Open-source iş modeli (The Economist)

0
larweda
Kısa bir süre önce Economist'te yayınlanan bu makale, her ne kadar camiada gerekli / gereksiz tartışmalar yaratmış olsa da açık kaynak felsefesinin gelişimine, geldiği noktaya ve kısıtlamalarına güzel (ama tarafsız olmayan) bir özet ortaya koymuş. Apache'nin, Mysql'in iş yapış modelleri, Firefox'un development süreci, wikipedia'nın hikayesi ve sıkıntıları, biyoteknoloji alanında iş yapan CAMBIA'nın open-source kavramını nasıl kullandığı ve tüm bu örneklerin artıları - eksileri üzerine güzel bir makale ortaya çıkmış, okuyalım, tartışalım. (makale maalesef ingilizce)

İlgili Yazılar

İxir Strikes Back

sundance

Türk Internet aleminde bir ilke imza atan İxir, iki-ayda-bir'sel hale getirdiği işten çıkartma festivalinin üçüncüsünü gerçekleştirdi.

Kabul ediyoruz o kadar alıştık ki "Nasıl olsa kadrolu değil bunlar, savalım gitsin" yaklaşımına ve bunun artık pek de bir haber değeri kalmamasına, ama yine de bu sefer önemli.

Çünkü çıkartılan yaklaşık 100 kişi ile birlikte İxir`de işten çıkartılacak ADAM kalmadı.

Garip Ama Gerçek

redogre

Açık kaynak ve Özgür yazılım hakkında bir anket

butch

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Açık kaynak ve Özgür yazılım hakkında akademik bir anket yapılıyor. Bu çalışmanın bizlere Türkiye'deki özgür yazılım bilincini göstermesi ve kullanımını doğru şekilde ölçmesi için katılım çok önemli. Aşağıdaki adresten sizde katılır ve paylaşırsanız seviniriz.

Anket (Google Docs)

GNU/Linux Kullanışlılık Testi için Gönüllü Katılımcılar Aranıyor

gorkem

Coğrafi ve kültürel açıdan dağıtık bir yardımlaşma ve imece ortamında geliştirildikleri ve insan-bilgisayar etkileşimi İIBE) uzmanlarının bu sürece katılımlarının az olması nedeniyle Linux ve benzeri açık kaynak kodlu yaziımların kullanışlılık alanında diğer işletim sistemlerinin gerisinde kaldığı düşünülüyor.

Bu alanda yapılan laboratuvar testleri, şimdiye kadar çok kısıtılı imkanlarla gerçekleştirildi. Hazırlanan raporların nitelik ve nicelik açısından yeterli olmaması, bu çerçevede çalışma yapan yazılım geliştiricilerinin de referans alabileceği kaynakların sınırlı sayıda olmasına neden oluyor. Bu nedenle, İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere kampüsünde 10 Aralık - 31 Aralık tarihleri arasinda 12 test katılımcısının yer alacağı "Linux işletim sistemi kullanışlılık testi" yapılacaktır.

Open Source Savaş olabilir mi?

anonim

"Bilgisayar bilimleri dışında başka alanlarda open source olabilir mi?" diye aklımızı akıtmaya başladığımızda, doğal olarak kavramın kendisini düşünmeden önce mevcut sistemlerle karşılaştırma yaparız.