3.38 YTL'lik çeklerden birisi bulundu

0
cbc
Karlı bir İstanbul sabahı butch ile Taksim'de buluşup Bilgi Üniversitesi, Dolapdere kampüsüne indiğimiz gibi koridorda ilginç bir kağıt parçası ile karşılaştık. Meraka ve söze mahal bırakmadan görüntüleri haberin devamına iliştiriyorum.

Kısacası Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri mensubu Laszlo Nemeth'e $2.56'lık çek gelmiş. Sebebi ise çeki yollayan kişinin kitabının sayfasında, "Rewards" bölümünde yazıyor.

Çekin kendisine eriştiğimde, Laszlo'nun da onayı ile daha net versiyonunu paylaşmam mümkün.

Görüşler

0
FZ
eBay'de duyurulsa kaça gider acaba? :-p
0
FZ
Diyodum ben zaten bu Macarlardan korkulur diye. von Neumann da Macar kökenliydi.
0
iscariot
Bildiğim kadarıyla Nemeth hoca macar değil, polonya kökenli.
0
selcukFM
bulunan hata belki sadece basit bir kelime yanlışlığı ya da bir kod parçasındaki sözdizim hatasıdır. Knuth'un teorik bir hata yapacağını düşünemiyorum. Kendisine hayranlığım var biraz. TeX'in mucidi de oydu zannedersem.
0
FZ
Knuth da bir insan evladı en nihayetinde. Hata yapabilir. Hatanın türüne gelince, Laszlo Nemeth gibi bir hocanın kitapdaki basit bir sözcük ya da sözdizim hatası için böyle bir girişime tenezzül edeceğini sanmam ama yine de en doğru bilgiyi kendisi verecektir bize. Kendisinden haber bekliyoruz.
0
darkhunter
Knuth da az cimri değilmiş hani... 8-D
0
selcukFM
cimrilik degil de, alcakgonulluluk diye yoruyorum ben. rakamı ne kadar yükseltirse, kendini ne kadar kusursuz gördüğünü gösterirdi. simdi knuth hayrani filan olarak anilmak istemiyorum ama bu benim butun insanlar icin bekleyecegim bir davranis bicimi olurdu :)
0
darkhunter
Haklısınız tabi, öyle de olabilir. Ama en azından ilk hatayı bulana 3.38'den daha şık bir şeyler yapılabilirdi gibime geldi (para da değil kasıt, düzeltilmiş baskının bir kopyası mesela). Yine de durumun manevi tatmini hiç birşeyle ölçülemez, orası ayrı :-)
0
acemi_

İlk hatayı değil de son hatayı bulana büyük ödül verilmesi daha doğru. Ne de olsa en zor bulunanı, sona kalmış oluyor.

Tabii son hatanın hangisi olduğunu tesbit etmek zor. Hele lazy evaluation kullanılmazsa, buffer overflow'a bile neden olunabilir.

0
auselen
ilk hatayı -> hatayı ilk ???
0
auselen
ilk hatayı -> hatayı ilk ???
0
sleytr

aslında 1 heksedesimal dolar veriyormuş :)

He pays a finder's fee of $2.56 for any typos/mistakes discovered in his books, because "256 pennies is one hexadecimal dollar".

wikipedia
0
skoylu
Bence, asrın haberi olmasa da mühim bir haberdir. "./" a geçen filan oldu mu bunu? Tabi düşünmek lazım, ./ effect sorunsalı da var..
0
FZ
/. sitesine haber geçilebilir elbette ama önce Lazslo hocaya ulaşıp hatanın mahiyetine dair detaylı bilgi edinmek istiyoruz. Haberi bununla zenginleştirip çok daha tatmin edici bir içerik hazırlar hazırlamaz İngilizce konuşan bilgisayarcılarla paylaşmamak için bir sebebimiz yok elbette.
0
innaw
karizma..
0
bk
Konuyla alakasız gibi olsada merak ettim acaba "The Art of Computer Programming" i Türkçeye kazandıracak babayiğit - hayır sahibi :) - kimse yok mu ?
0
FZ
Olsa fena mı olur, hayır olmaz. Öte yandan olmaması büyük bir sorun mu, bundan emin değilim. TAOCP yeni başlayanları heveslendiren türden bir giriş kitabı değil. Bilgisayar bilimleri konusunda uzmanlaşmayı hedefleyen inatçı insanların üzerinde kafa patlatacakları türden ansiklopedik bir metin.

Bir örnek vermek gerekirse haberde adı geçen ve hatayı bulan Laszlo Nemeth hoca ile bir akşam okul çıkışı konuşuyorduk, kitabın Macarca çevirisine baktığını ve birçok kısmı anlamakta güçlük çektiğini söyledi. Burada anadili Macarca olan ve bilgisayar bilimleri konusunda doktora yapmış bir insandan bahsediyoruz. TAOCP Türkçe yapılırsa herhalde ekstra bir cilt de sözlük hazırlamak gerekebilir.
0
bk
işin doğrusu bende dilimize çevrilmiş pek çok kitabın çevrisini beğenmiyorum ama bunun en önemli sebeplerinden biride çevirinin işi bilmeyen birileri tarafından yapılması yada çevirenin işgüzarlığı sebebiyle zaten artık kullanılan terminolojiyide tercüme etmeleridir.
0
malkocoglu_3
Knuth ne de olsa hesapsal yuk teorisinin babasi sayilir, bu yuzden ayriksal matematik, algoritma konularinda calisanlar icin "babadan" cek gelmesi buyuk gurur kaynagi olmali. Ken Rosen adli yazarin "Discrete Math. and Its Applications" kitabinda bu konu hakkindaki satirlarda soyle diyor: "Knuth her hatayi _ilk bulana_ $2.56, ve onemli ilerleme tavsiyeleri icn $0.32 oduyor. Bunlari eski usul posta ile gondermeniz gerekiyor, cunku Knuth artik e-mail okumayi birakmis. Tavsiyenizi gonderdikten sonra uzun bir sure beklemeyi goze almaniz gerekecek, cunku Knuth cok fazla sayida mesaj almakta". Bunlari anlatan Rosen, kendi gonderdigi bir hata duzeltmesinin ilk olamadigini, bu yuzden para kazanamadigini (!) da anlatmis. Bilgi'de bahsi gecen hocayi bu yuzden kutlamak lazim, cunku bir suru uzmanin hatalari rapor ettigi kesin.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hackers: Sıradışı Bir Dönemin Sıradışı Hikayesi

FZ

2004 yazının sıcak günlerinden birinde, e-postalarımı kontrol ederken beni şaşırtan şu iletiyi karşımda gördüm: "İstemiş olduğunuz Hackers - Heroes of the Computer Revolution adlı yayın kütüphanemize gelmiştir ve teknik işlemleri yapılmaktadır. İşlemler bittikten sonra yayın kataloğumuzdan görülebilir. Bu durumu online kataloğumuzdan takip edebilirsiniz. -- İTÜ Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığı"

Bir an için duraksadım ve şaşırdım, ne olduğunu tam olarak kavrayamamıştım. Daha sonra ise hatırlama süreci ile parçalar yavaş yavaş yerine oturmaya başladı...

Steven Levy'nin bir döneme ışık tutan ve GNU/Linux'tan çok daha fazlasına tarihi bir perspektifle yer veren meşhur kitabının Ergin Sevinç tarafından yazılmış eleştirisinin devamını ileriseviye.org adresinde okuyabilirsiniz.

Dergi Eleştirisi: CYBER Elektronik

FZ

Türkçe kaynak bulamamaktan şikayet edenleri ferahlatacak bir haber: Türkiye'deki bir elektronik şirketinin sponsorluğu ile Türkçe elektronik dergisi, CYBER Elektronik yayınlanmaya başladı. Dergide yerli ve yabancı yazarların teknik makaleleri mevcut.

Aralık ayında 3. sayısını bayilerde bulabileceğiniz bu önemli yayın, önemli bir boşluğu dolduruyor. Özellikle kendi çapında, amatör olarak bu konulara hevesli olan insanların ve hatta belki de yeni yeni bu konuda ders almaya başlayan ama somut projeleri merak eden öğrencilerin başvurabileceği bir kaynak. Derginin Aralık sayısındaki konular ve bunlara dair eleştirileri şöyle sıralayabiliriz:

Tomcat ile Dağıtık (Distributed) Sistem İnşâsı

malkocoglu

E-ticaret ve benzeri türden internet sitelerinin karşısında çıkan klasik ölçekleme sorunu şunlardır:

Her Tomcat sunucu makinası sadece belli sayıda ziyaretçiye Servlet/JSP servisi yapabilir. Bir makinanın sınırı aşıldığında yeni bir Tomcat makinası ekleyerek sitemizin kapasitesini arttırabilmeliyiz. Fakat bunu nasıl yapacağız? Bu birçok Tomcat sunucusunun işlemci gücünü dış dünyaya tek bir kuvvet olarak sunabilecek bir yöntem lazım, yani kümeleme (clustering) kavramının Tomcat dünyasında olan karşılığı....
Yazının Devamı

Dilbilim ve Linux Buluşması: Morphix-NLP İncelemesi

FZ

DDİ (Doğal Dil İşleme, NLP - Natural Language Processing) yaklaşık son 40 yıldır önemli bir araştırma disiplini olagelmiştir. Dilbilim ve bilgisayar bilimleri yöntemlerini bir araya getiren bu alanda pek çok değişik uygulama ve çözüm bekleyen önemli problemler mevcuttur. Farklı dillerdeki çok büyük metin dosyalarını incelemek, örüntüleri (pattern) keşfetmek, dönüşümleri gerçekleştirmek, metinleri otomatik olarak sınıflandırmak, konuşma sentezlemek ve konuşmayı anlayıp metne dönüştürebilmek, bilgisayarları bizim anadilimizi anlayabilir hale getirmek yani onlara semantik yetiler kazandırmak, vs. DDİ dalındaki önemli meselelerden sadece birkaçıdır.

OpenBSD'de Basit Ağ Ayarları ve PF (Packet Filter) Kullanımı

honal

OpenBSD üzerinde PF(PacketFilter) kullanarak kendi "firewall" sistemlerini oluşturmak isteyenler için yol gösterici olabilecek bir dökümanı http://cc.kou.edu.tr/huzeyfe/openbsd/pf.pdf adresinden elde edebilirsiniz.