.tr Web Sunucuları İşletim Sistemi Tesbit Çalışması

0
conan
Bu adresten İlker Temir'in hazırlamış olduğu Türkiye'nin İşletim Sistemi profili çıkarma çalışmasına ulaşabilirsiniz. Ocak/Şubat 2002 tarihli çalışmadan çıkan sonuçlar oldukça güzel. nmap ile incelenen 34.594 sunucudan 14.501'inin işletim sistemi tahmin edilebilmiş. Bu sonuçlara göre dağılım şöyle: %50,51 Windows, % 26,18 Linux, %13.72 Solaris, %3,77 SCO-Unix, %3,14 Dg-UNIX, %0.90 BSD, %0,33 MacOS, %0,54 AIX, %0,23 HP-UX, %0,47 IRIX ve %0,21 de diğerleri.

İlker Temir'in Eylül 2000'de yaptığı bir araştırma da yine bu adresten incelenebilir. Benim ilk incelememde gözüme çarpan şey M$'un Eylül 2000'den itibaren %45,55'lik oranını %50,51'e çıkarması ve de Linux'un oranının %32,73'den, %26,18'e düşmesi.

Bu güzel arastırmada belki de en çok hoşuma giden şey ise com.tr, edu.tr gibi klasmana gidilmiş olması. Eğitim'de, ticarette, askeriyede İşletim sistemi profillerini görebilmek beni oldukça heyecanlandırdı doğrusu :) Buradan İlker Temir'i bir kere daha kutluyorum.

Görüşler

0
FZ
Tek kelime: Teşekkürler! (çalışmayı yapana da, haberini yetiştirene de :)
0
FZ
Tabii bir de şu var geriye kalmış 20.093 sunucu! Acaba bu bilinmeyen parça yukarıdaki istatistiği nasıl etkiler? Buyrun spekülasyona ;-)
0
anonim
Bu guzel bir nokta.

Yalniz cevap alinamayan ~20,000 sunucunun hepsinin ''aktif'' sunucular oldugunu dusunmeyin.

Cogunun, yalnizca register edilmis ama yayin yapmaya baslamamis (DNS kaydi olmayan ya da web yayini yapmayan) alan adlari oldugunu goz onunde bulundurmalisiniz.
0
FZ
Bu durumda, bu bilgiden yola çıkarak Türkiye'deki web sunucu makinalarında Microsoft platformunun açık ara farkla önde olduğunu söyleyebilir miyiz? Yani dünyadaki durumun tersi gibi bir durum söz konusu bu durumda.

Aklıma bi de şöyle bir şey geldi, böyle bir veritabanı olsa ve nmap_country gibi yazılım olsa, bu istatistiklere bakarak Türkiye'yi tespit edebilir mi? ;-) yaklaşık %50 Microsoft web server çalışıyor, o halde burası Türkiye diyebilir mi? Eğer dese biz bu duruma ne deriz... boşverin koptum gittim ben gene :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Her çocuğa (veya büyüğe?) bir dizüstü!

roktas

MIT Medya Laboratuvarları tarafından yürütülen heyecan verici bir proje: "100$'lık dizüstü". Bu ucuzlukta bir dizüstü bilgisayarla asgarî bilgiişlem gereksinimlerinin karşılanması amaçlanıyor. Projenin temel hedef kitlesi dünya çocukları (bk. haber başlığı). Proje ön sayfasında girişime öncülük eden Nicholas Negroponte ile yapılmış bir mülakat mevcut.

Bilişim Tatili 2010

FZ

Bilişim öğrencileri ve öğretim görevlileri İle sektörü buluşturmayı amaçlayan "Bilişim Tatili 2010"da; söyleşi, konferans, sergi alanı oluşturulacak ve 3 gün boyunca sosyal ve kültürel aktiviteler gerçekleştirilecektir. Yaklaşık 1000 kişinin katılımı hedeflenen etkinlikte, bilişim alanlarında öğrenci ve öğretim görevlisi olan ve bilişime ilgi duyan gençlerin sektörün temsilci ve yöneticileri ile tanışmak, kariyer veya staj fırsatı yakalamak, sektördeki gelişmeleri ve yeni nesil teknolojileri detaylı olarak anlayabilmeleri için lansmanlar ve söyleşiler düzenlenecektir.

ABD Medya Edebiyat (ya da Anna Karenina nasıl çok satar?)

FZ

Aldığımız haberlere göre ABD´deki en popüler talkshow programlarından birinin sunucusu Oprah Winfrey programında Anna Karenina´dan bahsedip ve bu kitabın aslında o kadar zor bir kitap olmadığını, güzel bir kitap olduğunu belirtince Anna Karenina´nın satışları bir anda patladı.

961.030 yeni kopya için baskıya giren Penguin Yayınları yetkilileri bu talep karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler.

TV programcısı Winfrey´e göre bu kitap biraz kalın bir kitap olmakla birlikte aslında o kadar da zor değil ve insanların gerçek edebiyatla uğraşmaları lazım bazen. 1 numarada yer alan kitabını ve yer alma sebebini üstad Leo Tolstoy görseydi acaba ne derdi?

Bu fantastik haber karşısında şaşkınlığımızı gizleyemiyor, TV, medya, kitaplar, edebiyat, garip bağlantılar üzerine bir kez daha derin bir tefekküre dalıyor, dumurlararası bir gezintiye çıkıyoruz.

C64 Türkiye´nin 3. Sayısı Çıktı!

anonim

Commodore 64 asla ölmez! İnternet üzerinden yayınlanan C64 dergisi "C64 Türkiye"nin 3. sayısı nihayet çıktı. Pdf formatında yayınlanan dergiyi aşağıdaki adreslerin birinden indirebilirsiniz (1.56MB):
http://www.geocities.com/hades6510/c64tr_3_pdf.zip
http://www.students.itu.edu.tr/~celikdeni/c64tr_3_pdf.zip

My-SQL VS Oracle

ganzo66

My-SQL, anlatmaya ne gerek, Oracle, bunuda anlatmaya gerek yok herhalde. Linux ve open source herdem güzel ortamlar. Biliyor muydunuz ki Oracle'ın şu sıralar en çok çekindiği veritabanı My-SQL... Oracle 8i'den başlayarak Linux ortamına kendini yerleştirmeye çalışıyor. Ama daha dün dünyaya gelmiş olan My-SQL Oracle'ın dizlerini titretiyor.
Bir yandan Caldera ile anlaşma yaparak, bir yandan da 9i ile ortamın sıcaklığını arttırarak ve son olarak development açısından Oracle bedava dağıtarak My-SQL'i sıkıştırmaya çalışıyor. Bence nafile; My-SQL'in hitap ettiği ortam, PHP ile bütünleşmesi, kullanım kolaylıkları ve tabiiki daha az bug'ı ile herhangi bir şey olması mümkün değil.
Aslında burada amaç, "open source ruhunu" open source ruhuna yakın görünerek yıkmaya çalışmaktır. Yapılmaya çalışan işin tek bir adı vardır, "Rabbena hep bana"...