Fazlamesai Linux ;-)

0
butch
Sanırım başlık sizi oldukça meraklandırdı. Acaba bu adamlar gizliden gizliye bir Linux dağıtımı mı hazırladı diye. Cevap hayır. Ama aramızda konuşurken acaba böyle birşey yapabilir miyiz diye heyecanlanıverdik birdenbire. Sonra dedik kendi kendimize; aslında oldukça büyük bir ekibiz, yaklaşık 500 kişi. Hepberaber girişsek mi bir Fazlamesai Linux hazırlamaya???. Hem de en delikanlısından.
"Niye" ya da "Nasıl" ları tartışalım hadi...

Görüşler

0
SHiBuMi
Hemen birkaç tavsiye/öneri:

*) Amaç nedir? FM dağıtımının bir özelliği olmalı, bu da kesinlikle her şeyin evrenselleştiği dünyanın karşısına ulusal işletim sistemi gibi ucube bir sloganla çıkmak olmamalı. Varolmayan bir şey öner derseniz, ben işlevlerinin çok büyük bir kısmı web üzerinden yapılabilen bir sistem yaratmayı öneririm. Öyle ki ofis kullanıcıları için gelişmiş bir web tabanlı uygulama bulunurken, adminler için de yine gelişmiş ama basit bir sunucu kontrol arayüzü bulunacak. Bütün bunların yönetimi de yine web tabanlı olacak ve kimse config dosyalarıyla uğraşmak zorunda olmayacak.
*) Dağıtım tamamen kendine özgü mü olacak, yoksa başka bir dağıtımı mı taban alacak. Eğer başka bir dağıtım taban alınacaksa düşüncem bunun kesinlikle RedHat olmaması. - SuSE 7.2+ iyidir :)

Web-tabanlı olur mu bu işler demeyin, vaktiniz olursa www.e-smith.com dan oradaki dağıtımın ISOsunu indirip kullanmadığınız bir makinaya kurun. Partitiondan sistem kurulumuna kadar hemen her şey sizin standart bilgileriniz alınarak yapılıyor ve sizin fazla bir bilgiye sahip olmanızı gerektirmiyor. Aynı şey bir derece SuSEde de mevcut. YaST yavaş ama yine de çok iyi bir yönetim aracı, işimi görüyor ve oldukça kolaylaştırıyor. Sonuçta yavaş yavaş gidilen nokta, open-source geleneğini kaybetmeden M$a pazar kazandıran nitelikleri bünyeye katıp, yeni yeni teknolojilerle birleştirmek değil mi?

Yalnız özel olmanın çok önemli bir şartı var. Kendinize has yazılımlar geliştirmelisiniz. Yoksa Gelecek Linux gibi sıradan hatta kötü bir RedHat klonu olmaktan öteye geçemezsiniz. SuSE bu konuda öncü ve oldukça başarılı. Dış uygulamalarla da entegrasyonu oldukça iyi. Yaptığı atla deve de değil, postfixi alıp amavis ile kaynaştırıyor, yanına procmail kuruyor sonra alın size MailServer diyor. SuSEFirewallu yapıyor, ipchains kullanarak çok basit bir şekilde firewall kurmanızı sağlıyor. Bunlar basit gibi gözüken ama kilit noktalar.

Sonuç, zaten yapılmış olanı bir kez daha tekrarlamak ve kötü bir kopya olmaktan öteye gidememek uğruna boşuna vakit kaybetmek istemem ama farklı bir şeyler yapıp ulusal saçmalıklarla değil direk evrensel normlarda üretim yapmaya varsanız yanınızdayım :)
0
anonim
Amerika kitasini yeninden kesfetmek pek mantikli degil , onun yerine egitime yonelmek daha mantikli gibi geliyor, gelecek bunu yapti ki arkasinda maddi bir destek oldugu halde durumu ortada. Hani klasik bir laf vardi ya ac adama balik vermek yerine ona balik tutmasini ogretmek daha iyi olur. Hani herkesi kendi linux dagitimini cikartacak kadar bilgili olsa ?! :))
0
tongucyumruk
*Kesinlikle mükemmel derecede web entegrasyonuna sahip olmali. Her türlü ayar web üzerinden yapilabilmeli
*Türkçeyle problemleri bulunmamali ama bunun yaninda diger dilleride sunmali
*Hem RedHat hem SuSe hattaa Mandrake ile %100 olmasa bile mümkün olan en yüksek oranda uyumlu olmali
*Ba$ka bir dagitimi temel almak 0 dan bir dagitim üretmeye oranla çok daha kolay bu inkar edilemez. Bence de amerikayi yeniden ke$fetmeye gerek yok. Ama RedHat''i türkçele$tirip dagitim olarak sunmakta yanli$ bir yakla$im. Bu konuda mandrake mantigi takip edilebilir yani RedHat tabanli haliyle %100 RedHat uyumlu ama kendi toollarina vs.. ye sahip bir dagitim olmali
*Ayrica hem kullanim kolayligi hemde esneklik açisindan ben Mandrakeyi ideal dagitim olarak gördügüm için Mandrake''''''''yi örnek alan bir mantikla geli$tirilmesi gerektigini dü$ünüyorum.
*Default acili$ sayfasi fazlamesai.net olmali eheheeh
0
anonim
Ticaret bir oyundur ve her oyun gibi kaybedeni kazanani vardir.
Ticaret bir silahtir.Ayni top tufek gibi...
Teknoloji iste bu oyunu kazanmak icin ticaretin gelistirdigi bir gerectir.
Simdi ikisini birlstirirsek oyunu kazanmak icin ne yapilmasi gerektigi ortaya cikiyor...
Yanlizca kulturunu koruyan toplumlar ticaret silahini kullanabilirler.Ticaretin kazanilmasi icinde teknolojininin gelismesi gereklidir.Osmanli kendi kulturunu koruyamadigi icin ticrarette geri kaldi.
Gelecek linux''a bu baglamda bakildiginda olayin gercek yuzu ortaya cikar.
Evrensellik yoktur.Ulusalcilik vardir.Siz fakirlesirken Amerika ve ingilterenin ne kadar zenginlestigini gormediniz mi?
Lutfen ama lutfen tarih okuyunuz !!! Orada hersey yaziyor...Ingilizlerin Rusyaya karsi turkleri nasil kullandigina bakiniz.
Kultur bir bulustur.Ulusalcilik ve ulus halinde kalkinmaktada ancak bu kulturle mumkundur.Ticaretin (yani teknolojinin) ihtiyac duydugu tek sey bir topluma ait ve o topluma ozgu patentlerin (kulturun) olmasidir.
Japonlara bakin,Almanlara bakin ne demek istedigimi anlayacaksiniz...
Kisacasi neyiniz varsa size ait iste o kadar teknolojiye sahipsiniz.
Evrensellik mi :) Onlar onlara ait :)
Mcdonlaslar turk kulturune saldirmanin ve ticaret silahini kullanmanin en guzel ornekleridir.Unutulmamalidir ki once 1910 lu yillarda karadan ve denizden ulkemizi somurmeye gelenler daha sonra soguk savas araci ile amaclarina ulasmak istediler.Kesfettikleri silahlar once kulturumuzu yikmaya yonelik oldu.Bakin cevrenize bir bakin 50 yillik gecmise hepiniz genc insanlarsaniz...Sadece sunu dusunun :neden onlar zengilesirken bu kuresel ekonomide biz fakirlestik?

Internet evrensel,teknoloji degil...

Serkan Hadi Ceylani
serkan@turk-php.com
0
anonim
Amerika emperyalist tir, dolayisi ile kotudur ile tum amerikalilar kotuduru karistiriyorsun.

Php-nuke u yazip (gunlerini vererek) dagitan adam yada adamlar icin Amerikan emperyalizmi diyebilirmisin.....

......
..........
0
conan
O italyan ama ;)
0
SHiBuMi
İtalyan değil, Venezuella lı ;)
0
sceylani
Konumuzla herhangi bir alakasi yok yazdiklarinizin ne yazik ki :)
Birileri diyorki nasil olsa treni kacirdik bari insanlar bunu anlamasin :)
Adam yukarida demiski ulusal isletim sistemi gibi ucube laflar kullanmayin :(
Sonrada kalkmis diyorki alman linux amerikan linuxmu var ?
Tabiki var efendim :) Hani sizin ove ove bitiremediginiz SuSE bir alman linux''udur.Hani su arada ikinci alternatif olarak baktiginiz RedHat ise amerikan linux''udur.Nerede pazarlandigi onemli degil.Onemli olan onun getirdigi KDV''nin parasal olarak nereye gittigidir.
Simdi almanlarin suse''den kazandigi degerleri getirip Turkiyede mi harcamasini bekliyorsunuz ?

Saygilar :)

Serkan Hadi Ceylani
serkan@turk-php.com
0
SHiBuMi
Paranın nereye gittiğinden bana ne, benim bahsettiğim zihniyet. Adam dünyayı değil, Türkiyeyi hedef alıyor, eleştirilen bu. Oradaki ulusal sözcüğü, evrensel olabilme kapasitesinin eksikliğini örtebilmek için kullanılıyor. Kendini Türkiye ile sınırlayan hiçbir kurumun başarı şansı yoktur. Ben de FMLinux diye bir işe başlanırsa, bunun asla ulusal işletim sistemi gibi saçmalıklara takılmadan yapılması gerektiğini söyledim. Hala da söylüyorum.

SuSE bir Alman markası olabilir, ama sitelerini bir düzineden fazla farklı dilde gezebiliyorsun, bilmem anlatabildim mi?
0
sceylani
Bu adamlar yasadiklari kulture hizmet etmiyorlar mi?

Onlarin amaci dunyanin en evrensel linuxunumu yaratmak?Eger oyle olsaydi soyle yazmazdi adam :

There are more german articles available.

Almanca dilindeki makalaler diger butun dillerdeki makalelerden daha fazladir.

Siteye istersen 150 dilde yaz olusturdugun bilgi veritabani almanca ise olay biter...

Turkiyenin evrensel bir linux dagitimina degil,ulusal bir linux dagitimina ihtiyaci vardir.Yaratilan tum kaynaklar almanca olmasaydi senin dedigine katilirdim.Ama be yazik ki olay boyle degil...Keske bizde kendi ulusal dagitimimiza sahip olsaydikta onunla ilgili yarattigmiz turkce kaynaklar ile daha fazla turku bu isletim sistemini kullandiyior durumda gorseydik.Olmadi :( Bunda kimsenin hatasi yok..Ama bunu basarmaya calisan insanlara da bu sekilde yaklasmak bence yanlis...Unutma ki onlar once 50 milyon turke karsi sorumlu.Konu para kazanmak ta degil..Onlari bizlerin odedigi vergiler ile okuttuk.Simdi hepimiz belirli bir yerdeysek bu milletin calismasi sayesinde odenen paralarla aldigimiz egitime borcluyuz...

Sonuc olarak almanlar veya amerikalailarin evrensellik sacmaliklarina aldirmadan,toplumsal sorumlulugumuzu bilerek konuya yaklasmali ve elimizden geldiginice herseyi ulusal sinirlar icine sokmaliyiz...

Bunu yapmadigimiz iicin simdi cekoslavaklarin bile savasan sahinleri olmasina ragmen bizim ucuracak maket ucak projemiz bile yok :(

Neyimiz var ? Hicbirseyimiz yok :(

Biryerlerden baslamak ve tecrublerimizi gelecek nesillere Turkce olarak aktarmaliyiz.Cok mu zor hayir...

Bu baslangic belki de Gelecek Linux''tur :)

Not: Senin demek istedigin veya gelmek istedigin noktayi cok iyi biliyoum ve sana katiliyorum.Ama simdi bunu yapabilmemeizin imkani yok :( 1 saniyede bir odanin sicakligini 0 dan 100 dereceye cikaramassin...Hersey sirayla olacaktir.

Serkan Hadi Ceylani
serkan@turk-php.com
0
SHiBuMi
Hiç profesyonel yardım almayı düşündün mü?
0
anonim
Rica ederim olayi kisisellestirmeyiniz...Burada sizin dediginiz bir lafa karsi fikir beyan ettim ve ulusal degerlerimizi bu anlamda korumaya calistim...

Size karsi saygisizlik yapmadim.

Serkan
serkan@turk-php.com
0
anonim
evrensel olmak, kuresellesmeci olmak, somurunun yeni adi. hadin evrenselleselim acilalim acilalimmm oleeeyyy, ne guzel biseymis bu kureselci olmak... sonuc: husran ötesi turkiyem ahh canim vatanim. tarih neden tekralanir. ahmaklarin oyununa gelinir. hababam tekrarlanir. arada yeni seyler olur, tarihte. insanoglu yine de bildigini okur. ders mers almaz.

kuresellesmenin karsiti ulusalciliktir, ulusal bir isletim sistemi turkiye icin kacinilmaz bir gercektir. yapilan seyleri ulkem adina basarili buluyorum. daha da bagimsiz olmali en bagimsiz olmali...

serkan nin dedikleri ve yaptigi isler, gelecek linux cularin, fazlamesaicilerin yaptigi isler bu noktada daha onemli hale geliyor.

0
SHiBuMi
Bu kadar sığ olmayın, sizden başka herkesin aptal olduğunu, bir doğruyu sadece kendinizin görebildiğini zannetmeyin. Globalleşmenin ne demek olduğunu, nasıl bedeller ödendiğini ve nereden nereye gelindiğini gayet iyi biliyorum. Bunların hiçbirini de burada tartışacak değilim, hele sizin gibi olayı geyik muhabbetine çevirip ah canım milletim en büyük türkiyem gazına ayıracak hiç vaktim yok.

Globalleşmenin beni ilgilendiren kısmı, hitap edilen kitle. Sen hiç hayatında Alman Linuxu, Fransız Linuxu, Amerikan Linuxu diye bir şey duydun mu? Duyduysan, kullandın mı, kullanıyor musun? Bizim milletin kronik hezeyanlarından biridir her lafın başına Türk eklemek, ulusal eklemek. Madem bu kadar ulusalsın, globalizmin karşısındayım diye naralar atıyorsun, neden gidip baştan ayağa gavur icadı RedHatı kopyalayıp üzerine sos döküp ortaya çıkıyorsun? Madem bu adamlardan bu kadar çekti senin vatanın milletin, neden temelini onların üzerine kuruyorsun?

Sen hala zannetki başına ulusal koyunca senin işletim sistemin bağımsız oluyor. Yarın RedHat ben kepenkleri indirdim dese, senin kankiler ne yapacaklar? Bu mu senin bağımsızlığın?

Lütfen bir konu hakkında fikir beyan edeceğiniz zaman bi akıllı kendiniz diğerleri aptal sanmayın. GLciler dediğin adamlar ile de FMcileri güzelce bir ayırın, iki tarafın zihniyeti çok farklı çünkü.
0
anonim
oncelikle uslubunu hic begenmedim, asagidakileri okuyunca malesef sen de benim uslubu mu begenmeyeceksin.

ulusalci olmak bagimsizligin biricik degismez kuralidir. kendi kulturunu yaratamayan toplumlar yok olmaya mahkumdurlar. sende o toplumun bir bireyisin. ve de bu kapitalist sistem icinde yer almis ve yok olmayi bekleyen birisin. yapilanlari elestirmek onun yerine bir sey koymayi gerektirir, oysaki sende boyle birsey goremiyorum.
ucuz sosyalist soylemlerin disina cikamamissin yazik ki... oysaki benim anlatmak istedigim turkiye milliyetciligi(asla boyle biri degilim) yapmak degil, evrenselligin
kuresellesme adi altinda yapilmasi, ve kapitalist sisteme yeni pazarlar kazandirilmasini hicvetmekti . ancak kendini bilmez, ulkesini tanimaz biri bu mesaji cevaplayabilirdi ve cevapladida... bu yabancilasmayi vakti zamanda Recaizade M. Ekrem Araba Sevdasi adli romaninda cok iyi betimlemisti. okumani salik veririm. belkim bi seyler idrak edebilirsin.

boyle bir mesaji buraya atmak istemezdim. bana cevap hakki dogmustu ve bende bu cevap hakkimi kullandim. umarim FM ciler bunu sansur etmezler. simdiden affola.
eywallah...

tukaka

tukaka@operamail.com
0
anonim
Bence makinesinin hizi müsait ve ikinci bir hardiski olan, LFS ile baslayarak mesela gcc3.01 ile yola cikip evyemegi bir temel sistemi bir iso ya yaksin. Bunun egitime ve bilgiye teknolojik büyük katkisi olur. Nereye varir neticesinde onu zaman gosterir.
berkem
0
sundance
Hobbaaaa, açıkcası Butch ile bu fikri ortaya atarken bu kadar çabuk bu kadar yorum alacağımızı tahmin etmemiştik :)) Sağolun varolun (emperyalistler, siz kahrolun :))

Amerika`nın yeniden keşfedilmesine gerek olmadığına katılmakla beraber, herkesin de birara kendi keşfini yapması (bir gidip Amerika`yı görmesi) gerektiğine inananlardanım. Bu sebeple yeni bir Linux dağıtımının neler getirebileceği konusunda oldukça olumlu düşünüyorum.

Açıkcası benim kafamdaki model dağıtımı ya Suse, ya da Slackware tabanlı yapmak. Zira piyasadaki dağıtımlar içinde en `huzurlu` (kelimeye dikkat) bu ikisini görüyorum. RedHat, Mandrake filan genelde beni nispeten üzmüş, `Ulan madem minimum 1,5-2Gb yer ayıracağım, neden Linux kuruyorum ki ?` sorusu ile sık sık karşı karşıya bırakmışlardır.

Bunun dışında işlevsellik olarak da VectorLinux veya Peanut`ı düşünüyorum. 150-200Mb`a install ettiğinizde muadili bir Windows makinanın yaptığı herşeyi yapabilen bir desktop dağıtımı. Tabi Türkçe olması, gerekli bütün man dosyalarına ve dökümanlara sahip olması vs. olmazsa olmazlar.

Serdar`ın bahsettiği Web üstünden hizmet verebilir olmak ve diğer server özelliklerinin de ekler olarak bulunması gerektiğine yürekten inanıyorum. Yani temelde, ben nasıl şu anda nasıl Windows`u sadece Starcraft oynamak için kullanıyor, diğer bütün işlerimi Linux üstünden yapıyorsam, bunu sağlayabilecek bir dağıtımı önce ortaya koymak, devamında ise insanların (başta kendi ar-ge ihtiyaçlarını karşılamak, devamında belki de dört dörtlük bir sunucu sahibi olmak) gibi endişelerine de cevap verebilecek Apache-Php-TomCat-MySql ve Postgre`yi temel alan bir app-server sunmaya niyetim var.

Bu bahsettiğim dağıtımın yeterli dökümanla ve daha önce de bahsedildiği gibi tehlikesiz Loop File System ile oldukça öğretici olacağını da düşünmekteyim. Öte yandan bir başka proje olarak, bir ya da iki diskete sığabilecek, tamamen konsol tabanlı, links browserı olan, en temel bütün network ve güvenlik yazılımlarına (snifferlar, spooferlar, ssh vs.) sahip bir güvenlik üzerine yönelmiş dağıtım yapma fikri de beni heyecanlandırıyor. Ne dersiniz ?
0
tongucyumruk
Bence dagitimi RedHat SuSe vs... tabanli yapmayi dü$ünürken gözönüne alinmasi gereken $ey dagitimin içindeki paketleride alip aynen koymak olmamali... Ornegin RedHat - Mandrake için 1.5 - 2 gb denmi$ gerçektende bir dagitimin bu kadar kocaman olmasi içinde birçok gereksiz paket bulunmasindan kaynaklaniyor. Ama bu nedenle RedHat veya Mandrake'nin saglayacxagi birçok kolayliktan mahrum kalmak (örnegin mandrakenin menu yonetim sistemi veya rpm yoneticisi) yanlis geliyor. Tabii SuSe'ninde sagladigi birçok kolaylik eminim vardir ama makinamda bulunan en uzun omurlu SuSe (6.2) yarim saat dayanabildi... Sonra silip RedHat kurmu$tum... Haliyle SuSe tabanli bir dagitim yapmanin ne gibi kolayliklar saglayacagini pek kestiremeyebilirim. Ama dedigim gibi hangi dagitim temel alinirsa alinsin paketleri degil yalnizca dizin yapisini paket yonetim sistemini vs... kopyalamak gerekir Daha fazlasinin kopyalanmasi bence yanli$. Dagitim kendine ozgu paketler içermeli

Bence tek dagitim içinde aynen RedHat tarzi dagitimlarin kurulumunda oldugu gibi workstation, server veya developer gibi bir seçim yapildiktan sonra dagitimin ona göre kurulmasi daha mantikli olur. $öyle dü$ünün kendi çapinda php ile ilgilenen onun di$indada bilgisayari günlük ofis i$leri için kullanan bir kullanici buyuk olasilikla workstation kurulumu yapacaktir... ama workstation kurulumunu tercih ettigi için ayni cd'de (veya yaninda gelen ek cd de) apache ve php yi bulamazsa bence bu yanlis olur. Yani her amaca uygun paketler opsiyon olarak sunulmali fakat bunlardan sadece kullanicinin amacina uygun olanlar default olarak kurulmali

Tek disketlik degilse bile birkaç disketlik bir dagitim daha önce Ulakbim tarafindan hazirlanmi$ti. Sanirim hala ftp'de mevcuttur
0
SHiBuMi
SuSE 6.2den ben de fazla hoşlanmamıştım ama 7.x serisi çok daha gelişmiş. 6.2yi RedHat 6.2 ile kıyaslayabilirsin, 7.2yi ise ancak RedHat 8.2 ile falan kıyaslayabilirsin ;)
0
SHiBuMi
Her ikisi de cazip, bu direk olarak amaçla ilgili bir şey. Web tabanlı bir sistem ya da tek disketlik bir süper-sunucu her ikisi de olmayan ve eksikliği hissedilen nitelikteler. İkisinin harmanlanmasından yeni bir ürün daha çıkabilir, web-tabanlı bir süper-sunucu :)
0
anonim
Ortalikta kafa karistiracak kadar cok dagitim var. Bunlara bir tane daha eklense ne olur? Iyi olur ama cok buyuk gereklilik degil.

Oysa Windows tarafinda var olan ama linux ta olmayan herhangi bir uygulama gelistirilse nasil olur.?? Mesela; Masaustu yayincilik programlari bence linux un en eksik oldugu alanlaardan biri.

Linux uzerinde Adobe Indesign, Quark Xpress gibi bir uygulama olsa kotu mu olur.
Yada eksik baska bir uygulama.
Gimp boyle basladi.
Baska bir programda boyle baslayabilir.
0
SHiBuMi
Masaüstü yayıncılık zaten Windowsun da alanı değil, Machintoshun alanı. O alanda da Mac'in tahtını hafifçe kımıldatmak bile mümkün değil.

Kafayı karıştıracak kadar çok dağıtım olması bana pek geçerli bir neden gibi gözükmedi. Dağıtım sayısı çok olabilir ama değişen ihtiyaçlar sürekli farklı vizyonları gerektiriyor. Örneğin bir e-smithin yapmaya çalıştığını başka hangi dağıtım yapıyor? Alanında e-smith tek. Ya da kendine özgü web tabanlı yönetim arabirimi olan kaç dağıtım var?
0
anonim
Statik bir mantik.

Mac'i bu alanda tahtindan kaldiramayiz diyorsak ayni mantikla ev kullanicisi alaninda da windows hakim ve kaldirilamaz diyebiliriz.
Linux birazda zor olana cüret etmek degilmi?

Hem masaustu yayincilik sadece bir ornek.
Bu ornek turkce bir strateji oyunu, turkce bir office yada baska bir sey olarak degisebilir.
...


not: bu gidisle FM rekoru kirilacak gibi ...
0
SHiBuMi
Örnek masaüstü yayıncılık olduğu için benim de cevabım onunla ilgili oldu. Farklı alanlar için farklı değerlendirmeler geçerlidir tabii ki. Ama masaüstü yayıncılık sadece tekil bilgisayarları değil, çok geniş çapta matbaalarda yapılmış yatırımları da kapsar. Bu alanda da çok sağlam bir şekilde iddia edebilirim ki ne kadar sıkı bir şey yaparsan yap, Macin yakınından bile geçemezsin.
0
anonim
Polemik yaratmak istemiyorum ama olusuyor iste. :-)

Benim gecimimi sagladigim meslek yayincilik. Tum isimi windows pltformunda yapiyorum. Film cikisina gittigim yerde de ham Mac hem Win var. Yani Mac platformuna hic temas etmeden tamamen Win uzerinde yayincilik yapiyorum.
Yayinciligin Mac in elinde oldugu tamamen gecmisten kalma bir yanilsama. Dogru Mac guclu ama win gittikce pazar payini aritiriyor.
Hem olay uyumlu dosya formati degilmi.. Tiff formatinda urun verdiginizi dusunun bunu Mac,Win yada Linux ta yapmak neyi degiştiriyor. PDF uc platform icinde oldukca elverisli bir format. Layout islemini yaptiginiz program PDF export verse ne olur. Film cikis atolyeleri Mac-Win calismasina ragmen biz bir tarafindan Linux la bu isin bir tarafina girmis oluruz. !!!
Sizi Linux kitaplarinin Mac yada Win de tasarlanmasi rahtsiz etmiyor mu?..

....
0
SHiBuMi
Hala teoride doğrusun ama pratikte yanlışsın. Linux için masaüstü yayıncılık programı yazmak, Mac için sunucu yazmaya benzer. Bu alanda çalışanların çok büyük bir kısmı Windowsu bile bir yük olarak görür ve Windows ile çalışanlardan yaka silkerler. Zaten senin hem Win var hem Mac dediğin ortamı da Windows ile çalışanlardan dosya transferini problemsiz yapabilmek için oluştururlar. Hiçbir zaman çalışmalarını Win makina üzerinde yapmazlar.

Windows üzerinde çalışmanın iki sağlam nedeni olabilir. Birincisi yeterli maddi kaynak olmaması, dolayısıyla Intele talim etmek, ikincisi Mac kullanmayı bilmemek/öğrenmemek/sevmemek.

Bizim bütün bu yerleşik düzenin içine yerleşme çabamız için fazlamesaiden çok daha fazla kaynağını ayırman gerekir. Kaldı ki bu alandaki rakiplerin uzun yıllardır kullanılan ve alanlarında yer etmiş uygulamalar. Doğal olarak yetişmiş iş gücü bulmak da bizim yapacağımız uygulamaya göre çok daha rahat olacaktır. Ayrıca yeni bir teknoloji ile ortaya çıkmadığın, varolanı alıp yeni baştan ürettiğin için tek silahın arkasında kimin durduğu belli olmayan bir open-source uygulama olmak olacaktır, bilmem bütün bunlar yeterli mi :)
0
Max
Linux ustunde masaustu yayincilik programlarini beklemek yerine, Unix tabanli bir isletim sistemi ustunde yukarida bahsettigin programlari ve daha fazlasini kullanmak istiyorsan ozaman sana MacOS X tavsiye ederim 800 $ a bir iMac uzerinden nefis calisiyor ve tamamen BSD cekirdegi uzerine gelistirilmis bir isletim sistemi www.apple.com/macosx
0
anonim
Türkçe karakterler ve ata100 desteği olmalı :)
Ben geleceklinux 1.0 ı ata100 desteği olmadığı için kuramıyorum :(

Sevgiler,
Kaya Büyükçelen
www.mykayab.com
www.php.org.tr
kaya@php.org.tr
0
m1a2
Amanın ortalık ne olmuş böyle! Bir iki saat bakmadık şenlik başlamış... Kambersiz düğün mü olur? :)

Hasbel kader görüşlerim:

Sundance kardeşe katılırım. (Şimdi çok *huzursuz* bir Mdk 8.1 kurulumundan geliyorum: canımı çıkarttı.) Konsept olarak Slackware tandanslı Vector Linuxun alınmasını çok doğru bulurum. (Öte yandan Peanut ve Loop file systemden pek haz etmem.) Hafif olsun, hızlı olsun, gönüller coşsun. Bu distronun en kilit özelliklerinden birisi bu olmalı bence.

Şöyle adam gibi Türkçe desteği olacak tabii. Hem de eksiksiz bir kıvamda. Kurduğumda sıfır ayarla (out-of-box olarak) gelsin bu destek. Konsolda, xtermde ve hiçbir yerde Türkçe karakter sıkıntısı yaşamayayım. Bu destek öyle yerlere nüfuz etsin ki xpp ile Türkçe bir ascii texti çok sayfalı olarak (4in1) bastığımda dahî Türkçe karakterler doğru çıksın. (Bu ayarı en son Mdk 8.0da Brute-force bir çözümle Locale dosyalarını hackleyerek yaptığımda vakit her zamanki gibi gece yarısına yaklaşmıştı.) Yalnız bu Türkçe desteğin sınırlarını veya sınırsızlığını değerlendirmek ve belirli bir manifestoyla hareket etmek gerekiyor. Ne bileyim işte: Sistem mesajlarını illa *Türkçe görmem* gerekmiyor. Bunun çok fazla maintain zorlukları çıkaracağını da düşünmekteyim.

Bu distro öncelikle end-useru değil FM meşrebinde insanları hedef almalı. Aman flame olmasın! Sesli düşünüyorum sadece.

Diğer fikirlere de katılırım. Hasılı kelâm ben size katılırım :)
0
sundance
Kesinlikle :) ğ ye bastığımda konsolda ğ görememek beni de üzüyor konsolda :)) Hem de en bir türkçe desteği olan sistemlerde. Öte yandan xpp ile 4in1 bastırma mevzuu ve diğer konular, Linux başlığı altında Olmazsa Olmaz programlar listesini açmamızın zamanının geldiğini gösteriyor :) Sağolasın varolasın.

Hele ki FM meşrebinin hedef alınması konusunda da can-ı gönülden katılıyorum
0
SHiBuMi
Ama FM meşrebi zaten bir şekilde bu problemlerini çözmüyor mu :) Türkçe konusunda şimdiye kadar kullandığım en iyi sistem SuSE 7.2 oldu. Yalnızca bir şekilde dağıtıma Türkçe için gerekli xmodmap dosyası girememiş. Onu da 5 dakikalık bir çalışmayla yerine koyduktan sonra Türkçeye hem konsolda hem X de hazır hale geliyor ve postscript fontlarla da sorunsuz çıktı alınabiliyor. TrueType fontları PSe çevirerek de zaten 1 saat içersinde komple bir Türkçe sürüm elde edilebilir :) Bunu aylarca uğraşıp anca başaran adamlar var ;)

Bence seçim tam teşekküllü bir Linux mu yoksa kısa ve öz bir Linux mu olacak ona karar vermek. Kısa ve öz olunca Türkçe yazmış yazmamış, bence pek de bir önemi kalmıyor :)

Bir ara tek ama sağlam bir makinaya bağlanıp oradaki programları tek bir X server üzerinden çalıştırabilecek terminal hayalleri kuruyordum, bu o kadar da zor bir şey değil aslında, eklenebilecek özellikler babında söyledim :)
0
m1a2
Türkçe sorunlarını abartmıyorum. FM cemaatinin sorunlarının Türkçeden ibaret olduğunu da söylemiyorum tabii. Fakat üzerinde durduğum hadise şu: bugüne kadar ilgilendiğim en baba distrolarda dahi (Mdk, Suse, Slackware hatta Turkuaz) Türkçe sorununu yaşamadığım bir kurulum maalesef olmadı. Bu sorunların büyük bir kısmı çabucak halledildi -ki niye böyle olsun canım, hiç bi şeye müdahele etmeyeyim yani. Bununla beraber detaylara inen bir Türkçe desteğinden de bahsediyorum, xpp örneğini onun için verdim. Başka örnekler de vereyim: Standart Tex paketi olarak sunulan TeTex Türkçe ayarlı olarak gelmiyor (texconfigle veya manuel olarak müdahale lazım). Latex ile beraber sıkça kullandığım bir uygulama olan Xcircuit''a (bir mail ricasıyla) Türkçe desteği eklendi fakat bunu da kurulum sonrasında ayarlamak gerekiyor. Klavyenizde ki (quotedbl) ve é (eacute) tuşu (keycode 41) comma, semicolon ve grave (keycode 43) ve hatta @ (altgr keycode 16) tuşları tr_q-latin5de doğru çalışıyor mu? (bunun dışında bir map kullanıyorsanız onun da bir ince sıkıntısını bulurum ;) Vb... Böyle devam eder. Şimdi cemaatin bu sorunları fazla mesai kullanarak :) veya kullanmayarak -hızlı şekilde- çözeceğini de biliyorum. (Bir kere kafasını bozmasın; yemez içmez sabahlar, evvelallah.) Bu distro bir bakıma şunu yapar: Herkesin Türkçe konusunda yaşadığı bu tür tecrübeleri alıp bir HOWTOda özetlemek yerine küçük bir distro''ya koyar. Yeni jenerasyon makinalarda en fazla yarım saat içinde kurulup Türkçesi hazır olan bir şey isterim yani.
0
anonim
Bence samba da iyi konfigure edilmis olmalı.Insanlar ofislerinde kurmaya karar verirse networke bağlanacaz,ağ komşularını görecez diye kastırmasınlar.
Ayriyeten wine desteği de iyi olmalı.Mesela windows partitionundaki herhangi bi programa tıklayinca otomatik olarak wine devreye girip o program çalıştırmnalı gibi...

Hmm 1-2 disketlik dağıtım olayını abartıp sadece ramde çalışan bi sisteme ne dersiniz? hatta sistemde aynı anda 2-3 tane sistem imaji olsa ve next boot da şundan boot et gibi bişiler diyebilsek.Hoş olmaz mı?
(Çok mu uçtum ?? ) :))
Bu olaya girişirdek en az 3-5 beta tester bulabilirim. ;)
0
sundance
Bu bahsettiğim dağıtımın temel özelliklerinden biri ramda çalışması (herhangibir makinada iz bırakmadna kullanılabilmesi, ve bootable olması açısından). Amaçları da
-herhangibir makinaya bir disket, ya da bootable cd takıp DHCP, BOOTP ya da manuel olarak network ayarlarının yapılıp LAN a çıkılması,

-Links, Snarf, TinyIRC ve SSH gibi araçlar ile Internet de herhangibir (HTTP/HTTPS/FTP/SSH/IRC) URLe erişilebilmesi,
-e2fsck, fdisk, badblocks vs. gibi sistem komutları ile problem gidermeye imkan sağlaması
-temel güvenlik araçlarıyla etrafın kurcalanması

amaçlarını güdecektir. Ve (tercihen) 16Mb hafızası olan bir 486 da çalışması hedeflenecektir...

Bu konuda Basic Linux, mUlinux, ve Tomsbrt dağıtımları model alınmaktadır
0
butch
Yazılara yapılan yorumları takip etmekte güçlük çeken, ama ısrarla takip eden hardcore arkadaşlar için bir hediye: http://www.fazlamesai.net/hardcore.php3. Sanırım artık hepimizin performansı artar.
0
redogre
Valla benim böyle bir Linuz sürümüne programcılık olarak katabileciğim pek bi şey yok maalesef (Sprehen sie C ? Nein..) ama grafik arabirim için elimden geleni yapmaya hazırım. Daha önce ne yaptın derseniz, Fazlamesai logosu derim :) Birileri temel atsında cephe boyama işi benden.
0
mayli
Maalesef tamamen Windows bağımlısıyım. Linux''un bir penguenin severim bir bazı grafiklerini bir de sizde oluşturduğu bu heyecanı...
Yürüyün arkadaşlar, ben de size çay yapacağım...
0
anonim
Arkadas gercekten onemli bir konudan bahsetmis.
Amacimiz arayuz degil iyi calisan bir sistem ama arayuzunde guzel olmasi gerekli.
Mesela ben KDE yerine Gnome yi severim. Butonlar uzerine daha cok ugrasilmis...
0
anonim
sen yaparrsınnn
sen aslansınn
seni kesseler acımazz
heyecan yapmayalım arkadişler
bu helecanınızı panik atak olarak yorumluyorum hadi leen diyorumm
0
larweda
Bu yorumun anonim olması beni niye hiç şaşırtmadı acaba? Tamam ortada heyecan var, ama bu alemde ortaya çıkan her güzel şeyin altında da bu tarz bir heyecan yatıyor, haklı olabilirsin belki ama söylediklerinin arkasında duracak kadar geçerli sebepler ortaya sürmen gerekirdi. Beni ikna edebilir misin düşündüklerine?
0
m1a2
Sonunda beklediğim bi yorum geldi. Ne güzel... Her çeşitten kafanın katkısıyla çeşitlenmeye devam ediyor ortalık.

BTW: ANONİM yerine küçük bir isim önerisi, senin ismin: HADİLEEN olsun ;) Daha çabuk lokalize edilmen için yani.
0
anonim
linux ile az çok ilgilenmiş fakat bi takım sebeplerden dolayı hala kendi makinasına adam gibin bi linux kuramamış bi şahsım.bende yardım etmek isterim;nasıl olucak sen bişey bilmiyorsun dersenizde teklifim.ing çevirileri yapmak.her ne kadar bunu zaten sizinde yapabileceğini bilsemde katkı katkıdır diye düşünüyorum.sadece çevirisi yapılacak dökümanı bana verin yeter.bu arada bende bişeyler kaparım umarım.
MrLeeLoo
0
conan
Burdayim. Her turlu yardima hazirim.
0
Max
Bence fikir guzel ama, bu gercekten ozveri isteyen bir is, birde su var SuSe yi baz almaktan yana degilim kesinlikle, olacaksa eger bunu iki farkli sekilde yapmak lazim, oncelikle hitap edecegi kesim yani server side bir FM Linux mu ? yani mission critical islemler icin (slackware gibi) yada evlere yonelik multimedia destekli client vari bir FM linux mu, once buna karar verip ona gore yolumuzu cizsek daha dogru olur. Ben FM Linux un pazarlama ve tanitim olayinda elimden geleni fazlasi ile yaparim dimi sundance :)) tam benim bekledigim turden bisi
0
mandrake72
Arkada?lar, aras?ra u?rad???m FM grubunda bir linux da??t?m? haz?rl??? örünce gerçekten çok sevindim. Fakat yorumlar? okurken hemen hemen her üyenin standart olarak laf soktu?u Gelecek Linux'u kullanan biri olarak aç?kças? -bu konuda- üzüldü?ümü söylemek istiyorum. GL'nin neyi yanl?? yapt???n? da tam olarak anlayabilmi? de?ilim. Sadece Red Hat'? Türkçele?tirmi? olabilir, ama bunun neresi kötü ki? Tüm haber gruplar?nda, posta listelerinde en çok sorulan sorulan sorular? öntan?ml? olarak çözmü? bir da??t?m?n neresi yanl??? Bundan para kazanmaya çal??mas? m?? Afedersiniz ama dünyada Linux'tan para kazanan veya kazanabilece?ini gören ?irketler olmasayd? Linux ?u an bu durumda olmazd?. Kazans?n tabi ki. Linux'a kurumsal destek verilmedi?i sürece Türkiye'de Linux'un kurumsal olarak ilerlemesine imkan yok. Türkiye'nin dünyadaki trendlerin tersine yol ald??? bir çok örnek var. Bu ?ekilde davranarak -bir Türk Linux ?irketini en az?ndan desteklemeyerek- buna katk?da bulundu?unuzu dü?ünüyorum. Kald? ki adamlar?n yapt??? ne ki, Linux kursu vermek, bir Linux da??t?m? yap?p satmaya çal??mak, Linux kurulu bilgisayarlar satmak. Hay?r, dü?ünüyorum da benim bilmedi?im bir tak?m olaylar m? var diye ama böyle bir?ey gerçekten bilmiyorum.

Sanki Mandrake bu i?e nas?l ba?lad?? Adam?n tek yapt??? Red Hat'te o zamanlar olmayan KDE 'yi entegre etmek. Fransa'da destek bulmasayd? Mandrake ?u an hisseleri borsada sat?lan bir ?irket olabilir miydi? Lütfen olaya biraz glabal bakal?m ve yerelli?in önemini kavrayal?m. Tamam GL yeni bir ?ey eklememi? olabilir ama yapt??? i? en az?ndan kösteklememeyi gerektirecek bir i?tir...

Not-Gelecek ile hiç bir ili?kim yoktur.
0
sundance
Kendi adıma şunu açıklamakta fayda görüyorum; Gelecek Linux 1.0`ı işyerindeki makinama, hemen hiçbir çaba göstermeden kurdum ve herşey oldukça iyi çalıştı (ses ve grafik kartları on-board olan, oldukça kıl bir HP Vectra olmasına rağmen :) Bu açıdan herne kadar libraryleri artık eski kaçsa da Gelecek Linux`un kurulabilme ve kurulduğu haliyle oldukça iyi Türkçe desteğine sahip olma gibi güzel yanları olduğunu kesinlikle yadsıyamayız. Mesela sözkonusu makinaya ben RedHat 7 kuramamıştım. Bu konuda ne dersek boş ki bunu haber bile yaptık.
Öte yandan kişisel olarak bazı problemler olduğunu, Gelecek in iş anlayışı ve profesyonellik açısından yaklaşımlarının yeteri kadar uyumlu (bulabildiğim en yumuşak kelime) olmadığını da çeşitli kaynaklardan direkt birinci elden duymuş bulunmaktayım, ki insanlarda son zamanlarda en çok tepki çeken mevzu bu (gördüğün yorumların bir kısmı da bu yüzden :)
Bunlara rağmen Gelecek bence kesinlikle kösteklenmemesi gereken bir harekettir, fakat umarım kriz sıkıntıları yüzünden yaptıkları bazı hatalara devam etmezler, insanlarla ilişkilerini biraz daha dikkatli değerlendirirler.
0
anonim
hastırın lan
0
freethings
efendim?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ulusal Dağıtım (ULUDAĞ) projesi

coskung

TÜBİTAK’ın Linux projesi tam gaz

Türkçe destekli yaygın bir işletim sistemi ağı oluşturulmasını hedefleyen TÜBİTAK-Uludağ projesinin ilk masaüstü sürümü 2004 yılı sonunda tamamlanacak. Haberin devamı:
http://www.ntvmsnbc.com/news/271322.asp

Ayrıca uludağ projesinin sayfasını da ziyaret edebilirsiniz: www.uludag.org.tr

Güzel Siteler - 2: Aftermath2000.org

sundance

Kelime anlamı "Savaş, yıkım sonrası" olan aftermath2000.org ülkemizde eksikliğini çektiğimiz kaliteli Internet haberciliği konusunda ciddi bir eksiği kapatıyor.

Gerek tasarımı, gerek yorumların kalitesi ve gelir geçer olmaktan uzaklığı ile bize ilham veren, keyifle izlediğimiz bir site.

Herkese tavsiye ederiz. Bu ortam hakkında söyleyecek sözü olanlara özellikle...

Buffer overflowlar öldü ! Yaşasın Theo ;)

sundance

BSD camiasının asi çocuğu, OpenBSD'nin babası Theo de Raadt CanSecWest güvenlik konvansiyonunda yaptığı açıklama ile Open BSD'nin 1 Mayıs'da çıkacak yeni sürümünde, yaklaşık otuz yıldır işletim sistemlerinin baş belası buffer overflow mevzuunu tamamen çözeceklerini açıkladı. Bu konuda yine de mütevaziliği bırakmayan Theo, tamamen mümkün değil hale getiremeseler bile yeni güvenlik katmanı sayesinde buffer overflowların uygulanmasını imkansıza yakın hale getirdiklerini söylüyor.

IBM'in Linux Reklamı - izlemeyen kalmasın

numb

Biraz eski de olsa [1] IBM'in bu muhteşem reklamını izlemediyseniz izlemenizi tavsiye ediyorum.

[1] Reklam Eylül 2003'te yayınlanmış.

Kaynak: chir.ag

Fazlamesai forumları açıldı...

sundance

Evet millet yanlış okumadınız. Israrla beklediğiniz, çıksa da taklitlerinden sakınsam dediğiniz, Fazlamesai forumları açıldı.

Serbest Yazılım'dan Retro Platformlara, Felsefe'den Oyunlara bir çok konu altında artık çok daha rahat ve keyifli tartışabileceğiz.

Bütün yapmanız gereken söz konusu adrese gidip üye olmanız. Hadi bakalım flameler başlasın...

Not: Bu (ve daha birçok) konuda Fazlamesai ekibine verdiği destekten dolayı Roots.gen.tr biraderime teşekkürü bir borç biliriz ;)