Türk Şirketleri Açık Koda Destek Veriyor: AresWall Açık Kaynak Kodlu Oldu

0
FZ
FZ, memleketin-yazılım-dünyasındaki-son-gelişmeler departmanından bildiriyor:

ProG firmasından güncel bir duyur, hemen paylaşalım (vurgular bana ait).

"Bir süredir hazırlıklarını sürdürdüğümüz bir açılma projesini yeni yıl ile birlikte duyurmaya karar verdik. 2003 yılında geliştirmeye başladığımız ve yıllar içerisinde oldukça etkin bir firewall ürünü haline gelen Ares-Wall‘u bu yılın ilk çeyreğinde özgür yazılım camiasına bağışlayacağız.
Halen pek çok kamu ve özel sektör kuruluşu tarafından da kullanılan Ares-Wall’u bir özgür yazılım haline getirerek Türk özgür yazılım camiasına önemli bir katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Umarız bu hareketimiz hem özgür yazılım camiası hem de Pro-G açısından faydalı şekilde sonuçlanır; hem bizi daha fazlasını açmak için yüreklendirir hem de başka firmalara da örnek olur.

Ares-Wall, OpenBSD çekirdeği üzerine kurgulanmış bir güvenlik duvarı sistemidir. Ürünün özelliklerini tek tek listelemek yerine aşağıdaki ekran görüntülerine (anlamlı bir sıralaması yoktur) göz atmanızı öneririm.

Ares-Wall’un özgür yazılım hali çevresinde bir iş modelini de geliştirdik bile. Buna göre Pro-G olarak biz ürünün ticari satışından değil teknik destek, eğitim, özel uygulamalar için özelleştirme ve ek özellik geliştirme gibi alanlardan ticari kazanç elde etmeyi planlıyoruz. Dolaylı olarak da firmanın bilinirliğini / tanınırlığını arttırmayı öngörüyoruz. Umarız konu özgür yazılım camiasından beklediğimiz düzeyde ilgi görür.

Görüşler

0
FZ
Ürünün kendisini satmak yerine ürüne dair teknik destek, teknik danışmanlık, kurulum ve ayar danışmanlığı, çeşitli eğitimler, kitaplar, vs. satmak şeklindeki açık kaynak modelinin Türkiye'de ne kadar tutacağını epey merak ediyorum. Bu aralar incelediğim ürünlerden biri olan Zenoss da (Commercial Open Source Application, Systems & Network Monitoring) çok benzer bir model üzerinden gidiyor ve bence akıllıca bir strateji izliyor.

Akıllıca olduğunu düşünüyorum çünkü şu anda sistemi Bilgi Üniversitesi'ndeki IBM CAS (Center for Advanced Studies) laboratuvarını uzaktan izleyip yönetebilmek, elimdeki bilgisayar envanterine dair hızlıca rapor alabilmek için kullanıyorum ve şimdilik başlangıç seviyesi sunulan ürünün özelliklerini keşfetmeye çalışıyoruz buradaki diğer bilgisayarcılarla birlikte. Bu neye yol açıyor, ürünü inceleyen arkadaşlardan biri kısa süre sonra şu tepkiyi vermeye başlıyor: Yahu bu güzel bir şeye benziyor, okuldaki diğer lab.ları izlemek için bunu kurmayı düşünebiliriz. Sonra bir başka tepki geliyor: "Hmm, geçen filanca şirketin birkaç sunucusunu gözetleyebilmek için Zenoss'u kurdum, şimdilik epey iyi görünüyor!". Bundan sonra olacakları tahmin etmek çok zor olmasa gerek, Zenoss'un görünürlüğü artmakla kalmayacak, onu kullanmış insanlar yarın öbürgün daha büyük çaplı sistemleri yönetmek isterlerse Zenoss'un belki paralı sürümleri için ya da teknik danışmanlık satın almak için çaba sarf edecek, yöneticilerini zorlayacaklar, vs. Teknik insanların hayatlarını kolaylaştırmak teknik ürünler üreten şirketlerin her zaman hayrınadır diye düşünüyorum. Yani teknik personelin kalbini ne kadar fethederseniz, dolaylı yoldan şirketlerin satın alma departmanlarını da fethetmeye başlarsınız.

Zenoss ile ilgili bir başka dikkati çeken özellik: Ürünleri ile ilgili bir camia oluşturma stratejisi izliyorlar, Python ile ürünlerine özellik katılmasına ve söz konusu eklentilerin sitede duyurulmasına izin veriyor, bunu teşvik ediyorlar. Bu da yine teknik camiada çok olumlu karşılanan bir özellik, bu ürünün teknik personele nüfuz etme imkanını artırıyor (üstelik artık Firefox sayesinde teknik olmayan kullanıcılar dahi "bir ürün kullan ve bunun üstüne birçok eklenti takarak ürünü çok daha güçlü hale getir yönteminin farkında").
0
FZ
Yukarıda gündeme gelen iş modellerinin Türkiye'de tutup tutmayacağını ve kaç firmaya, ne denli yayılacağını görmek belki teknoloji ve teknoloji ile bağlantılı ekonomik yapılar açısından Türkiye ve ABD'yi kıyaslamak için de iyi bir fırsat olacaktır diye düşünüyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir Dâhinin Trajedisi - Alan Turing

FZ

Tiyatro Stüdyosu, dâhi matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Alan Turing'in yaşamını konu alan "Sonsuz Döngü" oyununu sahneliyor. Hugh Whitemore'un kaleme aldığı oyunu çeviren ve sahneye koyan Ahmet Levendoğlu.

\r \r Oyun, II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordularının ENIGMA haberleşme şifresini kıran İngiliz ekibin beyni olan Alan Turing'in, eşcinsel kimliği yüzünden toplumun kendisine dayattığı zorluklar nedeniyle yaşadığı trajediyi konu alıyor.

\r \r "Sonsuz Döngü" Mayıs ayının sonuna dek her Pazartesi 19:30'da İş Sanat'ta.

\r \r Tel: 0 212 316 10 83

EeePC Türkiye'de!

butch

Asus web sitesinde yapılan bu duyuruya göre EeePC 24 Mayıs tarihinden itibaren satışta olacak. Yapılan duyuruda yer almamasına rağmen EeePC 900 (20G 8,9") modeli de bazı online satış mağazalarında önsiparişle satışta görünüyor.

Üniversite Adayları için `Bilgisayar Bilimleri Test Sürüşü 2010´

butch

“ÖSS bitti, sırada üniversite ve bölüm seçme telaşı var. Doğru kararı vermek için pek çok etkeni göz önünde bulundurmak gerekli. Gelecekteki kariyerini bilgisayar bilimleri üzerine kurmayı düşünen gençlerimizi 22, 29 Temmuz ve 5 Ağustos Perşembe günleri test sürüşüne bekliyoruz. Bilgisayar bilimlerinin büyüleyici dünyasında kısa bir yolculuğa çıkmaya ve maceraya hazır mısınız?”

Fikri Takip: eNTERFACE '07: Bilgisayarlarla İnsanca Etkileşim İçin

FZ

Sadece beyin dalgalarınız ile herhangi bir müzik aleti kullanmadan canlı müzik performansı icra edebilir misiniz (mesela)? Lütfen okumaya devam edin...

Hafıza-i beşer nisyan ile malül olabilir ama hafıza-i efem hatırat ve fikri takip ile meşhur olmaya özen gösteren bir site olarak vakti zamanında burada hak ettiği yeri almış "eNTERFACE '07: Bilgisayarlarla İnsanca Etkileşim İçin" haberinin ardından neler olup bittiğini haberin üstünden yaklaşık 1 sene geçtikten sonra yine bu sayfalardan duyurmaktadır. Gelişmeler az sonra!... (bang!)

20 yıl önce bugün: Çernobil!

larweda

26 Nisan 1986 saat 01:23`te, Çernobil Nükleer Santralinin 4 numaralı reaktörü infilak etti. Ortaya çıkan radyasyon miktarı, Hiroşima ve Nagasaki'de patlatılan atom bombalarından yaklaşık 100 kat daha fazla idi.
www.chernobyl.info sitesi, felaketin sonuçlarından, etkilenen insanlar için yapılan yardım eylemlerinin ve projelerinin detaylarını sunuyor. İlginç projelerden biri, felaketten 7 ay sonra kalan 200 ton radyoaktif yakıtı ve reaktör çekirdeğini korumak için yapılan (ve 20-30 yıl ömür biçilen) koruma kalkanının yerine, 100 yıl ömür biçilen ve yaklaşık 1 milyar dolara malolacak yeni koruma kalkanının inşası.