Matematik Köyünde Bilgisayar Bilimleri

0
butch
20-26 Ağustos'da Şirince'deki Matematik Köyünde Bilgisayar Bilimleri ile ilgili 2 ders verilecek.

Her iki ders Türkçe verilecek.

Ayrıntlılı bilgi: http://matematikkoyu.org/etkinlikler/2012-tmd-lisans-lisansustu/

1. Chris Stephenson λ-calculus ve programlama dilleri

Özet

λ-calculus 80 sene önce icat edilmiş. Tamamen soyut matematiksel bir yapı.

Ancak giderek λ-calculus ya da en az “lambda” kelimesi “Pratik” dünyada da moda olmuş. Python'da, Java'da, C#'da artık “ λ” var.

Dersta λ-caclulus'un hem pratik ve teorik yanlarına bakılacak. Uygulamada λ-calculus değerlendiren programlar yazacağız.

Neden λ-calculus? Tarih ve önemi. Gödel, Church and Turing.
Sembollar ve ikame sorunları.
Bağlı ve serbest semboller
De Bruijn sayıları
Schönfinkelling
Church-Rosser niteliği ve pratik önemi.
λ-calculus Church-Rosser'dir.
Church sayılar, mantık, aritmetik.
Normal form
Özyineleme ve Y combinatörü
Açgöz ve tembel değerlendirilme
Gerçek programlama dilleri ve λ-calculus.
λ-calculus gibi bir dilde λ-calculus değelendiren bir program yazmak
Church-Turing tezi.

2. Gabriela Aslı Nesin Sonlu Otomata ve Biçimsel Diller

İçerik: Bu ders sonlu otomataları, regüler ifadeler ve gramerleri, ve Pompalama Önsavı'nı kapsayacaktır. Eğer zamanımız olursa başka dil sınıflarından da bahsedeceğiz, öreğin lineer, tek sayaçlı veya içerik bağımsız diller. Daha ileri seviyedeki öğrenciler için bir grubun cebirsel yapısı ile kelime probleminin bulunduğu sınıf arasındaki bağlantıdan kısaca bahsedilecektir.

İlgili Yazılar

LKD Yılın En İyi Basılı-Görsel İçerik Çalışması: fazlamesai.net

larweda

Linux Kullanıcıları Derneği yılın penguenleri 2004 ödülleri kapsamında fazlamesai.net web sitesi "En İyi Basılı-Görsel İçerik Çalışması" dalında ödüle layık görüldü. Bu ödülü hepimiz adına Ankara Milli Kütüphanede düzenlenen 3.ncü Linux ve Özgür Yazılım Şenliğinde biz kabul ettik. Hepimize hayırlı olsun!

İyi yıllar

butch

Malum, birkaç saat sonra 2002 yolcu. Birbirimizi tebrik edelim, coşalım. Bu sene hayatlarımızın en güzel yılı olsun. Seneye yine fazlamesai.net'de görüşelim. Sağlık ve sevgiyle kalın.

Pardus 1.1 Alpha Çıkar

butch

An Istanbul breakfast with Tim O'Reilly

sundance

It all began with a tweet; "Just arrived in Istanbul for #occrp meeting. Staying at the lovely Antalya hotel with a view of the sea of marmara. Now out for a ramble Tim O'Reilly"

I asked if he would care for an interview, to my surprise he kindly accepted, even introduced us to OCCRP people, stating that we are from "Turkish Slashdot", which made us feel both proud and overinflated :)

Let me say that all the blunders are mine (especially not mentioning more about OCCRP guys who are doing a wonderful job) while all the provacative thoughts belong to Mr. O'Reilly (of course I do not refer to the Fox Tv Guy :)

We enjoyed talking with him, I hope you enjoy reading it. (Bu uzun röportajın deşifresini ancak bitirebildim, bu yüzden daha fazla bayatlamadan çevirmek için beklemeyip yayınlayalım istedik. Türkçe halini (referanslar eklenmiş olarak) kısa süre sonra yayınlamayı umuyoruz.)

Yazılım mühendisliği mühendislik midir? Hacker mantalitesi nerede patlar?

FZ

Geçenlerde (en altta linkini verdiğim) bir sunum izledim. Tanıdığım pek çok yazılımcıyı ve yöneticiyi sandalyeye zincirleyip o sunumdaki her sayfayı, her sözcüğü onlara tane tane okutturmak, birkaç kez yüksek sesle tekrar ettirmek istiyorum.

Yazılım mühendisliği mühendislik midir?

Yazılım, çok akıllı bir ya da birkaç adamın odaya kapanıp harala gürele kod yazıp sonra da “bakın süper program çıktı ortaya, acayip sofistike işler yapıyor” dediği türden sanat, zanaat ve teknik bilgi karışımı gizemli bir üretim alanı mıdır? (Olası tepki: E ama DOOM öyle yazılmadı mı? Bak süper oyun yaptı o zeki ve bilgili adam. Yalan mı? Bak filanca da kapandı odaya süper derleyici, işletim sistemi filan yaptı. Efendim? Her şeyi tek başına yapmadı mı? Yaptı yaptı. Kapandı odaya. Tek başına. Canım birkaç kişi destek vermiştir. Onlar da odaya kapanıp yazan çok zeki ve çalışkan adamlardı. Keşke herkes böyle olsa. Hem tek bir kişinin ya da iki kafadarın geliştirdiği ürünler peşinden fanatiklerini yaratmadı mı ve sevilmedi mi?)