FM Karma

0
butch
Fazlamesai.net'e 6 yıl önce, "keşke şöyle bir site olsa da okusak" diyerek başladık. Bütün bu süre içinde en büyük önceliğimiz paylaşımı maksimum düzeyde tutmak oldu; uzun süre yorum yapmak için üyeliği zorunlu tutmadık, hiçbir kullanıcıyı siteden atmadık, hakaret içeren yorumları silerken bile tereddüt ettik "acaba bir ufak bilgi kırıntısı dahi olsun yok ediyor muyuz?" diye.
Bu süre içinde FM gelişti, kullanıcıların ve gelen yorumların sayısı oldukça arttı. Birçoğu ile bizzat görüştüğümüz belli sayıda kullanıcıdan, nerdeyse 8000 kişiye ulaştık. Ve tabi ki bu arada tartışmaya açık yorumlar, flameler vs. kullanıcı sayısından da hızla arttı. Birçok yazıya yapılan yorumlar, yazıdan çok kullanıcıların kendi aralarındaki (çoğu yanlış anlamadan kaynaklanan) atışmalardan oluşmaya, baştan beri amaçladığımız "bilgi ve fikir" tartışmaları, tarz ve niyet tartışmalarına dönüşmeye başladı.

Bugün geldiğimiz noktada ise özellikle bu sürecin büyük bir kısmında burada olmayan bazı okurlarımız FM'in seviyesinden dem vurmaya, kalitesi hakkında yorumlar yapmaya başladı.

Bu doğrultuda yıllardır sürdürdüğümüz "minimum müdahale, maksimum özgürlük" anlayışını bir kenara bırakmak ve bunu yaparken de bu çok seslilikten pozitif olarak faydalanmak düşüncesi bir süredir planlanmakta olan Karma sistemini kullanıma açma ihtiyacını doğurdu.

Malum, katılımcıların ve izlenme oranının yoğun olduğu birçok sitede benzer yöntemler yıllardır uygulanmakta. Amaç, içeriğini kullanıcıların oluşturduğu bu tür ortamlarda yayınlanan yazı ve yorumları yine kullanıcılar tarafından yönetilmesini sağlamak ve esasen genel ahlak kurallarını ve çoğunluğun taleplerini yerine getirmeye çalışan site yöneticilerinin ya da editörlerinin aslında taraf olmadığını göstermek.

Karma nasıl hesaplanıyor?

Önerdiğimiz yöntem, yayınlanan haberler, yorumlar, silinen yorumlar, fm yazı uzunluğu ortalamasının üstünde yazılar ve uzun bir süredir aktif olup olmama gibi değişkenler üzerine kurulu bir algoritma.

Karma ne işe yarayacak?

Yukarıda bahsettiğimiz değerler gözönüne alınarak kullanıcıların Karma değerleri hesaplanmakta. Zaman içerisinde üye profil sayfalarınızda bu değerlerin değiştiğini göreceksiniz(Eğer karmanız gerçekten 0 değilse). Karma sistemi devreye girdiği zaman bu değerler ilk fazda şu işe yarayacak.

Üyeler karmalarının yüksek olduğu üyelerin yorumlarının silinmesini talep edebilecekler. Bu talepler belli bir rakama ulaştığında bahsi geçen yorum ve altındaki yorumlar silinecek.

Bu sistem görüşleriniz doğrultusunda gelişecek.

Sizce böyle bir sistemin ne gibi yararları olur? Ve kullanırken, gözönüne alınması gereken başka ne gibi kriterler bulunabilir.

O halde ne bekliyorsunuz? buyrun yorumlara.

Not: Bu zamana kadar silinen yorumlarda benzer bir sistem doğrultusunda, yani haklı bulunan şikayetler doğrultusunda silindi. Aynı uygulama sistem devreye girene kadar devam edecek.

Görüşler

0
ripper
"Üyeler karmalarının yüksek olduğu üyelerin yorumlarının silinmesini talep edebilecekler."

Alıntı yaptığım cümleyi biraz açıklayabilirmisiniz, anlam düşük olmuş gibi?

0
butch
Karması yüksek olan düşük olanının yorumunun silinmesini talep edebilir. Örneğin ben sizin yorumunuzun silinmesini talep edebilirim ama FZ'nin yorumuna aynı şeyi yapamam.
0
FZ
Sen benim bir yorumuma silme talebinde bulunamazsın, ben senin bir yorumuna silme talebinde bulunabilirim demek oluyor kısaca. Senin karman 6, benimki 11.
0
newman
Yuksek degil de >= olsun derim: boylece kisi bir densizlik yapar da pisman olursa olay cok buyumeden kendi yorumunu siler, is de tatliya baglanir :)
0
FZ
Göreceğiz bakalım anti-troll etkisi ne kadar sağlıklı çalışacak...
0
newman
Bir sure siteye bakmadim, cok uzun da degil hani: dun bir ugrayayim dedim, yer eyrinden oynuyor :). Umarim hersey normale doner bir sure sonra... ADD (Attention Deficit Disorder) hastaligi var bircogumuzda. En iyi ilac tabii ki herkesin ozelestiri yapmasi, iyi niyetli ve saygili olmasi. Ama vermeyince Mabud, neylesin Mahmut ;). Eskaza esip savuranlarimiz icin ozellikle kisinin kendi yorumunu geri cekmesi (ozellikle altina baskalari cevap yazmadan once) belki faydali olabilir. Digerleri icin de bileginize kuvvet diyorum artik ;-)
0
FZ
Konu neydi? Dikkatim dağıldı da. Hem sıkıldım ben. Gidiyorum...
0
butch
>= daha doğru gibi görünüyor. Ama yukarıda da belirtildiği gibi bu sistemde bir kişinin oyu sonuca gitmek için yeterli değil.
0
newman
Gerekce istenecek mi? Ne turlu gerekceler kabul edilecegine gore sistem iyi calisabilir veya sakincali sonuclar uretebilir.
0
darkhunter
eksisozluk'teki çok kötü butonu mafyasının FM' varyasyonları oluşabilir zamanla...

Sistemin Vandalizme gitme ihtimalini göz önüne almak lazım...

Bir de, davetiye ile üye alınması geliyor aklıma ya da "hiyerarşi" oluşturup, örneğin ana site'de görünebilecek yorumlar yapabilmek için en az 10 "onaylanmış haber" yapılması gerekliliği gibi...

Ruhumdaki mazoşist mi depreşti ne :p
0
sundance
Sistemin çeteleşmeye izin vermemesi için gerekli kontrolleri yapacağız. O konuda bir şüpheniz olmasın.
0
simor
Bence bu demokratik yaklaşımın yaptırımı, yorum silmek olmamalı.
Ben, ne kendimin ne de başkasının yorumunun okunduktan sonra silinmesinin hiç bir faydası olacağını düşünmüyorum. Ortada, havada asılı, anlamsız, başı sonu belli olmayan yazılar mı olacak? Yorumlar, küfür ve hakaret içermediği sürece kimseye olmasa bile yorumu yapanın kendisine faydası olur bence. Sonuçta burası biri bizi gözetliyor yarışması web sitesi değil.

Ayrıca Darkhunter'ın tereddütüne katılıyorum. Öyle paslaşmaşlar yaşanır ki kontrol etmeyi bırakın ne olduğu anlaşılamaz bile. Bunun yanında, hiyerarşik yapılar da aşiret ortamlarında geçerli şeyler. Herkes büyüğüne tabidir. Demokrasiyi büyüğüne tabi kılmak onu yok eder. Ha söz dinlemek derseniz, onu bilemem. Her iki taraf için de duygusal etkileri aşındırıcı olabilir yorum silinmesinin.

Benim de aklıma şöyle bişey gelmişti yine Darkhunter'ın yazdığını okuduktan sonra; karması belirlenen kişiye karması kadar yazı alanı (kelime sayısı olabilir) ve konuya göre haber ve yorum yapma hakkı (çeşitli şekillerde)verilebilir. Yani, kişi kelimelerini düşünerek,bilerek, sayarak efektif bir şekilde kullanabilir. Küfür de edecekese zaten cezası bellidir. Ama mesela uzun süre hep okumuş fakat çok az şey yazmış birinin heber ve yorum hakkı daha çok olmalı.
vs. vs.
En azından bu yöntemde başka insanın tarzına düşüncesine tabi kalmaz da sizin algoritmanın adaletine tabi olur. Tabi bu da eğer sizin formül iyi işlerse aslında kendi adaletine tabi olacak demektir.


Bu sayede kalite artar diye düşünüyorum. Tabi belki toplam metin girişi azalabilir ama çoluk çocuğun yemi olması korkusuyla yazmayan birçok kişiyi geri getirebilir. Bir sürü şey söylenebilir. Benim düşüncemin ana fikri, kimseyi susturmamak, yaratcılığı çocuksuluğu yok etmeden olgunlaştırmaya yöneltmek. Üretimde amaç kalite ise en iyi çözüm, üretenin ürettiği malı kendinin kullanması; yani 2 okuyup 2 düşünüp bir yazması gerekir.

Yıkma yoketme, zaten toplumca kabullendiğimiz ve zevk aldığımız birşey. Hiç saatlerce uğraşıp, kulak kıvrımlarını bile yaptığınız kardan adamın başınızı arkaya çevirdiğiniz anda birinin ayak darbesiyle ikiye bölündüğünü gördünüz mü? Çocuğa neden yaptın diye sorduğumda ama abi insan dayanamıyorki demesi kardan adamı yeniden yapma gücünü de alıp götürüyor insandan. Kardan adam çirkin oldu ben sevmedim dese, zevkle gel beraber bir tane de yenisinden yapalım dersiniz... Veya toplu olarak hep beraber yapıp sonra hep beraber de yıkabiliriz.

Umarım kendimi ifade edebildim bu uykulu halimle.
0
sundance
Kullanıcıların ortak kararıyla yorumun silinmesi, karmaya göre karakter/kelime sayısı belirlenmesine göre çok daha demokratik ve doğru bir uygulama.

Sözkonusu özgürlük de hiçbir zaman için küfretme, saydırma özgürlüğü olmamalı.

Bizim engelemeye çalıştığımız da bu, başka bir şey değil.

Sözkonusu yorumlar da sonuçta veritabanından siliniyor olmayacak, adminler tarafından gözden geçirilecek. Eğer endişelendiğiniz gibi bir linç mekanizması tespit edilirse o konuda da gereken yapılacak.

Öte yandan "hiyerarşik yapılar aşiret ortamlarında geçerli şeyler" filan biraz gereksiz dramatizasyon olmuş.

Sloganlar yanlıştır lafı gibi tersine slogan diye bir şey de var. "Hiyerarşi" kelimesinin görüldüğü yerde (hatta gözükmediği yerlerde de 'burda kesin var' diyerek) "aman allahım" diye çığlık atılma durumu çok sık rastlanan bir olgu.

Evet hiyerarşi var, altı yıldır bu siteye emek veren, burasıyla uğraşan birisinin sözü tabi ki, bir tane makale yazmadan, sağa sola saldıran, diğer üyelere hakaret eden birisine göre daha ağır.

Veya kimse çıkıp da bu siteyi sıfırdan var eden kişilere, ortalık yerde "vay faşistler" diye sırf parmakları klavyeye basabiliyor diye saydıramaz. O kadar da kolay ayakta durmuyor bir site altı yıl boyunca, Fazlamesai'de o kadar sahipsiz değil.

Ha, biz bunu "hiyerarşinin allahını" göstererek asıp kesip de yapabilirdik. Ama şu an "gelin beraber bir şekilde karar verelim, bu işi en güzel şekilde beraberce yapalım" diyoruz.

Bunu da hiyerarşi, ya da yıkım, diye yorumluyorsanız tabi sizin tercihiniz, bize de açıkçası pek diyecek laf kalmaz.
0
simor
Bence konuyu siz benden daha çok dramatize etmişsiniz.

Bildiğiniz gibi yapabilirsiniz. Birileri size faşist dedi ise hassasiyet göstermeniz gayet normal. Tartışmaya gerek yok.
Aralarda okuduğum politik cevaplarınıza cevap veremeyecek kadar yorgunum çok özür dilerim. Esas yorumum yukarıda. Gayet iyi niyetli ve yapıcı olması düşünülerek yazılmıştır.

Kolay gelsin
0
simor
ek: ..

"Evet hiyerarşi var, altı yıldır bu siteye emek veren, burasıyla uğraşan birisinin sözü tabi ki, bir tane makale yazmadan, sağa sola saldıran, diğer üyelere hakaret eden birisine göre daha ağır"

inanın bu dediğinizle ilgili olarak ilk yorumuma ben de kastettiğiniz kişilere karşı yaklaşımımı belirtecektim.
Bu konuda haklısınız. Fakat bu durum insanların kendi içinde bırakılmalı. Yani söz ağırlığı abilerim ablalarım şeklinde mekanize edilip dayatılacaksa onu bilemem.
0
simor
ek: 888997565 :)

Yine yazmadan edemiyorum.

Biri size faşist demişse ki bunun hangi konu başlığı altında olduğunu görmediğimi ifade edeyim öncelikle; Bunun da çzöümü belki şu olabilir. Kimsenin gözünden kaçmasın diye deşifre ve afişe edilebilir.
Belki ne bileyim kurtların önüne atılabilir tadında fm in en üstünde 1 ay kalabilir. Bir süre sonra orada küfür edilen siz olarak görülmezsiniz tek başına küfür eden o olarak kalır. Veya küfür edilenin ismi saklanır ne bileyim. Çünkü vurkaç yapıp salyalarını akıtan insanlar için en kötü şey afişe olmaktır. Düşününce çok yaratıcı ve etkili ve hatta eğlenceli çözümler bulunabilir. Demokrasi anlayışımız farklı olsa da ben yine oyumu silmemekten taraf kullanmak istiyorum.

tekrar kolay gelsin
bana iyi uykular
0
Zebani
"hiyerarşinin allahını", "aman allahım"

özel mesaj olarak atacaktım ama uğraşamadım, bu saatte.

amacım polemik filan yaratmak değil bu "Cevap"ın altına da "Cevap" yazılmazsa sevinirim. "aman Allah'ım" şeklinde kullanılmasını tercih ederdim. "hiyerarşinin ..." bu ise bence pek hoş olmamış.

Sadece bu kullanımların beni rahatsız ettiğini belirtmek istedim.
0
qwqw
Nickiniz neden zebani peki? Bu sizi rahatsız etmiyor mu?
0
newman
Kasitli yapilmamis olabilir. Ama Zebani'nin yazdigina katiliyorum. Daha dikkatli olmanizi rica ediyorum. Saldiri/ukalalik olarak almazsiniz umarim.
0
Zebani
Kasıtlı yapıldı demedim. Ben hoş bulmadım sadece.
0
newman
Ben zaten size yazmadim. Siz benden once ilgili seyler yazmis oldunuz, ben de lafi kisa kesmek icin referans verdim. Sizden bagimsiz yani...
0
butch
Burada başa çıkmak istediğimiz temel problem farklı. FM'de yorum silme mecburiyeti son birkaç aydır ortaya çıktı. Bunun birçok sebebi olabilir ancak sonuç olarak geri dönüşü olmayan yeni bir yola girdiğimizi düşünüyorum. Durumun yeni bir çözüm bulana kadar tek yol yukarıda da belirtilen sınıfa giren yorumları, sizlerden de gelen talepler doğrultusunda silmekti. Fakat bunun da sakıncaları var. En basitinden faşist olarak anılmak hiç hoşuma gitmiyor.

FM'in sürekli ziyaretçi sayısı gelip geçenlere oranla oldukça az. Bir uğrayıp belden aşağı yorumlarla insanları rencide edip yorumları silinenlerin "butch buraların faşist ağası" demelerindense, "Fm'de böyle *oktan bir uygulama var" demelerini tercih ederim. Kaldı ki bizim de işim gücümüz ve bir hayatımız var. Benim ya da başka bir editörün zamanının olmaması sebebiyle Cuma akşamı yazılan ve hakaret içeren bir yorumun pazartesiye kadar yayında olması kötü bir durum.

Yolun ortasına yapacağınız bir kardan adamın birileri tarafından yok edilmesi doğal bir sonuç. Görevi o sokağın işlemesini sağlamak olan bir görevli bunu yaptığında motivasyonunuzu kaybetmemelisiniz. Bundan bir ders alıp kendinizi geliştirirseniz üyesi olduğunuz toplum sizi kazanmış demektir.

Sonuç olarak bu yorumları gerçekten istenmiyorsak herberaber müdahele edelim diyorum. İstiyoruz diyenler çoğunlukta ise zaten FM'in zamanı dolmuş demektir. En azından benim için.
0
simor
"Yolun ortasına yapacağınız bir kardan adamın birileri tarafından yok edilmesi doğal bir sonuç. Görevi o sokağın işlemesini sağlamak olan bir görevli bunu yaptığında motivasyonunuzu kaybetmemelisiniz."

Görevli yıktı demedimki ben :(

Eğer karar vermişseniz zaten tartışmanın anlamı yok bene nasıl istiyorsanız öyle yapabilirsiniz.
0
simor
ek: ben veya başkası bu yorumları istiyoruz da dememişizdir ve demeyiz de.
0
FZ
Telaşa mahal yok. Deneyip göreceğiz. Geri dönüşü olmayan yol değil bu.
0
simor
Denemek iyidir tabi ama, aşağıda Makif benim anlatamayacğım kadar yalın bir şekilde anlattı durumu. Yani adalet yok ama düzen var. Yani tabi düşündüğünüz sistemi tam anlayamamış olabiliriz. Fakat her durumda, yukaırdaki yorumumda dediğim gibi silmek, susturmak yerine düşündürerek, planlı olmaya iterek kaliteyi arttırmak daha iyi olabilir.
0
simor
ek2 : kusura bakmayın uykusuzum...

"FM'in sürekli ziyaretçi sayısı gelip geçenlere oranla oldukça az. Bir uğrayıp belden aşağı yorumlarla insanları rencide edip yorumları silinenlerin "butch buraların faşist ağası" demelerindense, "Fm'de böyle *oktan bir uygulama var" demelerini tercih ederim. Kaldı ki bizim de işim gücümüz ve bir hayatımız var. Benim ya da başka bir editörün zamanının olmaması sebebiyle Cuma akşamı yazılan ve hakaret içeren bir yorumun pazartesiye kadar yayında olması kötü bir durum. "

,Bu dediğinize katılmamak elde değil tabi ama sırf yorgunluktan veya vakitsizlikten, yanlış olabilecek bir uygulamaya başvurmak veya fm bitmiştir demek, vazgeçmek olabilir. Yanlış anlamayın sakın, yargılamıyorum ama yorum yapıyorum. İşiniz kolay değil biliyorum. Ama ne için yola çıkıldığını bilmek gerekli diye düşünüyorum.
0
sundance
Teşbih de hata olmaz lafı işte bu yüzden var.

Nedir kardanadam, kardanadam örneğini nerden çıkarttınız?

İlla örnek verecekseniz biz diyoruz ki "Arkadaşlar, bu adam sokağın ortasına pislemiştir, bu pislik midir? kaldıralım mı?" Nasıl kulağa garip geliyor di mi? Bunun için niye soruyorsunuz ki diyenler bile çıkabilir. Peki "özgür bırakalım paylaşımı, o adam da sokağa pisleyerek kendini ifade ediyor" diyenler de.

Kimsenin sizin kardanadamınızı, ya da FM'e yaptığınız kimseye küfretmeyen, aşağılamayan bir yorumunuzu silmeye niyeti yok. Ya da yaptığınız kardanadama "bu pisliktir" diyip kaldırmaya çalışanlar olacaktır diye şimdiden heyecanlanmanıza.

Şimdi de o sokağı, kendi inşa ettiğiniz hergün geliştirmeye çalıştığınız bir kafeterya olarak düşünün. Sokakta olmasından farklı oluyor değil mi? Sokakta olduğunda insanlar "ıyyy bu sokak pis" diyip başka sokaktan geçip giderler ama eğer kafeteryanız pisse oraya ayak bile basmazlar.

Lütfen benzetme yaparken, gereksiz yere duygusallaşmadan, amacı ve aracı gözeterek ve gerçekten benzeyen ve benzetileni gözden kaçırmadan yapın, yoksa burdaki gibi durumlara düşüyoruz.
0
simor
Benim küfürle ilgili zaten düşüncemi biliyorsunuz. Kim kime küfür edilmeyi haklı çıkartmaya uğraşabilir ki. Yukarda yazdığım onca şeyi sürekli tek bir bağ ile düğümlemeniz üzdü beni . Yukarıda da dediğim gibi zaten küfür eden cezasını alır.

Benim benzetmelerim bana ait. Siz de sizinkileri yaparsınız tartışırız. Benim ne benzetme yapacağıma kimse kara veremez ki.

Konuyu öyle yerlere çekmişiniz ki . Ne kimse size sokak pislenmiş. Ne de kimse yolun ortasına kardan adam yaptım demiş.

Belliki hassasiyetiniz ciddi boyutlarda. Kusura bakmayın en iyi niyetlerimle katılımcı olmaya çalıştığım bu tartışmayı sürdüremeyeceğim.

tekrar kolay gelsin
0
qwqw
Ben kardan adamımı bozabilecek kimseyi tanımıyorum. Ve kimse de kardan adamlarımı bozamadı. Çünkü önce kardan adamı yaparım, sonra da başına silahlı nöbetçi dikerim! Siz de öyle yapın. Kimse bir "ayak darbesiyle" yıkamasın. Sokağın ortasına kardan adam yaparsanız biri gelip yıkar tabi.
0
makif
Karma güzel bir sistem ama simor haklı karmanın bazı sınırları kişi için belirlemesi iyi hoş olur (yani bir yorumdaki karakter sayısı gibi nicelikleri belirleyebilir). Ama asla böyle silme isteği koyulmaması gerekir. Örnek olarak karması 8 olan birisi karması 3 olan birisine yorumunda hakarette bulunsun ve karma sistemi karması 3 olanın şikayette bulunmasını engellesin hani nerede adalet.

Ayrıca karmada bir kişinin üst karmaya geçiş sınırı virgüllü sayılarla ifade edilmesi hoş olurdu. Yani haber başına düşen katsayı karmaya eklensin ama ayrıca gösterilsin.Yaninin yanisi benim karmam 0 ama 3 uzun haber gönderdim ve atıyorum karmama 3*0.15 karma eklensin ama bu 100 ile çarpılıp karma geçiş puanı yada karmapuan olarak gösterilebilir.Ayrıca yine atıyorum 500 karmapuan'ım olunca bu karmapuanlar sıfırlanıp karmam'a 1 karma eklensin.
0
FZ
Telaşa mahal yok. Deneyip göreceğiz. Geri dönüşü olmayan yol değil bu.
0
bm
Yorumlar nicin siliniyor? Okuyucunun sececegi bir kritere gore ve okuyucu tercihiyle gorunmez olsa daha iyi degil mi?
0
newman
Sanirim acik hakaret ve/veya kufur tasiyan mesajlar icin bunu dusunuyorlar (acikcasi sayilari ne kadar bilmiyorum, ama son zamanlarda dikkatimi ceken bir tuhaflik var tartismalarda: belki de bana oyle geliyor). O durumda silinmesi gerekir bence de: milletin birbirine ettigi hakretlerin kayit defteri olmasin FM. Onun disindaki "hoslanilmayan" mesajlar icin sizin dediginiz cok guzel olur, ama sanirim teknolojimiz ya da isgucu henuz o boyutta degil.
0
qwqw
Boş işler bunlar...
0
qwqw
Küfürlü yorumlar silinebilir. Birisi sırf küfürlü yorum siliyor diye faşist olmaz. Bu sitenin anasayfasına şu anda 69 ziyaretçi bakıyor. Bu 69 ziyaretçi,

oradaki küfürlü yorumları görmek zorunda değil. Fakat buraya üye olan birisi de, her türlü başlıgın altında zorla kaşınan tiplere sonsuz bir kredi sağlamak

zorunda değil. Aman bu site temiz kalsın, kimse bu siteyi ahlaksız küfürbazların yuvası sanmasın diye sürü sepet laf işitip yanıtsız bırakmak zorunda da

değil. Herkesin sabrının bir sınırı var. Benim sınırım daha çabuk aşılır, başkasının sınırı daha zor aşılır.

Siteyi filan bırakalım, TCK'da bile tahrik denen bir olay var. Birinin üzerine sürekli gidilirse belli bir noktadan sonra artık orada olay patlak verir. Ya

kalkar adamı çeker vurursun, ya aynı şekilde yanıt verirsin. Cezandan da indirirler...


Hiçkimse birilerine ait olan ortam temiz kalacak diye kendi gururunu çiğneyip aman site temiz kalsın diye düşünmez. Tahrik sonucunda kavga eden iki kişi

yerler kirlenmesin diye birbirinin ağzına burnuna vurmayacak değil. (Bu basit bir örnek) Yanıt vermiyorsa ve yediği laflardan rahatsız olmuyorsa, bu dolaylı

olarak kirletmek istemediği ortama olan saygısından değil, kendi kişilik yapısından dolayıdır. Belki muhatap almayarak karşısındaki insana daha fazla zarar

verdiğini düşünüyordur ya da belki de muhatap alıp seviyesine inmeyi kendine yakıştıramıyordur. Ya da belkide bulundugu ortamı çok fazla önemsiyordur.

(Çıkarı olabilir, menfaati olabilir) Sonuçta o kişinin bu davranışı yine kendisiyle ilgili bir şeydir.

Peki yazı silinince neden birileri faşist olur? Aslında yazı sildigi için faşist olmaz. Çünkü aslında kişi orada, yine kendi sitesini ve dolaylı olarak

kendini düşünmektedir. Evet sitesinde küfür istemiyordur ve diğerleri de belki o kişiye uluorta yazılan o küfürlü mesajlar yüzünden baskı yapıyordur. Kişi

yapılan baskı karşısında görevini yapmaya çagrılıyor, görevini yapmak isteyen kişide, yazıları silip görevini yapıyordur. Ama burada ufak bir şey unutuluyor.

Eğer o kişi küfre neden olan yazıyı görmezden geliyor, fakat esas küfrü siliyorsa, kendine göre doğru olan bu davranışı, küfre neden olan yazının muhatabı

olan kişiyi daha da sinirlendireceğini ve yeni küfürlere neden olabileceğini hesap etmelidir. Yazıyı silen kişi, bizzat Kendisinin de, küfre neden olan

yazıyı desteklediği ve aslında küfre neden olan yazıyı onayladıgı ama küfre neden olan yazının muhatabının sessiz kalması ve lafı sindirmesi gerektigini

anlatıyor pozisyonuna düşer.


İnsanları tahrik edebilecek yazılar da her zaman küfürlü olmak zorunda değildir. Küfür içermeyen, alaycı bir gülüş, ukala bir davranış, haddini aşan bir

tavır ya da belki de, imalı bir söz gerçek hayatta dahi birilerini tahrik edebilir. Sırf bu yüzden kavga çıkabilir, bu yüzden insanlar birbirilerini bile

öldürebilir. Açın gazete okuyun. Her cinayetin ya da olayın sebebi küfür değidir. Ortama iyi niyetlerle gelmiş olan birisi, görüş belirttigi mesajlarının

altında, saçma sapan yanıtlara maruz kalabilir ve bu yüzden zamanla kendisi de, bozuk olan düzenin farkına vardıgından iğneleyici ve batıcı laflar ederek

başkalarını eleştirebilir.

Bundan 3 ay kadar önce yazılmış yorumlara bakın. O yorumlarda kesinlikle küfür yok. Kesinlikle terbiyesiz olarak nitelenebilecek yazılar yok. Ancak yorumları okuyun ve yorumların içindeki ukalalıgı, çeteleşmeyi, birbirini kollamayı ve düşman görülene karşı alakalı alakasız hep beraber saldırmayı, her şeyin en alasını ben bilirimci yazıları, benden başkası fikir belirtemez, benim fikrimin aksi söyleniyorsa o fikir en başından saçmadırları görün. 30 aktif üye varsa, bunların 29'u o ortama ayak uydurur ve ukalalıgı, saçmalıgı, fesatlıgı sindirir, hazmeder... Ya da başka başlıklar altında tıpkı avını bekleyen bir çakal gibi sinip, kendisi de, kendine yapılan muameleyi düşmanlarına yapmaya çalısır. 29 kişi bu şekilde davranıyor diye, yani yamuk olan düzene uyum sağlamış diye herkesin o düzene uyum sağlaması beklenemez. O zaman ya ortamın yamuk oldugunu bilen kişi çekip gidecektir, ya da sitenin yöneticisi duruma müdahale edip yamuklugu düzeltecektir. Kar zarar hesapları yüzünden düzeltilemiyorsa, o zaman herkes oturup kendini eleştirecek, Troll'ün alasını yapıp, sonra da anti troll'cülük oynamayacaktır. Bu sitede çok düzgün insanlar da var ama onların hepsi azınlık. İşte o azınlıga bakınız, küfür yiyorlar mı? Çünkü küfür yiyebilecek şekilde muhatap olmuyorlar. Sonra da gidin, küfürleri yiyenlere ve sonra da zırlayanlara bakın.

Kim Troll, kim değil işte buradan anlasılır. Demek ki tahrik eden, manipüle eden troll'lük yapan, hakettigi muameleyi görüyor. Muhatap almayan, fikre fikirler ile karşılık veren ya da, kendi fikrinin doğru oldugunu düşünen, ama basitçe katılmıyorum diyen, ya da hiç cevap belirtmeyen, küfre maruz kalmıyor.

Küfür hiçbir zaman haklı olarak savunulacak bir şey de değil tabi. Ancak kişi küfrettikten sonra kendi vicdanında rahatsa, bunun kendine göre sebepleri varsa, o kendi vicdanı açısından rahattır. Kendi laflarının arkasında durur. Ha belki bulundugu ortamı kirletmiştir diğerlerine yanıt vereceğim diye ama bulundugu ortam zaten ondan önce de kirlidir. Kirlidir ve kirli oldugu için, onun da midesinin bulanıp kusmasına sebebiyet vermiştir.

Benim hiçbir önerim yok. Ne yaparsanız yapın. İşinize nasıl geliyorsa öyle davranın. Çünkü bu site sizlerin ve sizler de kendinizi düşüneceksiniz. Bazı açılardan haksız da değilsiniz.
0
sundance
Küfür hiçbir zaman savunulacak bir şey diyip, ancak bu kadar savunulabilir.

0
zekzekus
+1
0
101
Önerdiğimiz yöntem, yayınlanan haberler, yorumlar, silinen yorumlar, fm yazı uzunluğu ortalamasının üstünde yazılar ve uzun bir süredir aktif olup olmama gibi değişkenler üzerine kurulu bir algoritma. Bu yöntemin formülünün tam olarak nasıl olduğunu açıklayacak mısınız? Yöntemin parametrelerinden de görüldüğü gibi "yorum silnmesi" kontrolünün biraz da kullanıcılara geçmesi kaçınılmaz. Zira karma için yaşayan insanlar var. (bkz çeşitli forumlar). Böyle bir durumda otonom bir kontrol sistemi getirmek ilk başlarda güzel bir çözüm gibi gelebilir. Ama insanları puanladırmak pek nazik bir durum olmasa gerek. Her yerde görebileceğimiz haberler fm de haberi ekleyenin de katkılarıyla veriliyor ki bu benim fm de en çok sevdiğim yan. Karmalandırılacak ise kişisel görüşüm sadece haber giren insanların karmalandırılması.
0
bilimsel
herhangi bir sitede haber yada yorum yazmak baya vaktimi alıyor, sebebi ise şu:
yanlış anlaşılmalara yer vermemek için defalarca yazdığımı kontrol ediyorum. anlaşılır olması için imla ve dilbilgisi kurallarına uymaya çalışıyorum, yine de her insan gibi hatalarım oluyor. yazdığım mesajı editleyemiyecek ve silemeyecek olmam da bu 30 defa kontrol etme gerekliliğini artırıyor. bu otokontrol, fazla aşırıya kaçmamak şartıyla, bence iyi birşey. ortamı temiz tutmak için de otokontrolden daha iyi bir yol yok herhalde.

karma puanlaması kullanıcıları, kendilerini kontrol etmeye teşvik eder mi bilemiyorum. ama sidik yarışına çevirecek kişiler türeyecektir, ona eminim.
0
FZ
Yani kısaca insanoğlu çiğ süt emmiştir, bardağın ekseriyetle boş kısmı vurgulanır ve sinsiliğin, sistemin açıklarını bulup kötüye kullanmanın sonu gelmez mi diyoruz? Yani 7 yıllık FM sitesindeki kullanıcılarının çoğunun bu klasmanda olduğunu mu düşünüyoruz?

Benim dikkatimi çeken şu oldu, buraya yorum yazan insanlara şöyle bir baktım, herkes "ama ya başkaları şöyle yaparsa... böyle yaparsa, eyvah eyvah, yazık olmaz mı gül gibi siyeye..." ruh halinde yazıyor. Herkes? Başkaları? Orada birileri? Bence ortada vahim bir durum yok. Buraya yorum yazanlar kendileri ile ilgili bir sorun olmadığını ve olsa olsa başkalarının sorun çıkarabileceğini düşünüyor iseler... o zaman bu uygulama fena çalışmayacaktır ;-)
0
bilimsel
hayır ben tamamen kendimi baz aldım yazarken, hatta bunu da yazacaktım ama vazgeçtim. neyse şimdi yazıyorum.

karma puanlamasını, sidik yarışına çevirebilme kapasitesi içimdeki, kabul görme bağımlısı maymunda var. her türlü şebekliği yapıp puan alma heveslisi en bi maymun kişi kim derseniz, önce kendimi gösteriyorum size işte :)
0
FZ
Yani mesela bir anda bu trendlerin değişeceğini, Bay Hyde'a dönüşeceğinizi mi iddia ediyorsunuz?
0
bilimsel
evet böyle bi kapasite bende var. sizce, sizde yada gayet random seçebileceğiniz herhangi bir kişide yok mu? ufacık bir parça bile hissetmiyor musunuz? darkside'a meyletmiyor musunuz bazı bazı :)
0
FZ
Eğer sitede aktif olmanız, daha sık yorum yazmanız, haberler geçmeniz, tartışmalara katılmanız, vb. şeyler "karanlık tarafa meyletmek" ise buyrun edin lütfen :)
0
qwqw
Yakında karmaların altına Albay,Yarbay filan yazılırsa şaşırma. Hakkaten var öyle bir forum. Böyle üyelerin isminin altında Yarbay! filan yazıyor. Öhhh hadi oradan be. Millet 20 sene de anca yarbay oluyor. Bunlar iki mesaj sallamakla yarbay olmuşlar. Bir de subay rütbelerini kullanıyorlar. Ne büyük cüret! Ama burada kullanmazlar herhalde.
0
qwqw
Ben hak veriyorum ama bu olaya. Ben mesajı aldım yani... O yüzden ben eleştiri getirmiyorum bu işe.
0
towsonu2003
yorumlari silmek yerine slashdot usulu gomun. boylece "vay yorumumu sildiler pisler" diyen salker-kullanicilariniz az olur ;)
0
FZ
Sizin yorumunuz yaklaşık son 7 yıl içinde yazılmış 28644. yorum. Yaklaşık 30000 yorum diyelim. Bir tahmin yapmanızı isteyelim, sizce şimdiye dek buraya yazılmış otuz bin yorum içinde kaç tanesi silinmiştir? 5? 10? 20? 100? (Doğru cevabı sonraya bırakalım.)

Haberde belirtilen kolektif otokontrol mekanizmasının bir anda pek çok yorumun silinmesine, ciddi bir bilgi kaybına yol açacağı düşüncesi nasıl bu kadar güçlü şekilde oluşabildi pek çok kişide?

İnsanların biraz da refleks tepkiler verdiğini düşünmeye başladım. Biraz da eldeki verilere ve eğilimlere bakarak düşünürsek belki farklı çıkarımlar yapabiliriz, ne dersiniz?
0
qwqw
Çünkü insanlar burayı askeri kışla gibi görmek istemiyor. Onlar askerliklerini çoktan yapmıslar (senin gibi master ayaklarına sıvışmıyorlar :P )

Bence siz hiç küfürlü mesajların silinmesinden sonra sorumluluk bizden gitsin diye böyle yollara sapmayın. Siz bu karma olayını Troll'leri tespit etmek için kullanın.

Mesajların altında bir Troll Alert button'ı olsun. Kimm Troll ise Troll Alert'a basılsın ve Troll'ün hanesine +5 eklensin.

Belli bir troll sayısını geçince ilgili kişiyi şutlarsınız. Alın size önlem!

0
qwqw
Ama şöyle de olabilir aslında. Şimdi "Troll Alert" tuşu Troll olan kişiye +5 ekliyor değil mi? Mesela ilgili yazı 10 kişi tarafından oylanırsa o zaman 50 Troll puanına ulaşır. 50 Troll puanı alan kişinin mesajını sistem otomatik silebilir. Troll puanlarının abuse edilmesini engellemek için de, her üye account'u ve her IP'den bir Troll oylaması kabul edilir.

Böylelikle istenmeyen mesajlar silinebilir. Hatta isterseniz bu Troll oylama işini has adamlarınıza verirsiniz.

Sizin has adamlarınız oylar ve böylelikle silinen yazı tek kişinin sorumlulugundan kalkar. Kimse de size faşist demez.

Hatta aynı kişi 150 troll puanı alırsa account'ını sistem otomatik kapatır.

Sorumluluktan yırtmak için müthiş bir uygulama...
0
butch
Sadece tuşun adını değiştirmişsiniz. Sistem zaten böyle çalışacak.
0
selam
Karma sistemini duyduğumda aklıma gelenler:
Bu bana biraz tuhaf geldi, puanlama ile insanları sınıfladırmak gibi bir "hisse" kapıldım açıkcası. Neden bilmiyorum belki duygusal belki başka nedenler ile. Demoratik yapıya pek uygun olmadığını düşünüyorum, elbette ben bunu düşünürken kimsenin kimseye hakaret edecek yorumlar yazdığını / yazacağını düşünmek istemiyorum.

Yorumları okuduktan ve kullanıcı profilime baktıktan sonraki görüşlerim:
Karma sistemi gördüğüm kadarı ile sisteme entegre edilmiş bile, bu durumda "görüşlerimiz ile gelişecek" olan bir karma sistemimiz var artık ve bir süre için sistemdeki abuklukları tespit etmemiz ve işleyişi iyileştirmemiz isteniyor sanki. Elbette ilerde sistem değişebilir kaldırılabilinir. Sanırım haberi n veriliş amacı buydu.

"e madem beğenmedim alternatif sunayım":
Puanlama mekanizması ile şikayet hakkı elde etmek (Karma'yı kendimce böyle tanımladım hatalı olabilir) yerine her üyenin şikayet hakkı olsa, yorumların izlemeye al / bildir gibi butonları olsa, her üyenin her yorum için sadece bir kez butonları kullanma hakkı olsa, yorumun/ haberin okunma sayısı ile şikayette bulunanların sayısı değerlendirilse, bir sınırı aştığında sistem otomatik olarak yorumu kullanıcılardan gizlese ve yöneticilere bildirse, onlar yoruma göz atıp bir karar verdiklerinde ise verdikleri karar doğrultusunda kullanıcılardan gizlense yada gizlenmese (ancak yorum veri tabanından silinmese) daha demokratik bir ortam sağlanır gibi geliyor.
0
butch
Sistem zaten böyle işleyecek.
0
ecder
Slashdot'a öykünerek şöyle birşey ortaya koysam:

yorumlarıyla şimdiye kadar bilgilendirici/düşünmeye sevk edici etki yapmış ve FM'ye böylece katkısı olmuş kullanıcılar tespit edilerek onlara belirli bir puan verilse,

yeni kaydolan kullanıcılar 0 karma ile başlasa,

kullanıcıların değerlendirmeleri hep karmaları ağırlığında etkiye sahip olsa (yani karmam 3, bir yorumu/haberi faydalı buldum +3 aldı, bir yorumu troll olarak gördüm -3 aldı, dokunmadıklarım zaten aynı kalıyor),

yorumu/haberi yararlı bulunanların puanı artsa bulunmayanların düşse,

yararlı bulunan yorum/haberin de puanı artsa bulunmayanların düşse,

puanı belirli bir seviyenin altında kalan yorumlar görüntülenmese,

karması -1'e düşen kullanıcıların yorumları hep gömülü kalsa ve özellikle bakılmak istenmedikçe görüntülenmese,

troll olarak işaretlenen ya da uygunsuz bulunan yorumlara cevap yazanların da puanları düşse (tartışmaların alevlenmesinin önünü alacağını umuyorum),

nasıl olur?
0
selam
ancak yukarda ki açıklama / yorumlarda karma sayısı düşük olan işi yüksek olanı şikayet edemeyecek diye okumuştum?
0
butch
Evet öyle. Aksi bir senaryonun durumu daha içinden çıkılmaz bir hale getireceğini düşünüyorum. Yukarıda bahsi geçen çeteleşme gibi.
0
ecder
Ek olarak:

Karma aralıkları için değerlendirme hakkı da kotaya bağlanabilir. Mesela karması 2 ile 1 arasında olanların 50 yorumu/haberi puanlama hakkı olur. Tükenince kendi yorum ya da haberi puan alıncaya kadar değerlendirme yapamaz. Puan aldığı anda hakkı tekrar üst limitten (50 değerlendirme) başlar. Bu biraz da kullanıcıları her yorumu puanlamaya çalışmaktan alıkoyacak ve faydalı içerikli yorumlarda bulunmaya itecektir diye ümit ediyorum.

Ama yine de ben psikolog ya da sosyolog değilim olası çekinceleri çok net değerlendiremiyorum.
0
robertosmix
Ve fazlamesai cadı avına başlar..
0
qwqw
Bu cadı avı değil, Troll avı :)
0
sundance
Fazlamesai, (son sekiz ayda artarak ve bu haberde de net olarak gördüğümüz gibi) ana konudan bahsetmek yerine, taş atma, yorum yapar modunda aşağılama, trol yapma gibi sıkıntılardan mağdur durumda.

Bu sebeple, kirliliği kaldırmak, FM'i şu anki kullanıcı sayısıyla, bundan üç yıl önceki nitelikli sohbetlere taşımak için bir sistem kuruyoruz ve sizden, bu sistemin girdileri nasıl olsun diye katkı bekliyoruz.

Olay budur.

Böyle bir sıkıntı var mıdır, yok mudur diye soruyor değiliz.

Ya da "buna önlem alalım mı, almayalım mı?" diye de soruyor değiliz.

Birkaç aydır dahil olduğu FM'de önceki iki kullanıcısı sitenin seviyesini düşürdüğü için silindiğinden, tekrar yeni bir kullanıcı ile girip aynı tarzda yorumlara devam eden, bu sitenin geçmişi hakkında en ufak bir fikri olmayan kişilere bunu da sormuyoruz.

Bütün sorduğumuz "sizlerin katkısı ile bu işi en verimli nasıl yapalım?" Ve bunu da halen FM'in en büyük çoğunluğunu oluşturan, yorum yapmayan fakat hergün siteye girip sessiz çoğunluğu daha çok işin içine katmak için yapıyoruz.

Öte yandan burası demokrasi ile oluşmuş bir müessese de değil.

Bizler seçilmişler değiliz, ne de maaş alıyoruz. Bizler, ekstra çabalarımızla bu siteyi kurduk, sunucusundan, yazılarına kadar herşeyini sağladık ve buraya ciddi bir emek verdik, bu yüzden de bu sitenin selameti açısından birçoklarının beş dakika ayırsalar anlayabileceklerinden daha hassasız.

Şimdi, eğer bunları okuduktan sonra bütün anladığınız "özgürlüğümüz kısıtlanıyor" ya da "hiyerarşi var burada" ya da "cadı avı başlasın" ise, geri kalanlar hiçbiri bir iz bırakmıyorsa, temel kaygılarımızı anlamıyorsanız, ya da eğer kendinizi "hizmet edilen" bizleri de sizin "hizmetçileriniz" olarak görüyorsanız, buyrun kapı orda, gidin ve bir daha da gelmeyin.

Yukarda belirttiğimiz gibi, eğer nitelikle, niceliği birleştiremezsek, kesinlikle nicelikten vazgeçeceğiz çünkü bu site bundan yedi yıl önce de vardı, 500 üyesi olduğu zamanlarda da çok sağlam gündem belirleyen sohbetlere sahne oluyordu, bundan sonra da olacak.

Şüpheniz mi var, o zaman biraz istatistiklere buyrun

FM'de şu ana kadar yayınlanmış 4394 yazının 2037'si (%46.3), sekizi editör olan on kişi tarafından yazıldı.

Daha da önemlisi bu 4394 yazı içinde haberden çok bir makale değeri taşıyan (ortalama olan 1200 karakterin üstündeki) 456 yazının 436'sı (%95.6) sekiz editör tarafından yazılmış.

O yüzden FazlaMesai'yi kullanıcıları olmadan bir hiç olan forum ya da çöpçatan siteleri ile aynı kefeye koymayın.

Malesef bu kadarını bile yapamayanlar var, onlardan da ricamız gölge etmesinler başka da ihsan istemiyoruz.
0
zekzekus
+1
0
eoy
+1
0
qwqw
Şimdi, eğer bunları okuduktan sonra bütün anladığınız "özgürlüğümüz kısıtlanıyor" ya da "hiyerarşi var burada" ya da "cadı avı başlasın" ise, geri kalanlar hiçbiri bir iz bırakmıyorsa, temel kaygılarımızı anlamıyorsanız, ya da eğer kendinizi "hizmet edilen" bizleri de sizin "hizmetçileriniz" olarak görüyorsanız, buyrun kapı orda, gidin ve bir daha da gelmeyin.
Web sitesi açmak demek hizmet etmektir. Admin olmak görevdir. Administrator ya da Moderator, Ego tatmin amacıyla site kurup, üyelere hükmeden insan değildir. Eğer bunun farkını ayırt edemeyen birisi admin pozisyonunda ise o kişinin ego sorunları var demektir. Bir site kurulduysa ve hizmete sokulduysa, o siteye haber yollanıyorsa, o sitede haber yollayanlar, haberleri okuyanlara hizmet ediyor demektir. Kağıda basılan gazetelerin amacı para kazanmak ve bunun karşılıgında vatandaşa haber vererek, vatandaşa hizmet etmektir. Eğer siz hizmet etmek istemiyorsanız ne halt etmeye site kuruyorsunuz? Ego tatmin edip sonra da çıkıp burası demokratik müessese(!) değil diyebilmek için mi? İnsanların üye accountları üzerinde oynamak ve onları rütbelendirmek zevk mi veriyor?

0
qwqw
Zevk veriyor olmalı ki, demokratik müessese(!) değil burası diyip işin içinden çıkabiliyorsunuz. Ve size +1'ler eşliginde hak verenler de çıkabiliyor.

Siz takın kolunuza kırmızı üzerine beyaz bir kolluk, saç stilinizi ben ayarlarım...
0
Challenger
Bu yorumunuzla FM' nin ne amaçla var olduğunu dahi anlamadığınız görülüyor.
0
qwqw
Bu siteyi ben 2003 senesinden beri biliyorum. Bu sitenin linkini galiba bana FZ bey MSN'den vermişti. Şöyle bir bakmıştım ve yorum yazmaya değer bulmamıştım. Ama 2003 senesinden beri ara ara girer haberleri okurdum. Güzel bir site haberlerin bazıları gayet kaliteli. Belli bir saygı çerçevesi falan sizli bizli hitap şekli gayet hoş.


"O yüzden FazlaMesai'yi kullanıcıları olmadan bir hiç olan forum ya da çöpçatan siteleri ile aynı kefeye koymayın."

www.ileriseviye.org/blog

Bakın kimse yorum yazamıyor... Has adamınızın blog'un da kesinlikle böyle sorunlar yok. Bence siz kökten kapatın yorum olayını :) Ne uğraşıyorsunuz Troll avıyla filan.
0
sundance
Son zamanlarda yorum yapar olmanızdan (ve o yüksek seviyeli yorumlarınızdan) sitenin seviyesinin beklediğiniz kadar düştüğü sonucunu mu çıkartmamız lazım?

0
qwqw
Pardon bu soruyu yanıtlayacagım sonra şimdi uygun değilim çıkmam gerekiyor. Sizi ve tüm üyelerinizi bu konuda aydınlatmak istiyorum. (Siz istemiyor olabilirsiniz belki o kısmı bilemem) ama ben yanıtlayacagım sonra bu yazıyı.
0
bm
Bakın kimse yorum yazamıyor... Has adamınızın blog'un da kesinlikle böyle sorunlar yok. Bence siz kökten kapatın yorum olayını :) Ne uğraşıyorsunuz Troll avıyla filan.

Insanlar herhangi bir yerde herkese konusacak platform saglamak durumundadirlar, bunu yapmazlarsa bir tutarsizliga duserler filan gibi birsey midir buradaki ima?

0
ecder
+1
0
simor
"Bizler seçilmişler değiliz, ne de maaş alıyoruz. Bizler..................................................................
.......................................ve buraya ciddi bir emek verdik, bu yüzden de bu sitenin selameti açısından birçoklarının beş dakika ayırsalar anlayabileceklerinden daha hassasız."

Aynı şey buradaki kastettiğiniz 500 kişi veya sizin tanımınıza giren insanlar için de geçerli.

"Öte yandan burası demokrasi ile oluşmuş bir müessese de değil."

Doğru olabilir. En azından bundan sonraki hali için.

"Şimdi, eğer bunları okuduktan sonra bütün anladığınız "özgürlüğümüz kısıtlanıyor" ya da "hiyerarşi var burada" ya da "cadı avı başlasın" ise, geri kalanlar hiçbiri bir iz bırakmıyorsa, temel kaygılarımızı anlamıyorsanız, ya da eğer kendinizi "hizmet edilen" bizleri de sizin "hizmetçileriniz" olarak görüyorsanız, buyrun kapı orda, gidin ve bir daha da gelmeyin."

Kimin ne anladığı veya kimin neyi anlamak istemediği, iyi niyetle katkı yapılmasına dahi göterdiğiniz tavırdan da anlaşılıyor haklısınız. Sonuçta siz de bir katılımcısınzı burada şu anda. Olayları basite indirgeme yeteneğiniz şaşılası derecede. Sisteminizi istediğiniz gibi kurup işletip, istediğiniz gibi de istediğiniz kişilere yöneltebilirsiniz. Fakat tavrınız, anlamaya çalışmayıp politika yapmak olmamalı. Hatta bu tarzınız olmamalı. Çocukça bir paranoya içinde iseniz ve tavrınız devam edecekse beni hemen şimdi silin. Buradan kendi isteğimizle çıkamıyoruz.
Ama derdiniz hava atmak ise şöyle söyliyeyim; burayı yönetme, sahiplenme ve kişiliğini yoğurma hakkınızın dışında, size ve sisteme yöneltilecek eleştirilerin filtrasyonu buradaki hiç kimseden ve başka hiç bir yerden farklı olmayacaktır tarafımca. Eğer kimsenin (kim olduğu farketmez) en azından bu sistemle ilgili fikirlerini dinlemeyecekseniz durum başka hale dönüşüyor.
Yani git diyorsanız orta yere, aman yarası olan gocunur akar kokar belli olur kadar basit değil bu iş.

Kimse sizi hizmetçi gibi görmüyor. Ben şimdiye kadar yorum yazsada ben de birşeyler öğreneyim dediğim insanlar olarak gördüğüm kişiler için öyle düşünmemiştim. Fakat siz benim yorumlarıma da yaptığınız çocukça saldırılara da bakarak heralde beni mnibüs yolcusu gibi sadece taşımacak bir varlık olarak görmüşsünüz ki öyle davrandınız diye düşünüyorum.

"""Yukarda belirttiğimiz gibi, eğer nitelikle, niceliği birleştiremezsek, kesinlikle nicelikten vazgeçeceğiz çünkü bu site bundan yedi yıl önce de vardı, 500 üyesi olduğu zamanlarda da çok sağlam gündem belirleyen sohbetlere sahne oluyordu, bundan sonra da olacak."""

Evet nicelik.... Kelime anlamı olarak, yapmak zorunda olduğum yorumların bir bütünü olarak gözünüze gözükse de burası da benim için nicelik olarak görünecek galiba. Sakın yanlış anlamayın burada ben hiç bir zaman ne isim ne de kişilik değiştirdim. Her zaman neysem oyum. Herkese ne yazıyorsam kim ne yazmışsa ne cevap verilmesi gerekiyorsa o kişiye onu yazdım.

Sopayı elinize alıyorsanız ben giderim. Bence oraya kaydımı silin butonu da koyun. Çünkü kimse minibüste koyun gibi taşınan yolcu değil burada yukarıda da dediğim gibi. Ya kardeşim otursana orda boş ver yer var sonra müşteri gelmiyo dolu görüyor diyemezsiniz. Karşınızda her zaman birini bulursunuz. Bunun üzerine de poltika yapacaksanız hiç yapmayın eğer minibüse sürekli binmiyorsanız. Aşağılarda biryerde, girmek istemeyen girmez, kimseye anlatamadık ta vs gibi hafif aşağılama içeren söylemlerle de olmaz bu iş. Madem sistem belli koşullar yerine geldiğinde kullanıcı atılacak, o zaman kullanıcı kapıdan çıktığında da kaydını kendi silebilmeli. Ütopyanızda varolan tam otomatik adalet sistemi için daha erken gibi görünüyor. Yok olmuyorsa buradaki insanlardan fikir almak istemiyoruz biz seni de kaaale almıyoruz diyorsanız ki yapılan eleştirilere koyduğunzu tavrıdan öyle görünüyor, o zaman o 500 kişiye indirgeyin kendinizi ve kapatın sistemi dışarıya, yeni kimseyi almayın?

Yazdıklarınız ile yapacağınızı iddia ettikleriniz hiç örtüşmüyor. Karma sistemini yapıcı eleştirilerle geliştirelim diyorsunuz ama eleştiriye tahammülünüz yok... Çok ilginç.

Açıkça söyleyeyim, FZ ye bir e-posta yazmak zorunda kaldım bu konu ile ilgili. Burda belirttiğim kaygılarımıda yazıya ekleyerek tam olarak şunu sormuştum:
"-*Bu karma konusu ile ilgili, fazlamesai.net e yansımayan daha ağır bir durum mu söz konusu?*-"

FZ bana kendi yazdığı cevabı isterse buraya yazabilir. Ona ben karar veremem. Ona tekrar cevap yazmamamın sebebi ise yine kendi cevabında saklı.

Yani acaba haksızlık mı ediyorum diye düşündüm.
O yüzden buranın dışında kendisi hakkında ne düşündüğümü bildiğine emin olduğum FZ ye danıştım kısacası.

Fakat son duruma bakıyorum ve yine ümitsizliğe kapılıyorum. En başta savunduğum düşüncelerimi aynen savunuyorum bu kadar yazışmadan sonra. Sistem gelişme sürecinde bekleyip göreyim diye düşünüp acaba yazsammı diye düşünsem de görülen o ki zaten silmek ve yoketmek tercih ediliyor bazı sebeplerden. Bu bu konunun dışında da bu konuyla ilgili de bir düşüncenin veya düşüncesizliğin manipülasyonunda yokedilecek bir hafıza olacak. Benzetmemi mazur görün ama yılan kendi kuyruğunu ısırıyor bence. Bazen alegori ile ifade yönetini seçebiliyorum. İsteyen kızabilir veya "Ne kardanadamı ya! diye başlık da koyabilir.

Anlamanızı umduğum şu ki, ben buraya bir çok insan gibi değer veriyorum ve egomu mümkün olduğu kadar ezmeyi de öğrenerek diğer insanlarla düşündüklerimi paylaşmaya çalışyıorum. Bunu yaparken de önce burayı düşünerek kaliteyi düşürmemeye çalışıyorum.

Aşağıda robertosmix çok güzel birşey dedi;

"Bence önemli olan camia tarafından "troll" olarak nitelendirilen şahsiyetlerin sesini kısmanın yolunu değil, "troll" olarak nitelendirilenlerin bile ne kadar bağırırlarsa bağırsın, içerikteki kaliteden dolayı seslerinin "boğuk" çıkacağı bir ortamı oluşturmanın yolunu aramak."

Benim savunduğum da buydu, sadece buydu. ilk yorumumda da anlatmaya çalıştığım da buydu. Fakat pek sevgili Sundance, siz saldırmayı seçtiniz. Bu da sizin benim nezdimde haklı da olsa iyi niyetli yaklaşımlarınızı uzun vadede gerçeklemek için beklemememi sağladı. Benim veya başkalarının yorumlarından seçtiğiniz ve dönüştürdüğünüz kelimeleri yazdığınızda herkesin söz hakkının doğacağını da bilmelisiniz.

Herkesin farklı konularda farklı hassasiyetleri olabiliyor. Önemli olan dinlemek veya okumak değil anlamayı da düşünmek ve bilmek demektir. Demokrasinin de özü budur. Diğer türü diktatörlük olur evet. İnsanlar ortak konularda, bir çok şey söyler düşünür, değer verir ve vakit harcar. Fakat yaptırım gücü elinde olanın veya bazı sebeplerden güçlü olanın yaptığını doğrulayan, bu insanların dediklerinin yanlışlığı veya eksikiği değildir. Uzun vadede yapılacak hataların zaman içinde görüleceklerle, gözünün önünde duranların seçiminin yapılmasıdır önemli olan.

Gölge ettiysem affola.
Bir daha okuma istemedim yazdıklarımı artık.
Dilim sürçtüysede affola
0
sundance
Hiç bu kadar uzun yazmanıza gerek yoktu, zahmet etmişsiniz.

Dediğimiz gibi, "eğer emek verdiğimizi korumamız" gücünüze gidiyorsa, buyrun gidin.
0
simor
Sizin için zahmet etmedim. Sizin okumadığınız şeyleri başkası okumak isteyebilir. Siz isterseniz okumayıp yüzlerce yorum yazabilirsiniz.
0
simor
:)) yani hala poltika yapıyorsunuz inanılır gibi değil.

"Dediğimiz gibi, "eğer emek verdiğimizi korumamız" gücünüze gidiyorsa, buyrun gidin."

Ben ne zaman böyle demişim veya kastına sebep olmuşumki :)
Umarım okuyan insanlar vardır :)
Komik...

Gücüme giden tek şey iki yüzlülük. Benim çabam fazlamesai.net yalakalığı değilki! Hiç bir zaaman da olmadı. Ne düşmanlığım varki size gücüme gitsin. Sizin paranoya seviyeniz hassasiyetinizinde dışına taşmış bence :(

Yine söylüyorum. Silerek ve yokederek hiç bir yere varamazsınız. Kaliteyi arttırmanın daha demokratik yolları vardır. Temel olarak söylemek istediğim hep buydu.
Bu bağlamda yukarıda yazdığınız saygısızlığa giriyor anlatılmak istenene de bakınca.
Çünkü zahmet ettiğim yorumumda anlatmak istediğim gibi gibi anlamak için okusaydınzı böyle demezdiniz.

Sisteminize kullancının istediği zaman kayıtlarını silmesi için seçenek koyun. Seçim hakkı verniyorum diyorsanız sebebini söylersiniz yapışkan bir haber formunda. İnsanlar sürekli görür. SSS de bu budru şu şudur demekle olmuyor ne yazıkki. Belki insanlar kayıtlarını burada tutmak da istemeyebilir.

sevgiler.
0
ecder
Açıkçası benimle temas etmiş ruhlarla ve hayat yolculuğunda yoldaşlık etmiş olanlarla bağlarımı koparmakta zorlanırım, hiçbir zaman silinmezler de aklımdan. Ancak FM bir insan değil. Znail'in ve diğer bazı sitelerin yaptığı gibi insanlara kayıtlarını silme şansı vermek ve kaydını silecek kullanıcıya bir daha asla aynı adı alamayacağını bildirmek iyi olur sanırım.
0
bm
Sisteminize kullancının istediği zaman kayıtlarını silmesi için seçenek koyun.

Farketiginiz gibi sitenin sahipleri bunu yapmak istemiyorlar. Niye istemediklerini tam ben de anlamadim ama istemediklerini ve bu sorulardan rahatsiz olduklarini ogreneli bayagi oluyor. Simdi soyle bir aradim, bu konu evvelce de surada konusulmus.

Simdi, madem boyle bir talep vardir, su beta isi bitsin, karmasi yuksek olanlar cuzi bir ucret mukabilinde "site'de izim kalmasin" diyenlerin butun yaziklarini silmeye razi olurlar belki. (Gulun diye soyluyorum ama neden olmasin? Gittigidiyor'da FM'den yorum silmece iz yoketmece filan satilir belki? )

0
simor
Teşekkür ederim.

Evet istemediklerini biliyorum. Fakat bunun da önerisini aşağıda yaptım.

Aslında böyle bir talep yoktu bence. Olay, Aşağıda tartışmaya çalıştığım üzere "isteyen gider" gibi bir şekilde bence basite indirgenince böyle bir seçenek olması gerekliliğini düşündüm. Başkaları da düşündü belki.

Yani prensipler kaba kuvvet aracı olmamalı. Aşağıda da dedim madem herkese ulaşmadığından yakınıyolar, kayıt silinme vs meselesi yapışık haber olarak en üste konur . E tabiki sebebini soran da olacaktır eğer yazılmamışsa.

"Simdi, madem boyle bir talep vardir, su beta isi bitsin, karmasi yuksek olanlar cuzi bir ucret mukabilinde "site'de izim kalmasin" diyenlerin butun yaziklarini silmeye razi olurlar belki. (Gulun diye soyluyorum ama neden olmasin? Gittigidiyor'da FM'den yorum silmece iz yoketmece filan satilir belki?")"

:)

Bukadar silmeye karşı olanların da neden mesajları silme odaklı bir terbiye yoluna gittikleri hala tartıştığım bir konu okudğunuz üzere. Fakat henüz beni anlamalarını sağlayamadım. Belki ben anlatamıyorum o da olabilir.
0
sundance
Bak Simor kardeş,

Yüzyüze konuşmuş olduğumuz için bir kez daha anlatmaya çalışacağım.

Şimdi şunu gözünün önüne getir. Bir kahvehane var, burda millet muhabbet ediyor. Giriş serbest isteyen girer, isteyen yapılan sohbetleri dinler, isteyen katılır vs.

Bu ortamda birileri çıkıyor hır gür çıkartıyor. Kahvehanenin her sabah açılmasını sağlayan, çayı yapan, etrafı temizleyen, kısaca kuran ve işletenler de diyorlar ki "Arkadaşım, huzuru bozmadan efendi gibi sohbetini yap"

Adam/kadın yine devam ediyor. Bunun üzerine "Bak arkadaşım, millet senden şikayetçi, şikayet mektupları alıyoruz, şu tarzını düzelt". Adam/kadın hala devam edince de "Lütfen sen git, bir daha da gelme huzuru kaçırıyorsun" diye kapı dışarı ediliyor.

Son altı ay içinde bu türden üç vaka olunca (ki ikisi aynı kişinin başka isimle gelmesi) ve müdavimler bu konuda posta ile şikayetlerini bildirince "Arkadaşlar, bu işin tadı kaçıyor, biz bu tür rahatsızlıkları engelleyeceğiz, ama kimin ne zaman nasıl rahatsızlık verdiğini, kimin atılma boyutunda rahatsızlık verdiğine siz karar verin" diyoruz.

Şimdi bana bu örnekte anlamadığın yeri söyler misin?

Bunu soruyorum, çünkü "demokrasi" diye tutturdun. Sen misafirliğe gittiğin evde, küfreden birisine "arkadaşım çoluk çocuk var, küfretme öyle uluorta" denildi diye "burası demokratik bir ev değil, ben bir daha gelmem" mi diyorsun?

Yok demokrasi burda, başta da yoktu, çünkü burası halkın malı değil. Demokrasi'nin anlamını biliyor musun? Demokrasi "halk tarafından yönetilme" demek (http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy). Çeşitli yöntemleri var liberal demokrasinin temsili demokrasi var, bire bir demokrasi var vs. Ama sonuçta halkın kendi kendini yönetmesi demek, genellikle de bu seçilmişlerin, halkı yönetmesi demek.

Biz ne seçildik, ne de sizi yönetiyoruz. Biz sitemizi yönetiyoruz ve bu en doğal hakkımız, bunun demokrasi ile bir alakası yok.

Hala var mı anlaşılmayan bir nokta?
0
simor
"""Bak Simor kardeş,

Yüzyüze konuşmuş olduğumuz için bir kez daha anlatmaya çalışacağım."""


Sundance kardeşim,
Burada hiçbir kimse ile yüzyüze konuşmayacağım birşeyi buraya da yazmadım. Yazmam da. O yüzden lütfen kimseye ayrıcalık yapmayın. Kendiniz cevap vermek istiyorsanız ve değer veriyorsanız cevap veriniz lütfen. Yüzyüze butonu da mı koyacaksınız nedir? :( Beni tanımanızı beklememekle birlikte bunu bir rica olarak görün isterim


"""Şimdi şunu gözünün önüne getir. Bir kahvehane var,........................................... . . . . ..
... ................kimin atılma boyutunda rahatsızlık verdiğine siz karar verin" diyoruz.

Şimdi bana bu örnekte anlamadığın yeri söyler misin?"""


Anlamadığım nokta, herkesin ve benim sizi anlamış olduğunu sizin de bilmenize rağmane hala beni anlamak için direnmeniz. Ama ben sıkıldım. Bazı şeyleri kafanıza zorla sokamam ki.

Kimse sebebi tartışmıyorki? Yöntemi ve yaptırım şeklini tartışıyor. Neden sürekli sapma yaşıyorsunuz anlamak mümkün değil. Etkisinde olduğunuz çekim nedir?
Yazılanları ve yazdıklarınız bir daha okuyun ve bir daha isterseniz yüzyüze konuşalım. Lakerda var hala dolapta. Hmm ama siz leziz lakerdalarımı bilmiyorsunuz tabi :). IRC kanalanıza takılmadığınız için orada da terbiyesizlerin şahsıma küfür (kendisi öyel olmadığını iddia ediyor) edip hatta buraya farklı isimle gelip laf attıığını da bilimiyorsunuz? Benimde kendime göre yöntemlerim var.
Kanalda afişe edip herkesin gözünde ne olduğunu ve ne yaptığını göstermeye çalıştım. O sırada orada olanlar bilir. Yöntemimi beğenmeyebilirsiniz ama bana yaptığından çok daha seviyeli bir şekilde o kişiye yaklaştığımı düşiünüyorum. Belki yaptığı terbiyesizliğin farkına varmıştır bilmiyorum fakat ordakilerin tepkilerinin olumlu olduğunu düşünüyorum. Evet amacım orada bir kamu oyu yaratmaktı. Böye ihtimaller de olabilri yani. Ama henüz bunları konuşamadık tabi :(

""Bunu soruyorum, çünkü "demokrasi" diye tutturdun. Sen misafirliğe gittiğin evde, küfreden birisine "arkadaşım çoluk çocuk var, küfretme öyle uluorta" denildi diye "burası demokratik bir ev değil, ben bir daha gelmem" mi diyorsun?"""

Hmm yok yine elma ile armutu hatta karpuzu bile karıştırdınız.
Ben "tutturulmuş" değil işleyen demokrasiyi biliyorum. Demokrasi nidalarıyla ortalıkta dolaşan biri değilim. Üzerinde düşündüğüm ve anlaşılması için çaba sarfettiğim düşüncelerimin anlamaya direnilerek sokak ağzı ile sağa sola serpiştirilmesi ve soğurulmaya çalışıması da karşımdakinin demokrasi mi yoksa poltika yolunda mı olduğunu bana anlatır biraz.

""Yok demokrasi burda, başta da yoktu, çünkü burası halkın malı değil. Demokrasi'nin anlamını biliyor musun? Demokrasi "halk tarafından yönetilme" demek (http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy). Çeşitli yöntemleri var liberal demokrasinin temsili demokrasi var, bire bir demokrasi var vs. Ama sonuçta halkın kendi kendini yönetmesi demek, genellikle de bu seçilmişlerin, halkı yönetmesi demek.""

Bir daha okumanız için buraya yapıştırıyorum;
Democracy (literally "rule by the people", from the Greek demos, "people," and kratos, "rule"[1]) is a form of government. Today, the term democracy is often used to refer to liberal democracy,[2] but there is no necessity that democracies be liberal (i.e. respectful of individual liberty and property) and in some cases may be illiberal democracies. There are many other varieties and the methods used to govern differ. While the term democracy is typically used in the context of a political state, the principles are also applicable to other bodies such as intergovernmental organizations, non-governmental organizations, grassroot organizations, labor unions, industry trade groups, professional bodies, and learned societies.

Bir de cumhuriyet vardı gibi sanki )
Açıkçası önceki yorumlarından birinde deiğim gibi sizin demokrasi anlayışınızı henüz anlayamadım.
Halkın malı yurdun malı? O da bambaşka bir konu.

"""Biz ne seçildik, ne de sizi yönetiyoruz. Biz sitemizi yönetiyoruz ve bu en doğal hakkımız, bunun demokrasi ile bir alakası yok.

Hala var mı anlaşılmayan bir nokta?"""

Zaten kim bunun aksini iddia ediyorki veya ben etmişmiyim???.
Alınganlığınız doruk noktasında.

Belki son kez söylüyorum bilmiyorum ama, sistem değil yaptırım yönteminiz yanlış ve onu tartışmak istiyorum. Yine koyun örneği vererek alegori yoluyola anlatmaya çaılmaya devam ettiğimi, kabul edebilirsiniz. Başta neyi savunuyorsam halen onu savunuyorum. Fakat siz anlamak istemiyorsunuz.
Bununla birlikte ne yazıkki çözüm de üretemiyoruz. Ben size yolun biryerinde bir soru sormuşum veya birşey önermişim, ama siz, ben şu labirente giriyorum beni orda bulunuz konuşalım diyorsunuz. Ben de bu durumdan tatmin olarak çıkmayı bırakın, kafamdaki soru işaretleri daha da artyıyor. Kimse beni tatin etmek zorunda değil ama sonuca işaret etmek için söylüyorum.Biz kendimiz tartışmayı koparıyoruz, algoritma nasıl çözecek bunu? Veya ben yazsam bunun algoritmasını nekadar başlarılı olurum ?

Benim eğer yine saldırmaz iseniz naçizane fikrim. BU sisteminizin baştan ortaya dökülmesi ve tertışılması. İçeriği dahil.

Ama devletçi bir zihniyetle bazı şeyler bize saklı kalsın lazım olabilir diyorsanız sizi kendi demokrasi anlayışınızla başbaşa bırakıırım ve artık zaman harcamam.

Siz karışmayın sadece sisteme uyun ve bu temelde bize destek olun diyorsanız da ben yine bu şekilde silmek hatadır diyorum. En baştan dediğim gibi.
Çünkü bir süre sonra küfürlü ve hakaret içeren mesajların yanında "geyik" mesajlar da silinir. OLay göbekbağlarına ve hiyerarşik düzene dönüşür diyorum. Bu benim fikrim. Hatta ileriyi görüşüm. Benim ne yaptırım gücüm varki demokratik bir ortamda fikirlerimi paylaşabilmekten başka? İlk yorumumda ayrıntılı yazmaya çalışmıştım zaten.

Neden beni veya fikirleri ezmeye yoluna gitmeye uğraşıyorsunuz ki?? Anlamak mümkün değil

Kısacası ünlem işaretli nidalarla konuyu çarpıtıp bena ve benim gibi olanlara haksızlık ediyorsunuz. Umarım gerçekten bu konuyu yüzyüze konuşma fırsatımız olur. Herkes sizi çok iyi anladı emin olun. Fakat yöntemleriniz sopayı ele almak veya poltika yapmak olmamalı. Bu da benim fikrim. Başkasının değil.

Bir daha söyleyeyim.

Yukarıda yazdıklarınız tamamen sebebi anlatıyor., yöntemi haklı çıkarmıyor.
Öneri isterseniz, herkesde birsürü var. istemeniz yeterli. Yukarıda dediğim gibi bence en baştan faklı bir konu başlığı altında yayınlamanız çok güzel olurdu. (Galiba tam bu konu ile ilgili değil ama kayıt silme konusunda bir ana haber açmışsınız.) Çünkü odanızda başbaşa verip düşündüğünüz şeyler, uygulamada bunu kullanacak ve başkalarıyala paylaşacalk kişiler için bambaşka bir şekilde vücut bulabiliyor. Bu yanlış da olabilir doğru da. fakat genelde farklı görüşlerden ve sinerjiden yoksun sonuçlar, paylaşılacak kişiler adına yalış ve uyumsuz olabiliyor.

Ben labirente girdim sisiznle ama hafızam fil kadar kuvvetlidir, sizle beraber geri çıkıp yöntemi tartşıma tabelasının altında buluşsak çok güzel olur diyorum.

Ben burada, aslında o salya saçanların dahi içten istediğine emin olduğum kaliteli bilgi ve kültür paylaşımı ortamı olmasını istiyorum. Sinirlendiğimizde karşılıklı dozu kaçırsak da temel niyetimizin bu olduğunu düşünüyorum. Ne burayla ne burada tanıştığım insanlar ile bağımı koparmak istemiyorum.

Siz de, bizim sizi anladığımız ve sizi anlamanızı beklediğiniz kadar bizi anlamaya çalışın isterim. Ya herşey bir kenara duygusal olarak bile, burayı bırakmak parasızlıktan kitaplarımı dergilerimi satmak kadar acı verir bana. Gerçekten hissettiğim bu.
Fakat egolar öne çıksa dahi anlaşılamamak ve o zihniyetle saldırıya uğramak herzaman başka şeyler de düşündürüyor bana

Yeni konu başlığı konusunda hakkaten çok ciddiyim hatta son kalan lakerda dilimlerimi sizinle paylaşacak kadar ciddiyim. Bunları yazmamın sebebi nekadar samimi olduğumu anlamanızı sağlamaya çalışmak. Basit nidalarla isterseniz gidin veya gücünüze gidiyor gibi basit yakıştırmlarla bizi karşılayın istemiyorum.

167363... eğer bu numarayı görüyorsanız yazdıklarımı okumuşsunuz demekitr :)

teşekkürler.
0
simor
ek: Hala var mı anlaşılmayan bir nokta?
0
simor
Düzeltme:
"Yine koyun örneği vererek alegori yoluyola anlatmaya çaılmaya devam ettiğimi, kabul edebilirsiniz. "
demişim,
"Yine "kardanadam" örneği vererek alegori yoluyola anlatmaya çalışmaya devam ettiğimi, kabul edebilirsiniz."
olacaktı.
koyun nereden çıktıysa?
0
sundance
Bak lakerda dedin bütün olay değişti :)
0
simor
:). Ben bir torik daha alayım en iyisi.

Hassasiyetiniz için içten teşekkür ederim.


0
bm
Hmm, simdi login oldum da gordum. 'Silinsin' diye dugme cikiyor? Bayagi 'karma'm varmis herhalde ki bir suru yorumun yaninda cikmis (dun bakmistim ama anlamamistim). Cok cirkin geldi bana, sunu 'begenmedim' yahut 'iceriksiz' yahut neyse oyle birsey yapsaydiniz ben rahatsiz olmayacaktim. Ben kimmisim ki silinsin dugmesi cikiyor onume dedim icimden. Bakin insanlar +1 demek gibi bir aliskanlik gelistirmisler zaten, acaba soyle reddit filan gibi +/- oklari olsa daha iyi olmaz mi?
0
conan
> Bakin insanlar +1 demek gibi bir aliskanlik gelistirmisler zaten, acaba soyle reddit filan gibi +/- oklari olsa daha iyi olmaz mi?

Evvet! ben de aynen boyle dusunmustum, hatta sistemi de soyle kafamda tasarlamistim.

Su anki karma puanlama sistemi mantikli. Ama bu puanin kullanimi yanlis bence.

Insanlarin karmasinin yuksekligi ile orantili olarak yapilan yorum otomatikman bir puan ile baslamali. Mesela Karma 5'in uzerindeyse +2 ile baslamak gibi. Bu puan yorumu yapan kullanicinin bu sitede guvenilirliginin oldugunu gosterir.

Daha sonra ise diger kullanicilarin bu yorumu + / - seklinde puanini arttirmasi azaltmasi, bahsi gecen yorumun degerinin diger kullanicilar tarafindan begenilip begenilmedigini gosterir.

Buna ilaveten ise eşik düzeni getirilebilir. Mesela ben +2'nin üzerinde yorumları okumak istiyorum, altındakilere de istediğim zaman ulaşabilmeliyim.

Daha sonra ise aylık, haftalık, FM sistem yöneticilerinin isteğine bağlı olarak, yorum katkılarına göre insanların karmaları artıp azalabilir. Dinamik olmasına gerek bile yok.

Böylece yorum silinmesine gerek yok. Çünkü eminim bir insan tu kaka diye birisine sille tokat girişirse alacağı eksi puanlardan dolayı hem yorumu gözler önünden silinecektir, hem de karması ağır yara alacaktır.

;)
0
sundance
THAC0 olsun gibi diyorsun yani :) Güzel D&D günleri.

Filtreleme güzel fikir (yeterince katkı olursa).

Bütün istediğimiz bu zaten, yapıcı olun yapalım işte.
0
simor
Yapıcı katkı yapmamız yetmiyor baştan aşağı bakıldığında. Nasıl böyle birşey yazdınız anlam veremedim. Herhalde benim karmamla ilgili bir durum. Zekamı da etkiliyor galiba.

Birileri algoritmanın içeriğini bizimle de paylaşacak mısınız diye bir şey sormuştu... Aynı soruyu ben de sorayım istedim birden.
Hayır, sisteminizin yapım aşamasında olması veya ortak geliştirilmesi değil problem hiç klavyeye sarılmayın.
Problem, yaptığınız hatayı ortaya çıkartırcasına yapılan eleştirileri çocukça bir politik zihniyet içinde karalamanız. Bunu yapmamış gibi de katılımdan, eleştiriden bahsetmeniz. Bu da sistemin işletilmesi konusunda yargılı-yargısız kaygı duyulmasına sebep oluyor.

Hayır sizi hedef almış değilim. Tekrar okursanız, kurucu ekibin diğe üyesinin de anlamadığım bir şekilde yazdıklarımı gözle görülür şekilde çarpıtması beni yazmaya zorluyor sadece. Bellki siz buradaki sizin burada istemediğiniz kategoriyi size karşı çıkanlara genişletmişsiniz.

Birde bütün yazdıklarımı şu gözle okuyabilirsiniz isterseniz; Ben kendimi zaten burada salya, sümük saçan veya küfür eden ve hemde aynı zamanda da içi gerçekten boş yazılar yazıp ortamı kirleten katılımcılar gibi görmüyorum. Öyle olsam da kendimi savunmuyorum. Ben bütün bu yazdıklarımı gerçekten buraya verdiğim değeri sorgulamama sebep olan yaklaşımlar gördüğüm için vakit harcayarak ve herzamanki gibi içten yazıyorum.

Saldırı olarak kabule ediyorsanız yukarıda yaptığınız gibi geçiştirme cevap verebilirsiniz.

Ama tartışacak birşeyler varsa buyrun.
Aynen devam edecekseniz, yani isterseniz gidin gibi sığ yaklaşımlarda bulunacaksanız, zaten sizin yukarıda behsettiğim kişilere değil de sizi eleştiren veya size karşı çıkan herlese aynı muameleyi yapacağınızı düşünürüm. yapıcı katkıcı vs eleştiriler kelimelerini de sakız gibi çiğneyip durusunuz.Hatta yere atıp başkasının ayağına yapışmasını da sağlarsınız.

Biz üyelikten çıkamıyoruz yukarıdaki yorumumda da dediğim gibi. Ama siz okumamışsınzı anladığım kadarı ile. O yüzden "çık" veya istediğiniz şekilde bir butonu oraya ekleyin. Amiyane tavırlarla isterseniz buyrun gidin demekle maalesef olmuyor. İsterseniz bu gibi ortamlarda çıkmaka veya kayıt silinmesi dendiğinde insanlar ne anlıyor onu da konuşalım. Birinin herhangi biryerde kayıtlarının bulunmasını bu zamana kadar kimseye anlatamadık diyorsunuz. Bence evet "anlatamamışsınız"





0
conan
> Biz üyelikten çıkamıyoruz yukarıdaki yorumumda da dediğim gibi. Ama siz okumamışsınzı anladığım kadarı ile. O yüzden "çık" veya istediğiniz şekilde bir butonu oraya ekleyin.

Uyelikten cikmak istiyorsaniz soyle yontemler onerebilirim: (Sadece simor'a degil uyelikten cikmak isteyen herkese onerim bu)

1) Sifrenizi tanidiginiz birine verin, ona sizin icin sifrenizi degistirmesini soyleyin :) Asla da sifreyi size soylememesini tembihleyin.

2) Cookie filter kullanin. FM'nin cookielerini kabul etmeyin. Otomatikman uye olmamis oluyorsunuz.

3) cat /dev/urandom > randdata & sleep 1 ; md5 randdata ; rm randdata
cikan satiri sifrenizle degistirin. Copy paste yapin ki unutmaniz kesin olsun.

4) FM'in sistemini kirin, database'den uyeliginizi silin.

5) Intihar edin mesela, o zaman zaten sahsa nazir bir isleminiz kalmadigi icin uyelik otomatikman yok oluyor. :)

6) Sakince rica edin. #fazlamesai kanalina filan gelin, orda bi sorun. Belki birileri siler.

0
qwqw
Evet şimdi bana soruyorsunuz; "Neden bu zamana kadar yazmadınız, sitenin seviyenize düşmenisini mi beklediniz?" Aslında işin aslı öyle değil. FZ yani Emre bey, bu sitenin varlığından beni çok daha öncelerden haberdar etmişti. Beni buradan haberdar etme sebebi, onunla yaptıgımız klasik sohbetler esnasında, buraya gönderdiği bazı haberler hakkında benimle konuşabilmek içindi. Yani işte haber şu, link bu, git bak falan gibilerden.

Ben o zamanlar bu siteye hiç kayıt olmadım çünkü ben normalde Forum ya da insanların görüş belirttiği yerlerden hoşlanmam. Öyle her gördüğüm siteye atlamam. Gerekli haberi, yorumu okur, daha sonra çeker giderim. Bir çok insanda aslında benim gibidir. O yüzden bir Web sitesi açarsınız ama yorumcu sayısında çok büyük sıkıntılar çekersiniz. Bu normal bir şey. Bunun dışında özellikle çoğu zaman, tanımadıgım adamlarla, saçma sapan tartışmalara girmek benim ilgi alanıma girmez. Özellikle bilgisayar konusunda yorum yapmaktan ve forum gibi yerlerde yardım istemekten nefret ederim. Çok mecbur kalmadıgım sürece kesinlikle bilgisayar konusunda forumlara takılmam. Kendi bilgisayarımda herhangi bir problem çıkarsa google araştırması ile sonuca ulaşmaya çalışırım.

Benim şu zamana kadar yazdıgım tek bir forum vardır. O forum da, şu anda yok. Yayın hayatını bitirdi. Ve tamamen apayrı bir konuda hizmet vermekteydi. Şimdi diyeceksiniz ki, madem sevmiyorsunuz, madem hoşunuza gitmiyor, neden bu siteye bir yığın mesaj gönderiniz, neden bu siteye sürü sepet yorum bıraktınız, neden tanımadıgınız insanlarla saçma polemiklere girdiniz, neden küfrettiniz, neden ortamı gerdiniz?


Evet size neden böyle oldugunu tek bir kelime ile izah edeyim. Gıcık kaptım!

Ben bu ortama ilk yazımı yazdıgım zaman kimseyle herhangi bir problemim yoktu. Aksine sizin düğününüzden kafası iyi olarak gelen o kişi ile problemim de yoktu. Aksine arkadaşınız sizi çok övdü. Sizden bir çok kez bahsetti ve sizin çok iyi bir arkadaş oldugunu vs. söyledi defalarca kez. Ben buraya tamamen iyi niyetlerle geldim ve kimseyle derdim filan yoktu. Sizi yakınen tanımam, hakkınızda fazla bilgi sahibi de değilim. Ama sizin yamuk yumuk bir adam oldugunuzu sanmıyorum.

Fakat ben bu siteye yorum yazmaya başladıktan sonra bir sürü beyinsizin salyası üzerime aktı. Ben buraya canımın çok sıkkın oldugu bir dönemde yazmıştım. Eylül-Ekim 2006 olabilir. Amacım değişik bir Internet ortamına girip, tamamen farklı bir yerde kafa dağıtmaktı. İşte o yüzden senelerdir Internet sitelerinde bilgisayar konusunda yazmama kararını bu site için bıraktım. Bu bir prensip meseleseydi. Çünkü tanımadıgım insanlarla saçma muhabbetlere girmek beni aşırı sinirlendirir. Ben kendi yapımı bildigim için, aşırı sinirlenmemek için bir sürü Lamer'ın cirit attıgı ortamlara kasıtlı olarak girmem. Ben huyunu suyunu ne halt oldugunu bilmedigim insanlarla yazışmam. Ama o huyunu suyunu bilmedigim insan çıkıp bana es kaza ileri geri konusursa, bir kez onunla muhatap olmuş isem, bir kez o insan beni muhatap alarak, bana yazdı ise, o anda bende sigortalar atar. Artık ip kopmuştur... Geri dönüşsüz bir yola girilmiş, kontrol mekanizması benden gitmiştir.

Ben kimsenin ağzının kokusunu çekmem. Bu dünyada hiç kimse bana saçma sapan laf konusup, sonra istedigi gibi kalkıp gidemez. Hele hele özellikle, saçma sapan insanlar, çete halinde geliyorlarsa işte o noktada ben bunu tamamen ayrı bir mesele olarak algılarım. Çünkü Internet ortamında benim şahsıma yapılan saldırı, bana yapılmış demektir. Sanal alem ile gerçek farklıdır şeklinde düşünmem. Bu satırlar benim elimden çıkmıştır. Bu satırları şu anda ben yazmaktayım. Bu satırlara gelebilecek yanıtlar ise direk beni ilgilendirmekte ve benim kişiligime ve benim varlıgıma karşı yanıtlanmaktadır. O yüzden ben burası sanal ortam, sanal ortamda olur böyle şeyler demem. Ben nickimin arkasındayım ve benim nickime hitaben yazılan şeyler direk olarak beni ilgilendirir ve son derece ciddiye alırım. Bu satırlara herhangi bir küfür gelse, ya da beni sinirlendirebilecek tamamen saçma bir yorum bırakılsa, işte o noktada ben boşver diyemem. Demem çünkü direk olarak kendi satırlarıma, kendi yorumlara ve bana yapılmış bir saygısızlık olarak görürüm.

Bu noktada ben sineye çekersem, ben o lafları yutmuş olurum. O lafları yutmak demek, benim tanımadıgım ve benim kim oldugunu bilmedigim bir sümüklüden azar işittigim anlamına gelir. Bunu kesinlikle kendime yakıştıramam. Aynı şekilde yanıt verir, kesinlikle o yazıların altında kalmam. İşte bu yüzden ben kolay manipüle edilebilen biriyim. Ve kesinlikle bu huyumu bırakamıyorum.

Sizin siteniz ise benim sinirlerimi germe potansiyeline sahip. Sizler ise bu sitede birer kukla gibi oturuyorsunuz. Sakalı kaptırmışsınız...

Gidin ve benden önceki yorumlara bakın. Sizin sitenizin yorum sistemi tamamen birbirini aşagılayan insanların yorumları ve o aşagılamaları ilgili başlık altında sineye çeken fakat daha sonra başka başlık altında kendini aşagılayana başka başlık altında sataşan insanlar ile dolu.

Ve tüm bunlar seviye adı altında yapılıyor! Birbirlerine siz biz diye hitap eden insanların aslında hepsi tamamiyle yapmacık. Kesinlikle birbirlerine saygı duymayan, aksine birbirlerinden nefret eden ve kendilerine bir hedef, ego tatmin edebilecek ve kendi oyunlarına katılabilecek insan aramakla meşgul tipler.


Onlar için bir düşman edinmek çok önemli. Önce kendi hoşlarına gitmeyen bir yoruma laf sokarak, ukalalık ederek saldırmak sonra çekilmek. Sonra laf soktukları kişinin kendilerine soktugu lafı sindirmek ve daha sonra başka bir başlık altında yine laf sokmak ile vakit geçirmektir tüm amaçları.

Sizlerin amacı ise bu bozuk ve yamuk düzeni devam ettirmek, bu düzene karşı çıkan ve kendine edilen lafları şiddetle cezalandırma yoluna gidenleri Troll şeklinde lanse etmektir. Aslında esas Troll yapanlar, imalı laflar ile saçma yorumlar bırakan kişilerdir. O Troll'leri besleyen ise sizsiniz. Yapmacık sizli bizli hitap şeklini dışarıya şirinlik muskası göstermek sizin amacınız.

Bizim sitemizde seviye var diye tamamiyle yalan olan bu şeyi dışardan bakanlara sunabilmek amacınız. Sizlerin ana amacı sitenin temelinde bulunan ve yeterli teknik bilgisi olmadıgı halde her konuda fikir belirtip, cevabını alınca, düşman listesine ekleyen tipleri temizlemek değil. Siz sitenizde yapmacık bir düzen kurmuşsunuz ve o düzeni devam ettirebilmek istiyorsunuz. Düzeniniz bozuldugu zaman, bunun esas sebebini 2 üye'ye bağlıyorsunuz.

Size sorarım. Bu işlere el atmak için yeterince geç kalmadınız mı? Neden zamanında bir başlık altında sürekli tahrik eden Linuxista rumuzuna müdahale etmediniz? Bilmiyor muydunuz sanki, o kişinin tamamen başka bir başlıktan kıllanıp, bir çakal gibi beni düşman listesine yazıp, her yerde polemikler ile üstüme geldigini? Bilmiyor muydunuz, başka tiplerin tamamen ayrı hesaplar ile her yerde bana muhalefet oldugunu?

Siz bu şekilde nereye varmak istiyorsunuz? Bu sitenin alt yapısının bozuk oldugunun farkında değil misiniz? Bu sitede bir sürü saçma sapan, 20 yaşından bile ufak çoluk çocugun cirit attıgını ve her başlık altında saçmalayıp, GNU fanatigi ayaklarına yatarak ego tatmin etmeye çalıstıklarından haberdar değil misiniz?

Madem bu kadar sıkı önlemler almak istiyorsunuz, temizlesenize pislikleri. Bu sitede öperimli s...rimli yorumların bedava olmadıgını önce onlara gösterin. Tatmin olmadıysanız gidip linuxista ve daha bir sürü serserinin tüm yorumlarına göz atın.

En basitinden size neden küfür edilmiyor? Sizin söylediginiz gibi sitenizi 2 troll mahvediyor olsaydı, o 2 troll herkese küfrederdi.

Son olarak bu işleri bırakın. Boşuna kasıp durmayın. Öyle rütbe sistemiyle, yazı silmenin sorumlulugunu başkasına atmakla bu işlerden kurtulamazsınız. Ben çekip gidecegim buradan ve buraya yazmayacagım.

Sizler yine o yapmacık ve yalan ortamınıza geri döneceksiniz.

Beslediginiz Troll'ler sizi yeterince telaşlandırmış. Yapmacık saygınızın kayboldugunu düşünüyorsunuz. Ama telaş etmeyin. Yine döneceksiniz o yapmacık saygınıza.

Söz veriyorum...
0
qwqw
Ama dönseniz bile yine birisi çıkacak ve aynıları yine tekralanacak. O ben olmayacagım. Sonra dedi dersiniz.
0
linuxista
Sevgili teyzeciğim…gerek burada gerek forumda icra eylediğiniz "acı çeken bir ruhtan ara nağmeler" e bakıldığında görülüyor ki... durumunuz vahim...............................................

1) cinsel taciz olarak yorumlama zevzekliğiniz gülünç. çünkü dudaklarınızı öpmekten değil, öpmemekten bahsediyorum........................................................................................

2) "yurdum insanı" diyerek leman dantelliğine soyunanlara da şunu söyleyelim... centilmenlik bir kadın yalakalığı şeklinde tezahür edebilir... dişilere centilmenlik formatında yalakalığı, kamufle edilmiş abazanlara layık görürüm…(açıklayıcı ve zengin bir örneği sizden alayım, fazlamesai nin chat odasında, --doğru olduğunu varsayarsak ki sayıyorum çünkü hiçbir yanıt vermemeleri şüphe uyandırıcı-- burada gayet “şehir çocuğu”, “kent erkeği” takılan tiplerden bazılarının gayet “üzücü” abazanlıklarının tesirinde kalabildiklerini görebiliyoruz.). ben ite it demekten yanayım...arzu eden karabaş desin, çomar desin... hatta özel isim oldu diye büyük harfle yazsın, keyifleri bilir.... sırf dişi olduğu için çiçek bekleyenlere tükürdüğüm vakidir...tecrübe ettiğinizde malum kayıtlarda mevcut; "tarihi hakikatlar bunlar güzelim.." şarkısını da arada mırıldanayım :))) kulunuz abazan değildir. müsterih olun herkes için ve tabiki benim için de bir arzu nesnesi olduğunuz saplantısını sırf dişi olmanıza bağlamaktan da vazgeçin.. ve muhtemel beklentilerinizi darağacına gönderin... belki menderes gibi kahraman yaparlar yıllar sonra..:)) o da olmazsa hakkında makale yazacak kadar tecrübe ettiğiniz aşikar olan chat odalarına gidin ve saplantınızı okşayacak birilerini bulun…. kulunuz eşitlikten yanadır...ve mevcut koşullarda kadınların erkeklerle gerçek anlamıyla eşit olabilmesini, kadın ahalinin ihsan bekleyerek değil de kıçlarını ve ruhlarını kaldırarak mücadele etmesiyle kazanmasından yanadır.. Çünkü centilmenlik ve çiçeklerle bir kadını idare etmek, eşit demokratik haklarla bir arada yaşamaktan daha kolaydır lakin kolaylıktan vazgeçmek zordur :)) işin özü dişiyim diye üstü örtük şefkat bekleyenleri sevmez.

3) forumda yellowelephant nickli şahısla yaptığın polemikleri zevkle okudum. Lakin ben o değilim…hezeyan buyurup adama epey yüklenmişsin… yazık olmuş garibe.. sarı filimiz yazılarından anlaşılacağı üzere dindar en azından Müslüman. bendeniz şu sıralar dinsizim türbülansa giren uçakta ne olur bilemiyorum… vaki olursa neticeyi bildiririm..:)) ayrıca ilk kez orda ‘harun Yahya ve motorları’ nı mevzu bahis ettiğinde sana ilk katılıyorum diye cevap yazmıştım… site bakıma alındı takdir-i ilahi.. Harun Yahya ve yaratılışçıların gazabı :))) bakımdan zarar görmeden çıkarsa görürsün…
4) ben irademin dışında kürdüm..tıpkı başkalarının da iradelerinin dışında türk, laz, arap, İngiliz, alman olması gibi… insanların, kendi tercihlerinin dışında ki şeyler nedeniyle övülmesini ve yerilmesini sevmem. Herhangi bir milletin/ırkın üstünlüğü teranelerini aptal yetişkinlerin güdülme politikası olarak değerlendiririm..hastahane kapılarında sefilleşip, asgari ücret gibi komik rakamlara çalışıp, işinde vs mekanlarda aşağılanıp… ben türküm ne mutlu diye mutlu oluyorsa birileri buyursun olsun.. başkalarını rahatsız etmedikleri sürece kendileri bilir…kulunuz insanları sömürenler/sömürülenler diye ayırır nokta.
5) dediği şeyi evirip çevirip demediği şey ilan edenleri sevmem…
6) yazıları çok istiyorlarsa silsinler, puanlama yalaka yetiştirme, editörleri üzmeme pratiği olabilir.. olmayabilir de vs.. ayrıca simor da sen de newman da haklısınız.. sundance köteği hak ediyor.. yok bizim sitemiz yok biz emek verdik bunca yorumun kendisi emek değil mi.. ayrıca yorum yazılabilen bir site olmasını istediğinize göre.. yorum yazanlar istediğiniz bir şeyi yapıyorlar (istemediğimiz yorumlar olmasın__ neden? Sizin istekleriniz bizim tanrımız mı?_) tıpkı sizin bu siteyi yaparak yorumcuların istediği bir şey yapmanız gibi… yani karşılıklı bir tatmin olayını lütuf eyliyor keşiş hazretleri…ayrıca örneğin bir ay boyunca oylama yaparsın oylamaya katılanlar isterse sil at ne istiyorsan yap istemiyorlarsa yapamazsın. Burada demokrasi yok eee salakta yok sil o zaman efendim girmezsiniz yazmazsınız uğrumazsınız siteye olur biter.. silince olmaz bitmez mi… sil butonu zor muymuş? Efendim ben gidiyorum diye trip yapmayın neden yapar yapmalı da terk edenlerin niye terk ettiğini sen değilse bile başkaları öğrenmek isteyebilir… ne yani editör tatmin sitesi mi? Yahu teyzeciğim sana da malum bazıları da destan lazım lakin boşverrr…
0
Zebani
Merak ettim dün gece "Karma(Beta): 7" iken bugün niye "Karma(Beta): 6" oldu? algoritmayı mı değiştirdiniz? Yoksa ben puan kaybedecek bi'şey mi yaptım? Sadece merak başka bi'şi yok.
0
butch
Algoritma üzerinde çalışmalar sürüyor. Arasıra değişiklikler görmeniz normal.
0
Zebani
Bu algoritma FM kullanıcılarına açılacak mı? Yoksa algoritmanın açıklarından faydalanılır diye gizli mi tutulacak?
0
robertosmix
gwgw'nin "Troll Avı" nitelemesine ithafen:

Troll avı çok farklı bir kavram. Herşeyden önce "troll" nitelendirmesinin çok net olarak belirtilmesi gerekiyor. Bazen bazı "troll" olarak nitelendirilen insanlar site cemaatine tamamiyle zıt fikiler taşıyan ancak belirttiği fikirler açısından da objektif bağlamda "doğru" şeylerden bahseden insanlar da olabiliyor.

Örneğin, gidip IBM'in forumlarında IBM'in büyük bir hayal kırıklığı olmaya yaklaştığını, yazılım konusunda beceriksiz olduğunu anlatmaya çalışırsanız, kovulmanız veya "troll" olarak nitelendirilmeniz an meselesidir. Her ne kadar anlatmaya çalıştığınız "doğru" birşey olsa da.

Bu belirtimimden yola çıkacak olursak, fazlamesai'nin bu zamana kadar özgür fikirlerin peşini bırakmadığını net olarak görebiliriz. Sebebi açıktır; bu zamana kadar fazlamesai'de "krallık" vardı. Ve bu, bu tür ortamlar için iyi birşeydir. Çünkü bugüne kadar FZ, sundance, butch gibi şahsiyetler cemaatin istediklerini değil, kendilerine göre "doğru" olarak tespit ettiklerini yaptılar. Bu fazlamesai'ye bir karakter kazandırdı. Bu noktadan sonra bu karakterin geleceğini camiaya teslim etmek bence ciddi bir hata olacaktır. Çünkü nihayetinde isteyen üye olabilecek ve doğru-yanlış bazı kararlarda oy hakkına sahip olacak. Ülkemizin bilgi altyapısına bakınca da bu gerçekten önem verilerek ele alınması gereken bir parametre.

Gelelim "troll" konusundaki öz eleştirime. Evet, kabul ediyorum bazen seviyeyi çok düşüren yorumlarım oldu, 4 yıllık fazlamesai geçmişimde hatasız bir üslup takınmam da beklenemezdi. Bu kimseden de beklenmemeli. Ancak biliyorum ki, yöneticilerin tamamen gereksiz bir şahsiyet olduğumu düşündükleri anda da çoktan kovulurdum. Fazlamesai bu taviz veren anlayışlı "karakterini" bana karşı gösterdiği sürece hem katkılarımdan faydalandı, hem de beni "eğitti". Artık 4 yıl önce yorum yapan ben ile şimdiki ben arasında çok fark var. Biliyorum ki, fazlamesai bu "yargılama" rolünü camiaya teslim etseydi ben çok defa atılmış ve çok defa başka nicklerle tekrar üye olmuş olurdum. Çünkü hem kendimi ifade etme konusunda, hem de "yanlış" olarak nitelediğim yaklaşımların karşısında durma ihtiyacıma karşı koymam mümkün olamaz. Ama bütün bu engelleme gibi uğraşlara ne gerek var ki? Bugün en çok kabul görmüş forumlarda bile seviyeyi düşüren muhabbetler oluyor. Kendi aramızda günlük hayatta da böyle durumlarla karşılaşmıyoruz?? Bu tür konuşmalara girdiğimiz arkadaşlarımızla irtibatımızı kesmemiz ne kadar "etik" olabilir ki? "Troll" olarak nitelendirilen kimseler ile atışanlar da aynı zamanda "troll" değillermidir? vs.vs.vs.

Bence önemli olan camia tarafından "troll" olarak nitelendirilen şahsiyetlerin sesini kısmanın yolunu değil, "troll" olarak nitelendirilenlerin bile ne kadar bağırırlarsa bağırsın, içerikteki kaliteden dolayı seslerinin "boğuk" çıkacağı bir ortamı oluşturmanın yolunu aramak.

Böylelikle "tartışmak istemem", uzun zamandır takip ediyorum ama yorum yapmaktan "kaçınıyorum" çünkü "düşük düzeyli/kalitesiz/rezil vs." insanlarla muhattap olmak istemiyorum, "kıl/tüy/yün" şeklinde davranan kimseler genelde etkili "fikir"leri olmayan insanlar olmaktan öteye gidemezler. Çünkü fikirlerinin doğruluğundan emin olan hiç kimse bunları ifade etmekten kaçınmaz. İfade tarzının çok "modern, barok yada ulvi" olması bir sorun değildir, sorun "neyi" ifade ettiğimizdir.

Fazlamesai bu zamana kadar "kişilerle" değil, "fikirlerle" ilgilenmiştir. Bu vakitten sonra da böyle olacağına inanıyorum. İnsanlara puan,derece vs. vermenin de oldukça vahim sonuçlara yol açacağına da eminim.
0
Zebani
Bence de Karma biraz garip oldu gibi, hiyerarşiden öte, bir sınıf sistemi oluşuyormuş gibi (abartı belki ama) hissettiriyor bana.

conan demiş ki:
"Daha sonra ise diger kullanicilarin bu yorumu + / - seklinde puanini arttirmasi azaltmasi, bahsi gecen yorumun degerinin diger kullanicilar tarafindan begenilip begenilmedigini gosterir."

conan arkadışımızın önerisi daha güzel bir yaklaşım gibi geldi bana.
0
qwqw
Size her zaman katılıyorum. Genel olarak hep doğru tespitler yapıyorsunuz.
0
linuxista
imzamı atıyorum :))
0
newman
Ben bu siteye yazanlar icinde atilabilecek *hicbir* kimse gormuyorum. Bazen kantarin topuzunu kaciran yorumlar olsa, bazi yorumlar silinmeyi hakkedecek duzeysizlikte olsa da...

Bu arada site editorlerinden bazilarinin da bu baslik altinda kabul edilemez yorumlar yaptiklarini dusunuyorum. Eger hakaret iceren yorumlarin otesinde kullanici atmaya variyorsa is ben bu siteye uye olarak kalmak istemem sahsen. Demin baktim, site uyeliginden cikmak mumkun degilmis: lutfen benim uyeligimi silin.
0
sundance
Evet, hakaret içeren yorumlar eğer çok fazla tekrar ederse, sözkonusu kişiye durumu izah eden bir mail atılıyor editörler tarafından. Ve sözkonusu kişi yine de aşağılamalarına ve hakaretlerine devam ederse kullanıcısı siliniyor.

Site üyeliğinden çıkmak da çok kolay, üyelik sizi hiçbir zaman bağlamıyor, bir daha girmezsiniz böylece çıkmış olursunuz. Ama geçmişte biz bu işin bu kadar basit olduğunu kimseye anlatamadık.

O yüzden isteğiniz üzerine sizin üyeliğiniz silinebilir.
0
newman
Sizin tonunuzu ben yanlis buluyorum. Yazdiklarinizi sakin kafayla bir daha okuyun: bahse girerim siz bile irkilirsiniz.

Diyorsunuz ki gecmiste kimseye bilmem neyi anlatamadik: o kadar anlayissiz degilim. Bunu ben de biliyorum. Ama siteden kullanici hesabimin yine de silinmesini istiyorum. Ne siz birsey kaybedeceksiniz, ne de ben. Sadece tavrinizi protesto ediyorum. Ozellikle insanlara kapiyi gosterdiginiz mesajinizi: orada yazilanlari uzerime alinacak hicbir tavrim olmadi. Ama bunun onemi yok: zaten "sen bana ordek dedin" alinganligindan degil, saygisizliga saygisizlikla cevap veren anlayistan nefret ediyorum.

Neyse bunlarin onemi yoktur saniyorum. Siz benim uyeligimi silin lutfen: bunun altina da ister cevap yazin ister yazmayin. Son soz sizin olsun.
Tesekkurler.
0
FZ
Ben de şöyle düşünüyorum, yüz yüze bir bardak çay eşliğinde "bak şimdi durum şöyleyken şöyle..." diye anlatma imkanımız olsa idi yukarıdaki gibi bir yorum yazılmazdı muhtemelen (bir Clay Enst. ödülüne bahse varım ;-)). Ama ne gelir elden, arada okyanuslar var ve bazı şeyleri ifade etmek, tarif etmek, açıklamak, ne denli özenli ve açık Türkçe kullanılırsa kullanılsın Internet üzerinde iken çok zor olabiliyor.
0
newman
Sizinle bu forum uzerinde yazismalarimizdan ben sahsen buyuk keyif aldim. Yukaridaki yazdiklarimi yine yazardim, zaten sizin yazdiginiz herhangi birseyle sorunum yok. Bilgi listesini takip etmeye devam ediyorum: orada yazismak mumkun olur umuyorum. Saygilar.
0
Yns_
Gelen yorumlara uygun şekilde moderasyon yapmak yönetim ekibi için gerçekten sıkıntılı bir işse - ki burda bir ima yok, aman birileri burdan bir şeyler çıkarıp flame başlatmasın - bu sistem oldukça normal gibi.

Her sistemin problemleri olacaktır, asıl nokta "nasıl daha iyi yapılabilir" olmalı.Düşüncelerini söyleyen üyelere sert bir uslupla saldırmak veya yeni sistemin sadece kötü olduğunu belirtip çözüm önerisi getirilmemesinin kimseye yararı olacağını düşünmüyorum.
0
Betelgeuse
Konu hemen sitenin demokratikliği vb. konularına geldi ama bu siteyi yapan ve işlemesi için emek veren birkaç kişi var ve site onların sitesi, sitenin ne şekilde işlemesi gerektiği konusunda da son karar onların ve bu hakları var diye onları diktatörlükle vb. suçlamak çok yersiz. Madem özgürlük ise o zaman beğenmediğiniz siteye gelmeme, hatta kendi istediğiniz gibi bir site açma özgürlüğüne de sahipsiniz. Sitenin sahipleri de sitede kötü gördükleri bir durumu düzeltmek için farklı sistemler denemek istiyorlar. Bir görelim bakalım nasıl olacak, ondan sonra beğenen kalır, beğenmeyen başka site kurmakta özgür. İnternet gerçek dünyadaki gibi sınırlı bir alanı olan bir mekan değil, beğenmediğiniz birşey olduğunda biraz öte gitmek için yer her zaman var.
0
sundance
(Çok teşekkür ederim, niyetimizi (ve doğal hakkımızı) anlayanlardan bazılarının olsun sessiz kalmadığını görmek güzel.)
cool" değil.

"Gidiyorum ben", "sakın gelmemi istemeyin", "teklif bile etmeyin", "zaten siz demokratik değilsiniz, ben böyle olduğunuzu biliyordum o yüzden de bunca zamandır yorum bile yazmadım, sadece polemiklere giriyorum" yaklaşımı bu kadar revaçtayken bu kadar basit bir şeyin anlaşılmasını görmek bizi sevindiriyor, o da ne hale düştüğümüzün göstergesi.

Sizinki gibi yorumlar da olmasa, gerçekten ifade etmekte başarısız olduğumuzu düşünmeye başladım,

Burası bizim yürüttüğümüz bir site ve birkaç kişinin her habere alakalı alakasız yorumlarla kusmasını engellemek istiyoruz, bunun için de bir yöntem geliştiriyoruz.

Tekrar söylüyorum, üzerine emek harcadığımız, çabalarımızla ilerleyen bu siteyi korumamızı anlamayan, bu gücüne giden varsa, zaten gelmesin Fazlamesai'ye.

Boşverin ilan da etmeyin "Ben gidiyorum" diye, buyrun gidin, uğramayın bir daha, bitsin gitisin.

Tekrar ediyorum, bu site 500 kullanıcı ile de vardı on kullanıcıya da düşse varolacak. Ve bugüne kadar hiç yorum yazmamış, yazı yazmamış birçok kişi de okumaya devam edecek.

Bu sitenin kurulması için de okur gerekmiyordu, devam etmesi için de gerekmiyor. Ne reklam geliri ile ilerliyoruz, ne de başka bir şeyle. Talepte bulunan ve adresini yollayan okurlara Haberlinux dergisini göndermek dışında mail bile atmıyoruz.

Bizim derdimiz, burayı FazlaMesai'de okuduklarına, burdan öğrendiklerine ve burdakilere öğrettiklerine değer verenler için daha huzurlu, daha çatışmasız bir ortam yaratmak.
0
simor
"Tekrar söylüyorum, üzerine emek harcadığımız, çabalarımızla ilerleyen bu siteyi korumamızı anlamayan, bu gücüne giden varsa, zaten gelmesin Fazlamesai'ye."

Yine bana ve benim size yazdıklarımdan haksız (doğrulanmadan, sadece sizin fikriniz) yere öyleymiş gibi alıntı yapmışsınız da. Kimse öyle birşey söylemedi Bütün yazılanları da okusanız benim gözümden kaçanlar varsa bilemem ama öyle birşey kastetildiği yok. En azından aynısını bana yazdığınız kendi yorumumda bu şekilde ifade edecek birşey söylemedim

"Bizim derdimiz, burayı FazlaMesai'de okuduklarına, burdan öğrendiklerine ve burdakilere öğrettiklerine değer verenler için daha huzurlu, daha çatışmasız bir ortam yaratmak."

Bizim de öyle. Biz de öyleyiz.
Fakat siz isteyen gitsin isteyen kalsın uleeeen tarzınızla bunun sorumluluğu içinde olabillecek katılımcılara da saygısızlık etmeye devam ediyorsunuz.. Kraldan çok kralcı değilim veya yalaka değilim yularıda da yazdığım gibi. Fakat büyük güç harcayarak ve direnerek anlamak istemediğiniz nokta, kendine, insanlara ve buraya birşeyler katmak isteyenelere ve burada aynı şekilde devam etmek isteyenelere de kaba kuvvet uyguluyorsunuz ve eleme yaptığınızı sanıyorsunuz.

Ben halen bir yere gitmek istemyorum.Sizin gitmek istediğiniz yeri de bilemem. Fakat dediğim gibi çıkma butonu koyun isteyen gider demek yerine. Burda olgunluk testinize tabi kalmak istemeyebilir herkes. Veya herkes sizin gibi olgun olmayabilir.

Bu durumdan bende hassasiyetle etkilendim. Size yapılan saldırıları afişe etmek veya daja demokratik yöntemler bulmak yerine bizim de aynı şeyi hissetmemizi istediyseniz başardınız. Gerçketen çok incindim. Belki başkaları da incinmiştir.

Yanlış yoldasınız. Bari eleştirileri ve fikirlere cevap verirken "gücüne gidiyorsa" tarzında vermek yerine düşünmeye başlayın derim ben.

teşekkürler
0
qwqw
Ha isterseniz bu yazıyı da silin sansür size yakışır.
0
qwqw
Ve o adamın tüm ikiyüzlülügünü çarşaf çarşaf MSN loguyla burada sergileyecegim. Aklın varsa beni yarın listenden kaldır. Yoksa yemin ediyorum insan içine çıkamayacak hale getirecegim seni. Arkadaşlaırnın suratına bakamayacaksın.
0
qwqw
Bilgi ünv. de ki oda arkadaşlarına kadar rezil kepaze edeceğim seni. Seni çok kötü cezalandıracağım. Kesinlikle gözüme görünme. Bu kadar insanın içinde yazıyorum ki, aklını başına al artık diye. Sana son bir şans veriyorum. Ya şerefinle efendi gibi defol git ya da ben senin tüm pislikleirni burada ve seninle ilgili heryerde yazacagım.

Artık beni ciddiye almalısın! Aklını başına topla. Seninle ugraşmak istemiyorum. Edebinle onurunla git.

Ben seni silmeye tenezül etmiyorum, sen beni sil oradan ve buradan.

Bu son sözümdür artık.
0
qwqw
Hakikaten hayret bir olay. Yok arkadaş son yazım o değil benim iyice asabım bozuldu. Hala kahve örneği veriyor adam. Esas siz gözünüzün önüne bir kahve getirin. İçerde yerleri silen süpüren, üreten destekleyenler var. O kişiler orada serseri barındırıyorlar. 6-7 tane serserinin, küfretmek dışında her türlü ahlaksızlıgı yapmasına göz yumuyorlar. Ahlaksızlıga müsade ediyorlar ve kendi müşterilerinin yeni müşterilere sataşmasını olağan karşılıyorlar. Sonra kahve'de kavga çıkıyor ve suçu 2 üye'ye atıp, işin içinden sıyrılıyorlar.

Ne kadar kolay değil mi? Şaka gibi...

Bunun bir benzerini de kendi chat odalarında yapmıslardı. Orada da kadim dostları, kanal ortasında 3 kişi ile açık saçık belden aşagı konuşmuş, kendi reel hayattan dostları oldugu için ilgili kişiler, bunu da samanaltı etmişlerdi.

Şimdi burada beyefendiler çıkmış bir şeyler anlatmaya çalısıyorlar ama kimse kendilerinin okudugu mavalı dinlemiyor. Bunun karşılıgında ise, klasik savunma mekanizması devreye giriyor. "Biz zaten demokratik değiliz, burası halkın malı değil, burası bizim malımız" Vallahi çekip gidecegim ama dayanamıyorum. Ne kadar basit algılıyorlar olayı. Pişkinligin, yüzsüzlügün bu kadarına pes diyorum. Adamlar hala gönderilmesi gereken düzen bozucu 7 üyeyi göndermiyor da, oylama sistemi filan ile kasıyor. Bir taraftanda çıkıp üyeler olmasada burası devam eder diyebiliyorlar. Kendileri de biliyor kimin troll kimin adam oldugunu. Ama tabi 7-8 üye gönderseler buradan adamların, adam gibi üyesi kalmayacak. -7 Troll demek, sitenin yarısı demek. Aslında herşey çok açık ve seçik. Fazla söze gerek yok. Herkes zaten neyin ne oldugunu iyice biliyor. Benim yazmam bile gereksiz.

Bunların üçüde hala benim adamım şudur, benimki budur mantığında. Çok basit düşünüyorlar. Yani olayı kökünden bitirmek yerine sorumlulugu kendilerinden atmaya çalısıyorlar.

Şimdi o sayın küfür düşmanı arkadaşlara bir sorun bakalım. FM chat odasına anhangueara paco ve vardero arasında nasıl belden aşagı muhabbet dönmüştür? Acaba burada laf yetiştiren sayın admin'in oradaki muhabbetin kimler tarafından samanaltı edildiginden haberi var mıdır? Küfre müsade etmeyen çok bir seviyeli FM sitesinin Chat odasında ne tür muhabbet dönüyordur?

FZ'de bunu söyleyebilecek şeref var mı?
Anhanguera'da çıkıp evet yaptım, masturbasyon yapmak üzerine tüm cinsel fantezilerimi kanal ortasına açık saçık yazdım!

Turker'de evet ben de bu adamların muhabbetine destek çıktım @ oldugum halde diyecek mertlik var mı?

Hayır yok!

Tabi bunun ispatı da yok. Ama ben biliyorum. Bu benim vicdanımı rahatlatıyor.
0
qwqw
İşte bende o yüzden rahatsız olmuştum. Tıpkı onların belden aşagı muhabbeti beni bunların irrite oldugu gibi irrite etmişti.


Onların kanal ortasında o tip konusmaya ne hakları vardı? Söyleyin? FZ'ye sorun o biliyor. Loglar ona paste edildi ama söylemez. Çünkü Anhanguera adamın reel'den dostu.

Geçin bu işleri çok komiksiniz. Kendi adamlarınız burada ana avrat sövse gıkınız çıkmaz. IRC odasında oldugu gibi. Ama tanımadıgınız birinin en ufak bir lafı batar değil mi?

Çünkü hiçbiriniz olgun insan değilsiniz. Sizin iç yüzünüzü çok iyi biliyorum ben.

Adam kollamacılık, faşizan düşünceler ve parasını bastırdık burası bizimdirler had safhada.

Gidin ve FZ'ye sorun. Ama onda hiçbir şekilde bunu söyleyebilecek mertlik yok. Gidin sorun. Size Anhanguera ile Paco Varadero arasındaki konusmaları anlatsın.

Sevgili Emacs'i log tutmaktan hata veriyordu adamın.
0
qwqw
Hahaha bu siteyi karıştıranların şu anda bu yazıları zevkle okudugundan eminim. Çünkü onlar bunu istiyorlardı. Beni tahrik ederek sizin pisliklerinizi dökmemi istediler.

Şimdi onlar arkasını yaslanmış tüm bunları bıyık altından gülerek okurken, siz salaklar burada çözüm yolları arıyorsunuz.

Siz de hakikaten akıl yok.
0
qwqw
Bu mentalite ile siz daha çok sürüneceksiniz. Herşeyi yapın. Üyelik silin, iftira atın, email yolladık diye yalan söyleyin. Ama kesinlikle, kendi adamlarınızı diğerlerine üstün tuttugunuz gerçegini saklamayın. Bu sitede ve bu sitenin chat odasında benim başıma gelenler herkesin başına gelebilir. Kimisi bunu daha yumusak karşılar kimisi daha sert. Dediğim gibi herşeyi yapın ama bazı konularda mert olun.

Chat odasında full belden aşagı konusan üyeleriniz oldugunu.

Sizlerin o üyeleri kolladıgını.

Has adamlarınızın yerinin hep ayrı oldugunu.

Buradaki saygının yapmacık oldugunu.

Ve sizlerin eleştiri bile kabul edemeyen bireyler oldugunuzu.

Sitenizin ise lamer yatagı oldugunu kabul edin.

Bunları kabul edin, canımı yiyin.

Öyle muhatap almıyor ayakları ile bu iddialardan sıyıramazsınız. Benim artık sabrımı taşırdınız siz. Çok fazla ileri gittiniz!
0
qwqw
Beni burada zorla tutan da yok. Zaten gidecegim ama size de yalan söyletmeyeceğim.
0
simor
Yazdıklarımı okumanızı isterim Orada sizin için de birşeyler var.

Çok sevdiğim bir sözümü şuraya yazayım,

Hiç bir millet kendi istemediği bir şekilde yönetilemez.

Burası bir milliyet değil ama anlatmak istediğini farklı katmanların kümesinde de uygulayabilirsiniz.

Bence ne istediğinizi bildiğiniz, üzerinde düşündüğünüz ve onun için savaştığınız sürece güruh değil toplum oluruz.
Burada yapılmak istenen de bu zaten bir bilişim topluluğu oluşturmak. Her laf atıldığında sağa sola koşan insanlar sürüsü değil.
Farkat karşınızdakinin sizi anlamasına çabalamaz ve yanlış gördüğünüz şeylerin üzerine hafifmeşrep giderseniz doğru bildiğiniz konular uçup gider. Tarzınızı çeşitlilik olarak görüp eleştirmemekle birlikte benzer düşüneceler için savaşan biri olarak tavrınızın buraya, üzerinde konuştuğumuz düşünceye ve hem de size zarar vereceğini düşünüyorum

Bilgi tek başına ifade etmiyor. Yöntem çok önemli. Tam olarak ne istediğinizi de ortaya koyuyor.

Ben Falzamesai.net te. önümüze konan yemeğin ne olduğundan çok sadece yenilip yenilemeyeceğinin denendiği bir denek katılımcı olmak istemiyorum. Burayı seviyorum ve "Herkesin" işletebileceği demokratik bir ortam olması için fikirlerimi paylaşıyorum, iddia ediyorum, kanıtlamaya uğraşıyorum, ısrar ediyorum. Benim vatandaşlık anlayışım da budur. Evrensel olarak inanlara karşı amlayışımda. Savaşımı da böyle veriyorum başka platformlarda da.



Bunları da düşününüz lütfen.
0
ecder
Abilerim ben yoruldum gari yatıyorum.

Tüm şu tartışma içinde 1-2 kişiden "A yerine B yapsanız nasıl olur?" ya da "şöyle şöyle bir sistemi de kullansanız" şeklinde yönteme dair birşeyler gördüm. Açıkçası sundance durumu anlatmak için de bu kadar kendini hırpalamana üzüldüm. Problem ortaya konmuş, çözüme yönelik farklı birşeyler önerenler ve önerileri de belli. Gerisi için güzel bir atasözümüz de var. İşler yürür gider. Bundan 1-2 sene sonra hiç bu kadar parmak yorup canınızı sıktığınıza değmediğini göreceksiniz zaten.

Saygılar ve sevgiler.
0
yetgin2
FazlaMesai yönetim merkezi / İSTANBUL 02/02/07

Sayın FazlaMesai yetkilisi,

Sitenize dd/MM/yyyy den beri üyeyim. Eposta degisikligi nedeniyle eski kullanıcı adım yetgin iken, yetgin2 adıyla yeni kullanıcı acmıs bulunmaktayım. yetgin kullanıcısına ait karma puanlarımın, yetgin2 kullanıcısına aktarılması istegimi bilgilerinize arz ederim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Başarılı bir açık kod programcısının maddi durumu

FZ

"I didn't have the money to buy a new laptop"
Yukarıdaki cümle genç bir çocuğa ait değil. Yukarıdaki cümle genç bir üniversite öğrencisine de ait değil. Yukarıdaki cümle sıradan bir programcıya ait değil. Yukarıdaki cümle başarısız ya da meşhur olmayan bir programcıya da ait değil.

Cümle, yaklaşık 15 yıl önce Perl programlama dilini yaratan karizmatik programcı ve dilbilimci Larry Wall´a ait. Bu programcının geliştirdiği Perl programlama dili sözlük hazırlama esnasında yine bu programlama dilinden faydalanan Oxford resmi İngilizce sözlüğe girdi. Onbinlerce sistem yönetim yazılımında kullanıldı. Yüzbinlerce web sitesi Perl kullanarak iş güç yaptı ve yapmaya devam ediyor. Perl son zamanlarda moleküler biyoloji alanında veri işleme için de kullanılıyor. Söz konusu adam işte bu dili geliştirmiş ve Linus Torvalds henüz lisede okurken insanlık kültürüne armağan etmiş olan adam. Bu adam şimdi yeni bir efsaneye, Perl 6´ya imza atmaya çalışıyor. Geliştirdiği Perl açık kodlu, karşılığında 5 kuruş istenmiyor ve aklınıza gelen hemen her işletim sisteminde çalışıyor. Böyle bir adamdan bahsediyoruz yani.

Bu adam, yeni bir dizüstü bilgisayar alacak kadar parası olmadığını söylüyor.

Şaşırdım mı? Evet. Şaşırdım mı? Hayır.

Larry Wall, efsanevi State of The Onion sunularının sonuncusunda, 4. sayfada bu yazının açılış cümlesini sarf ediyor.

Ne dersiniz? Sizce bu adam zor durumda mı? ;-)

Hani gündemdeki popüler konulardandır, "ya hoca biz şimdi bu kodları açarsak aç kalmaz mıyız yaa?" falan denir. Bunu diyenler muhtemelen Larry Wall kadar çok ve kaliteli kod üretmemişlerdir. Acaba diyorum şimdi Larry Wall gerçekten de acınası durumda mı? Başka bir perspektif: Daha çok kazanmak varken neden daha az kazanalım? Sahi, Larry Wall, bir dönem NASA için çalışmak dururken acaba daha bol paralı bir işe mi girseydi? Aklıma Once Upon A Time In China filmindeki bir sahne geliyor. Yağmurlu bir ortamda canını dişine takarak gösteri yapan ve sonra yere atılan paraları toplayan bir kung-fu, demir gömlek ustası. Bir süre sonra aynı usta çetin bir kavgada kılıçlı bir adamı silah kullanmadan yendikten sonra bir genç yanına gelip "usta bana da öğret, zor durumdayım, bana saldırıyorlar, artık para bile kazanamıyorum," der. Usta önce biraz ilerideki lokantadaki lezzetli yemeklere yutkunarak bakar, acı acı gülümseyip cevap verir: "Kung-fu ustası olsan ne olur ki, ben de pek para kazanamıyorum".

Sanırım en temel kavramların yeniden düşünülmeye ve irdelenmeye ihtiyacı var; sanırım felsefeye keyfi yerinde, sadece entelektüel olarak huzursuz olan insanların değil asıl ciddi anlamda zor durumda olan insanların ve belki de en çok gençlerin ihtiyacı var. Sanırım büyük adamlar küçük adamların bazı temel kavramları yeniden düşünmelerini istemiyor. Sanırım bu isteklerini gerçekleştirmeleri sahip oldukları muhteşem güce rağmen yine de kolay olmayacak. Ne dersiniz? Şimdi biz bu kodları kapayıp da mı saklasak yoksa açıp da mı saklasak? ;-)

Pazar Günü Haberleri

anonim

Siz de bir pazar günü bilgisayarınızın başına geçip FM'yi açtıysanız ve tam da "Ben yokken neler olmuş acaba dünyada " diye düşünüyorsanız, buyurun haber turumuza katılın...

Fazlamesai 3 yaşında

sundance

İnsan kendi doğumgününü unutur mu ? Fazlamesai unutur :) Hem de her sene.

Bundan üç yıl birkaç gün önce ilk haberimizi 8 Ekim´i 9 Ekim´e bağlayan gece yayınlamışız.

Aradan üç yıl ve bin küsur haber geçti. Fazlamesai IRC kanalı açıldı, fazlamesai.org forum ve çeviri ortamları açıldı. Tek derdimiz insanların biraz daha katılımcı olması, bir kenarda durup sadece okumak yerine, yorum yapıp fikir üretmeleri ve bunu bizlerle paylaşmaları. Eğer FM daha iyi bir site olacaksa ancak sizler sayesinde olacak bu

FZ´nin blues armonikası ve sesi eşliğinde Mutlu Yıllar Fazlamesai! (Tabi ki ogg/vorbis formatında ;)

GNU İş Başında

FZ

Sevgili Açık Kaynakçılar, Özgürcüler, İmececiler,

Sizler şimdi konu satırına bakıp, "Nereden çıktı bu GNU? Hep iş başında değil miydi ki?" diyeceksiniz.

Efendim mevzu şu:

İstanbul Bilgi Üniveristesindeki sunumda "afazi, celbedilmiş afazi, hediye bilgi, safsata, vesaire" gibi kavramlar dile getirilip etraflıca ne oldukları anlatılmıştı. Ancak aşağıdaki örnekle perçinlenip "koleksiyonerler için özel olarak paketlemekte" fayda var.

Mc Donald`s gibisi yok! (Yorumsuz)

parsifal

Tarih:20 Eylül 2001 Perşembe 22:30, Yer:Odakule Mc Donald's

Önce sipariş vermek için 5 dakika bekledik. Daha sonra kasalarda kimse kalmayınca heralde kapanıyor diye düşündük. Çıkarken açık olduğunu öğrenip sipariş vermeye karar verdik.
"2 Big Mac Menü lütfen. Normal seçim."
"4.900.000 TL. Yanında ketçap, mayonez istermisiniz? 25.000 TL"(salak bir gülümseme ile)
"Siparişleri iptal edelim"...