Kâtibim: ASCII dosyanızı MP3 yapın (abc ve mp3 ilişkisi)

0
misafir
Kâtibim türküsünün piyano ile 'çalınmış' kısa bir versiyonunu mp3 çalarınızda dinlemek ister misiniz? Hayır, size mp3 indirebileceğiniz bir link vermeyeceğim. Bu yazıdan kopyalayıp yapıştırarak oluşturacağınız kısa bir metin dosyasını ve bazı programları kullanarak söz konusu mp3'ü nasıl oluşturabileceğiniz anlatacağım.
abc, 1991 yılında Chris Walshaw tarafından halk şarkılarını hem insanın hem de bilgisayarın okuyabileceği bir formatta kaydetmek için oluşturulmuş bir standart. Esas olarak bir ASCII metin dosyası. İlk ortaya atıldığından beri bayağı gelişmiş. Artık senfoniler bile bu formatta kaydedilebiliyor. Aşağıda kâtibim türküsünün abc standardında yazılmış bir halini görüyorsunuz:

X:1
T:Katibim
M:4/4
L:1/8
Z:abc olarak yazan misafir
K:C
A3e e2e2|fefg e2e2|d2dd c2d2|e4 z4:|
A3B c2d2|efed cBA2|BdcB BA^GA|B4 z4|
A3B c2d2|efed cBA2|BdcB BAA^G|A4 z4|

Asıl önemlisi bu metin ile neler yapabileceğimiz. Öncelikle bu metni katibim.abc adı ile bilgisayarınıza kaydedin. Sonra abcmidi programını indirip kurun. Program Debian GNU/Linux'ta mevcut. Şimdi abc2midi katibim.abc komutunu verip dosyayı MIDI'ye çevirin ve dinleyin.

Ya da timidity programı bilgisayarınızda kuruluysa, ki Debian GNU/Linux'ta mevcut, timidity katibim1.mid -Ow komutuyla dosyayı wav dosyasına çevirin. Bu arada wav dosyası yaklaşık 5M yer kaplıyor. Oysa orijinal dosyamız sadece 165 bayttı. MIDI ise 737 bayt. Belirtmeden geçemedim.

Şimdi, lame programı ile wav dosyasını mp3'e çevirebiliriz. Program yazılım patentleri nedeniyle Debian'da mevcut değil. O yüzden bir zahmet lame.sf.net adresinden kaynak kodunu indirip kendiniz derleyiverin. mp3'e çevirme komutumuz basit: lame katibim1.wav. Artık mp3 çalarınıza yükleyebileceğiniz bir dosyaya sahipsiniz. Tebrikler!

İsterseniz türkünün notalarını da basabilirsiniz. Bunu için ihtiyacınız olan program abcm2ps. Tabii ki debian'da mevcut. Komut ise basit: abcm2ps katibim.abc. Çıktıyı Out.ps adlı dosyada bulabilirsiniz. gv ile ya da başka bir programla bakın bakalım nasıl görünüyor...

Son olarak çok daha profesyonel bir programdan daha bahsetmek istiyorum: GNU LilyPond. İşevi yine bir ASCII dosyasından midi ve pdf üretmek, yani müzik ve basılı nota. Ama lilypond formatını öğrenmek abc'den biraz daha zor. pdf üretmek içinse TEX'i kullanıyor.

Görüşler

0
FZ
Uzun zamandır okuduğum en güzel kısa makalelerden biri! Çok teşekkürler.

Bu tür makalelerin artmasını diliyorum.
0
feran
Benim gibi elektronik özürlü biri için bile kolaylıkla uygulanabilecek sade açık seçik anlatım için çok teşekkür ederim.
0
sefalet

Acaba bu işlemleri tersine yapmak mümkün mü? mp3 den ASCII ye çevirmek gibi.Herhangi bir mp3 için yapmak güzel olurdu boyut küçültme bakımından.Ya da ASCII den çevirdik mp3 e tekrar işlemleri tersine çevirip ASCII ye dönüştürebilirmiyiz?
0
FZ
Bu işleri tersine yapmak yani herhangi bir sayısal "ses" verisini alıp, oradaki enstrumanları ayrıştırmak ve bunların notalarını çıkarmak kolay bir iş değil. Zor bir iş olmakla beraber bazı denemeler mevcut, JTransrciber gibi. Bununla ilgili bir miktar bilgiyi yine FM'de yayınladığım Yapay Zekâ ve Müzik Üstüne başlıklı makalenin sonlarına doğru bulabilirsiniz.
0
sefalet
Teşekkürler bakıcam.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kitap yorumu: Dijital Kale

sundance

Ülkemizde özellikle Da Vinci Code, Melekler ve Şeytanlar isimli kitapları ile tanınan Dan Brown'ın, Digital Fortress (Dijital Kale) isimli kitabını geçenlerde okudum.
Uzun süredir kendisini bir ziyaret etmek istiyordum zaten, ama kısmet kızkardeşimin Tüyap Kitap Fuarı'nı yağmalamasınaymış.

Fazlamesai'ye soralım: Do you seek ICQ?

sundance

15 Kasım 1996'da çıktığında kısa sürede fenomen olmuştu. Dört İsrail'li gencin ortaya attığı anında mesajlaşma sistemi ICQ, Internet'e bakış tarzımızı tek başına değiştirmişti. Öyle ki Internet'in e-mail, web, irc ve ICQ'dan oluştuğunu söyleyenler bile vardı.

Bu şaşırtıcı başarı kısa sürede en büyük Internet firması olan AOL'un para benim değil mi?® felsefesi doğrultusunda ICQ'u satın alması ile en başarılı startup satışlarından birine döndü.

Peki o ilk göz ağrımız ICQ nereye gitti?

Erişim Çözücü: Engelli Sitelere Erişim Problemi Çözücü

FZ

GÜNCELLEME (29 Şubat 2008): Kablosuz ağlar ve TreeWalk DNS sorunlarının çözümü için lütfen buraya, buraya ve de buraya bakın.

GÜNCELLEME (27 Şubat 2008): Dosyalar ZIP olarak arşivlendi. Başlık engelleme kararını uygulayan tüm ADSL erişim sağlayıcıları kapsayacak şekilde (Türk Telekom, Superonline, vs.) güncellendi

GÜNCELLEME (22 Şubat 2008): Şu anda MS Vista için çalışmamaktadır. Birkaç gün içinde gerekli güncellemeler yapılıp duyurulacaktır.

Wordpress.com ve muhtelif yerlerde karşımıza çıkan "bu siteye erişim mahkeme kararı ile... bla bla bla" sayfalarından bunalan, deliren bir insansanız size kalıcı bir çözüm sunuyorum. Eğer İngilizce Windows XP ya da Vista kullanıyorsanız Erişim Çözücü v. 0.1b bağlantısına sağ tıklayıp bilgisayarınızın masaüstüne kaydedin. Eğer Türkçe Windows XP kullanıyorsanız o zaman da Türkçe XP için Erişim Çözücü bağlantısına sağ tıklayıp tıklayıp kaydedin. Ardından...

Java, Dropwizard, Elasticsearch ve Docker ile kendimize bir fazlamesai.net klonu yazalım: Bölüm 1

tongucyumruk

Günümüzde uygulama geliştirme dendiği zaman çoğumuzun aklına iki tip uygulamadan biri geliyor: Mobil uygulamalar veya Web uygulamaları. Bunu masaüstü uygulama piyasası öldü anlamında söylemiyorum tabi ki fakat eskisi kadar "hip" olmadığı da aşikar. Web uygulaması denince pek çok insanın aklına da tabi ki Ruby on Rails veya Django gibi dinamik dillerin geliştirme çerçeveleri geliyor....

iafistanbul Animasyon festivali

anonim

Türkiye'nin tamamen üniversite öğrencileri tarafından organize edilen. 7 üniversite'nin öğrencilerinin ortak yaptığı ilk ve tek animasyon festivali başlıyor.
Festival içinde bir ANİMASYON YARIŞMASI var o başladı bile... >>>>iafistanbul