etguler

etguler


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

Firefox 2.0 Beta 1 yayınlandı... ( 15)

Firefox 2.0, büyük yeniliklerle geliyor. Göz kararı yenilikleri yazmak yerine, sürüm notlarını listelemekte fayda var.

    1. * Built in Phishing Protection.
      * Search suggestions now appear with search history in the search box for Google, Yahoo! and Answers.com
      * Changes to tabbed browsing behavior
      * Ability to re-open accidentally closed tabs
      * Better support for previewing and subscribing to web feeds
      * Inline spell checking in text boxes
      * Search plugin manager for removing and re-ordering search engines
      * New microsummaries feature for bookmarks
      * Automatic restoration of your browsing session if there is a crash
      * New combined and improved Add-Ons manager for extensions and themes
      * New Windows installer based on Nullsoft Scriptable Install System
      * Support for JavaScript 1.7
      * Support for client-side session and persistent storage
      * Extended search plugin format
      * Updates to the extension system to provide enhanced security and to allow for easier localization of extensions
      * Support for SVG text using svg:textPath
  • Şu sayfadan, tüm dillerdeki ve platformlardaki sürümlere erişilebilir.

    Google Evlere Şenlik! ( 9)

    Her zamanki gibi:
    Thank you for your interest in Google Page Creator! Google Page Creator has experienced extremely strong demand, and, as a result, we have temporarily limited the number of new signups as we increase capacity. In the meantime, please submit your email address and we will notify you as soon as we are ready to add new accounts. Thank you for your patience.

    Alıştık artık...

    IBM son sürat, 5 Ghz ! ( 24)

    Kendine mâl etmek mi?

    Çocukça yarışınızı başkasıyla yapın. "Ben biliyorum bana ne" edasındaki yazılarla kendinizi küçük düşürüyorsunuz. Hata size yanıt vermemde. Okumayın efendim blog mlog. Güle güle, güle güle.

    IBM son sürat, 5 Ghz ! ( 24)

    Merhaba

    Haberin konusu doğrudan "Apple'ın işlemci stratejisi değil" ama hem haber içeriği dolaylı yoldan bununla ilgili, hem de siz yazdıklarınızla cevap hakkı doğuruyorsunuz. Mac konusunda izninizle bizim de biraz bilgimiz var ve bu konuda okuyoruz, araştırıyoruz, yazıyoruz, yorumluyoruz, nefes tüketiyoruz.

    Öncelikle Mac OS X konusundaki tespitiniz doğru. Bence de Mac OS X, yeryüzündeki "son kullanıcıya yönelik" en iyi kapalı kaynak (Open Darwin projesi de mevcut) işletim sistemi.

    İkinci ve en önemlisi "4 kat hızlı" konusu. Gözden kaçırdığınız bir nokta var. Intel Core Duo işlemcili Mac'lerin 4 kat hızlı olduğu söylenen işlemci G5 değil, G4. Ayrıca 4-5 kat hızlı sözüyle biraz fazla cüretkar konuşuluyor. Kimi yazılımlar (Rosetta emülatörü ile çalışanlar) 0,8 kat hızlı çalışıyor. Yani Rosetta G4'e göre performans düşüşüne neden oluyor. Ayrıca Universal olarak derlenmiş yazılımlar da öyle kafadan 4-5 kat hızlı çalışmıyor. Steve Jobs bir şov adamı. Bu 4-5 kat hızlı sözü de Keynote'06'daki gösterisinin süslü parçalarından biriydi. Mimari değişikliği öyle kolay yutulur lokma değil, hålá belirsizlikler mevcut. Blogumdaki Universal yazımda nacizane bir şeyler karalamıştım. Microsoft aptal değil ki G5 işlemci kullansın. Bence ve benim gibilerce IBM Steve'i işlemci performansından dolayı değil, başka mevzularda memnun edemedi. Nitelikli kullanıcı mimari değişimini "oldu da bitti maşallah" diyerek, lök diye yutamaz. Siz Mac dünyasının ne kadar içindesiniz bilemem ama ben boğazıla kadar içindeyim ve Intel'e geçiş sektörde hiç de öyle cicili bicili karşılanmıyor. Profesyonel kullanıcılar Apple'ın bu ayran gönüllü pazarlama manevralarından (iMac 2 ay önce yenilenmişti ve Macworld 2006'da Intel'e geçirildi!) hiç hoşlanmıyor.
    MacBook Pro konusunda da sizin kadar iyimser değilim. Eleştirilerim var ama uzatacak değilim.

    Sonuç olarak IBM yaptığı AR-GE çalışmalarıyla başarılı işlere imza atıyor. 5Ghz işlemci son kullanıcı/yazılımcı/geliştirici açısından hiçbir anlam ifade etmez. Doğrudur. Ama 5GHz işlemci geliştirecek kadar ARGE'si güçlü bir üreticinin işlemcisini bilgisayarında kullanmak, son kullanıcıyı ilgilendirir.

    Apple'ın PowerPC'den vazgeçip, Intel işlemcilere yönelmesini sorgulamanın bir alemi sizin için olmayabilir. Ama benim için var. Herkes kendi çapında bir şeyler yapıyor. Saygılarımla.

    IBM son sürat, 5 Ghz ! ( 24)

    Mac dünyasında, Intel'e geçişe şiddetle karşı çıkanlardandım. Steve efendi, bir şekilde (işin arka yüzünü bilmiyoruz) IBM işlemcileri tukaka ilan edip, sadık kullanıcılarını Intel'e sürükleyiverdi. Ardından da Microsoft yeni oyun konsolunda (Xbox 360) G5 işlemci kullandı!
    Apple şimdi de "Intel çipi bir Mac'de ne yapıyor? Bir PC'de yapabileceğinden çok daha fazlasını" şeklinde eğreti bir slogan kullanıyor. Yıllarca Intel mimarisiyle dalga geçen Jobs, nasıl olduysa kuyruğunu kıstırıp Intel'e yaslandı.

    RISC->CISC geçişi hiç yapılmamalıydı. Kullanıcıları gereksiz yere Universal, Unviersal binary, Rosetta vs. kargaşasının içine sürüklediler.

    Steve Jobs'ın özgeçmişindeki yetenekler bölümünde yer alan "vision thing" (vizyon sahibi olma) maddesi, bence hasar aldı.

    Windows ve Güvenlik - Daha Doğrusu: Micros~1 ve Güvenlik ( 23)

    Kişisel tespitime göre Türk MSN Messenger kulanıcılarının %90'ı bilgisiz bilgisayar kullanıcılarından oluşuyor.

    Yine kişisel analizime göre: Bu MSN Messenger kullanıcılarının en fazla %60'ı söz konusu ismin yanındaki "E-posta Adresi Doğrulanmadı" yazısının varlığından haberdar olacaktır. Bu yüzde altmışın en fazla %50'si bu yazının ne olduğunu merak edecektir. Bu yüzde ellinin en fazla %40'ı bu yazının ne anlama geldiğini araştırmaya niyetlenecektir. Bu yüzde kırkın en fazla %20'si ne olduğunu araştıracaktır. Bu yüzde yirminin de en fazla %25'i sonuca ulaşacaktır.

    En nihayetinde bilgisiz Türk MSN kullanıcılarının sadece yüzde 0.54'ü ilgili kişiyi engelleyecektir. İnterneti yalnızca partner bulmak, koca bulmak, oynaşmak, fingirdemek için kullanan ortalama MSN kullanıcısından daha fazlası beklenemez.

    Sonuçta Türk MSN kullanıcılarının tamamına yakınıyla Cem Uzan, Bülent Arınç, Tüpraş Genel Müdürü ya da TBMM idare amiri hattâ Zeki Müren olarak konuşmak mümkündür. Microsoft'un Passport ağına herhangi bir sahte e-posta adresi ile kaydolup MSN ağına giriş yapmak bu kadar kolay olmamalı. Doğrulama iletisi göndermeyi akıl edecek kadar zekâ parıltısı taşıyan saygıdeğer Passport yöneticileri, kullanıcının doğrulama yapmadan MSN ağına erişmesini engellemenin önemini idrak edecek kadar gri hücrelerini çalıştırmalılar, diye düşünüyorum.

    Kablosuz ağ konusunda ise fazla söyleyecek sözüm yok. Kablosuz ağlara iBook ile (yani Mac OS X) bağlanıyorum. Windows'un kablosuz ağ yönetim sistemi midemi bulandırıyor.

    Saygılarımla.

    Bilgisayarlı Eğitime Destek Kampanyası ( 13)

    ...doğrudan yürütülebilir...

    Yani Pardus Çalışan CD. Başka ne beklenirdi ki bunlardan?

    Bugün Wikipedia için ne yaptın? ( 12)

    Saygı duyulacak bir girişim, tebrikler. Böyle vizyonu geniş kaymakamların, her ilçeye atanması dileğimle.
    Gayet iyi düşünmüşler. Öğrenci ve öğretmenlerin madde girmesini sağlamak, çok iyi fikir.

    Telekom der ki: Firefox 1.5 kullanmayın. ( 33)


    Gerekli inceleme yapıldıktan sonra, sayfa FIREFOX 1.5 tarayıcısına uyumlu hale getirilmiştir.


    Açıklamadan da anlaşılacağı üzere; Firefox 1.5, kota servisine uyumlu hale getirilmemiş. Sayfa, Firefox 1.5 ile uyumlu hale getirilmiş.

    Ancak, FIREFOX 1.5 taracısında çıkan çok fazla problem yüzünden bu tarayıcının kullanılması önerilmemektedir.

    Başüstüne.

    Özrü kabahatinden büyük. Sayfayı standart dışı tarayıcıya (ie) %100 uyumlu hale getirebilmeyi becer, ama standarda %100 uyumlu tarayıcıyı önerme. Emredersiniz.
    Kıytırık ADSL hizmeti için, Sri Lanka'dan bile 4 kat fazla ücret talep etmeleri yetmiyor, bir de kota sayfasıyla Firefox kullanıcılarını delirtiyorlar.

    Neyse ki Minimeter eklentisinin yazarı, 1.0.2 sürümünü çıkarttı. Firefox 1.5 ile sorunsuz çalışıyor.Buradan doğrudan yükleyebilirsiniz.

    Peer-to-Peer and Epidemic Algorithms for Distributed Computing Systems ( 8)

    Bence konuşma İngilizce yapılsın. Daha "havalı" olur.
    ...günü saat 17:00'da başlayacaktır ve kamuya açıktır

    Ne de olsa bizim kamumuz, İngilizceyi yalayıp yutmuş bir kamudur.

    Bu olağan bir durum. Vakıf üniversitelerimizdeki konferanslarda, tüm dinleyiciler Türk oğlu Türk (ya da kimilerinin tercih ettiği üst kimlikle TC Vatandaşı oğlu TC Vatandaşı) olsa da, konuşmalar İngilizce yapılır. Bu da öyle olacak anlaşılan.

    Google film yapımı için para sağladı ( 7)

    Bağımsız bir filmi desteklemeleri güzel.

    fazlamesai.net'e soralım: 'Linuxçu' diye bir insan türü var mı? ( 28)

    Üç platformda da (Mac OS X Tiger, Windows XP ve Debian) Firefox kullanıyorum ve ruh sağlığım gayet yerinde. Sevgili Memduh'un günlüğünün altını üstüne getirdim ama sorunu nedir anlayamadım.

    Linuxçü'den kasıt, sanıyorum her koşulda "özgür yazılımdan taraf olmak" demek oluyor. Ki bu pek yadırganacak bir durum değil. Evrensel özgür yazılım ruhunu desteklemek adına, işimi zorlaştıracak olsa bile, kapalı kaynak kodlu alternatifi, elimin tersiyle itmesem de arka plana atarım. O halde ben Linuxçü müyüm? Sanıyorum öyleyim.

    Yükselen Değerler Medyası... ( 51)

    Merhaba,

    Yazdıklarımdan "son sözü ben söyleyeceğim" gibi bir anlam çıkarmanız doğru değil. Böyle bir bakış açısına sahip değilim. Israrla "cici/demokrat/eleştirilemez/biricik gazete Zaman'dır" tutkularını bize dikte etmeye çalışıyorlar. Gazetede karşıt görüşlerin ifade edildiğini söylüyorlar ama burada eleştiriye tahammülleri yok, kimsenin Zaman hakkında fikrini belirtmesini istemiyorlar. Çünkü şaibelerin üzerini örtecek argümanları yok. Bir anda bana karşı cephe oluşturup, saldırmaya başladılar. Tepkim buna.

    Üslubu çirkefleştirmeden tartışmanın, kimseye zararı yok. Ama kaba ağızla yazılan, fütursuz yazılara da yanıt verecek değilim. Her neyse, uzatmanın anlamı yok.

    Saygılar.

    Yükselen Değerler Medyası... ( 51)

    Konu hiçbir yere gitmiyor. Medenice fikrini yazanlar yazıyor, seviyesizce yazanlar da yazıyor. Ve yine ülkenin aydın insanlarının "gıkı" çıkmıyor, yalnızca izliyorlar. Tarikat sempatizanları, külhanbeyi gibi tavır koyup, e-posta adreslerini verererek tehdit ediyor ("sus uyandırma kimseyi, alırım aklını" küstahlığı).

    Belki de haklısınız. Ben ahmak bir Don Kişot'um. Kapatılmalı konu, uyunmalı uslu uslu...

    Yükselen Değerler Medyası... ( 51)

    Böyle seviyesiz bir üslup kullanmanız (dikkat ediniz hâlâ siz diyorum), ağzınızdan salyalar aktığını ve sinirden çatladığınızı gösteriyor. Peş peşe üç mesaj göndermeniz ise eliniz titreyerek, cemaat aşkıyla, hocaefendi sevdasıyla kendinizden geçtiğinizi gösteriyor. Ben gayet sakinim. Mahalle ağzıyla, seviyesizce yazdıklarınız bile beni sinirlendirmiyor. Yazdıklarınız ipe sapa gelmez, tutarsız argümanlar.

    Kimin ne yaptığını bilgisayarın arkasından atıp tutarak bilemezsiniz. Laflarım cehaletten değil, "üst bilgi"den. Yolunuz açık olsun.


    Ethem Tolga

    Yükselen Değerler Medyası... ( 51)

    Evet konumuz internet siteleri ve RSS beslemeleri.

    Neden Zaman'ı ve Said-i Nursi Fethullah Gülen tarikatını savunmak yerine, konuyu sürdürmüyorsunuz?

    Arkadaşlar buna alışın artık. Nerede bir Zaman ve Fethullah gerçekleri dile getirilirse, orada anında tarikatın sempatizanları (şakirdler) ve tarikatın okuttuğu hizmet neferleri bitip, "demokrasi" takkesi altında savunma yapmaya başlıyorlar. Madem Zaman gazetesini sadece demokrat olduğunuz ve gazeteyi sevdiğiniz için okuyorsunuz, neden tarikata eleştiri gelince size bir şeyler oluyor? Siz sadece okursunuz, dikkate almayın benim gibi saçmalayanları. Yazdıklarıma yanıt vermeyin, yöneticilere mesajımı bildirin. Silsinler, konu kapansın.
    Elbette gazetenin bedava dağıtıldığı tarikat mensuplarına söylenmiyor, hizmet aşkları azalmasın diye. Yoksa siz de mi tarikattansınız?

    Bu gazetelerin RSS sevdası, Web 2.0'ın iyice yaygınlaşmasından sonra hız kazandı. Yahoo'nun Flickr ve del.icio.us'u alması gibi, herkes yeni internet standardında mevkii kazanmaya çalışıyor. Yukarıda bir arkadaşın dediği gibi gazetelerin arşivlerinin ücretli olması doğal. Ama günlük olarak ücretsiz olmalılar. Bu açıdan bakınca RSS yayınlamaları da kaçınılmaz oluyor.

    Yükselen Değerler Medyası... ( 51)

    Anladık, hizmet aşkıyla yanıp tutuşuyorsunuz ama lütfen uzatmayın. Kimseye saldırmayın, açıkça gerçekleri söylüyorum. Gerçeklerin söylenmesi neden rahatsız ediyor? Açıkça tarikat sempatizanlığı yapıyorsunuz. Burası tarikat-siyaset konuşulacak yer değil. Kimse beni yoldan çıkaramaz endişe etmeyiniz, hele hele çember çizip içine parmağını koyduktan "oğlunuz burada değil" diyerek tanrıyı bile kandırabilecek kadar kendisini "kurnaz" sanan tarikat mensupları asla. Hepinizi, çok yakından tanıyorum. Tanrı ve ABD yolunuzu açık etsin. : )
    (Bakın ne kadar güzel bir demokrasi ortamındayız değil mi? Siz açıkça tarikatı savunuyorsunuz, ben de akılcılığı. Ama çoğunluk sizden yana. Olsun.)

    Yükselen Değerler Medyası... ( 51)

    Cumhuriyet kapitalist olduğu için değil, kapitalist olmadığı için internet yayınını ücretsiz yapamıyor. Bütçeleri Zaman gibi gökyüzünden yağmıyor ki, onun gibi her gün 500 bin gazeteyi bedava dağıtsınlar.
    Cumhuriyet'in bilgi işlem birimi gayet başarılı işler yapıyor, sitenin de altından kalkabilirler ama gazetenin bütçesi el vermiyor etkin internet yayınına.
    Cumhuriyet holding gazetesi olmadığı için 50 kuruşa satılıyor, kapitalist olduğu için değil. Bağımsız olmanın bedeli bu. Cumhuriyet üniversite kantinlerinde yarı fiyatına satılıyor. Bunu anlı şanlı boyalı basın bile yapmıyor.

    Hasan Cemal de Cumhuriyet'i dinozorlukla suçluyor. Hasan Cemal efendi 92'de Cumhuriyet'i dinozorluktan kurtarmaya çalıştı: 3 ayda gazeteyi iflas masasına götürdü. Şimdi de cicili bicili kitabıyla, Nadir Nadi'nin hasta yatağındaki çiş kabını anlatarak, kendini aklamaya çalışıyor. Eğer Hasan Cemal kafası hala Cumhuriyet'te yaşıyor olsa idi, şimdi Posta, Zaman, Yeni Şafak, Bugün karışımı, biraz Amerikancı, biraz dinci, ultra ötesi liberal bir Cumhuriyet okuyor olacaktık.

    Saygılar.

    Yükselen Değerler Medyası... ( 51)

    Bedava dağıtılıyor. En basit kanıt, benim ve kardeşimin apartmanına, her gün bir ya da birkaç adet ücretsiz Zaman gazetesi bırakılıyor. Girdiğim bazı apartmanlarda da görüyorum.
    Zaman'ın bayi satışı 20 bin civarında. Ama satış listelerinde 550 binlik satışla, en çok satan ikinci gazete olarak görünüyor. Aradaki fark "hizmet neferlerinin" (onlar tarikat değil, hizmet derler) her gün bedava ve cemaat üyelerine dağıttıkları gazetelerden ileri geliyor.
    Biz yanlış yoldaki insanları, matrix'in içinden kurtarmak adına, hocaefendilerine hizmet ediyorlar. Arının ve kendinizi matrix'ten kurtarın! : )

    Barış MÜSTECAPLIOĞLU - Şakird
    Hikmet ÇETİNKAYA - Fethullah Gülen'in 40 Yıllık Serüveni

    Yükselen Değerler Medyası... ( 51)

    Zaman zaten yalnızca internetten değil, piyasadan da bedava dağıtılmakta. Zaman'ın insanoğluna bedava ulaşma azmi, sınır tanımıyor.

    Dünya Kurtuldu(!), Linux altında webcam destekli msn : aMSN ( 14)

    Bu aynı zamanda Mac kullanıcıları için de güzel bir haber. Malum, biz Mac kullanıcıları Windows tabanlı MSN kullanıcıları ile webcam üzerinden görüşebilmek için binbir türlü eziyet çekiyoruz.

    Micros~1, MAC için IE desteğini çekiyor ( 3)

    Bir Mac kullanıcısı olarak ne kadar üzüldüm anlatamam!
    Microsoft Mac için geliştirdiği yazılımların tümünü yavaş yavaş kaldırıyor. IE de bunlardan biri. Apple da Mac OS X'in x86 sürümünü "şakacıktan" sızdırıp, piyasayı şöyle bir yokluyor. Kitlesel işletim sistemleri savaşı yakın gelecekte kopacağa benziyor. Apple'ın Windows gibi bir deve rakip olmak konusunda, ağzının sulandığını düşünüyorum.
    Açıkçası Mac OS X'de Safari ve Firefox (ya da Camino) varken, IE'nin yüzüne bile bakmıyorduk. IE'nin geliştirilmesinin durdurulması, Mac dünyası için kesinlikle bir kayıp değil.

    Dünyadaki Yerimizi Bilelim ( 13)

    Benzer bir çalışma Firefox eklentisi Minimeter'ın geliştiricisi tarafından da yapılmıştı. Jabber kullanıcıları için kullanımı kolay bir uygulama. Listenize map.bot@gmail.com 'u ekliyor ve bir ielti gönderiyorsunuz. Size haritada yerinizi işaretlemeniz için bir link veriyor. epigoon.com/maps adresinde haritayı görebilirsiniz.

    Yeni ADSL tarifeleri açıklandı .. ( 81)

    Merhaba,

    Uzantıyı @turktelekom.com.tr olarak değiştirirseniz, hedefe ulaşıyor.