.tr Web Sunucuları İşletim Sistemi Tesbit Çalışması

0
conan
Bu adresten İlker Temir'in hazırlamış olduğu Türkiye'nin İşletim Sistemi profili çıkarma çalışmasına ulaşabilirsiniz. Ocak/Şubat 2002 tarihli çalışmadan çıkan sonuçlar oldukça güzel. nmap ile incelenen 34.594 sunucudan 14.501'inin işletim sistemi tahmin edilebilmiş. Bu sonuçlara göre dağılım şöyle: %50,51 Windows, % 26,18 Linux, %13.72 Solaris, %3,77 SCO-Unix, %3,14 Dg-UNIX, %0.90 BSD, %0,33 MacOS, %0,54 AIX, %0,23 HP-UX, %0,47 IRIX ve %0,21 de diğerleri.

İlker Temir'in Eylül 2000'de yaptığı bir araştırma da yine bu adresten incelenebilir. Benim ilk incelememde gözüme çarpan şey M$'un Eylül 2000'den itibaren %45,55'lik oranını %50,51'e çıkarması ve de Linux'un oranının %32,73'den, %26,18'e düşmesi.

Bu güzel arastırmada belki de en çok hoşuma giden şey ise com.tr, edu.tr gibi klasmana gidilmiş olması. Eğitim'de, ticarette, askeriyede İşletim sistemi profillerini görebilmek beni oldukça heyecanlandırdı doğrusu :) Buradan İlker Temir'i bir kere daha kutluyorum.

Görüşler

0
FZ
Tek kelime: Teşekkürler! (çalışmayı yapana da, haberini yetiştirene de :)
0
FZ
Tabii bir de şu var geriye kalmış 20.093 sunucu! Acaba bu bilinmeyen parça yukarıdaki istatistiği nasıl etkiler? Buyrun spekülasyona ;-)
0
anonim
Bu guzel bir nokta.

Yalniz cevap alinamayan ~20,000 sunucunun hepsinin ''aktif'' sunucular oldugunu dusunmeyin.

Cogunun, yalnizca register edilmis ama yayin yapmaya baslamamis (DNS kaydi olmayan ya da web yayini yapmayan) alan adlari oldugunu goz onunde bulundurmalisiniz.
0
FZ
Bu durumda, bu bilgiden yola çıkarak Türkiye'deki web sunucu makinalarında Microsoft platformunun açık ara farkla önde olduğunu söyleyebilir miyiz? Yani dünyadaki durumun tersi gibi bir durum söz konusu bu durumda.

Aklıma bi de şöyle bir şey geldi, böyle bir veritabanı olsa ve nmap_country gibi yazılım olsa, bu istatistiklere bakarak Türkiye'yi tespit edebilir mi? ;-) yaklaşık %50 Microsoft web server çalışıyor, o halde burası Türkiye diyebilir mi? Eğer dese biz bu duruma ne deriz... boşverin koptum gittim ben gene :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Üniversite Adayları için `Bilgisayar Bilimleri Test Sürüşü 2010´

butch

“ÖSS bitti, sırada üniversite ve bölüm seçme telaşı var. Doğru kararı vermek için pek çok etkeni göz önünde bulundurmak gerekli. Gelecekteki kariyerini bilgisayar bilimleri üzerine kurmayı düşünen gençlerimizi 22, 29 Temmuz ve 5 Ağustos Perşembe günleri test sürüşüne bekliyoruz. Bilgisayar bilimlerinin büyüleyici dünyasında kısa bir yolculuğa çıkmaya ve maceraya hazır mısınız?”

Yapay Zekâda Hedef Hala Uzakta

ahmetozer

Savaş alanında, yaşlıların bakımında ve uzayın keşfinde… İnsanlığın robotlardan beklentisi saymakla bitmiyor. Ancak yapay zeka alanındaki ağır gelişme, görme, konuşma ve yürüme gibi en basit becerilerin dahi robotlara aktarılması zorlukla ilerliyor.

Mandrake krizde...

m1a2

11 Mart 2002 tarihli önemli bir duyuru. Mandrake Soft ciddi bir finansal kriz ile karşı karşıya. Açıklamada karamsar bir gelecek tablosu çizilerek, firmanın 2002 sonunu görmesinin zor olacağı belirtilmiş. Duyurunun bir forum alanında yapılmasının nedenine gelince: Evet, Mandrake sizden yardım bekliyor. 5$ tutarında bir aylık aidatla `Mandrake Linux Users Club`a üye olmanız halinde (ki bir sinema biletinden daha ucuz olduğu belirtilmiş) Mandrake`yi yaşatabilirsiniz. Sevenlerine ve Linux camiasına duyurulur ;)

Internet`te eğitime destek

anonim

Fazlamesai sitesini takip eden biz Fazlamesaiciler, sürekli internette dolaşıyor ve yenilikleri yakından takip etmeye çalışıyor, bilgimize bilgi katıp, bunları birbirimizle paylaşarak bilgiyi büyütmeye çabalıyoruz. Bügün NTVMSNBC`de okuduğum bir haber ilgimi çekti ve sizlerle paylaşmak istedim, Türkiye`de internete aç ve temel eğitimini alamayan binlerce yoksul öğrenci var. NTV ve Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı bir kampanya başlatmış, 20 bin öğrenciye eğitim imkanı sağlanacak ve “1 Tık 1 Milyon, 1 Milyon Tık 1 Trilyon” sloganıyla düzenlenen bu kampanyaya hadi hep birlikte katılalım. Haberin tamamı için: www.ntvmsnbc.com/news/126968.asp

İstanbul parmaklarımın altında:Büyükşehir Belediyesi tüm İstanbul`u nete taşıdı

sidar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tüm İstanbul'u sokaklarına kadar incelemek isteyenler için İnternet'te yeni bir sayfa açtı. Tüm sokak, mahalle ve caddelerin dahil olduğu bu ayrıntılı İnternet Haritasi şu an beta olsa da çok güzel iş görüyor. url: http://212.174.15.14