İkinci El Bilgisayarlarınızı İstiyoruz. Hemen, Şimdi

0
butch
Fazlamesai.net TV programının bu haftaki bölümünde The Free Linux CD Project, Second Strings Project hareketlerinden bahsederken, neden biz de ikinci el bilgisayarlarımızı ihtiyacı olan öğrencilere ulaştırmıyoruz dedik ve bunu FM camiası ile tartışmaya karar verdik.
Hemen hepimizin evinde, ofisinde eskidiği için kullanmadığı ya da kullanamadığı bilgisayarları, monitorlari vardır. Bunları toparlayıp, bir linux dağıtımı kurup uygun yöntemlerle ihtiyacı olanlara ulaştırmaya ne dersiniz?

Fikir herkesin aklına yatarsa cevaplanması gereken iki soru var:
  • Bilgisayarları nasıl toplayacağız?
  • Toplanan bilgisayarları verecek uygun insanları nasıl bulacağız?
Haydi FM, görev başına.

Görüşler

0
FZ
Bu fikri uygulamaya dökmek ve detayları netleştirmek çok önemli. Pek çok gence ve çocuğa çok büyük fayda sağlanabilir.
0
darkhunter
Bence önemli konulardan biri ulaşım ağı; yani ben eski bilgisayarımı zevkle size gönderirim ama kargo masrafı ödemek istemem şahsen, zira kargoya vereceğim para 2. el bilgisayardan daha pahalı olabiliyor çoğu durumda :) Kargocu tanıdığı olan var mı?

Bir de bilgisayar bağışı yapanlara şöyle sembolik bir sertifika verilse, hani TEMA dağıtıyordu ya bi ara "bu çam sizin adınızı aldı" diye 8-D

Tabi gönül ister ki bağış yapanlara bir FM tişörtü gönderilsin...
0
FZ
Tişört kolay (büyük bedenseniz :).

Kargo şirketlerinden biri sponsor olursa, hem reklamı olur, hem bilgisayarlar bedavaya taşınır hem de vatandaşın işi görülmüş olur diye düşünüyorum
0
darkhunter
Küçük beden bilgisayarcı mı olurmuş? :)
Bu arada kurulum ve servis istasyonlarına ihtiyaç varsa balıkesir ve çevresi için gönüllü olmak isterim.
0
FZ
Dağıtık bir yapı olsa, merkezi olarak yürütülen faaliyet koordinasyon faaliyeti olsa, ya da ne bileyim birkaç tane çoook sağlam belge hazırlansa, buyur kardeşim, bu belgeyi oku, buna göre elindekini hazırla, direktiflere göre paketle, aha bu da bedavaya hizmet veren kargo şirketimizin numarası, bir e-posta ya da bir tel. ile söyle adamlar senin ayağından gelip alsınlar bunu, gerisini biz hallederiz. Bunu başarabilirsek çok acayip olabilir. Tabii daha bilinçli kullanıcılar olursa, elindeki makinayı biraz temizleyip, üzerine kılavuzda anlatıldığı gibi bir linux çakıp öyle yollarsa (ki bunu yapabilecek insanlar da çıkacaktır ama insanları buna zorlamak doğru değil, güçleri ve zamanları yeterse ne güzel şeklinde) o da çok güzel olur.
0
darkhunter
Katılıyorum, "kendi işini kendin gör" biz penguenlere daha uygun, bu bağlamda insanlara ilk seçenek olarak bunu sunmak daha iyi ama dediğiniz gibi zamanı olmayanlar için, kurulum ve teknik iş yapabilecek bir yerler lazım. Koordine olmak iyi fikir, dağıtık yapıda öyle, zira kimse kendi işini gücünüde aksatmamış olur bu sayede.

Bunu bir kampanya olarak değilde bir proje olarak ele alıp öyle sürdürmek, inanılmaz heyecan verici olur, hem linux tanıtımı hem de ihtiyacı olanlara bilgisayar...

Bu "start-up" tutar :)
0
butch
Bu işin koordinasyon kısmını üstlenip, eski bir bilgisayarın bağış için sağlaması gereken özelliklerini, üzerine kurulacak sistemin özelliklerini vs. belgemek çok önemli. Bu bilgisayarları uygun kişilere ulaştırmak içinse bu konularda çalışmaları olan derneklerden destek alabiliriz. Böyle bir çalışmada hazırladığınız bilgisayarı evinizden alıp uygun kişilere ulaştırmada yardımcı olacaklardır. ÇYDD vs. gibi derneklerle iletişime geçilebilir.
0
FZ
Konu 2-3 aşamalı görünüyor ve bunlar birbirlerinden bağımsız:

1- Teknik/koordinasyon: PC toplamak, üzerine performanslı çalışacak şekilde GNU/Linux yüklemek. Bu, bilgisayarcıların uzmanlık alanı. Bu kişilerin "kargo"yu düşünmesine gerek yok. Sadece koordinasyonu, parçaların geleceğini filan var sayıp, bunları nerede nasıl birleştirirler ya da hazır bir PC donanım gelirse nerede depolarlar, ne zaman, nasıl GNU/Linux yüklerler ve nihai olarak bir kenara koyarlar, bilgisayarcılar bunu düşünsün.

2- Lojistik: Kargo mevzusu. İnsanlardan vermek istedikleri PCleri ya da bileşenleri en hızlı, en ucuz nasıl elde ederiz. 1. aşamada sonuçlanan sistemleri diğer insanlara en ucuz, en hızlı nasıl paketleyip yollarız. Bu ayrı bir uzmanlık.

3- İnsanları haberdar etme, ikna etme, ihtiyacı olanları tespit etme: Başka bir uzmanlık alanı, biraz halkla ilişkiler, biraz insan tanıma, biraz net kriter belirleme, çekip çevirme meselesi.

Bu 3 konuda da becerikli insanların bulunduğunu düşünüyorum site takipçileri arasında. Bu 3 grubu koordine edebildikten sonra, işler yolunda yürür gibi. Şimdi bunların detaylarını netleştirmemizde fayda var ki bunları kağıda döküp bir eylem planı hazırlayalım. Kargo şirketleri ile görüşüp ikna edebilecek, çevresi geniş üyelerimiz var ama "dışarıdan" insanlara bir şeyler anlatacaksak somut ve detayları belli, kağıt üzerinde bir plan sunmamız lazım. Yani beyin fırtınasının derlenmiş, toplanmış, süzülmüş sonuçlarını.
0
ahmetozdemir
Toplanan bilgisayarlar okullara bağışlanacaksa işletim sisteminin LINUX olması problem doğurur. Zira hem ilk öğretim müfredatında hemde lise müfredatında Linux işlenmiyor. Mesala 9. sınıfların öğretim programı burada olduğu gibi tamamen Windows üzerine.
0
bm
Buna baktim. Cok iddiali bir program. Bunu hakkiyla ogretecek insanlari nereden buluyorlar?

MS isimle anilmakla beraber, herhangi bir program gurubuyla yapilabilecek isler bunlar. Bilmiyorum MEB bu konuda ne kadar ne dayatiyor, ama Pardus'un onemli hedeflerinden birinin devlete o yazilimi kullandirmak oldugu goz onune alinirsa herhalde o kadroya devlet icinden baski yaptirmak da mumkun olur?

Ben okul cocuklarinin ne sekilde dusundugunu anlayabilecek bir durumda degilim. Maddi durumu musait olmayan lise/universite seviyesindeki potansiyel bilgisayar bilimcilerine ulasabilmek belki buradaki kitle icin daha uygun diye dusunuyorum. Ne bileyim kafelerden buraya yazan, evine herhangi bir sekilde bir makine sokamayan heveslileri bulup cikartabilsek de hem biraz yardim edebilsek hem yetismelerine katkida bulunsak cok iyi olur. Herhalde lise matemetik hocalari bilir bunlari? (Fakirlere yardim icin okul mudurleri ve ogretmenler cok dogru yol gosterebiliyorlar mesela.)

Ciddi bir FMci kitle olusuyor aslinda. Bir dusunurseniz bilgisayarda okuyarak ogrenebilen ve ailesiyle yasayan bir gencin elektrik+internet parasi disinda pek birseye ihtiyaci yok kullanilabilir bir bilgisayari olduktan sonra. Yani bu insanlara ulasmak limitsiz ADSL ile dahi ayda 70 milyonu gecmez herhalde (devamli acik makine ve aydinlanma icin elektrik dahil). Olmayacak is degil.

Acik ogretim icin hazirlanan filimlerin telif durumunu bilen var mi? Ya su devletin maasli insanlarina hazirlattigi seyleri 'public domain' yaptirmamiz cok mu zor olur? Bir suru icerik var boyle kurumlarin tekelinde kalan (TDK sozlugu icin de konustuk bunu). Al kardesim ister CD'ye yaz sat, ister torrentle ister HD'ye doldur hayrina dagit demek, kurumlarin aklina bir sey sokup bekleyip sonunda ucuncu sinif isler icin 'en bi yeni nesil sistem' diye bakanlara nutuklu acilis yaptirmaktan daha cazip geliyor bana.
0
ahmetozdemir
Çeşitli kurumlar tarafından yapılan yarışmalara katılan öğrencilere(gerçekten yetenekli olanlara) derece elde edilmese bile kendi okulları tarafından bilgisayarla ödüllendirilebilirler. Ancak bizim idarecilerimizin çok azı bu hassasiyeti gösterir. Belki FM gibi topluluklar bu öğrencilere ulaşabilir. Çünkü çok üst düzey okullar hariç diğer okullarda kendini geliştirebilecek kapasitede 1-2 öğrenci ancak çıkar. Bu belki eşitlik ilkesine aykırı ama maalesef evinde bilgisayarı olan öğrencilerin çoğu vakitlerini counter strike oynamakla geçiriyorlar.
0
bm
Çünkü çok üst düzey okullar hariç diğer okullarda kendini geliştirebilecek kapasitede 1-2 öğrenci ancak çıkar.

Anladim, zaten net uzerinden ogrenmek sadece ise yatkinlik degil bir suru baska sey de gerektiriyor. 1-2 kisi de olsa, ulasmamiz kolay verimli olacak olan insanlara ulasmak mesele. O bir iki kisi sonra baskalarina ulasirlar zaten.

Bu belki eşitlik ilkesine aykırı ama maalesef evinde bilgisayarı olan öğrencilerin çoğu vakitlerini counter strike oynamakla geçiriyorlar.

Simdi disarida katilabilecim bir futbol maci olsa ben de burada bunlari yaziyor olmazdim herhalde! Eglence ayip degil. Benim kastettigim zaten bilgisayar ogrenmeyi bu tip oyunlardan daha cekici bulabilen cocuklar.

0
emrozdil
Cok heyecanlandim, umarim bu heyecenla yanlis yazmam :) Bundan bir kac gun once bir mail zinciri olusturmaya calistim. Ilk meyvelerini bugun almaya basladim. Asagida gonderdigim maili bulacaksiniz;

--------------------------------

Merhabalar;

Ben Van'in Bahcesaray ilcesinde Bilgisayar ogretmeni olarak gorev yapiyorum (taniyanlar bilir). Okulumuzda halen mevcut olan bilgisayar sinifini (yeni adi ile Bilgi Teknolojileri Sinifini) gelistirmek icin bir girisimde bulunduk. Ancak butcemiz ile okulumuza sagliyabilecegimiz bilgisayar sayisi kisitli. Bu yuzden sizlere bu maili gonderme geregi duydum. Eger okulumza bilgisayar bagisinda bulunabilecek bir tanidiginiz, ya da boyle bir kurum varsa lutfen onlara ulasmami saglayin.

Bunu yaparak ne kazanacaksiniz? 2005 - 2006 eigitm yilinda 150 ogrencimize ucretsiz mail hizmeti veren bir servis saglayicisindan mail adresi alarak onlari dunyaya bagladik. 350 ogrencimizi internetle tanistirarak onlarin bilgiye ulasmasini sagladik. Bahcesaray disindaki kosullar icin siradan gozukebilir ama; 2005 - 2006 egitim yilinda okuyan tum 8. siniflarimiz ders notlarini internetten, posta hesaplari yardimi ile ogrendiler. Ve daha niceleri...

Bu ihtiyaca yardimci olarak yukarida saydigim gelismelere yenilerini ekleyebilir, Bahcesaray'i mahrumiyet olmaktan biraz daha kurtarabilirsiniz. Asagida telefon numaram ve mail adresim mevcut. Bana, okulumuza bilgisayar bagislayabiliecek birilerinin ulasmasini saglayabilirseniz, Bahcesaray Pansiyonlu Ilkogretim Okulunda okuyacak ogrencilerim adina sizlere tesekkur ederim...

NOT: Eger bu postayi forward etmek isterseniz, lutfen konu (Subject) kismina gelen FW ekini silin ve lutfen forward edeceginiz adresleri Kime (To) kismina degil Gizli (BCC) kismina ekleyin. Kimsenin emellerine alet olmayalim...

Emrah OZDIL
Bahcesaray Pansiyonlu Ilkogretim Okulu
Bilgisayar Ogretmeni

Irtibat icin;
GSM : (505) 386 74 91
OKUL: (432) 751 20 15
OKUL - FAX: (432) 751 22 67
e-Posta: emrozdil@yahoo.com

Ayrintili bilgi icin;
www.bahcesaray.gov.tr - Bahcesaray Kaymakamligi Resmi Web sitesi
www.bahcesaraypio.com - Bahcesaray Pansiyonlu Ilkogretim Okulu Resmi Web Sitesi
www.bahcesaray-meb.gov.tr - Bahcesaray Ilce Milli Egitim Mudurlugu Resmi Web Sitesi

-----------------------------------------

Evet bu mail zinciri ilk meyvelerini vermeye basladi ve bir arkadasim bana bu sitenin linkini gonderdi. Yardimi olabilecek arkadaslardan haber bekliyorum.

Not: Linux'un mufredata uygun olmadigi dogru ve maalesef bu Pardus'un hedefini de herhangi bir okuldan baslayarak gerceklestirmek mumkun degil. Keske olsa...
0
Soulblighter
Yurtiçi Kargo, bir yardım projesi için destek sağlıyor. Haberin ayrıntıları bu adresten görülebilir:

http://www.yurticikargo.com.tr/haberler.asp?formmode=details&haber_id=66

Burada özellikle ulaştırma koordinasyonu önemli. Çeşitli şehirlerde belli noktalar belirleyip, o noktalarda bilgisayarların toplanması ve ulaştırılması gereken yere ulaşması gerekir. Bu aşamada da profesyonelce bu işi yapan yardım kuruluşlarına ihtiyaç var. Ayrıca nerede hangi çocuğun bilgisayara ihtiyacı olduğunu bu yardım kuruluşları bilebilir.

Bu arada Istanbul, Avrupa - Hakkari arası 30 kg kargonun gönderim ücreti 32 YTL + KDV. Size bu işin küçük bir matematiksel gösterimi olarak sundum :)

Ben elimden gelen yardıma hazırım. Bizi koordine edecek biri mi olacak, herkes ne yapabilirse yapsın olayına mı gireceğiz? Bu da önemli. Koordine edebilen birinin olması daha güzel olurdu. Ama herkes ne yapabilirse yapsın derseniz, ben bu işi tırmalamaya başlıyorum derim :)
0
zekeriya_akyildiz
özllikle büyük fabrikaların ve bankalrın elinde birçok kullanılmayan PC mevcut bunları eğer bağış yapmaya ikna edersek, elimizde bayaa bir PC olacaktır.

Dağıtım ve kurulum sorununa gelince illerden gönülü elemanlar buy bilgisayarları toplasın bakımını yapsın kursun sonra gerekli olab kişilerle görüşüp bunları dağıtsın. üniversitelere, liselere, orta okullara yazı göndeririz öğrenciler için.

0
darkhunter
Blki teknoloji televizyonunda bu kampanya ile ilgili bir reklam döndürülebilir, bu sayede eski pc leri çöpe atan kurumlar daha kolay haberdar olacaklardır.
0
yilmaz
elinde fazla modem ekrankartı board vs.. gibi olan arkadaşlar bir araya gelip bir kasa oluştursun. oyle yollayalım.
0
yilmaz
bir kullanıcı veritabanı yaparız kimin elinde ne var onları bir veritabanında tutarız. belli aralıklarla bunları bir araya getirip kargoya veririz. örneğin istanbul anadolu yakasında oturan kişiler bir araya gelir ve kargoya verirler. yada bunun gibi bişey.
0
Challenger
İyi fikir. Küçük bir uygulama ile eldeki parçaları kaydedip, uygun olanları birleştirerek sistemler oluşturulabilir. Benim gibi elinde birkaç çalışır vaziyette parça bulunanlar da katkıda bulunmuş olur.
0
zekeriya_akyildiz
illerde merkezleer kuralım parçalar ve kasalar monitörler falan oraya gönderilsin. sonra parçalar gönüllü kişiler tarafından toplansın bakımı yapılsın ve kurulsun.
0
drake
Ankara'daki donanımı toplama, bakım, kurulum merkezlerinden biri olabilirim, büromda bir odayı bu işe ayırabilirim.
0
FZ
Çok teşekkürler.

Buna ne kadar vakit ayırabileceğiniz konusunda bize bilgi verebilir misiniz? Tek başınıza mı uğraşacaksınız gönüllü olarak? Adresinize PCler teslim edildiği takdirde bunları belirttiğimiz yönergelere göre hazırlayıp, teslimat tarihine dek merkezinizde depolamanız mümkün olabilecek mi?
0
drake
Tek başıma uğraşmam zor. Ancak toplama, kurulum vs ile uğraşacak gönüllü arkadaşlarla bir odamı, yıldız tornavidalarımı ve sıcak çayımı :) paylaşabilirim. Zamanım oldukça ben de çalışırım o odada. Depolama konusunda da vereceğim odanın kapasitesi ölçüsünde sorun yok.
0
FZ
Tamam, tekrar teşekkür ederiz. Konuyu netleştirir netleştirmez sizinle temas kuracağız.

Sizin gibi insanların ve şirketlerin çıkması çok sevindirici.
0
blacklungfever
Eğitime destek veren vakıflarla ortaklaşa birşeyler yapılabilir. Sonuçta bu tip vakıfların tecrübesi, gerek masrafları karşılama amaçlı sponsor bulmak gerekse yardım edilebilecek insanların tespiti konusunda bizimkinden çok daha fazladır.
0
butch
Harekete geçmeden önce, bu işi gerçekten becerip beceremeyeceğimizi anlamak için, biraz istatistiki çalışma yapalım.

Elinizde bağışlayabileceğiniz çalışır halde bilgisayarlar, monitörler var mı (parça toplayarak bu işi biraz zor yaparız)?

Özellikleri nedir?
0
butch
Az önce ÇYDD(Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği) ile görüştük. Böyle bir çalışmada bize yardımcı olabileceklerini söylediler. Yüzyüze konuşup nasıl bir çalışma yapacağımızı belirlemek için önce potansiyelimizi görmemiz gerekiyor.
0
darkhunter
öhöö, ben başlayayım madem :
1 adet Kasa (çevre birimleri yoktur) :
233 MMX CPU
64 MR RAM
4 GB HDD
1.44 FDD
ONBOARD ekran kartı, ethernet ve usb, standart portlar...

+ 56k ext. modem
0
darkhunter
buna bi monitor bi de klavye+fare bulunursa tıkır tıkır çalışır umuyorum...
0
butch
elde var 1
0
darkhunter
Yok 2 oldu bugün bir müşterim 92'den kalma ibm PC'sini bilgisayarını değerlendirip değerlendiremeyeceğini sordu. Bu projeden söz ettim, olumlu baktı. Bir tutanak karşılığı eski bilgisayarını bana verebilceğini söyledi (adamcağız bağışını satıp malibuya gidip gidemeyeceğimden emin olmaya çalışıyor galiba :). Projeyi kısa sürede olumlu yada olumsuz netleştirip prosedürü açıklarsanız iyi olur. Bir iki kişiyle ve kurumla daha bu tür bir diyalog yaşadım, bağış yapmaya hazırlar ama ayrınıtılı bilgi almak ve teslim karşılığı bir belge istiyorlar ve biraz da sabırsızlar.

Bir de not:
Eğer konu netleşirse muhtemelen ben yüklemesini kontrolünü yapar öyle gönderirim + depolama ve teknik servis konusunda da yardımcı olabilirim. Firmamda muhtemelen 10-15 sistem sığdırabilecek depo kapasitesi var...
0
mow
Biraz flickleyen LG Flatron 770B 17' monitörüm var, flicklemesi dışında problem yok eline geçen ayar çekebilirse kız gibi birşey, ek olarak amd sempron/athlon uyumlu birde msi anakartım var. birkaçta kullanmadığım modem ve ethernet kartı.
0
ttk
-Pentium 200 mmx işlemci + üzerinde çalıştığı bord
- 64 mb (16*4) mb ram - kaybolmadıysa 4-8 mb değişik sayıda edo ram'ler
- Yine bulabilirsem renklerinde az da olsa zaman zaman problem olan bir s3 pci ekran kartı.

Çok şartlı programa döndü ama. İşyerini ikna edebilirsem bazı başka parçalar da yollamaya çalışacağım.
0
ttk
Galiba en büyük problemlerden birisi harddisk bulmak olacak gibi.
Zaman zaman çalışan canının çektiği cd'leri okuyan eski cd yazıcılar var (kafasına göre yazıyor ya da cd yakıyor) göndersek mi yoksa beddua almamak için göndermesek mi diye düşündüm. Adamın anasından emdiği sütü tek başına getirebiliyor bu tip âletler bâzen.
0
Challenger
Cyrix 233 MX işlemci
Chaintech anakart
32 MB EDO RAM (2 adet 16 MB)
1 MB S3 Trio64 Ekran Kartı
ALS100+ Ses Kartı
Sanırım bir de disket sürücüsü bulabilirim.

Malesef kasa ve sabit disk eksik. Aslında kasa var da kapağı yok. O şekilde de gitmesi pek uygun olmaz herhalde. Makine sapa sağlam. Daha geçen seneye kadar onu kullanıyordum hala. VectorLinux ile IceWM falan kullanılarak çok güzel çalışır.
0
yilmaz
bizim uni nin (iü) bil. muh. lab. ındaki pc ler değişecek. çöpe mi giderler bilmem artık. konuşmak lazım. bir de devlet kurumu olunca sanırım dmeirbaş vs.. gibi problemler var. neyse konfigurasyonları şöyle.

p2 400-450
128 sdram
10gb sanırım hdd var.
ethernet
diamond ekran kartı.
vestel monitor.

aşağı yukarı bu çapta 30 pc var.
0
mow
ilk olarak bu iş en verimli parça parça şeklinde olur kanattindeyim, sonra bölge bölge gönüllüler olabilir, izmir istanbul ve ankara diye düşünürsek, makinalar bu bölgelerde toplansın hem kargodan kurtarılır hem iş yükü bölünmüş olur, eksik parçalarda gönüllüler arasındaki görüşmelerle sağlanabilir. Eğer böyle olursa kargoluk iş sadece sahibine iletmek olur.
0
anonim
Litux olarak Mekan, Emek ve para desteği koyabiliriz. Ancak 2 konu var. Fazlasıyla sağlam Ram CPU ekran kartı ve ANakartımız olacak. Bi o kadar da bozuk ve eksik harddisk ve monitorumuz olacak. Bence bu kampanyayı Tekstil İşverenler sendikasının kampanyasıyla birleştirip, 10 bilgisayar yerine 10 monitor ve 1 yeni bilgisayar şekline dönüştürelim. Böylelikle Ethernetten açılcak makineler imal edip 1 yeni makinada oturum açalım.

İkinci konu:
Kasa konusu. Bnce böyle bir işe kalkışılıyorsa, kasalar baştan düşünülmeli. Bu konuda birçok üretici destek olabilir. Çünkü herbiri farklı duran eski püskü kasalar çekici gelmeyebilir.


Öyle veya böyle hemen başlamak lazım.
0
anonim
bence bilgisayarları (veya bilgisayar parçalarını) toplamadan önce, bilgisayar ihtiyacı olan eğitim kurumlarının listesinin oluşturulması gerekir,bağışçı bilgisayarını aracısız okula ulaştırabilir.böylelikle bağışçı ve okul arasından çekilmiş oluruz;depo,insan gücü, vb. ihtiyaçlarımız ortadan kalkar.
(not:eklemeden geçemiyeceğim, ya bu bilgisayarlara linux yükleyip göndersek olmaz mı?hani ağaç yaşken eğilir??)
0
talat
Bence okullara bilgisayar yardımı ile birde okullara linux kurma projesi yaparsak yardım yaptıgımız okula boylece donanımı ne olursa olsun serverı duzugun bir sey ile linux ltsp projesi yardımı ile verimli bir lab kurulabilir. Hemde bagısta bulunan bilgisayarlar ne konfigrasyon olursa olsun degerlenir ?
0
sundance
Bence, bu işin öncelikle iki ayrı kolu olmalı. Bu ayrım tabi ki bilgisayar gönderilecek olan kişilere göre

1) Kişilere bilgisayar göndermek.
2) Topluluklara bilgisayar göndermek.

Kişilere gönderilecek bilgisayarın tek başına sorunsuz bir şekilde çalışır bir bilgisayar olması lazım.

Bu tür bir ihtiyacı sıralarsak:

Üzerine Debian Sarge bir sistem kurduğumuzu, fluxbox ve roxfiler kullandığımızı varsayalım. Mozilla Firefox, OpenOffice, gaim olsun.

Böyle bir makinanın 200MMX'den ve 64Mb Ram'den aşağı olmaması makul olur. En sık bozulan (özellikle de durduğu yerde, kullanılmadıkça) harddisk olarak da 2Gb'lık bir harddiskin gayet yeterli olacağını düşünüyorum (/usr max 1GB, /home 900Mb gibi).
1Mb PCI ekran kartı bile yeterli olur. Ses kartı ve cdrom da olmazsa olmazlardan biri. Modem ve/veya ethernet olursa iyi olur.

Bence kendi başına çalışacak bir sistem paketi için bunlar baz alınabilir.

Donanım dışında bilgisayarın donanımı kadar yanında verilecek yazılımın da çok önemi var.

Bunları sıralamak gerekirse, öncelikle bunun üstüne yerleştirilecek işletim sistemi de bir diskimaj şeklinde basılıp, ince ayarları yapılarak kurulabilir olmalı. Aslında en büyük problemin Xorg kurulumundan kaynaklandığını düşünürsek, default bir VESA kurulumun S3Trio/Virge gibi on yıl öncesinin kartlarında bile sorun yaratmadığından yola çıkıp, direkt bir kurulum imajı çıkartmak çok da zor değil.

Kurulumun ardından da çalışır sistem (muhtemelen 700Mb'dan az olacaktır) yine partimage gibi bir programla imajı alındıktan sonra, bootable bir cdye imajla birlikte yazılmalı ki, bir şekilde problem çıktığında, ortalık birbirine girdiğinde kullanıcı çok basit bir cdden boot etme işlemi ile /usr (ve /etc ve /boot mesela) gibi önemli dizinleri restore edebilmeli, /home'a dokunmadan.

Buna ek olarak yanında da üç cdlik temel Debian Sarge installu verilebilir. Bu da çok önemli, zira sözkonusu kişilerin bu kadar paketi Internet'ten indirme şansı, dahası Internet'leri olmayabilir. Halbuki Debian'ın 3 cdsi oldukça geniş bir uygulama yelpazesi sağlayabilir.

Son olarak da bir Türkçe döküman cdsi olmalı. Bu cdde de başta Belgeler.org'un yansısı olmak üzere, LKD; EnderUnix, Linux-sevenler.de, Fazlamesai.net, İleriseviye.org ve benzer sitelerden toplanmış GNU/Linux üzerine Türkçe ne yazıldıysa bulunmasında fayda var. 700Mb buna yeter gibi geliyor bana, ama çok zorda kalırsak Firefox'un html.gz dosyalarını açabilmesini de kullanabiliriz.

Kısaca tek başına olacak bir bilgisayar minimum bu bileşenlerden oluşmalı bence.

2) Bir gruba gönderilecek bilgisayarlar.

Bunlar da ikiye ayrılıyor. Sunucu ve istemciler. Sunucunun LTSP olmasında fayda var. Linux Terminal Server Project'in Türkçe ile bazı sorunları vardı ben iki üç yıl önce uğraşırken, ama çok zorlanmadan aşılabilir. Server'ın sadece açılıp kapanacağı, muhtemelen başındaki kişilerin çok hakim olmayacağı gözönüne alınırsa, bir şekilde (bir web arayüzüyle mesela) Internet üzerinden yardım için erişilebilir hale getirilmesi gerek. Böyle olursa, bir problem olduğunda bir cdden boot edip, o an yardım edebilecek birisinin erişmesi sağlanabilir.

İstemcilere gelince, bunlar en son incelediğimde 4-8Mb belleği olan 486 bazlı makinalar olabiliyordu (tabi hala bulabilirsek). Burda önemli olan, sözkonusu makinaların boot etmesi için ethernet kartlarıyla uyumlu bir netboot diskinin oluşturulması, ama bu nispeten daha kolay aşılabilir bir sorun.

Kısaca bir fikir yürütme bizi buralara getirdi. Yapılacak işler içinde bilgisayarlara ulaşmak en kolayı gözüküyor. O FZ'nin de belirttiği gibi dağıtık olarak (Bursa'da olan birinin Bursa'da ihtiyacı olan birine bilgisayarını direkt teslim etmesi gibi) halledilebilir.

Fakat asıl önemli olan yukarda bahsettiğim;

1) Disk imajlama ve içindeki imajı boot edip diske geri kurabilecek (mesela Featherlinux bazlı <a href=http://www.linuxdevcenter.com/pub/a/linux/2004/11/11/featherlinux.html>bir sistemle</a> ) boot diski.

2) Türkçe döküman diski: Dökümanların derlenip, mantıklı bir sırada indexlenmesi, crosslinklenmesi.

3) LTSP ve istemcileri ile ilgili bir çalışmanın yapılması.

4) Problemli kullanıcılara imkan oldukça e-posta, irc ve ICQ/MSN vs. üzerinden yardımcı olacak bir gönüllüler havuzunun kurulması.

Bunları halledersek, bilgisayarların toplanması, dağıtılması gerçekten işe yarar derim ben.

Yorum ve eklemeleri bekliyorum.
0
talat
Sundance bende sana katılıyorum . Yani bir yol ayrımı belirlenmeli vede bu senin dedigin sekilde mantıklı ama bence ogrencilerin evlerinden once egitim kurumlarına bu uygulasak daha iyi olmaz mı yani ihtiyacı olan egitim kurumlarına bilgisayar yardımı seklinde. Cunku ev kullanıcısı olan genc her zaman oyun oynamak yada kurcalıyacak baska seler bekler bizim sagladıgımız ikinici el bilgisayarlar cogunlukla onların isteklerine hitap etmiyecektir.

Birde madalyonun öteki yüzü var oda bir ev kullanıcısına yapılan yardım hem yuksek donanım ister hemde tek bir kişinin kullanımındadır. Yani eğer elimizdeki sistemleri okula yardım konusunda kullanırsak bir makinede birden fazla kullanıcın yararlandıgını dusundugumuzde sanki daha mantıklı bir haraketmis gibi geliyor bana.

Belgelendirme konusunda tamamen herseyinle sana katılıyorum. Bir tane belgelendirme cdsi olur ve bu bilgisayarla birlikte çıkabilir. Uygun ve duzgun bir arayuz yapılmıs olur kullanıcı sorunsuzca ve rahatlıkla internette ihtiyac duymadan kullanabilir.Gerekirse Bende video belgelendirme yapabilirim.

İkinci bir dusundugum seylerden biride yol ayrımlarına bir secenek daha ekliyecegini umuyorum. Oda okullar linux ltsp sistemlerin kurulması yani sadece bilgisayar yardımı değilde bilgisayarı olan okulların eğitimlerini daha sağlıklı ve özgür ortamda yapması için ve verimliligin artırılması için (virus,adver.. vs sorunlar) linux sistem kurulumu çalışmasıda yol ayrımlarına ek olabilir.

LTSP konusunda ve destek konusunda aktif rol oynamak isterim. Ama bence direk okullara debian kurmamız yerine okullar için ağı yönetmesi için bir takım araçların bir arada olduğu <a herf="http://www.edubuntu.org">edubuntu</a>sistemini kursak ve insanların daha kolay kullanmasını sağlasak nasıl olur ?



0
FZ
Sundance bende sana katılıyorum . Yani bir yol ayrımı belirlenmeli vede bu senin dedigin sekilde mantıklı ama bence ogrencilerin evlerinden once egitim kurumlarına bu uygulasak daha iyi olmaz mı yani ihtiyacı olan egitim kurumlarına bilgisayar yardımı seklinde. Cunku ev kullanıcısı olan genc her zaman oyun oynamak yada kurcalıyacak baska seler bekler bizim sagladıgımız ikinici el bilgisayarlar cogunlukla onların isteklerine hitap etmiyecektir.

Birde madalyonun öteki yüzü var oda bir ev kullanıcısına yapılan yardım hem yuksek donanım ister hemde tek bir kişinin kullanımındadır. Yani eğer elimizdeki sistemleri okula yardım konusunda kullanırsak bir makinede birden fazla kullanıcın yararlandıgını dusundugumuzde sanki daha mantıklı bir haraketmis gibi geliyor bana.


Katılmıyorum. Benim verecek 2. el bilgisayarım olsa bir okula emanet etmek istemezdim, hevesli bir gencin evinde dursun daha iyi. 10 kişi edinse bu tür bilgisayar, 9'u birtakım oyunları yükleyemediği için burun kıvırsa, içlerinden bir tanesi ufaktan kurcalamaya başlasa, bu bizim için kârdır.

Okul konusu çok fazla bürokrasiye, kötü kullanıma yol açık. Mümkünse, yani kötüye kullanılacaksa bile o cihaz, bu bireysel kalsın, kurumsal olmasın, bir okul lab.ında filan çürümesin, tozlanmasın. Doğrudan bir gencin evine girsin. Başlangıç aşamasında bunu destekliyorum.

Bazı şeyleri söylemesi kolay yapması zor, okullara şunu yapalım bunu yapalım, vs. Gerçekten de en basit hali ile epey vakit ve organizasyon gerektirececek bir işten bahsediyoruz. Şimdilik o saçma sapan ve hantal bürokrasinin yakınından bile geçmeyelim, bürokrasi için harcayacağımız emek FM üyelerinin de yardımı ile bu işi kamuya duyurmak, kargo şirket(leri)ni ikna etmek, bilgisayarları barındıracak bir yer bulmak, kısaca lojistik meselesini halletmek için olsun.

Büyük ve iddialı, karizmatik hedefler peşinde koşup hüsrana uğramakla vakit kaybetmemizin bir anlamı yok. Küçük, belirli bir şey olsun, % kaç başardığımızı görelim hele bir pilot çalışma ile, kıvırabiliyorsak bu işi güneşlere yelken açarız, önce caddenin karşı tarafındaki hastaneye gidebilelim.

Bence Sundance, gayet güzel bir taslak sunmuş, dediği şeyi detaylandırıp ciddi, adım adım takip edilebilir bir belge haline getirdikten sonra, gönüllü arkadaşlarımıza verip, şu kılavuzda yazanları takip edip şu donanımı A durumundan nihai Z durumuna getir, test et, kenara koy diyebilir, bunu kısa süre içinde min. düşünce maksimum mekanik ve otomatik hale getirebiliriz, maksat min. insan emeği ile maksimum sonucu sağlamak (min. emek işe gönüllü olacak insanların işini kolaylaştırmak için de önemli).
0
butch
İşe bireylere bilgisayar ulaştırmakla başlanması konusunda sana katılıyorum. Bunu başarabilirsek LTSP vs. gibi daha kapsamlı çalışmalara el atabiliriz.

Sanırım bu noktada bir iş bölümü yapmalıyız. Bir ekip min. konfigurasyon için sistem ve yazılım secimini yapmalı, dökümantasyon hazırlamalı ve hazırlanan bir sistemin gerekleri karşılayıp karşılamadığını kontrol edliebileceği bir son kontrol dökümanı hazırlamalı.

Diğer bir ekip ise organizasyonun işleyisi uzerine calismali. Bunu bir dernekten destek alarak mı yapacağız, kargo sirketlerine mi gidecegiz vs.

Bugün ÇYDD ile konuşurken onların da ellerinde fazla sayıda atıl bilgisayar bulunduğunu öğrendim. Yani esas iş nasıl ulaştıracağımız değil, gerçekten kullanılabilir bilgisayarlar hazırlamamız.
0
darkhunter
O zaman bir düşünelim bakalım, düşük konfigürasyon ve linux ile ilk kez (muhtemelen) tanışacak kullanıcı;

Temel sistem için Debian Sarge uygun bence, imaj oluşturma işi kolay küçük bir müdahale ile 1 cd ye sığacağını umduğum paketleri öntanımlı kurulum haline getirip deb inst ile kurmasını sağlayabiliriz.

Ben pencere yöneticisi olarak ICEwm kullanılmasını öneririm, kullanıcının en azından bilg. okur yazarı olduğunu varsayarsak, muhtemelen win benzeri menu ve yönetim daha sancısız olur...

Openoffice ve Firefox konularına katılamayacağım bunlar düşük konfigürasyonlarda çin işkencesi olur. Performans için Dillo, mozilla suite, epiphany v.s. gibi şeylere bkılmasını öneririm.

XMMS yerine konsol tabanlı mp3 çalma programı öneririm ;) (adı neydi yahu?)

mplayer (konsol), az önce bir divx seyrettim 233MMX ile :)

MC de paketlere kesin girsin, mc gibisi yok...

Benim aklıma şimdilik bunlar geldi, sizin aklınıza neler geliyor?
0
sundance
Firefox Mozilla suite'ten daha hafif. Buna ek olarak Dillo bir opsiyon değil, zira dillo birçok yerde ciddi anlamda yetersiz kalıyor (patched hali bile).

OpenOffice'e gelince, en son 1.1.3'ü 64Mb ram'li bir 200MMX'de açtım. Her zamanki gibi açılması uzun sürdü, fakat kullanımında ciddi bir problem yaşamadım. Belki AbiWord kullanılabilir.

XMMS bir sorun değil, makinaya çok bir yükü yok onun.

Bu söylediklerimin örnekleri Puppy Linux'da var.

Divx seyredilmesi bence temel hedefler içinde olmamalı, çünkü onu mplayer ve vidix driverları ile bile karşılamak zor, 200MMX seviyesindeki bir makinada.

Önemli olan maksimum verim sağlanacak diye en düşük kullanım kolaylığına sahip programlara gitmek değil. Bu kadar yıl sonunda öğrendim ki, bilgisayara yeni başlamış birinin, uzun süredir bilgisayar kullananlara göre çok daha sabırsız ve görüntüye önem veriyor.

Şöyle bir şey olabilir, iki tarafı da düşünelim, her programın bir de çok daha performanslısını koyalım yanına da bunu belirtmek için (P) yazalım. Kullanıcının makinası eğer normal programlarda çok kasılıyorsa (P)erformanslı programları kullansın.

ICEWM'e eyvallah, FVWM'de olur bence.
0
darkhunter
(P) iyi fikir, spektrumu geniş tutmakta fayda var çünkü, düşük konf. pc ler için bir kurulum, konf. rehberi eksikliği söz konusu.
0
talat
Peki ozaman harekete gecelim ve neleri nasıl yapacagımızı belirliyeyim isterseniz? mesela bunu irc de #fazlamesai de tartısabiliriz. Bizden bilgisayar bekliyen çok çocuk var :)
0
darkhunter
Buna site yöneticileri karar versin, eğer kaynaklar çalışılmaya yetecek kadar donanım sağlıyorsa, bir irc toplantısı o zaman anlamlı olur bence...
0
talat
haklısın darkhunter. ozaman site yöneticilerinden ceva bekliyelim...
0
ebola
Kişisel deneyimlerime dayanarak söylüyorum. Köklü üniversitelerin hurdaya çıkarttığı inanılmaz miktarda bilgisayar var.
Ve bilgi işlemdekiler onlardan kurtulamaya dünden razılar :) Doğru ilişkilerle bunları toplasak bile yeterli gelir.
Aynı şekilde banka vb. krumlar "xxx" kampanyasına destek verenler arasında görünmek karşılığında büyük miktarda bilgisayar verebilirler.
Bence ilk iş olarak bu işe gönüllü insanların kendilerini kayıt ettirebilecekleri bir veritabanı yapalım.
hangi kentte oldukları ne tür destek verebileceklerini belirleyelim.
0
anonim
Merhaba;
Ben size üzerinede çalıştığımız bir projeden bahsetmek istiyorum. Bitlis de geçen ay yazılım evi kurma amaçıyla bir çalışma başlattık. Proje kapsamında Bitlis'li gençlere yazılım yazmaları için gerekecek yer ve bilgisayar konusunda araştırma yapıyoruz. Eğer ikinci el bilgisayarları verebileceğiniz bir yer arıyorsanız kesinlike çok mutlu olacağız. Ayrıca bu proje kapsamında çeşitli konularda eğitimler de vermeyi planlıyoruz. Yine bu çercevede eğiticilik yapacak arkadaşlara da ihtiyacımız var. İlginiz için çok teşekkür ederim.
0
FZ
Teşekkürler.

Şimdi detaylı bir plan program yapacağız, bir iki rapor ve eylem planını kağıt üzerinde düzgün bir şekilde hazırladıktan sonra da işin değişik boyutları ile ilgili olarak bazı insanlarla temas kuracağız.

Sistem çalışmaya başladığı anda ilk temas kuracağımız insanlardan biri de siz olacaksınız sanırım, gerçekten de bilgisayara hevesli ve kurcalamaya yatkın ancak bilgisayar edinmeye maddi gücü yetmeyen (yani tek meselesi maddi güç olan) gençlerimizi tespit etmemiz çok önemli.
0
talat
Peki FZ bunu ne zaman yapacagız kimler yapacaklar. Yani hala bu konuda harekete gecemedik yoksa ben mi oyle sanıyorum ?
0
FZ
talat, acelemiz yok. Bu basit bir organizasyon değil ve öyle paldır küldür girişilecek bir proje hiç değil. Organizasyon konusunda deneyimli birkaç insanın bir araya gelip biraz detaylı iş çıkarması gerekiyor. İyi niyet ve ilk heyecanla başlayıp sonra sönümlenen binlerce proje sayabilirim.

Öncelikle buradan aldığımız geribeslemeleri iyice bir süzüp birkaç farklı seviyede rapor oluşturmamız gerekiyor. Yani işin teknik kısmı ile ilgili detaylı bir kılavuz, ardından da teknik konu dışındaki konularda temas kuracağımız insanlara yönelik kısa bir rapor. Bir yandan da bu işi en optimize ve düşük maliyetle nasıl yaparızın hesabı.

Fikri ortaya atanlardan biri olan FM yöneticilerinden Butch arkadaşımız, organizasyon ve diğer sektörlerden insanlarla ilişki kurma konusunda deneyimli (bkz. son 3 senedir düzenlenmesine devasa emek harcadığı uluslararası açık kod ve özgür yazılım günleri). Biz de kendisine yardımcı olacağız. Dediğim gibi acelemiz yok, memleket bilmem kaç sene bekledi, çıkacak iş güzel çıksın diye herhalde 1-2 ay daha beklemekten kimse büyük zarar görmez. Acele edip, naif bir iyiniyetle verimsiz şekilde yapıp yüzümüze gözümüze bulaştıracağımıza biraz kendimizi sıkıp, işi ciddiye alıp kafa patlatmakta fayda var. Tabii en çok faydalanacağımız malzemelerden biri de işte buraya gelen geribildirimler ki içlerinden en çok takdir ettiklerim Sundance'inki ve somut hedef göstermesi bakımından multiservis'inki oldu.
0
zen-pinar
:) merhaba ben pınar sizi bir süredir takip ediyordum ama bugun yorum yazmak ihtiyacı hissettim onun için tazecik üyenizim:)
2. el bilgisayarlardan yararlanma konusunda çok yardımcı olabilecegimi düşündüm

1 ben egitim sektöründe çalısıyorum ve bu nedenle siirtte degilse bile İstanbulda bunları en iseyarar sekilde kullanılacagı bir yer bulabilirim ki bence bu tip aletler siirtte çok ise yaramaz zira eski ve toplama olmalarından kaynaklanan problemlerden dolayı erişilip sorunların giderilebilecegi bir yerde olması mantıklı diye düşünüyorum yoksa tamir vs semeri sekseni geçer
2 bunun istanbulda olması kargo vs harcamaları da azaltacakdır bunun yanında amaca uygun kullanılıp kullanılmadıgını denetleme imkanınız olur
gerekdiginde egitmen ve teknik destek vermek de kolay olur
3 bu toplama işi için büyük bagışlar almak yada kargo vs sirketlerini parasız yapmaya ikna etmek için ise bu işi bir dernek ile koordineli bir sekilde yapmak ise işleri kolaylastırır ve bu konuda da yardımcı olabilirim ki bu devlet ile çalışmak zorunda olan kişilerin alışık oldugu bürokrasiyi de en aza indirmemiz konusunda bize yardımcı olur:)

umarım yardımcı olabilirim fazla mesai ile tanısmamı saglayan dostum EMRE SEVİNC e de burdan selam ederim:)
0
FZ
:) merhaba ben pınar sizi bir süredir takip ediyordum ama bugun yorum yazmak ihtiyacı hissettim onun için tazecik üyenizim:)

Hoşgeldiniz.

1 ben egitim sektöründe çalısıyorum ve bu nedenle siirtte degilse bile İstanbulda bunları en iseyarar sekilde kullanılacagı bir yer bulabilirim ki bence bu tip aletler siirtte çok ise yaramaz zira eski ve toplama olmalarından kaynaklanan problemlerden dolayı erişilip sorunların giderilebilecegi bir yerde olması mantıklı diye düşünüyorum yoksa tamir vs semeri sekseni geçer

Buna tam olarak katılmıyorum, aletlerin eski olacağı doğru ancak üzerlerine düzgün bir şekilde işletim sistemi ve uygulamalar yüklenecek, donanım mümkün olduğunca temizlenecek, yazılımsal herhangi bir şey olursa ihtimaline karşı da bir kurtarma CD'si hazırda bekliyor olacak. Eğer bilgisayarı alan kişinin bir ADSL bağlantısı varsa (yoksa, bunun için bizim yapabileceğimiz bir şey var mı?) o zaman forumlar üzerinden destek alması da mümkün olabilir.

2 bunun istanbulda olması kargo vs harcamaları da azaltacakdır bunun yanında amaca uygun kullanılıp kullanılmadıgını denetleme imkanınız olur gerekdiginde egitmen ve teknik destek vermek de kolay olur

Belki pilot uygulamayı İstanbul için düşünebiliriz ancak Türkiye çapında olmasını hedeflemeliyiz.

3 bu toplama işi için büyük bagışlar almak Büyük bağış? Neden?

yada kargo vs sirketlerini parasız yapmaya ikna etmek için ise bu işi bir dernek ile koordineli bir sekilde yapmak ise işleri kolaylastırır ve bu konuda da yardımcı olabilirim ki bu devlet ile çalışmak zorunda olan kişilerin alışık oldugu bürokrasiyi de en aza indirmemiz konusunda bize yardımcı olur:)

Bazı bürokratik konularda, evet, dernek kurmakla filan uğraşamayız o yüzden hazır ve deneyimli bir yapı işin bürokratik kısmında bizi hızlandırabilir.
0
zen-pinar
:) bilgisayarları kurma noktasını kastetmiyorum ben milli egitimde çalısdıgımdan aynı zamanda neler oldugunu biliyorum o bilgisayara nekadar saçma sapan seyler yapabildiklerinin canlı sahibiyim
herneyse öncelikle istanbulda olması gerekdigi konusunda ısrarlıyım zira tc deki her 5 ögrencinin 1 tanesi istanbulda okuyor ve çok kötü sartlara sahip okullar var bu sehirde
dernek işine gelince ben size bu işi koordine edebileceginiz bir dernek buldum bile:) eh ne diyelim hızlı olmak lazım
0
zen-pinar
toplayacagınız bilgisayarlar için iyi bir yer olur diye düşündüm resim ögretmeni arkadasım Malik Dogan ın mailini paste ediyorum size umarım sizin için bir baslangıc noktası olur ............... Pazar akşamı çalıştığım dağ başındaki okulumuz soyulmuş. Pazartesi sabahı gittiğimizde, kırık 3-4 kapı,çalınmış 2 idari bilgisayar, birde öğrencilerin çalıştığı (her ne kadar P2'de olsa) 8 bilgisayarın çalındığını, yerinde olmamasını görmek kırıcı bir sahneydi. Okul soyabilen zihniyeti anlamakta ciddi güçlük çekiyorum. Adres; Kocakaymaz Köyü Yunus Emre İlköğretim Okulu 41 600 Kandıra / KOCAELİ GSM: 0 532 400 13 89 Okul: 0 262 581 50 50
0
yilmaz
http://opencollector.org/freecomputers.html
yurt dışında yapılıyormuş.
0
FZ


Az kaldı, çok az. Yakında az laf, çok iş düsturunun süper bir örneğini FM'nin de katkıları ile göreceksiniz!
0
emrozdil
Cok heyecanlandim, umarim bu heyecenla yanlis yazmam :) Bundan bir kac gun once bir mail zinciri olusturmaya calistim. Ilk meyvelerini bugun almaya basladim. Asagida gonderdigim maili bulacaksiniz;

--------------------------------

Merhabalar;

Ben Van'in Bahcesaray ilcesinde Bilgisayar ogretmeni olarak gorev yapiyorum (taniyanlar bilir). Okulumuzda halen mevcut olan bilgisayar sinifini (yeni adi ile Bilgi Teknolojileri Sinifini) gelistirmek icin bir girisimde bulunduk. Ancak butcemiz ile okulumuza sagliyabilecegimiz bilgisayar sayisi kisitli. Bu yuzden sizlere bu maili gonderme geregi duydum. Eger okulumza bilgisayar bagisinda bulunabilecek bir tanidiginiz, ya da boyle bir kurum varsa lutfen onlara ulasmami saglayin.

Bunu yaparak ne kazanacaksiniz? 2005 - 2006 eigitm yilinda 150 ogrencimize ucretsiz mail hizmeti veren bir servis saglayicisindan mail adresi alarak onlari dunyaya bagladik. 350 ogrencimizi internetle tanistirarak onlarin bilgiye ulasmasini sagladik. Bahcesaray disindaki kosullar icin siradan gozukebilir ama; 2005 - 2006 egitim yilinda okuyan tum 8. siniflarimiz ders notlarini internetten, posta hesaplari yardimi ile ogrendiler. Ve daha niceleri...

Bu ihtiyaca yardimci olarak yukarida saydigim gelismelere yenilerini ekleyebilir, Bahcesaray'i mahrumiyet olmaktan biraz daha kurtarabilirsiniz. Asagida telefon numaram ve mail adresim mevcut. Bana, okulumuza bilgisayar bagislayabiliecek birilerinin ulasmasini saglayabilirseniz, Bahcesaray Pansiyonlu Ilkogretim Okulunda okuyacak ogrencilerim adina sizlere tesekkur ederim...

NOT: Eger bu postayi forward etmek isterseniz, lutfen konu (Subject) kismina gelen FW ekini silin ve lutfen forward edeceginiz adresleri Kime (To) kismina degil Gizli (BCC) kismina ekleyin. Kimsenin emellerine alet olmayalim...

Emrah OZDIL
Bahcesaray Pansiyonlu Ilkogretim Okulu
Bilgisayar Ogretmeni

Irtibat icin;
GSM : (505) 386 74 91
OKUL: (432) 751 20 15
OKUL - FAX: (432) 751 22 67
e-Posta: emrozdil@yahoo.com

Ayrintili bilgi icin;
www.bahcesaray.gov.tr - Bahcesaray Kaymakamligi Resmi Web sitesi
www.bahcesaraypio.com - Bahcesaray Pansiyonlu Ilkogretim Okulu Resmi Web Sitesi
www.bahcesaray-meb.gov.tr - Bahcesaray Ilce Milli Egitim Mudurlugu Resmi Web Sitesi

-----------------------------------------

Evet bu mail zinciri ilk meyvelerini vermeye basladi ve bir arkadasim bana bu sitenin linkini gonderdi. Yardimi olabilecek arkadaslardan haber bekliyorum.

Not: Linux'un mufredata uygun olmadigi dogru ve maalesef bu Pardus'un hedefini de herhangi bir okuldan baslayarak gerceklestirmek mumkun degil. Keske olsa...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

fazlamesai.net'e soralım: Genç bir yazılımcı adayına ne tavsiye edersiniz?

FZ

Genç bir arkadaşımızın bana yolladığı e-postaya özelden cevap vermek yerine FM ortamınının kolektif deneyiminden ve yol göstericiliğinden faydalanalım dedik. Kendisinin de izniyle iletisini burada yayınlıyor ve deneyimli bilgisayarcılardan yol göstermelerini istiyoruz:

"Emre Bey merhaba,

Ben ileriseviye.org'daki yazılarınızı takip edebildiğimce/kavrayabildiğimce okumaya çalışıyorum. Öncelikle kendimi tanıtmak istiyorum. Ben Berk Aydın. Şu anda H. Avni Sözen Anadolu Lisesi 2. sınıfta okumaktayım. Gelecek sene üniversite giriş sınavına gireceğim. Aynı zamanda da amatör bir şekilde programlama dilleri ile -naçizane C, C# ve Java- ilgilenmekteyim.

GPL Uygulamaları Windows'da paralı mı olsun?

sundance

Linux üstünde en sevilen IRC istemcilerinden biri X-Chat Windows için derlenmiş halini $20'a satmaya başladı.

Uzun süredir tartışmak istediğim bir konu.X-Chat bunun tek örneği de değil, bir çok yazılımcı "GNU/Linux üstünde ürünü geliştirirken, Linux camiasına da bir şeyler geri veriyor gibi hissediyoruz ve bu bize yetiyor. Fakat eğer bunu Windows altında kullanmak istiyorsanız para ödemek zorundasınız, ya da oturun kendiniz derleyin" diyor.

Merak ediyorum acaba FM okurları bu konuda ne düşünüyor?

Yazılımcılar İnsan Beynini Anlama Konusunda Biyologlardan Daha Avantajlı (Mı?)

FZ

Sabah yolda gelirken ve insan sinir sistemini düşünürken aklımdan şunlar geçiyordu: "The most undocumented information processing system of all times."

Gün içinde, Redwood Neuroscience Institute bünyesinde çalışan Bill Softky´nin iki makalesini okuduktan sonra sabahki düşüncelerim aklıma geldi:

Eben Moglen Türkiye'de

butch

Özgürlük hakkında...

pismikrop

Dün yaşadığım bir olay internet ve lisans özgürlükleri hakkında aklıma ciddi şüpheler getirdi. Dünyaca ünlü günlük yazılımı b2evolution'a birisi kürdistan bayrağı açıp, Türkiye'nin yarısından fazlasını içerisine alan Kürdistan haritası gösterdi.

Ben elimden geldiğince böyle bir ajitasyona kanmamaları gerektiğini söyledim. Ama nafile! Hesabımın kapatılacağını söylediler. Şimdi tüm fazlamesai.net okuyucularına soruyorum: Sizin yaptığınız özgür bir yazılıma birisi Türkiye'nin yarısını içerisine alan (?) Kürdistan yerelini koymasını isterse kabul eder misiniz?

Özgürlük bir terörist devletin eylemlerine yardım edecek kadar ileri gider mi?