DBR Yayın Grubunun Tercihi FreeBSD

0
FZ
Eski çalışma arkadaşlarımdan biri (ki aynı zamanda inf0 isimli FM üyesi oluyor kendileri) ile geçen gün ICQ'da karşılaştım, konu konuyu açtı derken kendisi DBR (Doğan Burda Rizzoli) yayın grubunda çalıştığını söyledi. Geleneksel bir bilgisayar muhabbetine aramızda devam ederken, MS Windows'u bırakıp FreeBSD'ye geçtiklerini söylemesi nazar-ı dikkatimi celbetti ;-) Bunun üzerine kendisi ile bir röportaj yapmam farz oldu, buyrun okuyun:
S: Orada işe başladığında hangi işletim sistemi ve teknolojiler kullanılıyordu?
C: DBR'de işe başladığımda Win2k Server üzerinde Apache/PHP ve MySql ile yürütülen basit bir template bazlı sistem vardı. phpMyAdmin'den içerikleri giriyor, resimleri uygun klasöre kopyalıyordum.

S: Şimdi hangi işletim sistemi ve teknolojiler kullanılıyor?
C: Şu an web sitelerimiz FreeBSD üzerinde Apache/PHP + MySql ve bir içerik yönetim sistemi olan Imperia ile çalışıyor.

S: Yeni sisteme geçişinizin sebepleri neydi? Hangi kriterler göz önüne alınarak böyle bir karara varıldı? Bunu biraz açabilir misin?
C: Ben işe girdiğimde mevcut sistemi geliştiren arkadaş Danimarka'dan araştırma yapmak için burs almış ve ayrılmıştı. Mevcut programcımız da Intraneti ASP ile yaptığı için alışkin olduğumuz sistem IIS, ASP, MS-SQL idi. Biz de bu düşünce ile çalışmaya başladığımız sırada Almanya'daki ortak (Burda Rizolli)'den bir danışman geldi. İlk önce durum değerlendirmesi yaptı. Sonra kurulacak sistemi bize tanıtmaya başladı. BT ve Internet projeleri ekibini FreeBSD ve Imperia konusunda eğitmeye başladı. Bu danışmanın söz konusu geçiş için argümanları kısaca şöyleydi: "Bizim MS-Windows platformuna ihtiyacımız yok çünkü pahalı, daha yüksek donanım kapasitesi gerektiriyor." (Şu an bizim Web sunucu, eski ofis bilgisayarlarından biri.) Ayrıca, "biz olabildiğince maliyeti düşüreceğiz, yazabildiğimiz kadarını kendimiz yazacağız, eğer bizim daha ekonomik olarak elde edebileceğimiz bir çözüm olursa da onu kullanacağız ama öncelikle OpenSource ve Free Software ürünleri kullanılacak."

Bu arada bu tip bir çalışma ile ilgili bir haber dışarı sızmış, Microsoft Türkiye'den geldiler, bizim yöneticilerle toplantı yaptılar falan.

S Geçiş ne kadar sürdü ve kullanıcılar bundan nasıl etkilendi?
C: Geçiş halen sürüyor aslında. Sistemin doğası gereği birçok problem ve geliştirilmesi gereken özellikler var. Yaklaşık 1 aydır Tempo dergisi Imperia yazılımı ile dergi çalışanlarınca hazırlanıyor. Biz de bu arada diğer dergilere ait siteleri tasarlıyoruz.

Görüşler

0
anonim
http://www.imperia.de/en/htmls/news/01548/index.html
0
FZ
Bilgi için teşekkürler ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gözlem: Ne zamandır birşey yazmamıştım ama gene

cayfer

Tipik bir "Windows power user" ortalama günde iki saatini boşa harcıyor...
Kendi çevremde "bilgisayar işini bilen" ve XP gibi güncel Windows işletim sistemi kullanan insanların ortalama günde iki saatlerini sistemlerine "ilgi" göstermekle geçirdiğini gözlüyorum.

Bu gözlem herhangi bir bilimsel yönteme dayanmıyor. Ölçmedim, hesaplamadım. Baştan belirteyim de metodoloji konusunda eleştiriler almayayım.

fazlamesai.net'e soralım: Özgürlük mü, kaliteli yazılım mı?

FZ

Günlüğüme girmiştim ama FM camiası ile de paylaşmadan edemedim.

Bu aralar iki yazılım kurcalıyorum iş için: Confluence ve JIRA. Her ikisi de kapalı kodlu, kaliteli ticari lisanslı yazılımlar.

Fark ettim ki ticari bir yazılım olan JIRA'yı Apache Foundation da tercih ediyor ve yoğun olarak kullanıyor. Neden tercih ettiklerini burada açıklamış. Gelelim FM camiasına sormak istediğime:

LKD Yılın En İyi Basılı-Görsel İçerik Çalışması: fazlamesai.net

larweda

Linux Kullanıcıları Derneği yılın penguenleri 2004 ödülleri kapsamında fazlamesai.net web sitesi "En İyi Basılı-Görsel İçerik Çalışması" dalında ödüle layık görüldü. Bu ödülü hepimiz adına Ankara Milli Kütüphanede düzenlenen 3.ncü Linux ve Özgür Yazılım Şenliğinde biz kabul ettik. Hepimize hayırlı olsun!

Fm Kare niye gecikti?

redogre

Türkiye'nin internetteki en büyük süpermarketine hoşgeldiniz!

anonim

Başlıktaki slogan son bir kaç gündür gündemde olan Gima'ya ait. Konu şöyle gelişiyor, Gima'ya ait veritabanına elektronik olarak sızılmış ve firmanın depoladığı kredi kartı bilgileri çalınmış.

Üstelik olay firma bilgi işlemi tarafından değil, bankalar tarafından, çipli kartların manyetik olarak yoğun kullanıldığı için ortaya çıkartılmış.