Şöyle düşünün. Elinizde insan vücudunda yaşayan herhangi bir bakteri olsun. Bu bakteriyi alıp "decompile" ediyorsuz. Sonra da elde ettiğiniz kaynak kodları değiştirip, örneğin "Yalnızca kanserli hücreleri bul ve yok et!" şeklinde düzenliyorsunuz. Daha sonra bu yeni kodları bakteriye yükleyip, insan vücuduna enjekte ediyorsunuz. Ve bir süre içerisinde vücudunuzda kanserden eser kalmıyor.
Tabii bu anlattıklarımın uygulanması günümüz şartları için oldukca zor. Ancak Drew Endy kardeşimiz bu konuda çok kafa yormuşa benziyor ve bizlere benzersiz bir sunum takdim ediyor.
Biyoloji konusunda bir biyolog ile karşılaştırıldığında hiç bir bilgim olmamasına rağmen beni çok heyecanlandıran bu konuyla ilgili yerli kaynakları oldukca merak ediyorum. Ortalık bu alanda Fransızların, Japonların, İngilizlerin ve diğer birkaç ülkenin yığınla araştırmalarıyla dolu iken bizlerde buna benzer çalışmalar (tahmin etmiyorum ama) varmıdır? Ayrıca fazlamesai ailesinin de bu konudaki fikirlerini de almak fena olmaz aslında.
Geçenlerde hackaday.com'da da rastladığım ve yakında (bir taraftan) insan ömrünü olduğundan çok ama çok daha fazla uzatabileceğini düşündüğüm bir prensip'i sizlerle paylaşmak istiyorum.
Aslında anlatılan prensipler ve davet edilen araştırma sahası bir çok "hacker"'ın günlük yaptığı çalışmalardan farklı değil. Ama burada konu edilen "hack"lenebilir mekanizmaların tamamı yaşayan organizmalar.
Bir yandan da moleküler biyoloji tekniklerinin gelişmesi ve ucuzlaması sonucunda gen düzeyindeki çözümleme ve işaretleme işlemleri ekonomik anlamda iyice ayağa düşecek ve lüks tıbbi işlemler olmaktan çıkacak. Diğer yandan yukarıda belirtildiği gibi mevcut tıp paradigmalarında sinyalleri bugünden verilmeye başlanan değişimler gerçekleşecek.
Muhtemelen muazzam büyüklükteki moleküler veri yığınlarının hızlıca işlenebilir ve anlamlandırılabilir hale gelmesi ile belki de gerçtekten "wetware" çok büyük lab. bütçelerine erişemeyen "hacker"ların dahi erişebilecekleri bir şey olacaktır. Şu anda FM takipçisi olan 20'li 30'lu yaşlarındaki insanların 70'li 80'li yaşlarında bu tür şeyleri test etme imkanları olabileceğine inanıyorum.