Birileri bir şeyleri yanlış anlıyor...

0
sundance
Bu sabah bir mail aldım. Kısaca ´Hesabımı nasıl kapatacağımı öğrenemedim, bana yardımcı olursanız sevinirim´ şeklinde bir içeriği vardı.

Bu Fazlamesai´yi kurduğumuzdan bu yana geçen üç yıl içindeki ikinci üyelik iptal istemi. Açıkcası ilk seferde de anlamakta zorlanmıştık, şu anda da çok anladığımız söylenemez. Hiçbir bağlayıcılığı, üyelik aidatı vs. olmayan arada sırada yazdığı bir yerden niye üyeliğini iptal eder biri ?

Bu konu üzerine biraz kafa yorunca aklıma başka başka şeyler geldi ve aşağıdaki yazı oluştu. Bir cemiyet olarak fazlamesai konusunda...
Fazlamesai.net ilk kurulduğunda amacımız çok basitti. Bizim gibi Interneti düzenli takip eden, GNU, Freesoftware, Linux vs. gibi konularda meraklı insanlarla düşüncelerimizi paylaşmak, insanların yeri geldiğinde danışabilecekleri, bilgi alabilecekleri bir içerik oluşturmak.

Şu anda bu amacın bir kısmı gerçekleşmiş durumda. Fazlamesai'yi düzenli olarak takip eden bir çekirdek kitle oluşmuş durumda. Bu kişiler yeri geldiğinde haber de gönderiyorlar, yorum da yapıyorlar, Fazlamesai'nin adını değişik ortamlarda telafuz edip hedeflediğimiz paylaşımı yaygınlaştırıyorlar. Hepsine katkılarından dolayı teşekkürümüz sonsuz. Peki bir de rakamlara bakalım ne kadar yaygınlaşabildik, ne kadar paylaşıyoruz.

Kayıtlı kullanıcı sayısı: 1982
Yayınlanan yazıların sayısı: 2080 (kullanıcı başına 1.05)
Yapılan yorum sayısı: 9340(kullanıcı başına 4.71)
Bir miktar fikriniz oldu mu ? İsterseniz biraz daha açalım;

On ve ondan fazla fazla haber yazanların sayısı: 31(Toplam üyelere oranı: %1.5

Kullanıcı ismi ile otuz (veya üstü) yorum gönderenlerin sayısı: 45 (Toplam üyelere oranı: %2.3)

Sanırım resimden bir şeyler çıkartabildiniz. Kısaca fazlamesai bir miktar amacının gerisinde kalmış durumda, niye çünkü siteyi okuyanlar ile katılımda bulunanlar arasında ciddi bir oran farkı var.

´Eğer bir paylaşımda üreten sadece belli bir kesimse, bir süre sonra paylaşımdan değil sadece tüketimden sözedebiliriz.´ diye güzel bir laf vardır.

Hal böyleyken, ´Fazlamesai üyeliğimi iptal ettirmek istiyorum´ cinsinden maillar atana kadar lütfen biraz daha bir düşünün: Fazlamesai üyeliğinin size sağladığı tek ayrıcalık var o da (kullanırsanız) kendi isminizle, bir dialog oluşturabilecek şekilde haber ve yorum yazmak. Ne bunun için sizden bir aidat isteniyor ne de çekilişle filan bir şeyler veriliyor. Ne size toplu mail atıyoruz ne de başka birşey. İstediğiniz kadar burdasınız istemediğiniz kadar yoksunuz. Üyeliğin iptalini mi istiyorsunuz, gelmeyin fazlamesaiye, ama eğer mesele trip atmak (ben onlarla bütün ilişimi kestim) ise tamam, bozun işte biz de küstük size :) Hatta isteyenler olursa bizimle ilişkisi bulunmayanlar diye bir sayfa bile açıp orda belirtebiliriz.

Burada paylaşmak için bulunanlara, ´yahu şu konuda sizler ne düşünüyorsunuz´ diyenlere ise her zaman her koşulda kapımız açık.

Not: Bu yazı şimdiye kadar yorum atmış bütün anonimlere (2444) adanmıştır.

*********************************************************
Not2: Sözkonusu kullanıcının hesabı silinmiştir. Burada aslında ne tartıştığımızı, ana problemin iki kullanıcının hesabının silinip silinmemesi değil insanların hizmet ediliyor olduklarını düşünerek üstüne üstlük kendilerini bir lütuf olarak görmeleri olduğunu da anlayamayan herkese de bu vesile ile selam olsun.
********************************************************

Görüşler

0
Sijiero
Tamam bir sayfa açın FM de beni ekleyin, Sizinle ilişkim yok :) benim tek yönlü bir ilişkim var ondan da memnunum. En başa alın lütfen
0
zahter
Bazen tartismalarin cok hareretlendigi oluyor.Bu gibi durumlarda ilk heyecani attiktan sonra yorum yazmakta yarar var.
Farkindayim ve ya degilim ama insanlara bahsettigim 10 haberden 9 u FM den okudugum haberler.Yaptiklari,destekledikleri etkinliklere katiliyorum.Insanlara katilmalari icin telkinde bulunuyorum.Demekki sozumuz fazla dinlenmiyor ve ya 'cok az tanidigim' varmiski Bilgi etkinligine benim tanidigim cok az insan geldi.Bahsettigim insanlar en az bir kere FM ye girmis,haber okumus insanlar.
Bazi olaylarda FM ekibiyle ayni duygulari paylasmayabilirsiniz.Ayni olay icin farkli dusuncelere sahip olabilirsiniz ancak oyle ya da boyle iyi is yaptigini dusundugunuz bir projeye en azindan gonul destegi vermek gerek.Size gore yanlis oldugunu dusundugunuz seyleri ifade etmelisiniz.Kacip gitmek olmaz.
0
sundance
Herşey bir yana şu ilk heyecanı attıktan sonra yorum yazmakta fayda var lafı bile şu alanda doğru düzgün sohbet edebilmemizin temel olmazsa olmazı.



Zaten senin de yorumunda yazdığın türden katkı bizim istediğimiz maksimum şey. Hisse ortağı kavramının ölmesi ile işletme çevrelerinde kullanılan, çıkar-ortağı, gönül-ortağı, düşünce-ortağı gibi kavramlar var (stake-holder, mind-holder vs.) bu bizim için en kıymetli olanı. Serzenişimiz bile, yahu biraz daha canlanalım, daha çok paylaşalım şeklinde. Kendimiz için istiyorsak da namediz, zaten öyle ya da böyle biz bu yazıları, bu haberleri belli bir çevre içinde paylaşıyoruz, amaç bunun yaygınlaşması.
0
aRda_
`Hiçbir bağlayıcılığı, üyelik aidatı vs. olmayan arada sırada yazdığı bir yerden niye üyeliğini iptal eder biri ?` Bu sorunun cevabini vericek kisi ´Hesabımı nasıl kapatacağımı öğrenemedim, bana yardımcı olursanız sevinirim´ diyen kisidir... Ayrica bu konu baglantisininin kopyasini da gondermekte fayda var ;)
0
cea
Hiçbir bağlayıcılığı, üyelik aidatı vs. olmayan arada sırada yazdığı bir yerden niye üyeliğini iptal eder biri


neden olmasin?

belki nickini sevmedi yenisini alacak, yer kaplamak istemedi

belki de SPAM ile ilgili "her gordugunuz siteye adresinizi vermeyin" diye bir yazi okudu, e-posta adresini verdigine pisman oldu, ve cikmak istedi.

belki birisi onun adresini kullanarak uye olmustu, aslinda arkadasin FM kavrami ile alakasi yok ...

neden uyelikten vaz gecemesin ki?

eger vazgecme ozgurlugu olmazsa o zaman beles uyelik neye yarar?
Bu sitenin kisisel bilgileri/adresleri toplayan reklamcilardan/spammerlardan ne farki kalir?

Kisisel ozgurluklerin ve 'privacy/kisilik haklari ' kavraminin ve sinirlarinin bu kadar belirsiz oldugu bu zamanda insanlarin isteklerine 'anlamsiz da gelse' saygili olmanin yararli olacagini dusunuyorum.
0
loker
Ben üçüncü kez şifremi unuttuğumu fark edince unutamayacağım bir login-şifre kombinasyonuyla 'haydi' dedim... yani duygusal bir hezeyana kapılarak, hak vererek katılayım dedim... haber olmasa da yorum olsun, fikir olsun gireyim dedim... resmen yorum yapmaya üşenir idim... artık etmeyeceğim... ayıptı hakkaten..
0
yalcink01
Belki de sadece üyelikten çıkmak istiyordur. Bu doğal bir istek sayılmıyor mu? Neden bir insanın üyelikten ayrılmak istemesi bir sorun teşkil etti ki? Çok mu garip bir istek bu? Adam belki de burada sadece seyirci konumunda bulunmaktan rahatsız oldu ve onurlu bir davranış göstererek "bu diyarı terk ediyor".

Bence anlatmak istediğin sonuç için çok yanlış bir yöntem seçmişsin.

FM sitesi mafya sitesi mi ki buraya canlı girenin sadece ölüsü çıksın :)

Yalçın

0
bio
Size (ve cea'ya) katılıyorum. Birilerinin veritabanından silinmek, en azından (silineceğinden emin olmasak da) silinmeyi talep etmek doğal bir hak değil mi yani?
0
zahter
Fazlamesai ye giris ucretsiz ama cikis parali:)))
(Bu espri baskasina aittir,sahibinden izin alinmadan degistirilerek buraya yazilmistir)
0
anshan
İnsan beleşe üye olsa bile, üye olduğu yerden beklediğini alamıyorsa ayrılabilir. Özgürce girilip içeride mahsur kalınan yerin adı kapandır benim bildiğim. Eğer FM'nin böyle kapansı bir yapısı varsa ben de ayrılmayı düşenebilirim. Eğer ayrılmak mümkün olmuyorsa, ki yukarıdaki yoruma göre olmamalı, firar etmeyi düşünürüm. Trip attığını düşündüğünüz bireyin gerçekten trip attığını biliyorsanız, yani 2 kişi arasındaki bir kavga sonucunda ben sana küstüm oldu ise, bunu burada böylece ifşa etmeniz yanlış. Yok, mevzubahis şahıs sizce bilinmeyen nedenlerle ayrılmak istiyor ise, bu şekilde eleştirmeniz yanlış. Ne yani, siz mi gardiyansınız, yoksa FM mi mapusane?
0
yuxel
bu şahsın ısrarla üyeliğini "silme" gibi bir isteği olabilir bu konuda kamuoyu aydınlatılmalı :) ancak ve ancak "ben siteye artık üye olmayacağım" diye bir düşünce varsa,kullanıcının siteye girMEme özgürlüğü her zaman var, bunun için hesabını "silmek" *bana göre* anlamsız.
kaçırdığım bir nokta olmamasını diler ortama bodoslama dalarım
0
sundance
Burada beleşe lafı zaten zihniyeti yansıtıyor. Hayatımda da daha saçma bir yorum duymadığımı belirtmek isterim.

Nedir gardiyanlık, burda neyi kısıtlıyoruz ? Birilerinin ismini mi kullanıyoruz, yoksa bizden toplu bir mail mı aldınız, veya başka bir şey mi ?

Ama zaten asıl problem bence bu beleşe lafının arkasındaki düşünce tarzı. Burayı bir paylaşım yeri olarak değil, bir hizmet mekanı olarak görmek ve bunun tek artısını beleş olması olarak yorumlamak.
0
yalcink01
Bir yorum ancak bu kadar tersten anlaşılabilir. Paylaşım konusunda hiç kimsenin itirazı yok, hatta herkes aynı fikirde.

Varmak istediğiniz sonuç için, ortaya koymuş olduğunuz örnek çok saçma idi bu bir. Paylaşımı anlatmak için, bir insanın EN TEMEL HAKKI olan AYRILMA isteğini reddetmek ve bunu ortaya koyarak eleştirmek nasıl bir ruh halidir çok merak ediyorum. Diğer yorumunuzda mahremiyetten bahsediyorsunuz. MAhremiyet, insan temek hak ve hürriyetlerinden biri olduğu için saygı gösterilmeli ve sizin buna gösterdiğiniz tutum kesinlikle taktire şayan. Lakin bu tutumu gösterip, aynı hak ve hürriyet içinde algılanması gereken AYRILMA hakkını nasıl olur da yadsır ve eleştiri konusu yaparsınız bunu anlamak mümkün değil. Sizin de belirttiğiniz gibi bu konuda hatalısınız.

Ayrıca, başkalarını eleştirirken gösterdiğiniz tutumu, eleştiri kendiniz yöneltilince de muhafaza etmeniz daha tutarlı bir yol olacaktır. Burada yapılan eleştirilerde insanlar haklı iken ve sizin ifade etmeye çalıştığınız temel noktaya itiraz etmezken, bu saldırgan tutum niye? Bir "beleş" kelimesinin peşine takılıp, üstelikte orada anlatılmak istenen anlama hiç uymayan bir yorum ekleyerek, bu heyezan nedendir?
Temel HAK ve HÜRRİYETLER;" beleşe " dahi üye olunmuş olsa, bir yerden kendi isteğimiz ile ayrılma hakkını da kapsar. İstemediğim bir veri tabanında, benim adımın silinmesini istemek garip bir tavır değildir. Bunları savunmak, üyelikten çıkmak istemek anlamına da gelmez. Kadın haklarını savunmak için kadın olmamız mı gerekiyor?

Yalçın
kişiler yerine olayları tartışmayı tercih eden ama bu tavırları sindiremeyen adam
0
sundance
Sevgili Yalçın biraderim,

Şahsen senle tartışmayı (daha önceki tartışmalarımızdan yola çıkarak) hiçbir zaman sonuca ulaşmadığından dolayı gereksiz buluyorum.
0
anshan
Tartışmanın başını hatırlayın,
*
Hiçbir bağlayıcılığı, üyelik aidatı vs. olmayan arada sırada yazdığı bir yerden niye üyeliğini iptal eder biri ?
*
İşte tartışmaya açtığınız şey. üyelik aidatı olmayan yer. Yani bedavaya üye olunan yer. bunu ilk dile getiren, üyeliğin ücretsiz oluşunu artılar arasına ekleyen sizsiniz. Bu bir.
Beleş sözünün TDK sözlüğündeki karşılığı şöyle:
*
Karşılıksız, emeksiz, parasız elde edilen.
*
Aynen sizin FM'ye üye olmanın kazandırdığı ARTILAR arasına eklediğiniz (üyelik aidatı vs. olmayan) şeyin tek kelimelik karşılığı. Bu iki.
Gardiyanlık tam da şu anda yaptığınız şey. Bir şekilde üye olun, nasıl olursanız artık, bir daha da sakın ola ki üyelikten ayrılmayın. Yoksa arkanızdan (tam şu anda yaptığınız gibi) olmadık laflar ederim. İlk post ettiğiniz teranenin özeti budur. Kısıtladığınız şey, üyelikten ayrılmak. Bunu da bizzat kendiniz ifade ettiniz zaten. Bu üç.

Özgür yazılım felsefesinin temelinde demokrasi ve kişilerin özgür seçim hakları vardır. Sizin FM'ye üyelik girişi vardır, çıkışı yoktur demeniz, bu iki kavramı da askıya alıyor. Benim itiraz edişim ve eleştiri getirişimin nedeni bu. Özgür irade ile içine girilebilen, ama özgür irade ile dışarı çıkılamayan şeylere örnek olarak aklıma gelen ilk şey KAPAN dır. Eğer FM bir çeşit kapan ise, şu tavrınızda hiç bir sorun yok. Kendi içinde gayet tutarlı bir davranış biçimidir. Yok, eğer FM iddia ettiğiniz gibi katılımcıların paylaşımı üzerine kurulu ise, bu işte bir terslik var. Ya tanımınız yanlış, ya davranışınız. Asıl saçmalık ta burada zaten.

Bu noktada, şunu açıkça belirtmek isterim. fazlamesai forumlarında epey süredir elimden gelen katkıyı yaparım. İsteyen gidip bakar. Foruma üye olduktan sonra bir de siteye üye olunması gerektiğini farkedişim uzun sürdü, ki bu tamamen benim eşekliğim. Üye olduğum günden beri toplam katkım pek azdır. Üye olmaktaki amacım yalnız ve yalnızca bazı haberlere yorum yapmaktır. Haber peşinde dolanacak zamanım yok, olsaydı kendi projemi devam ettirirdim. FM'yi bir hizmet noktası olarak değerlendirmiyorum. Burada en az ölçüde bile olsa bir dayanışma olduğunu düşünüyorum. Eğer siz kendinizi "dayanılan" olarak görüyorsanız, ben size "dayananlardan" biri değilim. Benim "dayananlardan" biri olduğuma kanaat getirdi iseniz -ki bu açıkça belli oluyor- mühür sizde, hüküm sizde. Neyse gereği yapınız kardeşim. Benim bekaam için FM elzem olmadığı gibi, FM'nin varlığının temel direği de ben değilim. Tavrımdan hoşnut değilseniz silersiniz beni, yorgan gider, kavga biter.
0
sundance
Tebrikler mükemmel anlamışsınız. Ne desem boş.
0
anshan
Bu laftan sonra artık benden PES.
0
mentat
benzer bir durumla ben de karsilasmistim. duygusal bunyenin daga kusme ama kustugunu de daga anlatmaya cabalamasi olarak algilayip gecmek lazim bence meseleyi..

enteresan olan, yorumlardan gordugum kadariyla sundance, boyle bir ihtiyacin olabilecegini dusunen baya da bir uye varmis fm'de. enteresan olsa da, bence uyelikten cikma dugmesi falan gibi bisey eklemek iyi olur siteye. stress dugmesi niteliginde, arkada kod olmasa da olur bence. nasil olsa "siteden cikmak", az cok genel uyelik sisteminin mantigini (hani ucretsiz, hani spamsiz, hani olesine uyelik iste) ve "bu" mekani bilenler icin no-op.. dugmenin arkasi da no-op olur biter mesele..
0
sundance
Süper yaklaşım bu :) Eline sağlık. Ama o düğmenin çalışanından da kesinlikle yapmak gerekecek. Zira meselenin üyelikten çıkıp çıkmama değil, paylaşmak ve paylaşmamak olduğunu şu yorumlarda bile anlayanların sayısı çok az.

Beleşe (acaba arapça da kök olarak leş ile bir bağlantısı var mıdır bu kelimenin ?) hizmet bekleme ve katılımla daha iyi bir ortam oluşturma arasındaki fark bu sayfada bile gözükmekte. İyi ki böyle bir haber yapmışız.
0
cea
hmm, beles kelimesini kullanirken bu kadar yanki yapacagini hic dusunmemistim (hatta uzerinde hic dusunmemistim). Aslinda sadece orijinal metindeki 'ucretsiz' tanimina bir gondermeydi sanirim. Keske uzerine bu kadar dusulen kelime privacy olsaydi.


... meselenin üyelikten çıkıp çıkmama değil, paylaşmak ve paylaşmamak olmasi ...


Talihsizlik yazinin basinda bu iki konunun bir tutulmasi. Benim asil ilgilendigim mesele ise uyelikten cikip cikmamak. Paylasma ile ilgili yazilanlara zaten katildigim, ve bu konu pek cok yerde fazlasiyla tartisildigi icin ayrica bir yorum yapmayi ihtiyaci gormuyorum. Bu konuda tek soyleyebilecegim: paylasmak, kalite != kullanici sayisi.

Bu aralar esas sicak konu ise internet uzerinde privacy (mahremiyet), kisisel haklar, ve kisisel bilgilerin kotuye kullanilmasi.

Hayir, FM bu sekilde davraniyor demiyorum. Ama FM nin bu konularda kullanicinin isteklerine saygili davranarak ornek olmasini istiyorum. Bu sayede belki kayit sildirmenin bir lutuf degil bir hak oldugu kavrami yayginlasir. Bu paralelde, (su anda var mi bilmiyorum) FM nin gizlilik politikasinin yani "adresinizi aldik ama bunu kimseyle paylasmiyoruz, istediginiz zaman kayitlarimizdan cikartiriz vs. vs." bilgisinin de bir yerlerden erisilebilmesi iyi olurdu.

Bu yazdiklarim bazilarina 'soguk' gelebilir ama ne yazik ki internet 2-3 yil oncesinden cok farkli. Kullanicilarin da bu soguk gidisatin farkinda olmalari ve onlemlerini ona gore almalari yerinde olur diye dusunuyorum.
0
sundance
Eyvallah, paylasmak, kalite!=kullanici sayisi kısmına tamamen katılıyorum. Zaten yukarda verdiğim oranlar da bunu gösteriyor. Eğer mesele sayı olsaydı 1982 üye ile çok sağlam paylaşım yaşayabilirdik, ben de bu istediğimiz düzeyde değil diyorum.


Öte yandan katılımcı paylaşımcı üye sayısı ne kadar fazla olursa bu da içeriğin zengin olmasını sağlar, sanırım bu konuda da kimsenin itirazı olmaz. (Bir yazı hakkında ne kadar çok kişi fikir belirtirse, o kadar çok yönlü ve aaa bu aklıma hiç gelmemişti yaklaşımı sağlanır.)


Beleş kelimesinin önemine gelince. O gayet de önemli üstünde durulması gereken bir kavramdır. Free kelimesi aynı şekilde tecavüze uğradığı gibi, burda özgürce paylaşılan bir ortam da, aynı şekilde beleş nitelenmesi ile ziyan olabilir.


Sıcak konu Internet üzerinde mahremiyetin kötüye kullanılması olabilir, fakat bu hiçbir zaman Fazlamesainin sıcak konusu olmadı. Fazlamesai okurlarına üç yıllık tarihi boyunca sadece bir kez toplu mail atıldı*. Bu süre zarfında da hiçbir Fazlamesai okuru, kişisel haklarının kötüye kullanıldığı vs. konusunda bir şikayette bulunmadı. Privacy kavramına bu önemi vermediğimiz sizin (sanırım kısa süredir burda olmanızdan kaynaklanan) yüzeysel görüşünüz, zira mahremiyet kavramını zaten hiçbir zaman bir tartışma konusu dahi yapmıyoruz. O zaten temel bir şey, bu güne kadar da hiçbir FM okurunun bilgisi zor şartlar altında bile hiç kimseye verilmemiştir.**


O yüzden zaten adresinizi kimse ile paylaşmıyoruz, istediğiniz zaman kayıtlarımızdan çıkartırız, düşünülmesine bile gerek olmayan bir şey, tabi ki yaparız, niye yapmayacağız ? (Burda belki -benim- hatam, bu olay vasıtasıyla, insanların dikkatini başka bir yöne çekmekti.) Çok da meraklı değiliz şimdiye kadar üyeliğinin iptalini isteyen iki kişinin bilgilerini tutmaya :)


O yüzden lütfen burada içinde olmadığımız sorunları Internette sıcak diye sanki bu sitede suistimal ediliyormuş gibi tartışmayalım, direkt kanlı canlı gerçekten olan (ya da olmaması sorun olan) şeyleri tartışalım.



*o da beraber nasıl bir ortaya koysak, ne yapabiliriz şeklinde bir maildı, ve hiçbir kullanıcımızdan niye bana böyle bir mail attınız gibi bir cevap gelmedi



**Bundan altı ay kadar önce resmi bir kurum tarafından
Biz o adama dava açacağız, IPsi ve bütün üyelik bilgileri lazım. denildiğinde verdiğimiz cevap
Malesef böyle bir bilgiyi sağlayamayız olmuş.
Bunun üzerine
Biz davayı açıyoruz, umarız sizin başınız da derde girmez ifadesine de
Okurlarımıza karşı sorumluluğumuz mahkeme bizden istemeden bu bilgiyi vermemek şeklindedir. Ancak mahkeme isterse verebiliriz. şeklinde cevap vermişizdir.

Ve hiçbir FM okuru, siz bizi mahremiyete yeterli önem vermemekle suçlayana kadar da bu olaydan haberdar bile olmamıştır. Mahremiyet bu şekilde korunuyor olduğunun bile reklam aracı yapılmaması gereken, doğal olarak yapılması gereken bir şeydir.



0
cea
Aslinda farkli seyler soylemiyoruz. Bastan beri yazdiklarimi art niyet aramadan okursaniz bunu goreceksiniz. FM ye bir suclamada bulunmadim. Insanlarin internet kullanim aliskanliklari gelistikce, kayit sildirme, privacy policy gibi kavramlarla ister istemez daha fazla karsilasilacagi, ve bu isteklere okuzun altinda buzagi aramadan saygi duyulmasinin daha dogru olacagini soyledim. Bu konuyu ozgurluk kavramindan ayri ve mahremiyet ile ilgili olarak gormeye devam ediyorum.

Ozgurluk ve paylasim konularinda tartisma yapmak icin ise XFree86 lisansi ile ilgili yazi cok daha uygun, ozellikle benzer bir durumun Apache lisansinda da oldugu goz onune alinirsa...

Neden kullanicilarin kucuk bir yuzdesinin katkida bulundugunu ayrica tartismak yararli olacaktir. Ancak katkida bulunan kaliteli bir kitlenin var oldugunu dusunuyorum. Kullanici sayisini on plana cikartan siteler ile FM yi zaten hic ayni kefeye koymuyorum.
0
korhan
Giden gider, kalan sağlar bizimle...
0
vampir
daha once mail adresi iptal etme, uye oldugum sitelerden ayrilma istegi yasamis oldugum icin bu durumu anliyorum.
elbette girmessin olur biter
ama insanin icinde bir sekilde o uyelikle ilgili sorumluluk kaliyor ve kendini kotu hissediyor.. en azindan benim icin boyle..
halbuki uyeligimi iptal edebilme sansim olsaydi daha rahat edecektim..
tabi bir de bos yere yer kaplamama istegi de tasiyor insan ister istemez..
sanirim yazida bahsi gecen kisi(ler) de bu sekil hissetmis olabilir.. (:
0
bm
Belki bu uyeniz yazdigi yorumlardan memnun degil ve sistemden butun izini silmek istiyor? Belki kullandigi rumuzu begenmedi? Belki sistemi yazanlar ozenli davranip silme opsyonu da koymuslar mi diye merak ediyor? Belki de dediginiz gibi bir sekilde size bir mesaj vermek istiyor.

Onemli degil bence, bunu niye okuyucularina duyurdugunuzu anliyorum da 'silme' isini niye yapmadiginizi anlamiyorum.

Yayinladiginiz istatistik ilginc, bunu istatistik sayfaniza koymaniz mumkun mu?
0
simor
Acaba, güvenlik ile ilgili bir kaygı mı var? Olabilir...
0
pirx
Post sistemi kullanışsız gelmiş olamaz mı? Ben kendimden yola çıkarak bu sonuca varabildim, eğer siz bu yazdıklarınızla ilgili somut başka şeyler söylerseniz (belki ilgili arkadaşla önceden yaşanmış bir tartışma,anlaşmazlık,tatsızlık vs. bir olay) daha net bir tavır sergilemiş olursunuz gibime geliyor.

Öyle değilde, "ikibine yakin üyeyiz, neden kullanıcıların cogu pasif,neden yeterince,hedeflediğimiz oranda bir paylasim ortami yaratamiyoruz" diyorsanız eğer (ki buda yazdıklarinizdan çıkarılabilecek başka bir anafikir) bunu ben de pek bilemiyorum. Belkide fazlasıyla yabancı kaynaklı ve görece küçük bir kitleye GERÇEKTEN seslenen bir içerik hedefleniyor olması olamaz mı?

En son ve nadirde olsa rastladığım bir olayda tabiiki kaçınılmaz olarak fanatizm. Takim tutar gibi OS tutmak. Bilemiyorum benim bu sitemden sonra üyeliğimi hatırlayıp divx player başlığına ve buraya bunları yazmamı sağladınız en azından :)
0
conan
Kardesim,
Adam su yukardaki yazida eger begenmedin istemiyosan login olmazsin, cookielerini de silersin, hatta gider wipe* ile yokedersin diyor.

Bunu aman tanrim mahremiyet yokedildi bilmemne olayina cevirmenin geregi yok. Eger kisisel haklarina saldirdigini dusunuyorsan FM sitesinin basta niye uye oldun? Eger sonradan bir yamugunu gorduysen sitenin bize de soyle biz de sesimizi cikaralim. Eger bu kadar kisisel haklarinin Internet'teki tuzel/sanal kisiler tarafindan ihlal edildigini dusunuyorsan sana cok guzel bi haberim var. Cikar o network kablonu bilgisayarindan otur pacman oyna.

Okuz altinda buzagi aramayin. Gidin ihlalleri kisisel bilgilerinizi satan, calan insanlardan sorun.

Hayatimda boyle sacma bir itirazin boyle bir platformda bu kadar acizce tartisildigini gormedim.

[saka]Sen de sundance kardesim otur yaz iki SQL query, sil sunu sunu sunu. Istemiom bunnari gormek ben hehe :) [/saka]

*http://wipe.sourceforge.net/
0
FZ
FM: Dünyayı ele geçirmeye çalışan site.

FM: Elinizi verirseniz kolunuzu kaptıracağınız site.

FM: Karanlık dehlizlerine girip, IRC kanalında ruhsal kaoslara ve fırtınalara yakalanıp beyin hücrelerinizin bağlantılarında kalıcı değişikliklere yol açan site.

FM: Öyle böyle değil.

FM: Asabi site, elektrik fırtınası, elektromanyetik dalgalanım.

Bütün bunlardan sonra dostum conan´ın bilgece öğüdünü dinliyor ve makinamdan ağ kablosunu çekip Pacman oynamaya gidiyorum (eski güzel günlerde yoktu böyle veritabanına saplanıp kalma muhabbeti, en kötü ihtimalle yüksek skor tablosuna yazılırdı ismimiz, o durumda da hex editörle ilgili dosyayı mıncıklamak çok zor olmazdı, yoktu öyle internet, minternet, di mi? :-P )
0
sametc
değilmi conan alla allaaa gidin baskalaından hesap sorun... FM den supheleniyorsanız ayıp etmşişnizdir gidin microsofttan windows kaynak kodunu isteyin onlardan sorun kişisel gizlilik haklarım nerde falan diye .....

1- o kişi buraya niye uye olmuş.. (ciddiyim stallman amca olsaydı ve eger sizlerin gizlilik ilkeleri konusunda yazdıklarınızı okusaydı ciddiim 10 satır kufur ederdi burda o kadar sinirli adam :)))

2- fazlamesai'ye habere yorum yazmak icin uye olanlar varmıs megerse ne uzucu :(( neden boyle haber gondermiyorlar ceviri yapıp yayınlamıyorlar ayıp değilmi fazlamesaiye .....

sundance demek istiyorki : bizi HALA anlamamışlar biz burda paylaşmak istiyoruz millet uyeliğimi iptal etmek istiyorum falan diyor varmı turkiyede fazlamesai gibisi :))))
yani baska sitelere guvenip fazlamesaiye guvenmiyorsa o kişi durum vahimdir :(
0
sametc
yani sundance yerine stallman olsaydı demek istedim yani yanlış anlaşılmasın
0
yalcink01
Özgürlük ve özgür paylaşımdan dem vuran bir sitenin özgürlük anlayışının: bana bulaşma , git diğerlerinden hesap sor olması ilginç. FM herşeyi doğru yapan, yanılmaz insanların sitesi mi ki, dokunulmazlığı ve tartışılmazlığı var?

Kendini lutüf gibi gören insanlardan hoşlanmadığım gibi, kendini lutüf olarak gören ve putlaştırılmaya doğru giden yerlerden de hoşlanmam. Size hayatta başarılar.

Yalçın Kolukısa
0
sundance
Senle tartışmayı gereksiz buluyorum derken tam da bunu kastetmiştim.

Hayatta başarılar.


0
bm
Formatini kullandiginiz slashdot'un basarisini da, daha ortada pek trafik yokken editorlerin kullanicilariyla 'sana cevap bile vermem' tarzinda cevaplarla didismelerine bagliyorlarmis. Bu baglamda olursem kabrime gelme istemem belki hayatta basarilardan daha randimanli olur?
0
anshan
Beleş, Arapca bila ve eşya sözcüklerinin birleşmesi ile oluşmuş bileşik bir sözcük. Sundance'ın iddia ettiği gibi leşten türememiş. Eşya, şeyler anlamına geliyor. Bila ise Türkçe'de tam karşılığı olmayan, yokluk ifade eden bir ön ek. Sundance'ın nefret duyduğu sözcüğün sözcük karşılığı "şeylersiz", sözlük karşılığı ise "hiçbir karşılık olmaksızın". FM'ye üyeliğin ücret vs.ye tabi olmadığını söyleyen Sundance. 'ücret vs. olmadan' ın tek sömzcüklük karşılığı beleş. Özellikle bedava kullanmadım, çünkü bedava ile beleş arasında önemli bir fark var. Örneğin Yahoo'dan BEDAVAYA aldığınız e-posta hesabını belli periyotlarla kullanmazsanız hesabınız iptal edilir. O hesabı alırken bila bedel alırsınız, ama belli şartlara uyarak. FM'ye üye olurken kişilerden ne ücret talep edilir, ne de her hangi bir şart öne sürülür. Sundance'ın tarifinden benim anladığım bu. Yani FM'ye üyelik bila-bedel ve bila-şarttır, yani bila-eşyadır, ki bila-eşyanın günümüz Türkçe'sinde söyleniş şekli de BELEŞ'tir. En yakındaki sözlüğe bakarsanız görebilirsiniz.
0
mentat
elim elim ustunde gibi bir oyun oynuyorsaniz karismak istemem..

ama, beles kelimesinin anlamini sozlukten bakmaya, bilimsel yontemlerle kokunu bulmaya ugrasmak biraz sacma degil mi? eger dis dunya ile iliskini sozluk ile belirliyorsan, elbette ki sonuna kadar haklisin bir dilbilimci olarak..

ancak bir kelimenin anlamini belirleyen malesef ki sadece turk dil kurumu vs degil. toplum, kultur, sokak. beles sirke baldan tatlidir gibi atasozler, belescilik, belese konmak gibi dile yerlesmis deyimler (?) beles kelimesinin anlamini yeterince acikliyor aslinda. beles kotu bir kelime. kaka.. hatta free kelimesinin ingilizcede "free as in beer" durumunda aldigi anlamdan daha bir "kaka". bu konuda, "akdeniz ve dogu kulturlerinin emek sarfetmeden kazanc saglama" adli henuz yazilmamis uzun fm mesajimi siddetle tavsiye ederim.. belki benden once baska biri yazar, sevinirim, belese gelir..

bu arada da siddetle "ironi" kelimesinin anlamini sozlukten arastirmani ve kompozisyon olarak bize sunmani tavsiye ederim. sinavda sorabilirim..

not: biraz terbiyesizce, adab'i muhaseret kurallarini asan bu mesajim icin simdiden ozur, ancak mesajlari okudukca moralim ve insan zekasina inancim gitgide azaliyor, en azindan sitenin delisi rolunu kabullenip gonlumce yazmak istedim. sitenin delisi degil de sahibi falan olsam, su anda silmistim tum kullanici veritabanini..
0
aRda_
Niye herkez(FM yetkilileri) bu kadar sasirmis(3623 byte kaldı | 32 yorum) anlamadim.Biri bunu bana aciklayi versin, bir zahmet...
Ne yani http://www.fazlamesai.net/'e kayit olan birisi kaydini geri alamaz mi?!.

Bu kadar saskinlik yorumunu gorunce aklima gecen seneki bir haber gelmisti; Izmir'de yasayan ihtiyar yaslarda bir amca araba kullanma gorevini tam olarak yerine getiremedigini dusunerek gerekli merciiye gidip ehliyetini iade etmek istemis...
0
zahter
Elbette isteyen uyelikten cikabilir ama soz konusu olan -tartisilmasi oncelikli olan- bu degil.Burada bir 'trip atma' suphesi var.Bundan once de uyelik iptali icin basvurulmus ama siteye bu sekilde yansimamis.Yazinin basliginda da her sey acikca yazilmis.Burada ehliyet orneginden ayrilan bir durum varki gozden kacmamasi gerekir.Hatta anlatmaya calisacagim duruma daha yararli olacak bir ornek vereyim:Ogrencinin biri Kredi Yurtlar'a "artik paraya ihtiyacim yok" demis.Kurumun bilmem kac yillik gecmisinde yasanmamis bir olay oldugu icin yetkililer bile sasirmis.
Siteden cikmaniz icin site yoneticisine mail atmaniz gerekmiyor.Login olmazsiniz,belirli bir sure sonra hesabiniz silinir.Ya da sitenin amaclari size artik cazip gelmiyordur (cunku burasi kisisel bir site degil),siteye uyuz olmussunuzdur.Siteye girmezsiniz olur biter.
Ama kredi yurtlar ve ehliyet ornegi oyle degil.Simdi bu ogrenci hesabina yatirilan parayi cekmesin parayi almamis sayilir denemez.Eger ogrenci iptal basvurusu yapmazsa banka hesabina yatirilan parayi almis kabul edilir ve okul bittiginde tahsilat sureci baslar.Ehliyet meseleside oyle.Ihtiyar adam ehliyetini vermese bile yenileme tarihi gelecektir.Dusundugu gibi kendini yeterli hissetmedigi dogrulanirsa ehliyet zaten elinden alinir.Sundance in kast ettigi "ucretsiz" uyelik kavramini boyle degerlendirmek gerek.
Isin (Bilgi Paylasimi) sonunda bir bedel odettirmiyorsak bu FM uyesi -gerek yokken- neden uyeliginin iptalini istiyor?Burada baska bir hava sezinlenmis ki -basit bir uyelik iptalini isteme olayi degil- haberin,yorumlarin basligi boyle atilmis.Bu sundance in husnu kuruntusu (yani yanlis anlasilma yok ve herkes FM amac bolumune gore hareket ediyor) olsa bile boyle bir yazi gerekiyordu.Zaten uyelik iptalini isteyen amcanin ismi/nick i burada gecmedigine gore (hatta ima bile goremedim) olayi kisisel dusunmenin hic alemi yok.Ben en cok neye sasiririm?Uyelik iptali isteyen kisinin FM yi takibe devam etmesine....
0
simor
:( Hedef saptrma başka birşey değil.
0
simor
ek: Oylama yapılmasını öneriyorum. Başka da birşey yazmaya mecalim kalmadı :(
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Balık İçin Teşekkürler... (ya da Google ve Deniz Ürünleri Üstüne...)

FZ

Günlük "siyasi" (!) gazetelerimizin vazgeçilmez öğelerinden biri de arka sayfalarında ya da sağlık köşelerinde mütemadiyen "günde 1 elma yiyin 10 yıl daha çok yaşayın, ayda 1 kadeh şarap için malı götürün, başka işi gücü olmayan bilimadamları allem edip kallem edip fon aldılar sonra da gittiler 3 haftada bir salkım üzüm yemenin ve sabah kalktığınızda 2 dk. nefesinizi tutmanın sağlığa olan süper etkilerini araştırdılar" şeklinde haberlerin çıkmasıdır.

"Cognitive" ve "cognitive science" konuları ile ilgili abone olduğum Google News Alert servisi e-posta kutumu son 1-2 haftadır "balık" üstüne e-postalara boğunca dayanamadım, paylaşmak istedim. Uyanın ey ahali, haftada 1 öğün yenen balık sizin aptallaşmanızı engelliyor, olmadı geciktiriyor. İnanmayan Google'a sorsun! ;-)

fazlamesai.net'e soralım: Peki, açık kaynağa nasıl ulaşırız?

Nano

Fazlamesai üzerinde bir çok kurumsal uygulamanın (vede oldukça büyük olanların) açık kaynak yazılımlar ile de gerçekleştirilebileceği (hemde fazlasıya) ilgili bir çok tartışma oldu. Ya peki küçük uygulamaların ve küçük şirketlerin açık kaynağa ulaşımı nasıl olacak?

Mesela bir KOBİ WriteBoard: http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=3504 gibi bir araca ihtiyaç duysa buna nasıl ulaşabilir, nasıl "freelance" yazılımcı bulup bu tür araçları kendisine yazdırabilir.

Bilgisayarlar ve 2038 yılı

FZ

Belli bir süredir gündemde olan bir sorun bugün takip ettiğim Compunauts listesinde karşıma ilginç bir şekilde çıkınca FM kitlesi ile paylaşayım dedim.

Basit bir Perl komut satırı ile sisteminizin 2038 yılına nasıl tepki vereceğini inceleyebilirsiniz...

Java Gelmiştir

butch

FM'e öner: Twitter bağlantısı

auselen

FM'in bir twitter hesabı olsa ve yayınlanan yazılar başlık, meta, özet vs olarak oradan duyurulsa. Ben kendim twitter kullanmıyorum ama görülebilirlik için daha kolay olabilir.

Belki fm.net'de bahisler geçebilir.

Bir de FM'in bir meta kısmı olsa da böyle konular konuşulup tartışılsa sevinirim.