meet the goals of either project. MySQL and Firebird have never seen each other as competitors and I doubt this will change in the future. The projects have different open source philosophies, different technologies, different customer bases, and different sweet spots. The ideas behind the two projects are, happily, public and available to all. If MySQL and Firebird compete, it is only competition in offering the best possible support to their respective customers. I am pleased to have had the opportunity to finish the Vulcan project. The combination of Vulcan SMP and architecture combined the rich feature set of Firebird 2 will make a solid release and a superb platform for future development. I wish the Firebird project all the best in years to come. And if you need an opinion, please feel free to call.
0
Challenger
"MySQL kötü ama çok kullanılıyor" demek istiyorsunuz sanırım. Evet birçok önemli özellik eksikti ve 5.0 sürümüyle eklendi. Daha da belki çok eksiği var. Ama MySQL uzun süredir "basit ve hızlı" bir veri tabanı sunucusu olmayı tercih ediyordu. Şu anda ise daha ileriye gitmeye çalışıyor.
0
Challenger
Az önce yazacaktım, Önizleme yerine Tamam' a bastım.
MySQL' in düşüncesi "hele bir yaygınlaşalım da özellik ekleriz bakalım" değil. Yukarıda da bahsettiğim gibi başlarda "basit ve hızlı" bir veri tabanı oluşturmak amacındaydılar. Ama yaygınlaştıkça artan ihtiyaçlar doğrultusunda da sürekli yeni özellikler ekleyerek ilerliyorlar. Aynı şey PHP için de geçerli. PHP4' te çok basit olarak OOP yapabiliyor olmanız, sonrasında PHP5 ile OOP' yi daha da ilerletmeleri ama bunu yaparken basitlikten ve hızdan bir şey kaybetmemeye çalışmaları önemli.
0
acemi_

MySQL'in uzun süredir hem özgür yazılım olması hem de Windows sürümünün bulunması yayılmasında çok etkili oldu. MySQL'in reklamla yayıldığını söylemek hata olur.

Firebird/Interbase'in özgür lisansa geçeli fazla olmadı. PostgreSQL ise Windows sürümünü yeni çıkardı. Bu iki veritabanı sunucusu uzun yıllar, Linux/BSD sunucu kullanan ama geliştirme ortamı olarak Windows'u tercih eden ve özgür bir veritabanı sunucusu kullanmak isteyen kişilere hizmet edemedi. Bu boşluğu MySQL doldurdu.

MySQL ayrıca epey bir süredir InnoBase ve SAP ile veritabanını geliştirmek için işbirliği yapıyor, her yeni sürümde yeni özellikler ekleniyor, sürekli gelişim halinde... Kısacası başarıyı hakkettiğini ve bunu, gerçekten çözüm üreterek elde ettiğini düşünüyorum.

0
lifesdkver0_1
MySQL kısa bir süre önce "bakın biz de stored procedure ekledik" dediğinde dünyası MySQL'den ibaret olanlar, vay canına ne teknoloji ama, ne müthiş yenilikler... filan demişlerdir herhalde
Aslında böyle denip denmediği de pek kesin değil. Zira, veritabanına, iş mantığını yerleştirmek bir tercih meselesi gibi geliyor bana; ilerleme değil. Martin Fowler, bu anlamda veritabanlarını 2ye ayırmış ve bakış açılarının 2 tip etrafında şekillenmesi gerektiğinden dem vurmuş: Uygulama (application) veritabanları ve entegrasyon veritabanları. Ben, Mysql dışında bir veritabanı kullanmadım, zira kullandığım uygulamalarda mysql'in sun(a)madığı seçeneklere ihtiyacım olmadı. Veritabanındaki veriyi "bozacak" şekilde veritabanına bir çok farklı uygulamadan erişmek zorunda kalmadım. Neyse, belki birden fazla veritabanını kullanmış bir uygulama geliştirici ile bir veritabanı yöneticisi yapıcı bir flamewar'a girer de biz de farklı görüşleri 1.elden okumuş oluruz.
0
lifesdkver0_1
Martin Fowler'in ilgili yazısı
0
FZ
Martin Fowler'ın yazısını biraz daha detaylı, derin ve sağlam argümanlı bekliyordum, hayal kırıklığına uğradım.

MySQL, ilişkisel veritabanı yönetimi sistemi olarak çoğu kişi açısından yeni yeni "ciddiye alınabilir" kategoriye girmeye başladı, herhalde bunun farkındasınızdır. Konu sadece "stored procedure" (SP)konusu değil. Desteklediği SQL altkümesi, vs. meseleleri...

Diğer yandan SP konusu ve bağlantılı başka şeyler, evet, tercih meselesi ve insanların bunları tercih etmelerinin ciddi sebepleri var. Soyutlama, kolay yönetim, performans, vs. gibi pek çok sebebin yanısıra ya hep SP ya da hiç SP demiyor kimse, katmanlı yapılar söz konusu. Yani .NET, J2EE, (ya da klasik ASP ortamında C++, VB vs. ile COM kullanıp) iş mantığı ile ilgili belli kısımlar uygulama nesnelerinde, belli bir kısmı veritabanında gerçekleştirilebiliyor. Bu durumda HTML yani işte PHP ile sayfa üretme vs. gibi şeyler çok çok ince ve olmasa da olur (yani yerine kolayca başka bir kılıf, teknoloji, vs. oturtulabilir) bir hale gelmiş oluyor.

MySQL, çıktığı zamanlarda dediğim gibi belli bir boşluğu doldurdu ve belki de en büyük avantajı hosting firmalarının veritabanı olarak onu sunmaları idi (Internet siteleri patlaması, 2000li yılları düşünelim). İnsanlar genellikle ne sunulursa onu kabul etmeye meyilliler, bunda garip bir şey yok. Baktılar iş görüyor mu, görüyor, e tamam o zaman MySQL kullanalım. Benzer şey Visual Basic için de söylenebilir o halde. Kimse kızmasın vallahi, bir noktaya kadar iş görüyor mu, evet, onbinlerce, belki yüzbinlerce irili ufaklı VB uygulaması şu anda binlerce ofiste, işletmede bir şekilde iş görüyor. Bu durumda süper bir yazılım geliştirme aracı olarak mı bakıyoruz VB'ye? Tercih meselesi mi diyoruz? Yoksa bunun bir "tarihi kaza" olduğunu kabul edip, ne tür platformlar ve ne tür işler için, hangi karmaşıklığı hangi araçlarla halledebileceğimize bakıp ilerliyor muyuz?

Sizi bilemem ama ben biraz dışarıdan bakan yani yoğun olarak MS SQL Server ve ORACLE ile çalışıp bu sistemlerin sundukları imkanlardan faydalanmış biri olarak bir iki sene öncesine dek açık kodlu RDBMS dendiğinde dönüp MySQL'e değil PostgreSQL sistemine bakıyordum.

Bu arada hala veritabanı sistemi geliştirmeyi MySQL programlamak sanan insanlara SP anlatmaya çalışmakla meşgulüm. Ama onlar hallerinden memnun görünüyorlar, uzun uzun SQL sorgularını PHP içinde yazıp çalışmaktan ve o karmaşıklıkla boğuşmaktan memnunlar yani (oh, evet, PHP5 demiştiniz değil mi, OOP falan, bana hala biraz yamalı bohça çözüm gibi geliyor). Tabii MySQL de rekabet etmek için yavaş yavaş bazı şeyleri yapmak zorunda kalıyor, keza PHP de öyle. Bilgi işlem dünyasında bazı şeylerin sürekli yeniden keşfedilmesi çok da yabancısı olduğu bir durum değil maalesef (bkz. C# ve Java dünyasında "ya bu otomatik kod üretme, makrosal mevzular güzel galiba" denmesi ya da işte C++'ta yıllardır olan template programlamanın Java 1.5 ile cicili bicili allana pullana sunulması, vs. Şaşırmamak lazım, en nihayetinde bir pazarlama faaliyeti söz konusu).
0
acemi_

MySQL'in, diğer gelişmiş veritabanı sunucularının sahip olduğu bazı özelliklere yeni yeni kavuştuğu konusunda herkes hem fikir sanırım. Benim katılmadığım nokta, çoğu MySQL kullanıcısının, sadece sunulan bu olduğu için ve reklamı iyi yapıldığı için MySQL kullandığının söylenmesi...

Çoğu VBasic kullanıcısından farklı olarak birçok MySQL kullanıcısı, eksikliklerin başından beri farkında... Zaten "en iyi özgür veritabanı sunucusu" tartışmalarında her zaman bu eksiklikler gündeme geliyor. Ve birçok MySQL kullanıcısı, aynı zamanda Oracle, MS SQL Server, PostgreSQL kullanıcısı da...

Bazı tip işlerde ve bazı alanlarda MySQL gerçekten iyi iş yapıyor ve hızlı/sorunsuz çalışıyor olduğu için eksikliklerine rağmen tercih ediliyor. MySQL söz konusu olduğunda yaygınlığının, reklama ve dayatılıyor olmasına bağlanması bana doğru gelmiyor.

0
anonim
Amacım veritabanından bağımsız bir uygulama geliştirmek ise, SP hangi noktaya kadar işimi görebilir?
0
FZ
Amacım veritabanından bağımsız bir uygulama geliştirmek ise, SP hangi noktaya kadar işimi görebilir?

"Öyle bir uygulama yapayım ki arkada hangi RDBMS olursa olsun anında bağlanıp çalışsın böylece gayet kolay taşınabilir" olsun yaklaşımı belki bazı durumlarda, bazı uygulamalar için anlamlı olabilir ancak eğer kullandığınız "taşınabilirlik" gibi kendi içinde anlamlı olmayan bir özellik yüzünden (duruma ve hitap ettiğiniz müşteriye göre anlamlı olabilir tabii, çok uzun vadeli düşünüyorsanız) kullandığınız RDBMS'yi son raddeye kadar kullanmamak, gücünün tüm özelliklerinden faydalanmamak, performansını sonuna dek zorlamamak ne kadar kabul edilebilir bir yaklaşım? Diyebilirsiniz ki, göbekten mi bağlanayım bir veritabanına? Evet, tabii ki göbekten bağlanacaksınız eğer gücünden ve performansından faydalanmak istiyorsanız. Diyebilirsiniz ki, ya o veritabanı şirketi ile ilgili problem olursa? E bu da her şirket için geçerli, ya da her organizasyon için, bugün varlar, yarın yoklar. Diyebilirsiniz ki, ben süper bir ürün geliştirdim ve hitap ettiğim kitle veritabanı konusunda benim kriterlerimi dinlemeyecek bir kitle, asla onlara bir şey dayatamam, evet ancak böyle bir durumda "taşınabilirlik" ve performanstan taviz bana anlamlı geliyor.
0
anonim
Veritabanından bağımsız olmak tek bir müşteriye değil de belirsiz bir müşteri kitlesine hitap ediyorsanız önem kazanır. Yaptığınız yazılımı satmak için kapısından girdiğiniz müşterinin hangi veritabanını kullanmanızı isteyeceğini bilemezsiniz. Adam Oracle'a yatırım yapmışsa ücretsiz de olsa başka bir sistemi bünyesine sokmak istemez. Küçük ölçekli müşterilere de benim sistemim Oracle'dan başkasıyla çalışmaz diyemezsiniz. Veritabanından ve platformdan bağımsız olmak birçok durumda size rekabet avantajı sağlayabilir.
0
Challenger
Tamam PostgreSQL aşmıştır, yarmıştır vs. ama MySQL' in amacı PostgreSQL' inkisiyle aynı değildi ki. MySQL ekibi hızlı, basit ve sorun çıkarmayan bir veri tabanı sunucusu yapmak istemiş, hem Windows hem Unix sürümlerini çıkarmış ve PHP ile de çok iyi anlaştığı için PHP' nin popüleritesinden de faydalanarak geniş kitlelere ulaşmış. Yani amacına ulaşmış. Şimdi ise kendilerine yeni bir hedef belirlediler ve o hedefe ulaşmak için çalışıyorlar. Bu doğrultuda stored procedure, view vs gibi özelliklerin MySQL' e yeni eklenmiş olmasının nasıl bir kötü yanı olabilir ki?

Benim anlayamadığım, neden iki farklı kulvarda olan veri tabanı sisteminin birbiriyle karşılaştırılmaya çalışıldığı. Üstelik MySQL işini sorunsuz bir şekilde yapıyorken.

Bu arada bir önceki sürümde yazılan kodları sorunsuz çalıştırıp üzerine, hızdan bir şey kaybetmeden yeni özellikler getirmek ne zamandan beri bohça yamamak oldu?
0
anonim
MySQL, Linux ve Windows altında eşit derecede kolaylıkla kurulabilirken Postgres neredeydi?

phpMyAdmin gibi basit ve kullanışlı bir uzaktan veritabanı aracı yönetimi MySQL için kullanıma alındığında Postgres neredeydi?

Ortalama bir web sitesi kurmak isteyen insanların temel SELECT, INSERT, UPDATE ve DELETE fonksiyonlarından fazlasına neden ihtiyacı olsun ki?

fazlamesai.net neden daha kötü olan PHP altyapısı ile yazılmış bir içerik yönetim sistemini kullanıyor da, teknolojik olarak daha üstün Common Lisp ile yazılmış bir içerik yönetim sistemini kullanmıyor?
0
robertosmix
fazlamesai.net neden daha kötü olan PHP altyapısı ile yazılmış bir içerik yönetim sistemini kullanıyor da, teknolojik olarak daha üstün Common Lisp ile yazılmış bir içerik yönetim sistemini kullanmıyor?

Çok önemli bir noktaya parmak basmışsınız.. tebrik ediyorum.
0
anonim
MySQL, Linux ve Windows altında eşit derecede kolaylıkla kurulabilirken Postgres neredeydi?

Postgres in rakibi hiç bir zaman MySQL olmamıştır. Otomobil ve Tır analojisi bence gayet iyi anlatır ikisi arasındaki farkı. Kurulum meselesine de bu açıdan bakmakda fayda var.

phpMyAdmin gibi basit ve kullanışlı bir uzaktan veritabanı aracı yönetimi MySQL için kullanıma alındığında Postgres neredeydi?

PostgreSql içinde pek çok kolay yönetim arayüzü mevcut. Biraz google lütfen.

Ortalama bir web sitesi kurmak isteyen insanların temel SELECT, INSERT, UPDATE ve DELETE fonksiyonlarından fazlasına neden ihtiyacı olsun ki?

Olmaz, olmasıda gerekmez. Ancak iki sql komutu yazıp web sitesi yapan adamların da veritabanı programcısı diye piyasada dolaşması da aynı derece de gereksiz bir etkinlik oluyor.

fazlamesai.net neden daha kötü olan PHP altyapısı ile yazılmış bir içerik yönetim sistemini kullanıyor da, teknolojik olarak daha üstün Common Lisp ile yazılmış bir içerik yönetim sistemini kullanmıyor?

Güzel soru :) Belki bunu ayın 25 inde FM zirvesinde sormak istersiniz...
0
FZ
PostgreSql içinde pek çok kolay yönetim arayüzü mevcut. Biraz google lütfen.

Pek çok aracın mevcut olduğu doğru. Bunlardan biri de pgEdit. Bu güçlü aracın ekran görüntülerini de incelemek mümkün. Hangi dil ile mi yazılmış? Tabii ki güçlü bir uygulama geliştirme dili olan Common Lisp ile ;-)
0
Challenger
Dünya' dan FZ' ye, Dünya' dan FZ' ye.
Dünya' da Common Lisp' ten başka şeyler de var FZ. :)
0
FZ
PostgreSQL araçlarından konu açıldı madem bir örnek vereyim dedim, hepsi bu ;-)
0
anonim
1) Kurulum kolaylığı ile kastım Postgres'in Windows altında çalışmak anlayışının uzun yıllar cygwin üzerine kurulum olması idi. Bunu birinin tır, diğerinin otomobil olması ile değil, Postgres'i geliştiren ekibin Windows sürümüne vakit ve enerji harcamaması ile açıklayabiliriz.

2) Dikkat edersen phpMyAdmin'in kullanıma alındığı dönemden bahsediyorum, yani 2000 senesi civarı, 2006 değil. Farkındaysan şu anı değil, geçmişte MySQL'in Postgres'e üstünlük sağlamaya başladığı dönemleri tartışıyoruz. O dönemde PHP ve MySQL'in bu denli ön plana çıkmasını sağlayan temel yazılımlardan biri phpMyAdmin idi, gelmiş geçmiş en başarılı web tabanlı yazılımlardan biridir.

3) Web sitesi geliştirmek için doktoralı bilgisayar mühendisi mi olmak gerekiyor? Sitenin ihtiyacı iki sql sorgusu çalıştırmaksa iki sql sorgusu çalıştırılır. Bunu yapan adam buna dayanarak kendisini üstün görüyorsa bu MySQL'in ya da başka bir uygulamanın değil adamın sorunudur.

4) FM'de bu tür soruların cevaplandığına pek şahit olmadım, burada cevaplanamayacak bir soru ise orada da pek cevaplanacağını sanmam.
0
FZ
FM'de bu tür soruların cevaplandığına pek şahit olmadım, burada cevaplanamayacak bir soru ise orada da pek cevaplanacağını sanmam.

Ne tür sorular? Sistemin dayandığı teknoloji platformu, dil, DB, vs. ile ilgili sorulara karşı özel bir ürkeklik mi mevcut idi?

Lisp vs. PHP ile ilgili soruya aşağıda bir yerde madde madde cevap verdim, 4-5 madde olarak. Eğer yeterince iyi anlatamadı isem ya da açık olmayan bir yan var ise daha da detaylandırmaya çalışırız elbette.
0
anonim
Programlama dillerini karşılaştırmaya çalışan tartışmaları hiç sevmem, farkettiysen PHP şöyle üstündür, Lisp şöyle yavandır gibi kısır bir tartışmaya da hiçbir yerde girmedim. Lisp hakkında hiçbir fikrim yok, PHP ile ilgili de orta düzeyde bilgim var.

İtiraz ettiğim tek bir nokta var. Kendi sitesinde PHP kullanan ve yazdığı yorumu PHP üzerinden gönderen birisinin kalkıp PHP kullanan insanları eleştirmesi bana hiç dürüst gelmiyor, daha en baştan kendi içinde çelişiyor. Yani kalkıp önce ey PHP+MySQL kullanan insanlar reklamlarla gözünüzü boyadılar (bunlar da ne reklamıysa artık) sizi kandırdılar daha iyisi varken sizi bunlara mahkum ettiler sizi gitti koyun sürüsü sizi diyeceksin, sonra kendi blogunu PHP üzerinde çalıştıracaksın. FM ile ilgili sorumun sebebi buydu, tatmin edici bir cevap da alabilmiş değilim. Bana soracak olursan, Boran'ın PHP seçimi elbette doğru tercihti, bu siteyi yeni baştan hazırlarken Boran'ın CommonLisp kullanmaması da doğru tercihti. Dünya üzerindeki binlerce geliştirici için Boran için o gün geçerli olan aynı şey bugün de geçerli. Bu tür konularda egolarımıza kapılarak değil, gerçekleri konuşarak hareket etmemiz gerekiyor.

Neden Ubuntu'yu bırakıp Pardus'a geçeyim diye bir soru sormuştu bir arkadaş geçenlerde, ben de o soruyu tekrarlamıştım. Burada bu tür sorular ile kastım da buydu, insanların dolandırmadan basit ve açık olarak sordukları sorular.
0
FZ
Programlama dillerini karşılaştırmaya çalışan tartışmaları hiç sevmem, farkettiysen PHP şöyle üstündür, Lisp şöyle yavandır gibi kısır bir tartışmaya da hiçbir yerde girmedim. Lisp hakkında hiçbir fikrim yok, PHP ile ilgili de orta düzeyde bilgim var.

Kıyaslamak kötü bir şey değildir. Hele ki programlama dilleri söz konusu olunca. Kast ettiğim birilerinin kıyaslamalarını okumaktan öte, kişinin kendisinin kıyas yapması ve kendi algısı ile kıyasını ortaya koyması. Bu olsa olsa onun ufkunu genişletir. Neyle neyi kıyaslamak için değerli enerji ve vaktini harcayacağı ise tabii ki mutlak olarak belirlenen bir şey değil. İçinde bulunduğu ortama, kültüre, ulaştığı kaynaklara, denk geldiklerine göre değişecektir.

İtiraz ettiğim tek bir nokta var. Kendi sitesinde PHP kullanan ve yazdığı yorumu PHP üzerinden gönderen birisinin kalkıp PHP kullanan insanları eleştirmesi bana hiç dürüst gelmiyor,

Bunun dürüstlük ile ne alakası var? Ben şu anda burada yazı yazarken bu sistemi son kullanıcı olarak kullanıyorum, geliştirici olarak değil ki. Diğer yandan, bir ortama girdin, patron diyor ki, kardeşim biz filanca platformda, filanca teknoloji ile yazılım geliştiririz, işine gelirse. İşi yapmak istiyorsan kurallara göre oturur elinden geldiğince o platformda düzgün çalışan bir şeyler çıkarmaya çalışırsın. Sonra sana sorulduğunda, yahu bunu kullan dediler, ben de bunu kullanıyorum ama bazı yerlerde resmen acı çekiyorum, filanca özellikler olsaydı, ki o özellikler falanca sistemde var, o zaman ben acı çekmez, x, y ve z işlerini daha rahat, eğlenerek yapardım dediğinde "dürüstlük" dışına mı çıkmış oluyorsun?

daha en baştan kendi içinde çelişiyor. Yani kalkıp önce ey PHP+MySQL kullanan insanlar reklamlarla gözünüzü boyadılar (bunlar da ne reklamıysa artık) sizi kandırdılar daha iyisi varken sizi bunlara mahkum ettiler sizi gitti koyun sürüsü sizi diyeceksin,

Ne reklamı mı? Bazı şeyleri yeterince açık yazamıyor muyum? Sürekli olan bir şeyden bahsediyorum, konu hakkında bilgi edinmeye çalışan bir insan gider bakar, nedir, Internet programlama, hmm, güzel, ben bununla uğraşmak istiyorum, hay hay buyrun size hosting verelim. Güzel, verin, ne imkan veriyorsunuz? Tabii ki PHP ve MySQL veriyoruz, bakın herkes bunu kullanıyor. Öyle mi? Evet, tabii, biz bunu veriyoruz, rakibimiz de PHP ve MySQL veriyor, siz en iyisi PHP ve MySQL öğrenin, zor değildir, güzel kitapları da var. Bu işin doğrusu budur diyorsunuz yani? Evet, böyle diyoruz, bunu kullanın siz. Tamam ben mevzuya yeni giren biri olarak bunu kullanayım, madem herkes bunu kullanıyormuş. İş görüyor mu? Evet görüyor. MS Windows da iş görüyor, Solaris de iş görüyor, MS SQL Server da mesela benim işimi 6 yıldır gayet güzel görüyor. Koyun muyuz? Bilgi işlem tarihine ve bilginin bazı durumlarda ne kadar çarpıtılarak sunulduğuna bakınca kendi adıma ben söylüyorum, evet ben bazı durumlarda epey koyunluk etmişim, sağlık olsun, olabildiğince az koyunluk etmeye, daha uyanık olmaya çalışırım bundan sonra. Bilmediğim kimbilir neler vardır, öğrenmeye ve elimdekiyle "bu iyi ya ne güzel işimi görüyor" diye, "çok şükür yarabbi, buna da şükür" yaklaşımı ile yetinmemeye çalışırım. Bkz. blub paradoksu.

sonra kendi blogunu PHP üzerinde çalıştıracaksın. FM ile ilgili sorumun sebebi buydu, tatmin edici bir cevap da alabilmiş değilim. Bana soracak olursan, Boran'ın PHP seçimi elbette doğru tercihti, bu siteyi yeni baştan hazırlarken Boran'ın CommonLisp kullanmaması da doğru tercihti.

Blogumu takip etmene sevindim :) Blogumu PHP üzerinde değil WordPress üzerinde çalıştırıyorum. Cümle saçma geldi ise yukarıdaki benzer cümleye dikkat çekerim. Blogu bir son kullanıcı olarak kullanıyorum. WordPress kullandığım ürünün ismi ve ne ile yazıldığı (bazi saç baş yoldurucu özelleştirme durumunu saymazsak) beni ilgilendirmiyor son kullanıcı olarak. Kullandığım hosting firması "herkesin kullandığı" PHP ve MySQL sistemini kullandığı için ben de bir blog açayım dediğimde bu platformu kullanan yazılımlar arasında değerlendirme yaptım. Durum bundan ibaret. Ben geliştirici rolüne bürünüp, herhangi bir kısıtlama olmaksızın bir blog yazılımı geliştirmeye kalkmış olsa idim ve Lisp konusunda da ciddi bir şekilde çalışmış olsa idim, bazı uygulamalar geliştirmiş olsa idim, o zaman diyebilirdin ki kardeş bak hem Lisp biliyorsun hem PHP ve tercihini PHP'den yana kullandın bariz olarak, ayıp olmuyor mu?

Boran'ın tercihinde başat kısıt koşullar "bir an önce şu işi yapayım da bitsin ve çalışsın" idi. Internet programlama dili olarak deneyim sahibi olduğu tek dil de PHP olduğu için (yanılıyorsam beni düzeltsin lütfen) tercih etmek ziyade eldeki tek aracı kullandı ve işini gördü, durum bundan ibaret. Yani yukarıda belirttiğim gibi, Boran Common Lisp ile bir şeyler yapmış, onu değerlendirmiş, PHP ile kıyaslamış ve böyle bir sürecin ardından, hmm, şu durumda PHP bu iş için şu şu kriterlerden ötürü benim seçtiğim platformdur dememişti.

Bir başka meşhur örnek vereyim, Reddit vardır, Lispçiler üzülmüşlerdi, gençler pek bilgi sahibi olmadıkları Common Lisp ile başladılar sonra platform değiştirdiler. Neye geçtiler? PHP mi? Hayır, Python? Acaba bu seçimi böyle çok acayip objektif kriterlere göre mi yoksa o andaki durumlarına göre mi yaptılar?

Dünya üzerindeki binlerce geliştirici için Boran için o gün geçerli olan aynı şey bugün de geçerli. Bu tür konularda egolarımıza kapılarak değil, gerçekleri konuşarak hareket etmemiz gerekiyor.

"Binlerce kişi" ve "gerçeklik" arasında bu tür denklik ilişkileri kurarken dikkatli olmakta fayda var. ;-)

Neden Ubuntu'yu bırakıp Pardus'a geçeyim diye bir soru sormuştu bir arkadaş geçenlerde, ben de o soruyu tekrarlamıştım. Burada bu tür sorular ile kastım da buydu, insanların dolandırmadan basit ve açık olarak sordukları sorular.

Daldan dala atlıyoruz gene. Yahu ilk olarak neden Ubuntu denedin? Seni motive eden neydi? Şirin bir web sitesi mi? Bir arkadaşında mı gördün? Bir şekilde, o anki koşullarında, "bir de bunu deneyeyim, diğerlerine kıyasla daha iyi olduklarını, çok daha rahat sistem sunduklarını söylüyorlar" dedin ve denedin çoğu insan gibi ki bu da gayet normal. Ubuntu bir takım kuantum fiziksel, evrensel gerçekler ve metrikler mi sunuyordu sitesinde? Pardus ekibi de, biz süper sistem yaptık, kullansanıza diyor. Sen de, niye kullanayım ki diyorsun. Ubuntu'yu niye kullandın? Mevcut sistemini beğenmediğin için mi? Evet ise, demek ki Ubuntu'nun reklamına ve sağdan soldan Ubuntu kullancılarının dediklerine kulak verip bir şans tanıdın. Şimdi Pardus için de bu bakımdan durumu çok farklı görmüyorum. İnsanlar beklediğin kadar süper argümanlar getirmeyecekler, daha rahat kullanılan sistem, donanım, konf. vs. daha iyi yapıyor, daha başarılı filan diye reklamını yapacaklar. Bir şans tanırsan belki memnun kalacaksın, o istediğin argümanları, yani soruların cevabın kendin vereceksin. Ubuntu seni pek rahatsız etmiyor ve Pardus da çok zezbetmiyorsa yine sorun yok. Birilerini cezbettiği sürece destekçi ve geliştirici toplayacak, yoluna devam edecek açık yazılım doğasında evrimsel olarak. Bunun ötesinde o ekibe herhalde en fazla BM'nin dediği gibi "bir zahmet USENIX gibi uluslararası ve bu işin duayenlerinin katıldığı ciddi bir konferansta bu yaptıklarınızı anlatın, gelişmelerinizi dünya UNIX camiası ile paylaşın, hep birlikte görelim, anlayalım ve gerçekten de övündüğünüz kadar varsa birlikte takdir edelim" denebilir, daha başka ne söylenebilir ki? (Bu arada, ben de Debian kullanıyorum yıllardır, ben de benzer argümanı öne sürebilirim, neden Pardus'a geçeyim hele de öyle masaüstü cicili bicili olsun, en son donanımları tanısın taraklarında hiç mi hiç bezi olmayan biri olarak ama illa Pardus'a dair laf edeceksem de alır bir kurcalarım, değişik ortamlarda bir iki test ederim ve sonra bir "tercih" yaparım. Pardus ekibinden neden geçeyim ki, neden geçeyim ki, hadi beni ikna edin gibi bir talebim neden olsun ki [bir şey de söylenmiyor değil, söyleniyor ancak o cevaplar üzerinden de sonu gelmez tartışmalara girmek görüldüğü gibi hiç zor değil]. Ürün meydanda, karar vermek bana kalmış.).
0
FZ
MySQL, Linux ve Windows altında eşit derecede kolaylıkla kurulabilirken Postgres neredeydi?

O dünyayı çok iyi bilmiyorum ama "educated guess" gerekirse herhalde "MySQL'de olmayan özellikleri ve çok daha fazlasını geliştirmekle meşgul idiler ve farklı bir kitleye hitap ediyorlardı o esnada" derdim.

phpMyAdmin gibi basit ve kullanışlı bir uzaktan veritabanı aracı yönetimi MySQL için kullanıma alındığında Postgres neredeydi?

phpMyAdmin konusunda tarafsız olmam biraz zor, iş güç itibari ile hemen her zaman kapalı kodlu RDBMS sistemleri ve bunların ilgili işletim sistemlerindeki GUI arayüzlerini kullandım ve phpMyAdmin gibi bir şeyle çalışmak zorunda kalmadığım için memnunum kendi adıma. (Kullanmaya kalktığımda genellikle acı çektim).

Ortalama bir web sitesi kurmak isteyen insanların temel SELECT, INSERT, UPDATE ve DELETE fonksiyonlarından fazlasına neden ihtiyacı olsun ki?

Eh ona bakarsak bazı bakımlardan MySQL bile gereksiz! ;-) Ortalama insanlar orta ölçekte iş güç yapmaya devam edebilirler elbet, bunda bir sakınca yok. Bizim de buradaki insanlara PostgreSQL var, falanca filanca seçenekler var, veritabanı dünyasını MySQL'den ibaret sanmayın ve kendinizi bununla kısıtlı tutmayın, bazı durumlarda belli bir boşluğu doldurdu diye her işe gelir sanmayı dememizde bir sakınca yok. Kaldı ki bu yorumları PostgreSQL ile ilgili Türkçe dokümantasyon oluşturma projesinin altına yazıyoruz. PostgreSQL'den tabii ki bahsedilecek ve kıyas yapılırken açık kodlu en meşhur veritabanlarından biri olan MySQL ile ilgili bazı kıyaslamalar yapılacak. Bunda bir fenalık yok.

fazlamesai.net neden daha kötü olan PHP altyapısı ile yazılmış bir içerik yönetim sistemini kullanıyor da, teknolojik olarak daha üstün Common Lisp ile yazılmış bir içerik yönetim sistemini kullanmıyor?

PHP yamalı bohça yaklaşımı ile hazırlanmış dillerden biri. Bu bakımdan Perl'i andırıyor. Bazı bakımlardan Perl'i ve Perl camiasını çok daha fazla sevdiğimi itiraf ediyorum o ayrı ;-) Common Lisp'e gelince, evet böyle bir siteyi Common Lisp ile de yapmak mümkün. Neden yapılmadığına gelince:

1. FM 5 seneyi aşkın süre önce yola çıktı. O zaman uğraşan insanların Common Lisp'ten haberi yoktu.

2. 1-1.5 sene önce yeniden yazmaya girişen, enerji ve emek harcamaya karar veren kişi FM yöneticilerinden Boran idi, Boran'ın Common Lisp'ten sadece kulaktan dolma haberi vardı, hiçbir ciddi yazılım geliştirme deneyimi yoktu Common Lisp ile.

3. Tüm bunlar olurken FM, ABD'deki bir sunucuda barındırılıyordu (başka pek çok site ile) ve tahmin edilebileceği gibi çok farklı programlama dili seçeneği yoktu.

4. Yakında FM tamamen kendine ait güçlü bir sunucuya geçtiğinde belki Common Lisp ve UnCommon Web ile bir şeyler yapılır (en son FM yönetici ve üyelerinden tongucyumruk arkadaşımız detaylı ve Türkçe bir CL+UCW programlama belgesi hazırlamaya başlamıştı, cs-lisp e-posta listesinde yazan COR3 ekibinden insanlar da CL ve UCW ile ilgili bir şeyler yapıyorlardı, tabii bunlar sadece benim bildiklerim), hazır olan ve çalışmakta olan site CL ile yazılır mı bilmiyorum, deneme amaçlı belki yapılabilir ya da başka şeyler yapılabilir.
0
Challenger
Eh ona bakarsak bazı bakımlardan MySQL bile gereksiz! ;-) Eh ona bakarsak bazı bakımlardan GNU/Linux bile gereksiz! ;-)
0
anonim
Perl'i neden daha çok sevdiğini çok iyi anlayabiliyorum, bir tarafta koskoca Perl'ü yazdım notebook alacak param yok diye etrafta övünerek dolaşan bir adamın geliştirdiği bir sistem varken, açık kodla geliştirdiği programlama dilinin üzerine başarılı bir iş modeli kuran ve bundan para kazanan bir sistemi beğenmek olmaz.

FM sitesinde, PHP ile yapılamayıp CommonLisp ile yapılabilecek bir iş, ya da şu anda PHP kaynaklı olup da CommonLisp'e geçilerek çözülebilecek bir problem var mıdır acaba? Bunu da zirvede Boran'a soralım isterseniz :)
0
FZ
Perl'i neden daha çok sevdiğini çok iyi anlayabiliyorum, bir tarafta koskoca Perl'ü yazdım notebook alacak param yok diye etrafta övünerek dolaşan bir adamın geliştirdiği bir sistem varken, açık kodla geliştirdiği programlama dilinin üzerine başarılı bir iş modeli kuran ve bundan para kazanan bir sistemi beğenmek olmaz.

Hala bunu ciddiye alıp cevap versem mi, vermesem mi karar veremedim :) Larry Wall hayatından memnun görebildiğim kadarı ile. Perl ile iş güç yapıp kocaman CPAN'i daha da genişletenler de memnun, yeni sürümle uğraşan ekibin de çok şikayetçi olduğunu duymadım. (Kullandığım zamanlarda genellikle ben de memnunum)

Eğer retorik amaçlı yazıldı ise, pek yerini bulmamış, biraz hedef sapması olmuş.

6 yıl boyunca Internet programlama söz konusu olduğunda ağırlıklı olarak MS ortamında ASP, vs. ile geliştirme yaptım ve arada Perl ile bir şeyler yapmam gerektiğinde Perl ile çok daha az uğraşmış olmama rağmen kendimi evimde gibi hissettim. Ha bu benim hissiyatımdır, diğerlerini bağlamaz o ayrı. Öte yandan o yamalı bohça lafına da bu kadar takılmayın, o laf biraz espri ile karışık söylenen bir laf, az önce irc.freenode.net ortamında #fazlamesai kanalında Challenger ile de muhabbet ediyorduk "kludge için yamalı bohça diyorum ben" dediydim, yani Perl'in de PHP'nin de çıkışı yamalı bohça tarzı dediğim şeyle uyumlu görünüyor, biraz ondan biraz bundan alalım, C dilini seviyoruz, awk kötü günümüzde yanımızda idi, shell zaten ahpabımız olur, bunları böyle ortaya bir karışık yapsak, vs. Sonra ya bu Perl güzel ama... PHP... vs. Uzun lafın kısası o Worse Is Better makalesine linki boşuna vermedim ama herhalde insanlar okumak yerine başlığa takılmayı tercih ediyorlar :)

PHP ve Lisp mevzusuna gelince, daha önce 345.678 kere yapılmış geyiktir, peki sen şimdi bunu bu dille de yapamaz mısın ki, evet, Turing-tamlık bakımından denk ise ikisi, birinde yapılan diğerinde de yapılır denir, garip bir tartışma sürer gider. Şu anda kimisi PHP'ye bakar, ben bu web programlama yaklaşımını beğenmiyorum, CL ve UnCommonWeb türü bir ortama geçeceğim der, geçer gider, o konuda kendini ve araçlarını geliştirir, kimisi CL mi o da ne, korkunç, seviyorum ben PHP'yi işimi görüyor der, burun kıvırır işine gücüne devam eder. Zaten de böyle oluyor. Dolayısı ile ortada bir sorun yok. Çözülebilen problemler soyutlama, geliştirme tarzında rahatlık, HTML-Kod iç içe, yahut şablon tabanlı programlamanın biraz daha ötesinde doğrudan uygulama geliştirir gibi Internet yazılımı geliştirme, homojen sözdizimin getirdiği avantajlar vs. gibi yine çoğu durumda kişilere ve ortama göre değişebilen şeyler. Bunda da garip bir şey yok. Bazı şeyler zaten öyle numaralı liste gibi "Lisp for dummies" kıvamında anlatılamıyor, en azından benim gördüğüm insanlardaki gelişim durumu öyle, yani gidiyorlar, bakıyorlar, bir müddet emek verip inceliyorlar, sonra bunların bir kısmı buna değdiğini düşünüyor ve bir daha arkasına bakmadan o yoldan devam ediyor. Onların "sonuç"larını PHP ile elde edebilir misiniz? Teorik olarak tabii ki evet ama o esnada tartışmayı düşündüğünüz insanlar zaten Lisp ile bir şeyler geliştiriyor oluyorlar onu yeniden icad etmek yerine.

Diğer yandan, daha önce defalarca tekrarlandı o yüzden çok uzatmadan değineyim, hiçbir teknoloji sihirli değnek değil, PHP ile ilgili bir sürü şeyden şikayet edilebilir belki ve tabii ki Lisp ile de ilgili bir sürü şeyden şikayet edilebilir. Lisp söz konusu olduğunda bu genellikle şikayet eden kişinin o anda takıldığı, dilin kendisi ile ilgili olmayan, yan ürün, işlev kitaplığı gibi bir şeydir ve kişi yahu PHP'de filanca lib. var, bak ben şu fonksiyon ile ona erişiyorum, bu neden Lisp'te yok der. Bu şikayet MS Windows ortamında böyle bir şey var, neden bunun aynısı aynı şekilde GNU/Linux ortamında yok? demek gibi bir şeydir. Cevaplar da alışık olunan cevaplardır, şimdiye kadar yapan çıkmamış, insanlar kendi çözümlerini üretmişler, bunu allayıp pullayıp popüler bir sitede kamuya pazarlamakla, meşhur etmekle uğraşacak zamanları olmamış, dokümantasyon yazmakla uğraşacak enerji, insan kaynağı olmamış, vs. Yani nitelikten ziyade nicelik meselesi.

Boran Cuma ve C.tesi günleri etkinlik ortamında olacak ve eminim vakti elverdiğince hemen her türlü teknik soruyu cevaplamaya çalışacaktır. Kendisi şu anda FM ve başka işleri için PHP kullanıyor, PHP ona yetiyor ve bundan memnun. Bazen teknik muhabbetler esnasında vakti olursa başka dillerle de ilgilenmek istediğini ve ufkunu genişletmek istediğini söylüyor, misal Python, Java ya da Lisp gibi ama en nihayetinde emek, enerji, zaman, bir sürü farklı işe güce yetişmeye çalışma meselesi. Ne olursa olsun ben oradaki o "ufku genişletmek" ve bununla bağlantılı "bilmediğim neler var, daha iyi yapma yöntemleri mevcut mudur acaba?" motivasyonunu çok takdir ediyorum. Bir yandan işini gücünü doğru dürüst yapan bir insan böyle samimi bir motivasyonla konuya baktığında onun bir şeyleri öğrenmesi, ilerlemesi, farkına varması çok daha kolay ve anlamlı olur diye düşünüyorum.
0
robertosmix
Ve Tanrı Türk yazılımcıları yarattı.....

Firebird, PostgreSQL ve MySQL kapışmasından Perl, Common Lisp, PHP kapışmasına kadar güzel bi gidişat sergilenmiş. Hatta bu sonunda Boran, FZ, shibumi kapışmasına kadar gider gibi görünüyor.

İyi de sonuç nedir? Yarın sabah hangi birimiz alışkanlıklarımızdan vazgeçeceğiz, yada daha farklı arayışlar içine gireceğiz bu tartışmalardan dolayı. Kısacası ne değişecek?

Hayır bir allahın kulu da çıkıp (ben de dahil olmak üzere) çeşitli performans testleri, use-case örnekleri hazırlayıp da.. "aha şu ve şu yüzlerden bu böyledir bundan dolayı ben size derim ki bırakın bu işleri... aha buna geçin" demiyor... Hayır bari güzel güzel linkler versek o da güzel olacak ama.. neyse.

Diyeceğim.. biraz daha yapıcı ve üretken diyaloglara girmemizin bizler için daha faydalı olacağı..

(Günah mı çıkarıyorum ne?)
0
coderlord
Firebird hiçbir zaman çok fazla tanınmadı. Kendi reklamını yapmayı da beceremedi. Kendi yağında kavrulup gidiyor. 2.0 sürümü çıkaracak ancak kaç kişinin haberi vardır? MySQL'e veya PostgreSQL'e eklenen en ufak özellik çarşaf çarşaf ilanlarla reklam ediliyor. Firebird'in tanınmasının bir zaman meselesi olduğunu düşünüyorum. Çok mu hayalperestim? :)
0
deathline
Tractatus Logico-Philosophicus - L. Wittgenstein ???
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Matematik Dünyası dergisi

anonim

Sayın Meslektaşlarım,

Türk Matematik Derneği’nin on iki yıldan beri çıkarmakta olduğu Matematik Dünyası dergisinin tüm sorumluluğunu 2003 başından itibaren üstlendim. Dergi tepeden tırnağa değişti. Diliyle, biçemiyle, biçimiyle, konularıyla, derinliğiyle, her şeyiyle son derece heyecanlı ve albenili bir dergi oldu. Ilk iki sayımız çıktı ve çok beğeni topladı, çok övgü aldı. Üçüncü sayımız da pek yakında çıkacak.

Okur kitlemizi lise ve üniversite öğrencileri olarak belirledik. Ancak matematiğin evrenselliği sayesinde, profesyonel matematikçilerin de ilgiyle okuduğu bir dergi ortaya çıktı.

Yazılım Şirket Çeşitleri

anonim

Bu yazımızda, yazılım üreten şirketlerin hangi kategorileri oluşturduğunu, bu kategorilerin tarihini birkaç örnek ile göstermeye çalışacağız. Kategorilerden birisi olan "ürün şirketi", rahatça bilinen ve tasvir edilen bir şirket olsa da, öteki şirket türü, danışman şirketi, yaygın olarak bilinmeyen yazılım şirketleridir. Yazının bilgilendirici olacağını umuyorum.

Yazının devamı


Kod Kitabı: Eski Mısır'dan Kuantum Kriptolojisine Gizlilik Bilimi

SHiBuMi

"The Code Book: The Secret History of Codes and Code-Breaking" ya da Türkçe bulabileceğiniz ismiyle "Kod Kitabı: Eski Mısır'dan Kuantum Kriptolojisine Gizlilik Bilimi", bir bulmaca ve zeka oyunları yaratıcısı / yayıncısı olan ablam tarafından yaklaşık bir ay önce masama bırakıldığında, okunmak için bende fazla bir istek uyandırmamıştı. Tümü şifreleme ile ilgili 400 küsür sayfalık bir kitabın sıkıcı olmadan sonuna kadar okunabilirliğinin çok düşük olacağını düşünüyordum ama yanılmışım.

Özgür Yazılım Projeleri başarıyla nasıl yürütülür?

roktas

CVS ve Subversion'un arkasındaki isim: Karl Fogel'den bir kitap: Özgür Yazılım Projeleri başarıyla nasıl yürütülür?. Diktatör proje yöneticilerinden, proje içi iletişime, "Nasıl geçiniyorsunuz peki?"den, proje sürüm kriterlerine kadar uzanan bir dizi konuyu da irdeleyen kitap özgür bir lisansla sunulmuş. Afiyet olsun!

C++ için goto kullanımı

anonim

Eskiden beri goto terimi ile programcıların arasında ne olduğunu merak ederim. Hemen her kitapta goto teriminden neredeyse bir küfürmüş gibi bahsedilir ama yinede kullanımı anlatılır. Sonunda merakımı gideren cevabı Bruce Eckel'in Thinking in C++ kitabında buldum. Bu kitabın goto kullanımı ile ilgili kısmını aşağıda bulabilirsiniz.