Türk Şirketleri Açık Koda Destek Veriyor: AresWall Açık Kaynak Kodlu Oldu

0
FZ
FZ, memleketin-yazılım-dünyasındaki-son-gelişmeler departmanından bildiriyor:

ProG firmasından güncel bir duyur, hemen paylaşalım (vurgular bana ait).

"Bir süredir hazırlıklarını sürdürdüğümüz bir açılma projesini yeni yıl ile birlikte duyurmaya karar verdik. 2003 yılında geliştirmeye başladığımız ve yıllar içerisinde oldukça etkin bir firewall ürünü haline gelen Ares-Wall‘u bu yılın ilk çeyreğinde özgür yazılım camiasına bağışlayacağız.
Halen pek çok kamu ve özel sektör kuruluşu tarafından da kullanılan Ares-Wall’u bir özgür yazılım haline getirerek Türk özgür yazılım camiasına önemli bir katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Umarız bu hareketimiz hem özgür yazılım camiası hem de Pro-G açısından faydalı şekilde sonuçlanır; hem bizi daha fazlasını açmak için yüreklendirir hem de başka firmalara da örnek olur.

Ares-Wall, OpenBSD çekirdeği üzerine kurgulanmış bir güvenlik duvarı sistemidir. Ürünün özelliklerini tek tek listelemek yerine aşağıdaki ekran görüntülerine (anlamlı bir sıralaması yoktur) göz atmanızı öneririm.

Ares-Wall’un özgür yazılım hali çevresinde bir iş modelini de geliştirdik bile. Buna göre Pro-G olarak biz ürünün ticari satışından değil teknik destek, eğitim, özel uygulamalar için özelleştirme ve ek özellik geliştirme gibi alanlardan ticari kazanç elde etmeyi planlıyoruz. Dolaylı olarak da firmanın bilinirliğini / tanınırlığını arttırmayı öngörüyoruz. Umarız konu özgür yazılım camiasından beklediğimiz düzeyde ilgi görür.

Görüşler

0
FZ
Ürünün kendisini satmak yerine ürüne dair teknik destek, teknik danışmanlık, kurulum ve ayar danışmanlığı, çeşitli eğitimler, kitaplar, vs. satmak şeklindeki açık kaynak modelinin Türkiye'de ne kadar tutacağını epey merak ediyorum. Bu aralar incelediğim ürünlerden biri olan Zenoss da (Commercial Open Source Application, Systems & Network Monitoring) çok benzer bir model üzerinden gidiyor ve bence akıllıca bir strateji izliyor.

Akıllıca olduğunu düşünüyorum çünkü şu anda sistemi Bilgi Üniversitesi'ndeki IBM CAS (Center for Advanced Studies) laboratuvarını uzaktan izleyip yönetebilmek, elimdeki bilgisayar envanterine dair hızlıca rapor alabilmek için kullanıyorum ve şimdilik başlangıç seviyesi sunulan ürünün özelliklerini keşfetmeye çalışıyoruz buradaki diğer bilgisayarcılarla birlikte. Bu neye yol açıyor, ürünü inceleyen arkadaşlardan biri kısa süre sonra şu tepkiyi vermeye başlıyor: Yahu bu güzel bir şeye benziyor, okuldaki diğer lab.ları izlemek için bunu kurmayı düşünebiliriz. Sonra bir başka tepki geliyor: "Hmm, geçen filanca şirketin birkaç sunucusunu gözetleyebilmek için Zenoss'u kurdum, şimdilik epey iyi görünüyor!". Bundan sonra olacakları tahmin etmek çok zor olmasa gerek, Zenoss'un görünürlüğü artmakla kalmayacak, onu kullanmış insanlar yarın öbürgün daha büyük çaplı sistemleri yönetmek isterlerse Zenoss'un belki paralı sürümleri için ya da teknik danışmanlık satın almak için çaba sarf edecek, yöneticilerini zorlayacaklar, vs. Teknik insanların hayatlarını kolaylaştırmak teknik ürünler üreten şirketlerin her zaman hayrınadır diye düşünüyorum. Yani teknik personelin kalbini ne kadar fethederseniz, dolaylı yoldan şirketlerin satın alma departmanlarını da fethetmeye başlarsınız.

Zenoss ile ilgili bir başka dikkati çeken özellik: Ürünleri ile ilgili bir camia oluşturma stratejisi izliyorlar, Python ile ürünlerine özellik katılmasına ve söz konusu eklentilerin sitede duyurulmasına izin veriyor, bunu teşvik ediyorlar. Bu da yine teknik camiada çok olumlu karşılanan bir özellik, bu ürünün teknik personele nüfuz etme imkanını artırıyor (üstelik artık Firefox sayesinde teknik olmayan kullanıcılar dahi "bir ürün kullan ve bunun üstüne birçok eklenti takarak ürünü çok daha güçlü hale getir yönteminin farkında").
0
FZ
Yukarıda gündeme gelen iş modellerinin Türkiye'de tutup tutmayacağını ve kaç firmaya, ne denli yayılacağını görmek belki teknoloji ve teknoloji ile bağlantılı ekonomik yapılar açısından Türkiye ve ABD'yi kıyaslamak için de iyi bir fırsat olacaktır diye düşünüyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PostgreSQL 7.3 duyuruldu

madness

PostgreSQL Global Development Group, nesne-ilişkisel (object-relational) Veritabanı Yönetim Sistemi (ORDBMS) olan PostgreSQL’ in 7.3 sürümünü duyurdu.

Dünyanın en gelişmiş açık kaynak kodlu veritabanı yönetim sistemi olan PostgreSQL, firmalara ve devlet kurumlarına günümüzde kullanımda olan ve çok gereksinim duyulan uygulamalar için çözümler sunar ve her yıl milyonlarca doların kurumların kasasında kalmasını sağlar.

Aşağıda, PostgreSQL kullanıcılarından bazılarını bu teknoloji hakkında söylediklerini bulabilirsiniz:

Özgür Yazılım Yansısı

cbc

Yakında Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü bazı özgür yazılımların yansılarını tutmaya başlayacak. Kararlı sürüme geçtikten sonra bahsi geçen projelerin yasal yansısı olması beklenen sunucu artık beta yayını yapmaya başladı ve önerileri bekliyor. Yansı coğrafik olarak İstanbul/Dolapdere'de bulunuyor.

http://godel.cs.bilgi.edu.tr/ adresinde bulunan sunucuda şu an için apache, kernel.org ve debian'ın günlük güncellenen yansılarının sunulmasının yanısıra, mysql'in de yansılama çalışması sürmekte. Daha açıklayıcı bir liste için http://godel.cs.bilgi.edu.tr/yansilar.php adresine, yansı dizinine ulaşmak için ise http://godel.cs.bilgi.edu.tr/mirror/ adresine bakabilirsiniz.

Unutmadan, ftp erişimi de ftp://godel.cs.bilgi.edu.tr/pub/mirror/ adresinden münkün.

Debiancıların apt kaynaklarını güncellemelerini öneriyoruz!

Ideefixe.com`dan örnek kampanya

sundance

Artvin'de bir ortaokulda öğrencilerine Halide Edip, Reşat Nuri, Tarık Buğra, Yaşar Kemal ve John Steinbeck'in eserlerini tavsiye eden öğretmenlerin tayini çıkıyor ve maaşlarına el konuluyor.

Söz konusu yazarlar hakkındaki iddialar vesaire için www.ideefixe.com Fikri sabit köşesi söylenebilecek herşeyi en güzel haliyle söylemiş. Dahası sakıncalı bulunan kitaplar arasındaki Çalıkuşu`nu söz konusu salaklıktan mağdur olan öğrencilere bedava olarak gönderiyorlar.

Bizse burada Internet kültüründen, zihniyetlerin değişmesinden sözediyoruz...

OpenOffice.org için Türkçe Dilbilgisi Denetleyici Gelecek Mi?

FZ

Microsoft Word'ün İngilizce için yaptığı (ve benim de zamanında bazı işler için epey faydalandığım) dilbilgisi denetleme işini OpenOffice.org üzerinden Türkçe için yapmak mümkün mü? Bu seneki Google Summer of Code'da böyle bir proje açılmış görünüyor ve işi üstlenen de Ezgi Çiçek:

The aim of this project to add grammar support for Turkish language, and write an Office Suite for Open Office. The suggested language checker, Language Tool is a corpus level rule-based language checker that will find errors for which a rule is defined in its XML configuration files. Rules for more complicated errors will be written in Java.

SGK 103 Adet Sozlesmeli Yazilimci Alacaktir

sadettinpolat2

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü birimlerinde 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi, 06/06/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan esaslar ile ek ve değişikliklerine göre istihdam edilmek üzere; 2008 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) (B) grubu puan sıralaması (70 puan ve üzerinde alanlardan) esas alınmak suretiyle 103 adet sözleşmeli Programcı alınacaktır. detaylar icin buraya ya da ilan icin buraya (PDF) bakabilirsiniz.