Biohacking

0
robertosmix
Geçenlerde hackaday.com'da da rastladığım ve yakında (bir taraftan) insan ömrünü olduğundan çok ama çok daha fazla uzatabileceğini düşündüğüm bir prensip'i sizlerle paylaşmak istiyorum. Aslında anlatılan prensipler ve davet edilen araştırma sahası bir çok "hacker"'ın günlük yaptığı çalışmalardan farklı değil. Ama burada konu edilen "hack"lenebilir mekanizmaların tamamı yaşayan organizmalar.
Şöyle düşünün. Elinizde insan vücudunda yaşayan herhangi bir bakteri olsun. Bu bakteriyi alıp "decompile" ediyorsuz. Sonra da elde ettiğiniz kaynak kodları değiştirip, örneğin "Yalnızca kanserli hücreleri bul ve yok et!" şeklinde düzenliyorsunuz. Daha sonra bu yeni kodları bakteriye yükleyip, insan vücuduna enjekte ediyorsunuz. Ve bir süre içerisinde vücudunuzda kanserden eser kalmıyor.

Tabii bu anlattıklarımın uygulanması günümüz şartları için oldukca zor. Ancak Drew Endy kardeşimiz bu konuda çok kafa yormuşa benziyor ve bizlere benzersiz bir sunum takdim ediyor.

Biyoloji konusunda bir biyolog ile karşılaştırıldığında hiç bir bilgim olmamasına rağmen beni çok heyecanlandıran bu konuyla ilgili yerli kaynakları oldukca merak ediyorum. Ortalık bu alanda Fransızların, Japonların, İngilizlerin ve diğer birkaç ülkenin yığınla araştırmalarıyla dolu iken bizlerde buna benzer çalışmalar (tahmin etmiyorum ama) varmıdır? Ayrıca fazlamesai ailesinin de bu konudaki fikirlerini de almak fena olmaz aslında.

Görüşler

0
FZ
Bu bağlamda evrimsel biyolog Paul W. Ewald'ın yazdığı "Hastalığın Üstesinden Gelmek" başlıklı makaleye mutlaka dikkat çekmek isterim. Ewald, burada bahsettiğim Gelecek 50 Yıl kitabının son bölümü olarak yazdığı makalesinde tıp alanında bugün nedeni hala tam olarak belirli olmayan kanser, Alzheimer gibi hastalıkların aslında enfeksiyonlara dayandığını ve 50 yıldan daha bile kısa süre içinde mevcut tıp sistemi içindeki çıkar gruplarının öncülerinin sahneyi terk edecek olmalarından ötürü bu fikirlerin ve somut uygulamaların karşımıza çıkacağını belirtiyor.

Bir yandan da moleküler biyoloji tekniklerinin gelişmesi ve ucuzlaması sonucunda gen düzeyindeki çözümleme ve işaretleme işlemleri ekonomik anlamda iyice ayağa düşecek ve lüks tıbbi işlemler olmaktan çıkacak. Diğer yandan yukarıda belirtildiği gibi mevcut tıp paradigmalarında sinyalleri bugünden verilmeye başlanan değişimler gerçekleşecek.

Muhtemelen muazzam büyüklükteki moleküler veri yığınlarının hızlıca işlenebilir ve anlamlandırılabilir hale gelmesi ile belki de gerçtekten "wetware" çok büyük lab. bütçelerine erişemeyen "hacker"ların dahi erişebilecekleri bir şey olacaktır. Şu anda FM takipçisi olan 20'li 30'lu yaşlarındaki insanların 70'li 80'li yaşlarında bu tür şeyleri test etme imkanları olabileceğine inanıyorum.
0
bio
bugün nedeni hala tam olarak belirli olmayan kanser, Alzheimer gibi hastalıkların aslında enfeksiyonlara dayandığını

Bu tur iddialarda bulunan cok insan var (http://en.wikipedia.org/wiki/Hulda_Regehr_Clark) ama ulser disinda hala somut bir delil yok. Umarim gercekten tip alaninda buyuk bir komplo donuyordur ve (bizim de gorebilecegimiz bir sure icinde) bu hastaliklarin gercek nedenleri ve cozumleri bulunur.

0
Tarık
Umarim gercekten tip alaninda buyuk bir komplo donuyordur ve (bizim de gorebilecegimiz bir sure icinde) bu hastaliklarin gercek nedenleri ve cozumleri bulunur.

Bu düşünceyi destekleyen hatta altmışlı senelerde "herşeyin çaresi var bizi durduran ilaç şirketleri" diyen doktorlar bile var diye biliyorum. Umalım da bu bir komplo olmasın, zira kötü ilaç derebeylerini yok edebilmek çaresiz hastalıklara çare bulmaktan daha zor olabilr.
0
FZ
Bu sadece bir kapitalizm meselesi değil yukarıdaki son yorumuma bakılırsa mevcut bilimsel düzende de mevcut paradigmaların devam etmesinden manevi çıkarı olan insanları da ele aldığım görülebilir.
0
FZ
Yorumumda bahsettiğim yazar bazı kanser vakalarında da yavaş yavaş enfeksiyon sebebi öne süren bilimsel makaleler çıkmaya başladığını belirtiyor ve istatistikler veriyordu.

Komplo meselesine gelince bu öyle gizli kapaklı gizemli bir şey değil ki, bir üniversitedeki en prestijli kürsülerin sahipleri genellikle alanında tanınmış ve yaşlı isimlerdir. Bir entelektüel yatırımları vardır ve mevcut bilimsel paradigmalara hayatlarını adamışlardır dolayısı ile bazı genç araştırmacılar birtakım aksi örnekler bulmaya başladılar diye bu deneyimli bilimadamları mevcut ve epey test etmiş oldukları fikirlerinden kolay kolay vazgeçecek değillerdir. Ancak tabii onlar da yerlerini bir gün daha genç bilimcilere bıraktıklarında...
0
auselen
Canlı bedenlerin, ilaç şirketleri için daha değerli olduğu ortada. Ölülere ilaç satamazlar, üstelik uzun yaşadıkça daha fazla ilaç almanız gerekir.

Bakın bir çok hastalığın tedavisi hakkında bilgi dağıtılmasına sponsor olan ilaç şirketleri var. Muhakkak ki keyiflerinden sponsor olmuyorlar.

Eğer durum hakkatten buysa bile, Çin gibi ülkeler de bu tedaviyi bulmaya aday.
0
FZ
Canlı bedenlerin, ilaç şirketleri için daha değerli olduğu ortada. Ölülere ilaç satamazlar, üstelik uzun yaşadıkça daha fazla ilaç almanız gerekir.

+1 ;-)
0
myavuzselim
Burada bilgisayar programlari ile DNA'nin kiyaslandigi ilginc bir yazi var: http://ds9a.nl/amazing-dna/index.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Luminocity

cbc

OpenGL tabanlı bir pencere yöneticisine eklenen yay tabanlı modellenmiş pencereler ve ötesi. Geleceğin pencere yöneticisi karşınızda: Luminocity

Soul, blues, GNU/Linux, BASH ve script-fu üzerine bir deneme

FZ

Birkaç gün önce, Joss Stone´a ilgimi, alakamı ve bu genç sese olan hayranlığımı bilen bir dostum sanatçının bir albümün parçalarının bulunduğu bir sitenin adresini verdi (korsan! korsan! diye bağırıp beni RIAA´nın köpekbalığı avukatlarına teslim etmeden önce yazıyı sonuna dek okuyun). Daha doğrusu ilgili parçaların URL´lerinin bulunduğu bir forum mesajının adresini. Gidip forumdaki mesaja baktığımda şu şekilde listelenen adresler gördüm:

Serbest.Fazlamesai.net

butch

Bundan 2 yıl önce bir buluşmada IT işleriyle pek de ilgili olmayan bir FM üyesi, internetin önemli bir bölümünü "geek"lerin ele geçirdiğini ve FM'de farklı konuların konuşulması, tartışılmasını istediğini söylemişti. Tespitin doğru olduğuna şüphe yok. Hatta Fazlamesai özelinde üyelerin BT ve Özgür Yazılım vs. dışında birşey konuşmadıkları, düşünmedikleri gibi genel bir kanı da var. Ancak işin aslı öyle değil.

SVG Gümbür Gümbür Geliyor

FZ

Tasarımcılar gösterişli ve animasyonlu web sayfalarını FLASH ile yapmaya, programcılar veritabanından çektikleri verileri grafik olarak göstermek için yazılım bileşenleri, GD ya da ImageMagik gibi yazılımlar kullanmaya devam ederken W3C tarafından standartlaştırılan ve Adobe başta olmak üzere Mozilla gibi devler tarafından da desteklenen SVG (Scalable Vector Graphics) sessiz ve derinden ilerliyor.

Mobil SVG yani taşınabilir cihazlara yönelik SVG teknolojisi ile sistem geliştirecek yarışmacıları Nokia 3650 tri-band GSM cep telefonu bekliyor ödül olarak.

Günümüzde Bir Rönesans Adamı (mümkün mü?)

FZ

Öyle bir adam düşünün ki hem matematikle, hem bilgisayar bilimleri ile hem yapay zekâ ile hem mimarlıkla (!) hem müzik besteciliği ile hem ressamlıkla hem heykeltraşlıkla hem de... uff, ben yazarken yoruldum adam uğraşırken yorulmamış galiba.

Profesör Michael Leyton işte böyle bir adam. Profesörün 1987 yılında geliştirmiş olduğu "Process Grammars" teorisi şu anda şekil tanımlamak için radyoloji, bilgisayar, görüntüleri, linguistik, adli tıp, kimyasal süreçler, arkeoloji, vs. alanlarında kullanılıyor. Profesörün teorisi şu probleme dair: Bir şeklin şimdiki durumuna bakarak onun tarihçesini okuyabilir misiniz? Mesela bir tümörün şu anki şekline bakarak hangi aşamalardan geçtiğini nasıl anlarsınız? Ya da bir tasarımın son haline bakarak o tasarımı üretmiş olan şekil dönüşümlerini sayabilir misiniz?