İleti Kuyrukları İle Daha Etkin ve Performanslı Programlama

0
malkocoglu
Programlararası bilgi göndermeğe yardımcı olan ileti kuyrukları (message queue) bilgi işlemcilerin elindeki önemli silahlardan biridir. Özellikle bilgi alışverişi yapan sistemler farklı amaçlarla, zamanlarda, ve programcılar tarafından kurulmuş sistemler olunca, bağlantıyı kurmak için ileti kuyrukları daha uygun oluyor. IBM MQ Series üzerinden anlattığımız bu konunun yararlı olacağını umuyoruz.

MQ Series - İleti Kuyruğu

MQ Series Nasıl Kurulur

Görüşler

0
mturker
Bu tür araçlardan birkaç tane kullandım, çalıştığım şirkette farklı gruplarda MQ Series in de kullanıldığını gördüm. Bunlardaki en büyük eksik process management olmaması. Yani siz satın aldığınız queue sağlayıcı toolun size verdiği kütüphaneleri kullanarak processlerinizi oluşturuyorsunuz , ayrıca processlerinizin kullanacağı queue ları tanımlıyorsunuz. Bir process ötekine mesaj gönderirken toolun main processi 1. programın out kuyruğundan alıp 2. programın in kuyruğuna yazıyor (veya benzer şeyler) Ama karşı taraftaki program ayaktamı , mesajımı aldımı falan yok. (Tabi bunu kendiniz mesajları timeout a düşürerek yapabilirsiniz). Ayrıca toolun kendi kuyruklarını kullanan programlardan haberi yok, bunları kendisi start/stop edemiyor (Normalde edebilmeli) veya bir süreliğine frozen yapabilmeli. Bir çoğunun (ben olanı hiç görmedim) standart bir hata gözlemleme toolu yok, hatalardan sadece kuyruğu kullanan programların haberi oluyor. Reply mantığı yok , yani A kuyruğunu kullanan programlardan biri başka bir programa mesaj yolladığında , eğer hedef program bir reply mesajı dönerse A kuyruğunu o an okuyan programlardan herhangi biri bu reply mesajını okuyabilir. (bunu da kendiniz mesajlara key koyarak yapabilirsiniz ama kendisi yapmalıydı). Aynı zamanda mesala aynı process serisinden birçok instance çalıştırabilmeli (bunu hiçbiri yapmıyor-zaten process management yok demiştim). Mesaj yoğunluğuna göre dynamic process yaratabilmeli ve yoğunluk azaldığında bunları kapatabilmeli.
Neyse daha bir sürü şey var ama bunların hepsini ve daha fazlasını yapan birtek pathway var. O da bildiğimiz işletim sistemlerinde çalışmıyor. Kendisi Tandem Himalaya Server'lar üzerinde NSK (Non Stop Kernel) işletim sisteminde çalışıyor. Aynısından unixlerde olsaydı muhteşem olurdu. Benzer birşey için kendi kişisel çabalarım var ama fazla yol alamadım. Bu söylediğim özellikleri birileri bu toollara kazandırsa iyi olurdu.

Mehmet Türker
http://www.turker.name.tr
0
malkocoglu
Biz MQ Series'i web sayfalarindan gelen tiklama verilerini arka plan servislere ulastirmak icin kullandik. Ihtiyacimiz olan e$zamansiz bir sekilde bu veriyi gondermekti ve MQ Series isimizi gordu. Otomatik cevap verme (reply) gibi ozellikler MQ 'da var. Eger bir kuyruk uzerinde yuk fazla ise, her uygulama servisi basina bir kuyruk, vs gibi mimari duzenlemeler yapabilirsiniz. Ileti kuyruklari ile satin aldiginiz, e$zamansiz mesaj yollamak ve bu mesajin _kaybolmamasidir_. Bu baz uzerine envai araclar yazilabilir, siz galiba biraz daha gorsel, tiklamali drag-drop bir arac istiyorsunuz.
0
mturker
Yo hayır, ben daha görsel, drag-drop bir araç istemiyordum yanlış anlattım heralde. Daha işlevsel birşey diyordum, daha çok uygulama sunucusu ve ileti kuyruklarının birleşimi gibi. Otomatik cevap vermeden kastım da o değildi aslında. A program serisinin herhangi bir kopyası B programına mesaj gönderirse ve B programı da mesaja reply yaparsa MS Series veya BEA Message Q bu reply mesajını A program serisinin o processine vermiyor, o anda kuyruğu kim okuyorsa ona veriyor. Siz de gerçek hedefe ulaşmasını sağlamak için o processing pid + sid gibi değerleriyle filtreleme yapmak zorundasınız. Eğer yük fazla binerse deyişimden kastım da aslında uygulama sunucularının yaptığı gibi aynı kuyruğun ihtiyaç duyduğu processlerden bir tane daha ayağa kaldırmaktı.


Mehmet Türker
http://www.turker.name.tr
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilim ve Gelecek: 2. Sayı Çıktı

FZ

Bilim felsefesinde büyük bir dönüşümü başlatan Thomas Kuhn´un gözünden Kopernik Devrimini okumak ister misiniz? Anadolu´da binlerce yıl önce yaşamış insanlara dair araştırmaların yapıldığı Hacettepe Üniversitesi Biyolojik Antropoloji Laboratuvarı´nda bir gezintiye çıkmaya ne dersiniz? Doğurgan sihirli kareler ilginizi çeker mi? Klingsor´un İzinde isimli bir kuantum roman başucu kitabınız olabilir mi? Psikiyatristlere başvuran hasta sayısına baktığınızda gördükleriniz size psikiyatrinin ilerlediğini mi yoksa insanların delirdiğini mi düşündürtüyor?

Yukarıdaki cümlelerin işaret ettikleri ilginizi çekiyorsa bir gazete bayisine uğrayıp Bilim ve Gelecek dergisinin ikinci sayısını alabilir, bu konuda kendini ispatlamış bir kadronun çıkardığı dolu dolu bir dergiyle vakit geçirmenin hazzını yaşayabilirsiniz.

Sizin Amstrad Dergisi (Retro Bilgisayar/PDF)

Alcofribas

Sizin Amstrad Dergisi 1988(Ekim) ve 1989(Nisan) yılları arasında toplam 7 sayı olarak Memoreks Dış Ticaret ve Bilgisayar Hizmetleri tarafından yayınlanmıştır. İçerik olarak Amstrad bilgisayarlarına ait oyun-program açıklamaları, Basic, Assembler, Müzik, GEM tanıtımları ve dersleri yeralmaktadır. Hamdi Mermut derginin sahibi ve yayın yönetmenidir.

2008 Yılında E-Öğrenmeyi Şekillendirecek 9 Trend

FZ

Bill Brandon’ın Learning Solutions e-Magazine’de dün yayınlanan “Nine Trends That Will Shape e-Learning in 2008″ başlıklı makalesi bu sene e-öğrenim dünyasında etkili olacak yeni ve gelişmekte olan eğilimleri ele alıp önemli noktalara dikkat çekiyor [1].

Yazılım Şirket Çeşitleri

anonim

Bu yazımızda, yazılım üreten şirketlerin hangi kategorileri oluşturduğunu, bu kategorilerin tarihini birkaç örnek ile göstermeye çalışacağız. Kategorilerden birisi olan "ürün şirketi", rahatça bilinen ve tasvir edilen bir şirket olsa da, öteki şirket türü, danışman şirketi, yaygın olarak bilinmeyen yazılım şirketleridir. Yazının bilgilendirici olacağını umuyorum.

Yazının devamı


Belgeler.org 1.3.2 ve GNU/Linux man Sayfaları

yalcink01

Ülkemizdeki, GNU/Linux ve Özgür Yazılım belgelendirme ve yerelleştirme projelerinden en iyilerinden birisi olan belgeler.org projesi yoluna emin adımlar ile devam ediyor. Site yeniden güncellendi ve 44 adet yeni man sayfası çevirisi eklendi. Daha önce FM ana sitede duyurduğumuz Bootdisk HOWTO çevirisi ve LinuX Sistem Yöneticisi Kılavuzu´nun güncellenmiş hali (sürüm 0.8) de siteye eklendi. Benim dikkatinizi çekmek istediğim nokta, kılavuz çevirilerinden ziyade, man sayfalarının durumudur.