E-ticaret sitelerinde hatalar

0
cs
ACM Istanbul Bölümü'nün Salı Günü gerçekleştirilen toplantısında bahsettiğimiz yeni projemiz, Türkiye'deki e-ticaret sistemlerinin genel durumunu açıkça gözler önüne serecek.

Odak noktamız e-ticaret web sistelerindeki bug ve hatalar.

Özellikle web arayüzlerinde karşılaşılan "internal" hata mesajları ve diğer bütün buglar geçerli.

Örneğin; "Error 500: The "xml" attribute illegally evaluated to "null" or "" in "

Geçtiğimiz hafta İGDAŞ, BEDAŞ; TTNet, Türk Telekom, İSKİ, Garanti Bankası, Migros Online, AtlasJet web sitelerinden örnekler bulduk.

Bu kurumlarda bulunan yeni örnekler de işe yarayacaktır, çünkü bazılarının screenshot'ları düzgün değil. Bir haftada bu kadar kurumdan hata toplanabiliyorsa kim bilir bu iş nereye kadar gider.

Katkıda bulunmak için, yapılan işlemin detaylı bir açıklaması ile birlikte tarih ve URL gibi detayları görebileceğimiz, tarayıcı penceresinden bir screenshot yeterli olacaktır.

Ayrıca büyük sistemlerin uzun süre devre dışı kalması da ilginç bir durum. Örneğin Türk Telekom'un (web ve telefon üzerine) borç sorgulama servislerinin hepsi 5 gün boyunca devre dışı idi. Bu tür katkılar da büyük oranda etki yaratacaktır.

Lütfen bu proje kapsamında hacking yapmayınız. Örneğin SQL injection, formlara fazla uzun string girmek ve cookie'leri el ile değiştirmek gibi işlemlerden kaynaklanan bozukluklar ile ilgilenmiyoruz. Bu tamamen başka bir konu ve ayrıca yasal da değil. Amacımız sadece "sıradan" bir kullanıcının davranışı ile ortaya çıkan hataları gözler önüne sermek. Tabi Ctrl+Click gibi aynı session dahilinde birden fazla pencere açmak da normal kullanım dahilinde, dolayısıyla bu tür davranışlarda çıkacak hatalar da çok önemli. Şu ana kadar karşılaştığımız sistemler için ne yazık ki çok daha basit kullanımlar bile yeterli oldu, fakat örneğin bu tür bir davranış bir dizi web sitesinde (kuruma maddi zarar bile ettirebilecek) ciddi hatalara yol açacaktır.

Bulduğunuz hataları bana basitçe e-posta yoluyla iletebilirsiniz. Şimdiden katkıda bulunan herkese tek tek teşekkürlerimi sunarım.

Chris Stephenson
cs (at) cs.bilgi.edu.tr

ACM İstanbul Buluşmaları: λ-calculus: En eski programlama dili bugünkü problemlerimizi aydınlatıyor

Görüşler

0
robertosmix
Birçok e-ticaret sitesindeki en büyük bug sistemin kendisi: .NET
0
o_ozardic
Sonuçta .NET'in tercih edilmesinin arkasında pek çok pratik neden var, bi tanesi "Hızlı çözüm" inancı.
0
memisko
hızlı yaşa genç öl misali...
0
erhanbaris
sorun ve sıkıntıları .net ten dolayı javadan dolayı phpden dolayı diye sınıflandırmak kanımca yanlış. Bana göre bütün bu diller amaç değil araçtır. Uzman bir yazılımcı zamanında ve yerinde gerektiğini kullanandır. Microsoft fanatizmi yada linux fanatizmi yapmaya gerek yok. Özelliklede hiç kullanmadığın bilmediğin sadece başkalarından duyduğun ve başklalarının yorumları doğrultusunda yorumlar yapmak ne objektif yorumlar ortaya çıkarır nede objektif çözümler.

Ondan dolayı hataları yapan insanlardır. Uygulama platformları yada dilleri değil :)

Haberde geçen sitelerin bir kısmı JSP bir kısmı PHP bir kısmıda ASP.NET'te yazılmış.

Ben uzun süre PHP kullandım şu anda .NET kullanıyorum. Her platformun kullanışlı olduğu, etkin olduğu ve iyi çözümler sergilediği yerleri göz önünde bulunduralım.
Saygı ve sevgiyle kalın.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Online Business'in En Aptal 10 Fikri

anonim

Aptalca gibi görünen ama fikir sahiplere yüklüce para kazandıran fikirler: http://weirdtechnewshub.blogspot.com/

Zırvalık mı, dahiyane mi, ekonomik akıl mı, yoksa başka bir şey mi? Siz karar verin.

Karikatür Robotu

redogre

Bir Çocuk Dünyayı Nasıl Değiştirdi?

FZ

Melih Yalçıneli'nin bir süre önce Yazılım İhracatı Yahoo! haberleşme grubuna yolladığı e-postayı paylaşmak ve FM camiası ile tartışmak istedim:

Can robotlara karsi buyuk bir ilgi duymaktadir. Can amcasi Mete ve dedesi Hasana yas gununde robot oyuncak almalarini soylemistir ve Can'in oyuncaklari arasinda zaten cok sayida robot vardir. Can gecenlerde tornavidayi alip bu robotlardan birkac tanesinin icini acip kurcalayarak bunlarin nasil calistigini merak ettigini gostermistir. Bu durum Can'in Annesi Zeynep Hanim'in gozunden kacmamistir ve annesi Can'in yaptigi resimlerde de bu ilgiyi uzun zamandir gozlemektedir. Bir gun Can televizyonda robotlarla ilgili bir bilimkurgu film seyreder. Can o gun aksam babasi Murat'a bir robot yapmak istedigini ve ilerde robotlar yapan bir muhendis olmak istedigini soyler.

Mahkeme

butch

Dr. Greg Wilder ile yine müzik ve GNU/Linux üstüne

FZ

Greg Wilder ile 2 sene önce müzik, yapay zekâ, yaratıcılık ve GNU/Linux üstüne gerçekleştirdiğimiz sohbetin ardından okyanusun iki yakasında da pek çok şey oldu.

Geçenlerde yine kendisi ile yazışırken konu döndü dolaştı GNU/Linux tabanlı yazılımların profesyonel kayıt ve ses işleme ortamlarında kullanımına geldi.

Wilder, stüdyosunda gerçekleştirdiği birkaç kayda dair örneği paylaşmak istediğini belirtti ve şu MP3 bağlantıları nı yolladı: