Matematik Köyünde Bilgisayar Bilimleri

0
butch
20-26 Ağustos'da Şirince'deki Matematik Köyünde Bilgisayar Bilimleri ile ilgili 2 ders verilecek.

Her iki ders Türkçe verilecek.

Ayrıntlılı bilgi: http://matematikkoyu.org/etkinlikler/2012-tmd-lisans-lisansustu/

1. Chris Stephenson λ-calculus ve programlama dilleri

Özet

λ-calculus 80 sene önce icat edilmiş. Tamamen soyut matematiksel bir yapı.

Ancak giderek λ-calculus ya da en az “lambda” kelimesi “Pratik” dünyada da moda olmuş. Python'da, Java'da, C#'da artık “ λ” var.

Dersta λ-caclulus'un hem pratik ve teorik yanlarına bakılacak. Uygulamada λ-calculus değerlendiren programlar yazacağız.

Neden λ-calculus? Tarih ve önemi. Gödel, Church and Turing.
Sembollar ve ikame sorunları.
Bağlı ve serbest semboller
De Bruijn sayıları
Schönfinkelling
Church-Rosser niteliği ve pratik önemi.
λ-calculus Church-Rosser'dir.
Church sayılar, mantık, aritmetik.
Normal form
Özyineleme ve Y combinatörü
Açgöz ve tembel değerlendirilme
Gerçek programlama dilleri ve λ-calculus.
λ-calculus gibi bir dilde λ-calculus değelendiren bir program yazmak
Church-Turing tezi.

2. Gabriela Aslı Nesin Sonlu Otomata ve Biçimsel Diller

İçerik: Bu ders sonlu otomataları, regüler ifadeler ve gramerleri, ve Pompalama Önsavı'nı kapsayacaktır. Eğer zamanımız olursa başka dil sınıflarından da bahsedeceğiz, öreğin lineer, tek sayaçlı veya içerik bağımsız diller. Daha ileri seviyedeki öğrenciler için bir grubun cebirsel yapısı ile kelime probleminin bulunduğu sınıf arasındaki bağlantıdan kısaca bahsedilecektir.

İlgili Yazılar

Fazlamesai Google Gadget

uhallac

Birkaç gün önce Google Desktop kurdum. Boş zamanlarda üzerinde uğraşabileceğiniz şık bir oyuncak. Desktop SDK ile yazılım geliştirme olanağı sağlamışlar. Ben de Fazlamesai'deki güncel haberlere masaüstünden ulaşmak isteyen kullanıcılar için bir gadget hazırladım.

Dosyayı buradan indirebilirsiniz. SDK'yı kurarsanız "fm.gg" dosyasını açarak koduna erişebilirsiniz.

Ian Murdock Burada, Richard M. Stallman Burada FM Okurları Nerede?

FZ

Ziyaretçiler bir bir gelmeye başladı. Debian projesinin kurucusu Ian Murdock şu anda Bilgi Üniversitesi kampüsünü ziyaret ediyor. Diğer yabancı konuklar da gelmeye başladı. Richard Stallman da varmak üzere.

27 Şubat, yani Cuma, yani yarından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi gümbür gümbür 3 günlük bir Özgür Yazılım ve Açık Kaynak etkinliğine ev sahipliği yapacak.

Gelebilecek tüm FM takipçilerine kapılar ardına dek açıktır, herkesi bekliyoruz. Gelmeyenleri kara listeye alıp dövücez :-P

Gelecek Linux; İnceledik Yorumladık

sundance

Yaklaşık üç-dört yıldır Linux'la ilgilenen, iki yıldır da bizzat kullanan birisi olarak denediğim Linux dağıtımlarının sayısını unuttum diyebilirim.
RedHat 7.2'i ve FreeBSD 4.3'ü beklediğimiz bu günlerde sessiz sedasız Gelecek Linux geçti elime, bakalım bir deneyelim dedim.
İyiki de demişim, bütün Gelecek tayfasının eline sağlık, çok güzel bir çalışma çıkartmışlar ortaya

Bir CNBC-E´ye hastayım, bir de sabah uykusuna...

butch

Sonunda dayanamadım ve CNBC-E kanalının haftalık yayın akışı tablosunu (gerçi 300Kb ama) duvar kağıdı yaptım. Çünkü artık takip edemez oldum. Gerçek bir fazlamesai'ci olarak sabaha karşı 2-3 gibi mekandan (bir nevi büro) çıkıp, ertesi gün saat 16:00 sularında yine mekana döndüğümden benim için vazgeçilmez oldu bu kanal. Saat 02:00 gibi başlayan komedi kuşağı, 03:00'de başlayan -hergün başka bir tarz- süpper filmleriyle benim için ikinci bir hayat oldu adeta. Tabi durum böyle olunca sabah 6 gibi başlayan uyku süreci iyice keyifli bir hal alıyor. Eminim birçoğunuz benim gibisiniz, özellikle memleket şartları ve işsizlik gözönüne alınınca. Eğer öyleyseniz siz de duvar kağıdınızı değiştirin...
Not: Bu bir reklam değildir...

Bu yılbaşı hediyeler Bill amcadan!

anonim

Microsoft küçük bir yarışma düzenlemiş. Vista'nın Amerikadaki çıkış tarihini bilen kişileri ödüle boğuyor :P

Birinciye, ürünün çıkış tarihindeki etkinliklere davetiye veriliyor ve masrafları karşılanıyor. (konaklama 4 yıldızlı otelde). İkincilere, üçüncülere,dördüncülere yepyeni bir XBOX360.