İleti Kuyrukları İle Daha Etkin ve Performanslı Programlama

0
malkocoglu
Programlararası bilgi göndermeğe yardımcı olan ileti kuyrukları (message queue) bilgi işlemcilerin elindeki önemli silahlardan biridir. Özellikle bilgi alışverişi yapan sistemler farklı amaçlarla, zamanlarda, ve programcılar tarafından kurulmuş sistemler olunca, bağlantıyı kurmak için ileti kuyrukları daha uygun oluyor. IBM MQ Series üzerinden anlattığımız bu konunun yararlı olacağını umuyoruz.

MQ Series - İleti Kuyruğu

MQ Series Nasıl Kurulur

Görüşler

0
mturker
Bu tür araçlardan birkaç tane kullandım, çalıştığım şirkette farklı gruplarda MQ Series in de kullanıldığını gördüm. Bunlardaki en büyük eksik process management olmaması. Yani siz satın aldığınız queue sağlayıcı toolun size verdiği kütüphaneleri kullanarak processlerinizi oluşturuyorsunuz , ayrıca processlerinizin kullanacağı queue ları tanımlıyorsunuz. Bir process ötekine mesaj gönderirken toolun main processi 1. programın out kuyruğundan alıp 2. programın in kuyruğuna yazıyor (veya benzer şeyler) Ama karşı taraftaki program ayaktamı , mesajımı aldımı falan yok. (Tabi bunu kendiniz mesajları timeout a düşürerek yapabilirsiniz). Ayrıca toolun kendi kuyruklarını kullanan programlardan haberi yok, bunları kendisi start/stop edemiyor (Normalde edebilmeli) veya bir süreliğine frozen yapabilmeli. Bir çoğunun (ben olanı hiç görmedim) standart bir hata gözlemleme toolu yok, hatalardan sadece kuyruğu kullanan programların haberi oluyor. Reply mantığı yok , yani A kuyruğunu kullanan programlardan biri başka bir programa mesaj yolladığında , eğer hedef program bir reply mesajı dönerse A kuyruğunu o an okuyan programlardan herhangi biri bu reply mesajını okuyabilir. (bunu da kendiniz mesajlara key koyarak yapabilirsiniz ama kendisi yapmalıydı). Aynı zamanda mesala aynı process serisinden birçok instance çalıştırabilmeli (bunu hiçbiri yapmıyor-zaten process management yok demiştim). Mesaj yoğunluğuna göre dynamic process yaratabilmeli ve yoğunluk azaldığında bunları kapatabilmeli.
Neyse daha bir sürü şey var ama bunların hepsini ve daha fazlasını yapan birtek pathway var. O da bildiğimiz işletim sistemlerinde çalışmıyor. Kendisi Tandem Himalaya Server'lar üzerinde NSK (Non Stop Kernel) işletim sisteminde çalışıyor. Aynısından unixlerde olsaydı muhteşem olurdu. Benzer birşey için kendi kişisel çabalarım var ama fazla yol alamadım. Bu söylediğim özellikleri birileri bu toollara kazandırsa iyi olurdu.

Mehmet Türker
http://www.turker.name.tr
0
malkocoglu
Biz MQ Series'i web sayfalarindan gelen tiklama verilerini arka plan servislere ulastirmak icin kullandik. Ihtiyacimiz olan e$zamansiz bir sekilde bu veriyi gondermekti ve MQ Series isimizi gordu. Otomatik cevap verme (reply) gibi ozellikler MQ 'da var. Eger bir kuyruk uzerinde yuk fazla ise, her uygulama servisi basina bir kuyruk, vs gibi mimari duzenlemeler yapabilirsiniz. Ileti kuyruklari ile satin aldiginiz, e$zamansiz mesaj yollamak ve bu mesajin _kaybolmamasidir_. Bu baz uzerine envai araclar yazilabilir, siz galiba biraz daha gorsel, tiklamali drag-drop bir arac istiyorsunuz.
0
mturker
Yo hayır, ben daha görsel, drag-drop bir araç istemiyordum yanlış anlattım heralde. Daha işlevsel birşey diyordum, daha çok uygulama sunucusu ve ileti kuyruklarının birleşimi gibi. Otomatik cevap vermeden kastım da o değildi aslında. A program serisinin herhangi bir kopyası B programına mesaj gönderirse ve B programı da mesaja reply yaparsa MS Series veya BEA Message Q bu reply mesajını A program serisinin o processine vermiyor, o anda kuyruğu kim okuyorsa ona veriyor. Siz de gerçek hedefe ulaşmasını sağlamak için o processing pid + sid gibi değerleriyle filtreleme yapmak zorundasınız. Eğer yük fazla binerse deyişimden kastım da aslında uygulama sunucularının yaptığı gibi aynı kuyruğun ihtiyaç duyduğu processlerden bir tane daha ayağa kaldırmaktı.


Mehmet Türker
http://www.turker.name.tr
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dilbilim ve Linux Buluşması: Morphix-NLP İncelemesi

FZ

DDİ (Doğal Dil İşleme, NLP - Natural Language Processing) yaklaşık son 40 yıldır önemli bir araştırma disiplini olagelmiştir. Dilbilim ve bilgisayar bilimleri yöntemlerini bir araya getiren bu alanda pek çok değişik uygulama ve çözüm bekleyen önemli problemler mevcuttur. Farklı dillerdeki çok büyük metin dosyalarını incelemek, örüntüleri (pattern) keşfetmek, dönüşümleri gerçekleştirmek, metinleri otomatik olarak sınıflandırmak, konuşma sentezlemek ve konuşmayı anlayıp metne dönüştürebilmek, bilgisayarları bizim anadilimizi anlayabilir hale getirmek yani onlara semantik yetiler kazandırmak, vs. DDİ dalındaki önemli meselelerden sadece birkaçıdır.

50 Sene Sonra Üniversite Olacak Mı? E-öğrenme Üstüne Serbest Bir Diyalog

FZ

Acaba sizce gelecek 50 sene içinde üniversiteler başta olmak üzere eğitim kurumları ve e-öğrenme nasıl şekillenecek? Bilgiye bakış açımız nasıl dönüşecek?

Bilgi biriktirme ve bunu sunmanın ötesine geçeceğimiz kesin. Günümüzde okul soru sormayı öğretmekten ziyade cevapları öğrenmeyi sağlayıcı bir rejime dönüşmüş durumda. Orta vadeli gelecek tahminlerimize göre, bilgi artık edinilmeye değer bir meta olarak görülmeyecek. Kolay elde edilen her şey toplumun gözünde değer yitirir ve aynı durum bilginin de başına gelecektir. Değer verilen şey güzel sorular olacak.

Unutmayın ki cevapların değeri düştükçe soruların değeri artar. Dolayısı ile insanları soru sormaya yöneltmek ve bunu sağlayacak türden soru sorabilme tekniklerini geliştirmek önemli olacaktır.

Yazının devamı buradan okunabilir.

Matrix ve Felsefe

FZ

Sizin de kafanız Keanu Revees gibi Matrix'ten sonra karıştıysa bu kitap kesinlikle sizin için yazılmış. Eğer film kafanızı karıştırmadıysa, hemen bir doktora görünün. Matrix'i henüz seyretmediyseniz, o zaman bu kitabı mutlaka okumalısınız. Böylece bu filmin insanlar için neden o kadar önemli olduğunu bulursunuz.

E-bergi Şubat 2009 Sayısı Okuyucularını Selamlar

ilke444

Yeni yıla çok güzel bir başlangıç yapan aylık bilgisayar bilimi ve özgür yazılım derginiz e-bergi, Şubat 2009 sayısıyla da yine çok konuşulacak.

Her Nesil Kendi Filozofunu Yaratır

barbaros

Richard Stallman'ın kitabı için Stanford Hukuk Fakültesi Hukuk Profesörü Lawrence Lessig tarafından yazılan giriş bölümü...

Her nesil kendi filozofunu yaratır-bir yazar, ya da zamanın görüntüsünü yakalayan bir sanatçı. Kimi zaman bu filozoflar böyle tanımlanır; çoğu zaman bu tespitin doğrulanması nesiller alan bir zamanda gerçekleşir. Tanımlansın ya da tanımlanmasın, tarih ideallerini konuşan insanlar tarafından şekillenir. Belki bir şiirin fısıltısında, belki de politik bir hareketin haykırışlarında.

Bizim neslimizin de bir filozofu var. O bir sanatçı ya da profesyonel bir yazar değil. O, bir programcı.