Google Sizi İş Görüşmesine Çağırırsa

0
FZ
Google sizi iş görüşmesine çağırırsa ne olur? Yurtdışından sizi arayan deneyimli Google yazılım mühendisleri 1-1.5 saatlik görüşmeler boyunca neler sorarlar? Bilmece bulmaca türü şeyler mi yoksa yazılım ile ilgili teknik sorular mi?

Merak edenler için benim başıma gelmiş bir vakadan birkaç küçük örnek:
http://ileriseviye.org/blog/?p=849

http://ileriseviye.org/blog/?p=866

http://ileriseviye.org/blog/?p=872

Tabii ki bu sorular buzdağının görünen kısmı ve size bir şeyler sorulurken sizin hangi konuda kendinizi nasıl kabul ettiğiniz de göz önünde bulunduruluyor.

Bu arada "bize tavsiye edebileceğin bilgisayarcı arkadaşların var mı?" talebi üzerine çevremdeki bilgisayarcı arkadaşlara "Google ile görüşmek ister misiniz? Böyle böyle iş görüşme süreçleri var" dediğimde büyük bir kısmının çekimser yaklaştığını gördüm (aralarında "iş yerimde rahatım, çalıştığım insanları seviyorum, neden bozayım rahatımı" diyenler olduğu kadar buna değmeyeceğini iddia edenler de vardı. Tabii "evet isterim, boyumuzun ölçüsünü alırız, ne olacak ki" diyen 'hacker'lar da vardı ;-)). Acaba FM üyeleri yurtdışında çalışmaya nasıl bakıyorlar? Böyle bir şeyi hangi şartlar altında kabul ederler?

Meraklısı için not: Bütün bunlara yol açan LinkedIn'deki profilim ve oradaki GNU/Linux deneyimimle ilgili yazdıklarım oldu.

Facebook'un fırtına gibi estiği günümüzde LinkedIn için "profesyonellerin facebooku" demeye başladılar. Yalnız arada bir fark var, LinkedIn bir işe yarıyor (profesyonel anlamda) ;-)

Görüşler

0
LINDOWS
Peki bunların cevaplarını bilen var mı :)
0
auselen
valla ben 1'in 4'ünü fz ye mail atmaya çalışmıştım ama gitmedi herhalde :)
0
FZ
Olası çözüm fikirlerini buradan paylaşmanın daha eğlenceli ve verimli olacağı kanaatindeyim.
0
auselen
- Elinizde sonsuz miktarda RAM varken 16 bitlik int tipinden 10000 eleman içeren bir dizideki bitleri nasıl sayarsınız? İlk aklınıza gelen yöntem nedir? Daha hızlı nasıl yapabilirsiniz? Optimal çözüm ne olabilir?

http://www.cs.bell-labs.com/cm/cs/pearls/cto.html

tabi iç güdüsel bir cevap benim ki (hayallerimde ki google sorsa sorsa bu soruyu sorar herhalde), derinlemesine düşünmedim - ben bu kitabı okuyalı 5 sene olmuştur zaten.
0
myavuzselim
16*10000 degil mi? Yoksa birseyi yanlis mi anladim?
0
FZ
16*10000
0
myavuzselim
Bu kadar basit bir cevabi olacagini dusunmemistim :)
0
FZ
Pardon, ben yanlış anlamış ve yazmışım sanırım bu ortamda. Soruyu tekrar edeyim, 10000 elemanlık dizide 1 olan kaç tane bit olduğunu en hızlı şekilde nasıl bulursunuz?
0
robertosmix
xorlarım. :)
0
FZ
Sanırım böyle bir cevap verildiğinde, "Tebrikler. Sizi hemen Antarktika'daki ofisimize bekliyoruz. Uçak bileti ve vize için üzülmenize gerek yok, biz sizin için hallederiz. Gerçekten." diyorlarmış. Rivayet odur yani.
0
robertosmix
1. Antarktika ofisine yeteneksiz FBI ajanlarının gönderilme hadisesi vardır. O da maalesef sadece Holywood filmlerinde geçer. :)

2. unsigned char res(unsigned char b)
{ unsigned char c;
for (c = 0; b != 0; c++) b &= b - 1;
return (c);
}

gibi bir kod ile işe giriştik mi. gerisi gelir. Ha ama 16 bit için farklı bir uygulama da gerekebilir. :)
0
FZ

http://www.tekpool.com/?cat=9 adresindeki en son çözüme (September 26, 2005 tarihli) göz atılırsa: Bit Count: Pre-Computing Bits başlığı altındaki yönteme bakılabilir. Oradaki kritik cümle: "The fastest ways to solve this problem is through look-up tables. But, like everything else, it comes with a cost. Here, you pay for memory." Eğer size sunulan senaryoda "elinde sonsuz hafıza olduğunu var say..." denirse...

Bu arada konu ile ilgili diğer birkaç sayfa:

http://www.cl.cam.ac.uk/~am21/hakmemc.html
http://chinathinker.spaces.live.com/blog/cns!E9954055A6A004C1!275.entry
0
myavuzselim
O zalan soyle birsey yapilabilir:
* her byte'in kac bit bulundurdugunu bits adindaki bir tabloda tut (tablonun uzunlugu = 256)
* listedeki her byte b icin toplama bits[b] degerini ekle.

Dusunebildigim en hizli yontem bu.
0
auselen
Şimdi iş yerinizden LinkedIn için birşey demiyorlar mı? Örneğin bizim şirkette facebook'ta bulunan şirket bilgilerini çıkarttırdılar.
0
FZ
İş yerimdeki yöneticilerin pek çoğunun da LinkedIn'de profesyonel profili mevcut.
0
robertosmix
Valla eğer bu dedikleriniz doğruysa -ki samimiyetinize inanırım- Google insan kaynakları bayağı gözümden düştü. Bu tür sorularla eleman alıyorlarsa vay hallerine. Sorulara gerçi bir göz attım.. hemen ilk birkaç soruyu okuduktan sonra koptum olaydan zaten.

- struct x {int a; char b;}; şeklinde bir yapı olsun, bunun boyu ne kadar olur? Hangi operatör ile öğrenirsin? Neden?

Bu derleyiciden derleyiciye değişir. Çünkü misal int'i ele alırsak, kimi işlemcilerde 16 bit kimisinde 32 bit hatta kimilerinde 24 bit olarak da int tanımlanmış olabilir. Yani sizeof(int) dediğimiz zaman çıkabilecek sonuçlar 2 ile 4 arası değişir. Buna bağlı olarak da sorunun yanıtı 3 ile 5 arasında da değişecektir.

Dolayısıyla sonrasında gelen sorunun yanıtı

- Az önceki x türünden elemanlar içeren iki elemanlı bir dizi olsun. Bunun boyu ne kadar olur? Bu dizinin ikinci elemanı kaçıncı byte’tan başlar?

Dizinin boyu 6 ile 10 byte arasında değişir, ikinci elemanı da 4 ile 6 arasında bir yerde başlar. Tam olarak nerede başlayacakları derleyiciye göre değişir yine.

Hem sonra allignment, padding ayrıca breadth-first ve depth-first, zombie process gibi tanımlar üzerinden karmaşa yaratmaya kalkmışlar. Klişelere başvurmuşlar. Gereksiz yere çok kasmışlar kendilerini.

Profesyonel insan kaynakları servisleri case üzerinden giderler. Çünkü günlük hayatta sorunlar kağıt üzerinde değil olay mahalinde çözülmekteler. Bu soruların yanıtlarını %100 doğru veremeyecek ama verebilenlere nispetle kuruma çok daha faydalı olabilecek yığınla insan vardır. Kaldı ki bu sorular yetenek-beceri veya bilgiden çok ezberi ölçüyormuş gibi bir hisse kapıldım nedense.

Ha ayrıca;

soruları telefonda İngilizce olarak duyduğunuzu, sadece kağıt kalem kullanabildiğinizi ve telefondaki sessizliğin yarattığı gerilimi, kısıtlı süreyi ve benzeri faktörleri de hatırlayın

Bence bu tavır çok küçük düşürücü. Herkese aynı muameleyi yapıyorlarsa, kesinlikle şunu söyleyebilirim ki kimsenin uğraşmak istemediği saçma sapan işleri, üzerine yıkabilecekleri ve ucuz maaşa çalıştırabilecekleri bir 3. dünya ülkesi vatandaşı arıyorlar. İster Google olsun ister Microsoft, emperyalizm kendisini nasıl da göstermekte.
0
FZ
Hem sonra allignment, padding ayrıca breadth-first ve depth-first, zombie process gibi tanımlar üzerinden karmaşa yaratmaya kalkmışlar. Klişelere başvurmuşlar. Gereksiz yere çok kasmışlar kendilerini.

Ortada kasan yahut kastıran bir durum yoktu. Çoktan seçmeli test yok ortada değil mi? Sizin verdiğiniz cevap yani işlemciye, mimariye, derleyiciye göre değişebileceği verilebilecek uygun cevaplardan biri. Söz konusu veri yapısının hafızada nasıl yerleşeceği ve hızlı erişim için hafızadaki temsilinde nasıl padding yapılacağı da önemli bir kavram, değil mi?

Gelelim arama meselesine, burada da, eğer blog girdisini dikkatlice okursanız görürsünüz ki ortaya önce bir senaryo konuyor, basit gibi görünen algoritmik bir problem. Herhangi bir dayatma yoktu, yani şunu kullan bunu kullan diye. Görüşmeci tamamen sizin inisiyatifinize bırakıyor ve sizden gelen cevaplara göre yönlendirme yapabiliyor yahut ipucu verebiliyor. Siz graf kullanırım dediğinizde onu nasıl dolduracağınızı, siz filanca algoritma ile graf üzerinden arama yaparım dediğinizde neden o algoritmayı kullandığınızı ve konuya ne kadar bilinçli yaklaştığınızı sorgulayabiliyor mesela. Ortaya attığınız çözümlerin iyi ve kötü yanlarını, nerede nasıl patlayabileceğini belirtmenizi de istiyorlar.

Eğer yukarıdaki türden bir sorunun ezberi ölçtüğünü düşünüyorsanız (ha aralarında evet ezberi ölçme potansiyeli olan sorular da yok değil lakin her verdiğiniz cevaba karşı 'peki neden? daha iyisi nasıl olabilir? detaylandırabilir misiniz biraz?' tepkileri geldiğini de hatırlatayım) hala bu açıklamalara rağmen o zaman bunun sebeplerini öğrenmek isterim.

Kendi adıma ortada küçük düşürücü bir tavır göremiyorum. Neden derseniz karşımdaki insanlar bana hangi konuda ne kadar iddialı olduğumu, ne tür işlerde neleri yaptığımı sorduktan sonra bana bu soruları yönelttiler. Görüşmeler telefon üzerinden gerçekleşti çünkü her potansiyel adayı yüz yüze görüşmeye çağırma imkanları olmasa gerek. Telefon ile ön elemeden sonra yüz yüze görüşmeye de çağırıyorlar ve bildiğim kadarı ile tam güm detaylı bir görüşme, örnek senaryolar, vs. gerçekleştiriliyor.

Son olarak, evet mükemmel bir süreç olmayabilir ama meseleye bir de tersinden bakalım: Yani bu süreci geçemeyeceği halde Google'a faydalı olabilecek insanlar var mıdır, evet elbette olabilir. Peki ya bu süreçleri (yüz yüze görüşme dahil) Google kriterlerine göre başarılı şekilde geçtiği halde Google'a faydası dokunmayacak bir eleman çıkması olasılığı nedir? (Büyük bir yüzde vereceklerin cevaplarını epey gerekçelendirmelerini istemek durumundayım).

Google en nihayetinde babamın şirketi değil, şirketlerden bir şirket ve tabii ki kapitalist. Ya ne olacak idi? Diğer yandan Zürich, Dublin yahut Mountain View ofislerinde ne tür işlerle uğraştıklarını, bunların ne kadar saçma olduğunu orada çalışan Türk arkadaşlara sorup öğrenmek çok zor olmasa gerek.

Son olarak şunu belirteyim ki süreç mükemmel olmamakla, soruların hepsi süper olmamakla birlikte kesinlikle kötü ve zararlı bir süreç olduğunu düşünmüyorum firma açısından.
0
robertosmix
Kötü ve zararlı bir süreç olduğunu ifade etmek istemedim. Ama çok da yakıştıramadım hani.
0
auselen
Bu derleyiciden derleyiciye değişir. Çünkü misal int'i ele alırsak, kimi işlemcilerde 16 bit kimisinde 32 bit hatta kimilerinde 24 bit olarak da int tanımlanmış olabilir. Yani sizeof(int) dediğimiz zaman çıkabilecek sonuçlar 2 ile 4 arası değişir. Buna bağlı olarak da sorunun yanıtı 3 ile 5 arasında da değişecektir.

[selenau@argelinux temp]$ cat den.c
#include <stdio.h>

typedef struct {int a; char b;} x;

int main() {
printf("sizeof(x) %d\ ", sizeof(x));
}

[selenau@argelinux temp]$ gcc den.c -o den
[selenau@argelinux temp]$ ./den
sizeof(x) 8
0
robertosmix
:) çarpmayı unutmuşum.. pardon.
0
auselen
ne çarpması?
0
robertosmix
gcc'nin alligment katsayısı var. sizeof(int) 4 çıkacaktır sizeof(char) 1 çıkacaktır ama topladığınızda 8 çıkar. 8-16-24 şeklinde gidiyor. Ama gcc'de packed switch'ini kullandığınız zaman doğru yola girersiniz. :)
0
robertosmix
Hatta sizeof'un 4 ve katları olarak da gittiği görülür. 4-8-12-16 gibi.
0
auselen
"Hem sonra allignment, padding .... üzerinden karmaşa yaratmaya kalkmışlar."

bütün günüm gcc ile geçiyor.
0
afsina
Google gorusmelerindeki sorularin yayinlanmasi gorusme sozlesmesine aykiri oldugunu biliyorum. Neden yayinlama geregi duydunuz?
0
oayfer
Google'dan uc ayri kisiyle is gorusmesi yaptim, hepsinde "lutfen bu gorusmede soylenenleri ve sorulan sorulari gizli tutun" demeyi ihmal etmediler. Her ne kadar NDA imzalanmis kadar ciddi olmasa da, bu sekilde sorularin yayinlanip tartisilmasi Google'cilara ters gelebilir.
0
koraypeksayar
YouTube'u satın alırken de aynı soruları sordular mı acaba ?

Bu arada, bunlar bana üniversite vize sınavı soruları gibi geldi...

Yani kavramları ezberlemekle onları kod yazarken kullanmak veya "ahanda burda bilmemne sort algoritmasını kullandım, kralım ben" demek arasında BİN kat fark var.

Verilen işi yaparken "kodda şu kadar sizeof, şu kadar printf, bu kadar pointer, şu kadar struct kullanılacak. kurallara uymayan işinden olur" mu diyorlar ?

Ayrıca bu bana geçen seneki "yurdum bilişim firması kaliteli elemanı sağmal inek sanıyor" temalı tartışmayı hatırlattı. Bu yurdum bilişim firmalarına Google'ı da ekliyorum... Arkamdan gelen ? Yok... Peki :)
0
FZ
YouTube'u satın alırken de aynı soruları sordular mı acaba ?

Yani sanırım demek istiyorsunuz ki dünyanın en popüler sitelerinden birini kurup başarılı şekilde yürütecek kadar zeki ve iş zekasına sahip bir insan / ekipseniz o zaman bu sorularla uğraşmanıza gerek kalmadan Google size para verir. Evet, haklısınız. Peki bunun konuyla alakası? (Konu nedir ayrı bir tartışma konusu, FM geleneklerine uygun olarak sorular ya da büyük çaplı işe adam alma süreçlerinden çok farklı şeylere odaklandık yine gibime geliyor ;-)

Bu arada, bunlar bana üniversite vize sınavı soruları gibi geldi...

O sorulardan bir tanesi mesela yüksek lisans seviyesindeki bir yapay zeka dersinin vize yahut final sınavı için güzel bir soru olabilirdi diye düşündüm ben de. Bu bir problem midir?

Yani kavramları ezberlemekle onları kod yazarken kullanmak veya "ahanda burda bilmemne sort algoritmasını kullandım, kralım ben" demek arasında BİN kat fark var.

Yani?

Verilen işi yaparken "kodda şu kadar sizeof, şu kadar printf, bu kadar pointer, şu kadar struct kullanılacak. kurallara uymayan işinden olur" mu diyorlar ?

Hiç sanmam. Buna dair bir ima mı çarptı gözünüze?

Ayrıca bu bana geçen seneki "yurdum bilişim firması kaliteli elemanı sağmal inek sanıyor" temalı tartışmayı hatırlattı. Bu yurdum bilişim firmalarına Google'ı da ekliyorum... Arkamdan gelen ? Yok... Peki :)

Bildiğim kadarı ile kapitalist sistem sermaye sahiplerinin çalışanlarının emeğini sömürmesine dayanıyor. Emeğinizin sömürülmesi sonucunda size nelerin sunulduğu ise ülkeden ülkeye, firmadan firmaya değişebiliyor, kiminde biraz daha ferah filan. Dolayısı ile benzer bir bakış açısı ile IBM, Microsoft, Koç, Sabancı, vb. şirketler çalışanlarını sağılacak birer inek olarak görüyorlardır diyebilir miyiz?

Sanırım yukarıda yazmıştım, tekrar belirteyim, telefon görüşmeleri bir nevi ön eleme. Yani "ben filanca konuları şu seviyede biliyorum" diye iddia ediyorsunuz ve karşınızdaki size o konularla ilgili aklına gelen birkaç şeyi sorup ne tür cevaplar verdiğinize bakıyor. Adil mi? %100 değil belki lakin %0 da değil gibi göründü bana. Bu aşamalardan sonra ise eğer her şey yolunda gitti ise yüz yüze görüşmeye çağrılıyorsunuz ve tüm gün boyunca bazı senaryo tabanlı görüşmelerden geçiyorsunuz diye biliyorum, yanlışım varsa daha çok bilen düzeltsin lütfen. Şimdi bu şekilde gerçekleşen ve uluslarası çapta düzgün olarak koordine edilen bir süreç Google'ı yurdum bilişim firması, çalışanları da sağılan birer inek yapar mı bilmiyorum. Bir bakış açısına göre prensip itibari ile yapar belki. Firmaya zararlı bir süreç olmadığı ise aşikar gibi görünüyor. Sakın yanlış anlama olmasın, burada Google'ı savunuyor değilim sadece olası iş süreçlerine "kötü" dersek acaba kötü seçenekler içinde iyisi böyle bir şey olabilir mi diye soruyorum.

Ha tabii bir de şu var, ola ki çok başarılı ve popüler bir açık kodlu uygulamanın çekirdek ekibinde yer alıyorsanız yahut popüler bir dil geliştirdi iseniz, veya ne bileyim misal bilgisayarla ilgili teknik bir konuda çok adı geçen bir kitabın yazarı iseniz o zaman muhtemelen 3 görüşmeli ön eleme yerine doğrudan bir teklif ya da doğrudan yüz yüze görüşme durumu söz konusu olabiliyor.
0
koraypeksayar
Ben ne dersem anlaşılmayacak... Ben konu dışına çıkmadım ki.

-izm meselesi değil bu...Kapitalizm, sosyalizm, faşizm, blahblahizm, vesaireizm veselesi değil bu... Bu Google'ın şımarıkizmiyle ilgili... MS'in de problemi bu. Kim ne derse desin.(MS tek satır kod geliştiremez halde ve herşeyi kopyalayıp markalamakla meşgulken Google özgün işler yapıyor... Ok !)

Ortalama bir Lise bebesi bile bu kavramları 120 saatte ezberler. Gerçekte bu soruları çözenlerin 2. ya da 3. soruşturmada çuvallaması muhtemel.

Esas sorun şu ki, Google ya da herhangi bir şirket, kendi yarattığı tek tipleşmeden, yarattığı "yeni ekonomi"den yarar sağlayamayacak çok yakında.

Çünkü kendi yarattığı tek tipleşmeye katkıda bulunacak ve yeni olduğunu sandığı modeli de gelenekselleştimekte oldukça başarılı olacak.

Oysa farketmedikleri şey şu ki her 1 birim yenilik 1 milyon yeniliği getiriyor. Sürekli devinim kendi yarattığı canavar olacak yakında...

Yani her 1 birim yenilik karşısında 1 değil 100 saat insan kaynakları departmanı emeği gerekiyor insanı seçmek için. Seçim de artık eskisi gibi değil kısaca.

Basitleştirmek gerekirse, örnek olarak, pratikte birisi yazdığı kodu jenerik yazarken diğeri kriptik yazabilir, başkasına bunu çözmeyi zorlaştırmak için, kasten... Ya da kafas kızar yazdığını imha eder... Karşılaşılmamış örnek değil... Psikopatça ama doğru !

1. örnekti. Daha çok örnek geliyor aklıma...

Bunu mülakatla çözebilmek... Zor. Tek yöntem psikolojik çözümlemedir. O da en iyimser tahminle %30 başarı verir.

Sözün özü: Yenileştirilen iş modelinin yenileştirilmiş seçme kabiliyetlerine ithiyacı var. Öyle ki, bir soruya 8 hatta 80 ayrı cevaba değerlendirme yapabilecek kadar... Eh buna insan beyni algoritma geliştirecek kadar kabiliyetlyken, CPU'lar da gücünü almış yürümüşken bu geleneksel gerisi yaklaşım niyedir, nicedir ?

Başarılar Google...
0
Zebani
Ben en çok sınavı geçip geçemediğinizi merak ediyorum. :)

(Ben geçemezdim uzmanlık alanım değil!)
0
FZ
Hala İstanbul'dayım ;-).
0
auselen
Bu da benim yaşadığım.

http://www.ceviktavsan.com/index.php/is-gorusmesi-googlecom-eu-headquarters-2-perde-final-act/
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Google Calendar

anonim

Yine bir google haberi, biliyorum hepiniz benim gibi sıkıldınız ama adamlar durmuyor ne yapabiliriz, google calendar, ilk intiba gayet iyi, ilerde bunun API'lerini açıp bizi çok zahmetten kurtabilirler belki...

Google'ın Retriever'ı kullanıcıların peşinde (mi)!

anonim

Google ın yeni oyuncağı GoogleDesktop işyeri yada internet kafe gibi paylaşımlı bir ortamda interneti e-mail, anlık mesajlaşma ve bankacılık gibi işlemler için kullananlar için dikkat edilmesi gereken bir risk olarak öne çıkmaya başladı.

GoogleMaps: Casus aracı mı?

sundance

Her yeni hareketi ile bizleri şaşırtmaya devam eden Google, bu sefer de GoogleMaps ile inanılmaz bir iş başarmış.

Benzerlerinden çok daha hızlı sonuç üreten ve Ajax Teknolojileri sayesinde interaktif çalışan haritalar üzerinde, özellikle Amerika başta olmak üzere bir çok bilgi edinebiliyor, en yakın tren istasyonunu , ya da belli bir adresten belli bir adrese araba ile nasıl gidilir gibi bilgilere kolayca ulaşabiliyor.

Bu güzel servisin kullanımına en iyi örneklerden biri ise Craiglist.org'un (Emlak listeleri sitesi) GoogleMaps'le birleştirilmiş hali.

Ama daha yaratıcı bir kullanım alanı ise askeri havaalanlarındaki stealth bombardıman uçaklarını 1 2 3 4 ve hatta Ufoları tespit etmek. ;)

Google Pack

Skeleton

Google amca artık bilgisayarımıza ücretsiz programları yüklememizde de yardımcı olcak :)

"What is the Google Pack?
Google Pack is a free collection of essential software from Google and other companies. The software in the Google Pack helps you browse the web faster, remove spyware and viruses, organize your photos, and more. Learn more about each of the programs in the Google Pack."

Daha fazla bilgi için tıklayın.

Google Android işletim sistemli Asus EeePC

anonim

Google'un Android işletim sistemi sonunda Netbook sahasına da gözünü dikti. Önceleri sadece mobil cihazlar için düşünülen Android, payını arttırmak istiyor. Asus EeePC'ler üzerinde yapılan testler başarılı olursa ki çok büyük ihtimalle öyle görünüyor, yaz sonlarına doğru üzerinde hazır Android yüklü EeePC'leri piyasada görebileceğiz. Google ile Microsoft arasındaki rekabet işletim sistemi pazarında da kızışacak gibi görünüyor.