Dünya Sayısal Kütüphanesi WDL Açıldı

0
FZ
BM Dünyanın Bilgisi Kütüphanesini Açtı

4. yüzyılda Arap yarımadasında ne tür bilimsel gelişmeler oluyordu? Peki ya aynı dönemde Çin'deki ve Güney Amerika'daki politik durum nasıldı? 5. yüzyılda Japonya'daki edebiyatı İskandinav mitolojik metinleri ile kıyaslamak ister misiniz?

İnsanlık tarihindeki dönüm noktalarını temsil eden kültür hazineleri olan özgün eserler sayısal ortama aktarıldı ve Birleşmiş Milletler desteği ile http://www.wdl.org adresinde yayına sunuldu.

Dünya haritası üzerinde istediğiniz zaman aralığına kısıtlayabileceğiniz etkili ve basit bir navigasyon yapısı sunan World Digital Library içinde tarihteki ilk roman kabul edilen Japonca eserden tutun, Arap bilginlerin ilk cebir metinlerine dek türünün ilk örneği olan belgelere ve bunlarla ilgili uzmanların açıklamalarına erişmeniz mümkün.
Sistem Washington, ABD'deki Kongre Kütüphanesi (Library of Congress) çalışanları ve İskenderiye, Mısır'daki Bibliotheca Alexandria çalışanları arasındaki işbirliği ile hayata geçirildi.

10 milyon $ maliyeti olan sistemi maddi destek sağlayanlar arasında Google, Microsoft, Katar Vakfı ve Carnegie Corporation gibi isimler de var. Sisteme içerik sağlayan kuruluşlar arasında ise UNESCO ve Kongre Kütüphanesi'ne ek olarak 19 farklı ülkeden 26 kütüphane mevcut. Internetten erişilebilen tüm belgeler asıllarının doğrudan sayısal ortama aktarılmış hali. Açıklamalar ise 7 farklı dilde sunuluyor. Tüm açıklamalar konuyla ilgili çalışan uzmanlar tarafından yazılmış ve çevrilmiş durumda.

Kaynak: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/04/20/AR2009042001324.html

Görüşler

0
dcc
"Turkish nationalists under Mustafa Kemal (...) invaded Armenia."

Türkçesi: "Mustafa Kemal'in yönetimindeki Türk milliyetçileri (...) Ermenistan'ı işgal etti."

WDL'den alıntıdır:
http://www.wdl.org/en/item/47/
0
Tarık
aynı sitede mustafa kemal yazıp arattırıyorsunuz ermeni türkiye ilişkilerinin "garip bir yorumu" çıkıyor. bu kadar mı sığ adamlar bunlar, bu kadar mı bağnaz, bu kadar mı şerefsiz, hakikaten çok ilginç. çoğu zaman takılmayayım bunlara, işime bakayım diyorum, olmuyor kardeşim. bu sığdırmacı, giydirmeci, uydurma tarihçi* adamlar dünyanın hakimiyse, medeniyet dediğinin bekçisi konumuna gelmişlerse, .... onların medeniyet, adalet, hak, hukuk, insan hakları sandıkları herşeye... (noktaları istediğiniz şeyle doldurabilirsiniz)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

SGK 103 Adet Sozlesmeli Yazilimci Alacaktir

sadettinpolat2

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü birimlerinde 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi, 06/06/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan esaslar ile ek ve değişikliklerine göre istihdam edilmek üzere; 2008 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) (B) grubu puan sıralaması (70 puan ve üzerinde alanlardan) esas alınmak suretiyle 103 adet sözleşmeli Programcı alınacaktır. detaylar icin buraya ya da ilan icin buraya (PDF) bakabilirsiniz.

Her şeyden önce Çatalhöyük vardı!

sefalet

Picasso sergisini ulusal hezeyan haline getiren bizler (iyi ki de öyle oldu) şimdi bir o kadar önemli bir başka sergiyi İstanbul'da görme şansına sahibiz.Çatalhöyük kazılarından çıkan önemli eserler Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

Shor Algoritması NMR Yöntemi İle Gerçekleştirildi!

FZ

Kuantum bilgisayarları üzerinde çok hızlı (!) şekilde çarpanlara ayırma yapılmasının yöntemini gösteren Shor Algoritması IBM ve Stanford Üniversitesi araştırmacıları tarafından fiziksel olarak gerçekleştirildi.\r \r

NMR yani nükleer manyetik rezonans tekniği ile çalışan kuantum bilgisayarı oda sıcaklığında işleyebiliyor ve yapılan deneylerde 15 sayısını çarpanlara ayırabiliyor.\r \r

Kuantum bilgisayarları ve kuantum bilgi işlemle ilgili giriş seviyesinde, güzel ve aydınlatıcı bir makale için, kuantum veritabanı sorgulama algoritmasını da geliştirmiş olan Lov K. Grover adlı araştırmacının makalesini tavsiye ederim.\r \r

Konu ile ilgili daha detaylı teknik bilgi isteyenler, bir kuantum bilgi işlem dili olan QCL dilini geliştirmiş olan Bernhard Ömer adlı araştırmacının çalışmasından faydalanabilirler. Söz konusu çalışmada Shor algoritmasının QCL ile bir uygulaması da mevcuttur.

Kim 50.000 Euro ister?

anonim

Emre Sokullu'nun blog'unda, SeedCamp adlı İngiltere tabanlı bir fon, Avrupalı genç girişimlere 50.000 €'luk destek sağlayacak. Nasıl başvuracağınıza dair bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Bir kahraman

ganzo66

Hyoichi Kohno Dünya vatandaşı. Gezgin. Bisikletle dünyayı dolaştı, Yukon Nehri'nde rafting yaptı, McKinley Dağı'na tırmandı, Los Angeles'tan New York'a yürüdü. Amacı Kuzey Kutbu'ndan ülkesi Japonya'ya ulaşmaktı. 'Küresel Isınma'nın etkisiyle incelen buzlar geri dönmesine izin vermedi. 43 yaşında, yolculuğunun 670. kilometresinde buzun kırılması sonucunda düştüğü kutup sularında öldü. "Macera, kişinin hayatını savurup atması değil, olduğu yerden bir adım ileriye gidebilme cesaretini göstermesidir." www.reachinghome.org