Yazmak, Basitçe
Paul Graham
Mart 2005
Birçok kişi yazmak hakkında tavsiyeler istiyorlar. İyi yazmak ne kadar önemlidir ve insan nasıl daha iyi yazabilir? Buna cevap vermeye çalışırken, kaza eseri konu hakkında kısa bir makale yazdım.
Genellikle bir makale üstünde haftalar boyunca çalışırım. Bu seferki ise 67 dakika aldı, 23 dakika yazmak, 44 dakika ise yeniden yazmak olmak üzere. Fakat bir deney olarak bunu (netten) yayınlayacağım. En azından aşırı derecede yoğun.
Ben, iyi yazmanın birçok insanın farkettiğinden çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Yazmak sadece düşünceleri iletmez, aynı zamanda onları oluşturur da. Eğer yazma konusunda kötüyseniz ve yazmayı sevmiyorsanız, yazma sayesinde oluşturabileceğiniz birçok düşünceleri ıskalıyorsunuz demektir.
İyi yazmaya gelince, işte bunun kısa yöntemi: Mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde kötü bir ilk sürüm yazın; tekrar tekrar düzelterek yazın; gereksiz herşeyi çıkartın; karşınızdaki ile konuşur gibi yazın; kötü yazımın kokusunu alır hale gelin; öyle ki kendi yazılarınızda gördüğünüzde düzeltebilesiniz; sevdiğiniz yazarları taklit edin; eğer başlayamazsanız, birilerine ne konuda yazmak istediğinizi anlatın ve sonra söylediklerinizi yazın; bir makaledeki fikirlerin %80'inin siz yazmaya başladıktan sonra oluşmasını bekleyin ve başlarken düşündüklerinizin %50'sinin de yanlış olduğunu; kesmekten korkmayın; güvendiğiniz arkadaşlarınızın yazılaırnızı okumasını ve hangi kısımlarının karmaşık ya da uzatılmış geldiğini söylemelerine izin verin; her zaman detaylı hatlar çizmeyin; fikirleri yazmadan önce biraz biriktirin; küçük bir defter ya da karalama kağıdı taşıyın yanınızda; ilk cümleyi düşündüğünüz anda yazmaya başlayın; eğer bir zaman sınırı daha önce yazmaya başlamaya zorluyorsa sizi, en önemli cümlenizi ilk başta söyleyin; sevdiğiniz şeyler hakkında yazın; etkileyici yazmaya çalışmayın; cümlenin orta yerinde konuyu değiştirmekten çekinmeyin; dipnotlarda bunu yapmaktan da çekinmeyin, cümleleri birbirine bağlamak için tekrar öğeleri kullanın; makalelerinizi yüksek sesle okuyarak (a) takıldığınız garip ifadeleri farkedin (b) hangi kısımların sıkıcı olduğunu bulun (bu kısımları okurken sıkılacaksınız); okuyucuya yeni ve yararlı bir şeyler söylemeye çalışın; geniş zaman aralıklarında çalışın; tekrar başladığınızda o ana kadar neler yazdığınızla başlyın; bitirdiğinizde kendinize başlamak için kolay bir şeyler bırakın; yazının sonunda bahsedeceğiniz konularla ilgili notlar biriktirin; bunların hiçbirinden bahsetmek zorunluluğunda hissetmeyin; makaleyi sizin kadar dikkatli okumayacak bir okur için yazın, aynı pop şarkılarının döküntü araba radyolarında kulğa hoş gelecek şekilde düzenlenmeleri gibi; eğer yanlış bir şey söylerseniz hemen düzeltin; arkadaşlarınıza hangi cümlelerden en çok pişman olacağınızı sorun; geri dönün ve keskin tespitleri yumuşatın; yazılarınızı net üzerinden yayınlayın, çünkü bir okur topluluğu sizi daha çok yazmaya itecektir ve böylece daha çok fikir oluşturmanıza yardımcı olacaktır; ekrana bakmak yerine taslakların çıktısını alın; basit kelimeler kullanın, bir sonun geldiğini farkedin ve eğer bir tanesini görürseniz yakalayın.
Çeviren: Kıvılcım Hindistan
Bazılarımızın 40 Milyon Dolarlık Adam olarak tanıdığı Paul Graham, bir dolar milyoneri ve Lisp hackerı olmanın yanısıra çok da başarılı bir makale yazarı.
Birçok konuda yazdığı makaleleri zaman zaman Fazlamesai'de de çevrilerek yayınlanan Graham, tam bir günümüz filozofu.
Ufuk açan bu makaleleler şahsen benim o kadar ilgimi çekti ki, Türkçe'ye çevirmek için bir çalışmaya başladım. Birkaç ay içinde bütün makalelerini çevirmeyi planlıyorum, umarım beğenirsiniz.
İlk makale Writing, Briefly'nin çevirisi huzurlarınızda.
Birçok konuda yazdığı makaleleri zaman zaman Fazlamesai'de de çevrilerek yayınlanan Graham, tam bir günümüz filozofu.
Ufuk açan bu makaleleler şahsen benim o kadar ilgimi çekti ki, Türkçe'ye çevirmek için bir çalışmaya başladım. Birkaç ay içinde bütün makalelerini çevirmeyi planlıyorum, umarım beğenirsiniz.
İlk makale Writing, Briefly'nin çevirisi huzurlarınızda.
Dünya ile Rekabet Edecek Zehir Gibi Bir Bilgisayar Şirketi Kurmak
http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2825
Sıradışılıkla Kazanmak - Bir Common Lisp Başarı Öyküsü
http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2511
Python Paradoksu
http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2330