AT&T, Linux konusunda ne kadar ciddi?

0
Soulblighter
Merhaba arkadaşlar,

"AT&T Linux'u deniyor" başlıklı bir yazı göndermiştim. Hararetli bir tartışma başladığını gördüm. Belki de bu yazıyı okuyan herkesin aklında olan bir soru vardı: "AT&T, Linux konusunda ne kadar ciddi?"...

Tam bu sırada eWeek sitesinde bu başlıkla bir haber yayınlandı. Ben de tartışmalara farklı bir boyut getirsin diye hemen bu haberi çevirdim. Okuyalım, tartışalım...
Sevgilerle...
AT&T'nin CIO'su Hossein Eslambolchi, iletişim devi olan şirketin Windows masaüstleri yerine Linux veya Mac'i deneyeceğini söyledi. Veya bunu mu kastetti?

AT&T'nin elindeki bu açıklamaya göre 'Windows dışarı' yöntemi mi uygulanacak? AT&T'nin basın sözcüsü Michael Dickman'e göre 'Hayır'.

"Son satır olarak şunu söylemeliyim ki Eslambolchi birden fazla masaüstünü denemek için takım kuruyor" diyor Dickman. Ve ekliyor: "Evet, Bugün, Windows'un güvenlik sorunları var. Fakat Eslambolchi iki ila üç yıl bu tür sorunlarla karşılaşılmayacak bir sistem arayışında. Kim söyleyebilir ki bir gün Linux populer olduğunda bilgisayar korsanlarının saldırısına uğramayacağını ve güvenlik sorunları yaşamayacağını?"

"AT&T Windows'un ötesine bakmıyor, ama diğer seçenekleride deniyor." diyor Dickman ve günümüzde bir çok seçenek olduğunu vurguluyor.

Ve "Eslambolchi Linux'un, Apple'ın ve Windows'un dahil olduğu tüm seçenekleri deniyor." diye sözünü bitiriyor.

Peki "Tüm seçenekleri değerlendirme" konusunda AT&T ne kadar ciddi?

Bill Claybrook, New River Marketing Research başkanı, kendisinin AT&T'nin Windows masaüstü yerine Linux kullanımına ilişkin açıklamalara şüpheyle bakıyor.

"Benim düşüncem, eğer şirketler Windows'dan Linux'a geçiyorsa, bunu düşünmek için iyi bir zaman." diyor Claybrook.

"Bununla beraber, Linux masaüstü sağlayıcıları, sadece e-posta gereksinimi veya sadece kelime işlemci gereken v.b. şirketler haricinde, büyük şirketleri Linux kullanımına teşvik edecek büyük yazılımlara yeterli sayıda sahip değiller." diye ekliyor.

Dan Kusnetzky, IDC'nin Sistem Yazılım Araştırma bölümünün başkanı, buna katılıyor ve ekliyor: "Linux hala masaüstünde küçük bir oyuncu. Linux'un iyi olduğu yerlerden biri Web tabanlı uygulamalar ve Web'e ve e-Postalara ulaşan platformlar."

"Elbette Linux masaüstüleri daha ucuz, fakat şirketlerin kullandığı yazılımların birçoğu Windows tabanlı" diyor Claybrook ve ekliyor "Bir müşteri bana IE ile uyumlu binlerce farklı uygulama olduğunu ve İşletim Sistemini değiştirmek istemediğini söyledi."

İlgili Yazılar

fazlamesai.net in, slashdot.org out

mos

Bu akşam Kablo TV'de henüz test yayınında olan bir kanalda -adı sanırım Technology Channel- klasik in/out eşleştirmeleri vardı. Daha önce Firefox in , Internet Explorer out yazısı gözüme çarpmıştı, ancak bu sefer

fazlamesai.net in
Slashdot.org Out

yazıyordu yahu! :)

Başarılı bir açık kod programcısının maddi durumu

FZ

"I didn't have the money to buy a new laptop"
Yukarıdaki cümle genç bir çocuğa ait değil. Yukarıdaki cümle genç bir üniversite öğrencisine de ait değil. Yukarıdaki cümle sıradan bir programcıya ait değil. Yukarıdaki cümle başarısız ya da meşhur olmayan bir programcıya da ait değil.

Cümle, yaklaşık 15 yıl önce Perl programlama dilini yaratan karizmatik programcı ve dilbilimci Larry Wall´a ait. Bu programcının geliştirdiği Perl programlama dili sözlük hazırlama esnasında yine bu programlama dilinden faydalanan Oxford resmi İngilizce sözlüğe girdi. Onbinlerce sistem yönetim yazılımında kullanıldı. Yüzbinlerce web sitesi Perl kullanarak iş güç yaptı ve yapmaya devam ediyor. Perl son zamanlarda moleküler biyoloji alanında veri işleme için de kullanılıyor. Söz konusu adam işte bu dili geliştirmiş ve Linus Torvalds henüz lisede okurken insanlık kültürüne armağan etmiş olan adam. Bu adam şimdi yeni bir efsaneye, Perl 6´ya imza atmaya çalışıyor. Geliştirdiği Perl açık kodlu, karşılığında 5 kuruş istenmiyor ve aklınıza gelen hemen her işletim sisteminde çalışıyor. Böyle bir adamdan bahsediyoruz yani.

Bu adam, yeni bir dizüstü bilgisayar alacak kadar parası olmadığını söylüyor.

Şaşırdım mı? Evet. Şaşırdım mı? Hayır.

Larry Wall, efsanevi State of The Onion sunularının sonuncusunda, 4. sayfada bu yazının açılış cümlesini sarf ediyor.

Ne dersiniz? Sizce bu adam zor durumda mı? ;-)

Hani gündemdeki popüler konulardandır, "ya hoca biz şimdi bu kodları açarsak aç kalmaz mıyız yaa?" falan denir. Bunu diyenler muhtemelen Larry Wall kadar çok ve kaliteli kod üretmemişlerdir. Acaba diyorum şimdi Larry Wall gerçekten de acınası durumda mı? Başka bir perspektif: Daha çok kazanmak varken neden daha az kazanalım? Sahi, Larry Wall, bir dönem NASA için çalışmak dururken acaba daha bol paralı bir işe mi girseydi? Aklıma Once Upon A Time In China filmindeki bir sahne geliyor. Yağmurlu bir ortamda canını dişine takarak gösteri yapan ve sonra yere atılan paraları toplayan bir kung-fu, demir gömlek ustası. Bir süre sonra aynı usta çetin bir kavgada kılıçlı bir adamı silah kullanmadan yendikten sonra bir genç yanına gelip "usta bana da öğret, zor durumdayım, bana saldırıyorlar, artık para bile kazanamıyorum," der. Usta önce biraz ilerideki lokantadaki lezzetli yemeklere yutkunarak bakar, acı acı gülümseyip cevap verir: "Kung-fu ustası olsan ne olur ki, ben de pek para kazanamıyorum".

Sanırım en temel kavramların yeniden düşünülmeye ve irdelenmeye ihtiyacı var; sanırım felsefeye keyfi yerinde, sadece entelektüel olarak huzursuz olan insanların değil asıl ciddi anlamda zor durumda olan insanların ve belki de en çok gençlerin ihtiyacı var. Sanırım büyük adamlar küçük adamların bazı temel kavramları yeniden düşünmelerini istemiyor. Sanırım bu isteklerini gerçekleştirmeleri sahip oldukları muhteşem güce rağmen yine de kolay olmayacak. Ne dersiniz? Şimdi biz bu kodları kapayıp da mı saklasak yoksa açıp da mı saklasak? ;-)

fazlamesai.net'e soralım: Mahremiyetimiz pamuk ipliğine mi polise mi bağlı?

FZ

Son günlerde bazı haberler Türkiye'de Internet ve özellikle Internet kafeler ile ilgili gelişmelere işaret ediyor. Bugün bir Internet kafe işletmecisinden aldığımız bilgiler ise hayli enteresan. Kafesi polisler tarafından ziyaret edilen işletmeci emniyet genel müdürlüğüne çağrılıyor ve tüm bilgisayarlardaki tüm iletişimin "sniffer" tabir edilen programlarla dinlenip kaydedilip bunun emniyete raporlanması gerektiği söyleniyor.

Internet - Özgürlük - Hayat

sundance

Internet özgürlüktür, peki birçok özgürlük gibi sadece parası olanların kullanabileceği bir özgürlük müdür ?
Bence değil

Peki Internet`te ne yapılabilir ?

Kablosuz Yaşam

butch