"My name is Ali" => "İsmim Ali"
"My name is Ali." => "My name is Ali."
"My name is Ali.." => "Benim ismim Ali .."
"My name is Ali..." => "İsmim Ali ..."
"My name is Ali...." => "Benim adım Ali ...."
C++ ornegi java ornegine gore cok cok daha basit.
C++ orneginde iterator template'ine 5 tane parametre veriliyor, ve bunun sonucunda ortaya cikan sinif extend ediliyor.
Java ornegini anlamakta gucluk cekiyorum. Anladigim kadariyla Collection parametresi alip T tipinde sonuc donduren ve su sinif hiyerarsisine bagli kalan bir fonksiyon tanimlaniyor:
Ilk sectigin kapida israrci olmayi kafana koydugunu dusunelim. Uc tane kapidan birinde odul olduguna gore kazanma ihtimalin 1/3. Daha sonra sunucunun bos bir kapiyi acacak olmasi hic bir sey ifade etmiyor.
Sectigin kapiyi degistirmeyi kafana koydugunu dusunelim. Eger ilk sectigin kapida odul varsa sunucu kalan iki bos kapidan birini acacak. Sen de secimini degistirip kalan ikinci bos kapiyi actiracaksin. Eger ilk sectigin kapi bos ise sunucu kalan biri dolu biri bos kapidan bos olanini actiracak. Sen de secimini degistirip dolu kapiyi actiracaksin.
Yani degistirme yontemini kullanirsan basta bos kapi secersen kazanacaksin. Basta bos kapi secme ihtimalin 2/3 olduguna gore bu yontemle kazanma ihtimalin 2/3.
O yazidan bir link: http://spreadsheets.google.com/pub?key=pFIHldY_CkszsFxMkQOReAQ&gid=2
Ben aslinda javascript'in basitligini seviyordum. Generator, array slicing falan, bunlar isi kolaylastiran guzel ozellikler. Fakat primitif veri tipleri, const, siniflar, parametreli siniflar gibi seyleri gormek bana biraz abartildigini dusunduruyor. Bir de buna geriye uyumlu olma zorunlulugu eklenince bir corba ile karsilasacagimizdan korkuyorum :/
O zaman acaba bu olasılık formülünde bir sorun mu var?
Evet bir sorun var, ben de yukarida onu vurgulamaya calismistim. Sonsuz sayida elemani olan bir kumede olasiligi her elemana esit sekilde dagitamiyoruz, o yuzden olasiligi daha degisik dagitmaliyiz demek istiyordum. Ayrica bilgisayarlar bizi yaniltmasin, oradaki sayilar gercek reel sayilar degil demeye de calismistim, ama anlatim ozurum nedeniyle tam tersi etki yapmis galiba :)
Acilan kutularin icinde ne oldugunu, kalanlarinin icinde ne olabilecegini yine biliyoruz. Tek farki sifira karsi buyuk odul olmasi yerine bilmem kac ytl'ye karsi bilmem kac ytl olmasi.
Sadece 0.5'i 0.5 kabul edebilirsiniz. 0.5 ile ona 'yakın' herhangi bir sayı arasında sonsuz adet reel sayı vardır. Bu durumda [0, 1] aralığında kafadan bir sayı atsanız 0.5'i seçmeniz olasılığı nedir diye tekrar sorayım.
Kimin, ne icin, nasil, vs. kafadan sayi atacagi burada onemli. Eger bu isi bir bilgisayara yaptiralim desek ve bildigimiz rand fonksiyonunu kullansak sizin soruya uymaz, cunku her iki sayi arasinda sonsuz tane sayi yok. Fakat bir insan atacaksa, onun 0.9'u secmesi 0.7584656374785968795534654467858 sayisini secmesinden cok daha olasi oldugu icin olasilik fonksiyonunu daha degisik bir sekilde de modelleyebiliriz. Mesela bu fonksiyon (1/20)^n (n noktadan sonraki rakam sayisi olmak uzere) gibi birsey olabilir (devam edelim mi, yoksa bu dakar rakam yeter mi (1/2), ve devam ediyorsak hangi rakami secelim (1/10)). Ama muzurluk da isin icine girerse bu fonksiyon soyle birsey de olabilir: (1/10)^n * (1/100) * (99/100)^(n-1). Veya sayi atmasi gereken kisi bilgisayar basinda ise hesaba bilgisayarlarin klavyelerinin tekrarlama hizi ve insanlarin ortalama dugmeye basmaktan sikilma sureleri gibi seyleri de katmamiz gerekebilir. Veya bunu modellemeye calismak yerine hesabi modelin kendisine yaptirip istatistik tutabiliriz.
Daha önce hiç atılmamış bu paranın ilk kez biraz sonra atılması halinde TURA gelmesi olasılığı nedir, bunu nasıl hesaplarsınız?
Olasilik elimizdeki bilgiye gore hesaplanir. Yukarida simetriye o kadar cok dikkat cekmissiniz ki elimden 0.5 demekten baska bir sey gelmiyor. Benim cevabim (bana gore) yanlis degil, ama atiyorum bu isin arastirmasini yapmis, istatistiklerini tutmus bir kisinin de bu olasilik 0.492 cevabi da yanlis degil, elindeki bilgiyi iyi degerlendirip hesabini dogru yapmis hic kimsenin cevabi yanlis degil. Adi ustunde olasilik.
Bu arada para o kadar simetrik ise yazi/turayi nasil ayirt ediyoruz? :)
Bir başka basit soru: 0 ile 1 arasında sonsuz sayıda reel sayı mevcuttur. Hal bu iken sizden bir sayı seçmenizi istiyorum. Acaba 0.5 sayısını seçme olasılığınız nedir?
0.5'e ne kadar yakin sayilari 0.5 olarak kabul edebiliriz? Sorunun cevabi bunda gizli.
Bir zamanlar bir olasilik problemine bayagi kafa yormustum. Sana da bu soru hakkinda danismistim hatirladigim kadariyla.
Tabii ki emacs kullanin da, yeri gelmisken bir guzel programin adini vereyim: rlfe. Readline destegi olmayan programlari varmis gibi kullanabiliyorsunuz.
O zalan soyle birsey yapilabilir:
* her byte'in kac bit bulundurdugunu bits adindaki bir tabloda tut (tablonun uzunlugu = 256)
* listedeki her byte b icin toplama bits[b] degerini ekle.
Bu bit coplugune ne kadar cok talep varmis megerse :)
Matematik problemleri cozeyim diye ugrasmayin, ben size kolay yoldan saglayayim: KTkMTIZFy71fpNWjYUfwEs5vx5ColSNdEXWR0U6ki53xSbWDuctM4i8cLl8e289xmEQJLZLyMA==
Google Translate artık Türkçe ( 14)
"My name is Ali" => "İsmim Ali"
"My name is Ali." => "My name is Ali."
"My name is Ali.." => "Benim ismim Ali .."
"My name is Ali..." => "İsmim Ali ..."
"My name is Ali...." => "Benim adım Ali ...."