Biohacking

0
robertosmix
Geçenlerde hackaday.com'da da rastladığım ve yakında (bir taraftan) insan ömrünü olduğundan çok ama çok daha fazla uzatabileceğini düşündüğüm bir prensip'i sizlerle paylaşmak istiyorum. Aslında anlatılan prensipler ve davet edilen araştırma sahası bir çok "hacker"'ın günlük yaptığı çalışmalardan farklı değil. Ama burada konu edilen "hack"lenebilir mekanizmaların tamamı yaşayan organizmalar.
Şöyle düşünün. Elinizde insan vücudunda yaşayan herhangi bir bakteri olsun. Bu bakteriyi alıp "decompile" ediyorsuz. Sonra da elde ettiğiniz kaynak kodları değiştirip, örneğin "Yalnızca kanserli hücreleri bul ve yok et!" şeklinde düzenliyorsunuz. Daha sonra bu yeni kodları bakteriye yükleyip, insan vücuduna enjekte ediyorsunuz. Ve bir süre içerisinde vücudunuzda kanserden eser kalmıyor.

Tabii bu anlattıklarımın uygulanması günümüz şartları için oldukca zor. Ancak Drew Endy kardeşimiz bu konuda çok kafa yormuşa benziyor ve bizlere benzersiz bir sunum takdim ediyor.

Biyoloji konusunda bir biyolog ile karşılaştırıldığında hiç bir bilgim olmamasına rağmen beni çok heyecanlandıran bu konuyla ilgili yerli kaynakları oldukca merak ediyorum. Ortalık bu alanda Fransızların, Japonların, İngilizlerin ve diğer birkaç ülkenin yığınla araştırmalarıyla dolu iken bizlerde buna benzer çalışmalar (tahmin etmiyorum ama) varmıdır? Ayrıca fazlamesai ailesinin de bu konudaki fikirlerini de almak fena olmaz aslında.

Görüşler

0
FZ
Bu bağlamda evrimsel biyolog Paul W. Ewald'ın yazdığı "Hastalığın Üstesinden Gelmek" başlıklı makaleye mutlaka dikkat çekmek isterim. Ewald, burada bahsettiğim Gelecek 50 Yıl kitabının son bölümü olarak yazdığı makalesinde tıp alanında bugün nedeni hala tam olarak belirli olmayan kanser, Alzheimer gibi hastalıkların aslında enfeksiyonlara dayandığını ve 50 yıldan daha bile kısa süre içinde mevcut tıp sistemi içindeki çıkar gruplarının öncülerinin sahneyi terk edecek olmalarından ötürü bu fikirlerin ve somut uygulamaların karşımıza çıkacağını belirtiyor.

Bir yandan da moleküler biyoloji tekniklerinin gelişmesi ve ucuzlaması sonucunda gen düzeyindeki çözümleme ve işaretleme işlemleri ekonomik anlamda iyice ayağa düşecek ve lüks tıbbi işlemler olmaktan çıkacak. Diğer yandan yukarıda belirtildiği gibi mevcut tıp paradigmalarında sinyalleri bugünden verilmeye başlanan değişimler gerçekleşecek.

Muhtemelen muazzam büyüklükteki moleküler veri yığınlarının hızlıca işlenebilir ve anlamlandırılabilir hale gelmesi ile belki de gerçtekten "wetware" çok büyük lab. bütçelerine erişemeyen "hacker"ların dahi erişebilecekleri bir şey olacaktır. Şu anda FM takipçisi olan 20'li 30'lu yaşlarındaki insanların 70'li 80'li yaşlarında bu tür şeyleri test etme imkanları olabileceğine inanıyorum.
0
bio
bugün nedeni hala tam olarak belirli olmayan kanser, Alzheimer gibi hastalıkların aslında enfeksiyonlara dayandığını

Bu tur iddialarda bulunan cok insan var (http://en.wikipedia.org/wiki/Hulda_Regehr_Clark) ama ulser disinda hala somut bir delil yok. Umarim gercekten tip alaninda buyuk bir komplo donuyordur ve (bizim de gorebilecegimiz bir sure icinde) bu hastaliklarin gercek nedenleri ve cozumleri bulunur.

0
Tarık
Umarim gercekten tip alaninda buyuk bir komplo donuyordur ve (bizim de gorebilecegimiz bir sure icinde) bu hastaliklarin gercek nedenleri ve cozumleri bulunur.

Bu düşünceyi destekleyen hatta altmışlı senelerde "herşeyin çaresi var bizi durduran ilaç şirketleri" diyen doktorlar bile var diye biliyorum. Umalım da bu bir komplo olmasın, zira kötü ilaç derebeylerini yok edebilmek çaresiz hastalıklara çare bulmaktan daha zor olabilr.
0
FZ
Bu sadece bir kapitalizm meselesi değil yukarıdaki son yorumuma bakılırsa mevcut bilimsel düzende de mevcut paradigmaların devam etmesinden manevi çıkarı olan insanları da ele aldığım görülebilir.
0
FZ
Yorumumda bahsettiğim yazar bazı kanser vakalarında da yavaş yavaş enfeksiyon sebebi öne süren bilimsel makaleler çıkmaya başladığını belirtiyor ve istatistikler veriyordu.

Komplo meselesine gelince bu öyle gizli kapaklı gizemli bir şey değil ki, bir üniversitedeki en prestijli kürsülerin sahipleri genellikle alanında tanınmış ve yaşlı isimlerdir. Bir entelektüel yatırımları vardır ve mevcut bilimsel paradigmalara hayatlarını adamışlardır dolayısı ile bazı genç araştırmacılar birtakım aksi örnekler bulmaya başladılar diye bu deneyimli bilimadamları mevcut ve epey test etmiş oldukları fikirlerinden kolay kolay vazgeçecek değillerdir. Ancak tabii onlar da yerlerini bir gün daha genç bilimcilere bıraktıklarında...
0
auselen
Canlı bedenlerin, ilaç şirketleri için daha değerli olduğu ortada. Ölülere ilaç satamazlar, üstelik uzun yaşadıkça daha fazla ilaç almanız gerekir.

Bakın bir çok hastalığın tedavisi hakkında bilgi dağıtılmasına sponsor olan ilaç şirketleri var. Muhakkak ki keyiflerinden sponsor olmuyorlar.

Eğer durum hakkatten buysa bile, Çin gibi ülkeler de bu tedaviyi bulmaya aday.
0
FZ
Canlı bedenlerin, ilaç şirketleri için daha değerli olduğu ortada. Ölülere ilaç satamazlar, üstelik uzun yaşadıkça daha fazla ilaç almanız gerekir.

+1 ;-)
0
myavuzselim
Burada bilgisayar programlari ile DNA'nin kiyaslandigi ilginc bir yazi var: http://ds9a.nl/amazing-dna/index.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilimin Sanata Yansıması

sefalet

Fazlamesai yapanlar arasında çeşitli yöntemler ile yapılmış grafik tasarımlardan hoşlananlar olduğunu tahmin ediyorum.

Princeton Üniversitesi'nin 2005 "Bilimin Sanatı" (art of science) yarışması sonuçları açıklandı, bu adresten sonuçlara bakabilirsiniz;

http://www.princeton.edu/~artofsci/gallery/

5. Yılımız

sundance

Butch ile birlikte "Yahu bir site yapsak, bizim gibilere hitap eden" diye yola çıkıp, fazlamesai.net'in Internet camiası ile tanışmasının üstünden tam beş yıl geçmiş.

Bu süre içinde zaman zaman, "acaba kendimiz çalıp kendimiz mi oynuyoruz?" diye endişe ettiğimiz de oldu, hiç tahmin etmediğimiz ortamlarda "vaay sen Fazlamesai'den misin?" sorusuna maruz kaldığımız da.(bkz. Reina)

Üzüntüsüyle, sevinciyle ama çoğunlukla keyifle geçirdiğimiz bu beş yıl için bütün fazlamesai.net üyelerine çok çok teşekkürler. Hayal ettiğimiz ve çok daha fazlasını bize yaşattınız.

Bu yeni yılda Fazlamesai.net, Türkiye'de Özgür Yazılımlar ve Internet konusundaki duruşunu, yakında açıklayacağımız aktif projelerle de güçlendirecek.

Bu yolculukta bizi izlemediğiniz, bizle birlikte yürüdüğünüz için tekrar teşekkürler.

Yeni MacBook Pro ile tamam mı, devam mı?

butch

Yeni MacBook Pro Touch ID, Touch Bar, yeni gelişmiş ekran ve bol miktarda başka yeniliklerle duyuruldu. Bunların çoğu sevinçle karşılanırken, özellikle teknik kullanıcıları mutsuz eden değişiklikler de her zaman olduğu gibi gündeme damgasını vurdu. Escape ve fonksiyon tuşları ile SD Kart yuvasının kaldırılması, şarj portunun MagSafe’siz USB-C'ye evrilmesi de bu konudaki tartışma odakları.

...

İnsanlık Tarihi Düşündüğümüzden Daha Geriye Mi Uzanıyor?

FZ

13 Şubat 2006 tarihinde Radikal'de Urfa'dan tarihi haber! başlıklı bir yazı çıktı.

Yazıya göre Alman arkeologlar, Şanlıurfa'daki Göbekli Tepe mabedinde, yaklaşık 11 bin yıl öncesine dayanan; insanlığın en eski haber sistemi olarak tanımladıkları ve günümüzde kullanılan yazının ilkel biçimi olan işaretler buldu.

Mc Donald`s gibisi yok! (Yorumsuz)

parsifal

Tarih:20 Eylül 2001 Perşembe 22:30, Yer:Odakule Mc Donald's

Önce sipariş vermek için 5 dakika bekledik. Daha sonra kasalarda kimse kalmayınca heralde kapanıyor diye düşündük. Çıkarken açık olduğunu öğrenip sipariş vermeye karar verdik.
"2 Big Mac Menü lütfen. Normal seçim."
"4.900.000 TL. Yanında ketçap, mayonez istermisiniz? 25.000 TL"(salak bir gülümseme ile)
"Siparişleri iptal edelim"...