Kâtibim: ASCII dosyanızı MP3 yapın (abc ve mp3 ilişkisi)

0
misafir
Kâtibim türküsünün piyano ile 'çalınmış' kısa bir versiyonunu mp3 çalarınızda dinlemek ister misiniz? Hayır, size mp3 indirebileceğiniz bir link vermeyeceğim. Bu yazıdan kopyalayıp yapıştırarak oluşturacağınız kısa bir metin dosyasını ve bazı programları kullanarak söz konusu mp3'ü nasıl oluşturabileceğiniz anlatacağım.
abc, 1991 yılında Chris Walshaw tarafından halk şarkılarını hem insanın hem de bilgisayarın okuyabileceği bir formatta kaydetmek için oluşturulmuş bir standart. Esas olarak bir ASCII metin dosyası. İlk ortaya atıldığından beri bayağı gelişmiş. Artık senfoniler bile bu formatta kaydedilebiliyor. Aşağıda kâtibim türküsünün abc standardında yazılmış bir halini görüyorsunuz:

X:1
T:Katibim
M:4/4
L:1/8
Z:abc olarak yazan misafir
K:C
A3e e2e2|fefg e2e2|d2dd c2d2|e4 z4:|
A3B c2d2|efed cBA2|BdcB BA^GA|B4 z4|
A3B c2d2|efed cBA2|BdcB BAA^G|A4 z4|

Asıl önemlisi bu metin ile neler yapabileceğimiz. Öncelikle bu metni katibim.abc adı ile bilgisayarınıza kaydedin. Sonra abcmidi programını indirip kurun. Program Debian GNU/Linux'ta mevcut. Şimdi abc2midi katibim.abc komutunu verip dosyayı MIDI'ye çevirin ve dinleyin.

Ya da timidity programı bilgisayarınızda kuruluysa, ki Debian GNU/Linux'ta mevcut, timidity katibim1.mid -Ow komutuyla dosyayı wav dosyasına çevirin. Bu arada wav dosyası yaklaşık 5M yer kaplıyor. Oysa orijinal dosyamız sadece 165 bayttı. MIDI ise 737 bayt. Belirtmeden geçemedim.

Şimdi, lame programı ile wav dosyasını mp3'e çevirebiliriz. Program yazılım patentleri nedeniyle Debian'da mevcut değil. O yüzden bir zahmet lame.sf.net adresinden kaynak kodunu indirip kendiniz derleyiverin. mp3'e çevirme komutumuz basit: lame katibim1.wav. Artık mp3 çalarınıza yükleyebileceğiniz bir dosyaya sahipsiniz. Tebrikler!

İsterseniz türkünün notalarını da basabilirsiniz. Bunu için ihtiyacınız olan program abcm2ps. Tabii ki debian'da mevcut. Komut ise basit: abcm2ps katibim.abc. Çıktıyı Out.ps adlı dosyada bulabilirsiniz. gv ile ya da başka bir programla bakın bakalım nasıl görünüyor...

Son olarak çok daha profesyonel bir programdan daha bahsetmek istiyorum: GNU LilyPond. İşevi yine bir ASCII dosyasından midi ve pdf üretmek, yani müzik ve basılı nota. Ama lilypond formatını öğrenmek abc'den biraz daha zor. pdf üretmek içinse TEX'i kullanıyor.

Görüşler

0
FZ
Uzun zamandır okuduğum en güzel kısa makalelerden biri! Çok teşekkürler.

Bu tür makalelerin artmasını diliyorum.
0
feran
Benim gibi elektronik özürlü biri için bile kolaylıkla uygulanabilecek sade açık seçik anlatım için çok teşekkür ederim.
0
sefalet

Acaba bu işlemleri tersine yapmak mümkün mü? mp3 den ASCII ye çevirmek gibi.Herhangi bir mp3 için yapmak güzel olurdu boyut küçültme bakımından.Ya da ASCII den çevirdik mp3 e tekrar işlemleri tersine çevirip ASCII ye dönüştürebilirmiyiz?
0
FZ
Bu işleri tersine yapmak yani herhangi bir sayısal "ses" verisini alıp, oradaki enstrumanları ayrıştırmak ve bunların notalarını çıkarmak kolay bir iş değil. Zor bir iş olmakla beraber bazı denemeler mevcut, JTransrciber gibi. Bununla ilgili bir miktar bilgiyi yine FM'de yayınladığım Yapay Zekâ ve Müzik Üstüne başlıklı makalenin sonlarına doğru bulabilirsiniz.
0
sefalet
Teşekkürler bakıcam.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Mülayim Linux Geliyor

butch

Eben Moglen Türkiye'de

butch

An Gelir...

butch

GNU/Linux Kullanışlılık Testi için Gönüllü Katılımcılar Aranıyor

gorkem

Coğrafi ve kültürel açıdan dağıtık bir yardımlaşma ve imece ortamında geliştirildikleri ve insan-bilgisayar etkileşimi İIBE) uzmanlarının bu sürece katılımlarının az olması nedeniyle Linux ve benzeri açık kaynak kodlu yaziımların kullanışlılık alanında diğer işletim sistemlerinin gerisinde kaldığı düşünülüyor.

Bu alanda yapılan laboratuvar testleri, şimdiye kadar çok kısıtılı imkanlarla gerçekleştirildi. Hazırlanan raporların nitelik ve nicelik açısından yeterli olmaması, bu çerçevede çalışma yapan yazılım geliştiricilerinin de referans alabileceği kaynakların sınırlı sayıda olmasına neden oluyor. Bu nedenle, İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere kampüsünde 10 Aralık - 31 Aralık tarihleri arasinda 12 test katılımcısının yer alacağı "Linux işletim sistemi kullanışlılık testi" yapılacaktır.

Fazlamesai'nin en genç üyesi!

sundance

Fazlamesai.net bugün saat altı civarlarında en genç üyesine kavuştu!
Deniz bebeğe hoş geldin derken, Boran(Butch) ve Aylin'e (Mayli) mutluluklar dileriz.

Fazlamesai Ailesi