İleti Kuyrukları İle Daha Etkin ve Performanslı Programlama

0
malkocoglu
Programlararası bilgi göndermeğe yardımcı olan ileti kuyrukları (message queue) bilgi işlemcilerin elindeki önemli silahlardan biridir. Özellikle bilgi alışverişi yapan sistemler farklı amaçlarla, zamanlarda, ve programcılar tarafından kurulmuş sistemler olunca, bağlantıyı kurmak için ileti kuyrukları daha uygun oluyor. IBM MQ Series üzerinden anlattığımız bu konunun yararlı olacağını umuyoruz.

MQ Series - İleti Kuyruğu

MQ Series Nasıl Kurulur

Görüşler

0
mturker
Bu tür araçlardan birkaç tane kullandım, çalıştığım şirkette farklı gruplarda MQ Series in de kullanıldığını gördüm. Bunlardaki en büyük eksik process management olmaması. Yani siz satın aldığınız queue sağlayıcı toolun size verdiği kütüphaneleri kullanarak processlerinizi oluşturuyorsunuz , ayrıca processlerinizin kullanacağı queue ları tanımlıyorsunuz. Bir process ötekine mesaj gönderirken toolun main processi 1. programın out kuyruğundan alıp 2. programın in kuyruğuna yazıyor (veya benzer şeyler) Ama karşı taraftaki program ayaktamı , mesajımı aldımı falan yok. (Tabi bunu kendiniz mesajları timeout a düşürerek yapabilirsiniz). Ayrıca toolun kendi kuyruklarını kullanan programlardan haberi yok, bunları kendisi start/stop edemiyor (Normalde edebilmeli) veya bir süreliğine frozen yapabilmeli. Bir çoğunun (ben olanı hiç görmedim) standart bir hata gözlemleme toolu yok, hatalardan sadece kuyruğu kullanan programların haberi oluyor. Reply mantığı yok , yani A kuyruğunu kullanan programlardan biri başka bir programa mesaj yolladığında , eğer hedef program bir reply mesajı dönerse A kuyruğunu o an okuyan programlardan herhangi biri bu reply mesajını okuyabilir. (bunu da kendiniz mesajlara key koyarak yapabilirsiniz ama kendisi yapmalıydı). Aynı zamanda mesala aynı process serisinden birçok instance çalıştırabilmeli (bunu hiçbiri yapmıyor-zaten process management yok demiştim). Mesaj yoğunluğuna göre dynamic process yaratabilmeli ve yoğunluk azaldığında bunları kapatabilmeli.
Neyse daha bir sürü şey var ama bunların hepsini ve daha fazlasını yapan birtek pathway var. O da bildiğimiz işletim sistemlerinde çalışmıyor. Kendisi Tandem Himalaya Server'lar üzerinde NSK (Non Stop Kernel) işletim sisteminde çalışıyor. Aynısından unixlerde olsaydı muhteşem olurdu. Benzer birşey için kendi kişisel çabalarım var ama fazla yol alamadım. Bu söylediğim özellikleri birileri bu toollara kazandırsa iyi olurdu.

Mehmet Türker
http://www.turker.name.tr
0
malkocoglu
Biz MQ Series'i web sayfalarindan gelen tiklama verilerini arka plan servislere ulastirmak icin kullandik. Ihtiyacimiz olan e$zamansiz bir sekilde bu veriyi gondermekti ve MQ Series isimizi gordu. Otomatik cevap verme (reply) gibi ozellikler MQ 'da var. Eger bir kuyruk uzerinde yuk fazla ise, her uygulama servisi basina bir kuyruk, vs gibi mimari duzenlemeler yapabilirsiniz. Ileti kuyruklari ile satin aldiginiz, e$zamansiz mesaj yollamak ve bu mesajin _kaybolmamasidir_. Bu baz uzerine envai araclar yazilabilir, siz galiba biraz daha gorsel, tiklamali drag-drop bir arac istiyorsunuz.
0
mturker
Yo hayır, ben daha görsel, drag-drop bir araç istemiyordum yanlış anlattım heralde. Daha işlevsel birşey diyordum, daha çok uygulama sunucusu ve ileti kuyruklarının birleşimi gibi. Otomatik cevap vermeden kastım da o değildi aslında. A program serisinin herhangi bir kopyası B programına mesaj gönderirse ve B programı da mesaja reply yaparsa MS Series veya BEA Message Q bu reply mesajını A program serisinin o processine vermiyor, o anda kuyruğu kim okuyorsa ona veriyor. Siz de gerçek hedefe ulaşmasını sağlamak için o processing pid + sid gibi değerleriyle filtreleme yapmak zorundasınız. Eğer yük fazla binerse deyişimden kastım da aslında uygulama sunucularının yaptığı gibi aynı kuyruğun ihtiyaç duyduğu processlerden bir tane daha ayağa kaldırmaktı.


Mehmet Türker
http://www.turker.name.tr
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Buffer Overflows

anonim

Buffer overflowlar hakkında güzel bir döküman uzun olmakla beraber sıkılmayacağınızı tahmin ediyorum :)

http://www.enseirb.fr/~glaume/bof/report.html

3.38 YTL'lik çeklerden birisi bulundu

cbc

Karlı bir İstanbul sabahı butch ile Taksim'de buluşup Bilgi Üniversitesi, Dolapdere kampüsüne indiğimiz gibi koridorda ilginç bir kağıt parçası ile karşılaştık. Meraka ve söze mahal bırakmadan görüntüleri haberin devamına iliştiriyorum.

Bilgisayar Uzmanlığı kitabı çıktı...

anonim

Hepimizin bildiği gibi, üniversitelerin Bilgisayar muhendisliği bölümlerinden mezun olanlar, ihtiyacı karşılayamadığı için, branş dışı pek çok insan bilgisayar mühendislerine ait görevleri üstlenmeye başladılar. Bu arkadaşların bilgileri genellikle belli bir teknoloji uzerine kurulu ve bilgisayar mühendisliği bolumlerinde okutulan temel bilgilerden yoksun durumdalar.

Bilgisayar mühendisliği bölümlerinde okuyan arkadaşlar ise, öğrendikleri teorik bilgilerin çalışma hayatında nasıl kullanılacağı hatta kullanılıp kullanılmayacağı konusunuda yeterli bilgiye sahip değiller.

2008 Yılında E-Öğrenmeyi Şekillendirecek 9 Trend

FZ

Bill Brandon’ın Learning Solutions e-Magazine’de dün yayınlanan “Nine Trends That Will Shape e-Learning in 2008″ başlıklı makalesi bu sene e-öğrenim dünyasında etkili olacak yeni ve gelişmekte olan eğilimleri ele alıp önemli noktalara dikkat çekiyor [1].

Yazıcıdan Güzel Kod Basmak (Pretty Print)

malkocoglu

Kod gözden geçirme (code review) toplantılarında olmazsa olmaz olan "2 kod sayfası bir yazıcı sayfasına" denk gelecek, ve her satırın numaralı olacak şekilde gosteren bir yazıcı çıktısıdır. Bunun için kullanılan enscript programının kuruluşu, Ghostview, Ghostscript ve Emacs ile yapılan bağlantılarının nasıl olacağını aşağıdaki yazıda anlatılmıştır.

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_enscript.xml