.tr Web Sunucuları İşletim Sistemi Tesbit Çalışması

0
conan
Bu adresten İlker Temir'in hazırlamış olduğu Türkiye'nin İşletim Sistemi profili çıkarma çalışmasına ulaşabilirsiniz. Ocak/Şubat 2002 tarihli çalışmadan çıkan sonuçlar oldukça güzel. nmap ile incelenen 34.594 sunucudan 14.501'inin işletim sistemi tahmin edilebilmiş. Bu sonuçlara göre dağılım şöyle: %50,51 Windows, % 26,18 Linux, %13.72 Solaris, %3,77 SCO-Unix, %3,14 Dg-UNIX, %0.90 BSD, %0,33 MacOS, %0,54 AIX, %0,23 HP-UX, %0,47 IRIX ve %0,21 de diğerleri.

İlker Temir'in Eylül 2000'de yaptığı bir araştırma da yine bu adresten incelenebilir. Benim ilk incelememde gözüme çarpan şey M$'un Eylül 2000'den itibaren %45,55'lik oranını %50,51'e çıkarması ve de Linux'un oranının %32,73'den, %26,18'e düşmesi.

Bu güzel arastırmada belki de en çok hoşuma giden şey ise com.tr, edu.tr gibi klasmana gidilmiş olması. Eğitim'de, ticarette, askeriyede İşletim sistemi profillerini görebilmek beni oldukça heyecanlandırdı doğrusu :) Buradan İlker Temir'i bir kere daha kutluyorum.

Görüşler

0
FZ
Tek kelime: Teşekkürler! (çalışmayı yapana da, haberini yetiştirene de :)
0
FZ
Tabii bir de şu var geriye kalmış 20.093 sunucu! Acaba bu bilinmeyen parça yukarıdaki istatistiği nasıl etkiler? Buyrun spekülasyona ;-)
0
anonim
Bu guzel bir nokta.

Yalniz cevap alinamayan ~20,000 sunucunun hepsinin ''aktif'' sunucular oldugunu dusunmeyin.

Cogunun, yalnizca register edilmis ama yayin yapmaya baslamamis (DNS kaydi olmayan ya da web yayini yapmayan) alan adlari oldugunu goz onunde bulundurmalisiniz.
0
FZ
Bu durumda, bu bilgiden yola çıkarak Türkiye'deki web sunucu makinalarında Microsoft platformunun açık ara farkla önde olduğunu söyleyebilir miyiz? Yani dünyadaki durumun tersi gibi bir durum söz konusu bu durumda.

Aklıma bi de şöyle bir şey geldi, böyle bir veritabanı olsa ve nmap_country gibi yazılım olsa, bu istatistiklere bakarak Türkiye'yi tespit edebilir mi? ;-) yaklaşık %50 Microsoft web server çalışıyor, o halde burası Türkiye diyebilir mi? Eğer dese biz bu duruma ne deriz... boşverin koptum gittim ben gene :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Acaba bir bilgisayar simülasyonunda mı yaşıyoruz?

Blixa_Bargeld

Yale Üniversitesi felsefe bölümünden Nick Bostrom'un makalesine göre Matrix gerçek olabilir!
Bostrom'a göre yaşadığımız hayatın insan-sonrası bazı varlıklar tarafından yaratılmış bir bilgisayar programı olma olasılığı var.
Eğer böyle bir programın içindeysek nasıl davranmalı?
Robin Hanson'un makalesi ise bir simülasyonun içinde nasıl davranmamız gerektiğini tartışıyor...
hepsi burada http://www.simulation-argument.com/

İnsan Beynine Mikroçip Yerleştirmek için Onay Alındı

FZ

İnsanlar yıllarca beyinlere yerleştirilebilecek makinalarla ilgili kurgu eserler ürettiler. Şimdi ise buna bir adım daha yaklaşıldı. Doğrudan beyne yerleştirilip oradaki sinyalleri algılayacak ve bununla cihazların kontrol edilmesini, karmaşık zihinsel işlemlerin yapılmasını sağlayacak cihazlar çok uzakta değil. İnsan denekler üzerinde beyin-bilgisayar arayüzleri denenmek üzere.

Cyberkinetics Inc. of Foxboro, Mass., firması ABD "Food and Drug Administration" kurumunun onayını aldı ve denemelerine başlamaya hazırlanıyor. Geliştirilen yonga dört milimetrekare genişliğinde ve yaklaşık 1.5 milimetre yükekliğinde, felçli hastaların doğrudan kafataslarının altına yerleştirilecek.

Eğer başarılı olunursa bunun anlamı şu: Hastalar doğrudan düşünerek bir bilgisayarı yönetebilecek, ona bağlı olan cihazlara sadece düşünmek sureti ile komuta edebilecekler.

Bu tür cihazların başka hangi amaçlar için kullanılabileceğine dair ise henüz bir açıklama yapılmadı.

FM sitesinde bu konuda daha önce şu habere yer vermiştik. (Bkz. gazetecelikte fikri takip mefhumu!)

Shor Algoritması NMR Yöntemi İle Gerçekleştirildi!

FZ

Kuantum bilgisayarları üzerinde çok hızlı (!) şekilde çarpanlara ayırma yapılmasının yöntemini gösteren Shor Algoritması IBM ve Stanford Üniversitesi araştırmacıları tarafından fiziksel olarak gerçekleştirildi.\r \r

NMR yani nükleer manyetik rezonans tekniği ile çalışan kuantum bilgisayarı oda sıcaklığında işleyebiliyor ve yapılan deneylerde 15 sayısını çarpanlara ayırabiliyor.\r \r

Kuantum bilgisayarları ve kuantum bilgi işlemle ilgili giriş seviyesinde, güzel ve aydınlatıcı bir makale için, kuantum veritabanı sorgulama algoritmasını da geliştirmiş olan Lov K. Grover adlı araştırmacının makalesini tavsiye ederim.\r \r

Konu ile ilgili daha detaylı teknik bilgi isteyenler, bir kuantum bilgi işlem dili olan QCL dilini geliştirmiş olan Bernhard Ömer adlı araştırmacının çalışmasından faydalanabilirler. Söz konusu çalışmada Shor algoritmasının QCL ile bir uygulaması da mevcuttur.

windrivers.com da ücretlenmiş...

parsifal

Tam f2s.com haberini okumuş, kendi kendime "alla alla..." deyip, bir yandan da eve getirdiğim scanner'ın driver'larını indirmek için, artık refleks haline gelmiş bir şekilde, www.windrivers.com adresini yazdım.

Eeee ne mi olmuş? Çok büyük bir haltmış gibi onuda paralı yapmışlar...
Google ne güne duruyor???

MySQL popüler ama sınırlı

SHiBuMi

InfoWorld'de yer alan haberde MySQL AB CEO'su Marten Mickos "MySQL'in gücünden ve ölçeklenebilirliğinden hiçbir şüphemiz yok, birçok alanda alternatif olmayı başardık, ancak henüz ERP (kurumsal kaynak planlama), CRM (müşteri ilişkileri yönetimi) gibi geniş kapsamlı uygulamalar için DB2 ve Oracle 9i gibi sistemlerin sunduğu çözümlerle boy ölçüşebilecek durumda değiliz" dedi.