Gözlem: Ne zamandır birşey yazmamıştım ama gene

0
cayfer
Tipik bir "Windows power user" ortalama günde iki saatini boşa harcıyor...
Kendi çevremde "bilgisayar işini bilen" ve XP gibi güncel Windows işletim sistemi kullanan insanların ortalama günde iki saatlerini sistemlerine "ilgi" göstermekle geçirdiğini gözlüyorum.

Bu gözlem herhangi bir bilimsel yönteme dayanmıyor. Ölçmedim, hesaplamadım. Baştan belirteyim de metodoloji konusunda eleştiriler almayayım.
Basit bir gözlem! belki 2 saat değildir ama ortalama bir saatin üzerinde olduğuna kalıbımı basarım. Hergün bir saat değil; ortalama bir saat. Lütfen eleştirirken bu farkı dikkate alınız.

2 saati ciddye alırsanız, bu iş gününün yüzde 25'i eder. bir "power user"ın brüt maaşını 3 milyar TL kabul ederseniz ayda 750 YTL eder.
İş yerinde 10 "power user" olsa bu yüzde yirmibeşler 2 UNIX sysadmin maaşı eder. Artık AB'li olduk ya... Adam-saat hesapları önemli olmaya başlamış olmalı.

Bilgisayar mı sizi kullanıyor, siz mi bilgisayarı? Her gün yağnı, suyunu, trigger kayışını, avans ayarını, yakış kalitesini kontrol etmeniz gereken bir arabayı kullanmaya devam eder miydiniz?

Haaa. Diyeceksiniz ki o arabayı satardım; ama işletim sistemini satamıyorum. Evet satamazsınız ama atabilirsiniz.

"Linux daha pahalı" diyenlere hatırlatılır..

Görüşler

0
SHiBuMi
Yahu şu yazının aynısını biri Linux için yazsa, 100 tane yorum gelir, gelen vurur geçen vurur. İnsanın neresinden tutsa elinde kalır böyle bir yazı.

Microsoft ile uğraşmak artık insanların boş zamanlarında, öğle aralarında yemekten artan kalan vakitte falan gerçekleştirdikleri bir eyleme dönüştü sanırım.
0
cayfer
Değil be dostum... Aylardır Micros~1'a laf etmemiştim.

Sadece son zamanlarda gözlediğim bir olguyu paylaşmak istedim.

Üzülüyorum gençlerin yama peşinde saatler harcamasına. Üzülüyorum genç adminlerin, Powerpoint sunum dosyasına organizasyon şeması "paste" etmek isteyen kullanıcılara "admin" yetkisi verdiklerini gördükçe...

Şaka bir yana, Windows ortamında adminlik zor iş valla...


0
SHiBuMi
Değerli hocam,

Ben edilen lafın içeriği ile ilgileniyorum, sıklığı ile ilgili değil. Yazı "Bir WinXP kullanıcısı günde ortalama 2 saatini boşa harcıyor" diye başlıyor, sonra ortasında "Hadi çok attık ama en az 1 saattir valla billa" diye devam ediyor. Yapma hocam, arada %50 fark var. Hoşgörelim diye bu bir gözlem, bilimsel bir yanı yok demişsin ama, gözlem bile bir mantık doğrultusunda yapılır değil mi ?

Ben sizi tanımıyorum. Sizin hakkınızda tek bildiğim bu sitede saygı duyduğum sundance, FZ, conan gibi insanların sizi sevdiği, saydığı. O yüzden bende de pozitif bir izlenim var. Ama bu tür yazıları görünce, imam böyle yaparsa cemaat ne yapar diye düşünüyorum.

Sevgiler
Serdar
0
cayfer
Sevgili SHiBuMi,

Ölçüm yapmadığımı, gözlem olduğunu peşinen belirtmiştim. Kaldı ki kronometreyle ölçüm yapsam ne değişir? Konu, insanların ölçü birimi saat olan sürelerle bu işlere vakit ayırmasıdır. Kendim birkaç ay önce evde hasta yatarken bir yakınımın yeni kurduğum makinesinin güncellemelerini bir bütün günde ancak yapabilmiştim. İşte bu yeteneksizliğim bu işi günde 5 dakikada yapabilenlerin ortalamasını anlamsız yere yükseltiyor. (Benim gibileri gözlem örneklerinden çıkarmak lazım sanırım. Ne demiş mühendis? 2: asal, 3: asal, 4: gözlem hatası, 5: asal)

Bence gözlem mantık doğrultusunda yapılmaz. Gözlersin, gördüklerini not edersin sonra kayda değer bir kazanım hissedersen olaya bilimsel yöntemlerle yaklaşırsın. Üstadımız mühendis Leonardo kuşları gözlemiş; gözlemlerini not etmiş. Gözlem yaparken uçmalarını sağlayan ana fikri önemli ölçüde kaçırmış ama kendisini imam kabul edenler sonunda başarmış.

Sizin gözlediğiniz bir olayı bir de ben gözleyeyim, ne dediğimi daha iyi anlatmış olurum belki:

"2 saat" ile "1 saat" arasında yüzde 50 fark var demişsiniz. Bence yanılıyorsunuz; yüzde 100 fark var.

Sevgiler

0
SHiBuMi
Değerli hocam,

120dk'dan 60dk'ya iniyorsunuz, 120'nin 60'a inmesi ancak %50 azalması ile mümkün. 120'yi %100 azalttığınız takdirde sonuç 0 olur.

Eğer 60'ı 120 yapmak isteseydik, %100 arttırmamız gerekecekti.
0
mentat
isyerinde isletim sistemine harcadigim zaman, ortalama gunde 5 dakika. normalde 30 saniye falan login ekraninda harciyorumdur. gerisi kirk yilin basi bir seye ihtiyacim oldugunda adminlere yolladigim e-mailler icin gecen zaman, ya da bela windows update sonrasi restart diyelim.

evdeki xp pro sisteminde ise, gecenlerde harddisk garip sesler cikarip olene kadar, iki yil boyunca ayni sistemi kullandim, hic mavi ekran falan gormedim, windoz format/setup yapmadim. arada firewall, virus, ivir zivir gibi programlari guncellemisimdir, haftada 1 saat olsun en fazla.

sistemime fazla ilgi gostermiyorum anlayacagin. cunku sistem yoneticisi degilim, ben isimi yapmak istiyorum, sonra internette gevezelik etmek, oyun oynamak, muzik dinlemek falan. ve linux kullanicisi olsam, eminim ki ayni cumleleri bu sefer linux icin kullanacaktim. yani derdim, ms > linux tartismasi yapmak degil tam tersi. linux "kullanicilari" da windoz "kullanicilari" da gunumuzde efendi efendi islerini yapip sistemle cebellesmeden yasamaya basladilar gibime geliyor. bunu isletim sistemi savaslarina borcluyuz belki, kime borcluysak borcluyuz, ama ben halimden gayet memnunum, orta siklet bir kullanici olarak.

senin deyiminle, arabamdan memnunum ve satmayi dusunmuyorum, ama ikinci araba niyetine mandrake kurma planlarindayim..
0
zahter
"Windows'da istedigim her seyi yapabiliyorum.Neden GNU/Linux kullanayim ki?" diyen arkadaslarima bakiyorum da Windows'u bir ayin hassasiyetinde baslatiyorlar.Atilacak her adim,yapilacak her is Windows hassasiyetinde yapiliyor.

Oncelikle sistem buyuk bir hayranlikla ama onceki acilislara nazaran hizli-yavas olusuna bakilarak aciliyor.Cogunun elinin altinda sistemi cekip cevirdigine inanilan arac ve ya araclar (Antivirus,system check,anti-spy vs tarzi) bulunuyor.Varsa bu programlarin updateleri yapiliyor,Windows updateler kontrol ediliyor.Updateler yapilirken internette gezilmiyor ki herhangi bir baglanti kopmasi (ie nin hata verip kapanmasi) ihtimali en aza indirilsin.

"Sisteme cok fazla yuklenmiyorlar" ama Windows biraz agirlasinca acilan pencerelere daha cok ozen gosteriliyor."Gereksiz" pencereler hemen kapatiliyor (restart hazirligi).Sistem nasil olsa mavi ekran vermiyor ama mavi ekran vermesi gereken yerlerde (explorer hatasi),programi kapatip hata gonderme raporu penceresini aciyor.Uzun sure acik birakilabiliyor ama sistem biraz rahatlamak isterse DNS degistirince restart istiyor:)Iste o zaman pek cok arkadas Windows'un verdigi bu sinyalleri anlayip sistemi yeniden baslatiyor.

Tum olup bitenden sonra sistem tekrar aciliyor hic bir sey olmamis gibi asil yapilacak islere donuluyor.Heralde bu olaylar bilgisayar kullanmanin geregi olarak goruldugu icin pek yadirganmiyor.Bu surec her gun olmasa da bir hafta icinde pek cok kez tekrarlaniyor.
0
zahter
Iki onizleme yapip "tamam" a tiklayana kadar kac tane yorum olmus.:)
0
386-DX
Uzun suredir goruyorum ki ozellikle bu sitenin kullanicilari kendi aralarinda bir komun olusturmus, kendileri calip kendileri oynuyor. Biri bir sey dedi mi herkes alkis tutuyor, biri bir sey dedi mi herkes kafa salliyor. Sagda solda gorulen 3-5 beceriksizin uygulamalari herkesin basindan gecen seylermis gibi bir inanc yayiliyor.

Binlerce kullanicinin kullandigi bir Windows domain yapisini yillardir yonetiyorum. Ve soylediginiz durumlarin hicbiri benim icin gecerli degil. Saatler falan harcamam kesinlikle soz konusu degil. Antivirisum guncellemelerini her gun kendi kendine ve bana sormadan yapiyor, Windows update'leri falan kontrol etmiyorum cunku automatic updates ozelligi yeni cikan update'leri kendisi benim icin indiriyor. Bu sirada Internet'te de rahatca gezebiliyorum, cunku kullanilan BITS protokolu QoS ile de entegre calisarak yalnizca idle bant genisligini kullaniyor. Network ortaminda isler zaten daha da bir kolay, virus guncellemeleri antivirus server tarafindan belirli araliklarla push edilebiliyor, hatta yeni bir definition ciktiginda bunu kontrol etmeye bile gerek kalmiyor, symantec dogrudan antivirus serveri haberdar edip guncellemeyi indirmesini ve client'lara dagitmasini sagliyor. Windows update'ler yerel sus server uzerinden kullanicilara push edilebiliyor, hic kimsenin isi engellenmiyor, hic kimse arka planda olan bitenin farkina bile varmiyor, tum kullanicilar halinden memnun.

Haftalarca restart etmeden calisabiliyorum, sunucularim da calisabiliyor, kullanicilarim da calisabiliyor. Sisteme de gerektiginde gerektigi kadar yuklenmesini biliyorum. Hata gonderme raporu ozelligini yillar once kapattigim icin boyle seyler de gormuyorum, kullanicilarim da gormuyor. Abuk subuk programlar kullanmadigim icin zaten aylardir hata veren bir sey de gormedim. DNS degistirince Windows restart falan istemiyor, lutfen uydurmayin, kisitli gozlemlerinizle iftira atmayin.
0
sundance
Ne kadar güzel. Ama "kendileri çalıp kendileri oynuyor" ifadesini ben pek sevmedim, burada iletişim içindeyiz ve gördüğün gibi zaman zaman sen de "oynuyorsun"

Ayrıca bence Cayfer ile (yanlış bilmiyorsam) kampüste oturup bu konuyu detaylıca tartışabilirsiniz.

Benim şahsi görüşüm bir sistemin ancak admini kadar güvenli olabileceği yolunda. Bu doğrultuda Win98 (firs eddition) bir makinada bir web sunucusunu 50 küsur gün kapanmadan ayakta tutan birisini de biliyorum, ama sonunda zamanlama rutinindeki bir taşma yüzünden down oldu.

Windows'a (ya da başka bir teknolojiye) körü körüne saldırılmasına karşıyım, ama Can Yücel'in hakim karşısında dediği de doğrudur, bunu söyleyebilme özgürlüğü önemlidir.
0
FZ
Uzun suredir goruyorum ki ozellikle bu sitenin kullanicilari kendi aralarinda bir komun olusturmus, kendileri calip kendileri oynuyor. Biri bir sey dedi mi herkes alkis tutuyor, biri bir sey dedi mi herkes kafa salliyor. Sagda solda gorulen 3-5 beceriksizin uygulamalari herkesin basindan gecen seylermis gibi bir inanc yayiliyor.


1- Komün oluşturmak lafı enteresan bir tabir olmuş. Sanırım kast edilen "komünite" yani "community" yani bir "camia" oluşturmak. FM ana sitesi ve yan siteleri çerçevesinde evet böyle bir camia oluştu ancak en nihayetinde oluştu, özel olarak oluşturulmadı.

2- FM sitesini takip eden, yorum yazan, haber yollayan, eleştiri yazan herkes -tıpkı sizin gibi- bu "camia"nın doğal bir üyesi, evet kendimiz çalıp kendimiz oynuyoruz yani birkaç bin kişi çalıp birkaç bin kişi oynuyor başka nasıl olacaktı? Gönül ister ki bu camia çok daha büyüsün alternatif fikirler çarpışsın, tartışma ancak çeşitlilik ve kıran kırana fikir, bilgi çarpışması olduğunda tartışana ve izleyen bir şey katar.

3- Biri bir şey dedi mi görüldüğü gibi eleştiriler geliyor, karşıt görüş belirten tek kişi siz değilsiniz, buna dikkat edelim lütfen.

4- Sağda solda görülen üç beş beceriksizin uygulamaları tabiri de enteresan bir tabir. Hatırladığım kadarı ile SQL Slammer fırtınasından etkilenen firmalar arasında bizzat SQL Server üreticisi firma olan Microsoft da vardı, Microsoft´un kendi bazı departmanlarındaki SQL Server çalıştıran sistemlerin yamanmadığı gerçeği tespit edilmişti ve bir hayli tartışma konusu olmuştu. Eğer bir beceriksizlik söz konusu ise görülen o ki "yamasaydınız kardeşim, bize ne, biz yama yayınladık" diyen dünyanın en büyük yazılım geliştirme şirketi olan Microsof da benzer bir "beceriksizlik"ten malul duruma düşebiliyor. Sayı 3-5 ile küçümsenebilecek bir sayı değil, öyle olsaydı dünya daha güzel bir yer olurdu.

Bunlara ek olarak yine son okuduğum bir araştırmaya göre yamanmamış, default olarak yüklenmiş bir WinXP sistemin Internet´e bağlandığında saldırıya maruz kalması ve etkilenme süresi 20 dk.ya dek düşmüş durumda. Bu gibi örnekler çoğaltılabilir dolayısı ile insanların üç beş beceriksize bakıp fikir edindiklerini söylemek biraz yanıltıcı olur.

cayfer´in her dediğine ben de katılmıyorum, mentat´ın dediğine benzer şekilde, ben de ofiste Win sistemler üzerinde yazılım geliştiriyorum ve genellikle işletim sisteminin kendisi ile doğrudan pek meşgul olmuyorum, ancak mesela update´i de otomatiğe bağlamıyorum çünkü hala o bakımdan Microsoft´a pek güvenmiyorum, update dosyalarını çekmeden önce mesele Outlook Express ile ilgili birkaç yamayı yükleme diyorum çünkü yıllardır Outlook Express ya da Outlook değil Mozilla Mail kullanıyorum. Her neyse, güncelleme işlemi, evet dediğiniz gibi elle de yapılsa otomatik de yapılsa pek vakit almıyor benim ofisimde. Bu güzel ancak mesela güncellemeden sonra RESTART istiyor mu, evet istiyor. Sırf bu yüzden yoğun anlarımda güncellemeyi ertelediğimi biliyorum. Bununla beraber çok vakit harcamıyorum işletim sisteminin kendi bakımını yapmak için, bu doğru ancak bedelini de ödüyorum. Nasıl? Misal üzerine birkaç program kurduğum makina artık daha yavaş açılıyor ve çok daha yavaş kapanıyor, ve hayır, abuk sabuk, ne idüğü belirsiz programlardan bahsetmiyorum. Windows Registry yapısı yüzünden bu tür sorunlar yaşanıyor, tabii insanlar bunu dert etmiyorsa onu bilemem, teknik değil psikolojik bir mesele. Öte yandan evdeki Debian GNU/Linux makinama da bir sürü program kurdum kaldırdım, arada stable sistemden unstable sisteme geçtim, çekirdek değiştirdim alet bırakın yavaşlamayı daha hızlı açılıp kapanır hale geldi mesela.

Sonuç itibari ile sundance arkadaşıma katılıyorum, elbette sistem yöneticisinin hassasiyeti etkiliyor sistemin performanısını ve çok hassas ölçümler yapmadan herhangi bir yazılıma saldırmayı ben de haktanır bulmam çünkü malum hassas istatistiklerle bile bazen istemeden dahi olsa yanlış bilgi vermek, bazen de kötü niyetli şekilde yalan söylemek mümkün olabiliyor, kontrollü deney yapmak sadece bilimadamlarının değil bu tür konularda fikir beyan edeceklerin de sorumluluğudur aksi takdirde Gartner´ın dalga geçtiğimiz araştırmalarından pek bir farkı kalmaz kanısındayım.
0
parsifal
-Symantec ile alakalı verdiğin örnek Symantec'e özgü olup işletim sistemine yakıştırılmamalı bence. Sonuçta Firmanın bazı ürünleri SP2 ile uyumsuz. Hatta SP1 bile uyum sorunları var.
- Madem güncellemeleri otomatiğe bıraktın, karışmıyosun şu konuda ne düşünüyosun? http://support.microsoft.com/default.aspx?kbid=884130&product=windowsxpsp2#appliesto
- Abuk subuk kategorisine Adobe ürünlerini de dahil ediyor muyuz?

Bunlar sadece benim "kısıtlı gözlemlerim"in bi kısmı. Maksat fışkı atmak değil. Olanı söylemek.
0
cayfer
Sevgili 386-DX,
Bu sözünü ettiğin "beceriksizler" benim çevremdeki çok sayıda mühendis, eğitimlerini doktora düzeyinde tamamlamış, yabancı dil sorunu olmayan insanlar. Ama pek çoğu bilgisayar profesyoneli değil. Bilgisyarlarını araç olarak, hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla kullanmaya çalışan insanlar. Bir çoğunun evinde de, iş yerinde de bilgisayarları var.
Bu insanların evlerindeki bilgisayarlar bir LAN üzerinde değil. Dolayısıyla o sözünü ettiğin çok sayıda zart server, zurt server ellerinin altında değil. Onlar 100 dolar ödedikleri işletim sisteminin bir takım temel fonksiyonları (OS kitaplarında yazar bu fonksiyonlar) yerine getirmesini bekliyorlar. Bu çevremdeki insanlardan hergün en az biri beni arayıp SP2 sonrası maceralarını anlatıyorlar. Maceranın ana teması da yeniden yükleme üzerine oluyor. Tesadüf herhalde...

O sunuculara gelince... işte benim kabullenmekte zorluk çektiğim de bu... neden bir sürü sunucu alayım, kurayım? Neden Symantec'e çuvalla para vereyim? Neden kullanıcılarımın bu servislerden yararlanmasını sağlamak için deliler gibi uğraşayım, onları tehdit edeyim? Neden bilgisiyar ağıma birisi Notebook getirip bağlayacak diye endişe içinde yaşayayım? Neden kablosuz ağ hizmetlerinden korkayım? Oğlumun işyerinde şirket ağına notebook getirip bağlamak yasaklandı. IE kullanmak yasaklandı. Outlook kullanmak yasaklandı. Evet, belki winadmin'leri iyi değil ama baksanıza millet winadminlere 2 milyardan fazla ödemiyor. Sanırım Symantec faturalarını ödeyebilmek için tasarruf yapıyorlar.

Hata gönderme raporunu kapatmanın hataları önlediğni bilmiyordum, şimdi öğrendim.

DNS değiştirince reboot meselesini ben yazmamıştım ama altına imza atarım. 2000Pro'nun ve XP'nin reboot istemiyor olması bana hala birşey ifade etmiyor. Yıllarca IP ayarlarında değişiklik yaptık ve ardından reboot bekledik. Bunca yıl sonra düzeltildiğinde ise ne yazık ki unutulmuyor.

Evet, Windows dünyasındaki sorunların çözümlerinin de olduğunu biliyorum, okuyorum. Ama sorun o kadar çok ki, çözümleri o kadar pahalı ki..

Son günlerde virus/worm yüzünden makinesini formatlattırdığım insanların "peki napıcaz" sorusuna gönderdiğim yanıt " Surviving the first day with XP [www.sans.org] yazısını okuyun" oluyor. Böyle bir yazının varlığı bile yeteri kadar yüz kızartıcı değil mi? Sanırım FZ, yeni kurulan XP'lerin 20 dakika içinde çarpıldığnı yazmış. Yanlış! benim iş ortamımda iki dakika bile dayanamıyorl.

Elbette bu tartışmaların sonu yok. Hele kendi çalıp kendi oynayanlar arasında...
0
386-DX
Kendi calip kendi oynayanlardan kastım kısıtlı tecrubeleriyle her soylenene şakşakçılık yapıp en ufak karşıt görüşle karşılaşınca yalınkılıç saldıran, tavrını hükmünü peşin peşin belirlemiş kimseler. Kimse kusura bakmasın ama uzun süredir takip ettiğim kadarıyla bu sitede epey bir çogunluk için bu durum geçerli.

Bilgisayari profesyonel olarak kullanmayan insanlarin tek yapmasi gereken bir antivirus edinip Windows'un automatic updates ozelligini acik birakmaktir. Ben gerek calistigim yerde, gerekse de yardima gittigim evlerde bu sekilde yuzlerce kisiye bilgisayar kurdum, bugune kadar bir kisi dahi arayip sorun yasadigini soylemedi.

XP SP2'yi ise farkli konfigurasyonda yaklasik 20, toplamda yaklasik 250 makineye kurduk, onlarin da "birinde bile" sorun cikmadi. Yazdiklarinizi okuduktan sonra cevremdeki herkes abdestsiz de su alemde bir ben mi melaikeyim diye merak etmeye basladim.

Hata gonderme ozelligini hatalari onledigini iddia etmedim. Benim soyledigim soz konusu hata bildirisini cok uzun suredir gormedigim ve hata raporlama ozelliginin de kapatilabilecegiydi.

Aramizdaki samimiyete dayanarak oglunuzun isyerinin yoneticilerine tum kalbimle acidigimi belirtmek isterim. winamin'lerinin iyi olmadigini (iyi degil ne demek, yuzkarasi!) siz bile kabul etmisken bunu ornek olarak dahi verebilmeniz beni gercekten sasirtti. Gerci sizin 135. portu kapatma cozumunuze de vakti zamaninda epey guldugumu hatirlarim. Bir gun yolunuz Istanbul'a duserse lutfen bizim oralara da bir ugrayin; konugumuz olun; Windows, IE, Outlook, notebook, wireless yillardir rahat rahat nasil kullaniliyor kendiniz gozlemleyin.

Eskiden sik sik DNS ve IP degistirmek ne kadar gerekli oluyordu o da tartisilir. Kaldi ki Windows 2000 cikali (ve ben kullanmaya başlayalı) neredeyse 5 yil oluyor.

Cozumlerin pahasi da tartisilir, ama en azindan ben, Ingilizlerin atalarinin da dedigi gibi ucuz mal alacak kadar zengin degilim. Konuyu da iyice dagittim ama cevap vermeden duramiyorum; ornegin biz bir egitim kurumu olarak tum Microsoft urunlerinin (Sunucu yazilimlari, Windows, Office, Exchange, vs..) en guncel surumlerini kullanici basina 35$ gibi bir ucret odeyerek alabiliyoruz. Tabi bunun antivirus serveri var, spam serveri var, firewallu var, server donanimlari var, susu busu var, ama bir kisi icin dudak ucuklatan bu maliyetler bir kurum icin devede kulak kalir, bunu da benden iyi bilmeniz lazim.
0
sundance
(İçerik zaten saçma sapan yerlere gitmişken, ben tarzdan bahsetmek istiyorum)

Sizin rahatsızlığınızı anlayabiliyorum ama ben de lisede adminlik yapmış her arkadaşın çıkıp "küçük dağları ben yarattım" modunda asıp kesmesini, hakkında çok az bilgisi olan site üyelerini "kısıtlı tecrübelere sahip olmakla" (bu arada kısıtsız tecrübe ne demekse) suçlayıp "biz yaptık oluyor" mantığında ortaya çıkmasından sıkıldım. Ama buyrun yapmaya devam edin, zira burası "ne kendi çalıp kendi oynayanların" ne de "şakşakçıların" sitesi.

Öte yandan NewYork'da ya da Berlin'de onlarca görev-kritik makinanın yönetiminden ve güvenliğinden sorumlu olan, üç-dört ISP'nin sıfırdan kurulumunu yapmış, otuz yıldır (1973'den bu yana) bilgisayar kullanan bu sitenin bazı sakinleri, sizin her fırsatta bahsettiğini "kısıtsız tecrübelerinize" karşı bunlardan bahsetmiyorsa bu bu kişilerin ezik olmasından değil bundan bahsetmemeyi tercih etmelerinden kaynaklanıyordur, lütfen bunu da gözden kaçırmayın, tartışmanın seviyesini düşürmeyelim.
0
386-DX
Öncelikle lise deyip geçtiğiniz yıllık 2.500.000.000$ üzerinde IT bütçesi olan bir yer.

Onun dışında, ISP kurmuş olmayı veya 1973'ten bu yana bilgisayar kullanmayı -kusura bakmayın ama- hiçbir şekilde tecrübeden saymıyorum, çünkü konu ISP kurulumu değil Windows ile sistem yönetimi. Bana göre 40 yıllık çobanın arıcılıktan anlamaması gibi bir şey bu.

Kimseye hakaret niteliğinde veya mevcut yazarlardan daha sert bir tavırla yazdığımı düşünmüyorum, hatırlamıyorum. Yine de rahatsız edici olduğuna inanıyorsanız bundan sonra üslubuma biraz daha dikkat etmeye çalışırım. Nazikçe uyardığınız için teşekkür ederim.
0
sundance
Anlaştığımıza sevindim. Anlayışınız için de tekrar teşekkür ederim.

Zira, dediğim gibi işini adam gibi yapan ve sistemlerini ayakta tutan (ve bunu nasıl yaptığını anlatacak) kişileri burda dinlemek her zaman keyiftir, ne işletim sistemi ve yazılım kullanırlarsa kullansınlar.
Şahsen o kadar da sevinirim ki, bire bir örneklerle net bir şekilde neyin nasıl çalıştığının anlatılması, "yok o asılsız öyle olmuyor" denmesine.
Benim daha çok rahatsız olduğum, "amaan kim cevap verecek" diyip susanlar.
Mesela şu "Windows 2000'de IP değiştiğinde boot etmeye gerek yok" mevzusu. Evet, gerçekten boot etmeye gerek olmadan IP ve DNS değiştiriliyor, fakat benim bizzat kurduğum Windows 2000 Pro. SP4 makinalarda zaman zaman bu olmuyor.

IP'i değiştiriyorsunuz ama değişmiyor, makina ne dışarı çıkabiliyor, ne herhangi bir isteme cevap veriyor o IP'den. Ve anladığım kadarıyla bunun GUI üzerinden değişiklik yapma ile de alakası yok, netsh ile IP değiştirsem de, zaman zaman bu oluyor ve daha reboot etmek dışında bir çözüm bulamadım. Benzer şekilde (zaman zaman tekrarlanması problemi) yaşayan başka tanıdığım kişiler de var.

Konu hakkında ne kadar araştırdım ? Valla onbeş dakkayı geçmemiştir, ama bir çözüm bulamadım.

Varsa bir çözümü duymak isterim, zira bence Windows 2000'den itibaren TCP/IP stackinde çok ciddi bir gelişme var MS'in (belki BSD ile alakalarındandır).

0
bm
Bu yalin kilic saldirma sikayetini zamaninda iyi niyetle yanis seyler soyledigini dusundugum ve onun icin yazistigim bir windows bilmemne mecmuasi editorunden de duymustum. O zaman bu zaman nicin insanlar boyle hisseder diye dusunurum. Belki burada bir alt-kultur/gecmis farki var? Devamli makine basina olabilenler, ve X usulu herhangi bir uygulamaya butun ekrani teslim etmeyenler galiba nette daha cok konusabildikleri icin hem disaridan can ciger gibi gozuken bir cemaat hem de tarzlariyla itici olabilen bir iletisim sekline sahip oluyorlar. Bir de alisiyorlar herhalde ters laf isitmeye, etkilemiyor. ( groups.google.com'da 'I've been called worse by better people" diye bir arama yaptim, 223000 defa soylenmis bu, yani son teorim genelde nette uzun suredir konusanlar icin o kadar da bos bir teori degil.)

Bu fark sirf Unix/Windows, CS/IT guruplari arasinda da gorulmuyor, benim okudugum yerlerden comp.lang.lisp'e de yeni gelenlerin en buyuk sikayeti biz eskilerin onlara kotu davrandigi.

Ben burada cok yeniyim ama kendi perspektifimden FM'deki insanlarda boyle bir saldirganlik gormedim. Sizden ricam, eger vakit ve ilginiz varsa yazmaktan cekinmemeniz. Belki 20-25 konuda yazistiktan sonra siz de sikayetinizden vaz gececeksiniz?
0
bm
O 233000 lafi yanlis olmus. Aramayi yanlis yapmisim. Kusura bakmayin, ozur dilerim.
0
pirx
Ben başka birşeyi sormak isterim: hangi power user nerede 3Milyar brüt de olsa maaş alıyormuş ciddi ciddi merak ettim?

Ne hikmetse bana hep iş görüşmelerinde "biz öyle 2 milyar falan veremeyiz, ücret politikamıza ters" dediler de , kendi brütümü 2milyar kabul etmiştim, demekki o kadarmışız diyordum ama alsam o da yeterdi, şimdi bu 1 milyar fark da nerden geliyor? Bu 3milyara çalışan win adminleri ölüyü mü diriltmekteler acaba?

Biraz abartılı olmuş, o da sanırım kaybı cilalamak adına. Yoksa siz tr'de değil misiniz?
0
bio
Bir de 3 milyar olan system adminlerin değil "power user"ların maaşıymış. Bunlardan 10 tanesi 2 admini beslermiş. Bu durumda system adminler 3,75 milyar brütle çalışıyorlarmış.

Merak etmeyiniz, o kadar parayı hakeden bir adminin çalıştığı yerde Windows'lar da sizin gözlemledikleriniz kadar sık sorun çıkarmazlar. Böylece kullanıcılar da günde 2 saat falan harcamazlar.

Hayır ben böyle yazıları görünce "acaba Windows'un iyisi kötüsü var da bana iyisi mi rastladı" diye düşünüyorum. Binaenaleyh, Linux için spyware, dialer vardı da "clueless" kullanıcılar kurmadı mı?
0
sundance
3Milyar brüt zaten 2 milyar nete karşılık geliyor.

Üç senedir kimse dokunmadan işleyen Sun + Linux server parkına admin olmak için, guzide bir üniversitemizin IT sorumlusundan bu parayı istediğimde bana "O paraya ben burda üç tane Windows admini tutarım, yatar kalkar makinayı ayakta tutarlar" demişti (yanlış hatırlamıyorsam SQL slammerda indiler aşağı ;)

0
pirx
"Ucuz etin yahnisi" deyimi platform tanımıyormuş demekki ;) İyi olmuş netekim...
0
cayfer
Ya ben yarı zamanlı "power user" için 3 milyar demiştim. Yanlış anlaşıldı sanırım...

Şaka bir yana; bir işveren için çalışanın tek maliyeti onun maaşı değildir. Masası, odası, bilgisayarı, (genellikle) yazılım lisans ücretleri, kışın ısıtılması, yazın soğutulması, ulaştırılması, öğlenleri doyurulması, kahvesi vs. vs. Hadi 3 milyar olmasın da 2.5 milyar olsun. Hadi, hadi 2 milyar olsun. Sanırım artık bir milyar fark ortadan kalkmıştır. Bu arada 3 milyar alan, daha doğrusu 3 milyara malolan winadminler (varsa tabii) ölüyü diriltmiyorlar belki ama sistemleri hayatta tutmak için gerçekten olağanüstü çaba gösteriyorlar.

0
conan
Sorun ne bilio musunuz kardesim, sorun gozlerinin onunde $$$$$lar donen kisilerin aman gec kalirim malim satilmaz diye Q&A filan yapmadan bana mal sokusturmasi. Birakin da bu berbat mallara laf edecek bi yerimiz olsun. Biktik be berbat urunlerden. Microsoft, Symantec, vs... bunlar yerine acik bi sekilde kullanicisnin derdini dinleyen, becerebilirse buna cevap vermeye calisan, beceremezse becerikli kisilerden yardim almayi bilen bi sistem gelistirilmis. Bunu da ancak urununun kodunu acarak basarmislar. Bu da bi sistem.

Milyarlar harcayarak Q&A yapamazsin, kullanicilarini dinleyerek yaparsin. Monopol olarak kisileri zorla kotu seyler kullanmaya ve bunlarin normal olduguna inandirmaya calisirsan bir gun daha iyisi ciktiginda daha iyiyi kullananlar da boyle soylenecektir.

Linux M$ Windows'dan bir cok konuda bana gore binbir kat daha iyi. Ben boyle dusunuyorum ve M$'a da bok atarak cok da seviniyorum. Ben atmisim cayfer atmis ne farketcek ki zaten. M$'un arkasinda Gartner, vs.. gibi beyin gucu varken hayatttaa sirti yere gelmez. O yuzden bize bosuna soylenmeyiniz.

Ahan da mutlulugun sirri size.
0
sametc
burda amac windowsun cok uğraştırdığı degil neden uğraştırdığı ???

linux admini daha fazla randııamn almak için uğraşır .. sorun yok ise bir kenara cekilir

windows admini ise sistemi ayakta tutabilmek icin ??? sanırım bunların boş zamanı pek yok :) acaba bu yuzdenmi parayı hakediyor ??!

acaba hangisi zavallı ????
hangisi daha mutlu :))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Geocities tekrar yayında!

sundance

Aslında doğru ifade yayında değil de çevrim içinde olacaktı.

Bildiğiniz gibi geçen sene Geocities'in sahibi olan Yahoo, operasyonu durdurma kararı aldığından beri bu sitelere ulaşılamıyordu.

Çoğu bir hevesle hazırlanmış ve sonra tozlanmaya bırakılmış binlerce sitenin Internet tarihi için önemli bir belge niteliği taşıdığı ise su götürmez.

Eğer siz de böyle düşünüyorsanız, 652 GB'lık bir torrent indirmeye hazır olun; Geocities artık torrentte yaşıyor!

Bloguma Ses Ver!

redogre

Bloguma Ses Ver!

Mutlu Yıllar

butch

Bilgisayarın Ürettiği Sanat Sanat mıdır?

FZ

Güzel bir soru, çok tartışılmış bir konu. Meraklı bir bünye konu hakkında metafizik bir makale yazıp tartışmayı yeniden başlatmış. Tartışmaya yol açan ise TypoGenerator isimli program.

fazlamesai.net camiası bu konuda ne düşünüyor? Sizin için bu önemli mi? Hayran kaldığınız bir grafik tasarımın bir grafik ustası tarafından emek harnarak değil de bir program tarafından birkaç saniye içinde üretildiğini öğrenseniz hayatınızın şokunu mu yaşarsınız yoksa sorun yok işte, ne güzel görüntü, bana güzellik hissi veriyor, gayet de çekici, hoşuma gidiyor... mu dersiniz?

Kaynak: /.

RadyoODTÜ: Cybercafe

postexitus

Yaklaşık 5 haftadır RadyoODTÜ'deki bilişim haberleri programı CyberCafe'yi sunuyorum (daha doğrusu sunmaya çalışıyorum). Program cumartesi günleri 17.00-18.00 arasında 103.1 Mhz frekansında RadyoODTÜ'de yayınlanıyor. Programda elimden geldiğince özgür yazılımdan (özellikle Firefox'tan) bahsetmeye çalışıyorum, ancak sizin de tavsiyelerinize ihtiyacım var.