Dünya Sayısal Kütüphanesi WDL Açıldı

0
FZ
BM Dünyanın Bilgisi Kütüphanesini Açtı

4. yüzyılda Arap yarımadasında ne tür bilimsel gelişmeler oluyordu? Peki ya aynı dönemde Çin'deki ve Güney Amerika'daki politik durum nasıldı? 5. yüzyılda Japonya'daki edebiyatı İskandinav mitolojik metinleri ile kıyaslamak ister misiniz?

İnsanlık tarihindeki dönüm noktalarını temsil eden kültür hazineleri olan özgün eserler sayısal ortama aktarıldı ve Birleşmiş Milletler desteği ile http://www.wdl.org adresinde yayına sunuldu.

Dünya haritası üzerinde istediğiniz zaman aralığına kısıtlayabileceğiniz etkili ve basit bir navigasyon yapısı sunan World Digital Library içinde tarihteki ilk roman kabul edilen Japonca eserden tutun, Arap bilginlerin ilk cebir metinlerine dek türünün ilk örneği olan belgelere ve bunlarla ilgili uzmanların açıklamalarına erişmeniz mümkün.
Sistem Washington, ABD'deki Kongre Kütüphanesi (Library of Congress) çalışanları ve İskenderiye, Mısır'daki Bibliotheca Alexandria çalışanları arasındaki işbirliği ile hayata geçirildi.

10 milyon $ maliyeti olan sistemi maddi destek sağlayanlar arasında Google, Microsoft, Katar Vakfı ve Carnegie Corporation gibi isimler de var. Sisteme içerik sağlayan kuruluşlar arasında ise UNESCO ve Kongre Kütüphanesi'ne ek olarak 19 farklı ülkeden 26 kütüphane mevcut. Internetten erişilebilen tüm belgeler asıllarının doğrudan sayısal ortama aktarılmış hali. Açıklamalar ise 7 farklı dilde sunuluyor. Tüm açıklamalar konuyla ilgili çalışan uzmanlar tarafından yazılmış ve çevrilmiş durumda.

Kaynak: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/04/20/AR2009042001324.html

Görüşler

0
dcc
"Turkish nationalists under Mustafa Kemal (...) invaded Armenia."

Türkçesi: "Mustafa Kemal'in yönetimindeki Türk milliyetçileri (...) Ermenistan'ı işgal etti."

WDL'den alıntıdır:
http://www.wdl.org/en/item/47/
0
Tarık
aynı sitede mustafa kemal yazıp arattırıyorsunuz ermeni türkiye ilişkilerinin "garip bir yorumu" çıkıyor. bu kadar mı sığ adamlar bunlar, bu kadar mı bağnaz, bu kadar mı şerefsiz, hakikaten çok ilginç. çoğu zaman takılmayayım bunlara, işime bakayım diyorum, olmuyor kardeşim. bu sığdırmacı, giydirmeci, uydurma tarihçi* adamlar dünyanın hakimiyse, medeniyet dediğinin bekçisi konumuna gelmişlerse, .... onların medeniyet, adalet, hak, hukuk, insan hakları sandıkları herşeye... (noktaları istediğiniz şeyle doldurabilirsiniz)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MP3’e açık kodlu alternatif

polat

Telif hakkı gerektirmeyen ve MP3 formatına ‘rakip’ olarak gösterilen Ogg Vorbis yazılımının 1.0 versiyonu çıktı. ZDNet’in haberine göre, Ogg Vorbis ses sıkıştırma ve yayınlama yazılımının resmi çıkışı, açık kodlu yazılım meraklıları tarafından uzun zamandır bekleniyordu. Ogg Vorbis’in en önemli özelliği telif hakkı gerektirmemesi, yani firmalar herhangi bir ücret ödemeden bu teknolojiyi alarak kendi yazılımlarına dahil edebiliyor.
Haberin devamı...

Şimdide elektronik bomba korkusu sardı..(EMP)

kuzen

DIŞ HABERLER SERVİSİNDEN... ABD'nin gelecek yıl deneyeceği "EBomb", yani eletromekanik bomba, aklın sınırlarını bile zorlayacak kadar büyük felaketlere yol açabilecek. Her şey bir göz kırpması kadar kısa bir zaman içinde olup bitecek. Evinin içinde kendi halinde oturan biri önce uzaktan keskin bir çatırtı duyacak. Muhtemelen bu sesi bir şimşek veya yıldırım sanacak. Ama o bunları düşünene kadar, uygar dünya en az 200 yıl önceye, elektriğin henüz keşfedilmediği yarı karanlık dönemlere geri dönecek.

İTÜ Robot Olimpiyatları: İTÜRO 2007

FZ

Kurulduğu 2004 yılından beri kontrol ve otomasyon alanında çeşitli faaliyetler yürüten İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü (OTOKON), bu sene 24-25-26 Nisan tarihlerinde yapılacak olan Türkiye’nin en büyük öğrenci organizasyonu olma yolundaki İTÜRO'ya imza atma hazırlığı içindedir.

Türkiye'nin dört bir yanından gelecek bilim ve teknoloji meraklılarına ev sahipliği yapacak olan İTÜRO tüm üniversite ve lise öğrencilerini, akademisyenler ve sanayi temsilcileriyle buluşturmayı, başta yarışmalar ve seminerler olmak üzere çeşitli etkinliklerle robotiğe ilgili kişileri desteklemeyi hedeflemektedir.

10 Yaşındaki Kız Microsoft Certified Oldu ve C# Kodlamaya Başladı

FZ

Bill Gates ile kişisel olarak görüşen 10 yaşındaki Pakistanlı Arfa Karim Randhawa, Microsoft'un kurucusuna neden kendisi yaşındakilerin işe alınmadığını sordu.

Arfa, dünyadaki en genç Microsoft Certified bilgisayarcı durumunda ve sertifikasını 9 yaşında iken almış.

Jim Starkey MySql Firmasına Geçti

inoxes

Interbase/ Firebird Sql Server'larının tasarimcisi ve SQL dünyasında guru olarak kabul edilen Jim Starkey'in sahibi olduğu Netfrastructure firması Mysql tarafından satın alındı.