RSS Dosyası Yapısı

0
ctengiz
RSS aslında sitelerin içeriklerini başlıklar şeklinde sunmak için kullanılan bir teknoji ve temeli de bir XML dosyası. Açılımı Rich Site Summary veya Really Simple Syndication. İlk olarak 1999 Netscape tarafından ortaya çıkarılan bu teknoloji daha sonra çeşitli gruplar tarafından geliştirildi. Tarihçe ve versiyonlar ile daha detaylı bilgi için yazının sonundaki kaynaklara başvurulabilir.
Benim burada ele alacağım RSS sürümü 0.91. Yani en temel ve en basit sürüm. Dosyanın genel yapısı aşağıdaki şekilde oluşturulmalı :
  1. XML giriş açıklayıcı kısmı
  2. RSS sürümünün belirtildiği kısım
  3. RSS'in ait olduğu siteye ait açıklayıcı bilgi ksımı
  4. Ve en nihayetinde konular

  <?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-9" ?>
  <!DOCTYPE rss PUBLIC "-//Netscape Communications//DTD RSS 0.91//EN" "http://my.netscape.com/publish/formats/rss-0.91.dtd">

  <rss version="0.91">
    <channel>
      <title>

        Sitenin Başlığı Buraya Yazılmalı. En fazla 100 karakter olabilir.
      </title>
      <link>
        http://www.sitenin.adresi.
      </link>
      <description>
        Siteyle ilgili kısa açıklama burada yer almalı. HTML vb kodlar içermemeli.
      </description>
      <language>
        
RSS'in yayınlandığı dil kodu. Örneğin Türkçe için tr, ingilizce için en girilmeli
      </language>

      <item>
        <title>
          Sunulan içeriğin başlığı. En fazla 100 karakter
        </title>
        <link>
          http://içeriğin.gercek.adresi Mutlaka http:// veya ftp:// ile başlamalı ve en fazla 100 karakter olabilir
        </link>
        <description>
          İçeriğe ait özet veya açıklama. En fazla 500 karakter olabilir. Ve HTML kodu içermemeli.
        </description>
      </item>

      <item>
        <title>
          
Sunulan diğer içeriğin başlığı
        </title>
        <link>
          http://diğer.içeriğin.gercek.adresi
        </link>
        <description>
          İçerik özeti
        </description>

      </item>
    </channel>
  </rss>


RSS 0.91 sürümünde dosyada en fazla 15 konu başlığına izin verilmekte. Ve yine fark ettiyseniz 100 veya 500 karakterlik kıstlamalar mevcut. Bu kısıtlar RSS 0.92 sürümünde bulunmamakta. RSS 2.0 da ise daha fazla açıklayıcı etiket kullanmak mümkün. Peki RSS'den haberdar uygulamalara (Örneğin Firefox browser veya arama motorları) sitemizde RSS desteği verdiğimizi nasıl belirteceğiz? Bunun için html dosyasının kısmına aşağıdaki satır eklenmeli : Yararlanılan kaynaklar : Ayrıca Webrefence RSS bölümünden RSS ile ilgili bir çok kaynağa ulaşılabilir. Bu yazının özgün adresi burasıdır.

Görüşler

0
yuxel
Ellerinize sağlık,
ilgili "aşağıdaki satır gözükmemiş"
<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="RSS"
href="http://rss.dosyasının.adresi" />
0
Ansugo
Ayrica RSS 0.91 icin su makale [backend.userland.com] cok iyi bir yol gostericidir.
0
Ansugo
Ayrica RSS 0.91 icin su makale [backend.userland.com] cok iyi bir yol gostericidir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hackers: Sıradışı Bir Dönemin Sıradışı Hikayesi

FZ

2004 yazının sıcak günlerinden birinde, e-postalarımı kontrol ederken beni şaşırtan şu iletiyi karşımda gördüm: "İstemiş olduğunuz Hackers - Heroes of the Computer Revolution adlı yayın kütüphanemize gelmiştir ve teknik işlemleri yapılmaktadır. İşlemler bittikten sonra yayın kataloğumuzdan görülebilir. Bu durumu online kataloğumuzdan takip edebilirsiniz. -- İTÜ Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığı"

Bir an için duraksadım ve şaşırdım, ne olduğunu tam olarak kavrayamamıştım. Daha sonra ise hatırlama süreci ile parçalar yavaş yavaş yerine oturmaya başladı...

Steven Levy'nin bir döneme ışık tutan ve GNU/Linux'tan çok daha fazlasına tarihi bir perspektifle yer veren meşhur kitabının Ergin Sevinç tarafından yazılmış eleştirisinin devamını ileriseviye.org adresinde okuyabilirsiniz.

C++ için goto kullanımı

anonim

Eskiden beri goto terimi ile programcıların arasında ne olduğunu merak ederim. Hemen her kitapta goto teriminden neredeyse bir küfürmüş gibi bahsedilir ama yinede kullanımı anlatılır. Sonunda merakımı gideren cevabı Bruce Eckel'in Thinking in C++ kitabında buldum. Bu kitabın goto kullanımı ile ilgili kısmını aşağıda bulabilirsiniz.

Türkiye´nin İlk FreeBSD İşletim Sistemi Kitabı Çıktı

honal

Türkiye'nin ilk FreeBSD İşletim Sistemi kitabı çıktı. Son yıllarda gittikçe artan bir ilgi ile karşılaşan FreeBSD hakkında hemen herşeyi bu kitapta bulabileceksiniz.

FreeBSD işletim sistemine olan ilgi son yıllarda oldukça artmıştır. Köklü bir işletim sistemi olmasına rağmen son yıllara kadar tanınmayan BSD ailesi, kararlı ve güvenli işletim sistemi sunmaktadır. Uzun yıllar FreeBSD üzerine yoğunlaşmış uzman bir yazar kadrosu tarafından yazılan kitap, Türkiye'nin ilk ve tek FreeBSD işletim sistemi kitabıdır. Kitap, FreeBSD'yi Türkiye'ye tanıtmak misyonunu üstlenmiştir. Bu nedenle kullanıcıların kurup deneyebilecekleri bir adet FreeBSD 4.9 CD'si ile birlikte gelmektedir.

Ayrıntılı bilgi için: Açıkkod Yayınevi

Açık Akademi Yayınlarından Yeni kitap:Linux Sistem Yönetimi

anonim

O'reilly yayınlarından Mart 2007'de çıkan Linux System Administration kitabı Açık Akademi yayınları tarafından Linux Sistem yönetimi(Gerçek Hayattaki Linux Problemlerine Çözümler) adıyla Türkçe'ye kazandırılmıştır.

Nereden Geldik, Nereye Gidiyoruz?

oktay

"Multics'in giderek daha fazla şişmesi ve kullanılamaz bir beyaz file dönüşme emareleri göstermesi üzerine Bell Labs projeyi durdurdu (sistem daha sonra Honeywell tarafından ticari olarak pazarlandı fakat başarılı olamadı). Ken Thompson, özlediği Multics ortamının bazı fikirleri ile kendi fikirlerini eski bir DEC PDP-7 üzerinde denemeye başladı."