İleti Kuyrukları İle Daha Etkin ve Performanslı Programlama

0
malkocoglu
Programlararası bilgi göndermeğe yardımcı olan ileti kuyrukları (message queue) bilgi işlemcilerin elindeki önemli silahlardan biridir. Özellikle bilgi alışverişi yapan sistemler farklı amaçlarla, zamanlarda, ve programcılar tarafından kurulmuş sistemler olunca, bağlantıyı kurmak için ileti kuyrukları daha uygun oluyor. IBM MQ Series üzerinden anlattığımız bu konunun yararlı olacağını umuyoruz.

MQ Series - İleti Kuyruğu

MQ Series Nasıl Kurulur

Görüşler

0
mturker
Bu tür araçlardan birkaç tane kullandım, çalıştığım şirkette farklı gruplarda MQ Series in de kullanıldığını gördüm. Bunlardaki en büyük eksik process management olmaması. Yani siz satın aldığınız queue sağlayıcı toolun size verdiği kütüphaneleri kullanarak processlerinizi oluşturuyorsunuz , ayrıca processlerinizin kullanacağı queue ları tanımlıyorsunuz. Bir process ötekine mesaj gönderirken toolun main processi 1. programın out kuyruğundan alıp 2. programın in kuyruğuna yazıyor (veya benzer şeyler) Ama karşı taraftaki program ayaktamı , mesajımı aldımı falan yok. (Tabi bunu kendiniz mesajları timeout a düşürerek yapabilirsiniz). Ayrıca toolun kendi kuyruklarını kullanan programlardan haberi yok, bunları kendisi start/stop edemiyor (Normalde edebilmeli) veya bir süreliğine frozen yapabilmeli. Bir çoğunun (ben olanı hiç görmedim) standart bir hata gözlemleme toolu yok, hatalardan sadece kuyruğu kullanan programların haberi oluyor. Reply mantığı yok , yani A kuyruğunu kullanan programlardan biri başka bir programa mesaj yolladığında , eğer hedef program bir reply mesajı dönerse A kuyruğunu o an okuyan programlardan herhangi biri bu reply mesajını okuyabilir. (bunu da kendiniz mesajlara key koyarak yapabilirsiniz ama kendisi yapmalıydı). Aynı zamanda mesala aynı process serisinden birçok instance çalıştırabilmeli (bunu hiçbiri yapmıyor-zaten process management yok demiştim). Mesaj yoğunluğuna göre dynamic process yaratabilmeli ve yoğunluk azaldığında bunları kapatabilmeli.
Neyse daha bir sürü şey var ama bunların hepsini ve daha fazlasını yapan birtek pathway var. O da bildiğimiz işletim sistemlerinde çalışmıyor. Kendisi Tandem Himalaya Server'lar üzerinde NSK (Non Stop Kernel) işletim sisteminde çalışıyor. Aynısından unixlerde olsaydı muhteşem olurdu. Benzer birşey için kendi kişisel çabalarım var ama fazla yol alamadım. Bu söylediğim özellikleri birileri bu toollara kazandırsa iyi olurdu.

Mehmet Türker
http://www.turker.name.tr
0
malkocoglu
Biz MQ Series'i web sayfalarindan gelen tiklama verilerini arka plan servislere ulastirmak icin kullandik. Ihtiyacimiz olan e$zamansiz bir sekilde bu veriyi gondermekti ve MQ Series isimizi gordu. Otomatik cevap verme (reply) gibi ozellikler MQ 'da var. Eger bir kuyruk uzerinde yuk fazla ise, her uygulama servisi basina bir kuyruk, vs gibi mimari duzenlemeler yapabilirsiniz. Ileti kuyruklari ile satin aldiginiz, e$zamansiz mesaj yollamak ve bu mesajin _kaybolmamasidir_. Bu baz uzerine envai araclar yazilabilir, siz galiba biraz daha gorsel, tiklamali drag-drop bir arac istiyorsunuz.
0
mturker
Yo hayır, ben daha görsel, drag-drop bir araç istemiyordum yanlış anlattım heralde. Daha işlevsel birşey diyordum, daha çok uygulama sunucusu ve ileti kuyruklarının birleşimi gibi. Otomatik cevap vermeden kastım da o değildi aslında. A program serisinin herhangi bir kopyası B programına mesaj gönderirse ve B programı da mesaja reply yaparsa MS Series veya BEA Message Q bu reply mesajını A program serisinin o processine vermiyor, o anda kuyruğu kim okuyorsa ona veriyor. Siz de gerçek hedefe ulaşmasını sağlamak için o processing pid + sid gibi değerleriyle filtreleme yapmak zorundasınız. Eğer yük fazla binerse deyişimden kastım da aslında uygulama sunucularının yaptığı gibi aynı kuyruğun ihtiyaç duyduğu processlerden bir tane daha ayağa kaldırmaktı.


Mehmet Türker
http://www.turker.name.tr
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Knoppix Rehberi

yuxel

Knoppix'e yeni başlayanlar için bir rehber : Knowing Knoppix.

GNU/Linux'un ne olduğundan, Knoppix'in ne olduğuna; açılış parametrelerinden, KDE'ye; yerel ağ kurulumundan, yazdırma işlemlerine kadar pek çok konuyu basit bir dille anlatan faydalı bir eser.

Editörün Notu: Knoppix ile ne kadar acayip şeylerin yapılabileceğini merak edenlere iki adres daha: Knoppix Hacks ve True Stories of Knoppix Rescues

Yeniden Düzenleme (Refactoring) Video Sunumu

malkocoglu

Yazılım mühendisliği dünyasında özellikle XP (eXtreme Programming) gruplarında, "Yeniden Düzenleme" (Refactoring) tekniği oldukça ilgi görmeye başladı. Birim testler mevcut ise, kodumuzun tasarımını değiştirmenin artık bir ismi, değişik teknikleri ve de destekleyen yardımcı programları var.

Emacs üzerine eklenti olarak kullanılan Xrefactory böyle bir program. Xrefactory kuruluşu, kullanılışı (ilk kez video ile) sitemizde yayınlandı.

21 Günde Değil 10 Yılda Programlama Öğrenin

FZ

Herhangi bir kitapçıya gittiğinizde Teach Yourself Java in 7 Days (7 Günde Java Öğrenin) benzeri, size birkaç günde veya birkaç saatte Visual Basic, Windows, Internet (vs.) öğretmeyi vadeden kitaplarla karşılaşırsınız...

... Birkaç günde, Beethoven, kuantum fiziği ya da köpek eğitimi öğreten kitaplar yok. Bu sonuçlara bakılırsa, ya insanlar bilgisayar hakkında yeni şeyler öğrenmek için çok hevesli ve aceleci ya da bu iş bir şekilde inanılmaz derecede kolay.

... Araştırmacıların da (Hayes, Bloom) ortaya koyduğu üzere, satranç oynamaktan beste yapmaya, resimden piyanoya, yüzmeden tenise ya da nöropiskoloji ve topoloji alanlarında araştırma yapmaya kadar bir çok alanda uzman olmak, on yıl civarında bir zaman alıyor ve bunun bir kısayolu var gibi gözükmüyor.

Peter Norvig'in "Teach Yourself Programming in Ten Years" başlıklı makalesinin çevirisini On Yılda Programlama Öğrenin adresinde okuyabilirsiniz.

Biz

SHiBuMi

"Dünya bizi kurtarma ve bize iyilik yapma aşkıyla dolu insanlar tarafından kana bulandı. Tarihteki bütün savaşları içi iyilikle dolup taşan, kendini bir dava uğruna feda ettiğini düşünen kurtarıcılar çıkardı.

Hitler Almanları, Stalin işçileri, Mao köylüleri kurtarmak için dünyayı kana buladı. Milyonlarca insan kurtarıcıların şefkat dolu ellerinde can verdi. Hep Biz dediler, hiç Ben deyip kendilerini düşünmediler.

Apache güvenliği

conan

Bu yazıda Apache'nin dağıtımla gelen halinden daha güvenli bir şekilde çalışabilmesi için yapmanızı tavsiye edeceğim bazı değişiklerlerden bahsedeceğim. Bu tavsiyelerden birçoğu ayar dosyalarıyla ilgili olacağından dolayı Apache httpd.conf dosyası hakkında bilgi edinmiş olmanızı öneririm.