E-ticaret sitelerinde hatalar

0
cs
ACM Istanbul Bölümü'nün Salı Günü gerçekleştirilen toplantısında bahsettiğimiz yeni projemiz, Türkiye'deki e-ticaret sistemlerinin genel durumunu açıkça gözler önüne serecek.

Odak noktamız e-ticaret web sistelerindeki bug ve hatalar.

Özellikle web arayüzlerinde karşılaşılan "internal" hata mesajları ve diğer bütün buglar geçerli.

Örneğin; "Error 500: The "xml" attribute illegally evaluated to "null" or "" in "

Geçtiğimiz hafta İGDAŞ, BEDAŞ; TTNet, Türk Telekom, İSKİ, Garanti Bankası, Migros Online, AtlasJet web sitelerinden örnekler bulduk.

Bu kurumlarda bulunan yeni örnekler de işe yarayacaktır, çünkü bazılarının screenshot'ları düzgün değil. Bir haftada bu kadar kurumdan hata toplanabiliyorsa kim bilir bu iş nereye kadar gider.

Katkıda bulunmak için, yapılan işlemin detaylı bir açıklaması ile birlikte tarih ve URL gibi detayları görebileceğimiz, tarayıcı penceresinden bir screenshot yeterli olacaktır.

Ayrıca büyük sistemlerin uzun süre devre dışı kalması da ilginç bir durum. Örneğin Türk Telekom'un (web ve telefon üzerine) borç sorgulama servislerinin hepsi 5 gün boyunca devre dışı idi. Bu tür katkılar da büyük oranda etki yaratacaktır.

Lütfen bu proje kapsamında hacking yapmayınız. Örneğin SQL injection, formlara fazla uzun string girmek ve cookie'leri el ile değiştirmek gibi işlemlerden kaynaklanan bozukluklar ile ilgilenmiyoruz. Bu tamamen başka bir konu ve ayrıca yasal da değil. Amacımız sadece "sıradan" bir kullanıcının davranışı ile ortaya çıkan hataları gözler önüne sermek. Tabi Ctrl+Click gibi aynı session dahilinde birden fazla pencere açmak da normal kullanım dahilinde, dolayısıyla bu tür davranışlarda çıkacak hatalar da çok önemli. Şu ana kadar karşılaştığımız sistemler için ne yazık ki çok daha basit kullanımlar bile yeterli oldu, fakat örneğin bu tür bir davranış bir dizi web sitesinde (kuruma maddi zarar bile ettirebilecek) ciddi hatalara yol açacaktır.

Bulduğunuz hataları bana basitçe e-posta yoluyla iletebilirsiniz. Şimdiden katkıda bulunan herkese tek tek teşekkürlerimi sunarım.

Chris Stephenson
cs (at) cs.bilgi.edu.tr

ACM İstanbul Buluşmaları: λ-calculus: En eski programlama dili bugünkü problemlerimizi aydınlatıyor

Görüşler

0
robertosmix
Birçok e-ticaret sitesindeki en büyük bug sistemin kendisi: .NET
0
o_ozardic
Sonuçta .NET'in tercih edilmesinin arkasında pek çok pratik neden var, bi tanesi "Hızlı çözüm" inancı.
0
memisko
hızlı yaşa genç öl misali...
0
erhanbaris
sorun ve sıkıntıları .net ten dolayı javadan dolayı phpden dolayı diye sınıflandırmak kanımca yanlış. Bana göre bütün bu diller amaç değil araçtır. Uzman bir yazılımcı zamanında ve yerinde gerektiğini kullanandır. Microsoft fanatizmi yada linux fanatizmi yapmaya gerek yok. Özelliklede hiç kullanmadığın bilmediğin sadece başkalarından duyduğun ve başklalarının yorumları doğrultusunda yorumlar yapmak ne objektif yorumlar ortaya çıkarır nede objektif çözümler.

Ondan dolayı hataları yapan insanlardır. Uygulama platformları yada dilleri değil :)

Haberde geçen sitelerin bir kısmı JSP bir kısmı PHP bir kısmıda ASP.NET'te yazılmış.

Ben uzun süre PHP kullandım şu anda .NET kullanıyorum. Her platformun kullanışlı olduğu, etkin olduğu ve iyi çözümler sergilediği yerleri göz önünde bulunduralım.
Saygı ve sevgiyle kalın.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

fazlamesai.net'e soralım: Nasıl oluyor da oluyor?

FZ

Forumda kalmasına razı olamadım. Konu önemli bir konu. FM üyelerinden zBK demiş ki:

Bilemiyorum aslinda bu durumu nasil ifade edeyim....

7 aydir Hindistanda Tata Consultancy Services de staj yapmaktayim.

Firma hindistan devi TATA firmasinin yazilim kisimi, 52.000 calisani ile dunyanin 33 ulkesine hizmet veriyor ve milyar dolarlik bir yazilim firmasi, almis oldugu projeler milyon dolarlar ile ifade ediliyor.1965 den beri IT sektorunde danismanlik hizmeti veriyorlar. Musterileri dunya devleri.

Hi! How are you?

musshani

Son günlerde Internet üzerinde dolaşan ve hızla yayılan bir virüs tespit edilmiştir. Eğer içinde; " Hi! How are you? I send you this file in order to have your advice See you later. Thanks " metni geçen bir e-posta alırsanız, eklerini açmadan acilen silmenizi önemle tavsiye ederim.
Hızla yayılan ve W32.Sircam.Worm@mm olarak adlandırılan bu virus, gelen e-posta içinde bulunan ekli dosya açıldığında açan kişinin bilgisi dışında e-posta programının adres defterinde bulunan tüm e-posta adreslerine farklı konulu ekli dosyalar göndererek yayılmakta ve yayılırken de kullanıcının bilgisayarında bulunan şahsi dosyaları da 3. şahıslara göndermektedir.
Hergün , farklı yöntemlerle yayılan yeni ve farklı virusler ortaya çıktığından bilgisayarınızda anti-virüs / güvenlik programı kulllanmanızı eğer halihazırda kullanıyorsanız bu programı sürekli güncellemenizi ve internet üzerinden e-posta yolu ile yayılan virüslerden korunmak için tanımadığınız e-posta adreslerinden gelen mesajları açmamanızı ve e-postalar içerisinde gelen ekli dosyaları virus taramasından geçirmeden okumamanızı önemle tavsiye ederim.

Thunderbird SPAM Eklentisi

GaripFakir

Thunderbird "spam" mekanizmasinin (Bayesian filtreleme ) oldukça başarılı oldugunu biliyoruz. "Spamato4Thunderbird" adlı yeni bir eklenti ile ayrıntılı raporlar almak ve çok sayıda yeni filtreleme yöntemleri ile "spam" tespit başarımını artırmak mümkün. Thunderbird'e dğger bir eklentiler gibi kolayca yüklenebiliyor. Yalnızca sisteminizde Java 1.5 veya üstü olmalı. Thunderbird icin bir eklenti olmakla beraber Outlook ve diğer e-posta istemcileriyle de beraber çalışan sürümleri de mevcut:

http://www.spamato.net/

Mahkeme

butch

Khan Academy

Tarık

Matematik, fizik, biyoloji ve daha bir çok bilim dalına ait onlarca konuyu oturduğunuz yerden ve bedavadan öğrenmek ister misiniz? Üstelik bunun için bir internet bağlantısı ve öğrenme şevkinden başka hiç bir şeye gereksinim duymayacaksınız.