Sanal İmza Yasası Meclis’ten Geçti

0
aRda_
ntvmsnbc.com haber sitesine yer alan habere göre, elektronik imzanın hukuki ve teknik yapısını, elektronik imzayla ilgili işlemlerle elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarının faaliyetlerini düzenleyen Elektronik İmza Yasa Tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Elektronik imza yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasayla güvenli elektronik imza elle atılan imzayla aynı hukuki sonucu doğuracak. Yasada elektronik imzanın tanımı yapılarak hukuki ve teknik kullanımı düzenleniyor. Güvenli elektronik imzayla oluşturulan elektronik veriler, senet hükmünde olacak.

Kaynak: www.ntv.com.tr/news/252838.asp

Görüşler

0
robertosmix
AB süreci için yapılması gerektiği için onaylanmış bir tasarı olsa gerek. Kabul eden genel kurulun bile neyi kabul ettiğini tam olarak bildiğine inanmıyorum.
0
tongucyumruk
7 yıldır hukuk fakültesinin kahrını çeken biri olarak sanıyorum bu konuda bir çift laf etmeye hakkım var.

Öncelikle Bruce Schneier adlı kriptografi ustasının bu gibi kritik işlerde kapalı kodlu çözümlere yönelmenin aptallık olduğu yönündeki yaklaşımını hatırlatayım (FZ bulup yazar artık tam cümlesini)

Bana kalırsa kanuna şöyle bir madde eklenmeliydi:

Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı, imza üretim ve doğrulama işlemlerinde kullanılacak yazılımların kaynak kodlarına ve donanımların bu konudaki detaylı tanımlarına (spec için daha iyi bir karşılık uyduramadım şimdi) her türlü üçüncü kişinin erişimini garantilemek zorundadır.
0
yalcink01
hep yorum yazacak değiliz ya, birazda iş konuşalım.

güvenlik sertifikasının 128 bitlik şifreleme algoritmasını yazabilecek arkadaşlar benim ile iletişime geçerse sevinirim.

128 bitlik bir şifre oluşturacak algoritmaya ihtiyacımız var. Elimizde kendi doğrulama sistemimiz var yada bir başkası yazıyor da olabilir /* bu konudan tam emin değilim*/ . Eksik olan kısım algoritma. İstenen şey bu algoritmanın yazılması: sağlam, güvenilir ve unbreakable bir algoritma istiyorlar. İşin temelini bu algortima oluşturacağı için/*anlatılanlardan çıkardığım sonuç bu*/ bu algoritma işini çok ciddiye alıyorlar.

Bu işi hakkı ile yapacak yer diye ilk önce FM aklıma geldi. Ardından kriptodan sorumlu FM bakanı FZ geldi
:)

İlgilenen olursa lütfen forel ~ forelguvenlik.com.tr adresinden benimle iletişime geçsin. Ortada belirlenmiş bir ücret yok. Herkes kendi teklifini kendi yapacak. Bunun fiyat kırmaya çalışmakla bir alakası olmadığını peşinen belirteyim. Fiyattan ziyade işin kalitesi birinci önceliktir.

Yalçın
0
FZ
Evet biraz da iş konuşalım ve hemen bazı yanlış anlamaları adım adım düzeltelim:

1- Şifreleme konularına hala meraklıyım ama bu daha çok popüler bilim dergisi kıvamında :) Bitirme ödevimi kuantum şifreleme ile ilgili yaptıktan sonra ( http://ileriseviye.org/stuff/kuantumkriptoloji.zip ) bilişsel bilimle ilgilenmeye başladım ve açıkçası bu işin matematiği ile ilgili olarak son gelişmeleri ciddi olarak takip etmiyorum.

2- Konvansiyonel anlamda bir simetrik şifreleme algoritmasından bahsediyorsak tavsiyem BİLİNEN ve TEST EDİLMİŞ ALGORİTMALARDAN BİRİNİ KULLANIN!. Bu çok önemli, yani eğer elinizin altında çok sağlam bir matematikçi grubu ve bu grubun geliştirdiğini test edecek daha geniş çaplı bir grup yok ise KENDİNİZ BİR ŞİFRELEME ALGORİTMASI GELİŞTİRMEYE ÇALIŞMAYIN!. Şifreleme dediğimiz şey çok ciddi matematik bilgisi gerektiren ve son gelişmeleri takip etmeyi gerektiren zor bir alandır. Son yıllarda güçlü ve karmaşık gibi görünen ancak ciddi incelemelerden geçer geçmez zayıflıkları anlaşılan birçok şifreleme algoritması öne sürülmüştür.

Niyetim kimsenin hevesini kırmak değil, eğer canım memleketimden bir araştırmacı çıkar da mevcut şifreleme algoritmalarından daha hızlı, pek çok farklı ortama uygulanabilen bir algoritma bulur ve bu dünyadaki diğer uzmanların zorlu testlerinden geçtikten sonra kabul edilirse ne mutlu bize, dünya kültürüne bir şey armağan etmiş oluruz.

Ancak eğer kendi işiniz için ciddi anlamda bir şifreleme algoritması kullanacaksanız lütfen bunu sıfırdan yazmayı unutun (eğer çok zenginseniz ve emrinizin altında bir matematikçi orudusu varsa yani NSA kategorisinde demek istiyorum, o zaman başka tabii ki böyle bir durumda olsaydınız zaten FM ortamında adam arıyor olmazdınız ;-)

Bu sözlerimden sonra hala benim ukala biri olduğumu düşünüyorsanız, bana inanmıyorsanız o zaman sözü çok sağlam bir şifreleme algoritması olan Blowfish´i geliştiren Bruce Schneier üstadımıza bırakma zamanı gelmiş demektir:

Demek bir şifre uzmanı olmak istiyorsunuz:
- http://www.schneier.com/crypto-gram-9910.html

Şifreleme dünyasındaki palavralar:
- http://www.schneier.com/crypto-gram-0211.html#6
0
yalcink01
tavsiyeler için sağol. yazdığın metni aynen ilettim ve ilginçtir ki bizim patronlar hiç itiraz etmeden "hım, hımmmmmm, hııııııııım" deyip anladıkları manasında kafa salladılar. :) artık gerisi onlara ait, yardımın için sağol.

unutmadan, yazdıklarından blowfish'i önerdiğin ve bizim işimizi görebileceğini çıkarabilir miyim?

Yalçın

not: gidip başka yerden programcı ararlarsa şaşmam. acaba açık kodlu bir algoritma bulup "bunu ben yazdım" diye 3-5 kuruşa bunlara satıp yolumu bulsam mı?:P
0
FZ
Duruma uygun davrandığın için teşekkür ederim. Bilindiği üzre, bilinçli bir kullanıcı olmak en az teknolojinin kendisi kadar önemli bir hale geldi günümüzde.

Blowfish örneğini vermemin sebebi, Schneier'in geliştirmiş olduğu önemli ve pek çok açık kodlu üründe de kullanılan simetrik bir şifreleme algoritması olması. Blowfish sizin iş için uygun mudur bilemem, buna karar verecek olan yine sizsiniz.

Blowfish olsun, diğer meşhur ve kabul edilmiş şifreleme algoritmaları olsun, bunlar zaten tüm kamuoyunun kullanımına açıktır ve değişik dillerdeki implementasyonlarını bulmak zor değildir.

Bu algoritmalardan birinin kaynak kodunu alıp satabilirsin pratik olarak. Ancak tabii teorik olarak o kodu aldığın orjinal uygulamanın nasıl bir lisansı olduğu önemli. MPlayer ve KISS arasındaki anlaşmazlık ve gerilim gibi bir durum olmasın sonra, dikkatli ol ;-)
0
yalcink01
ben mantıklı açıklamalar ile kolayca fikir değiştirebilecek kadar kaypak bir adamım /*bugün kendimi aşağılama günüm :)*/.

anti parantez FM'ye bu soruyu yöneltmekle ne kadar haklı olduğum ortaya çıkmış oldu. ilk olarak, bu işin ticaretini yapan profesyonellere sormuş olsaydım, eminim ki şu an benim için unbreakable olduğunu iddia ettikleri bir algortimayı hazırlıyor olurlardı. Açık kaynak bir algortimayı alıp bana kakalamak üzere bile olabilirlerdi. sonuçta ücretsiz elde edebileceğimiz bir algoritma için 3-5 bin dolar harcamış olacaktık. belki de daha fazlasını. şayet bir gün milyon dolarlarım olursa, bilişim işi için ilk başvuracağım yer yine burası olacak. Üstüne tomarla para versem bile, kimse senin yaptığın açıklamayı bedavaya yapmazdı, hem de bu kadar iyi bir üslupla . tekrar sağol.

yalçın
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

e-bergi Temmuz Sayısı Çıktı!

anonim

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu olarak, bilgisayar bilimi alanındaki Türkçe kaynak sıkıntısını gidermek amacıyla yayınlamakta olduğumuz elektronik dergi e-bergi , Temmuz 2008 sayısıyla bu ay da sizlerle...

Bir kahraman

ganzo66

Hyoichi Kohno Dünya vatandaşı. Gezgin. Bisikletle dünyayı dolaştı, Yukon Nehri'nde rafting yaptı, McKinley Dağı'na tırmandı, Los Angeles'tan New York'a yürüdü. Amacı Kuzey Kutbu'ndan ülkesi Japonya'ya ulaşmaktı. 'Küresel Isınma'nın etkisiyle incelen buzlar geri dönmesine izin vermedi. 43 yaşında, yolculuğunun 670. kilometresinde buzun kırılması sonucunda düştüğü kutup sularında öldü. "Macera, kişinin hayatını savurup atması değil, olduğu yerden bir adım ileriye gidebilme cesaretini göstermesidir." www.reachinghome.org

Türkiye, tarihinde ilk kez 'Dünya Süperbilgisayar' listesine girdi

ess

Hürriyet'in haberinde, Dünyanın en güçlü bilgisayarını kullanan ülkeler arasında artık Türkiye de var. İstanbul Teknik Üniversitesi (İ.T.Ü) ve DPT tarafından kurulan Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi’ndeki süperbilgisayar, önceki gün açıklanan TOP 500’de 353'üncü oldu.

XFree86 hakkında paparazzi

roktas

XFree86 grubu referans niteliğindeki birkaç özgür yazılım lisansından biri olan klasik MIT/X11 lisansını değiştirerek 4.4 sürümünü duyurdu. Büyük patırtılar kopartan bu lisans kabaca "bu kodları dağıtırken benden daha vurgulu şekilde bahsedin" diyor ve bu isteği mukabilinde GPL uyumsuzluğundan da kurtulamıyor. Hemen hemen bütün dağıtımlar X 4.4'ü bu lisans şartlarıyla kabul etmeyeceklerini duyurdular. Debian X Strike Force grubunun da üyesi olan font experti Juliusz Chroboczek mevcut şartlar altında X projesi için gönüllü olamayacağını belirtti. Lisans sorunu ortaya çıkmadan önce aralarında Keith Packard, Jim Gettys gibi üstadların bulunduğu bir grup, XFree86 organizasyonundaki derin sorunlardan şikayetçi olarak farklı bir yapılanma oluşturmuşlardı zaten. Bu grup lisans değişimine de sert şekilde mukavemet ediyor. X 4.x serisinde gözünüzü, gönlünüzü açan önemli bütün değişikliklerin arkasındaki isim olan Keith Packard Debian geliştiriciliği için başvurdu ve başvurusu şu günlerde sonuçlanıyor. Galiba Debian, Freedesktop ile birlikte isyancıların kalesi olacak ;-)

Kablosuz İstiklal

FZ

Internet sokağa taşındı İstiklal Caddesi kablosuz internete kavuştu.

İGDAŞ´ın öncülüğünde, Koç.net ve Cisco´nun teknolojik desteğiyle gerçekleştirilen projeyle Beyoğlu´nda internete artık kablosuz bağlanmak mümkün olacak. Projeyle, İstiklal Caddesi boyunca açık alanlardan, kafelerden ya da herhangi bir başka noktadan, mobil cihazlar, dizüstü bilgisayarlar veya PDA'lar ile isteyen herkes internete kablosuz olarak bağlanabilecek.

Türkiye´deki ilk kablosuz internet cadde uygulaması olan proje, New York, Londra ve Paris´in ardından dünyada dördüncü uygulama olacak. İstiklal Caddesi´nde hayata geçirilen uygulama ile İstanbul kenti çağdaş ve dijital bir metropol olma yolunda önemli bir adım daha atmış oluyor. Projeyle, Taksim başlangıcından Galatasaray Lisesi'ne kadar olan bölümünde oluşturulan Kablosuz Bağlantı Noktaları sayesinde İstiklal Caddesi, kablosuz internet erişim alanı haline getirildi. Böylece, cadde boyunca herhangi bir noktadan veya herhangi bir kafeden internete kablosuz bağlanmak mümkün hale geldi.