fazlamesai.net'e soralım: 'Linuxçu' diye bir insan türü var mı?

0
FZ
"Linuxçu" diye nitelendirilebilecek bir "insan türü" var mıdır? İnsanlara gerçekten itici gelebilir mi? Güzel bir şeyi sunmak ne denli önemlidir? Gerçekten düzgün çalışan ve iyi işleyen sistemler bazı sunum şekillerinden ötürü "dışarıdan birilerine" itici gelebilir mi? Teknoloji, sosyoloji ve psikoloji arakesitinde ne denebilir? Bütün mesele gerçekten özgürlük müdür? Yoksa kişisel bazı problemler midir?
Konuya biraz dışarıdan bakan bir dostumun, MS Windows ortamında çalışna bir yazılım geliştirici olan Memduh'un blogundan enteresan bir alıntı:

En sonunda bilgisayarımdan Firefox'u uninstall ettim. Yazık oldu, ama ruh sağlığımı koruyabilmek için bunu yapmak zorundaydım :-) Uzun zamandır Linuxçu diye bir tip çıktı ortaya. Aslında sempati beslediğim bir tipti, çünkü özgür yazılım mefhumunu çok tutuyordum. Ama zamanla bu linux, özgür yazılım, firefox, vb. mevzularının hiç de benim ümit ettiğim işlevleri olmadığını, bunun daha çok bir kimlik problemi olduğunu farkettim...


Bazı kavramlar ve olgular gerçtekten de bu denli itici olabilir mi?

Aklıma aynı dostumla yaşadığım bir diyalog gelmişti. MS Word Equation Editor'ü kullanmanın bazı bakımlardan LaTeX kullanmaktan daha zor olduğunu iddia ettiğimde karşımdaki insanın bana gözlerini kocaman açarak baktığını hatırlıyorum. Argümanımı sağlamlaştırmak için vakti zamanında epey uzun ve bir sürü matematik formülü içeren kuantum şifreleme ile ilgili bir yazıyı MS Word ile yazdığımı ve şimdi LaTeX'i düşündüğümde o zamanlar acı çekmiş olduğumun farkına vardığımı belirttiğimde pek ikna edici olmadığım su yüzüne çıkmıştı.

Sizin de benzer negatif deneyimleriniz var mı? (Lütfen webcam ve MSN örneği verilmesin, ondan biraz gına geldi de :)

Görüşler

0
innaw
Evet böyle bir tür var bence.. Ve "camia"ya yakın biri olarak ben bile şahsen bu türü itici buluyorum. "Dışarıdan birilerine" ise cok daha fazla itici geldiğini düşünüyorum. Ben de debian kullanıyorum, yazılım geliştirmede açık kaynak kütüphanelerden faydalanıyorum. Özgür yazılım kullanmak heyecan verici. Ama insanların bunu neden bas bas bağırdıklarına, neden bunu bir övünç kaynağı yaptıklarına hala bir anlam veremem.
0
pulsar
Bence sorun özgürlük fikrinin insanlar için kullanımdan daha geri planda olması ile ilgili. Biz genellikle daha esnek, özgür ya da sağlam çözümler yerine; daha günü kurtaran daha basit ama üstünkörü çözümleri tercih ediyoruz. Bu nedenle de genelde Insanlar LaTeX kullanmak yerine M$-Word altında yazmayı yeğliyor. Bir çözümün bize ne kadar şey öğreteceğinden çok ne kadar hızlı sonuca ulaştırdığı önemli. Bu nedenle de çoğu açık kaynak kodlu ve dürüst çözüm varken bazı durumlarda kapalı kodlu programları suç olmasına aldırmadan yasal olmayan yollardan kullanan bir çok insan var.
Yine de bence sorun sadece bu değil. Biz az biraz sinirliyiz bu duruma karşı.Bunun nedeni de bence kullandığımız işletim sisteminin bizi sistemin genel işleyişi ile ilgili daha ayrıntılı bir bilgi sahibi olmaya itmesi ve bu nedenle de başkalarının sistem hakkında minimum bilgi ile yapabildikleri üstünkörü çözümlerin ya da kullanımla ilgili bizim için basit ama sistemin kavramlarını bilmeyen biri için zor olan sorunlarını çözememesinin bizim üzerimizde yaptığı etki. Bu daha çok bir doktorun ısrarla doktorun tavsiyesini dinlememesi sonucu doktorun hastaya kızması ya da bir öğretmenin öğrencisini ders çalışmadığı için azarlaması gibi bir şey bence. Bu nedenle de çoğu zaman itici olabiliyoruz.
0
hardheart
Çok fazla süslü laf etmeyi sevmem. Özgür yazılım felsefesinin tam olarak idrak edilmesi açısından, yukarıdaki gunluk sahibi beyefendiye ve merak edenlere Pekka Himanen'in Hekır Etiği kitabını tavsiye ediyorum. Eminim cevap bulacaksınızdır. Bu arada insanlar bilinç altlarında ürktükleri gruplara "..çı, ..çü" yakıştımaları yaparlarki, kendilerini zayıf hissettikleri yönlerini bastırabilsinler.
0
anonim
Hayatı boyunca içini doldurumadıkları kimliklerini "Linuxçu", "Amdci" diye tanımlamaya çalışanlar komik ama buna tepki vererek bunları kullanmamak daha da komik.Kanımca Özgür Yazılımcı diye birşey olabilir ama "Linuxçu" içi boş bir ifade gibi.
0
bahadirkandemir
Linux34.Com, LinuxMarket.Org ve FreeLinuxCD.Org dışında Linuxçü yoktur.
0
Tarık
Sorun'nun özgürlükle yada Linux'culukla hiçbir ilgisi yok. Kendini Linux'cu gören insanların diğer sistemlerin insanlarına yukarıdan bakma sorunları var. Sanki ortada bir bilgi kitabı var ve bu kitap yalnız linuxcuların elindeymiş gibi bir durum var ortada.

Bence linux camiasının yada kendini linuxcu görenlerin konuşmaktan ziyade çalışmaya ihtiyaçları var. Bugün hala birçok dağıtım ekran kartı sürücüsü gibi basit sorunlar yaşıyor. ms XBox 360 ı özgürleştirip hava yapmaya uğraşacaklarına, otursunlar sürücülerle uğraşsınlar.

0
berker
Kimse kusura bakmasın ama Bilmem Hangi Firmanın Hangi Kartına ait sürücüyü yazmak neden Penguenlerin vazifesi oluyor?...

M$ Windozesi için tutup yeni aldığınız hede8637fx kartına sürücü yazıyor mu? Yoksa siz paşa paşa cd'den çıkan ve donanım üreticisi tarafından yazılan sürücüleri mi kuruyorsunuz?...

Donanım üreticisinin yapması gereken şey neden Penguen Camiasının üzerine kalıyor bunu hala anlayabilmiş değilim...

Eğer O ekran kartı üreticisi Linux'a destek vermiyorsa, yada adam gibi desteği yoksa hesap sormanız gereken kişi bilmek kaç yeşil para verdiğiniz donanım üreticinizdir... Sizden hiç bir karşılık beklemeden Linux gibi bir nimeti önünüze sunan Penguenler değildir...

Sırf Hede ve Hödö firmasının ürettiği donanım çalışsın diye oturup sürücü yazmak gibi bir zorunluluğu yok kimsenin... Eğer birsisi ihtiyaç duyarsa veya içinden gelirse ve teknik imkanları varsa bunu yapabilir... Veya gidip Tost Makinesi Üzerinde Linux çalıştırma fantezileri de kurabilir...

Ekran kartınız düzgün çalışmıyorsa Linux dağıtımlarına ve penguenlere laf söylemeden önce donaım üreticinize bir e-posta yazıp neden adam gibi Linux sürücüsü olmadığını sormalısınız...
0
Tarık
berker, teşekkür ederim cevabın için.

MS dahil bir çok firma ilk aşamada kendi sürücülerini kendisi yazmak durumunda kalmıştır. 1

Tanınmış ekran kartı firmaları sürücüleri linux camiasına açmıştır. 2

Bunu optimize hale getirmek donanım değil yazılımı üretenin sorumluluğundadır. 3

RedHat'ından Pardus'una kadar 5 senede 15 çeşit linux türevi kurdum bu sorun hep vardı. Config editlemeden sürücü yükleyebildiğim. Adam gibi OpenGL çalıştırdığım olmadı. (En son debian'da oldu :) ) 4

Saygı ve sevgi ile...

0
sefalet
İsteyen kendine linukscu der isteyen böyle diyenleri kınar, linuksu kaldırır makinesinden.EEe yani nedir olay ne? Başka mesele mi kalmadı da mesele üretme çabası vuku bulmakta.

Popüler kültür diye bir şey var, bir hareket, olgu geniş kitlelere ulaştıkça taraftar ağızları, fanatikler ortaya çıkar.Bu kesim genelde az bilgiye sahip olmasına rağmen keskin yorumlarda bulunmaktan çekinmez.Bu işin doğasından kaynaklanıyor.Bence ortada tartışmaya değer bir olay yok sadece yanlış konmuş bir teşhis var.Olay linuks ile ilgili değil popüler kültürün işleyiş şekli ile ilgili bence.
0
innaw
iyi bir bakış açısı, katılıyorum. olayı popüler kültürle ilişkilendirmeniz çok yerinde bence.
0
anonim
Bu isteyen istediğini yapar mantığı - ya da mantıksızlığı - en sık kullanılan düşünce öldürme tekniklerinden biridir. Amacı "insanlar özgürdür istediklerini yapabilir" kisvesi altında "benim tercihim yanlış olabilir ama bunu umursamıyorum, ben böyle olmasını istiyorum çünkü işime böyle geliyor" fikrini benimsetmektir. Bu yaklaşımı "isteyen hırsızlık yapar isteyen yapmaz", "isteyen katil olur isteyen olmaz", "isteyen küfreder isteyen küfretmez" gibi aklın daha az zahmetle değerlendirebileceği kavramlara uyguladığınızda içinin boş olduğunu görürsünüz.

İsteyenin kendisine linuxçu deyip etrafı saçmalıklarla doldurması o kişinin "kişisel tercihi" olarak konumlandırılamaz, bu sebeple hoşgörülemez.
0
simor
Bu ülkede herşey olur.
0
darkhunter
Yok mu? Linux'cüler insan değil mi? Başka bir yaşam formu mu?
0
yilmaz
Manavcı var bakkalcı var buda oyle birşey olsa gerek.
0
fkoksal
Burası pek yeri değil ama, kısaca görüşümü belirtmek isterim.

Bizim insanımız geçmişten bugüne hep toplumu bir sekilde bölmek yada bölümlendirmek ihtiyacı duymuş, yada bu şekilde yönlendirilmiştir. Sağcı, solcu, Atatürkçü, irticacı, şucu, bucu...
Linuxçü, bu ihtiyacın olağan bir sonucudur, şaşırılmamalıdır. Etrafınıza baktığınızda bu kavramlardan yüzlerce görürsünüz. Çoğununda içi boştur...
0
simor
Katılıyorum. Bu ihtiyaç ise bence, araştırmacı, sorgulayıcı olamayan, kendini mutlaka bir zümresel aidiyete sahip hissedecek kadar toplumsal görgüden uzak ve hatta kişilik olarak zayıf veya olgunlaşamayıp kişiliğini bulamamış insanların gereksinimi. Zaten ben linuxçulara kızıyorum diyen de ancak windowsçu olabilmiş belki o bile olamamış kimsedir bence. Kendini Linuxcu diye tanıtıp sıradışı olduğunu iddia eden de windowsçuyum diyen kadar zavallıdır. Linuxçuyum diyene saygı duyup onu sıradışı ilan eden de çaresiz. "Uzun zamandır Linuxçu diye bir tip çıktı ortaya." diye yazan biri, kendinin ne olduğundan habersizdir bence. Aynı cümleyi birkaç kere arka arkaya okuduğunuzda ise belki kendinin bile farkında olmadığı faşizmi yaşatıyordur içinde muhtemelen. Cehalet kötü şey çook kötü birşey.
0
banger
Ben sadece Firefox' dan neden bu kadar cok kurtulmak istemis onu anlayamadım. Tanıdığım birçok windows kullanıcısı bile (windowsçu:) firefox kullanıyor. Hatta son zamanlarda dikkatimi ceken diğer değişik birseyde microsoftun ücretsiz mail servisi olan hotmail sayfasının firefoxda daha sorunsuz ve kolay açılması. Yani bence firefox iyi yolda ve bir kaç gün sonra tekrar yüklemek isteyecektir memduh arkadaş:) Linuxçu kavramı son zamanlarda daha cok duyar oldum ha bide pardusçular var :) Pardus güzel hoş kurdum denemdim sildim ben Debiancıyım :) bence linuxçu olmak kötü birsey değil herkese kolay gelsin...
0
basbugunaskeri
yok var ama linux cu değil opensource cu olmalı bu insanlar linux ne ki......
0
c1982
Normalde jargona göre Linux Kullanan kimseye bizde Linuxçü denir. Cevapları okuyunca aklıma bu haber geldi. Linux kullanan özgür yazılımcıların egoları için program yazdıkları vs.vs...

Benim açımdan olay önümdeki soruna en güzel ve kalıcı çözümü bulacak üründür. İster linux olsun ister Beos olsun isterse X10 olsun farketmez. Bence işi bilgisayarlarla olan kimsenin takıntıları olmaması lazım. Sonuçta bunlar bizim işimizi kolaylaştırmak amacı ile yapılmış yazılımlar. Networkümdaki gateway'e TCP/IP filitrelerini iyi yaptığı için FreeBSD kurup arkasındaki makinalarıda kullanımı ve tamiri kolay bir terminal olan WinXP kurmak o sistemin tutarlılığını sağlar tabiki aynı networkde Tasarım makinalarınında Apple olması bir sorun yaratmaz bilmem bu düşünce yapısını anlatabildimmi :) Saygılar...

0
Zebani
Windowsçu diye bir tür olduğunu sanmıyorum en azından Linuxçu kavramıyla aynı kefeye konacak bir kavram değil.
0
kesken
memleketimde windows'u futbolla, linuxu dagcilikla ozdeslestirmek mumkun, iki daga cikarsin herkes sana dagci demeye baslar; hayatin boyunca top pesinde kosturursun, lisansin bile vardir, kimse sana futbolcu demez.

ayrica bill gates'ten daha windowscu insanlar da gozlemliyorum ben hayatta sahsen, aziz yildirim'dan daha fenerbahceli taraftarlar gozledigim gibi
0
etguler
Üç platformda da (Mac OS X Tiger, Windows XP ve Debian) Firefox kullanıyorum ve ruh sağlığım gayet yerinde. Sevgili Memduh'un günlüğünün altını üstüne getirdim ama sorunu nedir anlayamadım.

Linuxçü'den kasıt, sanıyorum her koşulda "özgür yazılımdan taraf olmak" demek oluyor. Ki bu pek yadırganacak bir durum değil. Evrensel özgür yazılım ruhunu desteklemek adına, işimi zorlaştıracak olsa bile, kapalı kaynak kodlu alternatifi, elimin tersiyle itmesem de arka plana atarım. O halde ben Linuxçü müyüm? Sanıyorum öyleyim.
0
tecnop

Linuxcu terimi : Tarihe kısa bir göz atarsak :)))

Linuxcu terimi : GNU bilmeyen veya bilgisayar dünyası ile pek ilgisi olmayan (hatta hiç) ama özgür yazılım yanlısı, Linux kullanıcısı ve Linux'u özelliklerini sürekli arkadaşından duyan ve bu sempatiye katılmak için bu arkadaşına taktığı Sıfat. ikinci olarak ticari bir kesimin Dışladığı GNU yanlılarına lakap misali taktığı isim. Asli Sıfat ,penguen'dir ve Linus'un bir baloda penguen isimli kostümlerle katıldığı fotolara bakmıştım. Linux tarihine göz atarsanız Penguen sıfatı baya geçmiştir. Penguence dergisi, Hadi penguenler stable çalışmaları başlasın vb.

Şimdi Penguenleri yada Linuxculeri kötülemenin ne manası var. Bu kişilerin bilgisayar delilikleri ve GNU hayranlıkları ile yazılımları geliştirmemiş olsa idi sen bugun ki teknolojiden yoksundun. Bence Bu ülkede Linuxcu yani penguen sayısı çok artmalı ve bilişim hızla gelişmeli diye düşünüyorum.

Özgür yazılım Felsefik bir olgudur. Bazılarının karakterleri bu akımı kaldırmadığı için bu kavrama çamur atması doğaldır. bir deli kuyuya taş atmış ve kırk akıllı çıkaramamış sendromuna da girmenin manası yok güleriz geçeriz :)))) güldüm :)))

Son kullanıcılar ise bence bu hizmetten yaralansınlar çünkü içini bilmedikleri bu güzel dünyayı sadece eleştirip bağcıyı döveceklerine , üzümü yeseler daha iyi olur.

saygılar.

0
debiar
düşününce çok da yadırgamadığım bir sıfattır kendisi. linux kullanmak bir ayrıcalık değildir elbette. ancak kullanmak da gayet güzeldir. ben linux'u seviyorum, özellikle debian'ıma aşığım. kullanırken huzur duyuyorum. (özellikle bsa iş yerime gelip bilgisayarlardaki debian'ı görüp üzgün bir şekilde evlerine giderlerse daha mutlu olurum) sonuçta insanlar kullansın diye yapılmış, çoğu durumda ücretsiz bir sistem. her işi de yapıyor (oyun oynamak hariç). sadede geleyim. "linuxçu" olmak bence "linux kullanabilmek" anlamında kullanılıyor şu an. linux daha yaygın olarak kullanılmaya başlandığında bu kavram da bize "windowsçu" kadar garip gelecek. bu yüzden yenilikleri ve gelişmeleri sakinlikle taip etmek en güzeli. (sevmiyorum ben MS'i.. )
0
Anduril
Linuxçu kelimesini hiç sevmem forumda da söylediydim bir ara. Linux işletim sistemi çekirdeği bildiğiniz üzere. E arkadaşım çekirdek taraftarı mı olacağım? Ben özgür yazılım taraftarıyım. GNU Bildirisi de kapı gibi durmakta. GNU bildirisi her ne kadar geliştirilecek olan GNU/Hurd kerneli için Stallman tarafından yazılsa da aslında o genel bir mesaj. Özgür yazılımın bir felsefesi vardır bence ve kolay kolay atılamaz. Ayrıca Linux distroları berbat bir hal alsa, hiçbir fayda sağlamasa kullanmam (ki böyle birşey olmaz sanırım). Bazen pragmatist olabiliyorum :) Kısacası Linuxçu diye bir yakıştırma saçma ve bunu yapan adam da herhalde çok kültürlü değil. Böyleleri çok fazla, sallayın gitsin :)
0
conan
EN BUYUK LINUX!
0
ttk
Debian :)=
0
tumer111
Linux ve özgür yazılım kullanmak ayrıcalıktır.
Bir çok işi yapabilmenin, bir çok değişik yöntemini deneyebilir, kendinize uygun olanını şeçebilir, olmadı kendiniz yeni bir yöntem geliştirebilirsiniz.

Özgür olmayan sistem ve yazılımla bunlar mümkün değildir.


Linuxçu kelimesi bana, hep çok iyi ve kibar davranan, size ücretsiz ve karşılıksız elinizdekinden daha iyi birşey vaad eden kişileri çağrıştırıyor. Okadar ki insanlar bunun altında başka bi amaç arıyorlar.

slax dağıtımına ilgi duyarım (http://slax.linux-live.org/ ), sürekli kullandığım slackware tabanlı bir canlı-cd. Ben bu tür dağıtımların insanların linuxla tanışması için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Biraz da bakalım ne olacak diye merak etiiğim için, slax cdsini indirip kde türkçe desteği ve türkçe openoffice ekledim. Yaklaşık üç dört saatlik fazlamesai sonucunda 6-7 tane türkçe destekli openofficeli slax cdsi yapabilmeyi başardım. Bunları işyerindeki arkadaşlarıma verip denemelerini istedim. 5 kişiden ikisinin tepkisi bu sistemin distribütörlüğünü aldığım, onlara birşeyler satmaya çalıştığım yönünde oldu.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

fazlamesai'ye soralım: Site'de yenilik istiyor musunuz?

kernelpanic

fazlamesai'yi yok türkiye'de gnu ve unix-like sistem şöyle bir yeri vardır, yok şöyle önemlidir vs. gibi övmeme gerek yok sanırım hepimiz farkındayız. Ama artık 2009 yılına sitede görsel ve işlevsel olarak tekrardan yapılandırılması gerekmiyor mu sizce de ?

Gözlem: Ne zamandır birşey yazmamıştım ama gene

cayfer

Tipik bir "Windows power user" ortalama günde iki saatini boşa harcıyor...
Kendi çevremde "bilgisayar işini bilen" ve XP gibi güncel Windows işletim sistemi kullanan insanların ortalama günde iki saatlerini sistemlerine "ilgi" göstermekle geçirdiğini gözlüyorum.

Bu gözlem herhangi bir bilimsel yönteme dayanmıyor. Ölçmedim, hesaplamadım. Baştan belirteyim de metodoloji konusunda eleştiriler almayayım.

Pardus

redogre

Enerji Tasarrufu

redogre

Dünden Bugüne FazlaMesai.net

crematorium

FazlaMesai.net'in 18 Şubat 2001'de ki halini merak eden var mı? Mutlaka vardır... Görmek için buraya tıklamanız yeterli... :)

Bu arada muhtelif tarihlerdeki FM için ise buraya