.tr Web Sunucuları İşletim Sistemi Tesbit Çalışması

0
conan
Bu adresten İlker Temir'in hazırlamış olduğu Türkiye'nin İşletim Sistemi profili çıkarma çalışmasına ulaşabilirsiniz. Ocak/Şubat 2002 tarihli çalışmadan çıkan sonuçlar oldukça güzel. nmap ile incelenen 34.594 sunucudan 14.501'inin işletim sistemi tahmin edilebilmiş. Bu sonuçlara göre dağılım şöyle: %50,51 Windows, % 26,18 Linux, %13.72 Solaris, %3,77 SCO-Unix, %3,14 Dg-UNIX, %0.90 BSD, %0,33 MacOS, %0,54 AIX, %0,23 HP-UX, %0,47 IRIX ve %0,21 de diğerleri.

İlker Temir'in Eylül 2000'de yaptığı bir araştırma da yine bu adresten incelenebilir. Benim ilk incelememde gözüme çarpan şey M$'un Eylül 2000'den itibaren %45,55'lik oranını %50,51'e çıkarması ve de Linux'un oranının %32,73'den, %26,18'e düşmesi.

Bu güzel arastırmada belki de en çok hoşuma giden şey ise com.tr, edu.tr gibi klasmana gidilmiş olması. Eğitim'de, ticarette, askeriyede İşletim sistemi profillerini görebilmek beni oldukça heyecanlandırdı doğrusu :) Buradan İlker Temir'i bir kere daha kutluyorum.

Görüşler

0
FZ
Tek kelime: Teşekkürler! (çalışmayı yapana da, haberini yetiştirene de :)
0
FZ
Tabii bir de şu var geriye kalmış 20.093 sunucu! Acaba bu bilinmeyen parça yukarıdaki istatistiği nasıl etkiler? Buyrun spekülasyona ;-)
0
anonim
Bu guzel bir nokta.

Yalniz cevap alinamayan ~20,000 sunucunun hepsinin ''aktif'' sunucular oldugunu dusunmeyin.

Cogunun, yalnizca register edilmis ama yayin yapmaya baslamamis (DNS kaydi olmayan ya da web yayini yapmayan) alan adlari oldugunu goz onunde bulundurmalisiniz.
0
FZ
Bu durumda, bu bilgiden yola çıkarak Türkiye'deki web sunucu makinalarında Microsoft platformunun açık ara farkla önde olduğunu söyleyebilir miyiz? Yani dünyadaki durumun tersi gibi bir durum söz konusu bu durumda.

Aklıma bi de şöyle bir şey geldi, böyle bir veritabanı olsa ve nmap_country gibi yazılım olsa, bu istatistiklere bakarak Türkiye'yi tespit edebilir mi? ;-) yaklaşık %50 Microsoft web server çalışıyor, o halde burası Türkiye diyebilir mi? Eğer dese biz bu duruma ne deriz... boşverin koptum gittim ben gene :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir Mum da Siz Yakın

esse

ABD'deki terör kurbanlarının anısına dünyanın en yaygın internet mesaj ve chat servisi ICQ tarafından açılan "Bir Mum da Siz Yakın" adlı bölüme tüm ülkelerden binlerce mesaj yağıyor.

ICQ tarafından 11 Eylül akşamı açılan köşeye, başsağlığı dileklerinin yanında, tüm dünyada barış, sevgi ve dostluk dileğinde bulunan İtalya'dan Almanya'ya, Japonya'dan Türkiye'ye kadar birçok ülkeden sayısız mesaj gelmiş. İşte, bu mesajlardan bazıları:

Marinella (İtalya): Bu mumlar barış için sonsuza dek yansın.
Marc Reineke (Almanya): Hala enkazın altında sağ olanlar varsa, size şans diliyorum.
Siz de bir mesaj bırakın...

2005 Yılının En İyi 100 Ürünü

Skeleton

PC World 2005 yılının en iyi ürünlerini seçmiş. Listeye buradan ulaşabilirsiniz.

Yenilikçi İş Fikri Yarışması

101

Genç patronlar yenilikçi iş fikri yarışması, Eskişehir Yazılım Üssü Genç Girişimci Eğitim Merkezi’nde eğitim alacak ve proje geliştirecek olan gençlerin seçilebilmesi için ülke genelinde düzenlenen bir yarışmadır.

E-Devlet İçinde İneklerin Yeri

mambo

Artık ineklerimizde bir kimlik numarasına sahip hemde internetteler e-devlet içindeler.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yaptığı uygulama ile ineklerde aynı bizim gibi Kimlik mernis no'suna sahip hemde 12 haneli burdan ineğinizin kesilip kesilmediğine, sağlık durumuna bakabilirsiniz. İneği olanlara :) İlgili Haber

Richard Dawkins'in Web Sitesi Sansürlendi

Baby34

"Gen Bencildir", "Kör Saatçi" ve "Tanrı Yanılgısı" kitaplarının yazarı olan, Oxford Üniversitesi profesörlerinden, dünyaca ünlü İngiliz bilim adamı Richard Dawkins'in web sitesi, www.richarddawkins.net mahkeme kararına ilişkin sayı ve detaylar belirtilmeksizin Türk Telekom tarafından erişime engellendi.