Türk Şirketleri Açık Koda Destek Veriyor: AresWall Açık Kaynak Kodlu Oldu

0
FZ
FZ, memleketin-yazılım-dünyasındaki-son-gelişmeler departmanından bildiriyor:

ProG firmasından güncel bir duyur, hemen paylaşalım (vurgular bana ait).

"Bir süredir hazırlıklarını sürdürdüğümüz bir açılma projesini yeni yıl ile birlikte duyurmaya karar verdik. 2003 yılında geliştirmeye başladığımız ve yıllar içerisinde oldukça etkin bir firewall ürünü haline gelen Ares-Wall‘u bu yılın ilk çeyreğinde özgür yazılım camiasına bağışlayacağız.
Halen pek çok kamu ve özel sektör kuruluşu tarafından da kullanılan Ares-Wall’u bir özgür yazılım haline getirerek Türk özgür yazılım camiasına önemli bir katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Umarız bu hareketimiz hem özgür yazılım camiası hem de Pro-G açısından faydalı şekilde sonuçlanır; hem bizi daha fazlasını açmak için yüreklendirir hem de başka firmalara da örnek olur.

Ares-Wall, OpenBSD çekirdeği üzerine kurgulanmış bir güvenlik duvarı sistemidir. Ürünün özelliklerini tek tek listelemek yerine aşağıdaki ekran görüntülerine (anlamlı bir sıralaması yoktur) göz atmanızı öneririm.

Ares-Wall’un özgür yazılım hali çevresinde bir iş modelini de geliştirdik bile. Buna göre Pro-G olarak biz ürünün ticari satışından değil teknik destek, eğitim, özel uygulamalar için özelleştirme ve ek özellik geliştirme gibi alanlardan ticari kazanç elde etmeyi planlıyoruz. Dolaylı olarak da firmanın bilinirliğini / tanınırlığını arttırmayı öngörüyoruz. Umarız konu özgür yazılım camiasından beklediğimiz düzeyde ilgi görür.

Görüşler

0
FZ
Ürünün kendisini satmak yerine ürüne dair teknik destek, teknik danışmanlık, kurulum ve ayar danışmanlığı, çeşitli eğitimler, kitaplar, vs. satmak şeklindeki açık kaynak modelinin Türkiye'de ne kadar tutacağını epey merak ediyorum. Bu aralar incelediğim ürünlerden biri olan Zenoss da (Commercial Open Source Application, Systems & Network Monitoring) çok benzer bir model üzerinden gidiyor ve bence akıllıca bir strateji izliyor.

Akıllıca olduğunu düşünüyorum çünkü şu anda sistemi Bilgi Üniversitesi'ndeki IBM CAS (Center for Advanced Studies) laboratuvarını uzaktan izleyip yönetebilmek, elimdeki bilgisayar envanterine dair hızlıca rapor alabilmek için kullanıyorum ve şimdilik başlangıç seviyesi sunulan ürünün özelliklerini keşfetmeye çalışıyoruz buradaki diğer bilgisayarcılarla birlikte. Bu neye yol açıyor, ürünü inceleyen arkadaşlardan biri kısa süre sonra şu tepkiyi vermeye başlıyor: Yahu bu güzel bir şeye benziyor, okuldaki diğer lab.ları izlemek için bunu kurmayı düşünebiliriz. Sonra bir başka tepki geliyor: "Hmm, geçen filanca şirketin birkaç sunucusunu gözetleyebilmek için Zenoss'u kurdum, şimdilik epey iyi görünüyor!". Bundan sonra olacakları tahmin etmek çok zor olmasa gerek, Zenoss'un görünürlüğü artmakla kalmayacak, onu kullanmış insanlar yarın öbürgün daha büyük çaplı sistemleri yönetmek isterlerse Zenoss'un belki paralı sürümleri için ya da teknik danışmanlık satın almak için çaba sarf edecek, yöneticilerini zorlayacaklar, vs. Teknik insanların hayatlarını kolaylaştırmak teknik ürünler üreten şirketlerin her zaman hayrınadır diye düşünüyorum. Yani teknik personelin kalbini ne kadar fethederseniz, dolaylı yoldan şirketlerin satın alma departmanlarını da fethetmeye başlarsınız.

Zenoss ile ilgili bir başka dikkati çeken özellik: Ürünleri ile ilgili bir camia oluşturma stratejisi izliyorlar, Python ile ürünlerine özellik katılmasına ve söz konusu eklentilerin sitede duyurulmasına izin veriyor, bunu teşvik ediyorlar. Bu da yine teknik camiada çok olumlu karşılanan bir özellik, bu ürünün teknik personele nüfuz etme imkanını artırıyor (üstelik artık Firefox sayesinde teknik olmayan kullanıcılar dahi "bir ürün kullan ve bunun üstüne birçok eklenti takarak ürünü çok daha güçlü hale getir yönteminin farkında").
0
FZ
Yukarıda gündeme gelen iş modellerinin Türkiye'de tutup tutmayacağını ve kaç firmaya, ne denli yayılacağını görmek belki teknoloji ve teknoloji ile bağlantılı ekonomik yapılar açısından Türkiye ve ABD'yi kıyaslamak için de iyi bir fırsat olacaktır diye düşünüyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ünlü Türk Bilgisayar Bilimcileri ve Mühendisleri

coskung

İstanbul Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü, ünlü matematikçi Cahit Arf adına bir matematik yarışması düzenliyor. Yarışmanın adını görünce aklıma şu soru geldi:

Acaba matematikte Cahit Arf, fizikte Feza Gürsey gibi kendi alanında dünyaca tanınmış bilgisayar mühendisimiz veya bilgisayar bilimcimiz var mı?

Haber maratonu

conan

Tıpkı eski günlerdeki gibi bir haber maratonu yapayım dedim :)
İki release haberi: Fedora Core 2 test 3 ve de Gentoo 2004.1 yayınlandı. Mirrorlara saldırın ;)
Cisco ve Ericsson VOIP üzerine çalışmak icin işbirliğine karar vermişler. Birlikte Network şirketlerine telefon santral ekipmanları satacaklarmış.
AXA sigorta ve finans şirketi Google'ı Adwords reklam sisteminde AXA diye aratınca başka şirketleri çıkarttığı gerekçesiyle dava ediyor [Google News]
Symantec yeni Windows SSL açığını kullanan bir wormun bilgilerini ele geçirmiş. Bu açığı kullanan zararlı program zaten piyasada dolaşıyordu.
Intel yeni chipi Dothan'i piyasaya Mayıs ayında sürecekmiş.
RSA'nın RSA-576'nın kırılması halinde vaad ettiği 10bin dolarlık ödül bir bilim adamları topluluğunun cebine gidiyor. Bu işi 100 kadar bilgisayar kullanarak yapmışlar :)
Dublin Teknoloji enstitüsü uzaktan eğitimi Linux ile benimsemeye karar vermiş
AMD de OSDLnin saflarında yerini almaya karar vermiş.
Şimdilik bu kadar :)

Çin'de Bilgisayar Adaletin Temelidir!

noworriesci

Ne yargıç, ne de jüriler karışıyor. Çin'de resmen uygulamaya geçen yöntemle suçun ve suçlunun verileri bir sisteme giriliyor, cezaya bilgisayar karar veriyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Arıyor

butch

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü araştırma görevlisi arıyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü teori ağırlıklı eğitim veren bir bölümdür. Türkiye'de Özgür ve Açık Kaynak Kodlu Yazılımı desteklemek ve geliştirmek üzere çalışmalar yapmaktadır.

CISCO Türkiye'nin Dönüşümü İçin 275.000.000$ Yatırım Yapacak

FZ

Cisco Türkiye'de bilişim teknolojilerine 275 milyon $ yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Bu Orta ve Doğu Avrupa genel planının içinde yer alıyor. Yatırım genel olarak leasing ve finans, eğitim, insan kaynakları alanlarında yapılacak. John Chambers bugün Tayyip Erdoğan ile Türkiye'nin bilişim teknolojileri konusunda eğitimi ve bu teknolojileri daha iyi kullanarak global alanda daha rekabetçi bir ülke haline gelmesi konusunda görüsmüşler.

Detaylar Cisco Systems to Invest Up to US $275 Million (TRY 400 million) in Turkey Over Next Five Years ve Paul Mountford Outlines Cisco Plans to Invest in Turkey's Transformation başlıklı haberlerde mevcuttur.