Joseph Weizenbaum: Huzur İçinde Yat (RIP)

0
FZ
Bilgi işlem, yapay zekâ ve doğal dil işleme (NLP) öncülerinden, meşhur diyalog programı ELIZA'nın yaratıcısı ve SLIP programlama dilinin geliştiricisi Joseph Weizenbaum'u birkaç gün önce kaybettik.

Weizenbaum'un Bilgisayar Gücü ve İnsan Aklı eseri, bu değerli bilimcinin bilgi işlemeye ve yapay zekâya eleştirel bir bakışı olarak okunabilir. Kitapta 1966'da geliştirilmiş ELIZA sistemine insanların kendilerini nasıl kaptırdıklarını görünce ve bugün 'chatbot'lar karşısında insanların nasıl duygusallaştıklarını hatırlayınca gülümsememek mümkün değil.
Weizenbaum'un öğrencilerinden Kent Pitman'ın konuyla ilgili iletileri ve tarihi önemi haiz bazı alıntıları da Joseph Weizenbaum RIP başlıklı tartışmada mevcut.

Bilim kariyerinin yanı sıra aynı zamanda savaş karşıtlığını da aktif olarak sürdürmüş Weizenbaum'u yakından tanımak isteyenler için "Weisenbaum. Rebel at Work." isimli bir belgeseli de izlemek mümkün.

Üstadın anısına bu mesajı da biraz rahatsız edici şekilde sonlandıralım:

(

İlgili Yazılar

Türkiye, tarihinde ilk kez 'Dünya Süperbilgisayar' listesine girdi

ess

Hürriyet'in haberinde, Dünyanın en güçlü bilgisayarını kullanan ülkeler arasında artık Türkiye de var. İstanbul Teknik Üniversitesi (İ.T.Ü) ve DPT tarafından kurulan Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi’ndeki süperbilgisayar, önceki gün açıklanan TOP 500’de 353'üncü oldu.

Wikipedia dünya basınını kandırdı!

FZ

Oscar ödüllü Fransız besteci Maurice Jarre, geçen Martta ölümünden sonra bazı uluslararası büyük gazetelerde çıkan anma yazılarına göre, "Öldüğümde hala kafamda çalan son bir vals olacak" demişti.

Ancak gazeteler bu şık cümleyi, internete bağlanabilen herkesin, istediğini yazıp, düzeltip, ekleyebildiği açık ansiklopedi Wikipedia’dan almışlardı.

Guardian, Independent gibi ünlü gazeteler ile BBC Music Magazine ve Daily Mail gazetesinin internet siteleri, yayımladıkları anma yazılarına koydukları bu cümleyi, internete bilgi kaynağı olarak güvenmenin ne kadar yanlış olduğunu göstermek isteyen İrlandalı bir öğrenci uydurmuştu.

Google Maps Navigation

auselen

Google'ın yeni navigasyon uygulaması Android için duyuruldu.

Buraya kadar herşey klasik bir Google haberi gibi, fakat burada verilen bilgiyi gördüğünüzde teknoloji devinin diğer şirketlerin oyun planını nasıl bozduğunu anlıyorsunuz. Bu durumu normal karşılayanlara Garmin'in aynı gün için de 1.2 milyar dolardan olduğunu ve hisse sahiplerinin bu gibi durumlara ne kadar kısa sürede tepki verebildiğini hatırlatmak isterim.

Eğer aklınızda süper bir fikir varsa ve bunun üzerinden uzun süre yüklü meblağlar kazanacağınızı umuyorsanız, unutmayın! Google sizi her zaman yanıltabilir... Tıpkı diğer alanlarda yaptığı gibi...

Sex.com`un sahibi 65 milyon $ tazminat alacak

larweda

1994 yılında sex.com alan adını alan ve bir sene sonra Stephen Cohen`e çaldıran Gary Kremen, 5 yıl sonunda verilen mahkeme kararıyla 40 milyonu kazanç kaybı ve 25 milyonu da tazminat olmak üzere toplam 65 milyon $ tazminat almaya hak kazandı.

FLAŞ! AOL Red Hat`i satın mı alıyor?

ganzo66

İlk kez Washington Post tarafından ortaya atılan iddiaya göre, dünyanın en büyük medya şirketi yine dünyanın en büyük Linux şirketi Red Hat'i satın almak için görüşmeler yapıyor. AOL, Red Hat ve Microsoft şimdilik sessiz.

Geçtiğimiz ay 33 milyonun üzerinde abonesi olduğunu açıklayan AOL (America Online) ünlü ani mesajlaşma sistemini Windows harici sistemlere de taşıyabilmek için uzun süredir çalışıyor. AOL'un, Microsoft'un .NET vizyonunu, kendi geleceği için büyük bir tehdit olarak algılaması nedeniyle bu görüşmelerin başladığı konusunda iddialar var.