Fazlamesai'ye soralım: Do you seek ICQ?

0
sundance
15 Kasım 1996'da çıktığında kısa sürede fenomen olmuştu. Dört İsrail'li gencin ortaya attığı anında mesajlaşma sistemi ICQ, Internet'e bakış tarzımızı tek başına değiştirmişti. Öyle ki Internet'in e-mail, web, irc ve ICQ'dan oluştuğunu söyleyenler bile vardı.

Bu şaşırtıcı başarı kısa sürede en büyük Internet firması olan AOL'un para benim değil mi?® felsefesi doğrultusunda ICQ'u satın alması ile en başarılı startup satışlarından birine döndü.

Peki o ilk göz ağrımız ICQ nereye gitti?
Şu an GAIM'i açtığımda ya on ya onbeş kişi var, halbuki MSN'de elliye yakın kişi online. Bunun tam tersi olduğu zamanlar en fazla bir iki yıl önceydi. Peki ne değişti bu sürede?

Gerçekten de ne oldu ICQ'ya? Tamam AOL bu tür operasyonları yürütme konusunda problemli. Daha önce AOL browserla başlayan AOL Instant Messenger ile devam eden birçok göz göre göre ladese imza da attılar, ama ICQ kadar başarılı bir ürünü, yirmi milyon ve kırk milyon aboneliğe ilk ulaşan, Internet üzerinde aynı anda dörtyüzbin kişinin login olduğu ilk sistem olan ICQ'yu nasıl oldu da bugünkü haline getirdiler?

Böyle bir kullanıcı tabanı, online arkadaş bulma ortamı nasıl oldu da MSN ve YAHOO'ya meydanı bıraktı?

Bir arkadaşım ICQ'nun e-mail değil numara üstünden hizmet vermesi yüzünden kullanıcıların tekrar tekrar kullanıcı nolarını kaybettiklerini ve bunun sıkıntı yaratttığını söylüyor. Bir başkası ise MSN'in artık işletim sistemi ile direkt geliyor olmasının insanları ona yönelttiğinden dem vuruyor.

Peki ya sizce?

Çünkü bence ICQ'nun neden kaybettiğinden öğrenilecek önemli dersler var. Gayet güzel uygulanmış, mükemmel bir fikir bile ziyan edilebiliyorsa burdan ne yapılmaması konusunda bayağı bir bilgi çıkartabiliriz.

Görüşler

0
FZ
Windows XP ile "default" olarak gelen anında mesajlaşma programı MSN Messenger bildiğim kadarı ile. Bunun etkisi çok büyük olsa gerek.
0
antioche
aslında şu ana kadar hiç dikkatimi çekmeyen bir konuyu ortaya belirtmişsin. gerçekten neden icq sona ulaştı. ben hiç icq kullanmadım açıkçası. direk olarak msn messenger ile anında yazışma sistemlerine giriş yaptım. icq !yu seçemememdeki sebep numara ile griliyor olmasıydı. her seferinde cep telefonuma sakladığım numarayı tekrar açıp okumak bana sıkıntı veriyordu. ayrıca benim gibi başlayan herkes birbirlerine msn adreslerini soruyorlardı, icq numaralarını değil. ama bence icq'nun kendini bitirmesinin en önemli sebeplerinden biri insanların isteklerine eşzamanlı sonuç aktaramamsıdır. yani numaraya alternetif olarak msn messenger çıktığında, icq'da kendi içinde gerçekten etkili bir yeniliğe gitmeliydi diye düşnüyorum.
0
antioche
aslında şu ana kadar hiç dikkatimi çekmeyen bir konuyu ortaya belirtmişsin. gerçekten neden icq sona ulaştı. ben hiç icq kullanmadım açıkçası. direk olarak msn messenger ile anında yazışma sistemlerine giriş yaptım. icq !yu seçemememdeki sebep numara ile griliyor olmasıydı. her seferinde cep telefonuma sakladığım numarayı tekrar açıp okumak bana sıkıntı veriyordu. ayrıca benim gibi başlayan herkes birbirlerine msn adreslerini soruyorlardı, icq numaralarını değil. ama bence icq'nun kendini bitirmesinin en önemli sebeplerinden biri insanların isteklerine eşzamanlı sonuç aktaramamsıdır. yani numaraya alternetif olarak msn messenger çıktığında, icq'da kendi içinde gerçekten etkili bir yeniliğe gitmeliydi diye düşnüyorum.
0
anonim
Bir sebepte insanların "icq search" kullanarak çok fazla rahatsız edilmesiydi bence. (bir şekilde kapatabiliyordunuz herhalde ama default açıktı). MSN veya yahoo'da auth. olması biraz daha tercih sebebi bence.
0
sundance
Valla benim bir arkadaşımın bir dizinin baş karakterinin ismi ile msn adresi var. Şu ana kadar 400 kişiyi mi ne ignore liste aldı (MSN'in bu konuda bir limiti var) ve yanında çalışırken görüyorsunuz, beş dakkada bir birileri dahil olmaya çalışıyor. Mesela e-posta adresini kullanmanın da böyle bir sakıncası var.
0
Challenger
Daha basitini söyleyeyim. Basit bir çeviri yaptım. O yazıda bulunan e-posta adresimi de bir yandan MSN Messenger için kullanıyorum. Her gün insanları engellemekten bıktım.

ICQ numarasının kolay unutulacağını sanmıyorum. Çünkü insanlar onca telefon numarası ezberliyor.
0
myavuzselim
Artik ezberlemiyor olabilirler. Cunku bir alternatifleri var: cep telefonlarindaki telefon rehberi. Bir nevi msn kullanmanin bir alternatif olmasi gibi (gerci ben hic icq kullanmadim, kolaylik bakimindan ne kadar fark oldugunu kesin bilmiyorum).
Bu arada ben kendi numarami bile ezbere bilmiyorum.
0
anhanguera
selam,

icq numaralarinin akilda tutulamamasi, veya isletim sistemi ile birlikte icq programi gelmemesi de neden olarak gorulabilir dendigi gibi. ama cok da onemli degiller bence. msn kullanan birey bir sekilde miranda, gaim, msn+ kuruyor zaten.

ben neden msn e gectim, butun arkadaslarim yavas yavas msn e gectiler sonunda ben de gecmek zorunda kaldim, muhabbet edebilmek icin. arkadasladim neden gecti, onlarinda arkadaslari gecmistir ;)

furya belki, bir ara patlayan, bu arada da pek bir moda olan arkadas sitelerinden baslamistir (arkadas sitesinden sevgili arayan insan bence gercekten cok vahim durumdadir). belki de is yerlerinde icq bloklayan adminlerin her ne hikmetse msn bloklamamasindandir. belki de ikisi birdendir.

search edilemiyor olmak hic inandirici degil bence, e mailinizi veriyorsunuz. bulmak ne kadar zor olabilir ki. kaldiki bir dunya arkadas sitesine emailini veren bayan/erkek in search edilmek istememe gibi bir dusuncesi oldugunu da pek sanmam, bilakis hastasi olurlar.

alper akcan.
0
rammsteinSS
basta kisilistene devamlı adam eklemen ve bunlar geneli spam olması ekledigin kisilerde kısa surede senin sifrenlen adresini elinden alması elimde 6 haneli cok gsel bir ICQ no vardı ama 1 haftaya kalmadan rus birisi bunu benden aldı :P cok uzuldum ama yapıcakta bisi yok hali ile insanda bu korumasızlıktan sıkılıyor yahoo da bile spam koruması var... bence her gelen ICQ da rahat durmadıgından dolayı sonu iste MIRC gibi olucak
0
mturker
mirc'in, daha doğrusu irc nin nesi var ki? Ne oldu ? Herkes deli gibi kullanıyor hala. Tabi Türkiye'de fazla kullanılmamaya başladı ama diğer ülkelerde hala fazlaca kullanılıyor. Emin değilim ama sayı olarak msn den daha fazla aktif kullanıcıya sahip olabilir.
0
sundance
IRC şu anda tam da kullanılması gerektiği gibi kullanılmaya başlandı, özellikle de özgür yazılım camiasında. IRC üzerinde, e-posta listelerinde bulunamayan birçok soruya cevap bulunabiliyor, insanlar birbirlerine yardım ediyorlar, bilgilerini, projelerilerini paylaşıyorlar.

Belki ilerde anında mesajlaşma sistemleri de bu şekilde oturacak, IRC'nin geçirdiği evrimi düşünürsek.
0
mturker
Eskiden OS390 terminallerinde kullandığımız bir EARN (European Academic Research Network) var dı. O zamanlar EARN 'ü kullananlar şimdi irc kullanıyorlar genellikle.
0
FZ
Bir de deli gibi .mp3 çekenler var IRC üzerinden :) Öyle böyle değil. P2P filan hikaye, o IRC ortamındaki .mp3 mevzusunu gördükten sonra...
0
sefalet
Icq, MSN Messenger ile kıyas kabul edebilecek bir yazılım kesinlikle değil.Messenger olsa olsa ICQ'nun budanmış halidir.O da büyük olasılık ICQ'nun güvenlik açıklarının hat safhaya varması nedeni ile işletim sistemi ile gelen Messenger'ın bu güvenlik seviyesini kaldıramayacağı düşünülmüş olmasından kaynaklanıyor.Bu yüzden nefret ede ede Messenger'a geçmek durumunda kaldım bende.Hem de işin doğasına epey bir aykırı olarak daha önce işlevsellik boyutunda kazanmış olduğum haklarımdan ve rahatlığımdan vazgeçmek uğruna.Ama temel neden bu değil geçmemde ki hatırladığım kadarı ile iletişim kurmak durumunda olduğum insanların Messenger kullanmaya başlamaları beni buna itti.

Sorun işletim sistemi ile gelmesi olamaz en azından ana etkenlerden biri değildir gibi geliyor.Çünkü explorer örneği var karşımızda.Kaçımız Winlerde kullanıyor hala?

Bir önemli nokta tüm dünyada internet patlama yaptığı bir zamanda ICQ el değiştirmekteydi ve bu yüzden yerinde atakları gerçekleştiremedi.Örneğin ülkemizdeki kullanıcıların yüzde olarak büyük bir bölümü ICQ fırtınasından sonra internet ile tanışabilmiştir.Kısacası sermayenin daha doğrusu tekel olmanın ve bastırırım alırım düşüncesinin nasıl bazı teknolojileri geriye görütebildiğine güzel bir örnek bu durum.Nerden baksanız ICQ dan daha kötü bir yazılımı insanların neden tercih ettiğini başka türlü açıklamakta zorlanabiliriz.

Satrançta önemli bir unsur vardır o da "zamanlama", çok parlak gibi görünen bazı hamleler sadece bir hamle geç ya da erken yapıldığı için hüsrana yol açar.AOL açısından hamle hüsran getirmiştir.

Bunun yanında toptan bir dışlamanın olduğunu söylemekte mümkün.Kablo üstünde vekil olmadan ICQ kullanamamak buna bir örnek.ICQ'yu yeni kullanıcılara tanıtacak uygulamarın yapılmaması başka bir örnek.Sanki anında mesajlaşma devleri arasında soğuk savaş yaşanmış izlenimi ediniyor insan.

İnsanı internetin anındalığından çıkaran ve fantastik düşlere sokup kendini bir bilim kurgu romanında hissettiren bir yazılım var mı diye sorarsanız, ICQ derim.İstersen karşındaki çevrimiçi olmasın at mesajını internetin bir yerlerinde kalsın sonsuza kadar, başka ne ister insan.
0
sundance
Bak bu gerçekten önemli.
ICQ'nun çevrimdışı mesajlara izin veriyor olması çok ciddi bir artı. Ama insanlar bunu da çok önemsemiyor gariptir ki.
Dahası, ICQ online oyunlar başta olmak üzere birsürü paylaşıma izin verir bir yapıdaydı, ne oldu da sonunda MSN'in ne zaman çalışıp ne zaman çalışmayacağı belli olmayan dosya transferine kaldık?
Mesela MSN'le maymun olan şeylerden bir tanesi de kişilerin isimlerinin günaşırı değişmesi. Bir süre sonra isimleri sabitlemek zorunda kalıyorsunuz, hatta eminim bu isimler üzerinden bir servisdışıbırakma saldırısı bile gerçekleştirmenin yolu vardır :) Öte yandan ICQ'da bir arkadaşınız ismini değiştirdiğinde bariz olay olurdu, şimdi ise maç sonucuna, hava durumuna göre isim değişiyor.
0
Challenger
Öte yandan ICQ'da bir arkadaşınız ismini değiştirdiğinde bariz olay olurdu, şimdi ise maç sonucuna, hava durumuna göre isim değişiyor.
İzlediği film, yediği yemeğe göre değişenini bile gördüm :D
0
hakamaka
Ben buna katılmıyorum. zira insanların istekleri bu olmasa bu kadar çok değişirmi bu isimler. Microsoftun en iyi yaptığı işlerden birisi bu (Yani müşterinin nabzını iyi tutması). Bence insanların msn messenger kullanmasındaki en büyük etken her microsoft ürününde olduğu gibi en başta(ilk sürümler ile insanları kendine bağladılar) kullanım kolaylığı, sonra şirin ifadeler titreşim gönderme vb. ufak hoşluklar, sonrasında insanlara mail hesabı ile daha entegre bir sistem sunması, en sonunda ise zaten kullanan insan sayısının çoğalması ile bir vazgeçilmez haline gelmesi. ICQ'mu? Bu sürede o ne yaptı? Ne yapacak gittikçe karmaşıklaşan, daha fazla spam kullanıcı sayısı artan bir program. Aslında lite sürümünü çıkarması biraz bazı şeyleri gördüğünü gösteriyor ama bence lite sürümü çıkarırken görsel olarakta programını güncellemeliydi ve bu hareketli animasyonlar, titreşim ve benzeri özelliklere daha iyi karşılık verebilirdi. Bu arada şunuda unuttum. Dil desteği çok önemli ICQ her çıkardığı sürümde bütün dillere birden işzamanlı destek verse daha iyi bir iş yapmış olurdu. Şunu bir düşünün sadece davetiyeyle üye almasına rağmen gmail neden bu kadar çabuk büyüdü. Sanılmasınki sadece verdiği mail kapasitesinden dolayı bu kadar büyüdüğünü. Bence Türkiye'de ki en büyük hataları Hotmail'in Türkçe sayfasını çıkarmaması oldu. Bunun sonucunda nemi oldu ben hotmail adresimi sadece msn messenger'da kullanır oldum. Ama asıl mail adresim gmail adresim oldu. İnsanların nabzını yoklamak çok önemli.
0
hakamaka
Ben buna katılmıyorum. zira insanların istekleri bu olmasa bu kadar çok değişirmi bu isimler. Microsoftun en iyi yaptığı işlerden birisi bu (Yani müşterinin nabzını iyi tutması).

Bence insanların msn messenger kullanmasındaki en büyük etken her microsoft ürününde olduğu gibi en başta(ilk sürümler ile insanları kendine bağladılar) kullanım kolaylığı, sonra şirin ifadeler titreşim gönderme vb. ufak hoşluklar, sonrasında insanlara mail hesabı ile daha entegre bir sistem sunması, en sonunda ise zaten kullanan insan sayısının çoğalması ile bir vazgeçilmez haline gelmesi.

ICQ'mu?
Bu sürede o ne yaptı? Ne yapacak gittikçe karmaşıklaşan, daha fazla spam kullanıcı sayısı artan bir program. Aslında lite sürümünü çıkarması biraz bazı şeyleri gördüğünü gösteriyor ama bence lite sürümü çıkarırken görsel olarakta programını güncellemeliydi ve bu hareketli animasyonlar, titreşim ve benzeri özelliklere daha iyi karşılık verebilirdi.

Bu arada şunuda unuttum. Dil desteği çok önemli ICQ her çıkardığı sürümde bütün dillere birden işzamanlı destek verse daha iyi bir iş yapmış olurdu.

Şunu bir düşünün sadece davetiyeyle üye almasına rağmen gmail neden bu kadar çabuk büyüdü.

Sanılmasınki sadece verdiği mail kapasitesinden dolayı bu kadar büyüdüğünü. Bence Türkiye'de ki en büyük hataları Hotmail'in Türkçe sayfasını çıkarmaması oldu. Bunun sonucunda nemi oldu ben hotmail adresimi sadece msn messenger'da kullanır oldum. Ama asıl mail adresim gmail adresim oldu.

İnsanların nabzını yoklamak çok önemli.
0
sefalet
Bence muazzam bir özellik hatta zamanında e-posta servislerini bitirir gibisinden bir öngörüde bulunmuştum.Ama demek ki teknoloji, gelişim açısından her zaman yukarı giden bir gırafik izlemiyor.

Bugünlerde popüler bir söz var "bir işi yapanı bulmak için bu işten en karlı çıkanı bul" gibisinden, neden bir ara ICQ'dan hiç ses çıkmamıştır incelemek gerek.Düşündükçe bana mantıksız gelen bir durum var kullanıcı tarafında çünkü.O yüzden sanki cevaplar üretici tarafında gibi geliyor.
0
Challenger
Sanırım Netscape' e ne olduysa ICQ' ya da o oldu. IE' nin Windows 98 ile birlikte gelmesi üzerine insanlar sistemlerine Netscape' i yüklemediler. Tamam Netscape' in kaybetmesinin tek nedeni bu değildi belki ama çok büyük bir etkendi. Aynı şekilde Windows XP ile birlikte MSN Messenger hazır olarak gelmeye başladı. Daha önceleri hatırlıyorum da "MSN Messenger" adını duymayan yığınla insan vardı.

Hotmail' den e-posta hesabı açan birisi --ki en çok kullanılan ve bilinen Web tabanlı e-posta servisi olmasının da etkisi büyük-- hiçbir ek üyelik işlemi gerçekleştirmeden MSN Messenger kullanabiliyor. Birisinin e-posta adresini sorduğunuzda "e-posta adresim yok hotmail' im var" cevabıyla ya da "hotmail adresin ne?" sorusuyla çok sık karşılaştığımızı da düşünürsek (en azından ben öyleyim) insanların zaten Hotmail' e olan bağımlılığından da iyi faydalanılmış gibi görünüyor.

Ülkemizde yaygınlaşmasının bir başka nedeni de bazı devlet kurumlarında kullanılmasının zorunlu tutulması! Evet, evet. Kullanılması zorunlu! Söz konusu devlet kurumunun tüm il çapındaki ilçe müdürlüklerinde çalışan her memur MSN Messenger kullanıyor ve birbirleri ile böyle haberleşiyordu. Jabber dediğinizde, "kendi servisinizi kendiniz kurarsınız, böylelikle güvenlik sorunu olmaz vs" tuhaf tuhaf yüzünüze bakıyorlar "güvenlik de neymiş?" diye.

Sadece devlet kurumları değil, şirketlerde de durum böyle. Örneğin birgün işe geldiğimde kendime bir .NET Passport almam istendi. O zamana kadar MSN Messenger' a elimi bile sürmemiştim. Ne için sorusunun cevabı "daha rahat haberleşebilmek için" idi. Jabber' dan bahsettim. Ama gerek duyulmadı.
0
mentat
3-4 sene kadar önce icq'yu bıraktım, msn'i hiç kurmadım, chat diyen insanlara e-posta at diyorum, olmadı telefonumu veriyorum. dostluk denen şeyin, mrb nbr'lerle sürdürülenine karşıyım..

neden icq öldü tartışmasına bu şekilde dahil olup post-tartışma yaratayım dedim ben de..
0
feran
hiyeroglif, esperanto, steno, simgeler ve... mrb'ler-nbr'ler! minimalizm ve ; "icadı" tarih yazan yazının tanımı mı değişecek? Mürekkep kokusu kağıdın dokusu hatırlanmazken yazı yok mu oluyor?
0
yilmaz
6 lı icq var abi istermisin
0
anonim
Hayır aramıyorum ve insanların aramamasınıda gayet normal buluyorum. MS her zaman yaptığı gibi ilk olarak yetersiz ve gereksiz bir yazılım çıkardı fakat bu yazılımı en aptal insan bile kullanabiliyordu. Ardından ses ve video ekledi yazılımına ve bunlarında kullanımı aynı şekilde kolaydı (Kullanıcı tabiri caizze kullanıcıyı embesil yerine koyuluyordu ama bundan şikayet eden yoktu !!!). Derken çeşitli şirinlikleri (titreme v.s.) ekledi buda popüleritesini arttırdı.

Peki ICQ ne yaptı ? Icq en baştaki basit görünümünden uzaklaştı, yazılımını lite ve pro olarak ayırdı fakat lite çok zayıf, pro ise fazla karmaşıktı ,bir ortası yoktu. Ses kamera olayında geç kaldı ve uzun zamandır kullanmadığımdan şu anda ne olduğunu bilmiyorum ama kesinlikle eminimki biz farklıyız bir üstünüz kafamıza göre kod yazar son kullanıcının aptalca isteklerini göz ardı ederiz modundadırlar ve bin bir türlü zahmet ile kullanabiliyoruzdur bu nimetleri..

Not: Ne Icq ne Msn nede Jabber kullanıyorum uzun zamandır, maille haberleşiyorum ve bundan memnunum. Bahse konu programlar hakkındaki görüşlerim ise cafesi olan arkadaşlarıma arada sırada yardım ederken gözlemlerim sonucu edindiğim kanaatler.
0
feran
Do you seek ICQ? diye sorulan bir sorunun gramatik olarak doğru yanıtı " No I don't "dur.
0
sundance
Hayır değildir! "Do you seek I seek you?" zaten gramatik olarak yanlış olmakla beraber doğru cevabı olsa olsa, "No I don't seek you, seek(ing) me." olabilir :)
0
feran
Takıldığım yerin "do" ile" to be" -helping verb-leri olduğunu sizin anlayamamış olduğunuzu sanmam! O nedenle kesin hükümle "Hayır değildir" demenizi şaşkınlıkla karşıladım. Çünkü değildir dediğiniz halini doğru olarak "No I don't..." diyerek yinelemişsiniz.
0
sundance
:) Çok özür dilerim espri yaptığım bariz sanmıştım. Sadece takılıyordum, ICQ (I seek you) kısmına vurgu yaptım.
0
feran
Yaaa haklısınız ben yine tuzağa düştüm, gönderir göndermez de anladım (ancak):) ama I C Q nun I seek you olduğunu bildiğimi belirterek ukalalık etmek istemedim. Özürlük bir durum yok elbette varsa da bendendir:)
0
anonim
bir gramer hatasına 6 yanıt... hımm... sanırım 3-5 kişi toplanıp sürekli içinde gramer hataları bulunan mesajlar yazsak hem fm'nin sunucusunu zor durumda bırakabiliriz hemde konuları saptırıp siteyi içerik bakımından yararsız bir hale getirebiliriz.
0
feran
Sayın silvex, hatayı yapan olarak yazdıklarınıza bakılırsa 6 yanıt değil 16 da olsa anlamayana "davul zurna az" demekten öte yapacak şey yok! Ya siz neden doğrusunu bilmeden ukalalık yapacağınıza bildiğinizi yazmayı denemediniz? "yararsız" iddiasına gelince size davul zurna azsa da anlayanlara elbet yararı olmuştur.
0
anonim
buyrunuz yazınız , meydan sizindir , kusun dünyaya olan bütün kininizi burada ve atınız stresinizi; sonunda bir tüy kadar hafif hissedeceksiniz kendinizi.
0
darkhunter
MSN'nin dünyanın en "yaygın"* işletim sistemiyle öntanımlı olarak gelmesi, her nekadar dandik bir protokol olsa da, onu ciddi bir alternatif yapıyor.

Diğer tüm protokoller bana daha yakın gelse de seçim yapmak çok zor ve yaptığınız seçimler insanlara ulaşmanızı engelleyebiliyor. Bilmem duyan var mı Gadu-Gadu diye bir protokol var. Çok sağlam bir yapı, bir kaç gündür üstüne uğraşıyorum, çok hoş fakat bir o kadar da boş! Listemde yanlızca üç kişi var, bunlardan biri de protokol geliştiricelerinden bir zat-ı muhterem :))

Diyeceğim o ki, MSN dışındaki protokollerin çeşitliliği bir dert, gelin jabber kullanın, kullandırın. Hakikaten pişman olmazsınız, diğer protokolleri boşverin. En azından birbirimize ulaşabilelim :)

* "Yaygın" sözcüğü burada "yaymak" fiiline atfedilerek kullanılmıştır.

Not: Bu Gadu da ilginç bi şey. Ortam gayet sıcak, kişi sayısının azlığından mıdır nedir, hiç başınız ağrımıyor. Gizli yada sessiz işler çevirmek isteyenlere önerilir...
0
ttk
Bu Gadu Gadu'cular nereli, Gasdamonu'lu felan mı ? :)

Normalde hiç bir acele haberleşme programını kullanmıyorum (telefon kullanıyorum.)
Çok acil bir şey olursa Msn'den aradığım birileri hatta mı diye bakıp bir mesaj atıyorum bazen, tanıdığım hemen herkes ya Msn ya da SkyPe kullanıyor.

Bir kaç sene önce aldığım Icq numaramı ve parolamı hatırladım bu haber üzerine ve gidip web-icq'ya baktım, Flash'la yazılmış bir program kullanmaya başlamışlar, ufak pratik, güzel.
Üyelik de yerli yerinde duruyor hâlen. Listedekilerin hepsi off-layn durumda idi :)
0
sefalet
En son kullandığımda web üstünden verilen hizmete şifremi unuttum seçeneğinin adresi çalışmıyordu ve girdiğinizde de herkesi çevrimdışı gösteriyordu.Düzeldiyse bilemem ama çalışmasında biraz aksaklık var gibi onun.
0
ttk
Sadece şöyle bir baktım. Login başarılı olduğundan ve daha önceden de hatırladığım kadarı ile zaten çoğu tanıdık offline göründüğünden dikkatimi çeken bir aksilik olmadı. En son en az iki yıl önce java ile yazılmış olanını kullanmıştım.
Bu arada arama kısmı zamanaşımı verdi yaptığım denemelerde. Bu tartışma üzerine dikatimi çekti, Icq sahiden etraftan silinmiş.
0
anonim
Benim ICQ ile vedalaşmam kablonete ait tüm IPlerin yasaklanması dolayısıyla ICQ'ya giriş yapma imkanımın ortadan kalkmasıyla oldu.

Uzun bir zamandır Skype kullanıyorum. Hem Windows hem Linux altında çalışabilmesi, şirketteki firewallardan kaçabilen tek (benim tespit edebildiğim) program olması, sesli görüşmenin kalitesinin oldukça yüksek olması, dosya transferinin MSN'den daha stabil olması, arayüzünün basit ve insanı yormaması en önemli etkenler. Sanıyorum Türkiye'de henüz kısıtlı bir kitle tarafından kullanılıyor ama yurtdışında oldukça popüler.
0
fkoksal
Ericsson'a ne oldu ise, ICQ ya da aynısı oldu. Degisen musteri taleplerini zamanında karsılayamama ikisininde sonunu hazırladı. IM kavramı cok hızlı ve devamlı sürekli olarak degisen (gelisen) bir kavram. Ilk olarak kendini resimle ifade edebilme, daha sonra ses ve goruntunun de iletisime ek olarak sunulması buyuk kullanıcı kitlelerinin ilgisini cekti. Bu gereksinimlere zamanında karsıklık veremeyen ICQ, maalesef hali hazırdaki kullanıcısını da kaybetti.

Not: Ericsson ile ilgili yorum benim kişisel gorusum değil, bu kurumunda Requirements Engineer (Gereksinim muhendisi) olarak calısmıs olan öğretmenime aittir.
0
gismo
reklamlar bence. Enazından ben o yüzden vazgeçtim. her tarafından reklam fışkıran bişey kullanmak çok rahatsız edici.
0
sundance
Eğer reklamlarından rahatsızsanız tavsiyem No:
0
ersin2k
Başlangıçta güzel ve sadeydi. Giderek rüküş olmaya başladı. Her tarafına ya buton ya reklam eklendi. Şişti şişti patladı.
0
lifesdkver0_1
2006 yılı XMPP/Jabber yılı olacak! 1- Google, Jabber protokolüne VOIP (voice/video) destegi saglayacak spesifikasyonu hazırladı. Ayrıca Google Talk'ın p2p ve ses iletimi özelliklerinden yararlanmayı olanaklı kılan kütüphaneyi (libjingle) sourceforge'da yayınladı. Bunlar ne demek? Her şeyden once kendi voip sisteminizi kurabilirsiniz demek. Google altyapısını kullanarak kendi VOIP clientlarınızı geliştirebilirsiniz demek. Cep telefonu kullanırken, uygun bir jabber istemcisi le, mobil operatorün ses altyapısı yerine, internet altyapısını kullanarak görüşme yapabilmek demek . 2- XMPP'in anında mesajlamadan daha öte şeyler için kullanıldığı farkedilecek. (bkz: geçmiş zaman fm yazısı. Hatta transport agentlar sayesinde, bu uygulamalar msn, icq gibi merkezi sunuculu, ne zaman ne olacağı kestirilemeyen platformlara da taşınabilir. rss2jabber kullanılarak hazırlanmış bir bot ile geçen konuşmanın logundan alıntı:
rssbot: tarafindan baslikli yaziniz icin yorumu (id:12) yapıldı. ne yapmak istersiniz? 1-Sil 2-Spam olarak işaretle ben: 1 rssbot: 12 nolu yorum silindi.
0
sundance
Kesinlikle katılıyorum. Bu konuda güzel bir başka makale de FM sakinlerinden Oktay Altunergil'in Company-Wide Instant Messaging with Jabberd makalesi.

Gerçekten de Jabber gidilecek yol olarak gözüküyor.
0
BatoR
Aynı soruyu ben de çok sormuştum kendime... Arkadaşlar cevapları yazmışlar zaten. en de msn e geçmemek için uzun süre direnenlerdenim. Sonrasında ICQ nun yerini alan MSN messenger'in nie hala onun özelliklerine yetişemediğini düşünürdüm. MSn mess. 8.0 da offline msj gönderme ekleyeceklermiş. 7.5 da denedikleri hareketli arka plan ve hareketli kişi kartı daha da baskın olacakmış. Geç de olsa bazı şeylerin farkına varıyorlar. İyi ya da kötü not vermek haddime değil ama ICQ nun el deiştirdikten sonra çöküşünü iyi değerlendirdi MSN ve bunu kaptırmaya niyeti yok gibi görünüyor. Ama yarın ne olacağıo hiç belli olmaz; dün ICQ bugün MSN yarın JABBER ?? ! ??
0
sefalet
Şu an msn de gitmemiş bazı mesajlar yüzünden yarım saat süren bir sen şöyle dedin ben böyle dedim tartışmasından çıkmış yazıyorum.

Bir yandan msn ye küfrederken bir yandan teknoloji kullanıyorum diye insanın nasıl rezil durumlara düşebileceği hakkında düşünüyordum ki aklıma eski dost ICQ geldi.O yapmazdı böyle şeyler yapsa da mesajınız iletilmedi uyarısı yapar (güyya msnde de var ama hakgetire) ve yahut geç de olsa server üzerinden gönderirdi mesajı.

Sonra yine bu başlıkta attığım bir mesajda belirttiğim şey aklıma geldi.Ben ICQ kullandığım zamanlar e-posta kullanmıyordum.O yüzden tanıdığım herkesten çok sonra edindim e-posta hesabı.Neden derseniz ICQ'nun server üzerinden mesajlaşma yöntemi yüzünden doğal olarak.Bilgisayardan bilgisayara bağlantı koptuğu zaman ya da karşı taraf çevrimdışı iken mesaj atabiliyordunuz.Karşı taraf hesabını açtığında mesaj iletiliyordu.Peki böyle bir uygulama varken kim e-posta hesabı kullanır sorarım!

Şimdi gelelim işin hinliğine.Ben bunları düşünürken bir an şeytan girdi sanırım zihnime kötü kötü düşünmeye başladım.Acaba ICQ'yu e-posta hizmeti veren şirket/ler mi ortadan kaldırmak istedi? ICQ'nun bahsettiğim uygulaması giderek hızlanan internet hayatında e-posta kavramını silebilir miydi? Bundan kimler zararlı çıkardı?

E-posta hizmeti verenler ve ipini koparmış e-posta reklamcıları olsa gerek en çok zararı görecek olanlar.O zaman katil sakın "uşak" olmasın!

Bunlar şöyle kafamdan geçerken, günümüzdeki yönlendirilmiş (forward) e-posta rezaleti ve kimi reklam mesajlarının çaresi, ICQ'nun yaptığı gibi bir anında mesajlaşma yazılımının çevrimdışı mesaj gönderebilme özelliği koymasından geçiyor olabilir mi?

Bence olabilir ama bu yetmez ayrıca kullanıcıların eski e-posta kullanma alışkanlığını da bırakmaları gerekir.Çünkü ICQ zamanında bile ICQ'nun bu güzel özelliğine rağmen insanlar inatla e-posta hizmetini kullanıyorlardı.Hem de iletişim halinde oldukları insanların ICQ hesapları olmasına rağmen.Bu da işin ayrıca incelenmesi gereken bir yanı.

Sanal alemi seviyorum çünkü gerçek hayattan daha ilginç olabiliyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sanat ve Tasarım Odaklı Programlama

arikan

Bugün pek çok sanatçı ve tasarımcı paketlenmiş yazılımlar (Photoshop, Illustrator v.s. Adobe serisi) kullanarak görsel ve işitsel iş üretiyor. Bu yazılımlar onları üreten kişiler tarafından tanımlanmış sınırlarda iş üretilmesine izin veriyor, haliyle bu durum birbirini takip eden banal işler üretilmesine sebep oluyor. Oysa üzerinde çalıştığımız bilgisayara bir araç değil de bir medya olarak baktığımızda pek çok yeni düşünceyle karşılaşıyoruz.

Paul Graham ESR'den Daha mı Aptal?

malkocoglu_3

(BileBlog'dan çevirilmiştir). Paul Graham ESR'dan daha mı aptal? Paul Graham yine zihin özürlü spastik geri zekalı olduğunu ispatladı. Zannediyor ki, bir doğa kazası sebebiyle diğer normâl biberon kullanan Slashdot kullanıcılarından ayrı ve konuşmaya değer birşeyleri var. Adamın aptallığı ve cahilliği şaşırtıcı boyutlarda. Hitap ettiği grup, eğer bu mümkünse, ondan daha fazla yardıma muhtaç. Adamın ve grubun arasındaki simbiyotik ilişkiye bir analoji olarak sadece uç noktada bir şeriatçı imam, ya da aşırı sağcı ve deli, kürtajı destekleyen herkesin bebekleri filan yediğini bir grup ortabatılı (midwest) Amerika'lı beyinsize anlatan evanjelist bir Hristiyan aklıma geliyor (bazı tercümeler kesilmiştir). Nereden başlamalı ki? (sansur)

Biz Birbirimizi Anlamazsak

butch

Günümüzde Bir Rönesans Adamı (mümkün mü?)

FZ

Öyle bir adam düşünün ki hem matematikle, hem bilgisayar bilimleri ile hem yapay zekâ ile hem mimarlıkla (!) hem müzik besteciliği ile hem ressamlıkla hem heykeltraşlıkla hem de... uff, ben yazarken yoruldum adam uğraşırken yorulmamış galiba.

Profesör Michael Leyton işte böyle bir adam. Profesörün 1987 yılında geliştirmiş olduğu "Process Grammars" teorisi şu anda şekil tanımlamak için radyoloji, bilgisayar, görüntüleri, linguistik, adli tıp, kimyasal süreçler, arkeoloji, vs. alanlarında kullanılıyor. Profesörün teorisi şu probleme dair: Bir şeklin şimdiki durumuna bakarak onun tarihçesini okuyabilir misiniz? Mesela bir tümörün şu anki şekline bakarak hangi aşamalardan geçtiğini nasıl anlarsınız? Ya da bir tasarımın son haline bakarak o tasarımı üretmiş olan şekil dönüşümlerini sayabilir misiniz?

Eğitimde Bilgisayar Dergisi (Retro/pdf)

Alcofribas

80li yıllardan yine güzel bir dergi örneği. Hemen hemen hiçbir yayının bulunmadığı, mevcut olanların ise marka bağımlı olduğu düşünülürse, bu dergi değişik platformları kapsaması sebebiyle gerçekten farklı bir değer ifade ediyor.