DBR Yayın Grubunun Tercihi FreeBSD

0
FZ
Eski çalışma arkadaşlarımdan biri (ki aynı zamanda inf0 isimli FM üyesi oluyor kendileri) ile geçen gün ICQ'da karşılaştım, konu konuyu açtı derken kendisi DBR (Doğan Burda Rizzoli) yayın grubunda çalıştığını söyledi. Geleneksel bir bilgisayar muhabbetine aramızda devam ederken, MS Windows'u bırakıp FreeBSD'ye geçtiklerini söylemesi nazar-ı dikkatimi celbetti ;-) Bunun üzerine kendisi ile bir röportaj yapmam farz oldu, buyrun okuyun:
S: Orada işe başladığında hangi işletim sistemi ve teknolojiler kullanılıyordu?
C: DBR'de işe başladığımda Win2k Server üzerinde Apache/PHP ve MySql ile yürütülen basit bir template bazlı sistem vardı. phpMyAdmin'den içerikleri giriyor, resimleri uygun klasöre kopyalıyordum.

S: Şimdi hangi işletim sistemi ve teknolojiler kullanılıyor?
C: Şu an web sitelerimiz FreeBSD üzerinde Apache/PHP + MySql ve bir içerik yönetim sistemi olan Imperia ile çalışıyor.

S: Yeni sisteme geçişinizin sebepleri neydi? Hangi kriterler göz önüne alınarak böyle bir karara varıldı? Bunu biraz açabilir misin?
C: Ben işe girdiğimde mevcut sistemi geliştiren arkadaş Danimarka'dan araştırma yapmak için burs almış ve ayrılmıştı. Mevcut programcımız da Intraneti ASP ile yaptığı için alışkin olduğumuz sistem IIS, ASP, MS-SQL idi. Biz de bu düşünce ile çalışmaya başladığımız sırada Almanya'daki ortak (Burda Rizolli)'den bir danışman geldi. İlk önce durum değerlendirmesi yaptı. Sonra kurulacak sistemi bize tanıtmaya başladı. BT ve Internet projeleri ekibini FreeBSD ve Imperia konusunda eğitmeye başladı. Bu danışmanın söz konusu geçiş için argümanları kısaca şöyleydi: "Bizim MS-Windows platformuna ihtiyacımız yok çünkü pahalı, daha yüksek donanım kapasitesi gerektiriyor." (Şu an bizim Web sunucu, eski ofis bilgisayarlarından biri.) Ayrıca, "biz olabildiğince maliyeti düşüreceğiz, yazabildiğimiz kadarını kendimiz yazacağız, eğer bizim daha ekonomik olarak elde edebileceğimiz bir çözüm olursa da onu kullanacağız ama öncelikle OpenSource ve Free Software ürünleri kullanılacak."

Bu arada bu tip bir çalışma ile ilgili bir haber dışarı sızmış, Microsoft Türkiye'den geldiler, bizim yöneticilerle toplantı yaptılar falan.

S Geçiş ne kadar sürdü ve kullanıcılar bundan nasıl etkilendi?
C: Geçiş halen sürüyor aslında. Sistemin doğası gereği birçok problem ve geliştirilmesi gereken özellikler var. Yaklaşık 1 aydır Tempo dergisi Imperia yazılımı ile dergi çalışanlarınca hazırlanıyor. Biz de bu arada diğer dergilere ait siteleri tasarlıyoruz.

Görüşler

0
anonim
http://www.imperia.de/en/htmls/news/01548/index.html
0
FZ
Bilgi için teşekkürler ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Amerika Gezi Rehberi - 1

sundance

Çalışmakta olduğunuz şirket bir yazılımın eğitimini almak için sizi yurtdışına mı gönderiyor? Ya da LinuxExpo, Compex veya EEE gibi bir fuara gideceksiniz, ama daha önce hiç yurtdışına çıkmamışsınız, neler yapılması lazım, ne gibi ince noktalar var bilmiyorsunuz.

Malum, bilgisayar sektöründe yurtdışına gidip gelmeler çok oluyor, belki son onbeş günde edindiğim tecrübeler birilerinin işine yarar diye aldığım notları alt alta yazayım dedim.
Bu yazı genel olarak yurt dışına çıkmayla, özel olarak da Amerika'ya gitmeyle ilgili. Verilecek ipuçlarının çoğu genel, ama Amerika ve NewYork'a özgü bir iki küçük detay da var, umarım birilerinin gezisi benimkinden daha kolay olur bu sayede :)

George Monbiot: İklim Değişiklikleri ve Küresel Yoksulluk Üstüne

FZ

Gazeteci, yazar, akademisyen, çevreci ve politik eylemci George Monbiot, 2005 yılının Şubat ayında, University College London'da bir konuşma gerçekleştirmiş. 100 yıl içinde olası iklim değişiklikleri ve küresel yoksulluk gibi ağır konular üstüne eğlenceli, zeki ve vurucu üslubu ile konuşan Monbiot'un konuşmasını Ömer Madra Türkçeye çevirmiş.

Konuşmanın tam metni aşağıdadır.

EncFS: Şifreli Dosya Sistemi (TÜRKÇE)

sundance

EncFS, pratik kullanımlı ve performanslı bir şifrelenmiş dosya sistemi. En önemli iki özelliği, şeffaflığı ve dizin bazında şifreleme yapabiliyor olmanız.

EncFS'in özelikleri ve nasıl kullanılabileceği konusunda Cuma günü Linux DevCenter'da yayınlanan makalemin daha geniş ve Türkçe halini (kesinlikle çeviri değil ;) yazının devamında bulabilirsiniz.

KDE 3.2 ``Stable´´ Sürüm Hazır

kaankaisen

Uzun süredir beklenen, üzerinde oldukça fazla çalışılan ve beta sürümleri çeşitli dağıtımları süsleyen KDE 3.2 stabil sürüm sonunda indirilmeye hazır: http://www.kde.org

İş Değiştirmek, Yeni Bir İş, Yıldızlarla Çalışmak

FZ

SQL Server Central sitesinde bugün karşılaştığım The Danger of Hiring Stars başlıklı enteresan bir makaleyi FM camiası ile paylaşmak istedim.

Hayır, makale SQL, T-SQL ya da veritabanı optimizasyonu ile ilgili teknik bir makale değil. BT dünyasında çalışan bilgisayar uzmanlarına, sosyolojiye, psikolojiye dair bir makale.

Başarılı bir veritabanı yöneticisisiniz ve başka bir şirkete geçmeyi düşünüyorsunuz, gayet güzel maaş önerileri geliyor. Ancak bir kurumda çok başarılı olan bir bilgisayarcı başka bir kurumda da en az o kadar başarılı olur mu? Önceki şirketindeki performansı ile güzel teklifler alan biri yeni gittiği şirkette neden kötü bir performans sergiler? Bir bilgisayarcının, bir programcının ya da veritabanı uzmanının başarısı sadece kendi yeteneği ile mi ilgilidir?

Makaleden dikkatimi çeken bir kaç alıntıyı çevirdim: