3.38 YTL'lik çeklerden birisi bulundu

0
cbc
Karlı bir İstanbul sabahı butch ile Taksim'de buluşup Bilgi Üniversitesi, Dolapdere kampüsüne indiğimiz gibi koridorda ilginç bir kağıt parçası ile karşılaştık. Meraka ve söze mahal bırakmadan görüntüleri haberin devamına iliştiriyorum.

Kısacası Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri mensubu Laszlo Nemeth'e $2.56'lık çek gelmiş. Sebebi ise çeki yollayan kişinin kitabının sayfasında, "Rewards" bölümünde yazıyor.

Çekin kendisine eriştiğimde, Laszlo'nun da onayı ile daha net versiyonunu paylaşmam mümkün.

Görüşler

0
FZ
eBay'de duyurulsa kaça gider acaba? :-p
0
FZ
Diyodum ben zaten bu Macarlardan korkulur diye. von Neumann da Macar kökenliydi.
0
iscariot
Bildiğim kadarıyla Nemeth hoca macar değil, polonya kökenli.
0
selcukFM
bulunan hata belki sadece basit bir kelime yanlışlığı ya da bir kod parçasındaki sözdizim hatasıdır. Knuth'un teorik bir hata yapacağını düşünemiyorum. Kendisine hayranlığım var biraz. TeX'in mucidi de oydu zannedersem.
0
FZ
Knuth da bir insan evladı en nihayetinde. Hata yapabilir. Hatanın türüne gelince, Laszlo Nemeth gibi bir hocanın kitapdaki basit bir sözcük ya da sözdizim hatası için böyle bir girişime tenezzül edeceğini sanmam ama yine de en doğru bilgiyi kendisi verecektir bize. Kendisinden haber bekliyoruz.
0
darkhunter
Knuth da az cimri değilmiş hani... 8-D
0
selcukFM
cimrilik degil de, alcakgonulluluk diye yoruyorum ben. rakamı ne kadar yükseltirse, kendini ne kadar kusursuz gördüğünü gösterirdi. simdi knuth hayrani filan olarak anilmak istemiyorum ama bu benim butun insanlar icin bekleyecegim bir davranis bicimi olurdu :)
0
darkhunter
Haklısınız tabi, öyle de olabilir. Ama en azından ilk hatayı bulana 3.38'den daha şık bir şeyler yapılabilirdi gibime geldi (para da değil kasıt, düzeltilmiş baskının bir kopyası mesela). Yine de durumun manevi tatmini hiç birşeyle ölçülemez, orası ayrı :-)
0
acemi_

İlk hatayı değil de son hatayı bulana büyük ödül verilmesi daha doğru. Ne de olsa en zor bulunanı, sona kalmış oluyor.

Tabii son hatanın hangisi olduğunu tesbit etmek zor. Hele lazy evaluation kullanılmazsa, buffer overflow'a bile neden olunabilir.

0
auselen
ilk hatayı -> hatayı ilk ???
0
auselen
ilk hatayı -> hatayı ilk ???
0
sleytr

aslında 1 heksedesimal dolar veriyormuş :)

He pays a finder's fee of $2.56 for any typos/mistakes discovered in his books, because "256 pennies is one hexadecimal dollar".

wikipedia
0
skoylu
Bence, asrın haberi olmasa da mühim bir haberdir. "./" a geçen filan oldu mu bunu? Tabi düşünmek lazım, ./ effect sorunsalı da var..
0
FZ
/. sitesine haber geçilebilir elbette ama önce Lazslo hocaya ulaşıp hatanın mahiyetine dair detaylı bilgi edinmek istiyoruz. Haberi bununla zenginleştirip çok daha tatmin edici bir içerik hazırlar hazırlamaz İngilizce konuşan bilgisayarcılarla paylaşmamak için bir sebebimiz yok elbette.
0
innaw
karizma..
0
bk
Konuyla alakasız gibi olsada merak ettim acaba "The Art of Computer Programming" i Türkçeye kazandıracak babayiğit - hayır sahibi :) - kimse yok mu ?
0
FZ
Olsa fena mı olur, hayır olmaz. Öte yandan olmaması büyük bir sorun mu, bundan emin değilim. TAOCP yeni başlayanları heveslendiren türden bir giriş kitabı değil. Bilgisayar bilimleri konusunda uzmanlaşmayı hedefleyen inatçı insanların üzerinde kafa patlatacakları türden ansiklopedik bir metin.

Bir örnek vermek gerekirse haberde adı geçen ve hatayı bulan Laszlo Nemeth hoca ile bir akşam okul çıkışı konuşuyorduk, kitabın Macarca çevirisine baktığını ve birçok kısmı anlamakta güçlük çektiğini söyledi. Burada anadili Macarca olan ve bilgisayar bilimleri konusunda doktora yapmış bir insandan bahsediyoruz. TAOCP Türkçe yapılırsa herhalde ekstra bir cilt de sözlük hazırlamak gerekebilir.
0
bk
işin doğrusu bende dilimize çevrilmiş pek çok kitabın çevrisini beğenmiyorum ama bunun en önemli sebeplerinden biride çevirinin işi bilmeyen birileri tarafından yapılması yada çevirenin işgüzarlığı sebebiyle zaten artık kullanılan terminolojiyide tercüme etmeleridir.
0
malkocoglu_3
Knuth ne de olsa hesapsal yuk teorisinin babasi sayilir, bu yuzden ayriksal matematik, algoritma konularinda calisanlar icin "babadan" cek gelmesi buyuk gurur kaynagi olmali. Ken Rosen adli yazarin "Discrete Math. and Its Applications" kitabinda bu konu hakkindaki satirlarda soyle diyor: "Knuth her hatayi _ilk bulana_ $2.56, ve onemli ilerleme tavsiyeleri icn $0.32 oduyor. Bunlari eski usul posta ile gondermeniz gerekiyor, cunku Knuth artik e-mail okumayi birakmis. Tavsiyenizi gonderdikten sonra uzun bir sure beklemeyi goze almaniz gerekecek, cunku Knuth cok fazla sayida mesaj almakta". Bunlari anlatan Rosen, kendi gonderdigi bir hata duzeltmesinin ilk olamadigini, bu yuzden para kazanamadigini (!) da anlatmis. Bilgi'de bahsi gecen hocayi bu yuzden kutlamak lazim, cunku bir suru uzmanin hatalari rapor ettigi kesin.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux Açılış Disketi NASIL

yalcink01

Hep hayalini kurduğum şey, kendi başıma imal ettiğim bir işletim sistemi idi. Baktım ki bu iş oldukça uzun bir zamana mal olacak, ben de hayalimi güncelledim ve kendi birleştirdiğim bir işletim sistemi yapmaya karar verdim. Hani legolar var ya onun gibi bir şey işte. Eh, Linux çekirdeği artı GNU araçları ve bilumum özgür yazılım etrafta cirit atıyor:) Al parçaları birleştirmeye başla dedim ama işte orada tıkandım kaldım. Parçaları bulmak kolay ama bir GNU/Linux İşletim Sistemi nasıl çalışır, temel parçalar nelerdir, kim kimi tetikliyor, kimin eli kimin cebinde konuları biraz karışık. Demokraside çare tükenmez deyip kendi yol planımı yaptım ve işe başladım: Öncelikle "bu sistem nasıl açılır, temel parçalar ve ana hatlar nelerdir?" sorununun yanıtını bulabilmek amacı ile The Linux Bootdisk HOWTO kılavuzunu hatim eyledik. Sırada Çekirdek Çitleme Kılavuzu (tldp tarafından şu an güncelleniyor) ve The Pocket Linux kılavuzu var.

Linux Açılış Disketi NASIL kılavuzu; bir açılış disketi yapımını anlatmakla birlikte -ki bu işin çok daha kolay bir yöntemi de mevcuttur:mkbootdisk- sistemin ilk ateşlemesini ve bu sistemin çalışması için gereken temel araçları açıklaması yönünden bence oldukça önemli bir başlangıç noktasını oluşturmakta. İyi bir başlangıç olmakla birlikte, sistem temellerini anlayabilmek için tek başına yeterli olmasını beklemeyin. Zaten kılavuzun ana hedefi de bu değil. Adı üstünde: açılış disketi nasıl yapılır, onu anlatıyor :)

Her halükarda okunması gereken ve Linux öğrenmeye çalışan benim gibiler için, uygulanması gereken bir kılavuz. Init'in ne olduğunu anlamadan önce, init'in herşeyin atası olduğunu anlamak gerekir, öyle değil mi?

http://www.geocities.com/yalcink01/bootdisk-howto/index.html adresinden belgeye ulaşabilirsiniz. Her zaman olduğu gibi: her türlü geribeslemeye kapımız açıktır

Açık Akademi'den yeni kitap: Kullanışlı Web Siteleri Yaratma!

anonim

Kaliteli bilişim kitaplarını Türkçe'ye kazandırma projesi çerçevesinde Açık Akademi yeni bir kitabı daha okuyucuyla buluşturdu.

New Riders Press tarafından çıkarılan ve özgün ismi "Don't Make Me Think: A Common Sense Approach to Web Usability" olan kitap Türkçe'ye tercüme edilip basılmıştır. 25 YTL etiket fiyatıyla raflara gönderilen kitap Açık Akademi web sitesinden 22 YTL'den (KDV + kargo dahil) satışa sunulmuştur.

SFTP chroot için mini nasıl belgesi

conan

Amaç:
Bilgilerin şifreli olarak transfer edileceği bir sftp sunucusu yaratmak.

İhtiyaçlar:
SFTP kullanıcılarını işletim sistemi dosyalarından uzak tutmak. Bağlantıları için kendilerine özel bir chroot yaratmak.
SFTP kullanıcılarının sunucuya ssh üzerinden ulaşımını engellemek.
Becerebilirsek aynı servisi normal sistem yönetimi işlerinde de kullanabilecek şekilde ayarlamak.

Çözüm:
OpenSSH kaynak kodu içerisindeki sftp-server.c dosyasını yamamak ve kullanıcıları sınırlandıran bir kabuk yaratmak.

Nasıl?

Dil Üstadları ile Araç Ustaları: IDE Ayrımı

FZ

Geliştirici dünyası iki kampa ayrılmıştır. Bir kampta dil üstadları vardır, bu yazılımcılar yüksek seviyeli programlamadan -- birinci-sınıf fonksiyonlar, aşamalı programlama, AOP, MOP, kendi kendini sorgulama -- bahsederler. Araç ustaları ise tümleşik geliştirme ve hata ayıklama araçlarında ustadırlar, kod tamamlama, "refactoring", vs. Dil üstadları Emacs ya da VIM kullanır, bu tür editörler yeni dilleri denemek için daha uygundur. Araç ustaları ise Visual Studio, Eclipse, IntelliJ gibi IDE'leri kullanırlar.

Laszlo ve Groovy gibi yeni diller ya da AOP (Aspect Oriented Programming) gibi dil uzantıları genellikle öncelikli olarak metin-editörü tabanlı yazılım geliştirme ortamlarında ortaya çıkarlar ve ancak ondan bir süre sonra IDE dünyası bu tür desteklere kavuşur. Eğer dil ya da uzantı gerçekten başarılı ise araçlar da bunu desteklemeye başlar. Bu ayrımın tek sebebi araç geliştirmenin dil geliştirmekten zor olması değildir. Asıl mesele bir dile hakim olmak ile bir araç setine hakim olmanın çok farklı iki mantalite olmasıdır, belli bir ölçüye dek bunlar birbirlerini dışlayan alternatiflerdir. Acaba neden? İşte sebepleri...

Oliver Steele'nin The IDE Divide başlıklı makalesini tüm yazılım geliştiricilerin okumasında fayda var. (Not: Şöyle sağlam bir FM üyesi çıksa da bahsi geçen makaleyi Türk diline kazandırsa... hani yani küçük bir olasılık olsa da, belki diyorum, belki biri üstlenir, FM'ye bir katkıda bulunur...)

Ruby ile Ağ Programlama ve Web Servisleri

anonim

Mark Watson tarafından yazılan ve devx.com da yayımlanan bu makale Ruby ile ağ programlama ve web servislerine giriş niteliği taşıyor. En yaygın kullanılan 3 tip web servisinin (CGI, XML-RPC, SOAP) Ruby ile gerçekleştiriminin anlatıldığı bu makaleye buradan ulaşabilirsiniz.