Dünya Sayısal Kütüphanesi WDL Açıldı

0
FZ
BM Dünyanın Bilgisi Kütüphanesini Açtı

4. yüzyılda Arap yarımadasında ne tür bilimsel gelişmeler oluyordu? Peki ya aynı dönemde Çin'deki ve Güney Amerika'daki politik durum nasıldı? 5. yüzyılda Japonya'daki edebiyatı İskandinav mitolojik metinleri ile kıyaslamak ister misiniz?

İnsanlık tarihindeki dönüm noktalarını temsil eden kültür hazineleri olan özgün eserler sayısal ortama aktarıldı ve Birleşmiş Milletler desteği ile http://www.wdl.org adresinde yayına sunuldu.

Dünya haritası üzerinde istediğiniz zaman aralığına kısıtlayabileceğiniz etkili ve basit bir navigasyon yapısı sunan World Digital Library içinde tarihteki ilk roman kabul edilen Japonca eserden tutun, Arap bilginlerin ilk cebir metinlerine dek türünün ilk örneği olan belgelere ve bunlarla ilgili uzmanların açıklamalarına erişmeniz mümkün.
Sistem Washington, ABD'deki Kongre Kütüphanesi (Library of Congress) çalışanları ve İskenderiye, Mısır'daki Bibliotheca Alexandria çalışanları arasındaki işbirliği ile hayata geçirildi.

10 milyon $ maliyeti olan sistemi maddi destek sağlayanlar arasında Google, Microsoft, Katar Vakfı ve Carnegie Corporation gibi isimler de var. Sisteme içerik sağlayan kuruluşlar arasında ise UNESCO ve Kongre Kütüphanesi'ne ek olarak 19 farklı ülkeden 26 kütüphane mevcut. Internetten erişilebilen tüm belgeler asıllarının doğrudan sayısal ortama aktarılmış hali. Açıklamalar ise 7 farklı dilde sunuluyor. Tüm açıklamalar konuyla ilgili çalışan uzmanlar tarafından yazılmış ve çevrilmiş durumda.

Kaynak: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/04/20/AR2009042001324.html

Görüşler

0
dcc
"Turkish nationalists under Mustafa Kemal (...) invaded Armenia."

Türkçesi: "Mustafa Kemal'in yönetimindeki Türk milliyetçileri (...) Ermenistan'ı işgal etti."

WDL'den alıntıdır:
http://www.wdl.org/en/item/47/
0
Tarık
aynı sitede mustafa kemal yazıp arattırıyorsunuz ermeni türkiye ilişkilerinin "garip bir yorumu" çıkıyor. bu kadar mı sığ adamlar bunlar, bu kadar mı bağnaz, bu kadar mı şerefsiz, hakikaten çok ilginç. çoğu zaman takılmayayım bunlara, işime bakayım diyorum, olmuyor kardeşim. bu sığdırmacı, giydirmeci, uydurma tarihçi* adamlar dünyanın hakimiyse, medeniyet dediğinin bekçisi konumuna gelmişlerse, .... onların medeniyet, adalet, hak, hukuk, insan hakları sandıkları herşeye... (noktaları istediğiniz şeyle doldurabilirsiniz)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

KOffice Yenilendi

darkhunter

KOffice 1.4 Beta 1, geliştirme ekibi tarafından duyuruldu. Kararlı sürümün ise Haziran ayında çıkması planlanıyor. Yeni sürümde Kexi ve Krita uygulamaları yer alıyor. Koffice OASIS Open Document formatlarına tam destek veriyor.

Internet CIA ajanlarını ortaya çıkardı

conan

Böyle medyatik bir başlık atmak istemezdim ama gerçek olan tamı tamına bu. The Chicago Tribune (CT) gazetesi yaptığı bir araştırmayla (kayit gerektiriyor. tavsiyem: bugmenot.com) CIA'in herkese ve de paralı abonelere açık Internet sayfalarından (telefon rehberi, kişisel vergi kayıtları, gibi...) tam 2635 CIA çalışanının bir çok bilgilerine ulaşmış.

Yazılımcı, hakları için tek çatıda toplanıyor

towsonu2003

"İki meslek birliği bulunan yazılımcılar, tek bir meslek birliği altında toplanma kararı aldı. Yazılım Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (YESAM) ve Bilişim ve Yazılım Meslek Eserleri Birliği (BİYEM) olarak iki meslek birliğine sahip olan yazılımcılar artık Bilişim ve Yazılım Eser Sahipleri Meslek Birliği’nin (BİYESAM) çatısı altında yer alacak."

Haberin devamı için buraya bakınız.

Favori Paket Yönetim Sisteminiz nedir?

Soulblighter

http://www.osnews.com/story.php?news_id=8770 adresinde 'Favori Paket Yönetiminiz nedir?' başlığıyla anket düzenleniyor. Benim şu an için favorim (çünkü listedeki bazı paket yönetim sistemlerini bilmiyorum) Pkgtool. Bence Slackware'a program kurmak, güncellemek ve kaldırmak çok kolay. RPM'e ise hiç ısınamadım. RPM'in paket bağımlılıkları beni öldürüyor. Bir program kurmak veya güncellemek eziyet. APT ise ankete göre topuklamış gidiyor. Şu APT'yi test etmek için bir Debian kuracam bir gün valla :) APT hakkında kötü konuşana hiç rastlamadım. Herkes övüyor.

Türkçe Robot Topluluğu

anonim

Robot meraklılarına ve "Her Eve Robot Gireceğine" inanan herkes için Türkçe içerikli yeni bir robot topluluğu. İsterseniz evinizdeki elektrik süpürgesini programlayın isterseniz bu işe sardırıp millete endüstriyel robot geliştirin. Yeni bir topluluk ama gönüllüleri ile ilerleyip ülkemizinde robot işlerinde ilerlemesine katkıda bulunur umarım. http://roboticsnedir.com/ ilgi ve bilgilerinize.