DBR Yayın Grubunun Tercihi FreeBSD

0
FZ
Eski çalışma arkadaşlarımdan biri (ki aynı zamanda inf0 isimli FM üyesi oluyor kendileri) ile geçen gün ICQ'da karşılaştım, konu konuyu açtı derken kendisi DBR (Doğan Burda Rizzoli) yayın grubunda çalıştığını söyledi. Geleneksel bir bilgisayar muhabbetine aramızda devam ederken, MS Windows'u bırakıp FreeBSD'ye geçtiklerini söylemesi nazar-ı dikkatimi celbetti ;-) Bunun üzerine kendisi ile bir röportaj yapmam farz oldu, buyrun okuyun:
S: Orada işe başladığında hangi işletim sistemi ve teknolojiler kullanılıyordu?
C: DBR'de işe başladığımda Win2k Server üzerinde Apache/PHP ve MySql ile yürütülen basit bir template bazlı sistem vardı. phpMyAdmin'den içerikleri giriyor, resimleri uygun klasöre kopyalıyordum.

S: Şimdi hangi işletim sistemi ve teknolojiler kullanılıyor?
C: Şu an web sitelerimiz FreeBSD üzerinde Apache/PHP + MySql ve bir içerik yönetim sistemi olan Imperia ile çalışıyor.

S: Yeni sisteme geçişinizin sebepleri neydi? Hangi kriterler göz önüne alınarak böyle bir karara varıldı? Bunu biraz açabilir misin?
C: Ben işe girdiğimde mevcut sistemi geliştiren arkadaş Danimarka'dan araştırma yapmak için burs almış ve ayrılmıştı. Mevcut programcımız da Intraneti ASP ile yaptığı için alışkin olduğumuz sistem IIS, ASP, MS-SQL idi. Biz de bu düşünce ile çalışmaya başladığımız sırada Almanya'daki ortak (Burda Rizolli)'den bir danışman geldi. İlk önce durum değerlendirmesi yaptı. Sonra kurulacak sistemi bize tanıtmaya başladı. BT ve Internet projeleri ekibini FreeBSD ve Imperia konusunda eğitmeye başladı. Bu danışmanın söz konusu geçiş için argümanları kısaca şöyleydi: "Bizim MS-Windows platformuna ihtiyacımız yok çünkü pahalı, daha yüksek donanım kapasitesi gerektiriyor." (Şu an bizim Web sunucu, eski ofis bilgisayarlarından biri.) Ayrıca, "biz olabildiğince maliyeti düşüreceğiz, yazabildiğimiz kadarını kendimiz yazacağız, eğer bizim daha ekonomik olarak elde edebileceğimiz bir çözüm olursa da onu kullanacağız ama öncelikle OpenSource ve Free Software ürünleri kullanılacak."

Bu arada bu tip bir çalışma ile ilgili bir haber dışarı sızmış, Microsoft Türkiye'den geldiler, bizim yöneticilerle toplantı yaptılar falan.

S Geçiş ne kadar sürdü ve kullanıcılar bundan nasıl etkilendi?
C: Geçiş halen sürüyor aslında. Sistemin doğası gereği birçok problem ve geliştirilmesi gereken özellikler var. Yaklaşık 1 aydır Tempo dergisi Imperia yazılımı ile dergi çalışanlarınca hazırlanıyor. Biz de bu arada diğer dergilere ait siteleri tasarlıyoruz.

Görüşler

0
anonim
http://www.imperia.de/en/htmls/news/01548/index.html
0
FZ
Bilgi için teşekkürler ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Çıldırmak Ya Da Depresyona Girmek: Ailecek

FZ

Üç farklı coğrafyadan gelen üç düşünür, üç bilim insanı. Üçünün de farklı sözcüklerle yazdıkları ama ortak konuya değindikleri bir yazı. Böylesine bir kesişimi not etmemek buraya haksızlık olurdu.

Gündüz Vassaf'ın 6 Ocak 2008, Pazar günkü yazısından bir bölümle başlayalım "21. yüzyılda çıldıranlar, çıldırmayanlar":

"Mesleğimden vazgeçmemde Hacettepe Üniversitesi Hastanesi psikiyatri polikliniğinin bekleme odasının duvarında asılı yazınının mutlaka etkisi olmuştur.

'Dünyayı değiştirmeye çalışacağına kendini değiştirmeye bak.' Nerdeyse tüm dünyada gençliğin ayaklandığı yıllardı. Düzene karşı gelen '68 kuşağının, sınırsız, savaşsız dünya özlemini belki en iyi John Lennon'un 'Imagine' adlı şarkısı özetliyordu. Sonuçta '68 kuşağı yaşlandı, düzenle bütünleşti. 'Olgunlaştı,' 'gerçekçi' oldu. 21. yüzyılın yeni kuşakları insanı çıldırtan bir dünyaya doğuyorlar. Teröre karşı verildiği söylenen savaş çıldıranları daha da çıldırtıyor. Türümüzün tarihinde zengin yoksul uçurumu bu kadar aşılmaz olmamış, zenginler servetlerini bu kadar fütursuzca sergilememiş, servet, şöhret uğruna değer yargılarımız bu denli altüst edilmemiş, ahlak bu denli umursanmamıştı.

İxir Strikes Back

sundance

Türk Internet aleminde bir ilke imza atan İxir, iki-ayda-bir'sel hale getirdiği işten çıkartma festivalinin üçüncüsünü gerçekleştirdi.

Kabul ediyoruz o kadar alıştık ki "Nasıl olsa kadrolu değil bunlar, savalım gitsin" yaklaşımına ve bunun artık pek de bir haber değeri kalmamasına, ama yine de bu sefer önemli.

Çünkü çıkartılan yaklaşık 100 kişi ile birlikte İxir`de işten çıkartılacak ADAM kalmadı.

Bilimin Sanata Yansıması

sefalet

Fazlamesai yapanlar arasında çeşitli yöntemler ile yapılmış grafik tasarımlardan hoşlananlar olduğunu tahmin ediyorum.

Princeton Üniversitesi'nin 2005 "Bilimin Sanatı" (art of science) yarışması sonuçları açıklandı, bu adresten sonuçlara bakabilirsiniz;

http://www.princeton.edu/~artofsci/gallery/

Gel Teskere

butch

Gel Teskere

Fazlamesai.net hakkında birkaç istatistik...

butch

Dikkat edenler farkedecektir. Bu yazı Fazlamesai'de yayınlanan 300'üncü yazı. Bu rakama varmış olmamız gerçekten gurur verici. Ama bundan daha önemli detaylar var işin içinde, size biraz bunlardan bahsetmek istiyorum...