IBM son sürat, 5 Ghz !

0
iscariot
IBM salı günü San Francisco'daki International Solid State Circuits konferansında yeni nesil Power 6 işlemcilerini duyurmaya hazırlanıyor. Yeni nesil G6'lar 4-5 Ghz arası hızlarda çalışacak !

Geliştirdikleri yeni bir teknikle aynı anda hem hız hem ısı sorunlarını çözmeyi başaradıklarını belirten IBM mühendisleri çok iddialı, bu çip ile bir çok firmanın tekrar geliştirme masasına geri döneceklerini söylüyorlar ! (burada Steve Jobs'a bir taş mı var acaba ?) Intel'in ısı sorunlarıyla baş etmek için gaz kestiği bir dönemde bu işlemciyi stabil bir şekilde geliştirip piyasaya sürebilirlerse bir çok taş yerinden oynayabilir !

Daha ayrıntılı bilgi için Inquirer ve Financial Times

ibm

Görüşler

0
pulsar
Steve Jobs'a kapak olur bu başarılı olursa eğer. :) Istanbul'a Linux merkezine tez bir biçimde gelse de bir kurcalasak.
0
etguler
Mac dünyasında, Intel'e geçişe şiddetle karşı çıkanlardandım. Steve efendi, bir şekilde (işin arka yüzünü bilmiyoruz) IBM işlemcileri tukaka ilan edip, sadık kullanıcılarını Intel'e sürükleyiverdi. Ardından da Microsoft yeni oyun konsolunda (Xbox 360) G5 işlemci kullandı!
Apple şimdi de "Intel çipi bir Mac'de ne yapıyor? Bir PC'de yapabileceğinden çok daha fazlasını" şeklinde eğreti bir slogan kullanıyor. Yıllarca Intel mimarisiyle dalga geçen Jobs, nasıl olduysa kuyruğunu kıstırıp Intel'e yaslandı.

RISC->CISC geçişi hiç yapılmamalıydı. Kullanıcıları gereksiz yere Universal, Unviersal binary, Rosetta vs. kargaşasının içine sürüklediler.

Steve Jobs'ın özgeçmişindeki yetenekler bölümünde yer alan "vision thing" (vizyon sahibi olma) maddesi, bence hasar aldı.
0
selcukFM
Bu haberin konusu "Apple'ın işlemci stratejisi" değil ama yazılanların bazısına katılmıyorum. Mac OS X gibi "bence" dünyanın en iyi işletim sistemini mühendislik harikası bilgisayarlarda çalıştırmak ve sunmak herşeye yeter de artar bile. Hatırlarsınız, yeni Intel işlemciye geçişle birlikte 2-4 kat arası bir hız artışı ispatlanmıştı. (G5 işlemcisine nazaran) Bir son kullanıcı olarak kimseye 5 GHz işlemci bence şu an son derece gereksiz. Fazladan işlemci gücünü elde edip bunu kullanmıyoruz. Bize gerekli olan, işimizi tam ve doğru yapmamızı sağlayan, zaman kaybettirmeyen, amacımıza uygun sistemlerdir. Şahsen, MacBook'un 2000 dolara satılacağını gördüğüğmde ve MacWorld Conference'da tanıtımını izlediğimde "işte budur!" dedim, *NIX tabanlı bir işletim sistemine sahip olacaksın ve böylesi özellikleri olacak... Benim gibi yalnızca yazılım geliştirmeyle uğraşan biri için Apple'ın sundukları şu an için yeterli. Intel çipleri bir PC'de ne yapıyor? Bu tıpkı bir mercedes'i çölde kullanmak gibi. Mac'te otobana taşınmış oldular bence! Çünkü onları süren diğer donanım öğeleri ve işletim sistemi mükemmel. Ayrıca herkese bu sloganın reklamını da seyretmesini öneririm, güzel olmuş. RISC mimarisinden CISC'e geçmenin neresinde bir yanlış olabilir? Bu bir amaç değil bana göre, sadece geçişin bir getirisi. Rosetta tam bir can simidi! Geçişte çok önemli bir rol oynayacak. Böylesi bir emulatore gerçekten ihtiyaç vardı, yoksa eski mimariye göre yazılmış uygulamalar ne olacaktı? Sizce bu yeterince karmaşık ya da kargaşa yaratan bir durum mu(!?) Sonuç olarak (-:, şöyle bağlayayım, IBM'in yeni nesil G6 işlemcisi 5 GHz hatta 10 GHz olsa bana ne yazar, tabi şimdilik! Bunu süper bilgisayarına takıp petrol araştırmalarında, bilimsel hesaplamalarda ya da uzay araştırmalarında kullanıyor IBM. Burada konuyu Apple'ın PowerPC'den vazgeçip Intel işlemcilere yönelmesini sorgulamanın bir alemi olmadığı kanısındayım.
0
Challenger
Bize gerekli olan, işimizi tam ve doğru yapmamızı sağlayan, zaman kaybettirmeyen, amacımıza uygun sistemlerdir.

Aklıma bir fıkra geldi:
Intel işlemci ile PowerPC' ye sormuşlar "iki kere iki kaç yapar?" diye.
Intel hemen atlamış: beş!
Kısa bir süre sonra PowerPC "dört" demiş.

Intel işlemci pişkin pişkin sırıtarak:
"Önce ben söyledim".
0
etguler
Merhaba

Haberin konusu doğrudan "Apple'ın işlemci stratejisi değil" ama hem haber içeriği dolaylı yoldan bununla ilgili, hem de siz yazdıklarınızla cevap hakkı doğuruyorsunuz. Mac konusunda izninizle bizim de biraz bilgimiz var ve bu konuda okuyoruz, araştırıyoruz, yazıyoruz, yorumluyoruz, nefes tüketiyoruz.

Öncelikle Mac OS X konusundaki tespitiniz doğru. Bence de Mac OS X, yeryüzündeki "son kullanıcıya yönelik" en iyi kapalı kaynak (Open Darwin projesi de mevcut) işletim sistemi.

İkinci ve en önemlisi "4 kat hızlı" konusu. Gözden kaçırdığınız bir nokta var. Intel Core Duo işlemcili Mac'lerin 4 kat hızlı olduğu söylenen işlemci G5 değil, G4. Ayrıca 4-5 kat hızlı sözüyle biraz fazla cüretkar konuşuluyor. Kimi yazılımlar (Rosetta emülatörü ile çalışanlar) 0,8 kat hızlı çalışıyor. Yani Rosetta G4'e göre performans düşüşüne neden oluyor. Ayrıca Universal olarak derlenmiş yazılımlar da öyle kafadan 4-5 kat hızlı çalışmıyor. Steve Jobs bir şov adamı. Bu 4-5 kat hızlı sözü de Keynote'06'daki gösterisinin süslü parçalarından biriydi. Mimari değişikliği öyle kolay yutulur lokma değil, hålá belirsizlikler mevcut. Blogumdaki Universal yazımda nacizane bir şeyler karalamıştım. Microsoft aptal değil ki G5 işlemci kullansın. Bence ve benim gibilerce IBM Steve'i işlemci performansından dolayı değil, başka mevzularda memnun edemedi. Nitelikli kullanıcı mimari değişimini "oldu da bitti maşallah" diyerek, lök diye yutamaz. Siz Mac dünyasının ne kadar içindesiniz bilemem ama ben boğazıla kadar içindeyim ve Intel'e geçiş sektörde hiç de öyle cicili bicili karşılanmıyor. Profesyonel kullanıcılar Apple'ın bu ayran gönüllü pazarlama manevralarından (iMac 2 ay önce yenilenmişti ve Macworld 2006'da Intel'e geçirildi!) hiç hoşlanmıyor.
MacBook Pro konusunda da sizin kadar iyimser değilim. Eleştirilerim var ama uzatacak değilim.

Sonuç olarak IBM yaptığı AR-GE çalışmalarıyla başarılı işlere imza atıyor. 5Ghz işlemci son kullanıcı/yazılımcı/geliştirici açısından hiçbir anlam ifade etmez. Doğrudur. Ama 5GHz işlemci geliştirecek kadar ARGE'si güçlü bir üreticinin işlemcisini bilgisayarında kullanmak, son kullanıcıyı ilgilendirir.

Apple'ın PowerPC'den vazgeçip, Intel işlemcilere yönelmesini sorgulamanın bir alemi sizin için olmayabilir. Ama benim için var. Herkes kendi çapında bir şeyler yapıyor. Saygılarımla.
0
selcukFM
Forumlarda genellikle yazılanlara cevap hakkı doğar :-) işin doğası bu; kırmadan, üzmeden konuyu tartışırız. Yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim bu nedenle. Ayrıca kişisel yetkinliğinizi ve bilginizi de takdir ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum.

Şimdi Ethem Bey, siz bence biraz Mac konusunu kendinize mal ediyorsunuz. Blog'unuza da baktım, manifestolarla dolu :-) Emin olun Mac'i sizin kadar iyi biliyorum. Bunu ispatlamam için illa ki blog açmama gerek yok. Siz bir kere kendinizi sorgulamalısınız. Daha ilk mesajınızda Apple'ın Intel'e geçmesindeki stratejik planlamayı ve vizyonunu bilemediğinizi kendiniz söylediniz.Yani sorgulamayan asıl kendiniz :-) Bu biraz çelişkili. Kalkıp da buna karşı olmanın ne alemi var FM okuyucularına hala açıklamadınız. Dahası açıklamayın, merak edenler araştırsın çünkü yanlış bir "thread" içerisindeyiz. Bence bu konuyu fazla da uzatmayın, bunun yeri burası değil.

IBM dünyanın en büyük "üniversitelerinden" biri bana göre. Çalışanlarının yayınladığı makaleler, yaptıkları farklı disiplinlerdeki araştırmalarla "bence" en iyisi. Ürettikleri işlemcinin önünde de saygıyla eğilirim. Ama şimdi Apple'ın "vah tüh IBM 5 GHz işlemci üretti, keşke geçmeseydik Intel'e!" diye serzenişte bulunduğunu söylersek yanlış bir tespitte bulunuruz.

Microsoft'u örnek gösterip G5 işlemcilerini öne çıkartmanızı anlamış değililm. Microsoft elbette ki aptal değil, o nedenle Windows'u üretmişler(!).

Benchmark testlerine tekrar göz atın lütfen. Tamsayı işlemlerinde 2 ve kayan ayrımlı sayılarda 4 kat hızdan söz ediliyor. (4-5 kat diye birşey ben duymamıştım)

Steve Jobs ile olan muhabbetiniz de bana tebessüm ettirdi :-) (Steve, Steve Efendi filan) Yanlış anlamayın, kendisinin "fan"ı filan değilim ama iddialısınız. Neyse blog'unuzu okurum artık.

selamlar

0
etguler
Kendine mâl etmek mi?

Çocukça yarışınızı başkasıyla yapın. "Ben biliyorum bana ne" edasındaki yazılarla kendinizi küçük düşürüyorsunuz. Hata size yanıt vermemde. Okumayın efendim blog mlog. Güle güle, güle güle.
0
anonim
5 ghz'nin gerekli olmadigi sizin dusunceniz. Elindeki dual 3.2Ghz makine ile kivranan biri olarak bu goruse katilmadigimi belirteyim. Su anda 50ghz makinem olsaydi onu bile diz cokturecek bir kullanimim olurdu, muhtemelen.

*NIX tabanli bir isletim sistemine sahip olmanin avantajini su anda pek goremiyorum. xp de, macosX de oldukca guclu isletim sistemleri. Sorun su anda isletim sisteminden cok onun uzerine yazilmis programlar ve bu iki isletim sistemi de yazilimcilara oldukca guclu imkanlar tanimakta. Eskiden orn. ses islemleri yapilacaksa illa apple almak gerekli denirdi. Simdi bu durum esit gozukuyor. Durum Vista cikinca daha da renklenecek sanirim...

Bir son kullanici olarak ekleyeyim dedim...

0
selcukFM
E tabi benim düşüncem, komşumun düşüncesi değil :-) 3.2 Ghz mi sizi kıvrandırıyor yoksa yetersiz bellek filan mı? Hadi bunu da geçelim, benim söz ettiğim gereksizlik bir genellemeydi! Bir son kullanıcının 5 Ghz hatta 3.2 Ghz'e bile ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Bir son kullanıcı olduğunuzu söylemenize şaşırmadım, bunu lütfen yanlış anlamayın çünkü işlemci hızının tek parametre olduğunu düşünüyorsunuz.

Bu arada gerçekten çok merak ettim, bilgisayarınızla ne işlemler yapıyorsunuz da zorlanıyor? Bilimsel hesaplar mı ne bileyim yorucu matrix hesapları mı zorlu simulasyonlar mı? Bunu öyle hodri meydan diyenler gibi değil tüm samimiyetimle soruyorum :-)

XP ve Mac OS X karşılaştırmasına girmeyeceğim. O konuda sözüm yok çünkü :D

selamlar

0
sleytr
Sorunuza hemen aklıma gelen benim için geçerli iki örnekle cevap vereyim.

Bir yandan müzik dinlerken aynı anda 4 usb webcam ile mpeg4 formatında kayıt yapıp biryandan da webde dolaşırken kullandığım 1gb bellekli athlon 3000 bu işten pek hoşlanmışa benzemiyordu.

Ya da indirdiğim rar formatındaki 1.4gblik deep purple diskografisi 3ghzlik makinede yine atıyorum 2 dakikada açılırken, 5ghzde 1dkda açılısa fenamı olur?

Tabiki burda tek ve asıl darboğazın işlemci hızı olmadığının farkındayım ancak her üretici kendi ürettiği aleti hızlandırdıkça bilgisayarların genel performansı artıyor. Öyleki yakın gelecekte herhangi bir günlük işlem için bir an bile beklemenin garip bir durum olarak görülmeye başlanacağına eminim :)

"Biz gençken 64k ile neler yaparlardı" gibi "Biz bilgisayar açılsın diye yarım dakka beklerdik" ya da ....

evet ya da dedikten sonra günlük kullanımla ilgili başka bir örnek aradım ama aklıma gelmedi. demek ki gerçekten sıradan günlük kullanım için 3-5ghz gayet yeterliymiş :)

0
simor
Haklısınız aslında...

İşte bu yüzden son kullanıcı diye bir tabir var.
Fakat ben Bilişim literatürüne wookiert ve sizin sayenizde, "en son kullanıcı" diye hiyerarşik bir konum tanımlaması eklenmesini tavsiye ediyorum.
0
selcukFM
estagfurullah, beni o en son kullanıcı kategorisine koymak istiyorsanız sorun değil, bildiklerimi ordan da söylerim :-)

selamlar

0
simor
Sizden değil, Wookiert ve Sleytr'den bahsetmiştim.
0
selcukFM
İlk paragrafta sözünü ettiğiniz video işlemleri yalnızca "kayıt yapmak"tan ibaret ve üzerinde hiçbir video işleme yapmıyorsunuz ve de bir yandan web de dolaşıyorsunuz...hmm evet haklisiniz siz hiçbir iş yapıyomuş gibi gözüküyorsunuz. ve 1 gb bellekli(Allah bilir veriyolu hızı ne kadardır), athlon 3000(ki athlon mimarisi hakkında fazla bir bilgim yok) makinaniz acilar içinde. Bence acilen bir dağıtık işlemcili bilgisayar sistemi kurun ya da satın alın :-) (hp'nin ya da ibm'in var öyle sistemleri)

bu yukarıda anlattığınız "video podcasting" olayı benim soruma yanıt değil!. yani eğer yanıt olduğunu düşünüyorsanız, yaptığınız işlemlerin gücünü işlemcinin fps birimi cinsinden bizimle paylaşın. (tera flop filan çıkıyomuş mesela ;D gerçekten yetersiz olduğuna kanaat getirirsek o zaman eyvallah der başımızın üstüne koyarım. (tabi sonunda video işlemleri için 64-bit işlemcileri de öneririm, altında kalmam o sonucun :)

ikinci örneğiniz inanın ilkinden azcık daha mantıklı geliyor kulağa. Sıkıştırılmış 1.4 GB'lık bir dosyanın tekrar açılması, diğer deyişle RAR algoritmasının tersiniri. Bize lütfen bu işlemin sizin makinanızda aldığı zamanı en basit ve yanıltıcı olacak bir yöntemle kronometre ile hesaplayıp gönderin. 2 dakika diye --sizin tabirinizle atmadan--, şu kadar saniye şu kadar salise vs gibi bizimle paylaşın lütfen. Basitçe bir kol saati hesabı.

Bunu neden bilmek isterim, çünkü ikinci örnekte işlemci hızından ziyade çalışan algoritmanın kalitesi ve asimtotik değeri(ya da hızı diyelim) beni ilgilendirir.

Yazdıklarımdan 5 Ghz'lik işlemciyi hor ve gereksiz gördüğüm anlamı çıkmasın. Benim vurgulamak istediğim işlemci gücümüzü nelere harcıyoruz ki bir 5 Ghz'lik işlemciye şimdi acilen ihtiyaç olsun.

Benim bilgisayarlarla tanışmam çok eski değil bu arada :) en fazla on yıl oldu ilk açma düğmesine basalı. (haklısınız 64k bir commodore'du) Ama burada verdiğiniz örnek de biraz yanlış geldi bana. Şimdiki cep telefonlarının J2ME uygulamaları mesela kaç Kilobyte'lık sanal bellekler üzerinde çalışıyor sizce??? O telefonların işlemcileri kaç Hz? Yakın gelecek dediğiniz şey mobil çağ değil mi :)

selamlar...

0
sleytr
Video kaydı ile ilgili yorumlarınızı tam olarak anladığımdan emin değilim. Ancak örneğimi biraz açarsam ortada anlaşacağımızı umuyorum;
Arasıra yaptığımız arkadaş toplantılarını bazen videoya kaydedelim diyoruz. Kameraları öyle fazlaca özenmeden yerleştirip daha sonra montajlama amacıyla kaydediyoruz. Sadece biri sesli diğerleri sessiz kayıtlar. Bir yandan da mp3 dinliyor ya da abartıp divx film izliyoruz. Bazen nette altyazı falan arıyoruz. IM programı vs.de açık...

Bence yukarıda saydığım durum çokta uç bir örnek sayılmaz. Hele ki Intel'in sırf çift çekirdekli işlemcilerini mantıklı kılabilmek için Skype ile ortaklaşa çalışıp "aynı anda 10 kişiyle konferans görüşme" özelliğini geliştirdiğini düşünürsek gayet mantıklı bir kullanım bizimkisi. Makinamın bu iş için ne kadar yeterli ya da yetersiz kaldığını anlamak için herhangi bir ölçüm yapmama da gerek yok. Kayıt ve müzik çalma işlerini yaparken herhangi bir kullanıcı işlemine verdiği tepki süresindeki yavaşlama beni "kayıt işi için başka bir makina ayırsak mı" dedirtmeye yetiyor...

Cep telefonlarına gelince: Benim aslında 175mhz olup üreticisi tarafından 132Mhz'e downclock edilmiş 16mb bellekli Siemens SX1 model telefonum kendi platformu için yazılmış bir çok gelişkin yazılımı gayet güzel çalıştırabilirken, iş j2me'ye gelince c64ü aratıyor. ama burda sorun tabiiki o ünlü sanal makineden kaynaklanıyor.

Daha fazla gücün uzun bir süre daha bilgisayar kullanım konforunu arttırmada gerekli/faydalı olacağını düşünüyorum.
0
simor
Bir yandan müzik dinlerken aynı anda 4 usb webcam ile mpeg4 formatında kayıt yapıp biryandan da webde dolaşırken kullandığım 1gb bellekli athlon 3000 bu işten pek hoşlanmışa benzemiyordu.

bu nasıl uç bir örnek değildir son kullanıcı için anlamadım açıkçası.
0
simor
Ek:
Bu arada ben de amaca yönelik işlemci seçilmesini doğru bulmama rağmen, bir çok durumda; kullanıcının parası varsa tabiki en yüksek işlemciyi alıp, oyun multimedya ve linux from scratch denemeleri yapması da hakkıdır tabi.

bu başka verdiğiniz örnek başka.
0
sleytr
Bence değil. Çünkü bunu yapmak zor değil, gerekli donanımlar pahalı değil, üstelik amaçlanan da sadece küçük bir ev partisini kaydetmek. Öyle olduğunu kabul etsek bile yinede amacına uygun programı bulup kurabilen herkesin becerebileceği bir işlemdir. (Webcamlerin bazıları Linux'ta çalışmadığı için WinXP'de yapmıştık. Salak w.movie maker sadece tek kopya çalıştığı için dr.divx kullanmıştık.)

Önceki mesajımda da vurguladığım gibi bence Intel'in "bakın çift çekirdekli işlemcilerimizi kullanırsanız aynı anda 10 kişiyle bile konuşabilirsiniz" demesinden daha gerçekçi bir "işlemci kullanımı" bizimkisi.
0
xcorex
insanın 3e 5e ihtiyacı yok deyip durmaktan vazgeçseniz? + kusura bakmayın çok mütevazi bir kılıfta üstte çıkmaya çalışmanız var :)

tabii ki 'çoğu' kimse kod yazarken webde dolaşırken işlemciyi %100 kullanmaz fakat bu durum çok değişiyor..

ex: gentoo kurarken bir günümü (24saat) KDE ve dostlarını compile etmeye harcadıysam ve bu sürenin toplamda sadece 1-2 saati download içinse, sizce 5ghz'e ihtiyacım olmazmı? elimde dual 5ghz işlemci (işi fazla Clock Freq.'ye vurmam istemem ama..), yeterli miktarda RAM, harddisk hızı şimdilik yeterli, yeterli miktarda veriyolu hızım olsa bu süre download süresi + 1 yada 2 saate düşerdi en az, belki çok daha fazla..

veya başka bi örnekle, siz mesela işlemci hızının tek parametre olduğunu düşünmüyosunuz, ben 4 saatlik bi videoyu 2 saatte encode etmemin sebebi harddiskimin yavaşlığımı, yoksa RAM'in azlığı mı? param olsa direk çıkacak herhangi bir 5ghz sistemi alırdım. bu sürelerin yarısının altına düşüşünü izlerdim :) belki ozaman harddiskim hıza engel olmaya başlar, onada ayrı bi çözüm buluruz :)

+bu sitede işlemci hızının tek parametre olduğunu düşünen, bilgisayarı sadece şiir yazmak için kullanan kişiler olduğunu zannetmiyorum, böyle bi iddia komik olur :)

saygılar
0
anonim
3.2 dual islemci alip ta 128 mb ram kullanmiyorum dogal olarak :) 4gb ile idare ediyorum su an.

32 bitlik islemcilerin sinirlarini fazlasiyla gectigim icin ve epeyce izdirap cektigim icin bana ust sinirlarla ilgili tartismalar manasiz geliyor.

5 sene once evdeki bilgisayarimda gunluk olarak acacagim bir proje dosyasinin 3 gb civarinda olacagini soyleseler inanmazdim. Su an dosya sisteminin kisitlamalarindan, isletim sisteminin eksiklerine, islemci mimarilerindeki ust noktalara, kisaca hepsine takilmis durumdayim.

64bit'e gecse kullandigim yazilimlar da rahatlasam diye bakiyorum...

Yaptigim sey ise basit olarak muzikle ugrasmak... su andaki bilgisayarlarla bunu yapamiyor olmak ta dogal olarak deli ediyor beni.

0
simor
Yalnız son kullanıcı ve mesleki araç olarak kullanılan ptrofesyonel yazılımların gerektirdiği sistemlerin, farklı olabileceğini hatırlatmak istiyorum. BU amaçla sormam gerekiyor eğer gizli değilse:proje dosyasının türü ne? Ya da hangi programları kullanıyorsunuz sisteminizde. ?
0
anonim
Dedigim gibi evde muzik yapmak icin kullandigim bir bilgisayar bu. Yaptigim isle ilgili degil yani. Normal bir muzik parcasi, bir kac enstruman ve efekt.

Gerci yaptigim iste kullandigim makina da ayni sinirlamalara takilmis durumda ya, o ayri mesele...

0
redogre
Ben şunu anlamadım, adam 5ghz iyi olur diyor, herkes naapıyosun kardeşim ne gerek var mealinde cevap veriyor.

Bu araba hızı değil ki kardeşim satte 300 le giden arabayı naapacaksın, yasanın izin verdiği azami hız 150 diyelim. Hadi webcam le kayıt yapıp rar açmasını beğenmediniz, ben animasyon hesaplıyorum bilgisayarımda, 5 tane athlon 2000 de 5 gün sürüyor 5 dk lık bir animasyon. Işık kaynağı sayısını arttırtığımda da çarpılarak artıyor bu süre.

Şimdi benim yaptığım iş (hayatımı bununla kazandığım için) daha mı önemli? Kardeşim 5 tane web cam kullanma sende kim diyebilir ki? Kimine 1 ghz yeter kimine 5, ama nedense bir bana gerekmiyorsa gereksizdir havası var ortamda...
0
elrond
Hiç bir taş bence yerinden oynamaz oyanayacak taşlar zaten oynadı ;-) Orta vadede 3 yıl içinde Apple tarafında büyük süprizler olabilir. Kimse Steve Jobs' ın bu hareketini basit bir CPU ve donanım platformu maliyeti düşürülmesi operasyonu zannetmesin. OS geliştirme endüstrinin en maliyetli işidir ve Apple' ın bunu 5 sene daha sürdürebileceğini zannetmiyorum. Apple Intel Platformun detaylarını, Vista bloglarını ve imkanınız var ise kapalı vista newsgruplarını okumanızı, iyi analiz etmenizi öneririm... OS X belkide kapalı bir platform olmayacak yakında...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

IBM + Linux = GÜÇ!

mysterious

IBM'in yeni Linux süper bilgisayarının büyük başarısı: Japonya´dan büyük sipariş!

Japonya'nın en büyük araştırma kuruluşlarından Ulusal Endüstri ve Teknoloji Enstitüsü, IBM'e dünyanın en büyük Linux süper bilgisayarını sipariş etti. IBMi ihaleyi HP'nin yanısıra NEC ve Hitachi gibi Japon firmalarını da geride bırakarak kazandı.

Japonya'nın en büyük araştırma kuruluşu, dünyanın en büyük Linux bilgisayarını sipariş etti. IBM tarafından üretilecek olan süper bilgisayarın siparişi haberi, Linux işletim sisteminin güvenilirlik ve performans açısından tartışılmaz bir biçimde rüştünü ispat etmesi olarak yorumlandı. Yeni süper bilgisayar tamamlandığında, bugün dünyanın en güçlü üçüncü bilgisayarı olarak kabul edilen ve yine Japonya'da bulunan Linux süper bilgisayarının tahtını elinden alacak.

Haberin devamı : http://www.ibm.com/news/tr/2003/09/Japonya.html

HaberLinux #11 Çıktı

butch

IBM Türk'ün ücretsiz Linux gazetesi HaberLinux'un 11. sayısı çıktı. Zengin teknik içeriği ile vazgeçilmez bir Linux dergisi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen dergiye ulaşmak için yapmanız gereken üyelik bilgilerinizdeki adres bilgilerinizi güncellemek ve "Haber Linux Dergisinin Adresime Gönderilmesini İstiyorum" seçeneğini işaretlemek.

Not: Bir önceki sayının dağıtımında problemler yaşandığını biliyoruz. Bu kez sorun yaşanmayacağından emin olabilirsiniz.

IBM Yazılım Zirvesi 2006

butch

IBM'in yazılım dünyasındaki yenilikleri ve iş dünyasına sunduğu yazılım çözümlerini tanıttığı geleneksel Yazılım Zirvesi bu yıl 20 Eylül Çarşamba günü İstanbul Swissotel'de gerçekleştirilecek.

Fazlamesai editörlerinin de hazır bulunacağı etkinlik hakkında detaylı bilgiyi bu adreste bulabilirsiniz.

IBM'in ücretsiz ofis yazılımı - Lotus Symphony

anonim

OpenOffice ve Lotus Smart Suite türevi olarak ücretsiz ve açık kaynaklı bir ofis paketi IBM tarafından kullanıma sunuldu. Oldukça güzel. MS Ofis alternatiflerinin artması sevindirici.

http://symphony.lotus.com/software/lotus/symphony/home.jspa

Gizli Tehlike: TCPA

tongucyumruk

Kapalı kodlu, özgür olmayan yazılımların özgürlüğünüz, kişisel gizliliğiniz ve kişi haklarınız için bir tehdit oluşturduğu uzun zamandır zaten biliniyordu. Günümüze kadar kendinizi korumak için başvurabileceğiniz bir özgür yazılım kalesi mevcuttu. Tamamen özgür yazılımlar kullanarak hem kendinizi güvenliğe alabilir, hem özgür kalabilir, hem de gerek özgür yazılım geliştirme modelinin gerekse özgür yazılımların doğduğu ortam olan UNIX felsefesinin sonucunda alabildiğine yüksek kalitede yazılımlara sahip olabilirdiniz. Fakat şimdi ufukta yeni bir tehlike görünüyor, kumun altında bekliyor, ses yok, seda yok... Aniden, çarpacak.