Vikipedi: Silinmeye aday maddeler ve Fazlamesai.net

0
butch
Bir sebeple Wikipedia fazlamesai.net maddesine göz atmak istedim az önce. Silindiğini biliyordum ancak birçok kullanıcının katkısıyla oluşturulmuş bu maddeye sistemin derinliklerinde de olsa ulaşabileceğimi umuyordum. Fakat öyle olmadı. Bu vesile ile de iki konuyu tartışmaya açmak istiyorum.
  • Önemli bir Türkçe bilişim kaynağı niteliği taşıyan ve uzun süredir büyük bir özveri ile yayın yapmakta bir sitenin buradaki ilginç bahanelerle (üstelik benzer nitelikteki web sitelerinin maddeleri dururken) silinmiş olmasını nasıl karşılıyorsunuz?
  • Sizce silinmiş olsa da birçok insanın emek verdiği arşiv niteliği olan bir maddenin ulaşılamaz olması yanlış değil mi?

Görüşler

0
Tarık
Bu olay tam bir ahmaklık örneğidir. Ne mantıktır kavramış değilim. Yazık!
0
Tarık
hayırlı işler...

bunlar nedir pekey?:

örnek1 örnek2
0
anonim
Site beklenen çıkışını yapamamış :) Daha nereye kadar çıkması lazım, çıkışın kriterleri nedir çok merak ettim.
0
FZ
Ya bırak allah aşkına, daha web 2.0'ı bile yakalayamadık, moralim bozuk zaten! Böhühahaha :(

(Koşarak uzaklaşır, kendini /dev/null'a atar, O'Reilly kayalıklarına çakılır ve nalları "digg"er.) :)
0
anonim
Wikipedia'nin EN surumunde yer alan Mininova maddesi, TR surumde ansiklopedik olmadigi icin siliniyor [1].

[1] http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=%C3%96zel%3ALog&type=delete&user=&page=Mininova

Niyeyse Turklerin herseyi Wikipedia'si bile farkli olmak zorunda. Fazlamesai TR Wikipedia'dan silinmis silinmemis umurumda degil, EN de boyle bisey olsaydi o zaman tartismaya gerek duyardim.
0
devmach
silindikçe biz yeniden eklesek ??
0
Tarık
Şimdi biraz düşününce bazı şeyler yerine oturdu sanki. Bu adamlar((Vikipedia Türkiye)' de silme işlerinden sorumlu ahali) hiçbir halttan anlamayan insanlardan oluşuyor. Hani her zaman şikayet ettiğimiz şu gerzek basın vardırya. Bilmeden etmeden saçma sapan bilişim, gnu/linux haberleri falan yaparlar, işi bilenlere danışma gibi birşeyleri kesinlikle olmaz. Bu (Vikipedia Türkiye)' de aynen bu şekilde sanırım. Bu amcalar bir şekilde (Vikipedia Türkiye)' de mekan tutmuşlar vikipedia aslında nedir? nasıl bir kavramdır, fazlamesai.net Türkiye bilgisayarcı camiası için ne ifade eder, bunlardan bihaber orada kendi çaplarında e-ansiklopedicilik oynamaktadırlar. Yazık tekrar ve günah ek olarak.
0
siyrik
merhaba,

ben de bir süredir kafama takık olan ve bununla uzaktan alakalı bir konuya dikkat çekmek için yer arıyordum. umarım burası yararlı olur. wikiversity'nin nihayet türkçe'si beta sürüm olarak çıktı ve bunu öğrenince çok sevinmiştim, taa ki sitenin ana sayfasındaki türkçe'yi görene kadar... ben bir türk olarak oradaki yazıları anlamak için orijinal (ingilizce) sayfasına bakarak yardım aldım. o ne rezalet bir tasarım! ingilizce sayfasını babylon tarzı bir programa çevirtsem daha anlaşılır olurdu herhalde. resmen robot-vari birşey olmuş. sitenin de amacı insanlara eğitim vermek(!)


oradan alıntı:

"Not: Aşağıdakı bütün bağlantılar (birinci hariç) İngilizce sayfalara gidiyorlar.

Bu site bütün dil-spesifik Vikiversite projeleri ayarlamak bir önemli merkezdir. Bu birçok dilin koordinasyonu Vikiversitesinin görevin ve Vikiversite proje teklifin üstlerine kuruluyor. Bu site orijinal araştırmalar için Vikiversite politikayla ilgili tartışmalara sahiptir.

Vikiversite beta yine de daha ayrı projeler olmayan başka dillerde olan Vikiversitler için bir kuluçka. Şimdiye kadar, İngilizce, Almanca, İspanyolca ve Fransızca Vikiversiteler ayrı projelerdir. Lütfen "ayrı projelerden haberler" sayfasına bakınız.

Eğer yeni bir Vikiversite kurmak isterseniz, o dil projeyle çalışmak isteyen on tane aktif katılımcı olması gerekiyor. Bu kadar katılımcı bulduğunuz zaman yeni bir domain kurulması için meta'dan arzu ediniz. Bu arada, lütfen projenizin ana sayfasını Template:Main page'e ekleyiniz.

Sıkça Sorulan Sorular sayfasından sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz."


http://beta.wikiversity.org/wiki/Main_Page
http://beta.wikiversity.org/wiki/Ana_Sayfa


(anlamadığım konu; makaleler yalnızca ingilizce olmak zorunda olup da, diğer dillere mi tercüme ediliyor, yoksa herbir dilde birbirinden bağımsız makaleler mi yayınlıyor? (gerçi bu sitede, türkçe kısmı için fikir yürütmem gerekirse bunların her ikisi de yok sanırım))
0
Tarık
Vikiversite tasarısının(projesinin) beta olması denemelerin ya da olası geliştirmelerin devam ediyor olabileceğini mi gösteriyor acaba? Belki kötü çeviriler dediğiniz gibi babylon ya da babelfish türü şeylerle çevriliyor sonra bir düzenleyici(editör) tarafından daha anlaşılır kılınacak.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

fazlamesai.net'e soralım: Teknoparklar İşe Yarayacak Mı?

FZ

Önce bir alıntı:

Devletlerin bu konudaki en cüretkâr adımı teknopark diye adlandırdığımız özel teknoloji geliştirme bölgeleri. Teknoloji alanında yazılım, donanım ya da hizmet üretimi yapacak firmalar bu özel bölgelerde çeşitli vergi avantajları sayesinde rekabetçi bir yapıya bürünüyor. Bunun bizdeki yansıması ise genellikle sadece vergi avantajından faydalanmak için ortada teknopark mantığı içinde ürettiği hiçbir şey olmayan firmaların tüm operasyonunu bu alanlara kaydırması oluyor. Teknopark arazilerinin sahibi olarak metrekare başına aldıkları fahiş kira bedelleriyle üniversitelerin de keyfi yerinde... Sonucun ne olduğu sektörü takip edenlerin malumu. İnşallah 10 yıl sonra 'Teknopark modeli işe yaramıyor, uyguladık, olmadı' gibisinden şeyler duymayız.


Sonra bir soru: Sizce yazılım ve donanım alanında Türkiye kökenli şirketlerin dünya devleri ile rekabet edebilmeleri için Teknopark yapılanması anlamlı ve uzun vadede işe yarayacak bir oluşum mudur?

Paul Graham Çeviri Hareketi

sundance

Bazılarımızın 40 Milyon Dolarlık Adam olarak tanıdığı Paul Graham, bir dolar milyoneri ve Lisp hackerı olmanın yanısıra çok da başarılı bir makale yazarı.

Birçok konuda yazdığı makaleleri zaman zaman Fazlamesai'de de çevrilerek yayınlanan Graham, tam bir günümüz filozofu.

Ufuk açan bu makaleleler şahsen benim o kadar ilgimi çekti ki, Türkçe'ye çevirmek için bir çalışmaya başladım. Birkaç ay içinde bütün makalelerini çevirmeyi planlıyorum, umarım beğenirsiniz.

İlk makale Writing, Briefly'nin çevirisi huzurlarınızda.

Bilgi İşlem, Matematik, Kriptografi ve Kadınlar

FZ

Yer: İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Bilimleri. Bir Doç. Dr.un odası.
Kişiler: Doc. Dr. ve bir öğrenci.
Diyalog:
Hoca: Vakti zamanında tıpkı senin gibi kriptografi ile ilgilenen bir kız vardı, bitirme projesine ben danışmanlık etmiştim. Sene 1995. Ben daha o zaman Yrd. Doçentim.

fazlamesai.net'e soralım: Satıcılar neden OO.org yüklü bilgisayar satmıyor?

FZ

Soru orijinal değil, açık, özgür kod dünyasının ve Debian camiasının öncü isimlerinden Bruce Perens'e sorulmuş bu soru bir röportajda. Bruce Perens de bu konudaki şaşkınlığını gizlemiyor:
Eğer OpenOffice.org bu kadar makul bir alternatif ise neden donanım satan şirketlerin gittikçe artan oranda bu yazılımın kurulu geldiği bilgisayarları sattıklarını görmüyoruz?

Açıkçası bir bilgisayar satıcısının bakış açısından baktığımda neden her satılan PC´ye bir OpenOffice yüklemediklerini anlamıyorum. Bunu yapabilecek durumdalar, bu onlar için gayet kolay bir iş.

Belki de gidip o satıcılarından birine sormalıyım bunu ancak şu salakça cevabı almaktan korkuyorum: 'O yazılımı download edebilirsin.' Kimbilir belki de pazarlama dahileri henüz oralara varamamıştır.

4 çarpı sekiz bölü 2 kaç eder? CAPTCHA yerine DYPM

mow

Bu adresteki script sayesinde daha önce de tartışılan CAPTCHA sorunu belki de çözülüyor.