Matematik Köyünde Bilgisayar Bilimleri

0
butch
20-26 Ağustos'da Şirince'deki Matematik Köyünde Bilgisayar Bilimleri ile ilgili 2 ders verilecek.

Her iki ders Türkçe verilecek.

Ayrıntlılı bilgi: http://matematikkoyu.org/etkinlikler/2012-tmd-lisans-lisansustu/

1. Chris Stephenson λ-calculus ve programlama dilleri

Özet

λ-calculus 80 sene önce icat edilmiş. Tamamen soyut matematiksel bir yapı.

Ancak giderek λ-calculus ya da en az “lambda” kelimesi “Pratik” dünyada da moda olmuş. Python'da, Java'da, C#'da artık “ λ” var.

Dersta λ-caclulus'un hem pratik ve teorik yanlarına bakılacak. Uygulamada λ-calculus değerlendiren programlar yazacağız.

Neden λ-calculus? Tarih ve önemi. Gödel, Church and Turing.
Sembollar ve ikame sorunları.
Bağlı ve serbest semboller
De Bruijn sayıları
Schönfinkelling
Church-Rosser niteliği ve pratik önemi.
λ-calculus Church-Rosser'dir.
Church sayılar, mantık, aritmetik.
Normal form
Özyineleme ve Y combinatörü
Açgöz ve tembel değerlendirilme
Gerçek programlama dilleri ve λ-calculus.
λ-calculus gibi bir dilde λ-calculus değelendiren bir program yazmak
Church-Turing tezi.

2. Gabriela Aslı Nesin Sonlu Otomata ve Biçimsel Diller

İçerik: Bu ders sonlu otomataları, regüler ifadeler ve gramerleri, ve Pompalama Önsavı'nı kapsayacaktır. Eğer zamanımız olursa başka dil sınıflarından da bahsedeceğiz, öreğin lineer, tek sayaçlı veya içerik bağımsız diller. Daha ileri seviyedeki öğrenciler için bir grubun cebirsel yapısı ile kelime probleminin bulunduğu sınıf arasındaki bağlantıdan kısaca bahsedilecektir.

İlgili Yazılar

Çıldırmak Ya Da Depresyona Girmek: Ailecek

FZ

Üç farklı coğrafyadan gelen üç düşünür, üç bilim insanı. Üçünün de farklı sözcüklerle yazdıkları ama ortak konuya değindikleri bir yazı. Böylesine bir kesişimi not etmemek buraya haksızlık olurdu.

Gündüz Vassaf'ın 6 Ocak 2008, Pazar günkü yazısından bir bölümle başlayalım "21. yüzyılda çıldıranlar, çıldırmayanlar":

"Mesleğimden vazgeçmemde Hacettepe Üniversitesi Hastanesi psikiyatri polikliniğinin bekleme odasının duvarında asılı yazınının mutlaka etkisi olmuştur.

'Dünyayı değiştirmeye çalışacağına kendini değiştirmeye bak.' Nerdeyse tüm dünyada gençliğin ayaklandığı yıllardı. Düzene karşı gelen '68 kuşağının, sınırsız, savaşsız dünya özlemini belki en iyi John Lennon'un 'Imagine' adlı şarkısı özetliyordu. Sonuçta '68 kuşağı yaşlandı, düzenle bütünleşti. 'Olgunlaştı,' 'gerçekçi' oldu. 21. yüzyılın yeni kuşakları insanı çıldırtan bir dünyaya doğuyorlar. Teröre karşı verildiği söylenen savaş çıldıranları daha da çıldırtıyor. Türümüzün tarihinde zengin yoksul uçurumu bu kadar aşılmaz olmamış, zenginler servetlerini bu kadar fütursuzca sergilememiş, servet, şöhret uğruna değer yargılarımız bu denli altüst edilmemiş, ahlak bu denli umursanmamıştı.

Bilgi İşlem, Matematik, Kriptografi ve Kadınlar

FZ

Yer: İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Bilimleri. Bir Doç. Dr.un odası.
Kişiler: Doc. Dr. ve bir öğrenci.
Diyalog:
Hoca: Vakti zamanında tıpkı senin gibi kriptografi ile ilgilenen bir kız vardı, bitirme projesine ben danışmanlık etmiştim. Sene 1995. Ben daha o zaman Yrd. Doçentim.

HELIX: Hızlı Şifreleme ve Doğrulama

butch

Şifreleme üstadı Bruce Schneier ve Niels Ferguson tarafından geliştirilen HELIX sistemi hakkında detaylı bilgiyi bulabileceğiniz makale Emre Sevinç tarafından dilimize çevirildi. Hepimize hayırlı olsun. Makalenin orjinalini Dr.Dobb's Journal 2003, Kasım sayısında bulabilirsiniz.

fazlamesai.net'e soralım: Python kaynakları... Nasıl?

conan

Fazlamesai.net okuyucularına danışayım. Python öğrenmek için seçtiğiniz yollar nelerdir? Bir iki kitap ya da web kaynağı verirseniz sevinirim.

Ayrıca başka bir merak ettiğim konu ise Python ile yapacağınız programlarda kullanacağınız kullanıcı grafik arabiriminizi nasıl seçiyorsunuz? Kriterleriniz nelerdir? pykde? pygtk? python-tk? Tavsiyeler?

Teşekkürler!

LKD Yılın En İyi Basılı-Görsel İçerik Çalışması: fazlamesai.net

larweda

Linux Kullanıcıları Derneği yılın penguenleri 2004 ödülleri kapsamında fazlamesai.net web sitesi "En İyi Basılı-Görsel İçerik Çalışması" dalında ödüle layık görüldü. Bu ödülü hepimiz adına Ankara Milli Kütüphanede düzenlenen 3.ncü Linux ve Özgür Yazılım Şenliğinde biz kabul ettik. Hepimize hayırlı olsun!