Türkiye´nin ilk Linux ve Serbest Yazılım Merkezi Açıldı

0
FZ
IBM Türkiye'nin davetlisi olarak FM ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'ni temsilen hiçbir fedakârlıktan kaçınmadık, Türkiye'nin ilk "Linux ve Serbest Yazılım Merkezi"nin açılışını dakika dakika yerinde izledik.

IBM'in basın duyurusuna göre "Türkiye'deki ilk ve tek Linux teknolojisi merkezi olan IBM Türk - Linux ve Serbest Yazılım Merkezi, şirketler, her türlü kurum ve kuruluş, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, bağımsız yazılım geliştiriciler, öğrenciler ve IBM çözüm Ortaklarının buluştuğu bir ortam olacak. Merkezde gerçekleşecek faaliyetlerden birkaçını sıralamak gerekirse: Linux eğitimleri verilecek, gerçekleştirilen tüm çalışmalar uluslararası standartlara göre belgelendirilecek, developerWorks gibi geliştiricilere yol gösteren, eğitim sağlayan belgeler bütünü Türkçeleştirilecek, Linux konusunda proje geliştirmek isteyenler için çeşitli taraflarla buluşma imkanı sağlanacak..."

Gelelim açılıştan notlara...
Saat 10'da başlaması planlanan etkinlik İstanbul'da çok uzun süredir görülmemiş korkunç bir rüzgar ve beraberindeki yoğun karın trafiği felç etmesi yüzünden bir saat ertelendi. Misafirlerini nazik ve güleryüzlü bir şekilde karşılayan IBM ekibi, açılışa katılan herkesi rahat ettirmek için ellerinden geleni yaptı. FM'den Butch, Sundance ve FZ'nin yanısıra İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümünden pek çok hoca ve genç asistan arkadaş da orada idi. Bu kalabalık grubun yanısıra IBM çözüm ortakları da açılışa katılmışlardı. Birkaç yıldır IBM tarafından yayınlanan HaberLinux dergisinin Ocak 2004 sayısını ve 2 DVD'den oluşan developerWorks SEK (Software Evaluation Kit) setini de almayı ihmal etmedik. (Meraklısına not: http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2018 adresinde detaylarını bulabileceğiniz bu yazılım setini IBM Türk'ten kolayca temin edebilirsiniz. Bu konuda, ilgili yazılımcılara gerçekten çok yardımcı ve güleryüzlü yaklaşıyorlar).

Dakik bir şekilde saat tam 11'de IBM Türk Genel Müdürü Hüseyin Kızıltay'ın açılışla ilgili konuşmasını dinlemek üzere büyük salondaki yerimizi aldık. Kızıltay'ın konuşmasından birkaç cümle aktaralım:

"Merkezimizin Linux'un güven, performans ve özgürlük başlıklarıyla özetlenebilecek avantajlarını Türkiye'deki kurumsal ortamlara taşımak konusunda benzersiz bir işlev göreceğine inanıyoruz. IBM Türk - Linux ve Serbest Yazılım Merkezi, iş dünyasının, kamu sektörünün, üniversitelerimizin, çözüm ortaklarımızın, geliştiricilerin buluştuğu, birlikte çözümler ve projeler geliştirdiği bir platform olacak. Bu platformun en yaygın ve verimli şekilde kullanılabilmesi için Partner Üniversiteler ve Partner Çözüm Ortakları gibi yeni kategoriler yarattık."

2004 yılının Linux'un yaygınlığında kritik yıl olduğunu belirten Kızıltay şu iddialı sözlere de konuşmasında yer verdi:

"PC'lerin ilk çıktığı günleri hatırlayın. Internet'in ilk çıktığı günleri, dot.com furyasının yarattığı ve e-ticaret öldü mü şeklinde soruların ortalıkta kol gezdiği günleri düşünün. Ve sonra bugün vardığımız noktayı. Artık kimse bunların yaygınlığına ya da geleceğine dair negatif bir soru sormuyor. Linux için de benzer durum söz konusu, artık şüphelerin ve soru işaretlerinin yerini çok yaygın bir güven, ciddi bir iş ortamı almak üzere. 2004 kritik bir yıl, bu dediklerimi not edin, bu yıl içinde sürpriz gelişmelere tanık olacaksınız."

Kızıltay'ın konuşmasının ardından söz alan genç IBM'cilerden Kamer ve Serkan, Linux ve Serbest Yazılımın merkezinin temel misyonunu vurguladıktan sonra yapılacak etkinliklere dair detaylı bilgiler verdiler. Türkiye'deki Linux camiasının tanınmış isimlerinin yanı sıra IBM'den de uzman bir kadronun vereceği seminer ve eğitim listesi bir hayli uzundu. Katılımcılara birer gümüş kart veren IBM Türk yetkilileri, en az 10 seminere katılan kişilerin de altın kart alacağını ve çeşitli sürprizlerin yanısıra bazı ayrıcalıklardan da yararlanabileceklerini belirtmeyi ihmal etmedi. Dikkati çeken bir başka önemli gelişme ise IBM'in meşhur developerWorks sisteminde yer alan büyük belge koleksiyonunun da Türkçeye çevrileceği ve ülkenin yerel koşullarına uygun etkileşimli bir developerWorks sürümü için çalışmaların başlatıldığı idi. Verilen bilgilere göre, Türkiye bu iş için seçilen 5. ülke.

Sunumların ardından IBM Türk yetkilileri bize Linux ve Serbest Yazılım Merkezi'ne ayrılmış odaları gezdirdiler. Son model PC'lere yüklenmiş olan Red Hat ve SuSE Linux dağıtımlarının yanısıra sunucu odasındaki bilgisayarları da serbestçe kurcalayabileceklerimizi belirtmeleri bizi sevindirdi. Aldığımız bilgilere göre her türlü altyapı hazırlanmış durumda. Merkezi sunuculara bağlanan Linux yüklü PC'ler fiber optik tabanlı SAN (Storage Area Network) ortamından faydalanabiliyorlar ve IBM merkezde çalışacak olan geliştiricilerin talepleri doğrultusunda her türlü yeni donanım yapısını ve ayarlamasını da en kısa sürede gerçekleştirebileceğini, teknik desteğini ve imkânlarını çalışanların hizmetine sunmaktan çekinmeyeceğini vaad ediyor. Bunun dışında toplantı ve seminer odaları, IBM Türk binasının diğer imkânları da yine Linux geliştiricilerinin kullanımına açık olacak.

Hafta içi mesai saatleri arasında herkese açık olan merkezin yine talep doğrultusunda daha yoğun kullanılabilmesi söz konusu. Bir benzeri de Mayıs Ankara'da açılması planlanan merkezde, açık olduğu saatler boyunca en az 1 Linux uzmanı, çalışanlara destek vermek üzere tam zamanlı olarak orada bulunacak.

Buraya kadar her şeyin güllük gülistanlık gittiği etkinlik saat 13:00'a doğru sonlandi ve katılımcılar yavaş yavaş IBM Türk'ten çıkmaya hazırlandılar. İşte burada bir kez daha Linux gerçeği devreye girdi. Bu Antartika ikliminde ilerleyebilecek tek bir canli vardi, o da Penguen! Evet, genc ve daima genc kalan penguenler olarak kar demedik, kutup rüzgarları, Sibirya soğukları demedik ayağımızın karı ile trafikte saatlerce mücadele ettikten sonra evimize vardık ve siz değerli FM okuyucularına deneyimlerimizi aktardık.

Kendi adıma bu haberin oluşmasında emeği geçen IBM Türkiye çalışanlarına, IBM Türkiye Partner Üniversitelerinden biri olan İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne ve bir sitenin çok ötesinde artık bir camia, bir proje olan fazlamesai.net fenomenine teşekkürlerimi iletiyorum.
ibm

Görüşler

0
abakana
........................

Buraya kadar her şeyin güllük gülistanlık gittiği etkinlik saat 13:00'a doğru sonlandi ve katılımcılar yavaş yavaş IBM Türk'ten çıkmaya hazırlandılar. İşte burada bir kez daha Linux gerçeği devreye girdi. Bu Antartika ikliminde ilerleyebilecek tek bir canli vardi, o da Penguen! Evet, genc ve daima genc kalan penguenler olarak kar demedik, kutup rüzgarları, Sibirya soğukları demedik ayağımızın karı ile trafikte saatlerce mücadele ettikten sonra evimize vardık ve siz değerli FM okuyucularına deneyimlerimizi aktardık.

.......................


:D
0
FZ
Sen gülmeye devam et. FM editörlerinin bir kısmı şu anda dağda mahsur kalmış dağcılara benziyor :-P

Elektrik ve su yeni geldi (saat sabahın 11:00'ı) her an gitme tehlikesi var ve kaloriferler yanmıyor.

Dünkü fırtınayı ise uzunca bir süre unutamam herhalde!

Biz gidelim o şartlarda sizin için haber peşinde koşalım, yerel bilgi, yerel haber uluslararası haberden önemlidir prensibine göre hareket edelim, siz sıcacık evinizden taze taze okuyun haberleri, oh ne ala, ne ala :-P

Muhabirlik zor işmiş, köşe yazarı mı olsak ne? Oturduğumuz yerden abuk sabuk olaylarla ilgili abuk sabuk yorumlar yapar üstüne üstlük bir de para alır, meşhur oluruz, her türlü konu ile ilgili gelir bize fikir sorarlar, vs. ;-)
0
abakana
O sorun burdada var. Hadi bizde kömür sobası vardı. Ama su? En basit yaşam ihtiyaçlarnı gideremeyip bekliyosun...

Aferim çalışkan FMenguenlere....
0
malkocoglu
[quote]developerWorks gibi geliştiricilere yol gösteren, eğitim sağlayan belgeler bütünü Türkçeleştirilecek,[quote]

Bu harika bir haber... developerWorks ozellikle Java'cilar icin cok ciddi bir kaynak oldu son zamanlarda.. DW'dan iki yazi tercume etmistik, yazarlari rahatca hemen izin vermislerdi. En hizli Java derleyicisi zaten Jikes, Java projelerinin vazgecilmez ogesi. Umudumuz IBM'in Linux ve Java'yi boyle kollamaya devam etmesi...





0
FZ
Valla edindiğimiz izlenim şu: Özelde developerWorks ekibi ve genelde IBM ile IBM Türkiye bu yerelleştirme işine sıcak bakıyorlar. Türkiyeye yönelik çalışmalarının yanısıra Türk yazılım geliştiricilerinin de yüksek etkileşimli bir ortamda kendi bünyelerinde yer almalarını istiyorlar. IBM, dokümantasyon konusuna önem verdiğini ve en küçük projeden en kapsamlısına dek her şeyin detaylı bir şekilde belgelendirilmesini istediğinin altını sık sık çiziyor. Bunu kurumsal ciddiyetin ve projelerle ilgilenecek kişilerin, kurumların konuya güven duymaları için önemli öğelerinden biri olarak görüyor.

developerWorks ortamındaki makalelerin kalitesini ve editörlerinin de ciddiyetini düşününce bu gelişmeleri ben de sevindirici buluyorum.

IBM´in kurmuş olduğu bu Linux ve Serbest Yazılım Merkezi´nin geleceği biraz da buraya gelecek kitleye bağlı. Merkez üniversite öğrencilerini, çözüm ortaklarını, bağımsız geliştiricilerini bekliyor. Talep ne kadar yoğun, teknoloji kullanımı ne kadar üst seviyede olursa merkezi büyütmeyi ve olanakları artırmayı düşündüklerini de birkaç kez vurgulamayı ihmal etmediler.

Gördüğüm kadarı ile Ericsson CreaWorld tarzı bir oluşuma benziyor yaptıkları ancak tabii buradaki en önemli fark işin arkasında Linux ve IBM bulunması. Umarım ciddi ve hevesli yazılım geliştiriciler mevcut olanaklardan faydalanır ve yapacakları projelerle bu merkezin büyütülmesi için somut sebep teşkil ederler.
0
yalcink01
Peşinen bu konudaki cehaletimi belirteyim. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıptır deyip sorayım.

Bu merkez ücretsiz olarak hizmet verecek bir yer mi? Bu yerelleştirme işi gönüllüler tarafından mı yoksa IBM'in kendi ekibi tarafından mı yapılacak? Bu işi kim koordine edecek? Bizim bu işe bir katkımız olabilir mi, olabilir ise kim ile görüşmeliyiz?

Şayet anladığımı sandığım şeyi doğru anladı isem; IBM, Linux ile uğraşan insanlar proje geliştirsin diye ÜCRETSİZ destek verecek ve bu projelerin üzerine yatmayacak, aksine destekliyecek. Bilmem ki doğrumu anlamışım? Olay bu ise ve belgelerin çevrilmesi işi IBM içinden yapılacak ise/* başka bir deyişle bu belgeleri para karşılığı dışarıdan birilerine çevirtmeyeceklerse*/, bu işe destek vermemek olmaz. Üç beş sayfada bizimde katkımız olsun diye düşünmekle birlikte, bunun için başlangıç noktası bulabilmiş değilim. Acaba kafamdaki siyahlıkları aydınlatmanız mümkün mü?

Yalçın
0
FZ
Bu merkeze girip, Linux yüklü PC´lerin başına oturup kod geliştirmekle uğraşacak kişilerden herhangi bir para talep edilmiyor bildiğim kadarı ile. Merkezdeki bir teknik uzman da açık olan saatler içinde orada bulunup çalışanlara teknik altyapı konusunda destek verip onların kesintisiz olarak çalışması için elinden geleni yapıyor. Hele de Linux ortamında DB2, WebSphere, Rational, vs. gibi IBM araçlarını kullanacağım derseniz size daha bir şefkatli, sıcak ve sevgi dolu yaklaşıyorlar :)

Projenin üzerine yatma lafı biraz enteresan bir laf olmuş. Burada söz konusu olan IBM, günahı ile sevabı ile dünyanın en büyük bilgisayar şirketi ve İŞ söz konusu olduğunda bu adamlar gayet ciddiye alınması gereken adamlardır. Linux platformuna bu kadar yatırım yapmalarının sebebi de en nihayetinde İŞ´tir. Yani bu işe bir hobi gözü ile bakmalarını düşünmek abesle iştigal etmek olur. IBM´in buna destek vermesini gayet doğal karşılıyorum. Sonuçta ne kadar çok ciddi iş uygulaması Linux üzerinde çalışırsa adamlar da bir sürü kuruma, kuruluşa, vs. kendi donanımları ve yazılımları ile gidecek, ``bakın arkadaşlar, bizim çözüm ortaklarımız şöyle böyle şahane bir proje geliştirmişler, falanca konuda tam bir paket çözüm yazılım sunuyorlar´´ diyecekler ve kendi ürünlerinin, teknik desteklerinin, sistemlerinin Linux´a en etkin ortam olduğunu, en uygun maliyet/performansı kendilerinin sunduğunu belirtecekler. İŞ yapmak derken kast edilen böyle bir şey. Yaratıcı ve güçlü beyinlerin arkasındaki kurumsal ve ciddi destek bu adamların sunabilecekleri en güçlü avantaj. Bu iyi değerlendirildiği takdirde hem proje geliştirenler hem de IBM karşılıklı olarak bu işten kazançlı çıkacaktır.

Türkçe işine gelince, bilindiği gibi developerWorks dünya çapında teknik adamların makalelerinin ve önemli dokümantasyonun düzenlendiği, profesyonel bir site. Bu sitedeki değerli bilgilerin Türkçeye dönüştürülmesi de benzer bir ciddiyette ve profesyonellikte ele alınacak. Burada profesyonellikten öncelikli olarak anlaşılması gereken işin içindeki ciddiyettir. Daha önce Internet üzerinde imece usülü çeviri altyapısı ve yönetimi konusunda deneyim sahibi olmuş FM ekibi ie IBM arasında da görüşmeler sürüyor. Gelişmelerden kamuoyunu haberdar edeceğiz.
0
yalcink01
Üzerine yatma lafını biraz açayım o zaman :)

Ben gidip o merkezde, IBM'in alet adevatı ile bir proje gerçekleştirirsem, bu proje tamamen bana mı ait, yoksa kullanım hakkı üzerinde IBM'in payı olacak mı? Hani vardır ya:" yarışmamıza gönderdiğiniz eserler, tarafımızca ticari amaçla izin alınmaksızın kullanılır, sizde bu sayede meşhur olursunuz :P , bizde parsayı toplarız :)" tarzı yaklaşımlar. Cümlenin amacı bu idi.

IBM'in İŞ ciddiyetinden kuşkum yok. Ayrıca Açık Kaynak/ Özgür Yazılım üzerinden para kazanılacak işler yapılmasını canı gönülden destekliyorum. bu konuda da sıkıntı yok :) Hele ki IBM developerwork makalelerinin kalitesi konusunda kefil bilem olurum. /*sanki benim kefaletimi kim takarsa :P*/ Ben bugüne kadar, bu makalelerden ve IBM'in sertifika eğitimi için sunduğu belgelerden bayağı fayda gördüm, en azından bir şeyler kaptığımı düşünüyorum . Bu belgelerin çevrilmesi işinin öneminin ve ciddiyetinin kesinlikle farkındayım. Zaten bu nedenle, bu kadar işin gücün arasında, bu çeviri işi ile ilgilenmek ve bana verilenin karşılığını ödemek istiyorum. Borçlu kalmaktan hoşlanmam :)

Profesyonel anlamda çeviri yapmış ve hala yapmakta olan biri olarak, bilgi alanım içindeki konularda, yardımcı olmak isterim. Eğer bu iş gönüllü bir çalışma olacaksa, beş on sayfada benim de adım olsun/* IBM ile çalışıyorum diye kızlara hava atayım diye :P*/.

Vallah billah başkaca bir art niyetim yoktur :)

Saygılarımla,

Yalçın KOLUKISA
0
FZ
Ben gidip o merkezde, IBM'in alet adevatı ile bir proje gerçekleştirirsem, bu proje tamamen bana mı ait, yoksa kullanım hakkı üzerinde IBM'in payı olacak mı? Hani vardır ya:" yarışmamıza gönderdiğiniz eserler, tarafımızca ticari amaçla izin alınmaksızın kullanılır, sizde bu sayede meşhur olursunuz :P , bizde parsayı toplarız :)" tarzı yaklaşımlar. Cümlenin amacı bu idi.

Bu durumda bilgiyi kaynağından, en yetkili ağızlardan alman doğru olur. Leven´teki IBM Türk Genel Merkezi´ni ziyaret edebileceğin gibi telefon ederek ve Linux - Serbest Yazılım Merkezi ile ilgili olarak Kamer ya da Serkan Bey ile konuşmayı istediğini belirterek en doğru bilgileri edinebilirsin.
0
yalcink01
Ziyaret için Ankara'da şube açmalarını beklemem gerekecek :)

Ben en iyisi e-posta atayım. Ayrıntılar için sağol.

Yalçın
0
abakana
Böyle bir yerde 3. kişilerin geliştireceği yazılımlarn GPL en azından BSD lisanslı olmasını bekliyorum.

Niye en azından BSD? Aradaki ufaık ticari kullanım izin farkı... :D
0
FZ
Valla başlığında Serbest Yazılım terimi bulunan bir merkezde geliştirilen bir yazılımın açık kodu minimum düzeyde dahi olsa destekleyen bir lisansla birlikte dağıtılmaması saçma olur zaten diye düşünüyorum.

Neyse yani ortaya mükemmel yazılımlar çıksın da, bize dudak ve parmak ısırtsın da, derdimiz lisans olsun :-P
0
yalcink01
Tavsiyenize uyup, Kamer Bey ile karşılıklı e-postalaştık. Göndermiş olduğu cevabın bir kısmını, geneli bilgilendirmek adına aşağıya yapıştırdım: Sizlerden aldığımız olumlu feed back bizi çok sevindiriyor. Öncelikle hazrılanacak tüm proje vs. yaratan kişi ya da takımların olacaktır. Paketlenip satılabilecek bir çözüm ticari kurallar gereğince hayata geçecek, yani sahibine emeğinin karşılığı ödenerek Beni yeterince tatmin eden bir cevap oldu. Zaten bir iki makalede gözüm vardı, bari hevesimi tatmin edeyim. Tabi önce ekibe girebilmem gerekli, gönüllü olduk diye hemen kucak açmıyorlar. :P Yalçın
0
FZ
IBM´in bu olumlu ve destekleyici yaklaşımı karşısında dilerim pek çok yazılım geliştirici akın akın bu merkeze yönelir ve Türkiye´deki bu merkez pek çok yere örnek olur, bünyesinden çok önemli yazılımlar çıkarır.
0
aRda_
Peki bu ballandıra ballandıra anlatılan merkez IBM Türk'ün içinde mi(Levent) yoksa farklı bir yerde mi bulunuyor?..
0
FZ
IBM Türk binasının içinde.
0
sametc
fz istanbul giderek silicon vadisi oluyor desene ;)

turkiyede bu gibi merkezlerin artması 1- turkiyenin bilgiye onem verdiğini gosterir..
2-turkiye windows değil linux konusuluyor dedikodusunu cıkartır
3- genclerin bu merkeze giderek turk gencinin bilgi'ye onem verdiğini gosterir....

guzel IBM :)
acaba belli dil kısıtlaması varmıdır :p soruya bak :) hani python kabul etmeyiz derlerse perl kullandıklarını gorursem dayananammmm.:p saka saka
0
muhasebeci
Herkese selam,
Kamer bey'e bir mail de ben atayim dedim. Merkezin haftasonlari calisip calismayacagi hakkinda. Ayda 1 pazar gunu acmak uzere calisiyorlarmis. Calisan insan mesai saatleri icerisinde nasil gidebilir ki, dimi :) Birde Verilecek seminerler ile ilgili listeyi de 15 Şubat gibi yayınlayacaklarmış. IBM'e mail atmak icin elim değmişken bu yılkı başarı ödülleri yarışması hakkında da bir sorum oldu. Aldığım cevaba göre bu sene isteyen herkes katılabilirmiş. Sadece üniversite öğrencileri değil yani. Benim için en sevindiri IBM haberi bu oldu desem yalan olmaz ;)
Fazlamesai.net ekibi; başarılısınız, türkiyede pc konusunda idol olmak üzere hızla ilerliyorsunuz.
Son olarak ta IBM ve logo teknolojik işbirliği anlaşması imzalamışlar. Bu anlaşmaya göre Logo'nun UNITY isimli kurumsal kaynak planlama ürünü Websphere ve DB2 kullanılarak geliştirilecekmiş. Sanırım LOGO'da M$ tekelinden çıkmaya uğraşıyor ;). ilk ürün eylül gibi pazara sunulacakmış. Gelecek yıl Türkiyede Linux'un masaüstü pazarı oldukça hareketleneceğe benziyor :). Bi IBM'den ne kadar haber çıktı dimi, eee IBM'den de daha aşağısını beklemek yanlış olur.

Yüksel ÖZCAN
http://muhasebeci.sf.net [muhasebeci.sf.net]
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

IBM ve Georgia Tech Silikon Hız Rekorunu Kırmışlar = 500 GHz!

Zebani

IBM ve Georgia Teknoloji Enstitüsü 500 GHz frekansına sahip işlemci ürettiklerini ilan etmişler. Meraklıları için link:

http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/19843.wss

Tabii bunu 4.5 Kelvin gibi çok düşük sıcaklıkta gerçekleştirmişler. Son kullanıcıya ne zaman ulaşır? Böyle bir teknoloji... Böyle bir işlemci... "asfalt ağladı be!" :)

IBM’de Emekçiler Kazandı

exenon

Çalışma koşullarında yaşanan olumsuz gelişmelere karşı IBM çalışanları Tez-Koop İş Sendikası’nda örgütlenmişti. Bunun üzerine IBM sendikaya yetki itirazında bulunmuş, işkolu tespitine yönelik olarak da konuyu mahkeme sürecine taşımıştı. Hukuki süreç boyunca IBM yöneticileri çalışanlarına dönük baskıları arttırmış, sendika temsilcilerini işten atmıştı. Bu baskılar karşısında IBM çalışanları tepkilerini ve mücadele kararlırlılıklarını; IBM önünde yaptıkları basın açıklamaları ile göstermişlerdi. Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve TMMOB İstanbul İKK bu sürece destek vermiştir.

IBM'den Açık Kaynak Dünyasına $85 Milyonluk Hediye

malkocoglu_2

IBM, yaklaşık 500,000 satırlık kod içeren Java tabanlı veritabanı yazılımı Cloudscape projesini Apache gurubuna hibe etmeye karar verdi. Bu transfer şimdiye kadar açık kaynağa verilmiş en büyük hazır projelerden biri olarak tanımlanıyor, IBM için de açık yazılıma verilen ilk ticari tamamlanmış proje niteliğini taşıyor.

Detaylar için şuraya

IBM'in ücretsiz ofis yazılımı - Lotus Symphony

anonim

OpenOffice ve Lotus Smart Suite türevi olarak ücretsiz ve açık kaynaklı bir ofis paketi IBM tarafından kullanıma sunuldu. Oldukça güzel. MS Ofis alternatiflerinin artması sevindirici.

http://symphony.lotus.com/software/lotus/symphony/home.jspa

IBM 500 fikir patentinin haklarını serbest bırakıyor!

sundance

IBM, yaptığı bir açıklama ile çeşitli alanlarda sahip olduğu 500 fikir eseri patentini Özgür Yazılım projeleri ile uğraşan kişi ve grupların serbest kullanımına açtığını açıkladı.

Sözkonusu patentlerin listesi oldukça kalabalık.

12 yıldır üstüste en çok patent alan firma ünvanını alan IBM'in bu yaklaşımı, "Fikir eserleri (Intellectual property) patentleri tabi ki olmalı, yoksa kimse fikir geliştirmez, çürür gideriz" diyenlere özellikle duyrulur.